Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Mässlingsvaccin från Armenien

   Armenien ska förse Georgien med 30 000 doser mässlingsvaccin. Under ett utbrott av mässling i Georgien uppges framför allt vuxna som inte blev vaccinerade på 90-talet ha insjuknat. Smittspridningen i Georgien har avtagit sedan myndigheterna inlett en vaccinationskampanj, från uppemot 60 till 35 nya fall per dag. Senast Armenien hade ett inhemskt mässlingsfall var 2007.

  • Januari

  • Ryssland kritiseras för utvisningar

   Ryssland får domstolskritik för massdeportation av georgiska medborgare i samband med ett spionbråk 2006. Enligt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ska Ryssland också betala skadestånd till drygt 1 500 georgier som blev förvisade; många blev också fängslade utan rättslig grund. Utslaget, som är slutgiltigt, bekräftar slutsatser i fallet från 2014. Utvisningarna skedde i ett läge då Georgien sökte närmare förbindelser med västmakter och en konflikt med Ryssland höll på att trappas upp om Abchazien och Sydossetien, som senare bröt sig loss från Georgien med ryskt stöd.

  • Nya regler: barn måste vaccineras

   Ett obligatoriskt vaccinationsprogram träder i kraft. Barn ska vaccineras mot bland annat polio och mässling enligt de nya reglerna, som bygger på lagändringar antagna i november 2018. Föräldrar som vägrar låta vaccinera sina barn kommer inte att bestraffas, men om andelen vaccinerade inte stiger kraftigt som följd av de tvingande reglerna kan det bli aktuellt att införa straffåtgärder, uppger ordföranden i det parlamentsutskott som ansvarar för sjukvården. Georgien var ett av de länder där mässling spreds 2018. Drygt 1 300 sjukdomsfall och två dödsfall rapporterades från januari till augusti, enligt landets smittskyddsmyndighet.

 • 2018

  • December

  • Ny president markerar mot Ryssland

   Salomé Zurabisjvili tillträder som president. I sitt installationstal kritiserar hon Ryssland för besluten att erkänna georgiska utbrytarrepubliker som självständiga stater. Skärmytslingar inträffar när polis hindrar en bilkolonn med hennes politiska motståndare från att nå staden Telavi där ceremonin äger rum.

  • Protester mot presidentvalet

   Omkring 25 000 personer demonstrerar i Tbilisi mot presidentvalet. Nyvalda Salomé Zurabisjvilis huvudmotståndare Grigol Vasjadze, som vägrar att godta resultatet, leder protesterna. Demonstranterna hävdar att det förekom valfusk och kräver nyval till parlamentet. Den omstridde förre presidenten Micheil Saakasjvili, som ledde ”rosenrevolutionen” 2003 men nu lever i exil i Nederländerna, talar till mötet via videolänk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0