Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Nehammer blir ny förbundskansler

   Karl Nehammer blir ny förbundskansler. Han utsågs den 3 december till att efterträda den korruptionsanklagade Sebastian Kurz som partiledare för ÖVP. Beslutet leder till att Alexander Schallenberg slutar som förbundskansler, en post som han bara hunnit ha sedan oktober då Kurz valde att avgå i samband med att han anklagades för  inblandning i en korruptionshärva (se Oktober).

  • November

  • Demonstrationer efter ny nedstängning och vaccinationsplikt

   Ökande spridning av coronaviruset leder till att hela samhället åter stängs ned under en kortare period, men som högst i 20 dagar. Läget är problematiskt inte minst på landets sjukhus. För ett tag sedan infördes restriktioner för de som inte är vaccinerade mot covid-19, men nu utvidgas åtgärderna till att gälla hela befolkningen. Invånarna är nödgade att stanna hemma och får gå ut bara för att handla mat, motionera eller uppsöka sjukvård. Alla hotell, restauranger och detaljhandelsbutiker håller stängt, liksom skolorna. Förbundskansler Alexander Schallenberg har även meddelat att vaccinkrav ska införas från den 1 februari 2022. Tvåtredjedelar av befolkningen har vaccinerats, vilket är lågt jämfört med många andra europeiska länder. Nedstängningen och de planerade vaccinkraven leder till omfattande demonstrationer i olika delar av landet. Flera av dem leds av högerpopulistiska FPÖ.

  • Oktober

  • Förbundskansler Kurz avgår

   Sebastian Kurz avgår som förbundskansler efter att han misstänks för korruption. Kurz, och en grupp andra ÖVP-politiker, anklagas för att under perioden 2016–2018 ha använt statliga medel för att beställa överdrivet positiva opinionsundersökningar och för att medier skulle skriva positivt om Kurz i utbyte mot annonsbidrag. Sedan regeringspartnern De gröna meddelat att de inte har förtroende för Kurz väljer han att lämna regeringen. Utrikesminister Alexander Schallenberg föreslås ta över kanslerposten medan Kurz ska bli chef över ÖVP:s parlamentsgrupp. Kurz nekar till korruptionsanklagelserna.

  • Augusti

  • FPÖ-politikern Strache dömd för korruption

   Den tidigare vicekanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för mutbrott. I utbyte mot att Strache hjälpt till att ändra en lag så att den gynnade en vän till honom, en entreprenör inom plastikkirurgi och hasardspelsmiljonär ska Strache ha fått 10 000 euro i bidrag till FPÖ och en inbjudan till Korfu.

  • Juli

  • Parlamentet antar kritiserad terrorlag

   Nationalrådet godkänner den lag med åtgärder om bland annat skärpt övervakning som utarbetats efter terrordådet i Wien 2020 (se November 2020). Lagen har kritiserats av människorättsgrupper, oppositionen och jurister för att den bland annat tillåter att terrorister som frigivits får övervakas med elektroniska fotbojor. Lagen innehåller även regler för utövningen av islam i landet, däribland krävs ett det förs ett register över alla imamer, något som även det har mött kritik. Trots invändningarna mot lagen antas den utan några justeringar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0