Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Deutsche Welle, BBC,  AFP,  Deutsche Presse-Agentur samt österrikiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • FPÖ-politikern Strache dömd för korruption

   Den tidigare vicekanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för mutbrott. I utbyte mot att Strache hjälpt till att ändra en lag så att den gynnade en vän till honom, en entreprenör inom plastikkirurgi och hasardspelsmiljonär ska Strache ha fått 10 000 euro i bidrag till FPÖ och en inbjudan till Korfu.

  • Juli

  • Parlamentet antar kritiserad terrorlag

   Nationalrådet godkänner den lag med åtgärder om bland annat skärpt övervakning som utarbetats efter terrordådet i Wien 2020 (se November 2020). Lagen har kritiserats av människorättsgrupper, oppositionen och jurister för att den bland annat tillåter att terrorister som frigivits får övervakas med elektroniska fotbojor. Lagen innehåller även regler för utövningen av islam i landet, däribland krävs ett det förs ett register över alla imamer, något som även det har mött kritik. Trots invändningarna mot lagen antas den utan några justeringar.

  • Februari

  • Förslag till ny antiterroristlag kritiseras

   Remissrundan för ett lagförslag som ska hjälpa landet att bekämpa terrorister har just avslutats. Lagförslagets har utarbetats i rekordfart efter det att förbundskansler Sebastian Kurz i samband med terrordådet i Wien i november då fyra människor dödades (se November 2020) utlovade ny skärpt lagstiftning. Kritiken var hård mot regeringen efter dådet då inget gjordes för att stoppa gärningsmannens planer trots varningar om att han försökt skaffa vapen och ammunition.

 • 2020

  • December

  • Nynazister gripna

   Polisen slår till mot misstänkta nynazister och beslagtar automatvapen, sprängämnen och narkotika. Fem personer med band till nynazistiska grupper grips. I november grep polisen 40 misstänkta nynazister som anklagades för att ha spridit nazistisk ideologi vilket är förbjudet i österrikisk lag.

  • Lag som förbjuder slöja i skolan stoppas

   Författningsdomstolen underkänner den lag som parlamentet antog 2019 och som förbjuder elever under 10 år att bära slöja i skolan. Enligt domstolen är lagen diskriminerande och strider mot författningen då den går emot principen om jämställdhet när det gäller religiös frihet. Lagtexten förbjuder inte uttryckligen muslimska slöjor utan talar om ” ideologisk eller religiöst influerad klädsel” avsedd för att täcka huvudet, men enligt domstolen står det klart att det är slöjor för muslimska flickor som avses.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0