Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Saakajsvili tillbaka i Ukraina

   Micheil Saakasjvili, tidigare president i Georgien och före detta guvernör i Ukraina, är tillbaka i Ukraina. Den nytillträdde presidenten Volodymyr Zelenskyj har beslutat att återge Saakasjvili det ukrainska medborgarskap han fråntogs efter att ha blivit osams med president Porosjenko. Vid återkomsten till Ukraina säger Saakasjvili att han är inställd på att fortsätta det arbete med att ”bygga landet” som han ägnade sig åt som guvernör i Odessa. Även i Georgien, där han fortfarande är omstridd, finns det anhängare som vill ha tillbaka Saakasjvili.

  • Georgiska pass till saudiskor

   Två saudiska systrar som sökt asyl i Georgien för att undkomma familjens och lagens kontroll i hemlandet uppger att de har fått georgiska pass. Sedan systrarna vädjat om stöd via sociala medier har 40 000 personer skrivit på en namninsamling för dem och en människorättsorganisation har tagit sig an dem. Saudiarabien har ogiltigförklarat deras pass. Systrarna uppger att de ska slå sig ned i ett tredje land. Georgiens inrikesdepartement kommenterar inte deras fall, med hänvisning till sekretess i asylärenden. Liknande fall har uppmärksammats i andra länder det senaste året.

  • April

  • Tillåter annonser i konfliktzoner

   Det internationella förmedlingsföretaget Airbnb har ändrat sina riktlinjer för den som vill hyra ut en privatbostad. Företaget kommer nu att tillåta annonser för bostäder i kontroversiella områden som Abchazien och Sydossetien, som hålls av ryskstödda separatister. Om annonserna ger Airbnb intäkter, så ska pengarna skänkas till välgörande ändamål. Det är följden av  stämningshot på Västbanken (ockuperad av Israel). Där har judiska bosättare som inte fått annonsera om uthyrning dragit företaget inför rätta.

  • Nato skärper åtgärder mot Ryssland

   Utrikesministrarna från Natoländerna, samlade i Washington i samband med alliansens 70-årsjubileum, har fattat beslut med hänvisning till rysk ”aggression”. Alliansen ska utöka sin spaningsverksamhet och hålla militärövningar i Svarta havet till stöd för Ukraina och Georgien, som båda vill bli Natomedlemmar och har ryskstödda separatiststyrkor inom sina gränser. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska Nato också studera strategier för hur man ska bemöta icke-konventionell krigföring, detta mot bakgrund av att Ryssland bland annat anklagas för att försöka påverka demokratiska val i västländer.

  • Mars

  • Löfte om Natomedlemskap upprepas

   Georgien kommer att upptas som medlemsland i Nato, intygar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i samband med en militärövning på georgisk mark. Det är – trots motstånd från Moskva – ett klart ställningstagande av Natoländerna som ”fortsätter att förbereda Georgiens medlemskap”, med Stoltenbergs ord. Georgiens framtid som medlemsland utstakades redan vid ett Natotoppmöte 2008, men någon tidtabell har inte slagits fast. I 12-dagarsövningen deltar både medlemsländer och partnerskapsländer till Nato.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0