Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Januari

  • Malta pressas att släppa in 400 migranter

   Efter att migranter på fyra fartyg under över en månads tid förgäves bett om att få stiga i land i Malta ger premiärminister Robert Abela till slut med sig. Det sker efter att migranter ombord hotat med självmord och att utlösa en gasexplosion. Maltas regering har vägrat att ta emot migranterna dels på grund av att hamnarna i landet stängts för att stoppa coronaviruset, dels genom att hävda att dess egna flyktingläger är överfulla. Regeringen har också väntat på att andra EU-länder ska erbjuda sig att ta emot migranterna. Maltas regering ingick en vecka tidigare ett avtal med Libyens regering i Tripoli om att öppna särskilda migrationscentra i Tripoli och Valletta för att samordna den stora strömmen av migranter mellan Libyen och Malta.

  • Malta får kritik av demokrati- och korruptionsövervakare

   I sin årliga rapport över korruptionen i världen varnar Transparency International för att korruptionen är så utbredd på Malta att den underminerar rättsstaten och hotar demokratin. Sedan 2015 har landet rasat i Transparency Internationals index över den upplevda korruptionen i 180 länder. Nu ligger landet på plats 50 jämfört med 51 förra året. Resultatet dras särskilt ned av regeringens misslyckade hantering av mordet på journalisten Caruana Galizia. Trots att det har gått två år har de skyldiga ännu inte ställts till svars. Rapporten pekar också på att politiker och andra gömt pengar som intjänats olagligt i hemliga företag, vilket visats bland annat genom Panamaskandalen. Även bruket att sälja maltesiska medborgarskap till rika investerare öppnar för korruption.
   Dagen före har Economist Intelligence Unit för första gången placerat Malta i kategorin bristfällig demokrati.

 • 2019

  • December

  • Maltas regering får kritik för hanteringen av journalistmord

   En granskningsdelegation från Europaparlamentet anser att rättsutredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia har skadat relationerna mellan EU och Malta. De sju parlamentarikerna som besökt Malta är också oroade över att premiärminister Muscats stabschef Keith Schembri släppts fri av polisen. Enligt delegationens ordförande Sophie in't Veld från Holland är delegationen på sju parlamentariker ”allvarligt oroad” över att premiärminister Muscats stabschef Keith Schembri, ”vars namn förekommit i så många olika sammanhang går fri”. Schembri har pekats ut som den som planerat mordet av affärsmannen Yorgen Fenech som själv har åtalats för delaktighet i mordet. Schembri greps av polis för några dagar sedan men släpptes av polisen.

  • Premiärminister Muscat lovar att avgå 2020

   Premiärminister Joseph Muscat meddelar att han kommer att avgå i början av 2020 efter det att hans efterträdare har utsetts av Arbetarpartiet. Under den senaste tiden har demonstrationer hållits i Valletta med krav på att Muscat ska avgå. Han kritiseras för att ha hindrat den rättsliga utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia och två medlemmar av hans regering har lämnat sin poster som en följd av skandalen.

  • November

  • Regeringskris kopplad till journalistmord

   Regeringens stabschef Keith Schembri och ministern för turism Konrad Mizzi  väljer att lämna sina poster efter att de tagits in för förhör av polisen i samband med utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. En affärsman, Yorgen Fenech, som misstänks för att ha beordrat mordet (se 20 November) har pekat ut Schembri som den som planlagt mordet. Schembri och Mizzi ska enligt Caruana Galizias artiklar, som baserats på läckor från de så kallade Panama-dokumenten, ha fått utbetalningar från Yorgen Fenechs skalbolag i Panama. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0