Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Två ryska diplomater utvisas

      Utrikesdepartementet meddelar att två ryska diplomater kommer att utvisas. De har agerat ”på ett sätt som inte är passar ihop med deras diplomatiska status”.  Österrike har utvisat ryska diplomater både 2022 och 2023 men före den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 förekom det ytterst sällan.

    • Januari

    • Stora protester mot extremhögern

      Tusentals människor demonstrerar i Wien, Salzburg och Innsbruck mot högerextremism och rasism. Manifestationerna följer på massdemonstrationer i Tyskland efter rapporter om att tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) haft ett haft hemligt möte för att diskutera massutvisningar av migranter och tyska medborgare som inte anses ha assimilerats. I mötet ska Martin Sellner ledare för en högerextrem rörelse i Österrike, den så kallade identitära rörelsen IBÖ (Identitäre Bewegung Österreichs) ha deltagit. IBÖ anser bland annat att det finns en konspiration som går ut på att migranter gradvis ska ersätta Europas vita befolkning. Demonstrationerna hade utlysts av klimatrörelsen Fridays for future tilsammans med ytterligare två aktiviströrelser.

  • 2023

    • Oktober

    • Kontroller införs vid gränserna

      Regeringen meddelar att kontroller införs vid gränsen till Tjeckien för att stoppa migranter att ta sig in olagligt i landet. Även vid gränsen till Slovakien finns gränskontroller sedan några veckor tillbaka. Övervakningen stärks för att möta det växande antal migranter och asylsökande som tagit sig till centraleuropeiska länder via Ungern och Serbien. Gränskontroller får sättas upp inom gränssamarbetet i Schengen endast under exceptionella omständigheter.

    • Mars

    • FPÖ-ledamöter lämnar parlamentet när Ukrainas president talar

      Ett 20-tal parlamentsledamöter från FPÖ lämnar i protest parlamentet när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller ett tacktal som sänds via video. Ledamöterna menar att talet strider mot Österrikes neutralitet eftersom Zelenskyj representerar en stridande part i en militär konflikt. FPÖ-ledaren Herbert Krickl säger i ett uttalande ”att det är sorgligt att FPÖ är det enda partiet i parlamentet” som "tar neutraliteten på allvar, och därigenom också står upp för freden".

    • Februari

    • Experter kritiserar neutralitetspolitiken

      I ett öppet brev riktat till presidenten, parlamentet, regeringen och befolkningen, kritiserar ett 90-tal politiker, forskare, företagsledare och officerare Österrikes traditionella neutralitet. De beskriver neutraliteten som otidsenlig och kritiserar att ”österrikarna fortfarande verkar tro eller hoppas att kriget inte har förändrat något och att Österrike ska kunna hålla sig borta från alla militära konflikter”. Det är det andra brevet som kräver en förändring av neutraliteten som är inskriven i grundlagen. I maj förra året skrevs ett första brev till regeringen undertecknat av ett 50-tal inflytelserika personer.  

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0