UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Imam dömd till fängelse för IS-rekrytering

   En domstol i Graz dömer en imam till sju års fängelse för att ha rekryterat anhängare till IS. Ytterligare tre män döms till fleråriga villkorliga fängelsestraff.

  • Peter Handke får Nobelpriset i litteratur

   Den österrikiske välkände författaren Peter Handke får årets Nobelpriset i litteratur.  Handke som föddes 1942 i delstaten Kärnten är numera bosatt utanför Paris. Han har sedan mitten av 1960-talet skrivit en rad romaner, poesi och dramatik och har översatts till över 20 språk. Han är dock kontroversiell på grund av sitt stöd för den serbiska sidan under krigen i det forna Jugoslavien på 1990-talet.

  • Sebastian Kurz får i uppdrag att bilda regering

   President Alexander Van der Bellen ber ÖVP:s Sebastian Kurz att inleda förhandlingar för att bilda en stabil regering. Kurz behöver hitta minst en koalitionspartner för att få en majoritet i parlamentet. Det finns åtminstone tre olika regeringsalternativ för ÖVP: en regering med De gröna, en koalition med socialdemokratiska SPÖ eller ett samarbete, som i den senaste regeringe, med det högerpopulistiska FPÖ.

  • Strache avstängd från sitt parti efter korruptionsmisstankar

   Den tidigare FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache stängs av från sitt parti FPÖ. Strache var vice förbundskansler i den förra FPÖ-ÖVP-regeringen innan den så kallade Ibizaskandalen blev hans och senare även regeringens fall. Nu meddelar åklagare att Strache är misstänkt för att ha försnillat pengar från FPÖ. Om rättsutredningen av anklagelserna fortsätter kan Strache komma att uteslutas från partiet.

  • September

  • Valseger för Kurz och ÖVP

   Sebastian Kurz och hans parti ÖVP vinner nyvalet med 37 procent av rösterna enligt preliminära resultat. Den tidigare koalitionspartnern FPÖ rasar däremot nära 10 procentenheter till tredje plats med cirka 16 procent av rösterna. Socialdemokratiska SPÖ blir näst största parti med drygt 21 procent av rösterna, vilket dock är det sämsta resultatet för partiet på många år. De gröna lyckas åter ta plats i parlamentet efter att ha åkt ut i valet för två år sedan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0