Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Gruvstad dubbelt olycksdrabbad

   13 gruvarbetare dör och tio skadas i en metangasbrand i en kolgruva i tjeckiska Karvina. De flesta av dödsoffren är polacker och Polen iakttar en dags landssorg. Gruvolyckan nära polska gränsen är den allvarligaste i Tjeckien sedan 1990, då 30 arbetade miste livet. Också den händelsen inträffade i Karvina.

  • Tjeckien röstar nej till FN:s migrationsavtal

   När FN:s generalförsamling ratificerar ett internationellt avtal om migration som syftar till att inrätta lagliga och säkra vägar att migrera är Tjeckien ett av fem länder som röstar emot avtalet. Överenskommelsen är inte bindande för medlemsländerna, den medför exempelvis inga kvoter för flyktingmottagande.

  • Juni

  • Babiš gör nytt försök att bilda regering

   President Miloš Zeman ger återigen Andrej Babiš uppdraget att försöka få till stånd en regering. Fram till nu har Babiš parti Ano samarbetat i deputeradekammaren med både kommunistpartiet och det högerextrema SPD i omröstningar i parlamentet. 

  • April

  • Zeman driver på för ambassadflytt i Israel

   Utrikesdepartementet meddelar att landets honorärkonsultat i Jerusalem ska återöppnas i maj. Även ett tjeckiskt kulturcentrum ska öppnas i staden under året. President Zeman som var snabb med att stödja USA:s kontroversiella beslut i december att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem vill gärna att Tjeckien ska följa det amerikanska exemplet, men det är inte presidentens beslut. Regeringens hållning i frågan är oklar. Enligt nyhetsbyrån AP uppger det tjeckiska utrikesdepartementet att öppnandet av de två institutionerna är ett första steg mot att flytta ambassaden. Samtidigt håller departementet fast vid EU:s ståndpunkt att Jerusalem ska vara huvudstad för både Israel och en framtida palestinsk stat. Det torde betyda att en eventuell ambassadflytt inte står för dörren. 

  • 5 000 i protest mot regeringen

   Omkring 5 000 människor samlas i Prag för att protestera mot Andrej Babiš Ano-regering. "Vi vill ha en anständig regering" skanderar demonstranterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0