Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Presidenten utmanar regeringen

   President Zeman avskedar landets kulturminister efter en två månader lång kraftmätning med regeringen. Socialdemokraterna och premiärminister Babiš  har sedan i maj velat byta ut kulturminister Antonín Staněk. Enligt grundlagen ska presidenten utse och avsätta ministrar på uppdrag av premiärministern, men Zeman som står bakom Staněk har fram till nu hävdat att det inte finns någon tidsgräns för när han måste ha fullgjort sitt uppdrag. Nu faller han till föga och ger Staněk sparken men fortsätter utmana regeringen genom att inte ange om och när han tänker tillsätta den person som socialdemokraterna föreslagit som efterträdare till Staněk. Tidigare under sommaren hotade Socialdemokraterna, som är det mindre partiet i koalitionen, att lämna regeringen om inte Staněk byttes ut mot partiets kandidat Michal Šmarda.

  • Juni

  • Försök att fälla regeringen misslyckas

   Andrej Babiš regering överlever en ny misstroendeomröstning. 85 av parlamentets ledamöter röstar för motionen om misstroende medan 85 röstar emot. För att fälla regeringen hade det krävts 101 röster eller fler. 

  • Kraven på Babiš avgång växer

   En rekordstor demonstration arrangeras i centrala Prag med krav på premiärminister Babiš avgång. Enligt organisatörerna och lokala medier deltar ungefär 250 000 personer. Manifestationen organiseras av frivilligorganisationen Million Moments for Democracy som säger att nästa stora protest planeras till den 16 november, dagen före 30-årsfirandet av Sammetsrevolutionen som gjorde slut på kommunistpartiets enväldiga styre 1989 (se Modern historia).  

  • Demonstranter kräver Babiš avgång

   Nyheten om att EU-kommissionen anser att premiärminister Babiš befinner sig i en olaglig intressekonflikt (se 31 maj) utlöser en stor demonstration i Prag. Runt 120 000 deltar i demonstrationen och kräver Babiš avgång. Själv avfärdar Babiš rapporten med att EU-kommissionens revisorer är inkompetenta.      

  • Maj

  • ANO vinner EU-val

   Regerande ANO vinner valet till EU-parlamentet med drygt 21 procent av rösterna och ökar sitt mandatantal från 4 till 6. Sämre går det för koalitionspartnern Socialdemokraterna som går kraftigt bakåt och förlorar sina 4 mandat. Kommunistpartiet som fungerar som stödparti åt regeringen tappar också mark och mister 2 av sina 3 mandat. Det största oppositionspartiet, det borgerliga ODS, går framåt. Partiet får 14,5 procent och fördubblar sitt antal mandat från 2 till 4. Piratpartiet blir trea på 14 procent och tar för första gången plats i EU-parlamentet med 3 mandat. Lika många mandat får alliansen mellan småpartierna TOP 09 och Borgmästare och oberoende. Frihet och direktdemokrati vinner 2 mandat liksom Kristdemokratiska unionen-Folkpartiet.  Valdeltagandet uppgår till drygt 28 procent, tio procentenheter mer än 2015.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0