Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Antikorruptionsparti vinner valet

   Mitten-högerpartiet OL'aNO som profilerat sig som ett antikorruptionsparti blir valets stora vinnare. OL'aNO mer än fördubblar sitt antal mandat och besätter 53 av de 150 platserna i parlamentet. Smer-SD som styrt Slovakien de senaste åtta åren tappar mer än tio mandat och kommer på andra plats. De övriga partier som suttit i den senast regerande koalitionen – SNS, Bro och Nätverket/Siet' – åker ur parlamentet. På delad tredjeplats kommer högerpartiet SME Rodina och högerextrema L'SNS som båda stärker sin ställning och vinner 17 mandat vardera. Liberala SaS som blev näst störst i valet 2016 går bakåt och kommer på fjärde plats med 13 mandat. Det nybildade För folket blir femte och sista parti som klarar spärren. För folket vinner 12 mandat. Den partiallians som omfattar president Zuzana Čaputovás Progressiva Slovakien lyckas inte ta sig in i parlamentet. Alliansen får 6,96 procent av rösterna. Drygt 900 röster fattas för att klara tröskeln på sju procent för partiallianser.

  • Pensionärer och barnfamiljer uppvaktas inför valet

   Det högerextrema partiet L’SNS och två mindre partier hjälper regerande Smer-SD att få igenom regeringens förmånspaket som är riktat till pensionärer, barnfamiljer och bilister. Pensionärerna ska få en extra pensionsutbetalning varje år, barnbidraget ska fördubblas och vägtullarna tas bort för alla fordon som väger mindre än 3,5 ton. Oppositionen rasar och kallar regeringens utspel för korrupt med tanke på parlamenstvalet om någa dagar.

  • Januari

  • Journalistens baneman träder fram

   Rättegången mot de fyra personer som misstänks ligga bakom mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak 2018 inleds med att yrkessoldaten Miroslav Marček erkänner att det var han som höll i pistolen och avrättade Kuciak och Kuciaks fästmö. Den huvudåtalade, affärsmannen Marián Kočner, som anklagas för att ha beställt mordet via sin tolk Alena Zsuzsová, vill inte uttala sig. Kočner har tidigare förnekat att han skulle vara delaktig i komplotten.

 • 2019

  • December

  • Mellanhand i journalistmordet erkänner

   En av de fem personer som är åtalade för mordet på journalisten Ján Kuciak i februari 2018 går med på förlikning och accepterar ett fängelsestraff på 15 år. Pizzeriaägaren Zoltán Andruskó erkänner att han agerat mellanhand mellan affärsmannen Marián Kočner som påstås ha beställt mordet och den man som sköt Kuciak. Andruskó ska ha gett skytten uppdraget på begäran av Alena Zsuzsová som arbetade för Kočner. Andruskó kommer att vittna i rättegången mot de övriga fyra som inleds i januari. Polisutredningen har avslöjat att Kočner haft en omfattande mejlväxling med högt uppsatta tjänstemän och medlemmar av regeringen, däribland med Monika Jankovská som tvingades avgå som biträdande justitieminister i september.

  • Förbud mot opinionsmätningar hävs

   Författningsdomstolen upphäver den lag som parlamentet antog i oktober och som innebar ett förbud mot opinionsundersökningar från och med femtio dagar före det kommande parlamentsvalet. Landets nya president Zuzana Čaputová hade inlagt sitt veto mot lagen och nu ger författningsdomstolen henne rätt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0