Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2015

    • Augusti

    • Rekordmånga flyktingar

      Beräkningar från inrikesdepartementet visar att antalet asylsökande under 2015 kan komma att uppgå till så många som 800 000. Tidigare under året var prognosen kring 450 000. De flesta asylsökande kommer från Syrien, men även från Balkan och Afrika har antalet migranter ökat. Tyska regeringen meddelar samtidigt att flyktingar från Syrien kommer att få tillåtelse att söka asyl i landet även om det inte är det första landet som de kommit till inom EU. Systemet att skicka tillbaka flyktingar som redan har registrerats eller sökt asyl i ett annat EU-land i enlighet med Dublinförordningen har blivit för tungrott och fungerar inte, menar man.

    • Räddningspaket till Grekland godkänns

      En majoritet av ledamöterna i förbundsdagen röstar ja till det tredje räddningspaketet för Grekland. Ett 60-tal av medlemmarna i Angela Merkels konservativa block hade förvarnat om att de inte ämnade stödja paketet.

    • Riksåklagaren sparkas

      Riksåklagaren Harald Ranges beslut att utreda om bloggen Netzpolitik.org publicerat hemligstämplade uppgifter om den tyska internetövervakningen leder till omfattande protester från politiker och journalister. Rättsutredningen ses av många som ett sätt att försöka stoppa journalisternas granskning och som ett slag mot pressfriheten. Proteststormen leder till att regeringen offentligt tar avstånd från rättsutredningen. Riksåklagaren kontrar med att kritisera justitieminister Heiko Maas för att äventyra rättsväsendets oberoende ställning. Justitieminister meddelar därefter att han inte längre har förtroende för Range som får sparken. 

Varukorg

Totalt 0