Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Nykomling i politiken vinner presidentvalet

   Slovakerna röstar för förändring och nykomligen Zuzanna Čaputová segrar med betydande marginal i andra omgången av presidentvalet. Čaputová vinner 58,4 procent av rösterna. Hennes motståndare, EU-kommissionären Maroš Šefčovič, får drygt 41,6 procent. (I första omgången av valet den 16 mars fick de 40,6 respektive 18,7 procent). Čaputovás seger innebär ett bakslag för regerande Smer-SD som ställt sig bakom Šefčovič. Den 45-åriga Čaputová är advokat till yrket och en av ledarna för det lilla liberala partiet Progressiva Slovakien. När hon installeras den 15 juni blir hon landets första kvinnliga president. Čaputová har ett förflutet som miljöaktivist och har ganska nyligen gett sig in i politiken. Till skillnad från Šefčovič, som gick till val med en kampanj som betonade stabilitet och traditonella kristna värden, har Čaputová deltagit i massprotesterna som hölls efter mordet på journalisten Ján Kuciak och krävt förändring. Under valkampanjen lovade Čaputová att hon som president skulle kämpa för ett bättre fungerande rättssystem. Miljöskydd och bättre vård för gamla stod också på hennes program. Čaputová vann stöd störst stöd i urbana områden men fick även majoritet på den mer konservativa landsbygden trots sina liberala åsikter om aborter och homosexuella. 

  • Februari

  • Tiotusentals marscherar för mördade journalisten

   Tusentals slovaker deltar i manifestationer för att markera att det gått ett år sedan morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö (se 25 februari 2018). I Bratislava tågar 30 000 personer enligt arrangörerna. Manifestationer hålls även i ett dussintal andra städer i landet. Kuciak mördades när han undersökte misstankar om förbindelser mellan italiensk maffia och slovakiska politiker. Morden utlöste omfattande protester i landet och ledde till regeringens avgång.

 • 2018

  • December

  • Ryss anklagad för spioneri utvisad

   Premiärminister Pellegrini meddelar att en rysk diplomat utvisats den 22 november på grund av han utfört ”spioneriaktiviteter riktade mot Slovakiens och Natos intressen”. Inga ytterligare detaljer anges. Ryssland reagerar negativt på nyheten och svarar med att en vecka senare utvisa en slovakisk diplomat från Moskva.

  • November

  • Bakslag i lokalval för regerande Smer-SD

   Lokalvalen blir en framgång för oberoende kandidater och ett bakslag för regerande Smer-SD. Partiet förlorar fyra av de sex guvernörsposter som partiet besitter och vinner bara 592 av de mer än 2 900 borgmästarposter som står på spel vilket är betydligt mindre än i lokalvalen 2014 då Smer-SD vann 847 borgmästarval. Smer-SD förlorar dessutom i viktiga städer som huvudstaden Bratislava och staden Košice. Lokalvalen är de första valen som hålls sedan mordet i februari på journalisten Ján Kuciak vilket ledde till stora demonstrationer och en ombildning av regeringen. Över 42 procent av dem som ställer upp i lokalvalen kandiderar som oberoende vilket tolkas som en återspegling av väljarnas kritik mot de etablerade partierna efter Kuciaks död. Genom mordet blev Kuciaks arbete med att avslöja korruption på hög nivå känt. Kuciaks artiklar publicerades postumt.

  • Oktober

  • Fyra gripna för journalistmordet

   Åklagarmyndigheten meddelar att fyra personer gripits misstänkta för att ha arrangerat och utför morden på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö i februari. De gripna är tre män och en kvinna. En av männen misstänks ha hållit vapnet, en ska ha varit chaufför och en tredje ska ha utgjort länk till kvinnan som uppges vara den som beställt mordet. Riksåklagaren säger att bevisen mot de fyra är mycket starka. Kvinnan ska ha arbetat som tolk åt affärsmannen och mångmiljonären Marián Kočner. Hon sägs ha gett männen 70 000 euro som ersättning för uppdraget. Kočners namn förekom i den härva av kontakter mellan italiensk maffia och slovenska politiker som Kuciak utredde.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0