Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • F d hälsominister tillbaka på sin post

   Petr Arenberger meddelar att han avgår som hälsominister. Han hänvisar till att han utsatts för allt för stor medial press då han anklagats för att ha undanhållit information om sina fastighetsaffärer. Arenberger medger att han angett felaktiga uppgifter i sin fastighetsdeklaration men säger att det var ett misstag. Premiärminister Andrej Babiš utser Adam Vojtěch till Arenbergers eftrträdare. Vojtěch var tidigare hälsominister men avgick i september 2020 när den andra smittvågen av covid-19 började utveckla sig. 

  • Tjeckien får stöd i gruvstrid med Polen

   EU-domstolen går på Tjeckiens linje i en gruvstrid med Polen och beordrar polackerna att omedelbart stoppa brytningen av brunkol i Turów i Schlesien (se även 22 februari 2021). Polen planerar att stänga sina kolgruvor, men inte så snart som EU-domstolen kräver i detta fall.

  • April

  • President Zeman gisslas av demonstranter

   Uppskattningsvis 10 000 personer deltar i en demonstration mot president Miloš Zeman i Prag. Presidenten, som står till vänster politiskt och brukar värna om banden till Ryssland, har haft svårt att hantera den kris i relationerna till Moskva som bröt ut när Tjeckien anklagade ryska agenter för att ha varit delaktiga i en explosion i ett ammunitionsförråd  2014 (se 17 april). Det tog Zeman mer än en vecka innan han agerade och nämnde händelsen i fördömande ordalag. För demonstranterna är det inte tillräckligt. Zeman kallas för Kremls knähund och de mest hårdföra demonstranterna kräver att han ställs inför rätta för förräderi.

  • Nytt bakslag för premiärminister Babiš

   EU-kommissionen bekräftar en tidigare preliminär slutsats och slår fast att premiärminister Andrej Babiš befinner sig i en intressekonflikt som politiker på grund av sina affärsintressen ( se även Maj 2019). Enligt EU-kommissionen har Babiš företagskonglomerat Agrofert fått stora belopp i stöd av EU på felaktig grund. 2017 blev det förbjudet för bolag som till mer än 25 procent ägs av en minister att tilldelas offentliga uppdrag eller ta emot statliga bidrag, och Babiš förde då över Agrofert till ett förvaltningsbolag (trust fond) men kommissionen menar att Babiš fortfarande är den egentligen ägaren och att alla bidrag som betalats ut till Agrofert sedan lagen trädde ikraft därmed är felaktiga och att de ska korrigeras. Ivan Bartoš, ledare för Piratpartiet uppmanar Babiš att se till att Agrofert betalar tillbaka pengarna till den tjeckiska staten. Enligt Bartoš handlar det om mer 770 miljoner euro. Piratpartiet har på sistone seglat upp som främste utmanare till Babiš ANO som tappat mark på grund av regeringens oförmåga att komma tillrätta med smittspridningen av covid-19.    

  • Diplomatisk konflikt med Ryssland

   Regeringen meddelar att 18 ryska diplomater kommer att utvisas sedan de identifierats som hemliga agenter för de ryska underrättelsetjänsterna SVR och GRU. Enligt premiärminister Andrej Babiš har tjeckiska myndigheter klara bevis för att officerare från GRU var inblandade i sprängningen av ett ammunitionsförråd i Tjecken 2014. Babis kallar händelsen som krävde två människors liv för en terrorattack. Det är inte första gången Ryssland anklagas för att låta agenter uppträda som diplomater. Den tjeckiska underrättelsetjänsten BIS har sedan 2019 rapporterat om hur ryska och kinesiska agenter infiltrerat Tjeckien och bland anklagat Ryssland för att ha iscensatt cyberattacker mot tjeckiska UD och andra mål. Moskva avfärdar anklagelserna som absurda och svarar dagen därpå med att utvisa 20 tjeckiska diplomater.  Två dagar senare, den 20 april, meddelar Tjeckien att det ryska bolaget Rosatom inte längre kvalificerar sig för att lämna anbud på byggandet av en ny kärnkraftsreaktor i Tjeckien och att alla planer på att köpa in det ryska vaccinet Sputnik-5 lagts på hyllan. I solidaritet med Tjeckien utvisar även Slovakien och de baltiska staterna ryska diplomater. Situationen skräps ytterligare när Tjeckien den 22 april meddelar att Ryssland före maj månads utgång måste minska antalet anställda vid den ryska ambassaden i Prag till samma nivå som den tjeckiska ambassaden i Prag. Moskva svarar med samma mynt och ger Tjeckien order om att minska sin personal i Moskva.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0