
Tjeckien
Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Januari
-
Exgeneral leder kampen om presidentposten
Första omgången av presidentvalet blir nästan dött lopp mellan den pensionerade generalen Petr Pavel och den tidigare regeringschefen Andrej Babiš. Pavel får ett marginellt försprång med 35,4 procent av rösterna mot 35 för Babiš. Ingen av de övriga fem kandidaterna kommer i närheten av de båda ledande kandidaterna. En andra och avgörande omgång hålls 27–28 januari.
-
F d regeringschefen Babiš friad i korruptionsmål
En domstol i huvudstaden Prag friar den tidigare premiärministern Andrej Babiš från anklagelser om att ha fuskat till sig EU-bidrag. Andrej Babiš, som också är affärsman, var anklagad för att i strid med lagen ha hållit bygget av en konferensanläggning utanför sitt stora affärskonglomerat Agrofert. Genom manövern kunde konferensanläggningen komma i fråga för EU-bidrag till mindre företag. Domaren Jan Sott motiverar utslaget med att säga att den handling som Andrej Babiš utfört inte utgör något brott (se även April 2019).
-
2022
-
September
-
Regeringen överlever misstroendomröstning
Oppositionspartierna ANO och SPD gör ett misslyckat försök att få regeringen fälld genom misstroendevotum. Dagen därpå demonstrerar runt 70 000 personer i centrala med krav på regeringens avgång. Under slagord som "Sätt Tjeckien först" protesterar deltagarna mot höga energipriser, covid-19-vaccination och mot invandring. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har Tjeckien tagit emot 400 000 ukrainska flyktingar och landet har försett Ukraina med både humanitär och militär hjälp. Demonstranterna anklagar regeringen för att tänka mer på ukrainarna än de egna medborgarna. Premiärminister Petr Fiala säger att demonstrationen organiserats av proryska krafter och att deltagarna är påverkade av rysk propaganda.
Juli
EU når kompromiss om minskad gasanvändning
Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.
EU stoppar guld från Ryssland
EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.