Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Migranter får till slut lämna räddningsfartyg

   Efter nära tre veckor till havs kan det spanska räddningsfartyget Open Arms lägga till vid den italienska ön Lampedusa. Fartyget har förbjudits av inrikesminister Matteo Salvini att lägga till vid en italiensk hamn. De 80 migranterna ombord får lämna fartyget sedan en italiensk åklagare beslutat att de ska få gå i land på grund av den svåra situationen ombord med bråk och självmordshot. Salvini har vägrat att låta migranterna stiga i land trots att sex EU-länder erbjudit sig att ta emot dem. Italienska åklagare har inlett en utredning av Salvinis hantering av fallet.

  • Premiärminister Conte avgår

   Premiärminister Giuseppe Conte meddelar att han avgår sedan han fördömt inrikesminister Matteo Salvinis försök att få till stånd ett nyval (se 8 augusti). Regeringssamarbetet mellan Femstjärnerörelsen och Lega har länge knakat i fogarna. Salvinis parti Lega leder samtidigt opinionsmätningarna och chanserna för Salvini att kunna bli premiärminister för en ny regering tycks goda. Premiärminister Conte menar dock att Salvini har agerat oansvarigt när han för två veckor sedan förklarade att Lega ville dra sig ur regeringssamarbetet och därefter tog initiativ till en misstroendeomröstning mot Conte i senaten. Det är nu upp till president Sergio Mattarella att försöka lösa situationen antingen genom att få till stånd en ny regering eller genom att utlysa nyval.

  • Salvini vill ha nyval

   Regeringen hamnar i en ny kris efter det att Femstjärnerörelsen har röstat nej till ett järnvägsprojekt som stöds av den övriga regeringen. Järnvägsprojektet som har fått EU-bidrag ska förbinda den franska staden Lyon med Turin i Italien och inkluderar en över fem mil lång tunnel under Alperna. En del av höghastighetslinjen har redan börjat byggas. Femstjärnerörelsen, som anser att tåglinjen inte bara är skadlig av miljöskäl utan även är ett slöseri med statliga medel, har ett par dagar tidigare försökt få senaten att stoppa projektet. Inrikesminister Salvini och Lega menar att tåglinjen kommer att leda till nya arbetstillfällen och öka den ekonomiska tillväxten. På grund av konflikten mellan de båda regeringspartierna vänder sig Salvini till premiärminister Giuseppe för att uppmana till nyval. 

  • Juni

  • Regeringsdekret om böter för migrantfartyg

   Regeringen antar ett dekret om att privata hjälporganisationer som räddar nödställda migranter på Medelhavet kan straffas med böter om deras fartyg lägger till vid italienska hamnar efter att ha fått order om att inte färdas på italienskt vatten. De som ansvarar för fartygen kan få betala mellan 10 000 och 50 000 euro i böter.

  • Maj

  • Lega störst i EU-valet

   Inrikesminister Salvinis parti Lega får flest röster i valet till Europaparlamentet. Det är en stor framgång för partiet och Salvini. Enligt preliminära resultat får partiet drygt 34 procent av rösterna och 28 platser i gruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF). På andra plats kommer oppositionspartiet Demokratiska partiet (PD) som ser ut att få närmare 23 procent av rösterna och 18 platser i parlamentets grupp Progressiva socialdemokrater (S&D). Det andra regeringspartiet, Femstjärnerörelsen, kommer först på tredje plats med omkring 17 procent av rösterna och 14 platser i parlamentsgruppen Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD). Forza Italia ser ut att få omkring 7 mandat (parlamentsgruppen Europeiska folkpartiet, EPP), medan Legas traditionella partner högerextrema Italiens bröder verkar landa på 5 mandat (parlamentsgruppen Europeiska konservativa och reformister, ECR).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0