Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Migrantåtal mot Salvini läggs ned

   En av två rättsprocesser mot partiledaren för Lega, Matteo Salvini, läggs ned innan rättegång. Fallet har utretts av en åklagare i staden Catania på Sicilien som rekommenderat en domare att avskriva åtalet. Salvini misstänktes för att ha överträtt sina befogenheter när han i juli 2019 som inrikesminister i regeringen hindrade 116 migranter, som tagits om hand av en av den italienska kustbevakningens båtar, från att stiga i land. Salvini ska dock ställas inför rätta för en liknande händelse i september.

  • Polisoperation mot 'Ndrangheta-maffian i Europa

   I en stor polisoperation som omfattar hundratals poliser i Italien, Rumänien, Spanien och Tyskland beslagtas stora mängder kokain och fyra miljoner euro i Italien samt 2 miljoner euro i Tyskland. Målet med operationen är att stoppa narkotikasmuggling och komma åt skattesmitning och penningtvätt som har koppling till den italienska maffiarörelsen. Det är särskilt två klaner inom 'Ndrangheta som är måltavlor för insatsen. Ett 30-tal misstänkta maffiamedlemmar grips.

  • April

  • Ryssland utvisar italiensk diplomat

   Ryssland meddelar att en italiensk diplomat ska utvisas. Det italienska utrikesdepartementet protesterar mot beslutet om utvisningen vilket betecknas som “ogrundat och orättvist”. Moskvas utvisning sker omkring en månad efter det att Italien har utvisat två ryska diplomater misstänkta för spioneri. Enligt italienska underrättelsekällor var en av de ryska diplomaterna en militär officer som hade överraskats på bar gärning när han fick hemliga dokument av en italiensk kapten. 

  • Italien lättar åter på coronarestriktioner

   Efter flera månader av restriktioner för att stoppa coronapandemins andra och tredje omgångar börjar det italienska samhället åter att öppnas. Restauranger, barer kan åter hålla öppet utomhus, men de måste stänga kl 22. För biografer och konsertlokaler gäller att de kan ta emot besökare igen, men endast hälften så många som de har kapacitet för. Smittspridningen har minskat på senare tid liksom antalet patienter inom intensivvården, men fortfarande dör flera hundra människor i sjukdomen covid-19 varje dag. Samtidigt fortskrider vaccinationerna av befolkningen mot coronaviruset i rask takt.

  • Salvini ställs inför rätta för att ha stoppat migrantfartyg

   En italiensk domstol fastslår att Matteo Salvini, partiledare för Lega och tidigare inrikesminister, ska ställas inför rätta för beslutet att stoppa ett hundratal migranter från att gå i land på Sicilien. Salvini riskerar  upp till 15 års fängelse ifall han döms för brottet, som rubriceras som människorov. Det var i augusti 2019 som Salvini som då var inrikesminister hindrade fartyget från att lägga till. Det dröjde nästan tre veckor innan migranterna till slut släpptes i land på Lampedusa. Salvini har tidigare mist sin åtalsimmunitet efter ett beslut i senaten. Rättegången ska börja den 15 september.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0