Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Italien och Grekland ingår avtal om havszoner

   Italiens och Greklands utrikesministrar undertecknar ett avtal om ländernas ekonomiska zoner i Joniska havet mellan länderna och löser därigenom tvister om fiskerättigheter. Avtalet är baserat på en tidigare överenskommelse mellan länderna från 1977 och ska ratificeras av ländernas parlament innan det kan träda i kraft. En överenskommelse mellan Turkiet och Libyen om havsgränser, som irriterat den grekiska regeringen, bedöms ha drivit på avtalet mellan Grekland och Italien.

  • Gränser öppnas för turister från EU

   Italiens regering låter åter besökare från andra EU-länder få komma in i landet. Samtidigt blir det också tillåtet att resa mellan landets regioner. Även resenärer från andra europeiska länder som är med i Schengen men inte EU-medlemmar, däribland Schweiz, Norge, samt Storbritannien, har rätt att fritt komma in i Italien. Däremot måste besökare från andra delar av världen vara i karantän under två veckor liksom tidigare.

  • Maj

  • Restauranger och muséer öppnas åter

   De flesta affärer, frisersalonger, restauranger, muséer öppnar åter medan det åter blir tillåtet att gå i kyrkan. Invånarna i regionerna kan åter vistas utanför hemmet utan att behöva ha fyllt i särskilda formulär som förklarar anledningen. Från början av juni väntas det även blivit tillåtet att resa till andra delar av landet.

  • Vissa coronarestriktioner hävs

   Det märks tecken på att antalet sjuka i covid-19 minskar. Antalet nya fall är färre än på länge och antalet patienter som är inlagda för intensivvård på sjukhusen har sjunkit kraftigt. Det förbättrade läget innebär att en del åtgärder för att begränsa smittspridningen kommer att hävas. Italienarna kommer åter att kunna träffa sina närstående i mindre sammanhang, parker öppnas, fabriker och byggprojekt kommer att återuppta verksamheten medan restauranger kommer att kunna öppna för take-away. Visst resande tillåts också inom regionerna. Antalet döda i spåren av pandemin är nu över 25 000, den högsta siffran i världen efter USA.

  • Mars

  • Nya stränga restriktioner införs

   För att försöka hantera den svåra krisen i landet som orsakas av den pågående covid-19-epidemin skärper regeringen reglerna för att vistas utanför hemmet. Alla parker och lekparker stängs och det är nu förbjudet att utöva sport eller träna utomhus. För att kunna gå till doktorn eller handla i mataffärer behöver italienarna fylla i en blankett med persondata till polisen. Tillverkningen av varor som inte räknas som nödvändiga stängs också tillfälligt. Nära 5 500 invånare har hittills avlidit till följd av det nya coronaviruset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0