Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • ÖVP bildar regering med De gröna

   Efter förhandlingar som pågått sedan parlamentsvalet i september meddelar det konservativa ÖVP och De gröna att partierna har nått en överenskommelse om att bilda en ny regering. Sebastian Kurz kommer att fortsätta som förbundskansler. Det blir första gången som De gröna deltar i en österrikisk regering. Partiet kommer att leda ett miljödepartement där även infrastrukturfrågor och energi kommer att hanteras. Dessutom får partiet ta hand om social- och justitiedepartmentet. ÖVP får de övriga ministerposterna i regeringen.

 • 2019

  • December

  • Författningsdomstolen upphäver nya lagar

   Författningsdomstolen upphäver inom loppet av en vecka tre lagar som infördes av den tidigare ÖVP-FPÖ-regeringen. Den ena lagen gav säkerhetstjänst och polis rätt att installera övervakningsmjukvara i datorer, vilket kunde riskera att drabba inte bara misstänka brottslingar utan även andra datoranvändare. Enligt domstolen stred åtgärden därför mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Författningsdomstolen drog också tillbaka dels en lag som gav polisen tillgång till fordonsdata från trafiksystem, dels en annan omdebatterad lag som innebar att invandrare kunde få socialbidrag sänkta på grund av otillräckliga kunskaper i tyska och engelska.

  • Oktober

  • Imam dömd till fängelse för IS-rekrytering

   En domstol i Graz dömer en imam till sju års fängelse för att ha rekryterat anhängare till IS. Ytterligare tre män döms till fleråriga villkorliga fängelsestraff.

  • Peter Handke får Nobelpriset i litteratur

   Den österrikiske välkände författaren Peter Handke får årets Nobelpriset i litteratur.  Handke som föddes 1942 i delstaten Kärnten är numera bosatt utanför Paris. Han har sedan mitten av 1960-talet skrivit en rad romaner, poesi och dramatik och har översatts till över 20 språk. Han är dock kontroversiell på grund av sitt stöd för den serbiska sidan under krigen i det forna Jugoslavien på 1990-talet.

  • Sebastian Kurz får i uppdrag att bilda regering

   President Alexander Van der Bellen ber ÖVP:s Sebastian Kurz att inleda förhandlingar för att bilda en stabil regering. Kurz behöver hitta minst en koalitionspartner för att få en majoritet i parlamentet. Det finns åtminstone tre olika regeringsalternativ för ÖVP: en regering med De gröna, en koalition med socialdemokratiska SPÖ eller ett samarbete, som i den senaste regeringe, med det högerpopulistiska FPÖ.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0