Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

  • Februari

  • Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland

   Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Italien och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus. Italien ger även militärt stöd i form av luftvärnsrobotar och pansarvärn till Ukraina.

  • Januari

  • Mattarella fortsätter som president efter politisk oenighet

   Efter sju omröstningar under loppet av en vecka i deputeradekammaren utan att någon av de kandidater som föreslagits av olika partier får tillräckligt med röster vädjar premiärminister Mario Draghi, enligt medieuppgifter till Mattarella om att sitta kvar som president. Den 80-årige Mattarella låter sig övertalas i ett läge där pandemin och ekonomiska bekymmer ställer regeringen på svåra prov. Han uppger att han vill bevara den politiska stabiliteten i landet. Bland de kandidater som hade nominerats till presidentposten fanns i ett tidigare skede även en annan åldrig politiker, den 85-årige tidigare premiärministern Silvio Berlusconi. Han drog sig dock ur strax före omröstningarna skulle inledas. Även premiärminister Mario Draghi själv uppges ha aspirerat på posten, men ska ha mött motstånd från två av partierna i samlingsregeringen, Lega och Femstjärnerörelsen.

 • 2021

  • December

  • Nya coronaregler för ovaccinerade

   För att möta hotet från den nya variant av coronaviruset som kallas Omikron samt ökande smittspridning i landet under hösten införs krav på ett vaccinpass för att besöka idrottshallar, restauranger, teatrar etc. Många städer har även infört regler om att bära munskydd. Det nya coronapasset visar att innehavaren har vaccinerats mot covid-19 eller tillfrisknat från sjukdomen under det senaste halvåret. Nära tre fjärdedelar av befolkningen har fått vaccin.

  • Oktober

  • Högerextremister grips efter protester i Rom

   Ledare och medlemmar i det lilla högerextrema partiet Forza Nuova grips av polis i Rom sedan demonstrationer mot strategin för coronavaccin urartat. Polisen tvingas använda tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som bland annat vandaliserar fackföreningen CGIL:s lokaler. Två ledare för Forza Nuova hör till de tolv gripna. Enligt rapporter deltar flera tusen människor i demonstrationerna mot det nya ”gröna pass” som kommer att införas från och med den 15 oktober för alla arbetstagare. Passet visar att innehavaren har vaccinerats åtminstone en gång mot covid-19 eller att de har haft sjukdomen eller testat negativt. Det kommer att vara nödvändigt med ett sådant pass för att vistas på offentliga platser och för att besöka restauranger, biografer et cetera.

Till kalendariet
110705

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0