Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.  

  • Soldater sänds till Nato-trupp i Slovakien

   250 fallskärmsjägare skickas till Slovakien där de ska ingå i den nya Nato-styrka på 2 100 man som är på väg att sättas upp i landet. Utöver Tjeckien och Slovakien bidrar Tyskland, Nederländerna, Polen, Slovenien och USA med soldater.

  • Mars

  • F d regeringschefen Babiš åtalas

   Ett åtal väcks mot ANO-ledaren Andrej Babiš som var premiärminister fram till valet 2021. Babiš anklagas för att ha fuskat sig till EU-bidrag i samband med byggandet av en konferensanläggning utanför Prag (se April 2019). Tidigare försök att åtala Babiš har misslyckats (se September 2019).  

  • Premiärminister Fiala till krigets Ukraina

   Premiärminister Petr Fiala reser tillsammans med sina motsvarigheter i Polen och Slovenien med tåg till Kiev för att träffa president Volodymyr Zelenskyj och visa sin solidaritet med Ukraina. Det sker trots att ryska styrkor beskjuter staden. De tre regeringscheferna är de första utländska ledarna som besökt staden sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion närmare tre veckor tidigare.

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0