Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Spädbarn fast i Georgien under pandemin

   Minst 40 barn som fötts av surrogatmammor i Georgien har inte kunnat hämtas till andra länder av de blivande föräldrarna, rapporterar nätverket Eurasianet. Anledningen till att barnen blivit kvar på sjukhus i Georgien är åtgärder som vidtagits mot coronapandemin, bland annat stopp för flygtrafik. I Georgien är det tillåtet att anlita surrogatmödrar som bär och föder ett barn mot betalning. En surrogatmamma som reportern talat med får motsvarande 150 000 kronor i ersättning, vilket är nästan lika mycket som tre vanliga årslöner i Georgien. Georgiska myndigheter uppges göra undantag från coronaförbudet mot inresa för att barnen ska kunna hämtas av de par som har anlitat surrogatmammor. 

  • Strängt, men mindre strängt, mot pandemi

   Georgien lättar på de restriktioner som införts för att minska risken att smittas av coronavirus: frisörer och skönhetssalonger får öppna, med nya riktlinjer. När det var som strängast var sammankomster med fler än tre personer förbjudna, nu tillåts möten med upp till tio personer. Normal kollektivtrafik återupptas i slutet av maj, men ansiktsmask är obligatorisk. Georgien har rapporterat tolv dödsoffer i covid-19.

  • Akutstöd från IMF mot coronakris

   Styrelsen i Internationella valutafonden (IMF) godkänner ett krisstöd på 200 miljoner dollar till Georgien för akuta insatser som har att göra med bekämpningen av covid-19-pandemin och dess ekonomiska konsekvenser för Georgien.

  • April

  • Saakasjvili blir rådgivare i Ukraina

   Micheil Saakasjvili, tidigare president i Georgien och därefter guvernör i Ukraina, har dykt upp på den politiska scenen igen. I Ukraina föreslår president Zelenskyj att Saakasjvili ska bli biträdande premiärminister och ta sig an landets förhandlingar om lån från IMF. Men Ukrainas parlament är ovilligt att ge honom den rollen. Saakasjvili är fortfarande omstridd både i Ukraina och i hemlandet, där han anklagas för brott. Själv hävdar han att anklagelserna är politiskt grundade. Den 7 maj utnämns Saakasjvili istället till rådgivare i Ukraina, och dagen efter kallar Georgien hem sin ambassadör från Kiev för konsultationer. Under Saakasjvili slog Georgien in på västvänlig politik och lyckades locka utländska investeringar, men Georgien hamnade också i krig med Ryssland.

  • Mars

  • EU-stöd mot coronakris

   Som en del av EU:s svar på den globala coronakrisen utlovas ett stödpaket till de sex så kallade östliga partnerskapsländerna Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Stödet omfattar sammanlagt 140 miljoner euro till omedelbara behov  i sjukvården, dessutom omfördelas 700 miljoner euro så att pengarna kan användas till att motverka svåra samhälleliga effekter av krisen. De insatser som planeras sker i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0