
Portugal
Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Mars
-
Skenande matpriser, momsen på basvaror tas bort
Momsen på de viktigaste livsmedlen sänks till noll procent, meddelar finansminister Fernando Medina. Livsmedel har sedan tidigare varit belagda med två olika lägre skattesatser än standardnivån 23 procent. Inflationen toppade på drygt 10 procent i oktober 2022 och den ligger fortfarande kvar på över 8 procent. Det som gör att regeringen tar till en rejäl sänkning nu trots att inflationstrycket minskat är att mat har stigit mycket mer i pris än andra varor, med 21,5 procent vilket är den högsta nivån sedan 1985.
-
-
Februari
-
Portugal slopar gyllene visum
Portugal ska sluta erbjuda så kallade gyllene visum till välbärgade investerare från länder utanför EU. Syftet är att minska trycket på bostadsmarknaden, då priserna har drivits upp när utländska medborgare köper fastigheter i ren spekulation. Det har gjort att många vanliga portugiser har haft svårt att hitta bostäder till rimliga priser. framför allt i kring Lissabon och Porto. Uppehållstillstånd kommer bara att förnyas för personer som är permanent bosatta i Portugal eller som hyr ut sina bostäder. Programmet infördes i Portugal 2012 och har varit särskilt populärt bland rika kineser som genom visumen får tillträde till alla EU-länder.
2022
-
December
-
Kontrovers kring avgångsvederlag får ministrar på fall
Portugal skakas av en skandal som leder till att tre högt uppsatta regeringsföreträdare avgår. Det börjar med avslöjanden om att Alexandra Reis, statssekreterare vid finansdepartementet, fått ett stort avgångsvederlag när hon i förtid lämnade styrelsen för det förlustbringande flygbolaget Tap (som staten tog över driften av 2020). Det skedde samtidigt som personal har sagts upp och många anställda har fått sin löner sänkta. Reis betonar att det hon gjort inte är olagligt och att hon bara begärt det hon har rätt till, vilket bekräftas av flygbolaget. Affären leder nu till att även infrastrukturminister och hans biträdande minister avgår för att "visa politiskt ansvar".
-
Parlamentet godkänner lag om dödshjälp, för tredje gången
Portugals parlament godkänner för tredje gången lagstiftning om att tillåta dödshjälp. Vid två tidigare tillfällen har president Marcelo Rebelo de Sousa lagt in sitt veta mot lagförslagen med hänvisning till att lagtexten var för vag. Det styrande Socialistpartiet vill driva igenom lagförslaget, som nu också får en del röster från oppositionen. Enligt förslaget ska lagen omfatta vuxna som lider av svåra sjukdomar som inte går att bota och som har tagit ett väl informerat personligt beslut. Det är oklart hur de Sousa kommer att agera nu, men han har lovat att komma med besked före jul.
Oktober
EU inrättar militär Ukrainamission
EU:s utrikesministrar beslutar att unionen ska bistå Ukraina med mer vapen, till ett värde av en halv miljard euro, och utbildning av 15 000 soldater. Med de beloppen inräknade kommer EU sammantaget att ha fattat beslut om militärt bistånd för tre miljarder euro. Det är framför allt i Polen som utbildning ska äga rum inom EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission), som till att börja med blir tvåårig. Flera EU-länder, bland dem Tyskland, Frankrike och Sverige, har redan egna beslut om militära utbildningsinsatser och vapenleveranser till Ukraina. Ukraina ber om mer luftvärnsutrustning och hoppas få se EU-sanktioner mot Iran, därför att man säger sig ha hittat iransktillverkade drönare bland projektiler med sprängämnen som ryska styrkor använder.