Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Stödåtgärder till ekonomin

   Regeringen satsar 38 miljarder euro i stöd till företag för att förhindra massarbetslöshet. Det handlar om såväl direkta ekonomiska bidrag som lånegarantier. Företag i landet har redan börjat säga upp personal efter beslutet att stänga skidorter, restauranger och affärer.

  • Tuffa åtgärder för att bekämpa coronaviruset

   Omkring 300 personer är smittade av covid-19 i landet och antalet smittade har ökat snabbt de senaste dagarna. Regeringen uppmanar invånarna att inte resa till andra länder och flera skidorter kommer att stängas i förtid. Lokala val som skulle ha hållits i Vorarlberg och Steiermark skjuts upp på obestämd tid.

  • Januari

  • ÖVP bildar regering med De gröna

   Efter förhandlingar som pågått sedan parlamentsvalet i september meddelar det konservativa ÖVP och De gröna att partierna har nått en överenskommelse om att bilda en ny regering. Sebastian Kurz kommer att fortsätta som förbundskansler. Det blir första gången som De gröna deltar i en österrikisk regering. Partiet kommer att leda ett miljödepartement där även infrastrukturfrågor och energi kommer att hanteras. Dessutom får partiet ta hand om social- och justitiedepartmentet. ÖVP får de övriga ministerposterna i regeringen.

 • 2019

  • December

  • Författningsdomstolen upphäver nya lagar

   Författningsdomstolen upphäver inom loppet av en vecka tre lagar som infördes av den tidigare ÖVP-FPÖ-regeringen. Den ena lagen gav säkerhetstjänst och polis rätt att installera övervakningsmjukvara i datorer, vilket kunde riskera att drabba inte bara misstänka brottslingar utan även andra datoranvändare. Enligt domstolen stred åtgärden därför mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Författningsdomstolen drog också tillbaka dels en lag som gav polisen tillgång till fordonsdata från trafiksystem, dels en annan omdebatterad lag som innebar att invandrare kunde få socialbidrag sänkta på grund av otillräckliga kunskaper i tyska och engelska.

  • Oktober

  • Imam dömd till fängelse för IS-rekrytering

   En domstol i Graz dömer en imam till sju års fängelse för att ha rekryterat anhängare till IS. Ytterligare tre män döms till fleråriga villkorliga fängelsestraff.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0