Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Tillåter annonser i konfliktzoner

   Det internationella förmedlingsföretaget Airbnb har ändrat sina riktlinjer för den som vill hyra ut en privatbostad. Företaget kommer nu att tillåta annonser för bostäder i kontroversiella områden som Abchazien och Sydossetien, som hålls av ryskstödda separatister. Om annonserna ger Airbnb intäkter, så ska pengarna skänkas till välgörande ändamål. Det är följden av  stämningshot på Västbanken (ockuperad av Israel). Där har judiska bosättare som inte fått annonsera om uthyrning dragit företaget inför rätta.

  • Nato skärper åtgärder mot Ryssland

   Utrikesministrarna från Natoländerna, samlade i Washington i samband med alliansens 70-årsjubileum, har fattat beslut med hänvisning till rysk ”aggression”. Alliansen ska utöka sin spaningsverksamhet och hålla militärövningar i Svarta havet till stöd för Ukraina och Georgien, som båda vill bli Natomedlemmar och har ryskstödda separatiststyrkor inom sina gränser. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska Nato också studera strategier för hur man ska bemöta icke-konventionell krigföring, detta mot bakgrund av att Ryssland bland annat anklagas för att försöka påverka demokratiska val i västländer.

  • Mars

  • Löfte om Natomedlemskap upprepas

   Georgien kommer att upptas som medlemsland i Nato, intygar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i samband med en militärövning på georgisk mark. Det är – trots motstånd från Moskva – ett klart ställningstagande av Natoländerna som ”fortsätter att förbereda Georgiens medlemskap”, med Stoltenbergs ord. Georgiens framtid som medlemsland utstakades redan vid ett Natotoppmöte 2008, men någon tidtabell har inte slagits fast. I 12-dagarsövningen deltar både medlemsländer och partnerskapsländer till Nato.

  • Försökte sälja uran till smutsig bomb

   Två georgiska män har gripits på en ort vid Svarta havet. De uppges ha försökt sälja 40 gram radioaktivt uran-238 för 2,8 miljoner dollar och riskerar tio års fängelse. Uranet beskrivs som olämpligt för att tillverka kärnvapen, däremot skulle det kunna användas till en så kallad smutsig bomb, en vanlig sprängladdning som sprider radioaktivitet. Såväl Georgien som grannlandet Armenien har på senare år kommit på egna medborgare med att försöka sälja radioaktivt material från tidigare sovjetiska kärnteknikanläggningar.

  • Februari

  • Mässlingsvaccin från Armenien

   Armenien ska förse Georgien med 30 000 doser mässlingsvaccin. Under ett utbrott av mässling i Georgien uppges framför allt vuxna som inte blev vaccinerade på 90-talet ha insjuknat. Smittspridningen i Georgien har avtagit sedan myndigheterna inlett en vaccinationskampanj, från uppemot 60 till 35 nya fall per dag. Senast Armenien hade ett inhemskt mässlingsfall var 2007.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0