Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Regeringsdekret om böter för migrantfartyg

   Regeringen antar ett dekret om att privata hjälporganisationer som räddar nödställda migranter på Medelhavet kan straffas med böter om deras fartyg lägger till vid italienska hamnar efter att ha fått order om att inte färdas på italienskt vatten. De som ansvarar för fartygen kan få betala mellan 10 000 och 50 000 euro i böter.

  • Maj

  • Lega störst i EU-valet

   Inrikesminister Salvinis parti Lega får flest röster i valet till Europaparlamentet. Det är en stor framgång för partiet och Salvini. Enligt preliminära resultat får partiet drygt 34 procent av rösterna och 28 platser i gruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF). På andra plats kommer oppositionspartiet Demokratiska partiet (PD) som ser ut att få närmare 23 procent av rösterna och 18 platser i parlamentets grupp Progressiva socialdemokrater (S&D). Det andra regeringspartiet, Femstjärnerörelsen, kommer först på tredje plats med omkring 17 procent av rösterna och 14 platser i parlamentsgruppen Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD). Forza Italia ser ut att få omkring 7 mandat (parlamentsgruppen Europeiska folkpartiet, EPP), medan Legas traditionella partner högerextrema Italiens bröder verkar landa på 5 mandat (parlamentsgruppen Europeiska konservativa och reformister, ECR).

  • Båtmigranter får gå i land

   Trots regeringens restriktiva migrationspolitik kommer spridda medierapporter om att närmare tiotals migranter tillåtits gå i land. 60 migranter som undsatts av ett räddningsfartyg på Medelhavet har fått hjälp i Italien, ytterligare 70 båtmigranter plockas upp av italiensk kustbevakning utanför ön Lampedusa medan 36 nödställda migranter tillåts beträda italiensk mark sedan fyra EU-länder lovat att ta emot några av dem.

  • Katolska kyrkan får ta hand om 600 flyktingar

   Inrikesdepartementet meddelar att den gett grönt ljus för att ta emot 600 asylsökande från Niger, Jordanien och Etiopien under en tvåårsperiod. Flyktingarna kommer att få flyga till Italien och de ska inkvarteras och tas om hand av den katolska kyrkan.

  • April

  • Italien tar emot 147 flyktingar

   Italien tar emot 147 flyktingar som transporterats med flyg från Libyen. Bland flyktingarna är nära hälften barn och ungdomar från flera afrikanska länder. De har evakuerats efter den senaste tiden uppblossande våld och oroligheter i Libyen. Anledningen till att Italien tar emot flyktingarna är enligt inrikesminister Salvini att de flyr från krig och att de är kvinnor och barn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0