Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Valreform slopas efter presidentveto

   Efter att president Gitanas Nauseda valde att lägga in sitt veto mot den nya vallag som röstades igenom i parlamentet i slutet av förra året (se December 2019) försöker de partier som stod bakom reforminitiativet, däribland regeringspartiet LVŽS, att med hjälp av en ny omröstning i seimas häva vetot. Men försöket misslyckas eftersom endast 70 ledamöter, och inte de 71 som krävs, röstar för att sänka spärren till seimas.

 • 2019

  • December

  • Seimas röstar ja till valreform

   Parlamentet godkänner en ny vallag som sänker spärren för att få ta del av de platser som tillsätts i proportionella val till tre procent för partier och fem procent för partiallianser. Det är främst de regerande partiet LVŽS, samt socialdemokratiska LSDDP och Valaktionen för polacker i Litauen som står bakom initiativet som enligt dem ytterligare ska stärka det demokratiska systemet. Kritiska bedömare menar att den nya vallagen är ett försök av partierna att gynna sin egen ställning eftersom flera av dem under senare tid har tappat väljarstöd medan en del av dem riskerar att hamna under den nuvarande spärren på fem procent för partier och sju för valallianser.

  • Juli

  • Fler partier i regeringen

   Premiärminister Saulius Skvernelis ombildar regeringen. Två nya parter tas in, så att koalitionen nu omfattar fyra partier. Förutom Böndernas och de grönas förbund och Socialdemokraterna ingår nu också högerpartiet Ordning och rättvisa samt Valaktionen för polacker i Litauen. Sammanlagt har fyrpartikoalitionen 75 av parlamentets 141 platser.

  • Nausėda tillträder som president

   Gitanas Nausėda tillträder som Litauens nya president. Mittenhögerpolitikern och ekonomen Nausėda, som ställde upp som oberoende i presidentvalet, lovar vid tillträdet att bekämpa de stora sociala och ekonomiska klyftorna i Litauen. Som det är nu, påpekar han, tjänar den rikaste femtedelen av befolkningen sju gånger mer än den fattigaste. Det är dock inte presidenten som har huvudansvaret för den ekonomiska politiken i Litauen.  Nausėda betonar att han vill att regeringen ska satsa mer på  social välfärd, vård, utbildning och kultur, fördjupa samarbetet med EU och USA samt satsa på försvaret.

  • Maj

  • Fosterlandsförbundet störst i EU-valet

   Fosterlandsförbundet vinner nära 19 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet och tar hem tre mandat. Socialdemokratiska LSDP får omkring 15 procent av rösterna vilket ger partiet två mandat. Även det tredje största partiet, regerande Litauiska bönders och grönas allians, får två mandat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0