Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Förslag till ny antiterroristlag kritiseras

   Remissrundan för ett lagförslag som ska hjälpa landet att bekämpa terrorister har just avslutats. Lagförslagets har utarbetats i rekordfart efter det att förbundskansler Sebastian Kurz i samband med terrordådet i Wien i november då fyra människor dödades (se November 2020) utlovade ny skärpt lagstiftning. Kritiken var hård mot regeringen efter dådet då inget gjordes för att stoppa gärningsmannens planer trots varningar om att han försökt skaffa vapen och ammunition.

 • 2020

  • December

  • Nynazister gripna

   Polisen slår till mot misstänkta nynazister och beslagtar automatvapen, sprängämnen och narkotika. Fem personer med band till nynazistiska grupper grips. I november grep polisen 40 misstänkta nynazister som anklagades för att ha spridit nazistisk ideologi vilket är förbjudet i österrikisk lag.

  • Lag som förbjuder slöja i skolan stoppas

   Författningsdomstolen underkänner den lag som parlamentet antog 2019 och som förbjuder elever under 10 år att bära slöja i skolan. Enligt domstolen är lagen diskriminerande och strider mot författningen då den går emot principen om jämställdhet när det gäller religiös frihet. Lagtexten förbjuder inte uttryckligen muslimska slöjor utan talar om ” ideologisk eller religiöst influerad klädsel” avsedd för att täcka huvudet, men enligt domstolen står det klart att det är slöjor för muslimska flickor som avses.

  • Ex-minister dömd för korruption

   Den före detta finansministern Karl-Heinz Grasser döms till fängelse i åtta år för korruption. Domstolen finner att Grasser tillsammans med en medanklagad tagit emot 9,6 miljoner euro i mutor i samband att försäljningen av 60 000 statliga lägenheter. Affären ägde rum under perioden 2000–2007 då Grasser var finansminister i den borgerliga ÖVP-FPÖ-regeringen.

  • November

  • Polisen slår till mot radikala islamister

   Polisen gör razzior på mer än 60 adresser som kopplas samman med radikala islamister. Miljoner euro i kontanter tas i beslag och 30 personer tas in för förhör. Razziorna sker en vecka efter ett attentat i Wien som krävde fyra liv men enligt myndigheterna har aktionen inget med attentatet att göra utan är resultatet av mer än ett års spaning och planering i syfte att ”dra upp politisk islam ned rötterna”. Två dagar senare meddelar förbundskansler Sebastian Kurz att det ska bli möjligt att i preventivt syfte häkta dömda terrorister som avtjänat sitt straff.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0