Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Baltiska sanktioner mot Belarus

   Litauen inför tillsammans med Lettland och Estland sanktioner mot president Lukasjenko och 29 andra befattningshavare i grannlandet Belarus som kopplas till fusk i landets presidentval den 9 augusti. Även andra EU-länder planerar sanktioner som reseförbud och frysning av tillgångar, men de har ännu inte enats om vilka belarusiska personer som ska omfattas.

  • Litauer bildar mänsklig kedja till stöd för protester i Belarus

   Omkring 35 000 litauer bildar tillsammans en tre mil lång mänsklig kedja mellan Vilnius och gränsen till Belarus. Aktionen sker till stöd för oppositionen i Belarus och dess ledare Svetlana Tichanovskaja som tagit sin tillflykt till Litauen. Inspirationen hämtas från en protest mot sovjetiskt styre som iscensattes i de baltiska staterna den 23 augusti 1989, då det gått 50 år sedan Nazityskland och Sovjetunionen slöt en pakt som resulterade i att Baltikum hamnade under sovjetväldet. Även i Lettland och Estland sker liknande mindre manifestationer.

  • Litauen tar emot belarusier

   Enligt litauiska medier har Litauen tagit emot två belarusier av humanitära skäl efter oroligheterna i Belarus (Vitryssland) efter presidentvalet där tidigare i månaden. De två belarusierna hör till Svetlana Tichanovskajas personal. Tichanovskaja var oppositionens kandidat i presidentvalet i grannlandet och även hon befinner sig av säkerhetsskäl i Litauen efter att ha kritiserat valet för att vara riggat (se Belarus: Kalendarium). Litauen har även öppnat gränsen mot Belarus, vilken tidigare har varit stängd som en åtgärd för att stoppa spridningen av corona.

  • Juni

  • Resenärer från 24 länder slipper karantän

   Litauen öppnar gränserna för resenärer från de flesta EU-länder och häver kravet på att besökare måste tillbringa två veckor i karantän. Fortfarande gäller dock karantänregler för resenärer från länder där smittspridningen ännu är ett problem. Fortfarande måste dock besökare från en del länder, däribland Malta, Irland och Spanien hålla sig i karantän innan de kan röra sig fritt i Litauen, medan resenärer från Sverige, Storbritannien, Portugal och Belgien inte får komma in i landet.

  • Maj

  • Baltiska länder öppnar gränserna inbördes

   Estland, Lettland och Litauen öppnar sina gränser för resenärer från de baltiska länderna. Fortfarande måste emellertid besökare från något annat land tillbringa två veckor i karantän innan de kan röra sig fritt i länderna. Antalet fall av covid-10 har minskat kraftigt i de tre länderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0