Januari 2024

Senaste händelser

 • Januari

 • Största fångutväxlingen hittills

  Ukraina och Ryssland har genomfört den största fångutväxlingen hittills under kriget, drygt 200 fångar vardera, efter ett långt uppehåll. Det har gjorts dussintals utväxlingar av fångar sedan den fullskaliga ryska invasionen i februari 2022. Hur många fångar de fortfarande håller vill ingendera sidan uppge.

 • Nedskjutning i Iran förs till FN

  Irans nedskjutning av ett ukrainskt trafikflygplan 2020 förs till Icao, FN:s organisation för civilflyget, av Ukraina, Sverige, Kanada och Storbritannien. 176 människor omkom när planet sköts ned kort efter start från Teheran. Alla de fyra länder som nu, på dagen fyra år efteråt, vill att Icao tar upp saken hade medborgare ombord. Kvartetten, som framhåller att Iran bröt mot sina åtaganden gentemot civilt flyg, har tidigare utan framgång krävt att de anhöriga får skadestånd. Iran har medgett att planet besköts, av misstag, med två luftvärnsrobotar (se 11 januari 2020 och 30 december 2020).

 • Storbritannien lovar stöd i tio år

  Ett tioårigt säkerhetssamarbete mellan Storbritannien och Ukraina aviseras när den brittiske premiärministern Rishi Sunak gör ett överraskande besök i Kiev. Samtidigt får Ukraina löfte om militärt stöd under 2024 värt 2,5 miljarder pund. Efter nästan två års fullt försvarskrig mot Ryssland har Ukraina brist på både vapen och ammunition och president Zelenskyj beskriver överenskommelsen som en vattendelare. Reaktionen kan också ses mot bakgrund av att USA:s fortsatta stöd för krigsinsatserna är osäkra när amerikanerna är på väg in i en valrörelse där stödet för Ukraina är ifrågasatt.

 • Kriget förs i både Ryssland och Ukraina

  En kraftig brand rapporteras från en rysk hamnanläggning vid Östersjön som används av energiföretaget Novatek för export av flytande gas. Dagen efter riktar Kreml anklagelser mot Ukraina för att ha angripit anläggningen, som ligger drygt 85 mil från Ukraina. Regeringen i Kiev har tagit på sig attacker i Ryssland den senaste tiden, bland dem en i samma region som gasanläggningen. Både Ukraina och Ryssland använder drönare med sprängämnen i kriget och säger sig också ha lyckats med att stoppa attacker. I det ryskockuperade Donetsk i Ukraina blir en stad artilleribeskjuten samma dag. Ryssland kallar händelsen, som uppges ha krävt tiotals dödsoffer, för terrorism.

 • Ryssland: Ukrainare ombord på kraschat plan

  Ett ryskt fraktplan störtar nära staden Belgorod några mil från gränsen mot Ukraina. Ryssland anklagar Ukraina för att ha skjutit ned planet som förutom besättning ska ha haft 65 ukrainska soldater som tagits som krigsfångar ombord. Ingen överlevde. Från ukrainsk sida bekräftas att en fångutväxling planerades, men president Zelenskyj kräver en internationell utredning av kraschen. Sedan krigsutbrottet i februari 2022 har det enligt nyhetsbyrån AFP skett 49 fångutväxlingar. 

 • FN-domstol: Ryssland bröt mot avtal i Ukraina

  Ryssland har brutit mot internationella konventioner i samband med händelser i Ukraina 2014, har Internationella domstolen (ICJ) kommit fram till. Däremot tar FN-domstolen inte ställning till om Ryssland kan hållas ansvarigt för nedskjutningen av det malaysiska trafikflygplanet MH17 samma år då 298 människor miste livet. I två av flera fall som Ukraina velat se prövade går utslagen Ukrainas väg: Ryssland borde, med stöd i en internationell konvention mot finansiering av terrorism, ha utrett anklagelser mot personer som pekades ut för att ha stött proryska separatistgrupper i östra Ukraina. Dessutom var det olagligt, utifrån en konvention mot rasdiskriminering, att begränsa undervisningen i ukrainska på Krimhalvön. Frågan om MH17 kan inte tas upp, enligt ICJ. Separatisterna som sköt ned planet fick ett luftvärnsvapen levererat från ryskt område (se 17 november 2022), men konventionen om terrorstöd gäller bara frågor om finansiering, inte vapentransporter. Den 2 februari meddelar ICJ också att en rättslig prövning som bottnar i Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina 2022 kan fortsätta. Fallet är det tyngsta som landat i domstol till följd av konflikten, och ICJ har kommit fram till att FN-domstolen har rätt att avgöra flertalet av de aspekter som Ukraina vill se behandlade i rätten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0