Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU slutar köpa rysk olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • April

  • Luftvärn skickas till Ukraina

   Slovakien meddelar att landet donerat luftvärnssystemet S-300 till Ukraina. Premiärminister Eduard Heger poängterar att det inte innebär att Slovakien blir en part i kriget mot Ryssland. S-300 är ett äldre luftvärnssystem producerat i Ryssland. Slovakien kommer nu att få modernare amerikanska Patriotmissiler som ersättning. Två batterier levereras från Nederländerna, ett från Tyskland och ett från USA.    

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.  

  • Högerextrem politiker får mildrat straff

   Högsta domstolen avgör målet mot partiledaren för högerextrema L'SNS, Marian Kotleba, som tidigare dömts till fängelse i fyra år och fyra månader. Kotleba ansågs av en lägre domstol skyldig till att vid en välgörenhetstillställning ha främjat extremism genom att använda en nynazistisk symbol (se 12 oktober 2020). Högsta domstolen anser att Kotleba gjort sig skyldig till nynazistiska sympatier men avfärdar anklagelserna om illegal användning av nynazistiska symboler. Kotleba döms till 6 månaders villkorligt fängelse. Han förlorar också sin plats i parlamentet.  

  • Mars

  • Grönt ljus för Nato-styrka

   Parlamentet godkänner att 2 100 Nato-soldater placeras ut i landet mot bakgrund av att Rysslands invasion av Ukraina. Soldaterna hämtas från Tjeckien, Tyskland, Nederländerna, USA, Polen och Slovenien. Med styrkan kommer luftvärnssystemet Patriot. 

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0