Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Amnesty kritiserar Maltas migrationspolitik

   Enligt Amnesty International använder sig Malta av ”avskyvärd och olaglig taktik” mot migranter från Nordafrika. Det handlar både om att Maltas regering ska ha avvisat och skickat tillbaka migranter på fartyg till Libyen, men även om att hundratals människor satts i karantän på färjor utanför kusten. Människorättsorganisationen kritiserar också Maltas regering för att den slutit ett samarbetsavtal med Libyen om att stoppa migranter från att ta sig vidare till Europa.

  • Juli

  • Malta tillåter flyg från några EU-länder

   Malta öppnar åter landet för internationell flygtrafik från bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Det ses som nödvändigt för att hålla uppe den viktiga turistnäringen. Fortfarande tar Malta emellertid inte emot besökare från bland annat Storbritannien, där smittspridningen av coronaviruset fortfarande anses vara för omfattande. Malta införde ett inreseförbud i mars som ett led i att hindra coronapandemin att få fäste i landet.

  • Juni

  • Malta pressas att släppa in 400 migranter

   Efter att migranter på fyra fartyg under över en månads tid förgäves bett om att få stiga i land i Malta ger premiärminister Robert Abela till slut med sig. Det sker efter att migranter ombord hotat med självmord och att utlösa en gasexplosion. Maltas regering har vägrat att ta emot migranterna dels på grund av att hamnarna i landet stängts för att stoppa coronaviruset, dels genom att hävda att dess egna flyktingläger är överfulla. Regeringen har också väntat på att andra EU-länder ska erbjuda sig att ta emot migranterna. Maltas regering ingick en vecka tidigare ett avtal med Libyens regering i Tripoli om att öppna särskilda migrationscentra i Tripoli och Valletta för att samordna den stora strömmen av migranter mellan Libyen och Malta.

  • Maj

  • Coronaåtgärder börjar hävas

   De restriktioner som Malta infört för att stoppa spridningen av coronaviruset kommer gradvis att hävas, meddelar regeringen. Till en början kommer affärer att öppna igen, men det kommer vara obligatoriskt för kunder att bära ansiktsmask i butikerna. Fortfarande kommer regler för social distans att gälla och det är endast tillåtet med grupper av fyra personer i taget. Inom tre veckor planeras nedstängningen av samhället helt vara hävd. Hittills har 450 människor smittats av covid-19, som sjukdomen som coronaviruset orsakar heter, medan fyra människor har avlidit.

  • Mars

  • Malta stoppar flyg från utlandet på grund av corona

   Efter ett beslut av Maltas hälsomyndigheter stoppas all flygtrafik från andra länder i ett försök att stoppa spridningen av det nya coronaviruset, som redan drabbat flera europeiska länder hårt, inte minst Italien. Resenärer som kommit till landet måste vara i karantän i två veckor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0