Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • FPÖ-ledamöter lämnar parlamentet när Ukrainas president talar

   Ett 20-tal parlamentsledamöter från FPÖ lämnar i protest parlamentet när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller ett tacktal som sänds via video. Ledamöterna menar att talet strider mot Österrikes neutralitet eftersom Zelenskyj representerar en stridande part i en militär konflikt. FPÖ-ledaren Herbert Krickl säger i ett uttalande ”att det är sorgligt att FPÖ är det enda partiet i parlamentet” som "tar neutraliteten på allvar, och därigenom också står upp för freden".

  • Februari

  • Experter kritiserar neutralitetspolitiken

   I ett öppet brev riktat till presidenten, parlamentet, regeringen och befolkningen, kritiserar ett 90-tal politiker, forskare, företagsledare och officerare Österrikes traditionella neutralitet. De beskriver neutraliteten som otidsenlig och kritiserar att ”österrikarna fortfarande verkar tro eller hoppas att kriget inte har förändrat något och att Österrike ska kunna hålla sig borta från alla militära konflikter”. Det är det andra brevet som kräver en förändring av neutraliteten som är inskriven i grundlagen. I maj förra året skrevs ett första brev till regeringen undertecknat av ett 50-tal inflytelserika personer.  

  • Ryssland och Österrike utvisar diplomater

   Ryssland utvisar fyra österrikare som är anställda vid Österrikes ambassad i Moskva. Det sker efter att den österrikiska regeringen i början av februari meddelade att fyra ryska diplomater inte längre får vistas i Österrike eftersom de misstänks för spioneri. Två av de ryska diplomaterna var anställda vid den ryska ambassaden i Wien och två tillhörde den ryska delegationen vid FN.

  • Januari

  • Regerande ÖVP backar i delstatsval

   Det konservativa ÖVP tappar sin absoluta majoritet i valet i landets största delstat Niederösterreich, som traditionellt varit partiets starkaste fäste. Samtidigt går högerpopulistiska FPÖ kraftigt framåt och erövrar omkring en fjärdedel av rösterna. Tappet för ÖVP, som styr landet ihop med De gröna, anses av bedömare bero på de korruptionsskandaler som präglat inrikespolitiken och inte minst ÖVP självt under senare tid.Valresultatet anses av bedömare ge en indikation om hur det kan gå i landets nästa parlamentsval år 2024.

 • 2022

  • Oktober

  • President Van der Bellen omvald

   Alexander Van der Bellen får nära 55 procent av rösterna i presidentvalet enligt preliminära resultat. Hans klara seger med över 50 procent av rösterna innebär att det inte behövs en andra valomgång. Han kan därför sitta kvar som Österrikes president under ytterligare en mandatperiod på sex år. FPÖ:s Walter Rosenkranz kommer på andra plats med omkring 19 procent av rösterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0