Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Kritik mot USA för smittade migranter

   President Alejandro Giammattei riktar skarp kritik mot sin amerikanske kollega Donald Trump på grund av att USA deporterat migranter smittade av det nya coronaviruset. Enligt Giammattei har deportationerna lett till att karantänscenter är överlupna med folk samtidigt som trycket är stort på landets begränsade sjukvårdssystem. Av de runt 2 000 bekräftade fallen av coronasmitta i Guatemala hittills har runt 100 hittats hos personer som skickats hem från USA.

  • April

  • Vädjan till USA hejda deportationer

   Regeringen ber amerikanska myndigheter att minska antalet personer som deporteras tillbaka till Guatemala ska minskas till 25 per flygplan, från mellan 60 och 90. Orsaken är oro för att de som skickas tillbaka ska föra med sig coronasmitta från USA, det land i världen som nu har flest fall av bekräftade coronafall. Två personer har redan förts från flygplan och upptäckts vara smittade. I Guatemala har hittills 70 fall upptäckts i övrigt. Resor inom landet har förbjudits i samband med påskhelgen.

  • Mars

  • Undantagstillstånd på grund av coronaviruset

   President Alejandro Giammattei inför undantagstillstånd på grund det nya coronaviruset som orsakat en pandemi i världen. Kollektivtrafiken och alla offentliga samlingar stoppas, och alla arbetsplatser, offentliga såväl som privata, som inte möter särskilda hälso- och säkerhetskrav måste stänga. Regeringen anser att karantänsreglerna är nödvändiga även om bara ett fåtal fall av coronasmitta än så länge har upptäckts i Guatemala. Ett större utbrott skulle få allvarliga konsekvenser med tanke på landets begränsade sjukvårdsresurser. Gränserna har redan tidigare stängts för utlänningar och regeringen har presenterat ett stimulanspaket för att stödja näringslivet.

  • Februari

  • Tidigare riksåklagare får asyl i USA

   Den tidigare riksåklagaren, korruptionsbekämparen och presidentkandidaten Thelma Aldana får politisk asyl i USA, dit hon flytt undan en arresteringsorder (se Maj 2019). Regeringen har nyligen sagt att man tänkte begära Aldana utlämnad. Aldana anser att brottsanklagelserna mot henne utgör hämnd för att hon samarbetade med den FN-stödda kommissionen Cicig som under tolv år aktivt deltog i korruptionsbekämpning i Guatemala.

  • Januari

  • Giammattei tillträder som president

   Alejandro Giammattei svär presidenteden och tillträder som landets 51:a president. Han har utlovat satsningar på att locka utländska investeringar samt att bekämpa organiserad brottslighet genom att stämpla gängmedlemmar som terrorister, skärpa fängelsestraff och återinföra dödsstraffet. Giammattei är kirurg och har tidigare varit högsta chef för landets fängelser, vilket slutade i att han själv fick avtjäna tio månader i häkte. Orsaken var en utredning av mord på sju intagna, som dock resulterade i att åtalet lades ned. Den nu 63-årige Giammattei har ställt upp i president- och borgmästarval i huvudstaden i 20 år, men har tidigare aldrig vunnit något val. Han är konservativ också i sociala frågor och är motståndare till bland annat abort och samkönade äktenskap.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0