Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Oktober

  • President Van der Bellen omvald

   Alexander Van der Bellen får nära 55 procent av rösterna i presidentvalet enligt preliminära resultat. Hans klara seger med över 50 procent av rösterna innebär att det inte behövs en andra valomgång. Han kan därför sitta kvar som Österrikes president under ytterligare en mandatperiod på sex år. FPÖ:s Walter Rosenkranz kommer på andra plats med omkring 19 procent av rösterna.

  • Juli

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Alla coronarestriktioner slopas

   De sista kvarvarande restriktionerna hävs i Österrike. Nu behöver resenärer som kommer till landet inte längre visa upp bevis på att de är vaccinerade mot covid-19 eller ett negativt provsvar. Sedan tidigare har även kravet på ett vaccinationspass för att komma in på restauranger och i nöjeslivet tagits bort och det är inte heller nödvändigt att bära munskydd.

  • Mars

  • Obligatorisk covidvaccinering slopas

   Bara några veckor efter det att lagen om obligatorisk vaccinering mot covid-19 trädde i kraft (se Februari) beslutar regeringen att den ska läggas på is. Beslutet fattas mot bakgrund av att den smittspridning som pågår nu orsakas av mikronvarianten av coronaviruset som inte motiverar obligatorisk vaccinering på samma sätt som de tidigare, farligare varianterna. Under senare tid har även de flesta restriktioner för att stoppa smittspridningen hävts och samhället åter öppnats.

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Ett halvår senare, i oktober 2022, förlängs direktivet till mars 2024. Vid det laget befinner sig sammanlagt 4,2 miljoner ukrainska krigsflyktingar i EU-länder. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0