December 2022

Senaste händelser

 • December

 • Sverige lämnar ut kurd till Turkiet

  En kurdisk man som är efterlyst i Turkiet för medlemskap i PKK-gerillan lämnas ut från Sverige. Mannen grips omedelbart efter landning och fängslas. Han är sedan tidigare dömd till sex års fängelse av turkisk domstol. Han flydde till Sverige 2015, men har fått avslag på sin ansökan om asyl. En kommentar från den turkiska regeringen lyder att Turkiet förväntar sig mer agerande från svensk sida innan det kan bli aktuellt att godkänna Sverige som medlemsland i Nato.

 • Fängelsedom mot rival till Erdoğan

  Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoğlu från oppositionspartiet CHP döms till drygt två och ett halvt års fängelse på anklagelser om att ha förolämpat statstjänstemän. Ett halvt år återstår till nästa presidentval, då den sekuläre Imamoğlu ses som en av några få politiker som har chans att utmana sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Om domen står sig beläggs Imamoğlu med en form av förlust av medborgerligt förtroende: han får inte ställa upp i val (se även 3 november 2022). Imamoğlu överklagar domen.

 • HD i Sverige stoppar utlämning

  Journalisten Bülent Kenes, som har politisk asyl i Sverige, kan inte lämnas ut till Turkiet enligt Högsta domstolen. Turkiet anklagar honom för delaktighet i kuppförsöket 2016, han uppges också ha anknytning till Gülenrörelsen som president Erdoğan anklagar för sammansvärjningen. I Sverige är det inte brottsligt att ha samröre med predikanten Gülens rörelse, konstaterar HD som också bygger sin slutsats på att Bülent Kenes kan komma att bli politisk fånge om han lämnas ut.

 • Närmande mellan Turkiet och Syrien

  Turkiets och Syriens försvarsministrar möts i Moskva för de första officiellt bekräftade högnivåsamtalen sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011. Turkiet hyser och stöder en rad syriska oppositionsgrupper, och det förekommer samarbete på marken i Syrien mellan turkisk militär och väpnade regimmotståndare. Så sent som 2017 kallade president Erdoğan Syriens president Bashar al-Assad för ”terrorist”. Ministermötet väcker nu oro i grupper som hittills har räknat med Turkiets stöd. Efter nyår, är den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu träffar paraplyorganisationen Syriska nationalrådets ledare Mahmut al-Maslat, säger Çavuşoğlu att Turkiet står fast vid sitt stöd för FN:s säkerhetsråds Syrienresolution 2254 från 2015 om eldupphör och en fredlig lösning.

 • Livstid för Erdoğankritiker står fast

  En appellationsdomstol fastställer domen mot en av president Erdoğans mest framträdande kritiker. Osman Kavala – affärsman och mecenat som gjort sig känd för stöd till demokratiprojekt – är dömd till livstids fängelse (se 25 april 2022). Fallet har väckt upprördhet och kritik från bland andra Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, eftersom det betraktas som ett utslag av att presidenten använder domstolsväsendet för att förfölja sina motståndare. Kavala kan överklaga det senaste utslaget till landets högsta domstol.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0