Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Gränserna till grannländer öppnas förutom Italien

   Österrikes gränser öppnas åter för inresande från grannländerna. Det gäller Tyskland, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Schweiz och Liechtenstein. Däremot inkluderas ännu inte Italien, även om regeringen tror att restriktioner kan hävas under juni.

    

  • April

  • Nedstängningen under coronakrisen hävs stegvis

   Det österrikiska samhället öppnas stegvis upp igen meddelar regeringen. Det börjar med att stora varuhus nu får öppna. Det kommer att följas av att stora affärer, gallerior och frisersalonger planeras starta sina verksamheter igen om ett par veckor. Fortfarande uppmanas dock människor att stanna hemma och fortsätta undvika att vistas nära andra. Att regeringen vågar lätta på restriktioner möts med varningar från bland annat WHO, eftersom det kan finnas en risk för att virusspridningen tar fart på nytt. Men förbundskansler Sebastian Kurz menar att det är nödvändigt att landet kommer ur krisen så fort som möjligt på grund av de svåra ekonomiska konsekvenserna.

  • Mars

  • Stödåtgärder till ekonomin

   Regeringen satsar 38 miljarder euro i stöd till företag för att förhindra massarbetslöshet. Det handlar om såväl direkta ekonomiska bidrag som lånegarantier. Företag i landet har redan börjat säga upp personal efter beslutet att stänga skidorter, restauranger och affärer.

  • Tuffa åtgärder för att bekämpa coronaviruset

   Omkring 300 personer är smittade av covid-19 i landet och antalet smittade har ökat snabbt de senaste dagarna. Regeringen uppmanar invånarna att inte resa till andra länder och flera skidorter kommer att stängas i förtid. Lokala val som skulle ha hållits i Vorarlberg och Steiermark skjuts upp på obestämd tid.

  • Januari

  • ÖVP bildar regering med De gröna

   Efter förhandlingar som pågått sedan parlamentsvalet i september meddelar det konservativa ÖVP och De gröna att partierna har nått en överenskommelse om att bilda en ny regering. Sebastian Kurz kommer att fortsätta som förbundskansler. Det blir första gången som De gröna deltar i en österrikisk regering. Partiet kommer att leda ett miljödepartement där även infrastrukturfrågor och energi kommer att hanteras. Dessutom får partiet ta hand om social- och justitiedepartmentet. ÖVP får de övriga ministerposterna i regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0