Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Högerextremister grips efter protester i Rom

   Ledare och medlemmar i det lilla högerextrema partiet Forza Nuova grips av polis i Rom sedan demonstrationer mot strategin för coronavaccin urartat. Polisen tvingas använda tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som bland annat vandaliserar fackföreningen CGIL:s lokaler. Två ledare för Forza Nuova hör till de tolv gripna. Enligt rapporter deltar flera tusen människor i demonstrationerna mot det nya ”gröna pass” som kommer att införas från och med den 15 oktober för alla arbetstagare. Passet visar att innehavaren har vaccinerats åtminstone en gång mot covid-19 eller att de har haft sjukdomen eller testat negativt. Det kommer att vara nödvändigt med ett sådant pass för att vistas på offentliga platser och för att besöka restauranger, biografer et cetera.

  • Augusti

  • Conte ny ledare för Femstjärnerörelsen

   Den förre premiärministern Giuseppe Conte väljs till ny partiledare för Femstjärnerörelsen. Han får stöd av över 92 procent av deltagarna i en omröstning som hålls via den digitala plattformen Skyvote. Över 115 000 medlemmar i Femstjärnerörelsen hade rätt att deltaga i omröstningen. Partiet har fem ministrar i Mario Draghis regering.

  • Maj

  • Migrantåtal mot Salvini läggs ned

   En av två rättsprocesser mot partiledaren för Lega, Matteo Salvini, läggs ned innan rättegång. Fallet har utretts av en åklagare i staden Catania på Sicilien som rekommenderat en domare att avskriva åtalet. Salvini misstänktes för att ha överträtt sina befogenheter när han i juli 2019 som inrikesminister i regeringen hindrade 116 migranter, som tagits om hand av en av den italienska kustbevakningens båtar, från att stiga i land. Salvini ska dock ställas inför rätta för en liknande händelse i september.

  • Polisoperation mot 'Ndrangheta-maffian i Europa

   I en stor polisoperation som omfattar hundratals poliser i Italien, Rumänien, Spanien och Tyskland beslagtas stora mängder kokain och fyra miljoner euro i Italien samt 2 miljoner euro i Tyskland. Målet med operationen är att stoppa narkotikasmuggling och komma åt skattesmitning och penningtvätt som har koppling till den italienska maffiarörelsen. Det är särskilt två klaner inom 'Ndrangheta som är måltavlor för insatsen. Ett 30-tal misstänkta maffiamedlemmar grips.

  • April

  • Ryssland utvisar italiensk diplomat

   Ryssland meddelar att en italiensk diplomat ska utvisas. Det italienska utrikesdepartementet protesterar mot beslutet om utvisningen vilket betecknas som “ogrundat och orättvist”. Moskvas utvisning sker omkring en månad efter det att Italien har utvisat två ryska diplomater misstänkta för spioneri. Enligt italienska underrättelsekällor var en av de ryska diplomaterna en militär officer som hade överraskats på bar gärning när han fick hemliga dokument av en italiensk kapten. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0