Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem och ett av de länder som starkast opponerar sig mot vad de uppfattar som en aggressiv rysk politik.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Kina nedgraderar de diplomatiska relationerna med Litauen

   Kina nedgraderar relationerna med Litauen till den lägre nivån "chargé d'affaires", meddelar Kinas utrikesdepartement. Det sker efter Litauens beslut att låta Taiwan öppna ett representationskontor, motsvarande en diplomatisk beskickning, under namnet Taiwan, istället för Taipei, som representationen hetat i de flesta länder.

  • Militäranläggning sätts upp vid gränsen till Belarus

   Litauens försvarsmakt sätter upp militärbas vid gränsstaden Druskininkai nära gränsen till Belarus och Polen. Här ska soldater inkvarteras som ska bevaka gränsen. Undantagstillstånd gäller fortfarande i gränsområdet till Belarus och en bit in i landet på grund av den migrantkris som uppstod tidigare i år.

  • Augusti

  • Parlamentet säger ja till stängsel mot Belarus

   Litauens parlamentet godkänner att den nära 68 mil långa gränsen till Belarus förstärkts med en stålbarriär.  Över 150 miljoner euro avsätts för byggandet av gränsbarriären som ska vara klar i september 2022. Arbetet med att förstärka gränsen påbörjades i juli efter det att antalet migranter som illegalt tar sig över gränsen från Belarus ökat kraftigt. EU-kommissionen har meddelat att Litauen kommer att få nära 37 miljoner euro för att bistå migranterna med boende och mat med mera (se även Juli).

  • Peking tar hem ambassadör

   Kinas utrikesdepartement beslutar att ta hem sin ambassadör i Litauen. Beslutet kommer efter beskedet i juli om att en representation för Taiwan ska upprättas i Vilnius. Det som särskilt retar Peking är att representationen inte ska kallas Taipeis, (som är brukligt bland länder som har diplomatiska relationer med Folkrepubliken) utan den Taiwanesiska representationen. Kina uppmanar också Litauens regering att dra tillbaka sin ambassadör från Peking.

  • Irak stoppar resor till EU via Belarus

   Direkta flygavgångar mellan Irak och Belarus ställs in. Iraks utrikesminister Fuad Hussein uppger att stoppet är tillfälligt men sker i syfte att skydda irakiska medborgare mot människosmugglare. Bakom beslutet anas EU:s uttalade missnöje med att regimen i Belarus uppmuntrar utomeuropéer att söka sig in i EU utan tillstånd, via gränsen mellan Belarus och EU-landet Litauen (se 21 juli). Många av de fler än 4 000 migranter som tagit sig in i Litauen den vägen under sommaren är irakier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0