Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juli

  • Utredning friar premiärminister Muscat från korruptionsmisstankar

   Den ett år långa utredning som gjorts av en domare i landet har inte hittat några bevis för att Joseph Muscat gjort sig skyldig till finansiell brottslighet i anslutning till skandalen kring de så kallade Panamadokumenten. Inte heller finns det något som pekar på att hans fru, en av hans nära rådgivare eller ministern för turism, Konrad Mizzi har gjort sig skyldig till korruption. Muscat hade lovat att avgå om utredningen hade pekat på att beskyllningarna som den tidigare oppositionsledaren Simon Busuttil förde fram efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia förra året.

  • Räddningsfartyg hindras från att lämna Valletta

   Två fartyg som bistår migranter/asylsökande i sjönöd hindras av hamnmyndigheterna från att lämna hamnen i Valletta. Kaptenen på det ena fartyget, Lifeline, greps i slutet av juni, men har nu släppts mot borgen. Åklagare hävdar att han fört befäl på ett fartyg som inte är korrekt registrerat. Den tyska organisationen Sea-Watch, som äger det andra räddningsfartyget, säger att beslutet att hålla dem kvar i Valetta är en del i en politisk kampanj för att hindra dem från räddningsaktioner till sjöss. Samtidigt rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att upp till 300 människor befaras ha omkommit i Medelhavet bara under de senaste fyra dagarna. Enligt IOM har 1 000 människor mist livet, sedan början av året, när de försökt att ta sig till Europa med båt.

  • Juni

  • Malta tar emot migrantfartyg

   Efter att några dagar tidigare, tillsammans med Italien, ha avvisat ett fartyg ägt av en tysk hjälporganisation, med över 200 migranter ombord, ändrar sig Malta. Fartyget tillåts lägga till i Valletta sedan flera EU-länder, däribland Italien och Frankrike, enats om att hjälpa Malta att ta emot de asylsökande som befinner sig ombord. Premiärminister Joseph Muscat säger att de som har asylskäl kommer att få stanna i landet.

  • Mars

  • Rösträtt från 16 år

   Parlamentet beslutar att sänka åldern för att få rösta till 16 år. Den nya rösträttsåldern kommer att tillämpas för första gången i valet till EU-parlamentet 2019.

  • Januari

  • Migrationsproblem i fokus för EU-länder i syd

   Ledare för sju EU-länder i Sydeuropa (Spanien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Malta och Portugal) samlas för ett toppmöte i Rom. Där gör de ett gemensamt uttalande där de uttrycker sitt stöd för EU:s gemensamma migrationspolitik. De har enats om att EU behöver stärka bevakningen av unionens yttre gräns, bekämpa människosmuggling och göra mer för att åtgärda problem i migranternas hemländer. De uppmanar alla EU-länder att göra mer för att hjälpa de länder som tar emot flest asylsökande/migranter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0