Guatemala
Foto: Shutterstock/tateyama

Guatemala

Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande ursprungskultur med åldriga rötter. Turismen är trots det begränsad, på grund av landets våldsamma historia. Inbördeskriget 1960–1996 krävde över 200 000 människors liv. Flertalet offer var fattiga mayaindianer som föll offer för militärens övervåld. Efter kriget har omfattande våldsbrottslighet och korruption brett ut sig. Guatemala är ett medelinkomstland, men resurserna är extremt snedfördelade och många lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Inget avgörande i första valomgången

   I första omgången av presidentvalet får UNE:s kandidat Sandra Torres enligt preliminära resultat 24 procent av rösterna medan Alejandro Giammattei, kandidat för Vamos, får 15 procent. De två möts i den avgörande valomgång den 11 augusti. Enligt de preliminära siffrorna får Edmond Mulet (Humanista) 12 procent och Thelma Cabrera (MLP) 10 procent. Totalt ställde 19 presidentkandidater upp. I det samtida kongressvalet blir UNE också största parti.

  • Maj

  • Ännu en presidentkandidat avstängd

   Den förra riksåklagaren Thelma Aldana ger upp sin kandidatur inför presidentvalet i juni, sedan författningsdomstolen fastställt ett beslut i lägre instanser om att hon inte får ställa upp. Orsaken är anklagelser om oegentligheter i samband med inköp av en myndighetsbyggnad samt skapandet av falska jobb under hennes tid som riksåklagare (se även Mars 2019). Aldana hade kunnat överklaga beslutet vidare och twittrade först om att så skulle ske, men hon och hennes parti Semilla backar sedan. Hennes tänkta vicepresidentkandidat Jonathan Menkos säger vid en presskonferens att de som är ansvariga för korruptionen i landet har motsatt sig Aldanas kandidatur. Partiet satsar nu istället på att vinna platser i kongressen och kommunala församlingar.

  • Ex-diktators dotter stängs av

   Författningsdomstolen förbjuder Zury Ríos att ställa upp i presidentvalet i juni. Hon diskvalificeras eftersom hon är dotter till ex-diktatorn Efraín Ríos Montt (se Modern historia). Enligt domstolen får nära släktingar till kuppledare enligt författningen inte vara president. Anhöriga till offer för militärdiktaturen välkomnar beskedet. Zury Ríos har tidigare sagt att ett förbud skulle innebära en kränkning av rättigheter både för henne och för hennes anhängare. Hon har hittills varit ett av de tre ledande namnen i opinionsmätningarna. De andra två är den tidigare riksåklagaren Thelma Aldana och den förra presidenthustrun Sandra Torres ­– som båda också riskerar att stängas av. Aldana anklagas för bedrägeri och skattefusk (se Mars 2019) och Torres för att ha tagit emot olagliga kampanjmedel.

  • Mars

  • USA-bistånd dras in

   USA meddelar att biståndet till Guatemala, liksom till El Salvador och Honduras, för 2017 och 2018 dras in helt, enligt en order från president Trump. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om men Trump själv har talat om 500 miljoner dollar. Trump anklagar de tre centralamerikanska staterna för att inte göra något för att hindra den omfattande migrationen till USA.

  • Presidentkandidat riskerar gripas

   En domare utfärdar en häktningsorder för den förra riksåklagaren Thelma Aldana, samma dag som hon registreras som kandidat i presidentvalet i juni. Som presidentkandidat kan hon ha åtalsimmunitet. Misstankarna gäller förskingring, lögner och skattefusk. Aldana var riksåklagare 2014–2018 och samarbetade nära med den FN-stödda kommissionen Cicig som arbetar mot straffrihet och korruption.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0