Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Stökigt talmansval i splittrat parlament

      Portugals nyvalda parlament samlas och demonstrerar omedelbart att det splittrade valresultatet kan göra landet svårstyrt under mandatperioden: parlamentet misslyckas med uppgiften att utse en ny talman. José Pedro Aguiar-Branco, nominerad av Demokratiska alliansen (AD), når inte de 116 röster som skulle behövas för att bli vald. Inför omröstningen uppger André Ventura, ledare för ytterhögerpartiet Chega, att hans parti ska rösta för Aguiar-Branco, men många av dess 50 ledamöter avstår. Dagen efter gör AD i stället upp med Socialistpartiet (PS). Partierna, störst respektive näst störst efter det senaste valet, ska nu turas om på talmansposten. Aguiar-Branco väljs och ska vara talman till hösten 2026.

    • Montenegro ombeds bilda regering

      Luís Montenegro, ledare för Demokratiska alliansen (AD) som vann en knapp seger i parlamentsvalet, får presidentens uppdrag att bilda regering. Målet är att en ny ministär med Montenegro som premiärminister ska tillträda den 2 april. Socialistledaren Pedro Nuno Santos aviserar att hans parti inte kommer att rösta ned en kommande mittenhögerregering. Däremot kommer hans parti PS inte att stödja det förslag till statsbudget som kan väntas från minoritetsregeringen. 

    • Parlamentsvalet leder till tydlig högergir

      I nyvalet blir Demokratiska alliansen ledd av det borgerliga Socialdemokratiska partiet störst med strax över 29 procent av rösterna och 79 av de 230 mandaten. Det regerande Socialistpartiet får knappt 29 procent och 76 mandat. Valets stora segrare är ytterhögerpartiet Chega med 18 procent och 48 mandat. Liberalt initiativ från 5,1 procent (8 mandat), Vänsterblocket 4,5 procent (5 mandat), kommunister och miljöpartister i PCP-PEV 3,3 procent (4 mandat) och djurrättspartiet PAN 1,9 procent och 1 mandat.

    • Februari

    • Valrörelse med högervindar

      Valrörelsen inleds inför det val till parlamentet som ska hållas den 10 mars. Liksom i många andra europeiska länder är ett missnöjesparti på högerkanten på frammarsch: Chega ("Nog" på portugiska) väntas ta hem nästan en femtedel av rösterna. I opinionsmätningar är emellertid mittenpartiet Socialdemokraterna (PSD) störst med cirka 30 procents stöd, tätt följt av Socialistpartiet som tvingats lämna ifrån sig regeringsmakten efter skandaler. PSD-ledaren Luís Montenegro "frontar" en allians med två små konservativa partier men har hittills uteslutit benägenhet att samregera med Chega.

    • Polislöner stridsfråga inför valet

      António Costa, som har avgått från premiärministerposten men leder en expeditionsministär i väntan på nyval till parlamentet den 10 mars, tar portugisiska poliser i örat via brev. 42 000 poliser inom den allmänna polisen och det paramilitära civilgardet håller protestmöten eftersom de inte i likhet med landets kriminalpoliser har fått vad som kallats en "riskbonus". Plötslig hög sjukfrånvaro bland poliser har rapporterats och någon facklig ledare har låtit förstå att säkerheten på valdagen kan komma att påverkas.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0