Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Silvio Berlusconi dör vid 86 års ålder

   Silvio Berlusconi hade varit en viktig aktör i italiensk politik sedan 1990-talet och han var en av de första populisterna i Europa. Fram till 2011 var han premiärminister fyra gånger och han har suttit längre än någon annan på premiärministerposten i efterkrigstidens Italien. Trots att han varit involverad i ett flertal skandaler, som gällde såväl korruption och sex, lyckades han överleva och komma tillbaka till politiken. När han dog vid 86 års ålder var han ännu formell partiledare för Forza Italia, ett av partierna i Giorgia Melonis högernationalistiska regering. Den ryska presidenten Vladimir Putin hyllade honom efter bortgången som en ”sann vän” och premiärminister Meloni beskrev honom som en av mest inflytelserika personerna i landets historia.

  • Maj

  • 17 döda och tiotusentals hemlösa efter översvämningar

   Regionen Emilia Romagna drabbas av svåra översvämningar efter kraftiga skyfall under 36 timmar som motsvarade sex månaders regn. Tiotusentals människor tvingas lämna sin bostäder på grund av översvämningarna medan åkermark förstörs, två floder flödar över och flera hundra vägar tvingas hållas stängda. Premiärminister Giorgia Meloni meddelar efter katastrofen att den översvämningsdrabbade regionen kommer att få ta del av ett stödpaket på två miljarder euro för att allt som förstörts ska kunna byggas upp igen. Översvämningarna rapporteras vara de värsta på över hundra år, men enligt experter är klimatförändringarna inte främsta orsaken utan det handlar om ett mycket ovanligt väderfenomen.

  • Nytt migrationsbråk med Frankrike

   Utrikesminister Antonio Tajani ställer in ett planerat möte i Paris med den franska utrikesministern Catherine Colonna. Beskedet kommer efter att Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin kritiserat premiärminister Giorgia Melonis migrationspolitik i en radiointerjvu. Darmanin sade bland annat att Meloni är ”inkapabel till att lösa migrationsproblemen” i Italien. Utrikesminister Tajani kräver att Darmanin riktar en ursäkt inte bara till Meloni och hennes regering utan till hela Italien.

  • April

  • Undantagstillstånd utfärdas på grund av ökande migration

   Den italienska regeringen utfärdar undantagstillstånd i sex månader sedan antalet migranter som anländer via båt till landets södra delar ökat kraftigt under årets första månader. Hittills i år har över 40 000 migranter anlänt enligt inrikesdepartementets statistik – nästan fyra gånger så många som förra året vid den här tiden. Undantagstillståndet gör det möjligt för regeringen att införa lagar utan att de har fått parlamentets godkännande.

  • Februari

  • Regeringen kritiseras efter att 100 båtmigranter befaras döda

   Över hundra migranter befaras ha dött efter att en båt kapsejsat utanför Kalabriens kust i söder. Omkring 200 människor tros ha befunnit sig ombord och av dem har drygt 60 bekräftats döda, varav tolv barn. Båten hade lämnat Turkiet några dagar tidigare med migranter från bland annat Afghanistan, Pakistan och Somalia för att föra dem till Italien men den bröts sönder mot klippor nära staden Crotone i det blåsiga vädret. Premiärminister Giorgia Meloni uppmanar efter händelsen EU att agera för att stoppa smugglingen av migranter över Medelhavet. Inrikesminister Matteo Piantedosi ska enligt medieuppgifter ha meddelat vid en presskonferens att den europeiska gräns- och kustbevakningen Frontex hade upptäckt migrantbåten men inte hade hunnit skicka ut en räddningsinsats i tid på grund av det dåliga vädret. Efter förlisningen kritiseras Melonis högerregering för att indirekt vara ansvarig genom den hårda migrationspolitiken. Särskilt kritiseras den nya lagen om att räddningsfartyg direkt måste föra migranter som undsatts i land istället för att fortsätta letandet efter fler nödställda.

Till kalendariet
110705

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0