Tjeckiens nya justitieminister Eva Decroix tillsätter en utomstående utredare efter en skandal som rör en mångmiljon gåva till justitiedepartement. Gåvan på 468 bitcoin såldes tidigare i år för cirka 40 miljoner euro. Gåvan kom från en en dömd narkotikahandlare. Skandalen tvingar Decroix företrädare Pavel Blažek att avgå den 30 maj. Blažek hävdar att han inte kände till att gåvan kunde vara kopplad till brottslig verksamhet, men avgår för att inte skada premiärminister Petr Fialas regeringskoalition. Skandalen har rullat i flera månader. Den 18 juni överlever regeringen en missförtroendeomröstning som drevs av populistpartiet ANO. Oppositionspartiet ANO säger sig också vilja avsätta finansinister Zbyněk Stanjura. Parlamentsval stundar i oktober.

Tjeckien
Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juni
-
Ny rättegång om EU-stöd väntar tidigare regeringschef Babiš
Tidigare premiärministern Andrej Babiš behöver stå inför rätta igen i ett mål som rör misstänkt fusk med EU-bidrag. Högsta domstolen upphäver förra årets frikännande dom mot Babiš och hans medåtalade, Europaparlamentarikern Jana Nagyova. Ärendet rör byggandet av ett konferenscentrum, Storknästet, utanför Prag. Det ägdes av Babiš företagskonglomerat Agrofert och projektet mottog två miljoner euro i bidrag från EU år 2007. Bidraget var dock öronmärkt för små företag och när saken uppdagades hävdade Babiš att anläggningen vid tiden för bidraget ägdes av familjemedlemmar och att det först senare fördes över till Agrofert. Högsta domstolen beslutar att en domstol i Prag ska pröva fallet igen. Samma domstol har två gånger tidigare frikänt Babiš och Nagyova, vilka nekar till brott. Den 70-årige Babiš är en av Tjeckiens rikaste män och var premiärminister från 2017 till 2021. Han siktar på att bli regeringschef efter valet i oktober.
-
Bitcoin-skandal som fäller justitieminister utreds
-
-
Maj
-
Tjeckisk protest mot Kina efter cyberattack
Kina utpekas för att ligga bakom en cyberattack och ett dataintrång riktad mot Tjeckiens utrikesdepartement. Därför har Kinas ambassadör i Prag kallats upp till utrikesdepartementet, uppger Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavsky. På plattformen X varnar han för "allvarliga följder" för ländernas bilaterala relatiioner. Enligt tjeckernas utredning inleddes attacken 2022 och riktades mot ett kommunikationsnätverk inom UD. Attacken tillskrivs en hackergrupp som kallas APT31. Flera stater har tidigare kopplat gruppen till Kinas säkerhetstjänst. Försvarsalliansen Nato och EU säger sig stå bakom Tjeckien, som är medlem i både organisationer. Kina pekades förra året ut som ett säkerhetshot av Tjeckiens säkerhetstjänst BIS.
-
April
-
USA inför – och pausar – högre tullar
De nya tullar som USA aviserat en vecka tidigare träder i kraft för EU och ett 60-tal länder som fått högre tariffer än ”miniminivån” – men efter mindre än ett dygn kommer besked om en 90 dagar lång paus. Merparten av varor från Tjeckien, liksom övriga EU-länder, beläggs under pausen med en tilläggstull på miniminivån 10 procent. Annars ska 20 procent gälla för EU. Motivet till de nya tullarna är enligt USA:s president Donald Trump att EU har ett överskott i handeln med USA. Sedan tidigare har EU-länderna även drabbats av amerikanska tariffer på 25 procent på import av stål och aluminium samt bilar och bildelar, och under dagen ger EU besked om motåtgärder mot USA med anledning av de tidigare tullarna.
-
Mars
-
Ukrainakris får EU att storsatsa på försvar
Vid ett extrainsatt toppmöte fattar EU:s medlemsländer beslut om en gemensam storsatsning på försvaret. Planen är att få loss 800 miljarder euro för att öka EU:s militära styrka. Satsningen ska bli möjlig genom EU-lån och ändrade budgetregler. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar beslutet ”historiskt”. Mötet hålls några dagar efter det att USA pausat sitt militära stöd till Ukraina och därmed allvarligt försvagat landets möjlighet att försvara sig mot den ryska aggressionen. Alla EU-länder utom Ungern ställer sig också bakom ett uttalande till stöd för att Ukraina ska få säkerhetsgarantier och delta i eventuella fredsförhandlingar.