Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • April

  • Zeman driver på för ambassadflytt i Israel

   Utrikesdepartementet meddelar att landets honorärkonsultat i Jerusalem ska återöppnas i maj. Även ett tjeckiskt kulturcentrum ska öppnas i staden under året. President Zeman som var snabb med att stödja USA:s kontroversiella beslut i december att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem vill gärna att Tjeckien ska följa det amerikanska exemplet, men det är inte presidentens beslut. Regeringens hållning i frågan är oklar. Enligt nyhetsbyrån AP uppger det tjeckiska utrikesdepartementet att öppnandet av de två institutionerna är ett första steg mot att flytta ambassaden. Samtidigt håller departementet fast vid EU:s ståndpunkt att Jerusalem ska vara huvudstad för både Israel och en framtida palestinsk stat. Det torde betyda att en eventuell ambassadflytt inte står för dörren. 

  • 5 000 i protest mot regeringen

   Omkring 5 000 människor samlas i Prag för att protestera mot Andrej Babiš Ano-regering. "Vi vill ha en anständig regering" skanderar demonstranterna.

  • Regeringssamtal bryter samman

   Förhandlingarna om en regeringskoalition mellan Andrej Babiš Ano och Socialdemokraterna (CSSD) bryter samman. Skälet är enligt Socialdemokraterna att de inte kan tänka sig att bilda en koalition där Babiš, på grund av brottsmisstankarna mot honom, ingår. Babiš å sin sida säger att samtalen föll samman då han vägrade att ge Socialdemokraterna inrikesministerposten, och därmed kontroll över polisen. Babiš kommer nu att överlägga med president Miloš Zeman om hur han ska gå vidare. Om inte dödläget löses snart lär nyval vänta.
  • Mars

  • Tjeckien utvisar ryska diplomater

   Tjeckien utvisar tre ryska diplomaer till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder. I slutet av mars svarar Ryssland med att utvisa tre tjeckiska diplomater.

  • Manifestation för yttrandefrihet

   Omkirng 3 000 människor demonsterar i Prag till stöd för yttrandefriheten i landet, efter att  president Zeman riktat skarp kritik bland annat mot public-servicebolaget ČT i samband med att han tillträdde sin andra mandatperiod. Demonstranterna markerade också sitt missnöje med Ano-ledaren Andrej Babiš.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0