Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga maya som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • USA begränsar samarbete efter åklagarflykt

   USA:s regering tillkännager att samarbetet med justitiedepartementet i Guatemala avbryts, fyra dagar efter det att landets ledande korruptionsutredare avskedats och flytt utomlands. Washington säger sig ha förlorat förtroendet för justitieministern Consuelo Porras. Beskedet innebär en kraftig omsvängning efter besöket av vicepresident Kamala Harris bara två månader tidigare, då hon lovordade Guatemala som en ledande partner i arbetet mot korruption i regionen.

  • Sparkad korruptionsutredare flyr landet

   Guatemalas ledande korruptionsutredare Juan Francisco Sandoval lämnar hastigt landet sedan han sparkats av statsåklagaren efter anklagelser om ”ständigt missbruk och frekventa överträdelser”. Han uppges ha körts i en svensk diplomatbil med bland andra ambassadör Hans Magnusson till gränsen mot El Salvador bara timmar efter avskedandet. Risken anses stor att Sandoval ska gripas, något som hänt flera andra korruptionsbekämpare. Åklagarämbetet mot korruption och straffrihet, Feci, som Sandoval chefat för, uppges ha motarbetats bland annat i försöken att utreda korruptionsanklagelser kopplade till pengar som satsats på pandemibekämpning. En sådan utredning kan komma president Alejandro Giammattei nära. Avskedandet av Sandoval utlöser demonstrationer i Guatemala City och kritik från USA.

  • Juni

  • USA-besök på näst högsta nivå

   USA:s vicepresident Kamala Harris kommer på besök med ett tydligt budskap till befolkningen om att inte försöka ta sig till USA illegalt. Hon framträder vid en presskonferens med president Alejandro Giammattei och säger: ”Kom inte. Kom inte”. Det är Harris första utlandsresa efter maktskiftet i Washington och visar hur tungt frågan väger i USA om de många papperslösa migranterna från Centralamerika. Harris har fått i uppdrag av president Joe Biden att få kontroll över den stora tillströmningen av migranter sedan han tog över i Vita huset i januari. Antalet personer som greps vid gränsen mellan USA och Mexiko uppgick i april till närmare 180 000, den högsta siffran på 15 år. Över 80 procent av de som grips kommer från Norra triangeln: Guatemala, Honduras och El Salvador. Kamala Harris har sagt att hennes uppgift är att hitta lösningar på grundproblemen som får människor att fly, som korruption och avsaknad av försörjningsmöjligheter.

  • April

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Guatemala samt med Mexiko och Honduras om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

  • Februari

  • Ursprungsfolk kräver presidentens avgång

   Tusentals människor som hör till ursprungsbefolkningen demonstrerar i Guatemala City med krav på president Alejandro Giammatteis avgång. De anklagar honom för dålig hantering av coronapandemin och annan vanskötsel. Antalet bekräftat döda i covid-19 uppgår till drygt 6 100. Förhoppningar finns om att det första vaccinet ska nå landet i slutet av februari, via FN:s globala vaccinationsprogram, Covax.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0