Italien
Foto: Flickr/Juliette Gibert

Italien

Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Även det italienska samhället är delat. I norra Italien finns modern industri och där är välståndet, mätt i BNP per person, högre än i jordbruksbygderna i södra Italien. Politiken har präglats av stor instabilitet och täta regeringsskiften. De senaste åren har Italien brottats med stora ekonomiska problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Slut på bråket mellan Italien och Frankrike

   Det diplomatiska storgrälet mellan Italien och Frankrike får ett slut efter ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och president Emmanuel Macron. Kort därefter sänder Frankrike tillbaka sin ambassadör till Rom. Samtidigt får Mattarella en inbjudan till att träffa Macron i Paris. Luigi Di Maios parti Femstjärnerörelsen tar samtidigt öppet avstånd från att samarbeta med Gula västarna, som man menar propagerar för våldsanvändning.

  • Tiotusentals demonstrerar mot regeringen

   Massdemonstrationer hålls i Rom mot den sittande populistregeringen. Flera fackföreningar står bakom protesterna som hålls mot regeringens stränga invandringspolitik och rasistismen i landet såväl som mot arbetslöshet och ojämlikhet. Enligt vissa mediekällor deltar nära 200 000 människor i demonstrationerna.

  • Frankrike kallar hem sin ambassadör

   Enligt franska utrikesdepartementet kallas den franske ambassadören i Italien hem för ”konsultationer” efter att vice premiärminister Luigi Di Maio träffat medlemmar i Gula västarna. Den franska regeringen menar att Di Maio som representant för den italienska regeringen har blandat sig i Frankrikes ”interna angelägenheter”. Di Maio försvarar mötet med att hans parti Femstjärnerörelsen har rätt att bilda allianser med franska partier på samma sätt som den franske presidenten Macrons parti En Marche kan samarbeta med center-vänsteroppositionen i Italien. Sedan högerpopulistregeringens tillträde förra året har relationerna mellan Italien och Frankrike försämrats.

  • IMF kritiserar planerade välfärdsreformer

   Regeringens stora satsningar under året på att dels sänka pensionsåldern, dels införa en basinkomst får kritik av IMF. Enligt organisationen kommer pensionsförslaget att spä på de redan höga utgifterna för pensioner i statsbudgeten och därtill leda till att arbetsstyrkan minskar. Samtidigt anser IMF att den basinkomst på 780 euro som ska införas för landets fattigaste behöver sänkas kraftigt. Annars riskerar den att leda till att människor blir beroende av bidrag istället för att de sporras till att söka jobb.

  • Januari

  • Ekonomin i lågkonjunktur

   Officiell statistik visar att den italienska ekonomin gick in i en lågkonjunktur under sista kvartalet 2018. BNP minskade då med 0,2 procent. Även under perioden juli−september låg siffrorna på minus − 0,1 procent. Enligt premiärminister Giuseppe Conte berodde nedgången främst på de pågående globala handelstvisterna. Andra bedömare menade att tilltron till den ekonomiska politiken påverkades negativt av budgetbråket med EU under hösten (se Oktober−December 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0