
Litauen
Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
April
-
Ny lag godkänner direktavvisningar av migranter
En ny lag träder i kraft som gör det tillåtet för Litauen att direkt skicka tillbaka migranter som utan laglig rätt tagit sig in i landet. Beslutet att skicka tillbaka migranter kan göras av gränsvakter utan att det utreds om migranterna har rätt till asyl. Sådana avvisningar har redan pågått sedan sommaren 2021 (se Juli 2021) då antalet migranter som försökte ta sig in i Litauen kraftigt ökade. Den nära 70 mil långa gränsen mot Belarus har också försetts med ett taggtrådsstängsel sedan dess. Litauiska människorättsorganisationer menar att lagen strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter och planerar att ansöka om att den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna granskar ärendet. Även EU-kommissionen uppges utreda frågan.
-
2022
-
September
-
Baltikum stänger gränsen för ryssar
De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.
Augusti
Peking inför sanktioner mot transportminister
Kina inför sanktioner mot Litauens vice transportminister Agne Vaiciukeviciute efter hennes besök i Taiwan. Peking stoppar dessutom samarbetet kring kommunikationer med det litauiska transportdepartementet. Under Vaiciukeviciutes besök diskuterades samarbete med taiwanesiska transportföretag.
Juli
EU når kompromiss om minskad gasanvändning
Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.
EU stoppar guld från Ryssland
EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.