Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Presidentval hålls i mars

   Parlamentets talman Peter Pellegrini meddelar att presidentval kommer att hållas den 23 mars. Den sittande presidenten Zuzana Čaputová, en högljudd kritiker av den nuvarande regeringen, har sagt att hon inte ställer upp för omval. President Čaputovás främsta politiska motståndare, premiärminister Robert Fico, och hans regerande Smer-SD stödjer Peter Pellegrini, som enligt opinionsmätningarna har stöd av ungefär 40 procent av slovakerna.

 • 2023

  • December

  • Mildare straff för korruption vållar protester

   En större demonstration hålls i Bratislava mot regeringens planerade reformer av strafflagen, bland annat mildare straff för korruption och ekonomiska brott. Skyddet för poliser som rapporterar om oegentligheter inom kåren ska också avskaffas, och regeringen har beslutat att upplösa den särskilda åklagarmyndighet som arbetar med fall av korruption på hög nivå och organiserad brottslighet.  Enligt arrangörerna deltar omkring 15 000 personer i protesten i Bratislava, Liknande demonstrationer hålls i andra slovakiska städer. En petition online för att stoppa regeringens förslag har samlat 35 000 underskrifter. Även EU har fördömt reformplanerna.

  • Oktober

  • Slut för militär hjälp till Ukraina

   Dagen efter sitt tillträde meddelar Slovakiens regering att den stoppat all militär hjälp till Ukraina vilket var ett vallöfte från regeringschef Robert Fico som också ifrågasätter sanktioner mot Ryssland. Den humanitära hjälpen till Ukraina ska fortsätta. 

  • Robert Fico tillbaka på premiärministerposten

   Slovakien får en ny regering bestående av det populistiska vänsterpartiet Smer-SD, det ultranationalistiska SNS och Hlas-SD som är en avknoppning från Smer. Robert Fico blir regeringschef. Han var även premiärminister 2006–2010 samt 2012–2018.  Peter Pellegrini, ledare för Hlas-SD, blir parlamentets nye talman. Ny utrikesminister är Robert Ficos nära allierade Juraj Blanár som är känd för prorysk åsikter. Till finansminister utses den förre centralbankschefen Ladislav Kamenický. Posten som försvarsminister besätts av Robert Kaliňák, tidigare inrikesminister som under 2023 varit föremål för en korruptionsutredning.  

  • September

  • Populistiskt vänsterparti vinner nyval

   Populistiska Smer-SD som gått till val på att stoppa vapensändningar till Ukraina och stärka banden till Ryssland blir landets största parti. Det liberala partiet Progressiva Slovakien kommer för första gången in i parlamentet och blir tvåa. Tredjeplatsen intas av det relativt nybildade Socialdemokratisk röst (HLAS–SD), en avknopppning av Smer-SD. Det tidigare regeringspartiet OL'aNO halkar ned till fjärde plats. Högerpartiet Sme-Rodina åker ur parlamentet liksom det högerextrema L’SNS medan det ultranationalistiska SNS gör comeback. För att kunna bilda en majoritetsregering behöver Smer-SD hitta minst två koalitionspartner.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0