Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Bönder blockerar vägar i landsomfattande protester

   Trafiken på flera motorvägar i landet och huvudleder i större städer, däribland Rom,  blockeras av traktorer. Bönderna protesterar mot de svåra villkor som råder för att bedriva jordbruk i landet och kräver att förbättringar av inkomster och regelverk. De italienska böndernas aktionerna är en del av en protestvåg som började i Tyskland och Frankrike  men även pågår i Belgien och Italien och några andra europeiska länder. Bönderna anser att byråkratisk lagstiftning, bland annat inom EU, hindrar deras verksamhet och att deras varor har svårt att konkurrera med billiga importprodukter.

 • 2023

  • December

  • Italien deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

   Italien är ett av de länder som deltar i en säkerhetsallians som USA presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

  • Italien drar sig ur Kinas Sidenvägsinitativ

   Regeringen meddelar att landet kommer att lämna Kinas Sidenvägsinitiativ (Belt and Road Initiative, BRI) vid årsskiftet. Italien har varit medlem sedan 2019 i den gigantiska satsningen som genom kinesiska investeringar i infrastruktur ska koppla samman och underlätta handel och transporter mellan Asien, Europa och Afrika. Italien är det största av de 18 EU-länder som har deltagit i projektet. Premiärminister Meloni har tidigare sagt att det var ett misstag av Italien att gå med och det var väntat av bedömare att landet skulle dra sig ur.

  • November

  • Omkring 200 maffiamedlemmar döms i historisk rättegång

   En nära tre år lång rättegång slutförs och leder till att ett par hundra personer bedöms skyldiga till olika mindre och större brott kopplade till  'Ndrangheta-maffian i Kalabrien. Det handlar om fängelsestraff på alltifrån ett par månader till 30 år. Endast fyra ledare döms dock till de allra längsta fängelsestraffen. Det är den största rättegången på åratal mot den italienska maffian. 'Ndrangheta består av omkring 150 olika släkter i Kalabrien och har stort inflytande över kokainhandeln i Europa. Enligt nyhetsbyrån AFP tjänar 'Ndrangheta omkring 50 miljarder dollar per år på bland annat droghandel, utpressning och försnillande av statliga medel.

  • Albanien ska ta emot migranter åt Italien

   Tusentals migranter som räddats på Medelhavet kommer att föras till särskilda mottagningscenter i Albanien i väntan på att italienska myndigheter tar ställning till deras asylansökningar. Det enas premiärminister Giorgia Meloni och Albaniens premiärminister Edi Rama om när de möts i Rom. Två anläggningar med plats för omkring 3 000 människor kommer att byggas i Shengjin och i Gjaderområdet i nordvästra Albanien. Omkring 39 000 människor kommer att kunna inkvarteras varje år i de båda anläggningarna, där italiensk lagstiftning kommer att gälla.

Till kalendariet
110705

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0