Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Parlamentariker hotas av åtal för massprotester

   Nika Melia, oppositionell parlamentsledamot och medlem av expresidenten Micheil Saakasjvilis parti Förenade nationella rörelsen, misstänks för uppvigling efter massprotesterna vid Georgiens parlament. Parlamentet gör åklagarmyndigheten till viljes och upphäver Melias åtalsfrihet, så att han kan gripas. Han riskerar nio års fängelse.

  • Rysk press mot georgiska viner

   I Ryssland, som är den största marknaden för georgiskt vin, säger sig det federala konsumentverket Rospotrebnadzor ha noterat att kvaliteten på georgiska viner har försämrats. Skärpt kontroll har införts på alla alkoholdrycker som importeras från Georgien.

  • Löfte: Nytt valsystem tidigareläggs

   Parlamentsvalet 2020 ska genomföras med ett proportionellt valsystem, meddelar regeringspartiets starke man Bidzina Ivanisjvili. Han säger också att spärren för små partier (nu minst fem procent av rösterna) ska tas bort. Redan 2017 beslöt parlamentet att ett proportionellt system ska införas, men enligt det beslutet ska systemet tillämpas först 2024. De regeringskritiska demonstranterna nöjer sig dock inte med löften om det nya valsystemet. De kräver också inrikesministerns avgång och att gripna demonstranter släpps.

  • Protester mot Ryssland och krav på nyval

   I samband med ett årsmöte mellan parlamentsledamöter från kristet ortodoxa länder håller den ryske kommunisten Sergej Gavrilov tal från talmannens plats i Georgiens parlament. Reaktionerna blir hätska, både i det provästliga parlamentet och utanför. Demonstrationer utbryter mot Ryssland och mot partiet Georgisk dröm och dess grundare Bidzina Ivanisjvili, som anklagas för att styra landet i kulisserna och försvaga de demokratiska institutionerna. Miljardären utpekas som marionett för regimen i Moskva. Flera hundra personer grips och många skadas. President Putin stoppar flygtrafiken mellan Ryssland och Georgien, stoppet ska träda i kraft den 8 juli. Gatuprotesterna fortsätter i flera dagar, med krav på att den georgiska regeringen avgår. Oppositionskrafter vill se ändringar i vallagen och nyval.

  • Maj

  • Saakajsvili tillbaka i Ukraina

   Micheil Saakasjvili, tidigare president i Georgien och före detta guvernör i Ukraina, är tillbaka i Ukraina. Den nytillträdde presidenten Volodymyr Zelenskyj har beslutat att återge Saakasjvili det ukrainska medborgarskap han fråntogs efter att ha blivit osams med president Porosjenko. Vid återkomsten till Ukraina säger Saakasjvili att han är inställd på att fortsätta det arbete med att ”bygga landet” som han ägnade sig åt som guvernör i Odessa. Även i Georgien, där han fortfarande är omstridd, finns det anhängare som vill ha tillbaka Saakasjvili.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0