Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • USA-bistånd dras in

   USA meddelar att biståndet till Guatemala, liksom till El Salvador och Honduras, för 2017 och 2018 dras in helt, enligt en order från president Trump. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om men Trump själv har talat om 500 miljoner dollar. Trump anklagar de tre centralamerikanska staterna för att inte göra något för att hindra den omfattande migrationen till USA.

  • Presidentkandidat riskerar gripas

   En domare utfärdar en häktningsorder för den förra riksåklagaren Thelma Aldana, samma dag som hon registreras som kandidat i presidentvalet i juni. Som presidentkandidat kan hon ha åtalsimmunitet. Misstankarna gäller förskingring, lögner och skattefusk. Aldana var riksåklagare 2014–2018 och samarbetade nära med den FN-stödda kommissionen Cicig som arbetar mot straffrihet och korruption.

  • Januari

  • Domstol stoppar försök stänga Cicig

   Författningsdomstolen ogiltigförklarar president Jimmy Morales beslut att stänga den FN-stödda insatsen Cicig. Beslutet kommer två dagar efter det att utrikesdepartementet meddelat FN att Morales på egen hand bestämt sig för att inte förlänga Cicigs mandat. FN:s svar blev att Guatemala är skyldigt att låta Cicig vara kvar. Dragkampen kring Cicig inleddes när kommissionen tillsammans med åklagare begärde att Morales åtalsimmunitet skulle upphävas (se Augusti 2017). Morales har just försökt hindra en Cicigutredare från att resa in i landet, men också det beslutet stoppades i domstol.

 • 2018

  • November

  • Fängelse för 1980-talsmassaker

   En före detta soldat döms till fängelse för massakern i Dos Erres 1982 (se även Mars 2012). Mannen döms till 30-åriga fängselstraff för vart och ett av mord på 201 personer till över 5 000 år i fängelse, även om han enligt guatemalansk lag inte kan sitta inne mer än 50 år. Mannen greps i USA 2016 och utlämnades till Guatemala.

  • Oktober

  • Långt fängelsestraff för ex-vicepresident

   Den före detta vicepresidenten Roxana Baldetti döms till 15,5 års fängelse för förskingring av miljonbelopp som avsatts för att rena en förgiftad sjö. De kemikalier som användes för rening visade sig mest innehålla vatten, salt och klor, varför affären kommit att kallas ”magiskt vatten-skandalen”. Ytterligare nio personer döms till mellan 3 och 15 års fängelse. Roxana Baldetti är misstänkt även i tre andra korruptionsmål, inklusive ”la línea” (se Augusti 2015).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0