Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Budget dras tillbaka efter våldsamma protester

   Kongressen drar tillbaka en omstridd budget som antagits veckan och meddelar att den inte kommer att skickas till presidenten för signering. Den budget som kongressen antog utlöste omfattande protester. Under veckoslutet stormades kongressbyggnaden av demonstranter som slog sönder inredning och stack delar av byggnaden i brand. Enligt oppositionen prioriterade regeringen genom budgeten stora infrastrukturprojekt som skulle gå till bolag med regeringskontakter, medan de ekonomiska och sociala följderna av pandemin ignorerades. Kritik har riktats också mot nedskärningar inom utbildning och sjukvård. 

  • Vicepresidenten uppmanar presidenten att avgå

   Vicepresident Guillermo Castillo uppmanar president Alejandro Giammattei att avgå, tillsammans med honom själv, ”för landets bästa”. Orsaken är den budget som kongressen antog två dagar tidigare och som utlöst utbredda protester. Budgeten är den största i landets historia och innefattar stora satsningar på infrastrukturprojekt. Kritiker pekar på stora sociala behov i landet, där hälften av alla barn under fem år är undernärda, samt på att en tredjedel av budgeten grundas på lån. Det har tidigare rapporterats om spänningar mellan presidenten och hans vicepresident. Castillo berättade redan i maj om att de två hade drabbat samman privat kring hanteringen av coronapandemin.

  • Ännu en orkan drar in

   Orkanen Iota drar in från Karibien, bara två veckor efter den förra orkanen, Eta, under vad som har blivit ett rekordår för antal namngivna tropiska cykloner i Atlanten. Iota är också den första som når kategori 5, den högsta på skalan som mäter orkaners styrka. Eta som också drabbade Centralamerika var en kategori 4-orkan. De båda orkanerna har drabbat miljontals människor främst i Guatemala, Nicaragua och Honduras. Tiotals har avlidit, hundratusentals har drivits från sina hem, och stora skador har orsakats på byggnader, odlingsmarker och infrastruktur.

  • Oktober

  • Migranter skickas tillbaka

   Guatemala har tvingat närmare 3 500 migranter som var på väg till USA att återvända hem, huvudsakligen till Honduras. President Alejandro Giammattei säger i ett TV-tal att säkerhetsstyrkorna stoppat karavanen av migranter eftersom de riskerade att sprida coronaviruset. Flertalet av dem tog inte det coronatest som är obligatoriskt när de tog sig över gränsen den 1 oktober. De har sedan delat upp sig i mindre grupper för att ta sig vidare in i Mexiko, som har stängt sin gräns. Närmare 100 000 har bekräftats smittade med coronaviruset i Guatemala och nära 3 300 har dött i covid-19. Landet började öppna upp i juli efter fyra månader med rörelsebegränsningar på grund av pandemin.

  • Augusti

  • Ex-minister åtalas i USA för penningtvätt

   Acisclo Valladares Urruela, ekonomiminister i Jimmy Morales regering fram till januari 2020, åtalas i USA för penningtvätt av miljonbelopp från narkotikahandeln. Valladares avfärdar anklagelserna och säger att de bygger på en smutskastningskampanj från narkotikaligor, på grund av hans far arbete som statsåklagare på 1990-talet som bidrog till att narkotikasmugglare nu kan utvisas till USA. Fadern, Acisclo Valladares Molina, är idag Guatemalas ambassadör i London.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0