Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Ex-presidentkandidat grips

   En knapp månad efter den avgörande omgången i presidentvalet grips den förlorande kandidaten Sandra Torres, misstänkt för att ha brutit mot kampanjfinansieringsregler och för att ha haft illegala förbindelser. Torres, som har ställt upp i tre presidentval utan att vinna, hade åtalsimmunitet så länge hon var kandidat. Själv säger hon sig vara utsatt för en politisk häxjakt.

  • Augusti

  • Giammattei vinner presidentvalet

   Det konservativa partiet Vamos kandidat Alejandro Giammattei segrar i andra omgången av presidentvalet med 59 procent av rösterna, mot 41 procent för Sandra Torres som är kandidat för det socialdemokratiska UNE. Giammattei, som ställt upp i tre tidigare presidentval, anses ha nära band till militären. Han tillträder i januari 2020.

  • Juli

  • Migrantuppgörelse med USA

   USA och Guatemala undertecknar en uppgörelse där Guatemala nu betraktas som ”säkert tredje land” för asylsökande. Det innebär att asylsökande på väg genom landet måste söka asyl där och inte får fortsätta mot USA – och gör de det kan de skickas tillbaka av amerikanska myndigheter. Syftet är enligt USA:s president Donald Trump är att hejda migrantflödet samt att stoppa människosmugglare och ”asylfusk” i regionen. Bara några dagar tidigare har Trump hotat med tullar, reseförbud och avgifter på penningförsändelser om inte Guatemala gick med på ett avtal. Exakt hur Guatemala ska gå till väga för att leva upp till åtagandet är oklart. Avtalet måste ratificeras av kongressen, och författningsdomstolen har tidigare blockerat en liknande uppgörelse med USA.

  • Juni

  • Inget avgörande i första valomgången

   I första omgången av presidentvalet får UNE:s kandidat Sandra Torres 26 procent av rösterna medan Alejandro Giammattei, kandidat för Vamos, får 14 procent. De två möts i den avgörande valomgång den 11 augusti. På tredje och fjärde plats kommer Edmond Mulet (Humanista) med 11 procent och Thelma Cabrera (MLP) med 10 procent. Totalt ställde 19 presidentkandidater upp. I det samtida kongressvalet blir mandatfördelningen: Hoppets nationella union (UNE) 54, Vamos 16, Union för nationell förändring (UCN) 12, Valor 9, Front för nationell konvergens (FCN) 8, Nationellt välstånd (Bien) 8, Semilla 7, Viva 7, Todos 7, övriga 32. Sammanlagt 19 partier får minst en plats i kongressen.

  • Maj

  • Ännu en presidentkandidat avstängd

   Den förra riksåklagaren Thelma Aldana ger upp sin kandidatur inför presidentvalet i juni, sedan författningsdomstolen fastställt ett beslut i lägre instanser om att hon inte får ställa upp. Orsaken är anklagelser om oegentligheter i samband med inköp av en myndighetsbyggnad samt skapandet av falska jobb under hennes tid som riksåklagare (se även Mars 2019). Aldana hade kunnat överklaga beslutet vidare och twittrade först om att så skulle ske, men hon och hennes parti Semilla backar sedan. Hennes tänkta vicepresidentkandidat Jonathan Menkos säger vid en presskonferens att de som är ansvariga för korruptionen i landet har motsatt sig Aldanas kandidatur. Partiet satsar nu istället på att vinna platser i kongressen och kommunala församlingar. Aldana själv tar sin tillflykt till USA  efter att ha utsatts för dödshot.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0