Georgien – Industri

Den georgiska industrin var under sovjettiden starkt beroende av import av halvfabrikat och bränsle från andra sovjetrepubliker och dess produkter såldes huvudsakligen inom Sovjetunionen.

I Georgien tillverkades bland annat verkstadsmaskiner, jordbruksredskap, konstgödsel, syntetfibrer och läkemedel. Den lätta industrin dominerades av textil- och livsmedelstillverkning.

Sammanbrottet för sovjethandeln efter 1991 och inbördeskonflikterna i Georgien därefter ledde till att industriproduktionen åren 1991–1995 sjönk med 70 procent. Georgiska industrivaror hade svårt att konkurrera på en fri marknad. Ännu i början av 2000-talet beräknades hälften av industriföretagen vara ur drift. En privatiseringskampanj 2005–2007 vitaliserade industrisektorn och dess andel av BNP började öka. 2017 beräknades den vara uppe i drygt 22 procent med byggbranschen inräknad. Det är dock inte tillverkningsindustrin, dominerad av kemikalier och livsmedelsbearbetning, som är den viktigaste industrigrenen. Störst bidrag till BNP kommer från gruvdriften. Man bryter bland annat guld och koppar.

Byggnadsindustrin fick ett kraftigt uppsving i början av 2000-talet tack vare att olje- och gasledningar drogs från Kaspiska havet till Svarta havet och Medelhavet. Stora och spektakulära projekt som drogs i gång under Micheil Saakasjvilis tid som president, liksom omfattande upprustning av nedslitna stadsdelar och stora vägbyggen, har också hållit fart i bygg- och anläggningsbranschen.

Tillverkning av elbilar i samarbete med det statliga kinesiska bolaget Changan har varit under uppbyggnad sedan 2019 i Kutaisi. Hälften av produktionen i sammansättningsfabriken ska enligt planerna gå till EU. Georgien har avtal med EU om förmånliga handelsvillkor.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0