Malta
Foto: Shutterstock/Cecilia Lim H M

Malta

Den lilla önationen Malta mitt i Medelhavet är EU:s minsta medlemsland. Med sitt strategiska läge mellan Sicilien och Afrikas nordkust utgör Malta en bro mellan Europa och Afrika och landet har fått ta emot en ström av flyktingar och migranter på väg norrut från Afrika och Mellanöstern. Turismen är Maltas viktigaste näring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • EU vill stoppa försäljning av pass

   EU-kommissionen inleder en legal process mot Malta och Cypern för att förmå länderna att upphöra med de system som gör det möjligt för rika utlänningar att erhålla medborgarskap i utbyte mot stora investeringar. Medborgarskapet ger köparen rätt att arbeta och bo inom hela EU. Enligt en talesman för kommissionen utgör sådana uppgörelser ett brott mot EU:s regler. Länderna har nu två månader på sig att svara i ärendet. Om de inte rättar sig efter EU:s vilja kan de drabbas av böter. Premiärminister Robert Abela säger i en kommentar att Malta är på väg att avskaffa systemet men påpekar samtidigt att försäljningen av medborgarskap gett staten en starkare ekonomi.   

  • Nya restriktioner införs mot pandemin

   Regeringen inför nya påbud sedan läkare varnat för att sjukvården riskerar att kollapsa om inte smittspridningen av coronoviruset bringas under kontroll.  Munskydd ska nu även bäras utomhus, alla barer stängs i fem veckor och gränsen för hur många människor som får samlas vid ett evenemang sätts till sex. Restauranger får fortsätta att hålla öppet med vissa inskränkningar. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på 200 euro.

  • September

  • Tidigare stabschef misstänkt för mutbrott

   Den tidigare premiärministern Joseph Muscats stabschef Keith Schrembi grips misstänkt för mutbrott och penningtvätt i samband med försäljningen av maltesiska medborgarskap till rika utlänningar. Myndigheterna fryser också Schrembis och hans familjs tillgångar, men han  släpps mot borgen medan utredningen pågår. Schrembi har tidigare gripits och förhörts av polis i ett annat ärende – mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia (se 26 november 2019).

  • Amnesty kritiserar Maltas migrationspolitik

   Enligt Amnesty International använder sig Malta av ”avskyvärd och olaglig taktik” mot migranter från Nordafrika. Det handlar både om att Maltas regering ska ha avvisat och skickat tillbaka migranter på fartyg till Libyen, men även om att hundratals människor satts i karantän på färjor utanför kusten. Människorättsorganisationen kritiserar också Maltas regering för att den slutit ett samarbetsavtal med Libyen om att stoppa migranter från att ta sig vidare till Europa.

  • Juli

  • Malta tillåter flyg från några EU-länder

   Malta öppnar åter landet för internationell flygtrafik från bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Det ses som nödvändigt för att hålla uppe den viktiga turistnäringen. Fortfarande tar Malta emellertid inte emot besökare från bland annat Storbritannien, där smittspridningen av coronaviruset fortfarande anses vara för omfattande. Malta införde ett inreseförbud i mars som ett led i att hindra coronapandemin att få fäste i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0