Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Malta grålistas för finansövervakning

   Financial Action Task Force (FATF) som granskar penningtvätt et cetera inom finansvärlden meddelar att Malta har lagts till på dess ”grå” lista över länder som behöver ökad övervakning. Länder listas där om de har svagheter i det finansiella systemet som kan bidra till penningtvätt och finansiering av terrorism. Malta har kritiserats av (FATF) för att inte ha ställt regeringstjänstemän till svars för att de uppgetts ha bildat företag i skatteparadis för att undvika beskattning samt även för att det har varit möjligt för rika investerare från till exempel Ryssland att få maltesiskt medborgarskap i utbyte mot investeringar.

  • Februari

  • En av Caruana Galizias mördare erkänner

   En av de tre män som greps 2017 för mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia erkänner sig skyldig. Han döms till 15 års fängelse. Enligt mediekällor har mannen nått en uppgörelse med åklagare om att ge information om fallet.  Rättegången pågår även mot två bröder som även de åtalats för att ha planerat och utfört mordet medan en affärsman, Yorgen Fenech, väntar på att ställas inför rätta för att ha beordrat det. Fortfarande finns dock misstankar om att någon från högre ort känt sig hotad av Caruana Galizia och velat röja henne ur vägen (se även November 2019 och December 2017).

 • 2020

  • Oktober

  • Nya restriktioner införs mot pandemin

   Regeringen inför nya påbud sedan läkare varnat för att sjukvården riskerar att kollapsa om inte smittspridningen av coronoviruset bringas under kontroll.  Munskydd ska nu även bäras utomhus, alla barer stängs i fem veckor och gränsen för hur många människor som får samlas vid ett evenemang sätts till sex. Restauranger får fortsätta att hålla öppet med vissa inskränkningar. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på 200 euro.

  • EU vill stoppa försäljning av pass

   EU-kommissionen inleder en legal process mot Malta och Cypern för att förmå länderna att upphöra med de system som gör det möjligt för rika utlänningar att erhålla medborgarskap i utbyte mot stora investeringar. Medborgarskapet ger köparen rätt att arbeta och bo inom hela EU. Enligt en talesman för kommissionen utgör sådana uppgörelser ett brott mot EU:s regler. Länderna har nu två månader på sig att svara i ärendet. Om de inte rättar sig efter EU:s vilja kan de drabbas av böter. Premiärminister Robert Abela säger i en kommentar att Malta är på väg att avskaffa systemet men påpekar samtidigt att försäljningen av medborgarskap gett staten en starkare ekonomi.   

  • September

  • Tidigare stabschef misstänkt för mutbrott

   Den tidigare premiärministern Joseph Muscats stabschef Keith Schrembi grips misstänkt för mutbrott och penningtvätt i samband med försäljningen av maltesiska medborgarskap till rika utlänningar. Myndigheterna fryser också Schrembis och hans familjs tillgångar, men han  släpps mot borgen medan utredningen pågår. Schrembi har tidigare gripits och förhörts av polis i ett annat ärende – mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia (se 26 november 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0