Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga maya som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Protest under självständighetsfirande

   Tusentals människor som hör till urfolken demonstrerar på självständighetsdagen, 200 år efter frigörelsen från Spanien, i protest mot politiskt och socialt utanförskap. ”Det finns inget att fira”, säger den förra presidentkandidaten Thelma Cabrera och talar om 200 år av katastrof, korruption, plundring och stöld i Guatemala. Större firanden av självständighetsdagen har ställts in på grund av pandemin men president Alejandro Giammattei har hållit en privat fest i presidentpalatset, med en militärparad.

  • Augusti

  • Smittvåg utlöser nytt undantagstillstånd

   Undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid införs i hela landet på grund av en kraftig ökning av coronasmittan. Enligt president Alejandro Giammattei är det 30 dagar långa undantagstillståndet ett resultat av den aggressivare deltavarianten av viruset. Utegångsförbudet ska gälla från klockan 22 till 04. Undantagstillstånd infördes också i mars 2020, när pandemin just brutit ut. Hittills har strax över 11 000 människor avlidit i covid-19 i Guatemala.

  • Ny kontroversiell korruptionsutredare utsedd

   En ny korruptionsutredare tillsätts, tio dagar efter det att den förre utredaren sparkats vilket väckte kritik från bland annat USA. Den nya utredaren Rafael Curruchiche har tidigare lett en utredning av oegentligheter i samband med val, men har själv anklagats för förföljelse av politiska motståndare. Han ska också ha skyddat korrumperade personer, däribland affärsmän som misstänks för illegal finansiering av den förre presidenten Jimmy Morales parti. USA:s regering uttrycker efter någon dag ”besvikelse” över den snabba tillsättningen av Curruchiche och säger att det inte stärker förtroendet för arbetet mot korruption i Guatemala.

  • Juli

  • USA begränsar samarbete efter åklagarflykt

   USA:s regering tillkännager att samarbetet med justitiedepartementet i Guatemala avbryts, fyra dagar efter det att landets ledande korruptionsutredare avskedats och flytt utomlands. Washington säger sig ha förlorat förtroendet för statsåklagaren Consuelo Porras. Beskedet innebär en kraftig omsvängning efter besöket av vicepresident Kamala Harris bara två månader tidigare, då hon lovordade Guatemala som en ledande partner i arbetet mot korruption i regionen.

  • Sparkad korruptionsutredare flyr landet

   Guatemalas ledande korruptionsutredare Juan Francisco Sandoval lämnar hastigt landet sedan han sparkats av statsåklagaren efter anklagelser om ”ständigt missbruk och frekventa överträdelser”. Han uppges ha körts i en svensk diplomatbil med bland andra ambassadör Hans Magnusson till gränsen mot El Salvador bara timmar efter avskedandet. Risken anses stor att Sandoval ska gripas, något som hänt flera andra korruptionsbekämpare. Åklagarämbetet mot korruption och straffrihet, Feci, som Sandoval chefat för, uppges ha motarbetats bland annat i försöken att utreda korruptionsanklagelser kopplade till pengar som satsats på pandemibekämpning. En sådan utredning kan komma president Alejandro Giammattei nära. Avskedandet av Sandoval utlöser demonstrationer i Guatemala City och kritik från USA.

Till kalendariet
126496

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i stora frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0