Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Antalet parlamentsledamöter minskas i författningsreform

   Parlamentets båda kammare röstar ja till att minska antalet parlamentsledamöter. Deputeradekammaren ska ha 400 ledamöter istället för 630 och i senaten ska antalet minskas från 315 till 200. Förändringen ska börja gälla från parlamentsvalet 2023. Det hela är en del av regeringsuppgörelsen mellan Femstjärnerörelsen, som drivit kravet om färre parlamentariker, och Demokratiska partiet, som gick med på överenskommelsen om det i sin tur kan driva igenom en ändring av valsystemet. 

  • September

  • Matteo Renzi lämnar Demokratiska partiet

   Den tidigare italienske premiärministern Matteo Renzi meddelar att han kommer att lämna sitt parti Demokratiska partiet (PD). Partiet har för bara två veckor sedan bildat en koalitionsregering med Femstjärnerörelsen. Renzi motiverar sitt beslut med att PD saknar visioner för framtiden. Han kommer nu att bilda ett nytt parti, Italia Viva, och enligt honom kommer ett 30-tal PD-medlemmar att gå över till hans parti. Det nya partiet kommer dock att fortsätta att stödja regeringen. PD:s partiledare Nicola Zingaretti säger efter beskedet att Renzis beslut är ett misstag.

  • Augusti

  • Demokratiska partiet och Femstjärnerörelsen ska bilda ny regering

   Regeringskrisen i Italien som utlöstes när yttersta högerpartiet Lega tröttnade på samarbetet med Femstjärnerörelsen (se 8 augusti) ser ut att vara löst. Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Demokratiska partiet har enats om att bilda en ny regeringskoalition som ska ledas av Giuseppe Conte, premiärminister i den tidigare högerregeringen. Conte har fått president Mattarellas godkännande för att gå vidare med regeringsbildningen. 

  • Migranter får till slut lämna räddningsfartyg

   Efter nära tre veckor till havs kan det spanska räddningsfartyget Open Arms lägga till vid den italienska ön Lampedusa. Fartyget har förbjudits av inrikesminister Matteo Salvini att lägga till vid en italiensk hamn. De 80 migranterna ombord får lämna fartyget sedan en italiensk åklagare beslutat att de ska få gå i land på grund av den svåra situationen ombord med bråk och självmordshot. Salvini har vägrat att låta migranterna stiga i land trots att sex EU-länder erbjudit sig att ta emot dem. Italienska åklagare har inlett en utredning av Salvinis hantering av fallet.

  • Premiärminister Conte avgår

   Premiärminister Giuseppe Conte meddelar att han avgår sedan han fördömt inrikesminister Matteo Salvinis försök att få till stånd ett nyval (se 8 augusti). Regeringssamarbetet mellan Femstjärnerörelsen och Lega har länge knakat i fogarna. Salvinis parti Lega leder samtidigt opinionsmätningarna och chanserna för Salvini att kunna bli premiärminister för en ny regering tycks goda. Premiärminister Conte menar dock att Salvini har agerat oansvarigt när han för två veckor sedan förklarade att Lega ville dra sig ur regeringssamarbetet och därefter tog initiativ till en misstroendeomröstning mot Conte i senaten. Det är nu upp till president Sergio Mattarella att försöka lösa situationen antingen genom att få till stånd en ny regering eller genom att utlysa nyval.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0