Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Undantagstillstånd på grund av coronaviruset

   President Alejandro Giammattei inför undantagstillstånd på grund det nya coronaviruset som orsakat en pandemi i världen. Kollektivtrafiken och alla offentliga samlingar stoppas, och alla arbetsplatser, offentliga såväl som privata, som inte möter särskilda hälso- och säkerhetskrav måste stänga. Regeringen anser att karantänsreglerna är nödvändiga även om bara ett fåtal fall av coronasmitta än så länge har upptäckts i Guatemala. Ett större utbrott skulle få allvarliga konsekvenser med tanke på landets begränsade sjukvårdsresurser. Gränserna har redan tidigare stängts för utlänningar och regeringen har presenterat ett stimulanspaket för att stödja näringslivet.

  • Februari

  • Tidigare riksåklagare får asyl i USA

   Den tidigare riksåklagaren, korruptionsbekämparen och presidentkandidaten Thelma Aldana får politisk asyl i USA, dit hon flytt undan en arresteringsorder (se Maj 2019). Regeringen har nyligen sagt att man tänkte begära Aldana utlämnad. Aldana anser att brottsanklagelserna mot henne utgör hämnd för att hon samarbetade med den FN-stödda kommissionen Cicig som under tolv år aktivt deltog i korruptionsbekämpning i Guatemala.

  • Januari

  • Giammattei tillträder som president

   Alejandro Giammattei svär presidenteden och tillträder som landets 51:a president. Han har utlovat satsningar på att locka utländska investeringar samt att bekämpa organiserad brottslighet genom att stämpla gängmedlemmar som terrorister, skärpa fängelsestraff och återinföra dödsstraffet. Giammattei är kirurg och har tidigare varit högsta chef för landets fängelser, vilket slutade i att han själv fick avtjäna tio månader i häkte. Orsaken var en utredning av mord på sju intagna, som dock resulterade i att åtalet lades ned. Den nu 63-årige Giammattei har ställt upp i president- och borgmästarval i huvudstaden i 20 år, men har tidigare aldrig vunnit något val. Han är konservativ också i sociala frågor och är motståndare till bland annat abort och samkönade äktenskap.

 • 2019

  • September

  • Ex-presidentkandidat grips

   En knapp månad efter den avgörande omgången i presidentvalet grips den förlorande kandidaten Sandra Torres, misstänkt för att ha brutit mot kampanjfinansieringsregler och för att ha haft illegala förbindelser. Torres, som har ställt upp i tre presidentval utan att vinna, hade åtalsimmunitet så länge hon var kandidat. Själv säger hon sig vara utsatt för en politisk häxjakt.

  • Augusti

  • Giammattei vinner presidentvalet

   Det konservativa partiet Vamos kandidat Alejandro Giammattei segrar i andra omgången av presidentvalet med 58 procent av rösterna, mot 42 procent för Sandra Torres som är kandidat för det socialdemokratiska UNE. Giammattei, som ställt upp i tre tidigare presidentval, anses ha nära band till militären. Han tillträder i januari 2020. Valdeltagandet uppgår till 42 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0