Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Guatemala samt med Mexiko och Honduras om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

  • Februari

  • Ursprungsfolk kräver presidentens avgång

   Tusentals människor som hör till ursprungsbefolkningen demonstrerar i Guatemala City med krav på president Alejandro Giammatteis avgång. De anklagar honom för dålig hantering av coronapandemin och annan vanskötsel. Antalet bekräftat döda i covid-19 uppgår till drygt 6 100. Förhoppningar finns om att det första vaccinet ska nå landet i slutet av februari, via FN:s globala vaccinationsprogram, Covax.

  • Januari

  • Migranter skickas tillbaka till Honduras

   Runt 4 000 migranter som tagit sig in i landet från Honduras återförs av myndigheterna till gränsen. De fraktas i bussar och lastbilar från staden Vada Hondo, fem mil från gränsen, till gränsstationen El Florido. Migranterna ingick i en så kallad karavan som fyra dagar tidigare korsade gränsen. De hoppades kunna ta sig till Mexiko och vidare till gränsen mot USA. Omkring 3 500 har redan återbördats till Honduras. Mexiko har stängt sin gräns för att hålla migranterna borta och skickat bussar för att hjälpa till att köra tillbaka dem till Honduras. Men många försöker desperat slippa återvända till hemlandet som präglas av fattigdom, arbetslöshet, brottslighet och våld, och där läget blivit än svårare efter de båda orkanerna Eta och Iota som orsakade stor förödelse i november. Tiotusentals centralamerikaner försöker årligen ta sig till USA på liknande sätt. Maktskiftet i Washington då Joe Biden tar över efter Donald Trump har väckt förhoppningar om att migranter nu ska få lättare att komma till USA.

  • Säkerhetschef erkänner mord på gruvaktivist

   Den tidigare säkerhetschefen vid en nickelgruva, Mynor Padilla, erkänner mordet på en aktivist 2009 under en rättegång i Puerto Barrios. Mordoffret Adolfo Ich företrädde en grupp maya som försökte stoppa gruvprojektet med hänvisning till att det inkräktade på deras mark. När säkerhetspersonal överföll en grupp maya i september 2009 ägdes gruvan Fénix av ett dotterbolag till den kanadensiska gruvjätten Hudbay Minerals. Padilla har tidigare suttit i häkte i 4,5 år innan han friades i lägre instans, och kommer inte att behöva avtjäna mer tid i fängelse. Han erkänner sig nu skyldig till anklagelserna som förutom mordet också gällde flera skadade personer, varav en blev förlamad. Tre civilrättegångar pågår i Kanada med koppling till händelsen. Gruvbrytningen har stoppats i domstol, ett beslut som författningsdomstolen fastställde 2019.

 • 2020

  • November

  • Budget dras tillbaka efter våldsamma protester

   Kongressen drar tillbaka en omstridd budget som antagits veckan och meddelar att den inte kommer att skickas till presidenten för signering. Den budget som kongressen antog utlöste omfattande protester. Under veckoslutet stormades kongressbyggnaden av demonstranter som slog sönder inredning och stack delar av byggnaden i brand. Enligt oppositionen prioriterade regeringen genom budgeten stora infrastrukturprojekt som skulle gå till bolag med regeringskontakter, medan de ekonomiska och sociala följderna av pandemin ignorerades. Kritik har riktats också mot nedskärningar inom utbildning och sjukvård. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0