Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2018

  • Januari

  • Zeman vinner presidentvalet

   Det blir Miloš Zeman som vinner den andra omgången av presidentvalet. Han får 52 procent av rösterna, medan utmanaren Jiří Drahoš får ungeför 48 procent. Valdeltagandet ligger på 66 procent. Zemans invandrarfietliga retorik har fått den förre socialdemokraten att närma sig den tjeckiska extremhögern. Efter att segern är klar säger han sig stödja SPD-politikern Tomio Okamuras krav på att det ska hållas fler folkomröstningar i politiska frågot, något han tidigare har motsatt sig. Han vil bland annat att tjeckerna ska få folkomrösta om EU, men säger att han i så fall ska stördja fortsatt tjeckiskt medlemskap. Under sitt segertal gör även hätska utfall mot journalister och politiska motståndare.

  • Babiš fråntas sin immunitet mot åtal

   Deputeradekammaren röstar för att frånta Andrej Babiš hans immunitet mot åtal (111 röstar för 69 emot) på grund av korruptionsanklagelser mot honom. Samma sak skedde i september, men Ano-ledaren återfick sin immunitet efter valet senare samma höst. Omröstningen sker på Babiš begäran. Han förnekar att han har gjort något olagligt. Inget av de andra partierna vill samarbeta med Ano i en regering som leds av en brottsmisstänkt person och Babiš signalerar nu för första gången att han kan tänka sig att det kan bli en annan Ano-politiker som får ta över posten som regeringschef. Den 24 januari får han dock i uppdrag av presidenten att göra ett nytt försök att bilda regering.

  • Babiš förlorar förtroendeomröstning

   Premiärminister  Andrej Babiš regering förlorar som väntat förtroendeomröstningen i deputeradekammaren, bara Ano:s 78 ledamöter stödjer regeringen, medan 117 ledamöter underkänner den. Regeringen avgår formellt  den 17 januari, men Ano får som största parti ännu en chans att bilda regering. Tills vidare sitter regeringen kvar som en interimsministär.  President Zeman säger senare att han inte kommer att godta avskedsansökan förrän den 24 januari. 

  • Zeman vinner första omgången av presidentvalet

   Den sittande presidenten Miloš Zeman vinner den första omgången av presidentvalet med knappt 39 procent av rösterna. Det räcker dock inte för en seger redan nu, utan han kommer att möta valets tvåa, Jiří Drahoš som tidigare varit chef för den tjeckiska vetenskapsakademin, i en andra och avgörande omgång 26-27 januari. Drahoš får nästan 27 procent av rösterna, medan  Pavel Fischer erhåller drygt 10 procent, Michal Horácek något över 9 procent och Marek Hilser nästan 9 procent och Mirek Topolánek med ungefär 4 procent. Samtliga av dessa ställer upp som oberoende.  Valdeltagandet ligger på nästan 62 procent.

   Zeman får färre röster än väntat på landsbygden, där han vanligtvis har starkt stöd. Den EU-vänlige Drahoš anses ha goda möjligheter att besegra Zeman i den andra valomgången.

  • Förtroendeomröstningen om regeringen skjuts upp

   Efter en tio timmar lång debatt beslutar deputeradekammaren att skjuta upp förtroendeomröstningen om Andrej Babiš nya regering till den 16 januari. Oppositionen begär att en parlamentarisk kommitté fram tills dess ska avgöra om Babiš immunitet mot åtal, som han har som parlamentsledamot, ska hävas.  De flesta av partierna i deputeradekammaren motsätter sig att landet ska ledas av en person som är föremål för en brottsutredning. Föga tyder på att Babiš kan vinna en förtroendeomröstning, men president Zeman har lovat honom en andra chans om han misslyckas. Babiš misstänks för bedrägeri med EU-pengar, själv hävdar han sin oskuld och säger att anklagelserna ljugits ihop av politiska motståndare och affärsrivaler.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0