Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Högerpolitiker blir ny premiärminister

   President Miloš Zeman utnämner Peter Fiala, ledare för högerpartiet ODS, till ny premiärminister. Före valet bildade ODS koalitionen Tillsammans (Spolu) med ett annat högerparti – TOP 09 – samt kristdemokratiska KDU-ČSL. De tre partierna har efter valet ingått ett avtal med en annan koalition bestående av Tjeckiska piratpartiet och Borgmästare och oberoende/STAN. Totalt förfogar de fem partierna över 108 av parlamentets 200 mandat. Regeringsbildningen väntas bli klar i mitten av december. 

  • Nya restriktioner mot covid-19

   Regeringen inför ett 30-dagar långt undantagstillstånd för att bekämpa spridningen av covid-19 som nått nya rekordnivåer de senaste dagarna. Restauranger, nattklubbar och diskotek måste hålla stängt från klockan 10 på kvällen och de traditionella julmarknaderna stoppas. För att få komma in på barer, restauranger, hotell och andra inrättningar krävs sedan några dagar intyg på vaccinering eller bevis för att man varit sjuk det senaste halvåret. Covid-test kommer att genomföras regelbundet i skolor och på arbetsplatser. Hittills har över 32 700 människor dött i pandemin i Tjeckien.

  • Oktober

  • Presidentens hälsotillstånd blir polissak

   Mer än tio dagar efter valet befinner sig president Miloš Zeman fortfarande på sjukhus och motstridiga uppgifter om hans tillstånd leder till att polisen inleder en undersökning för att avgöra om chefen för presidentens administration, Vratislav Mynář, begått vad som kallas ”brott mot republiken” eller inte. Mynář anklagas för att farit med osanning när han sagt att presidenten är stånd att sköta sina åtaganden.

  • Premiärminister Babiš ANO tvåa i valet

   Premiärminister Andrej Babiš parti ANO lider ett överraskande nederlag i parlamentsvalet och förlorar knappt mot alliansen Tillsammans (Spolu) som består av högerpartierna ODS och TOP 09 samt kristdemokratiska KDU-ČSL. Alliansen vinner 27,8 procent av rösterna medan ANO får 27,1 procent. Mandatfördelningen faller dock ut så att ANO förblir största parti i parlamentet och får 72 mandat medan Tillsammans får 71 (ODS får 34, KDU-ČSL får 23 och TOP 09 får 14). Koalitionen mellan Tjeckiska piratpartiet och Borgmästare och oberoende/STAN vinner 15,6 procent och 37 mandat. Högerextrema Frihet och direktdemokrati/SPD får 9,6 procent 20 mandat. Kommunistpartiet åker ur parlamentet för första gången sedan andra världskriget. Även Socialdemokratiska ČSSD hamnar utanför parlamentet. Valets stora vinnare är STAN som går från 6 till 33 mandat och blir tvåa. Tjeckiska piratpartiet gör en omvänd resa – från 22 till 4 mandat – och blir minst i parlamentet. Dagen efter valet läggs president Miloš Zeman in på sjukhus för intensivvård vilket väcker frågetecken kring regeringsbildningen. Det är Zeman som ska utse regeringsbildare och frågan är när det kan ske.    

  • Läcka pressar premiärminister Babiš inför valet 

   En vecka före det stundande parlamentsvalet den 8–9 oktober hamnar premiärminister Andris Babiš i nytt blåsväder. Babiš anklagas för att använt företag i skatteparadis för att i skymundan kunna köpa dyra fastigheter i Frankrike. Uppgifterna förekommer i en omfattande läcka av dokument, de så kallade Pandorapapperen, som har granskats av ett internationellt nätverk av journalister. Babiš som är en av landets rikaste personer förnekar att han gjort något illegalt. Dagen därpå inleder polisen en utredning av saken. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0