Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • April

  • Avtal stärker försvarssamarbete med USA

   Tjeckiens regering godkänner ett avtal om försvarssamarbete med USA. Avtalet underlättar en potentiell utplacering av amerikanska trupper till Tjeckien. Det gäller också gemensamt försvar av Natos östra flank, logistiskt stöd till Natos allierade och militär träning. Avtalet ska nu godkännas av det tjeckiska parlamentet, där regeringspartierna har majoritet, samt av president Petr Pavel, en före detta NATO-general. Enligt uppgifter från försvarsdepartementet har Tjeckien försett Ukraina med militärt bistånd motsvarande 264 miljoner amerikanska dollar sedan Rysslands invaderade Ukraina i februari 2022.

  • Beslut om höjda försvarsanslag

   Parlamentets underhus tar beslut om att i nästa budget höja landets försvarsanslag till 2 procent, vilket är vad försvarsalliansen Nato kräver av sina medlemmar. Under nuvarande budgetår spenderar Tjeckien motsvarande 1,5 procent av BNP på försvaret. Höjningen sker mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina. Tjeckien har lämnat betydande militär och humanitär hjälp till Ukraina sedan kriget startade för över ett år sedan.      

  • Mars

  • Demonstranter kräver stopp för vapen till Ukraina

   Tusentals tjecker demonstrerar i Prag i protest mot den höga inflationen och kräver ett slut på landets militära stöd till Ukraina. Inflationen i Tjeckien uppgick under februari månad till över 16 procent. Demonstranterna vill se regeringens avgång och riktar också sin kritik mot försvarsalliansen Nato. En liknande demonstration hålls även i mitten av april.

  • Januari

  • EU-vänlig exgeneral blir ny president

   Efter ett i stort sett dött lopp i första omgången av presidentvalet vinner den pensionerade generalen Petr Pavel andra omgången med en betryggande marginal till tvåan, den skandalomsusade före detta premiärministern Andrej Babiš. Petr Pavel får drygt 58 procent av rösterna mot knappt 42 för Andrej Babiš. Pavel som ställt upp som oberoende kandidat förespråkar starka band till EU och Nato och starkare stöd till Ukraina från Tjeckiens sida. Skiftet på presidentposten kommer att ske den 9 mars.

    

  • F d regeringschefen Babiš friad i korruptionsmål

   En domstol i huvudstaden Prag friar den tidigare premiärministern Andrej Babiš från anklagelser om att ha fuskat till sig EU-bidrag. Andrej Babiš, som också är affärsman, var anklagad för att i strid med lagen ha hållit bygget av en konferensanläggning utanför sitt stora affärskonglomerat Agrofert. Genom manövern kunde konferensanläggningen komma i fråga för EU-bidrag till mindre företag. Domaren Jan Sott meddelar att Andrej Babiš inte gjort sig skyldig till några brottsliga handlingar (se även April 2019).  

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0