Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Avhopp från Georgisk dröm

   Flera medarbetare till den avgångne premiärministern Giorgi Gakharia (se 18 februari) meddelar att de lämnar regerngspartiet Georgisk dröm. De har för avsikt att bilda ett nytt parti tillsammans med Gakharia. Tills vidare fortsätter de som oberoende ledamöter av parlamentet, deklarerar de.

  • Mars

  • Svensk ska medla i Georgien

   I den politiska kris som uppstått efter höstens parlamentsval har en svensk fått i uppdrag att medla. Uppdraget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som själv nyligen besökte Georgien för att försöka få igång en dialog mellan oppositionen och regeringspartiet, har gått till Christian Danielsson som är chef för EU-kommissionens representationskontor i Sverige. 

  • Februari

  • Ny premiärminister, oppositionsledaren grips

   Irakli Garibasjvili får klartecken av parlamentet att bli ny premiärminister. Han meddelar att planerna på att gripa oppositionsledaren Nika Melia ska fullföljas. Melia grips dagen efter av polis, under tumult, på UNM:s partikansli. Polisen använder tårgas för att skingra Melias anhängare. Gripandet utlöser demonstrationer där deltagarna kräver att Melia släpps och att nyval till parlamentet utlyses.

  • Premiärministern avgår i protest

   Premiärminister Giorgi Gakharia avgår. Han lämnar sin post i protest mot ett domstolsbeslut om häktning av oppositionsledaren Nika Melia, som anklagas för uppvigling 2019. Inrikesministern twittrar efter beskedet att gripandet av Melia har skjutits upp tillfälligt. Melia, som leder Förenade nationella rörelsen (UNM), nekar till brottsanklagelserna som kan ge honom nio års fängelse (se 20 och 26 juni 2019). Häktningsbeslutet tidigare i veckan motiverades med att Melia ska ha nekat att betala ett förhöjt borgensbelopp. Gakharia hävdar att det kommer att leda till oroligheter om Melia grips.

  • Januari

  • Restriktioner väcker protester

   Omkring 80 krögare i Tbilisi annonserar, i protest mot pandemirestriktionerna, att de slutar leverera mat på beställning. De planerar också en demonstration, som ska hållas i Tbilisi den 30 januari. Flera liknande protestmöten har genomförts av andra grupper. Nattligt utegångsförbud från klockan 21 är ett av de beslut som gäller och kommer att vara i kraft till 1 mars. I en enkät som gjordes av institutet NDI från mitten av december sade 41 procent av de georgier som svarade att de inte skulle vara redo att låta sig vaccineras mot coronavirus, medan lika många skulle tacka ja till vaccin. Andelen som skulle säga nej har minskat från 46 procent i juni 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0