Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Regeringen tillsätter oberoende mordutredning

   Regeringen meddelar att den tillsätter en oberoende utredning av mordet på journalisten Caruana Galizia. I juni (se Juni) krävde Europarådet att en sådan utredning skulle upprättas inom tre månader. Granskningen ska bland annat söka svar på om mordet hade kunnat förhindras eftersom Galizia rapporterat att hon hotats under lång tid. Tre män ska ställas inför rätta för mordet och har suttit i förvar sedan slutet av 2017.

  • Juni

  • Europarådet kräver oberoende utredning av journalistmord

   Europarådet antar en resolution som utifrån artikel 2 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter kräver att Malta inom loppet av tre månader tillsätter en oberoende utredning av mordet på journalisten Caruana Galizia i oktober 2017 (se Oktober och December 2017). Resolutionen riktar kritik mot att det maltesiska rättsväsendet ännu inte har straffat dem som utfört och beordrat mordet. Resolutionen baseras på en Europarådsrapport från maj 2019 som uppmärksammar flera brister i Maltas politiska system och rättsväsende. Bland annat uppfattas premiärministern ha för stor makt när det gäller utnämningen av domare och poster i olika övervakningsorgan. Dessutom ifrågasätter rapporten den maltesiska polisens förmåga och kapacitet att utreda grov brottslighet. Maltas regering anser att rapporten är partisk och att den har påverkats av oppositionspolitiker och olika grupper som ”har intresse av att underminera Maltas rykte och isolera landet från övriga Europa”.

  • Maj

  • Arbetarpartiet vinner fyra mandat i EU-valet

   Det regerande Arbetarpartiet får omkring 54 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet, vilket innebär att det får fyra platser i parlamentet. Nationalistpartiet kommer tvåa med cirka 38 procent av rösterna och två mandat.

  • April

  • 62 migranter får gå i land

   Efter att ha tillbringat tio dagar ombord ett räddningsfartyg tillåts 62 migranter till slut stiga i land i Valletta. De ska sedan skickas till några olika EU-länder som lovat ta emot dem, däribland Tyskland, Frankrike och Portugal. En tysk hjälporganisation ligger bakom räddningsinsatsen, där migranterna som befann sig i en knappt sjöduglig farkost plockades upp utanför Libyen. Räddningsfartyget försökte först lägga till vid den italienska ön Lampedusa men motades bort av den italienska regeringen.

  • Januari

  • Migranter tillåts gå i land

   Malta når tillsammans med ytterligare åtta EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Italien, en överenskommelse som gör det möjligt för 49 migranter på två räddningsfartyg att stiga i land i Malta. Fartygen hade nekats att lägga till i hamnar i såväl Italien som Malta sedan slutet av december eftersom inget land ville ta emot migranterna. Nu ska de åtta länderna dela upp migranterna mellan sig. Samtidigt med överenskommelsen nås även ett avtal om en uppdelning av ytterligare 249 räddade migranter som sedan tidigare befinner sig i Malta. 78 av dem kommer att få stanna i Malta, medan de övriga fördelas på de övriga åtta länderna förutom ett 40-tal som sänds tillbaka till Bangladesh.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0