Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Fosterlandsförbundet störst i EU-valet

   Fosterlandsförbundet vinner nära 19 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet och tar hem tre mandat. Socialdemokratiska LSDP får omkring 15 procent av rösterna vilket ger partiet två mandat. Även det tredje största partiet, regerande Litauiska bönders och grönas allians, får två mandat.

  • Gitanas Nausėda vald till president

   Andra omgången i presidentvalet slutar med att Gitanas Nausėda segrar med drygt 65 procent av rösterna mot Ingrida Šimonytė som får nästan 33 procent. Nausėda har lovat att verka för att överbrygga de djupa inkomstklyftorna i landet och att försöka förbättra relationerna med Ryssland under förutsättning att Moskva ändrar sin Ukrainapolitik. Nausėda ersätter den populära Dalia Grybauskaitė, kallad Järnladyn efter sin hårda linje mot Ryssland. Presidentvalet hålls på samma dag som EU-valet. Nausėda kommer att tillträda som president den 12 juli.

  • Skvernelis bortröstad i presidentvalet

   I en första omgång av presidentvalet segrar den tidigare finansministern Ingrida Šimonytė med mycket knapp marginal − hon får 31,4 procent av rösterna jämfört med 31,2 procent för ekonomen Gitanas Nausėda. En andra valomgång kommer att hållas mellan dem den 26 maj. Premiärminister Saulius Skvernelis, som får 19,9 procent av rösterna går dock inte vidare. Han kommer därför, som han tidigare meddelat, att avgå som regeringschef den 12 juli.

  • Januari

  • Premiärminister Skvernelis vill ställa upp i presidentvalet

   Litauens premiärminister Saulius Skvernelis tillkännager att han planerar att kandidera i presidentvalet den 12 maj. Han uppges av bedömare ha stort stöd inom sitt parti Litauiska bönders och grönas allians vilket formellt ska utse en presidentkandidat i slutet av januari.

 • 2018

  • November

  • Litauen inför så kallad Magnitskijlag

   Parlamentet antar lagstiftning som innebär att personer i andra länder som anklagas för människorättsbrott och korruption kan beläggas med sanktioner som exempelvis inreseförbud. Lagen är baserad på den så kallade Magnitskij-lagen som antogs i USA 2012 för att göra det möjligt att agera mot ryska tjänstemän och oligarker med koppling till Sergej Magnitskijs död. Den ryske juristen Sergej Magnitskij fängslades och mördades 2009 efter att han avslöjat bedrägeri och korruption bland högt uppsatta ryska statstjänstemän. Även exempelvis Kanada och Estland har antagit versioner av lagen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0