Slovakien
Foto: ShutterstockTTstudio

Slovakien

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Affärer öppnas för vaccinerade

   Regeringen lättar på restriktionerna och öppnar affärer, kyrkor och skidorter för vaccinerade. Hotell kommer att få ta emot gäster från den 25 december men bara vaccinerade personer från samma familj får dela rum. Restauranger ska fortsatt hålla stängt. Förändringarna genomförs efter att kritik riktats mot regeringen för de hårda restriktionerna. Kritikerna menar att den kommande julledigheten riskerar att bli förstörd då slovakerna varken kunnat handla julklappar eller göra upp semesterplaner. 

  • November

  • Samhället stängs ned igen

   Ett två veckor långt utegångsförbud införs. Slovakerna får bara lämna hemmet under dagtid för att arbeta, handla mat eller gå till skolan. Syftet är att den höga smittspridningen i landet ska bromsas.

  • Affärer stängs för ovaccinerade

   Nya tuffa restriktioner införs för att stoppa spridningen av covid-19. Ovaccinerade får inte besöka några andra affärer än mataffärer och apotek. Det gäller även om de kan uppvisa ett negativt test. Under den senaste veckan har smittspridningen i Slovakien varit den fjärde högsta i världen. Bara 45 procent av invånarna är fullvaccinerade, vilket är en av de lägsta nivåerna inom EU. Premiärminister Eduard Heger säger att åtgärderna införs för att skydda dem som är ovaccinerade och att regeringen kommer att föreslå vaccintvång för äldre medborgare.

  • September

  • Före detta åklagare döms till långt fängelsestraff

   En före detta högt uppsatt åklagare, Dušan Kováčik, döms till 14 års fängelse för mutbrott och för att ha samarbetat med personer involverade i organiserad brottslighet. Dušan Kováčik greps i oktober 2020.

  • Parti i regeringen splittras

   Partiet För folket splittras när justitieminister Mária Kolíková och sex av partiets parlamentsledamöter går över till partiet Frihet och solidaritet. Både För folket och Frihet och solidaritet sitter i regeringen så styrkeförhållandet i parlamentet påverkas inte, men ett frågetecken uppstår kring posten som justiteminister. Kolíková vill sitta kvar på sin post men För folket kräver att få behålla den.   

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0