Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Misstänkt för journalistmord frias

   En domstol frikänner affärsmannen Marián Kočner från att ha beordrat mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö 2018.  Paret sköts ned i sitt hem efter det att Kuciak granskat ljusskygga affärer där Kočner och höga politiker antogs vara inblandade. Enligt domaren Ruzena Sabova kunde Kočner inte dömas då "det fanns tvivel"  om att han beordrat mordet. Domstolen fann emellertid Kočners assistent Alena Zsuzsová skyldig till att ha beställt morden. Zsuzsova dömdes till 25 års fängelse och ska betala motsvarande 160 000 euro till offrens familjer. Både Kočner och Zsuzsová avtjänar för närvarande långa fängelsestraff för andra brott. Kočner dömdes 2020 till 19 års fängelse för förfalskning, medan Zsuzsová 2021 fick 21 års fängelse för sin inblandning i mordet på en borgmästare. Den rättegång som nu avslutas inleddes 2021 då Högsta domstolen upphävde tidigare frikännanden av både Kočner och Zsuzsová efter att ha funnit "flera misstag" i den tidigare processen. Släktingar till offren mottog  nyheten om Kočner frikännande med bestörtning och väntas överklaga domen.

  • Byte på premiärministerposten

   Premiärminister Eduard Heger lämnar in sin avskedsansökan. Det sker sedan två ministrar i den sittande övergångsregeringen meddelat att de hoppar av – jordbruksminister Samuel Vlcan och utrikesminister Rastislav Káčer. Skälet i Vlcans fall är att det uppdagats att hans företag fått ett statligt bidrag på motsvarande drygt 15 miljoner kronor. Rastislav Káčer uppger ingen orsak. President Zuzana Čaputová utnämner den biträdande centralbankschefen Ľudovít Ódor till regeringschef fram till de planerade valen i september.  

  • April

  • Centralbankschefen korruptionsdömd

   Landets centralbankschef Peter Kažimir döms för korruption och åläggs att betala 100 000 euro i böter. Peter Kažimir ska bland annat ha kanaliserat 50 000 euro till chefen för landets skatteverk, František Imrecze som åtalades 2020 och som samarbetar med polisen. František Imrecze dömdes själv i februari att betala 202 000 euro i böter, det högsta beloppet hittills. Sedan anti-korruptionspartiet OL'aNO kom till makten våren 2020 har en rad högt uppsatta personer åtalats för korruption. Av dem är Peter Kažimir den som haft högst rang.

  • Mars

  • Regeringschefen bildar nytt parti

   Eduard Heger som leder landets interimsregering fram till nyvalet i september bildar en nytt västvänligt, liberalt parti – Demokraterna. Heger lämnar därmed OL'aNO som är landets största parti och som ledde den regeringskoalition som fälldes i slutet av föregående år (se December 2022). Fyra andra ministrar följer med Heger till det nya partiet.  

  • Januari

  • Nyval hålls i september

   Parlamentet godkänner att dess mandattid kortas med fem månader så att nyval kan hållas den 30 september. Det sker mot bakgrund att ingen ny regering kunnat bildas sedan den sittande minoritetsregeringen, ledd av Eduard Heger, fälldes i en misstroendeomröstning i december 2022. Heger och hans ministrar fortsätter att styra landet som en interimsregering fram till valet.   

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0