Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Ny asyllag ska stoppa migrantström via Belarus

   President Gitanas Nauseda undertecknar en ny asyllag som antagits av parlamentet för att möta ett ökat inflöde av migranter till Litauen. Lagen gör det möjligt att hålla kvar migranter i förvar under sex månader och det blir dessutom svårare för sökanden som fått nej till asyl att överklaga beslutet. Hittills under året har över 2 200 migranter tagit sig in i Litauen över gränsen till Belarus och av dem har 1 400 anlänt under juli. Den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex har lovat att hjälpa till att bevaka gränsen med 60 gränspoliser mellan 29 juli och 6 oktober. Belarus president  Aleksandr Lukasjenko har efter att EU införde nya sanktioner mot landet i juni meddelat att man inte längre kommer att stoppa människor från att ta sig över gränsen till Litauen och därmed in i EU. Enligt den litauiska regeringen har regimen i Minsk även organiserat flygresor för migranter från Afrika och Mellanöstern som vill komma till EU.

  • Maj

  • Flygplan med regimkritiker tvingas ned

   Ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen tvingas vid färd genom belarusiskt luftrum att landa i Minsk. Enligt statliga medier i Belarus sker det på order av president Lukasjenko personligen. Roman Protasevitj, belarusisk medborgare och känd regimkritiker bland annat genom kanalen Nexta, grips. Belarus ingripande mot flygplanet tolkas som ett sätt att visa landets oliktänkande att de inte är säkra i exil heller, inte ens under resa mellan två EU-länder. I Litauen inleds en brottsutredning om kidnappning och flygkapning. President Gitanas Nauseda kallar Belarus agerande för avskyvärt. 

  • April

  • De baltiska staterna utvisar fyra ryska diplomater

   Regeringarna i Litauen, Estland och Lettland meddelar att de gemensamt kommer att utvisa fyra ryska diplomater. Utvisningarna är ett sätt att visa stöd för den tjeckiska regeringen som hävdar att rysk underrättelsetjänst ligger bakom en explosion i ett vapenförråd i Tjeckien 2014 och som en följd därav utvisat ett 18 ryska diplomater. Moskva har svarat med att utvisa ett 20-tal tjeckiska ambassadanställda i Moskva.

 • 2020

  • December

  • Jämställd regering på plats

   Den nya center-högerregeringen mellan Fosterlandsförbundet, Liberala partiet och Frihetspartiet svärs in. Sju av de femton ministrarna är kvinnor; i den avgående regeringen under Saulius Skvernelis fanns det bara en kvinnlig minister. Gintare Skaiste blir finansminister men utrikesministerposten går till en man – Gabrielius Landsbergis. Regeringspartierna förfogar över mer än hälften av platserna i parlamentet och kan därmed själva driva igenom lagar. Antalet mandat räcker också för att avfärda eventuella veton från presidentens sida.  

  • Utredning om MR-brott i Belarus inledd

   Litauens riksåklagare inleder en undersökning för att avgöra om personer i Belarus polisväsen gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. Utredningen dras igång sedan en belarusisk medborgare som flytt till Litauen vänt sig till det litauiska åklagarämbetet med en anmälan om att han blivit torterad när han satt häktad i Belarus.      

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0