Tjeckien
Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang

Tjeckien

Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder. Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Demonstranter kräver regeringens avgång

   Tusentals människor samlas i huvudstaden Prag för att demonstrera mot regeringen som anklagas för att bry sig mer om det krigsdrabbade Ukraina än sina egna medborgare. Organisatörerna uppskattar närvaron till drygt 100 000 personer medan den tjeckiska nyhetsbyrån CTK beräknar antalet till cirka 10 000. Demonstranterna uppmanar premiärminister Petr Fialas regering att avgå. Fialas fempartikoalitionsregering har försett Ukraina med betydande humanitärt och militärt bistånd sedan den ryska invasionen startade i februari 2022. Samtidigt har landets ekonomiska utveckling gått i stå och inflationen nått rekordhöga nivåer.  

  • Augusti

  • F d regeringschefen Andrej Babiš tvingas be journalist om ursäkt

   En regional domstol beslutar att den tidigare regeringschefen Andrej Babiš måste be en undersökande journalist om ursäkt på social medier sju dagar i rad. Skälet är att Andrej Babiš på ett konto i sociala medier gjort narr av chefredaktören för sajten investigace.cz. Sajten hade en vecka före valet 2021 avslöjat att Andrej Babiš dolt sitt innehav i företag i skatteparadis. Avslöjandet hängde samman med en omfattande läcka av dokument, de så kallade Pandorapapperen, som visade att många ledande politiker gjort tvivelaktiga affärer med hjälp av företag i skatteparadis. Domstolen vänder sig mot att Andrej Babiš lagt sig i journalistens yrkesutövning och skriver i domen att Andrej Babiš som erfaren politiker kan avkrävas ”en viss grad av professionell omsorg när det gäller innehållet och formen på de inlägg han publicerar på sin webbplats” och att han ”bör vara medveten om journalistyrkets betydelse som en garanti för att demokratin och rättsstaten fungerar”.      

  • April

  • Avtal stärker försvarssamarbete med USA

   Tjeckiens regering godkänner ett avtal om försvarssamarbete med USA. Avtalet underlättar en potentiell utplacering av amerikanska trupper till Tjeckien. Det gäller också gemensamt försvar av Natos östra flank, logistiskt stöd till Natos allierade och militär träning. Avtalet ska nu godkännas av det tjeckiska parlamentet, där regeringspartierna har majoritet, samt av president Petr Pavel, en före detta NATO-general. Enligt uppgifter från försvarsdepartementet har Tjeckien försett Ukraina med militärt bistånd motsvarande 264 miljoner amerikanska dollar sedan Rysslands invaderade Ukraina i februari 2022.

  • Beslut om höjda försvarsanslag

   Parlamentets underhus tar beslut om att i nästa budget höja landets försvarsanslag till 2 procent, vilket är vad försvarsalliansen Nato kräver av sina medlemmar. Under nuvarande budgetår spenderar Tjeckien motsvarande 1,5 procent av BNP på försvaret. Höjningen sker mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina. Tjeckien har lämnat betydande militär och humanitär hjälp till Ukraina sedan kriget startade för över ett år sedan.      

  • Mars

  • Demonstranter kräver stopp för vapen till Ukraina

   Tusentals tjecker demonstrerar i Prag i protest mot den höga inflationen och kräver ett slut på landets militära stöd till Ukraina. Inflationen i Tjeckien uppgick under februari månad till över 16 procent. Demonstranterna vill se regeringens avgång och riktar också sin kritik mot försvarsalliansen Nato. En liknande demonstration hålls även i mitten av april.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0