Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande indiankultur med uråldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Fängelse för 1980-talsmassaker

   En före detta soldat döms till fängelse för massakern i Dos Erres 1982 (se även Mars 2012). Mannen döms till 30-åriga fängselstraff för vart och ett av mord på 201 personer till över 5 000 år i fängelse, även om han enligt guatemalansk lag inte kan sitta inne mer än 50 år. Mannen greps i USA 2016 och utlämnades till Guatemala.

  • Oktober

  • Långt fängelsestraff för ex-vicepresident

   Den före detta vicepresidenten Roxana Baldetti döms till 15,5 års fängelse för förskingring av miljonbelopp som avsatts för att rena en förgiftad sjö. De kemikalier som användes för rening visade sig mest innehålla vatten, salt och klor, varför affären kommit att kallas ”magiskt vatten-skandalen”. Ytterligare nio personer döms till mellan 3 och 15 års fängelse. Roxana Baldetti är misstänkt även i tre andra korruptionsmål, inklusive ”la línea” (se Augusti 2015).

  • September

  • Friande dom i folkmordsrättegång

   Den tidigare militäre underrättelsechefen Mauricio Rodríguez Sánchez frias från misstankar om folkmord och brott mot mänskligheten (se även Maj 2013). Två av tre domare anser att Rodríguez Sánchez bara lydde order när de aktuella övergreppen skedde 1982. Den tredje domaren vill fälla honom. Målet är detsamma som gällde diktatorn Efraín Ríos Montt, som dock avled i april 2018.

  • Presidenten till attack mot Cicig i FN

   President Jimmy Morales går till hårt angrepp mot den FN-stödda korruptionsbekämpningskommissionen Cicig, i ett tal inför FN:s generalförsamling i New York. Morales hävdar att Cicig har blivit ett instrument för förföljelse i Guatemala och utgör ett hot mot freden. Han anklagar också Cicig för att kränka landets författning genom att ”manipulera rättvisan”. Morales uppmanar FN:s generalsekreterare António Guterres att tillsätta en ny chef för Cicig, istället för Iván Velásquez som presidenten har förbjudit inresa i landet (men som guatamalanska migrationsverket har sagt måste tillåtas inresa).

  • Korruptionsbekämpare belönas

   Den förra riksåklagaren Thelma Aldana och Cicig-chefen Iván Velásquez tilldelas årets hederspris av den svenska Right Livelihood Award- stiftelsen, för sin kamp mot korruption och brottslighet i Guatemala. Fem andra pristagare får dela på de tre miljoner kronor om utgår för det så kallade alternativa Nobelpriset. Thelma Aldana lämnade sin post som riksåklagare i maj och har levt utanför Guatemala sedan dess, av säkerhetsskäl. Iván Velásquez sitter som chef för den FN-stödda kommissionen Cicig till september 2019, men är sedan några veckor förbjuden av president Jimmy Morales att resa in i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0