Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Parlamentsval den 29 september

   Parlamentet beslutar datum för när nyval till parlamentet ska hållas. FPÖ och SPÖ, som tillsammans har en majoritet i parlamentet, driver igenom att valet ska äga rum sent i september, den 29:e. ÖVP och president Alexander Van der Bellen önskade ett tidigare valdatum.

  • Ny interimsregering tillträder

   I början av juni tillträder en expeditionsregering med ordföranden för Högsta domstolen Brigitte Bierlein som förbundskansler. Den nya regeringen består av olika experter och ska styra landet fram till att allmänna val har kunnat äga rum senare i år.

  • Maj

  • Misstroendeomröstning fäller Kurz och hans regering

   Förbundskansler Sebastian Kurz och hans teknokratregering tvingas avgå sedan vänsteroppositionen SPÖ och det lilla partiet Jetzt gjort gemensam sak med FPÖ och röstat ja till två misstroendeförklaringar i parlamentet. Den ena misstroendeförklaringen är riktad mot förbundskansler Kurz själv och den andra mot hela regeringen. Det är första gången under efterkrigstiden som ett misstroendeförfarande fäller den sittande regeringen. Förbundspresident Alexander Van der Bellen väntas nu utse en övergångsregering med experter som kan styra landet till dess att parlamentsvalet har hållits i september.

  • ÖVP segrar stort i EU-valet

   Trots regeringskrisen för några dagar sedan blir förbundskansler Sebastian Kurz parti ÖVP störst i valet till Europaparlamentet. Socialdemokraterna SPÖ hade hoppats att videoskandalen skulle färga av sig på både FPÖ:s och ÖVP:s valresultat. Men så blir alltså inte fallet.  ÖVP får  nästan 35 procent av rösterna, en ökning med åtta procentenheter jämfört med valet 2014, vilket motsvarar sju mandat i EU-parlamentet. SPÖ får nöja sig med en andraplats med 23 procent av rösterna och 5 mandat. ÖVP:s tidigare samarbetspartner FPÖ får drygt 17 procent av rösterna och blir tredje största parti med 3 mandat. 

  • Kurz bildar minoritetsregering

   Ett par dagar efter att regeringskoalitionen mellan FPÖ och ÖVP spruckit bildar förbundskansler Sebastian Kurz en minoritetsregering. Ministrarna från ÖVP behåller sina poster medan oberoende experter och statstjänstemän ersätter de tomma platserna efter FPÖ-ministrarna. Chefsdomaren i Högsta domstolen, Eckart Ratz, blir ny inrikesminister efter Heinz-Christian Strache.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0