Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Domstol avvisar försök att stänga flyktingläger på Sicilien

   En regional domstol på Sicilien beslutar i en dom att ett beslut från den regionala regeringen på Sicilien om att stänga läger för migranter är ogiltigt. Regionspresidenten Nello Musumeci hävdade att lägren måste stängas för att stoppa spridningen av coronaviruset och att migranter skulle förflyttas utanför Sicilien. Den italienska regeringen vände sig då till den regionala domstolen för att den skulle granska beslutet. Domstolen ansåg att det inte fanns några bevis för att spridningen av coronaviruset hade förvärrats bland invånare på Sicilien på grund av migrationen.

  • Militärövning i östra Medelhavet

   Italien kommer att delta i militärövningar i östra Medelhavet tillsammans med Grekland, Cypern och Frankrike. Övningarna ska pågå i tre dagar och de genomförs mot bakgrund av den senaste tidens bråk med Turkiet. Spänningarna har utlösts efter upptäckten av gasfyndigheter utanför Cypern och i havet nära grekiska Kreta. Konflikten trappades nyligen upp sedan Turkiet skickat forskningsfartyget Oruc Reis för att söka efter energifyndigheter i omtvistade havsområden.

  • Juli

  • Undantagstillstånd på grund av corona förlängs

   Parlamentet godkänner att undantagstillståndet som infördes i början av året på grund av coronapandemin förlängs fram till 15 oktober. Undantagstillståndet löper ut den 31 juli.

  • Jättetillslag av italiensk och schweizisk polis mot maffian

   Ett 70-tal personer grips av polisen i Italien samt i Schweiz under en omfattande gemensam insats mot den syditalienska maffian, 'Ndrangheta. De gripna misstänks för narkotikahandel, pengatvätt och korruption. Varor till ett värde av nära 170 miljoner euro beslagtas och i Schweiz tar polisen hand om vapen och ammunition. Några av de misstänka har bott i Schweiz i många år. 'Ndrangheta, som har sin bas i den italienska regionen Kalabrien, är idag den största maffiagruppen i Italien med förankringar över hela världen.

  • EU enas om coronastöd

   Efter hårda och långdragna förhandlingar enas EU-ländernas ledare om ett gigantiskt stödpaket för att bidra till återuppbyggnaden efter coronakrisen. Totalt omfattar stödpaketet 750 miljarder euro. Omkring hälften, 390 miljarder euro, ska delas ut i bidrag till länder och företag som drabbats hårdast. Resten, det vill säga 360 miljarder, kommer att kunna lånas ut.  Coronastödet kommer att finansieras via gemensamma lån som tas av EU-kommissionen. EU:s medlemmar går gemensamt i borgen för lånen för första gången någonsin. Italien, som tillsammans med Spanien har farit särskilt illa under pandemin, kommer att få drygt 80 miljarder euro i bidrag och 127 miljarder i lån. Vid EU-toppmötet antas också en långtidsbudget på 1 075 miljarder euro för åren 2021–2027.  Överenskommelsen om budgeten ska  dock godkännas av Europaparlamentet. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0