Österrike
Foto: Shutterstock/manfredxy

Österrike

Österrike domineras av vackra bergsvyer. Men landet genomflyts också av Donau, en viktig handelsled för det centraleuropeiska industrilandet. Socialdemokraterna och borgerliga Folkpartiet dominerade länge politiken men har under senare decennier förlorat väljare till i synnerhet det högerpopulistiska och invandrarkristiska partiet FPÖ. Partiets framgångar i valet 2017 ledde till att det kunde bilda regering med Folkpartiet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Förbundskansler Kurz avgår

   Sebastian Kurz avgår som förbundskansler efter att han misstänks för korruption. Kurz, och en grupp andra ÖVP-politiker, anklagas för att under perioden 2016–2018 ha använt statliga medel för att beställa överdrivet positiva opinionsundersökningar och för att medier skulle skriva positivt om Kurz i utbyte mot annonsbidrag. Sedan regeringspartnern De gröna meddelat att de inte har förtroende för Kurz väljer han att lämna regeringen. Utrikesminister Alexander Schallenberg föreslås ta över kanslerposten medan Kurz ska bli chef över ÖVP:s parlamentsgrupp. Kurz nekar till korruptionsanklagelserna.

  • Augusti

  • FPÖ-politikern Strache dömd för korruption

   Den tidigare vicekanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för mutbrott. I utbyte mot att Strache hjälpt till att ändra en lag så att den gynnade en vän till honom, en entreprenör inom plastikkirurgi och hasardspelsmiljonär ska Strache ha fått 10 000 euro i bidrag till FPÖ och en inbjudan till Korfu.

  • Juli

  • Parlamentet antar kritiserad terrorlag

   Nationalrådet godkänner den lag med åtgärder om bland annat skärpt övervakning som utarbetats efter terrordådet i Wien 2020 (se November 2020). Lagen har kritiserats av människorättsgrupper, oppositionen och jurister för att den bland annat tillåter att terrorister som frigivits får övervakas med elektroniska fotbojor. Lagen innehåller även regler för utövningen av islam i landet, däribland krävs ett det förs ett register över alla imamer, något som även det har mött kritik. Trots invändningarna mot lagen antas den utan några justeringar.

  • Februari

  • Förslag till ny antiterroristlag kritiseras

   Remissrundan för ett lagförslag som ska hjälpa landet att bekämpa terrorister har just avslutats. Lagförslagets har utarbetats i rekordfart efter det att förbundskansler Sebastian Kurz i samband med terrordådet i Wien i november då fyra människor dödades (se November 2020) utlovade ny skärpt lagstiftning. Kritiken var hård mot regeringen efter dådet då inget gjordes för att stoppa gärningsmannens planer trots varningar om att han försökt skaffa vapen och ammunition.

 • 2020

  • December

  • Nynazister gripna

   Polisen slår till mot misstänkta nynazister och beslagtar automatvapen, sprängämnen och narkotika. Fem personer med band till nynazistiska grupper grips. I november grep polisen 40 misstänkta nynazister som anklagades för att ha spridit nazistisk ideologi vilket är förbjudet i österrikisk lag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0