Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Diplomatiskt bråk med Ryssland

   Tjeckien utvisar två ryska diplomater. Det sker mot bakgrund av att tjeckiska myndigheter anklagat en anställd vid den ryska ambassaden för att ha spridit ett rykte om att Ryssland initierat en mordkomplott mot tre politiker i Prag (se 29 april). Uppgifterna om mordkomplotten publicerades i tidskriften Respekt i april och ledde till att de tre politikerna fick polisskydd. Tidningsartikeln avfärdades som ”sjuka fantasier” av Moskva som nu också fördömer utvisningarna. Tio dagar senare, den 15 april, svarar Moskva genom att utvisa två tjeckiska diplomater,      

  • Maj

  • Pandemirestriktioner lättar

   Tjeckien tillhör de länder i Europa som har lägst antal coronasmittade och därmed tillåts köpcentrum, biografer, frisersalonger och uteserveringar att öppna igen efter två månaders nedstängning. Några dagar senare meddelar myndigheterna att sammankomster med upp till 300 deltagare kommer att tillåtas från 25 maj. Då ska även pubar och restauranger inomhus få öppna.    

  • April

  • Rysslands anklagas för mordplan på politiker

   En lokal politiker i Prag hävdar att han och två kollegor, däribland stadens borgmästare Zdeněk Hřib, har fått polisskydd eftersom de är föremål för en mordkomplott arrangerad av Ryssland. Enligt den tjeckiska veckotidningen Respekt har en ryss med diplomatpass nyligen anlänt till Prag medförande det giftiga ämnet ricin. Antagandet om en mordkomplott har sin grund i att de tjeckiska politikerna ådragit sig Moskvas ilska, bland annat genom att de låtit flytta en omstridd staty av en rysk krigshjälte (se även 3 april).

  • Ryssland rasar över flyttad staty

   Myndigheterna i Prag meddelar att en omstridd staty slutligen flyttats från sin plats i staden. Den bortforslade statyn föreställer den ryske generalen Ivan Konev som ledde befrielsen av Prag från nazisterna 1945. Konev är hjälte i Ryssland men kontroversiell i Tjeckien då han även ses som en symbol för förtryck under den kommunistiska eran. Åtgärden väcker vrede i Ryssland som tidigare gjort klart att en flytt kommer att få konsekvenser för relationen mellan länderna. Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu skriver till sin tjeckiske kollega Lubomir Metnar och kräver att Ryssland ska få statyn. Metnar svarar att det inte går då den tillhör Prag. Samtidigt inleder den kommitté i Ryssland som undersöker allvarliga brott en symbolisk utredning för att avgöra om tjeckerna gjort sig skyldiga till ”vanhelgande av symboler för Rysslands militära ära”, ett brott som kan ge böter eller samhällstjänst. Tjeckiska UD fördömer Rysslands agerande.  

  • Mars

  • Första dödsfallet i covid-19

   En 95 år gammal man blir landets första offer för det nya coronaviruset. Mannen som vårdats på sjukhus några dagar innan han avled hade också andra hälsoproblem, meddelar hälsominister Adam Vojtech. Antalet smittade i Tjeckien uppgår nu till över 1 100.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0