Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Regeringen utlovar fler bostäder

   Regeringen vill omvandla byggnader i offentlig ägo till bostäder för att göra det lättare för portugiserna att hitta någonstans att bo. Premiärminister Luís Montenegro talar om "tusentals" byggader och aviserar 30 åtgärder med det syftet som ska genomföras de närmaste månaderna. Unga bostadsköpare ska dessutom få skattelättnader. Däremot vill mittenhögerregeringen riva upp ett tidigare beslut om att begränsa uthyrning av bostäder till turister; regeringen vill i stället att lokala myndigheter ska kunna fatta beslut om hur många tillstånd som ska beviljas. Eftersom Montenegro leder en minoritetsregering, som kan få svårt att genomdriva sina förslag i parlamentet, öppnar han för förhandlingar med oppositionspartier.

  • April

  • Kyrkan redo betala skadestånd

   Katolska kyrkan i Portugal är redo att betala skadestånd till människor som utsatts för sexuella övergrepp av kyrkans företrädare. Hur många personer det kan vara fråga om vet man inte, men i en oberoende rapport som lades fram i februari 2023 framkom att minst 4 815 minderåriga utsatts för sådana handlingar sedan 1950 och att kyrkan valt att dölja övergreppen. Biskopskonferensen meddelar nu att samtliga stift ska bidra till en skadeståndsfond och att berörda personer kan lämna in ansökningar mellan juni och december 2024.

  • Koalitionsregering tillträder

   17 ministrar ingår i den koalitionsregering som den nye premiärministern Luís Montenegro har fått till genom partiförhandlingar efter valet den 10 mars. Ministrarna hämtas från Demokratiska alliansen (mittenpartiet PSD i samarbete med två mindre, konservativa partier) och Socialistpartiet. Utrikesminster blir socialdemokraten Paulo Rangel, senast EU-parlamentariker. Ytterhögerpartiet Chega, som gjorde ett starkt val, har inte tillfrågats. 

  • Mars

  • Stökigt talmansval i splittrat parlament

   Portugals nyvalda parlament samlas och demonstrerar omedelbart att det splittrade valresultatet kan göra landet svårstyrt under mandatperioden: parlamentet misslyckas med uppgiften att utse en ny talman. José Pedro Aguiar-Branco, nominerad av Demokratiska alliansen (AD), når inte de 116 röster som skulle behövas för att bli vald. Inför omröstningen uppger André Ventura, ledare för ytterhögerpartiet Chega, att hans parti ska rösta för Aguiar-Branco, men många av dess 50 ledamöter avstår. Dagen efter gör AD i stället upp med Socialistpartiet (PS). Partierna, störst respektive näst störst efter det senaste valet, ska nu turas om på talmansposten. Aguiar-Branco väljs och ska vara talman till hösten 2026.

  • Montenegro ombeds bilda regering

   Luís Montenegro, ledare för Demokratiska alliansen (AD) som vann en knapp seger i parlamentsvalet, får presidentens uppdrag att bilda regering. Målet är att en ny ministär med Montenegro som premiärminister ska tillträda den 2 april. Socialistledaren Pedro Nuno Santos aviserar att hans parti inte kommer att rösta ned en kommande mittenhögerregering. Däremot kommer hans parti PS inte att stödja det förslag till statsbudget som kan väntas från minoritetsregeringen. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0