Februari 2020

Senaste händelser

  • Februari

  • Turkiet och Syrien i strid

    Syriens regeringsarmé anfaller turkisk trupp i Idlibprovinsen i norra Syrien och åtta turkar mister livet. Turkiet har tolv observationsposter i trakten till följd av en uppgörelse med Ryssland, och en kort stund innan ska en stor kolonn av turkiska militärfordon ha setts i trakten. Turkiet svarar med raketer och minst 13 syriska soldater dör, enligt uppgift till SOHR.  Med över 20 döda tros striderna vara de dödligaste mellan länderna sedan Turkiet gick in med trupp i Syrien 2016. Turkiet och Ryssland (Assadregimens allierade) är oense om huruvida Turkiet har lämnat information i förväg om truppförflyttningen. Dagen innan har syriska och ryska styrkor tillsammans anfallit rebeller i Idlib, enligt SOHR med 14 civila dödsoffer som följd.

  • Katastrofer i hårt väder

    Fler allvarliga olyckor inträffar i besvärligt väder. I den asiatiska delen av Istanbul kanar ett inrikesplan av rullbanan efter landning och bryts i flera delar. Tre personer omkommer och 179 skadas. Söder om Vansjön i öster inträffar laviner flera dagar i rad. Fler än 40 dödsoffer krävs i skreden, bland dem flera räddningsarbetare. Räddningsverket Afad, inrättat drygt tio år tidigare, tillkom i efterdyningarna av jordbävningskatastrofer 1999, som krävde tiotusentals liv. 

  • Tillspetsat läge mellan Turkiet och Syrien

    Läget spetsas till i norra Syrien mellan Turkiet och Assadregimen. Fem turkiska soldater mister livet i provinsen Idlib till följd av artilleribeskjutning från syriska regeringsstyrkor. Det får Turkiet att angripa en mängd syriska positioner och hävda att drygt 100 regeringssoldater neutraliserats, samtidigt som bland annat några stridsfordon slagits ut. Den skärpta konflikten ökar också spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, som agerar i området på Assadregimens sida (se 3 februari). FN-organisationen Ocha skriver upp det totala antalet flyktingar den senaste tiden, från båda de syriska provinserna Idlib och Aleppo, till cirka 690 000.

  • Rättslig dragkamp: Kavala släpps, och grips igen

    En domstol frikänner nio aktivister som kopplats till protester vid Geziparken i Istanbul som ägde rum 2013. Demonstrationerna riktade sig mot ett galleriabygge i en av stadens parker, men utvecklade sig till bredare protester mot regeringen. Domstolen anser att det inte finns bevis mot de nio för samhällsomstörtande verksamhet. (Sju andra aktivister, som inte har kunnat gripas, blir inte frikända.) En av dem som frias är affärsmannen och kulturmecenaten Osman Kavala, som suttit häktad i över två år, hotad av livstids fängelse (se 24 juni 2019). Domstolen beordrar att han ska släppas omedelbart, men bara några timmar senare grips Kavala igen på order av åklagare. Även den friande domen rivs upp så småningom, i januari 2021.

  • Klappjakt på Gülenanhängare

    Åklagarmyndigheten i Ankara utfärdar arresteringsorder för ytterligare 467 personer på 67 orter som misstänks vara anhängare till exilpredikanten Fethullah Gülen. Utredningen handlar om att gülenister ska ha riggat polisexamina, men anklagelserna ingår i ett mönster av åtgärder mot rörelsen, som enligt regimen låg bakom kuppförsöket sommaren 2016. Sedan dess har misstänkta gülenister i tiotusental rensats ut inom Turkiets väpnade styrkor, rätts- och skolväsenden.

  • Upptrappning mellan syriska och turkiska styrkor

    Syriska regeringsstyrkor anfaller turkiska soldater i den syriska Idlibprovinsen. Minst 33 turkar mister livet. Turkiet svarar med att beskjuta Assadstyrkornas ställningar, med ett okänt antal döda som följd. Ryska styrkor på Assadsidan säger sig inte ha varit inblandade. Med händelserna inräknade har över 50 turkiska soldater mist livet under den senaste månaden vid strider på syriska sidan om gränsen. Assadregeringen är där på väg att återta Idlibprovinsen från jihadistmiliser, men strider också mot rebellstyrkor som har stöd från Turkiet. 

  • Turkiet öppnar för migranter västerut

    Turkiet öppnar landgränsen mot Grekland för migranter. Det blir turbulent vid gränsen, där grekiska myndigheter använder hårda metoder för att hindra tusentals migranter från att ta sig över. Enligt avtal med EU från 2016 ska Turkiet sörja för flyktingar, men få hjälp från EU med kostnaderna. Migranter säger nu till reportrar att de fått Turkiets hjälp att ta sig till gränsen. President Erdoğan anklagas, i synnerhet från medlemsländer i EU, för att använda migranter som bricka i ett förhandlingsspel. Erdoğan säger att Turkiet inte längre klarar att härbärgera fler flyktingar från Syrien. Att döma av rapporterna från gränsen är det inte enbart syriska flyktingar som tagit sig dit utan också migranter från andra länder.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0