Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2023

  • Augusti

  • Baltikum lämnar ryska elnätet om två år

   Premiärministrarna för de tre baltiska länderna undertecknar en gemensam utfästelse om att helt ha lämnat det ryskkontrollerade elnätet, där även Ryssland och Vitryssland ingår, i februari 2025. Då ska de tre länderna ha anslutit sina elnät till det västeuropeiska nätet, en övergång som har planerats ända sedan 2018. Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har övergången snabbats på, då länderna inte vill vara beroende av rysk energi eftersom det kan användas som ett påtryckningsmedel från Moskvas sida.

  • Maj

  • Sanktioner mot ryssar efter fängslande av oppositionsledare

   Litauens regering meddelar att sanktioner riktas mot femton ryska tjänstemän, främst domare och åklagare. Dessa har bidragit till att Vladimir Kara-Murza, en ledande person inom oppositionen mot Vladimir Putins styre, fängslades tidigare under våren. Kara-Murza dömdes till ett 25 år långt fängelsestraff för landsförräderi och för att ha kritiserat Rysslands krig i Ukraina. De ryska tjänstemännen förbjuds från att komma in i Litauen och hindras från att använda eventuella ekonomiska tillgångar i landet.

  • April

  • Ny lag godkänner direktavvisningar av migranter

   En ny lag träder i kraft som gör det tillåtet för Litauen att direkt skicka tillbaka migranter som utan laglig rätt tagit sig in i landet. Beslutet att skicka tillbaka migranter kan göras av gränsvakter utan att det utreds om migranterna har rätt till asyl. Sådana avvisningar har redan pågått sedan sommaren 2021 (se Juli 2021) då antalet migranter som försökte ta sig in i Litauen kraftigt ökade. Den nära 70 mil långa gränsen mot Belarus har också försetts med ett taggtrådsstängsel sedan dess. Litauiska människorättsorganisationer menar att lagen strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter och planerar att ansöka om att den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna granskar ärendet. Även EU-kommissionen uppges utreda frågan.

 • 2022

  • September

  • Baltikum stänger gränsen för ryssar

   De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via  Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.

  • Augusti

  • Peking inför sanktioner mot transportminister

   Kina inför sanktioner mot Litauens vice transportminister Agne Vaiciukeviciute efter hennes besök i Taiwan. Peking stoppar dessutom samarbetet kring kommunikationer med det litauiska transportdepartementet. Under Vaiciukeviciutes besök diskuterades samarbete med taiwanesiska transportföretag.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0