Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Maltas regering får kritik för hanteringen av journalistmord

   En granskningsdelegation från Europaparlamentet anser att rättsutredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia har skadat relationerna mellan EU och Malta. De sju parlamentarikerna som besökt Malta är också oroade över att premiärminister Muscats stabschef Keith Schembri släppts fri av polisen. Enligt delegationens ordförande Sophie in't Veld från Holland är delegationen på sju parlamentariker ”allvarligt oroad” över att premiärminister Muscats stabschef Keith Schembri, ”vars namn förekommit i så många olika sammanhang går fri”. Schembri har pekats ut som den som planerat mordet av affärsmannen Yorgen Fenech som själv har åtalats för delaktighet i mordet. Schembri greps av polis för några dagar sedan men släpptes av polisen.

  • Premiärminister Muscat lovar att avgå 2020

   Premiärminister Joseph Muscat meddelar att han kommer att avgå i början av 2020 efter det att hans efterträdare har utsetts av Arbetarpartiet. Under den senaste tiden har demonstrationer hållits i Valletta med krav på att Muscat ska avgå. Han kritiseras för att ha hindrat den rättsliga utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia och två medlemmar av hans regering har lämnat sin poster som en följd av skandalen.

  • November

  • Regeringskris kopplad till journalistmord

   Regeringens stabschef Keith Schembri och ministern för turism Konrad Mizzi  väljer att lämna sina poster efter att de tagits in för förhör av polisen i samband med utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. En affärsman, Yorgen Fenech, som misstänks för att ha beordrat mordet (se 20 November) har pekat ut Schembri som den som planlagt mordet. Schembri och Mizzi ska enligt Caruana Galizias artiklar, som baserats på läckor från de så kallade Panama-dokumenten, ha fått utbetalningar från Yorgen Fenechs skalbolag i Panama. 

  • Affärsman gripen för mordet på Caruana Galizia

   Maltesisk polis meddelar att en affärsman gripits i anslutning till mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia 2017 (se Juni 2019, samt Oktober och December  2017). Affärsmannen Yorgen Fenech har pekats ut som den som beordrat mordet av en av de män som sitter häktad för att ha genomfört det. Fenech är en av ägarna till företaget Electrogas, som 2013 vann en upphandling om att bygga ett nytt gasverk på Malta. Fenech har också pekats ut som ägare till ett företag registrerat i Dubai under namnet 17 Black. Journalisten Galizia hade i sin blogg beskrivit kopplingar mellan 17 Black och maltesiska politiker.

  • September

  • Regeringen tillsätter oberoende mordutredning

   Regeringen meddelar att den tillsätter en oberoende utredning av mordet på journalisten Caruana Galizia. I juni (se Juni) krävde Europarådet att en sådan utredning skulle upprättas inom tre månader. Granskningen ska bland annat söka svar på om mordet hade kunnat förhindras eftersom Galizia rapporterat att hon hotats under lång tid. Tre män ska ställas inför rätta för mordet och har suttit i förvar sedan slutet av 2017.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0