Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Italien ingår avtal om Sidenvägsprojekt med Kina

   Italien är den första av G7-länderna som ansluter sig till Kinas satsning på så kallade nya Sidenvägar. Vid ett besök av Kinas president Xi Jinping ingår länderna 29 olika avtal till en summa av 2,5 miljarder dollar. Det handlar bland annat om överenskommelser inom energi, jordbruk och finanser och en rad italienska företag kommer att få verka på den kinesiska marknaden. Kinas kommer samtidigt få tillgång till och delta i att bygga ut hamnarna i Trieste och Genua.

  • Senaten blockerar rättegång mot Salvini

   Senaten röstar ja till en rekommendation om att inte låta inrikesminister Salvini ställas inför rätta för maktmissbruk och kidnappning när han vägrade att låta båtmigranter stiga i land sommaren 2018 (se Augusti 2018). En senatskommission som har hand om val och immunitetsfrågor har rekommenderat att rättegången inte ska äga rum. 237 av 61 ledamöter i senaten stöder förslaget. En domstol i Sicilien har velat ta upp fallet mot Salvini (se Januari 2019) och en särskild ministertribunal bestående av tre slumpvis utvalda domare har förordat att en rättsprocess mot Salvini ska inledas. Emellertid kan parlamentet stoppa en rättegång om ledamöterna anser att en minister agerat i statens intresse och därför ska ha immunitet, vilket nu alltså skett i senaten.

  • Demokratiska partiet får ny ledare

   Demokratiska partiet (PD) väljer Nicola Zingaretti till ny partiledare. Det har tagit över ett år för partiet att utse en ny ledare sedan Matteo Renzi avgick i mars 2018 efter nederlaget i parlamentsvalet.

  • Februari

  • Slut på bråket mellan Italien och Frankrike

   Det diplomatiska storgrälet mellan Italien och Frankrike får ett slut efter ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och president Emmanuel Macron. Kort därefter sänder Frankrike tillbaka sin ambassadör till Rom. Samtidigt får Mattarella en inbjudan till att träffa Macron i Paris. Luigi Di Maios parti Femstjärnerörelsen tar samtidigt öppet avstånd från att samarbeta med Gula västarna, som man menar propagerar för våldsanvändning.

  • Tiotusentals demonstrerar mot regeringen

   Massdemonstrationer hålls i Rom mot den sittande populistregeringen. Flera fackföreningar står bakom protesterna som hålls mot regeringens stränga invandringspolitik och rasistismen i landet såväl som mot arbetslöshet och ojämlikhet. Enligt vissa mediekällor deltar nära 200 000 människor i demonstrationerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0