Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • November

  • PS till ledarval i december

   Inrikesminister José Luís Carneiro meddelar att han vill bli ny ledare för regeringspartiet PS och hoppas bli ny premiärminister efter António Costa. Partiet ska hålla sitt ledarval i december genom en medlemsomröstning, och därefter en partikongress i januari. Valrörelsen inför parlamentsvalet den 10 mars inleds den 25 februari. Opinionsmätningar ger höger- respektive vänsterblock i partiväsendet ungefär lika stort väljarstöd (drygt 40 procent).

  • Nyval i mars

   President Marcelo Rebelo de Sousa utlyser val till den 10 mars 2024. Genom att valet dröjer ända till våren får Socialistpartiet mer tid till att hitta en efterträdare till António Costa, som möjlig ny premiärminister. Oppositionspartier både till höger och till vänster har gjort klart att de vill att nyval ska hållas. Costa håller fast vid att han inte har gjort något brottsligt i samband med de ifrågasatta energikontrakt som lett till hans avgång. Genom att presidenten väntar till i januari med att upplösa parlamentet ska en ny statsbudget hinna godkännas.

  • Premiärministern avgår

   Premiärminister António Costa avgår. Infrastrukturministern, premiärministerns stabschef och chefen för landets miljömyndighet är misstänkta för brott i en rättsutredning som enligt riksåklagaren kretsar kring korruptionsmisstankar. President Marcelo Rebelo de Sousa ska nu ta ställning till om han ska upplösa parlamentet och utlysa nyval eller be någon annan företrädare för Costas parti Socialistpartiet (PS) bilda regering. Premiärministerns residens och flera departement har genomsökts av polis. Härvan har koppling till planer på litiumbrytning i norra Portugal och ett stort EU-stött vätgasprojekt i hamnen i Sines vid Atlantkusten.

  • Oktober

  • Skatteförmån för utlänningar avskaffas

   Utländska medborgare som lever delar av året i Portugal ska från och med 2024 inte längre ha förmånligare regler än andra för inkomstskatt. Ett totalt undantag infördes 2009 i spåren av finanskrisen 2008 och ersattes 2020 med reducerad skattenivå. Nu tas undantagsreglerna bort helt för att motverka stigande bostadspriser. Francisco Manuel dos Santos-stiftelsen har räknat ut att bostadspriserna steg med 78 procent mellan 2012 och 2021, att jämföra med EU-ländernas genomsnittliga höjning 35 procent. Det pågår en folklig protestvåg mot de skenande priserna.

  • Maj

  • Aktiv dödshjälp laglig

   Eutanasi, aktiv medicinsk dödshjälp på humanitära grunder, blir laglig i Portugal. Villkoren är att det endast kan ske i fall där patientens lidande är stort och inget hopp om bättring finns. Bara personer över 18 år kan komma i fråga. Lagen antas i parlamentet trots att förslaget varit mycket omstritt. Tidigare har lagen godkänts i parlamentet flera gånger men underkastats ny rättslig genomlysning efter motstånd från president de Sousa, som är troende katolik. För att undvika ”dödshjälpsturism” måste den som vill avsluta sitt liv vara portugisisk medborgare eller stadigvarande bosatt i Portugal.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0