Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • FPÖ-minister klarar misstroendeomröstning

   Efter att det uppdagats att inrikesdepartementet gett kontroversiella instruktioner till polisen när det gäller kontakter med medier hålls en omröstning i parlamentet om förtroendet för inrikesminister Herbert Kickl. Han klarar omröstningen med stöd av ÖVP- och FPÖ-ledamöterna som är i majoritet i parlamentet. Skandalen utbryter sedan österrikiska medier hade publicerat riktlinjer från en talesperson vid inrikesdepartementet där samarbetet skulle begränsas med vissa medier. Kickl tar avstånd från dessa instruktioner, men han är positiv till att talespersonen även framhållit att misstänkta gärningsmäns nationalitet bör framgå i rapportering om brottslighet.

  • Ny partiledare för SPÖ

   Den tidigare hälsoministern Pamela Rendi-Wagner blir ny ledare för oppositionspartiet SPÖ efter den tidigare kanslern Christian Kern. Han meddelade för några dagar sedan att han skulle avgå. Rendi-Wagner blir den första kvinnliga ledaren för SPÖ.

  • Juli

  • Migrationsfrågor prioriteras när Österrike tar över som EU-ordförande

   Österrike tar över ordförandeposten i EU för det kommande halvåret under mottot: "ett Europa som skyddar". Migrationsfrågan lär ligga högt på dagordningen. Förbundskansler Sebastian Kurz förespråkar att migrationen till EU-länderna ska minskas genom att unionen förstärker bevakningen av unionens yttre gränser. Andra frågor som Kurz säger sig vilja prioritera under ordförandeskapet är vägar att säkra EU:s fortsatta konkurrenskraft, goda relationer till länderna på västra Balkan och en utvidgad dialog med Ryssland. Statistik från EU visar att antalet migranter/asylsökande som söker sig till unionen har minskat dramatiskt jämfört med 2015. Hittills under 2018 har cirka 51 000 människor kommit.

  • Juni

  • Flera moskéer stängs

   Regeringen meddelar att sju moskéer ska stängas och flera imamer utvisas på grund av att de uppges få finansiering från utländska makter. Tiotals imamer utreds för att ha kopplingar till turkiska nationalister och radikal islamism.

  • Maj

  • Ökat gränssamarbete med Tyskland

   Österrikisk och tysk polis i tyska delstaten Bayern ska samarbete mer kring kontrollen av den gemensamma gränsen. Även i Brennerpasset i Alperna, som förbinder Italien och Österrike, kommer de båda ländernas polisstyrkor samarbeta mer. Syftet är att förbättra brottsbekämpning och hindra illegal invandring. Migranter som tar sig in på olaglig väg i länderna gömmer sig ofta mellan vagnar på godstågen som går genom Brennerpasset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0