Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Arbetarpartiet vinner fyra mandat i EU-valet

   Det regerande Arbetarpartiet får omkring 54 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet, vilket innebär att det får fyra platser i parlamentet. Nationalistpartiet kommer tvåa med cirka 38 procent av rösterna och två mandat.

  • April

  • 62 migranter får gå i land

   Efter att ha tillbringat tio dagar ombord ett räddningsfartyg tillåts 62 migranter till slut stiga i land i Valletta. De ska sedan skickas till några olika EU-länder som lovat ta emot dem, däribland Tyskland, Frankrike och Portugal. En tysk hjälporganisation ligger bakom räddningsinsatsen, där migranterna som befann sig i en knappt sjöduglig farkost plockades upp utanför Libyen. Räddningsfartyget försökte först lägga till vid den italienska ön Lampedusa men motades bort av den italienska regeringen.

  • Januari

  • Migranter tillåts gå i land

   Malta når tillsammans med ytterligare åtta EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Italien, en överenskommelse som gör det möjligt för 49 migranter på två räddningsfartyg att stiga i land i Malta. Fartygen hade nekats att lägga till i hamnar i såväl Italien som Malta sedan slutet av december eftersom inget land ville ta emot migranterna. Nu ska de åtta länderna dela upp migranterna mellan sig. Samtidigt med överenskommelsen nås även ett avtal om en uppdelning av ytterligare 249 räddade migranter som sedan tidigare befinner sig i Malta. 78 av dem kommer att få stanna i Malta, medan de övriga fördelas på de övriga åtta länderna förutom ett 40-tal som sänds tillbaka till Bangladesh.

 • 2018

  • Juli

  • Utredning friar premiärminister Muscat från korruptionsmisstankar

   Den ett år långa utredning som gjorts av en domare i landet har inte hittat några bevis för att Joseph Muscat gjort sig skyldig till finansiell brottslighet i anslutning till skandalen kring de så kallade Panamadokumenten. Inte heller finns det något som pekar på att hans fru, en av hans nära rådgivare eller ministern för turism, Konrad Mizzi har gjort sig skyldig till korruption. Muscat hade lovat att avgå om utredningen hade pekat på att beskyllningarna som den tidigare oppositionsledaren Simon Busuttil förde fram efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia förra året.

  • Räddningsfartyg hindras från att lämna Valletta

   Två fartyg som bistår migranter/asylsökande i sjönöd hindras av hamnmyndigheterna från att lämna hamnen i Valletta. Kaptenen på det ena fartyget, Lifeline, greps i slutet av juni, men har nu släppts mot borgen. Åklagare hävdar att han fört befäl på ett fartyg som inte är korrekt registrerat. Den tyska organisationen Sea-Watch, som äger det andra räddningsfartyget, säger att beslutet att hålla dem kvar i Valetta är en del i en politisk kampanj för att hindra dem från räddningsaktioner till sjöss. Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att upp till 300 människor befaras ha omkommit i Medelhavet bara under de senaste fyra dagarna. Enligt IOM har 1 000 människor mist livet, sedan början av året, när de försökt att ta sig till Europa med båt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0