Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Terrordåd kräver fyra liv

   Fyra människor mister livet och mer än ett dussin skadas när en man öppnar eld i Wiens centrum och skjuter mot förbipasserande och mot besökare på restauranger och barer. Angriparen som dödas av polis hade tidigare dömts till fängelse för att ha försökt att ansluta sig till terrorsekten IS i Syrien, men var villkorligt frigiven sedan december 2019. Skott avlossas på sex ställen i Wien, bland annat i närheten av en stängd synagoga. Initialt ser det ut som att fler personer kan ha varit inblandade men polisen gör efter något dygn bedömingen att mannen agerat ensam. Dådet fördöms av bland annat grannarna i EU, av USA, Israel, Egypten och Iran.

  • Landet stängs under en månad

   Parlamentet godkänner en nedstängning av landet under fyra veckor, från den 3 till 30 november. Hotell, restauranger, kulturinstitutioner och idrottsanläggningar stängs. Bara affärer och grundläggande service som till exempel frisörer tillåts vara öppna. Utegångsförbud kommer att råda från 8 på kvällen till 6 på morgonen. Alla evenemang utom begravningar förbjuds. Grundskolorna kommer att vara öppna men äldre elever distansundervisas. Förbundskansler Sebastian Kurz säger att åtgärderna är nödvändiga för att inte intensivvården ska överbelastas när coronaviruset nu sprider sig. Enligt Kurz är målet att gradvis öppna samhället igen under december.

  • Oktober

  • Skandalpolitikern Straches comeback kommer av sig

   Den tidigare FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache misslyckas med att göra politisk comeback när hans nya parti inte vinner några mandat i lokalvalen i huvudstaden Wien. Strache var vice förbundskansler i den förra FPÖ-ÖVP-regeringen innan han tvingades avgå på grundav den så kallade Ibizaskandalen (se 20 maj 2019). Skandalen ledde till att Strache tvingades lämna FPÖ och han kandiderar i lokalvalen för sitt nya parti team HC Strache som dock bara vinner 3 procent och därmed inte kommer in i stadsfullmäktige. Socialdemokraterna blir största parti med 42 procent av rösterna.

  • Coronarestriktioner återinförs

   Antalet smittade av coronaviruset uppgår för första gången till över 1200 smittade på ett dygn. Österrike klarade sig undan det värsta under pandemin i våras genom att stänga ned samhället under mars och april. Under sommaren lyftes en del restriktioner men när smittan nu sprids igen har det blivit obligatoriskt att bära munskydd och begränsningar för folksamlingar har återinförts.

  • September

  • Åklagare utreder utbrott av coronavirus i skidort

   Minst 6 000 fall av covid-19 har koppling till smittspridning av coronavirus i mars i den österrikiska skidorten Ischgl. Besökare från ett 40-tal länder, däribland Tyskland, USA och Storbritannien smittades i skidorten. Åklagare utreder nu om det om något brott har begåtts i samband med att människor smittades. Människor som insjuknat hävdar att skidorten stängdes för sent och att många smittades på grund av felhantering av transporter från orten i samband med hemfärden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0