UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Flytt av staty vållar gräl med Ryssland

   Tjeckiska UD kallar till sig Rysslands ambassadör för att överlämna en protest mot att den ryske kulturministern Vladimir Medinskij kallat en av Prags borgmästare för nazist. Känslorna är upprörda i Ryssland för att borgmästaren låtit täcka över en staty av den ryske generalen Ivan Konev och för att myndigheterna i Prag beslutat att ersätta statyn med ett annat monument till minne av stadens befrielse från nazisterna 1945. Konev ledde befrielsen av Prag och är hjälte i Ryssland men är kontroversiell i Tjeckien då han även ses som en symbol för förtryck under den kommunistiska eran. Konev deltog i kväsandet av revolten mot kommuniststyret i Ungern 1956 och krossandet av demokratirörelsen under Pragvåren 1968 (se Modern historia). I augusti vandaliserades statyn då någon sprutade färg på den och sedan dess har den varit övertäckt. Ryska UD säger att beslutet att flytta statyn kommer att påverka relationerna mellan länderna negativt.      

  • Presidentkritik retar Kosovo

   Kosovo meddelar att landet avstår från att delta i ett möte i Prag mellan Visegrad-länderna (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) och de länder på Balkan som söker medlemskap i EU. Anledningen till Kosovos omsvängning är en kommentar från Tjeckiens president Zeman som anklagat Kosovos ledare för att vara krigsförbrytare och sagt att han ska undersöka om Tjeckiens erkännande av Kosovo kan hävas. Presidenten är dock en annan uppfattning än regeringen. Utrikesminister Tomáš Petříček säger att Tjeckien inte har något intresse av att ändra beslutet om att erkänna Kosovo.

  • Åtal mot Babiš läggs ned

   Dagstidningen Deník N rapporterar att den åklagare som handlägger åtalet mot premiärminister Babiš i den misstänkta korruptionshärvan kring byggandet av konferensanläggningen Storknästet (se 17 april 2019) nu ändrat sig och rekommenderar att åtalet läggs ned. Något skäl till omsvängningen anges inte.  Nyheten som bekräftas av åklagarämbetet föranleder oppositionen att anklaga Babiš för att ha påverkat rättssystemet till sin fördel. Ärendet kommer nu att handläggas på en högre nivå. 

  • Augusti

  • Bråk om ministerpost löst

   President Zeman utser Lubomír Zaorálek till ny kulturminister och därmed avslutas en flera månader lång dragkamp mellan Zeman och regeringens minoritetsparti socialdemokraterna (se 29 juli 2019). Knuten löstes då socialdemokraterna tog tillbaka sitt urpsrungliga förslag och istället lanserade Zaorálek som var landets utrikesminister 2014–2017. Socialdemokraterna hotade tidigare att lämna regeringen om inte partiets kandidat accepterades.

  • Juli

  • Strid om minister kan utlösa regeringskris

   President Zeman avskedar landets kulturminister efter en två månader lång kraftmätning med regeringen. Socialdemokraterna och premiärminister Babiš  har sedan i maj velat byta ut kulturminister Antonín Staněk. Enligt grundlagen ska presidenten utse och avsätta ministrar på uppdrag av premiärministern men Zeman, som står bakom Staněk, har fram till nu hävdat att det inte finns någon tidsgräns för fullgöra uppdraget. Nu faller Zeman till föga och ger Staněk sparken men ger inget besked om vem han tänker tillsätta. Tidigare under sommaren har socialdemokraterna, som är det mindre partiet i koalitionen, hotat att lämna regeringen om inte Staněk byts ut mot partiets kandidat Michal Šmarda. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0