Litauen
Foto: Shutterstock/Lev Levin

Litauen

Litauen är det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Litauen var det baltiska land som gjorde starkast motstånd mot den sovjetiska ockupationsmakten och var först av alla sovjetrepubliker att förklara sig självständig 1990. Numera är Litauen såväl EU- som Natomedlem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Högern förblir blir störst i EU-valet

   I EU-valet blir Fosterlandsförbundet-Litauiska kristdemokrater störst med 21,3 procent av rösterna vilket ger 3 mandat i parlamentet i Bryssel. Det socialdemokratiska oppositionspartiet LSDP, som i opinionsmätningarna såg ut att kunna vinna, får nöja sig med 18,0 procent vilket ger 2 mandat och en andraplats. Litauiska bönders och grönas allians får 9,1 procent (1 mandat), Frihetspartiet 8,1 procent (1 mandat), Demokraternas union ”För Litauen” 5,9 procent (1 mandat), Valaktionen för polacker i Litauen 5,8 procent (1 mandat), Folk- och rättviseunionen 5,5 procent (1 mandat), Liberala rörelsen 5,4 procent (1 mandat). Valdeltagandet är lågt, bara lite drygt 28 procent av väljarna deltar.

  • Maj

  • President Nausėda omvald

   President Gitanas Nausėda vinner i den andra omgången av presidentvalet över motståndaren premiärminister Ingrida Šimonytė med omkring tre fjärdedelar av rösterna. Det är första gången sedan Litauen blev självständigt 1991 som en presidentkandidat får så starkt stöd från väljarna.

  • Andra omgång krävs i presidentvalet

   President Gitanas Nausėda och premiärminister Ingrida Šimonytė kommer att mötas i en andra omgången av presidentvalet den 26 maj. Detta sedan Nausėda inte lyckades få den majoritet av rösterna som krävs för att ta hem segern redan i den första omgången. När nästan alla röster hade räknats hade president Nauseda 46 procent av rösterna och premiärminister Šimonytė 16 procent. I opinionsundersökningar inför omröstningen hade Nausėda ett övertag över de andra sju kandidaterna, däribland Šimonytė och advokaten Ignas Vegele. Valdeltagandet på 59 procent av väljarna var det högsta sedan valet 1997. Det är andra gången som Šimonytė tävlar mot Nausėda: hon förlorade mot honom i valet 2019.

  • Mars

  • Litauen stänger ytterligare två gränsövergångar till Belarus

   Regeringen meddelar att man av säkerhetsskäl nu kommer att stänga fler gränsövergångar till Belarus. Den här gången är det övergångarna vid Lavoriske och Raigarda som stoppas. Därmed är fyra av de sex gränsstationerna till Belarus stängda. År 2023 stängdes två. Regeringen har också beslutat att det inte längre ska vara tillåtet för cyklister och fotgängare att passera vid de gränskontroller som ännu är öppna. Det bedöms finnas en risk att Minsk försöker organisera anstormningar av migranter som ett sätt att destabilisera Litauen och utöva påverkan. Förra året anlände nära 390 000 belarusiska medborgare, vilket var omkring 50 procent fler än året innan. Två veckor efter stängningen svarar Belarus med att stoppa importen av vissa livsmedel, kläder och byggvaror med mera från grannlandet.

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Litauiska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0