Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur.

Senaste händelser

 • 2023

  • Juni

  • Aborter tillåts om kvinnans liv är i fara

   Maltas parlament godkänner ny abortlag som tillåter aborter i fall där kvinnas liv är i fara på grund av graviditeten. Malta har hittills varit det enda landet i EU där aborter varit totalförbjudet.  Om det inte är ett akut läge måste tre medicinska experter fatta beslut om aborten. Abortförespråkare har kritiserat lagen för att inte ta hänsyn till kvinnors rättigheter och för att den fortsatt sätter kvinnors liv i fara.

 • 2022

  • December

  • Protester mot förändringar av abortlagstiftning

   Flera tusen människor deltar i protester utanför premiärministerns kontor i Valletta på grund av regeringens planer på att ändra abortlagarna i landet. Malta är det enda EU-landet som förbjuder abort under alla omständigheter, även när graviditeten innebär en hälsofara, till och med livshotande, för kvinnan. Regeringen har föreslagit en ändring av lagstiftningen som skulle innebära att läkare inte behöver riskera fängelsestraff om deras medicinska hjälp till svårt sjuka kvinnor innebär att en graviditet avslutas. Oppositionen och den katolska kyrkan är kritiska till den föreslagna lagändringen och anser att det banar väg för en liberalisering av abortlagen, något som det regerande Arbetarpartiet inte håller med om.

  • November

  • Medelhavsländer kritiserar EU:s migranthantering

    Malta, Italien, Grekland och Cypern säger i ett gemensamt uttalande att de anser det orättvist att de behöver ta emot så många migranter från andra sidan Medelhavet. Länderna menar att andra EU-länder måste vara med och dela på bördan och kräver att EU-kommissionen agerar. De anser också att den flagga som räddningsfartygen seglar under ska avgöra vilka länder som ska ta fullt ansvar för fartygen. Malta har tidigare avvisat migrantfartyg och motiverat detta med otillräckliga resurser och inkvarteringsmöjligheter.

  • Oktober

  • 40 års fängelse för journalistmord

   Två bröder döms till fängelsestraff på vardera 40 år för mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia 2017. Bröderna bedöms skyldiga till att ha placerat en sprängladdning i Caruana Galizias bil och orsakat hennes död. En tredje gärningsman dömdes 2021 till 15 års fängelse för mordet (se Februari 2021). En fjärde misstänkt har ännu inte ställts inför rätta, affärsmannen Yorgen Fenech, som enligt åklagaren är den som planerat mordet.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0