Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Högerextrema FPÖ segrare i EU-valet

   Frihetliga partiet (FPÖ) på yttersta högerkanten blir största parti i valet till EU-parlamentet. Det är första gången som partiet vinner ett riksomfattande val. Partiet får 25,7 procent av rösterna vilket ger (6 mandat), konservativa Folkpartiet (ÖVP) får 24,7 procent (5 mandat), socialdemokraterna (SPÖ) 23,2 procent (5 mandat), De gröna 10,7 procent (2 mandat) och Österrike-Liberalt forum (Neos) 9,9 procent (2 mandat).

  • Mars

  • Två ryska diplomater utvisas

   Utrikesdepartementet meddelar att två ryska diplomater kommer att utvisas. De har agerat ”på ett sätt som inte är passar ihop med deras diplomatiska status”.  Österrike har utvisat ryska diplomater både 2022 och 2023 men före den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 förekom det ytterst sällan.

  • Februari

  • Tidigare förbundskansler Kurz döms för mened

   Sebastian Kurz, tidigare förbundskansler och partiledare för konservativa ÖVP, döms till åtta månaders villkorligt fängelsestraff för mened. Domstolen i Wien menade att Sebastian Kurz gett osanna uppgifter under ett vittnesmål i en parlamentarisk utredning om korruption 2020. Utredningen gällde en tillsättning av en chefstjänst vid ett statligt bolag.

  • Januari

  • Stora protester mot extremhögern

   Tusentals människor demonstrerar i Wien, Salzburg och Innsbruck mot högerextremism och rasism. Manifestationerna följer på massdemonstrationer i Tyskland efter rapporter om att tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) haft ett haft hemligt möte för att diskutera massutvisningar av migranter och tyska medborgare som inte anses ha assimilerats. I mötet ska Martin Sellner ledare för en högerextrem rörelse i Österrike, den så kallade identitära rörelsen IBÖ (Identitäre Bewegung Österreichs) ha deltagit. IBÖ anser bland annat att det finns en konspiration som går ut på att migranter gradvis ska ersätta Europas vita befolkning. Demonstrationerna hade utlysts av klimatrörelsen Fridays for future tilsammans med ytterligare två aktiviströrelser.

 • 2023

  • Oktober

  • Kontroller införs vid gränserna

   Regeringen meddelar att kontroller införs vid gränsen till Tjeckien för att stoppa migranter att ta sig in olagligt i landet. Även vid gränsen till Slovakien finns gränskontroller sedan några veckor tillbaka. Övervakningen stärks för att möta det växande antal migranter och asylsökande som tagit sig till centraleuropeiska länder via Ungern och Serbien. Gränskontroller får sättas upp inom gränssamarbetet i Schengen endast under exceptionella omständigheter.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0