Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Pansarfordon tillverkas nu i Georgien

   Den georgiska försvarsmakten tar närmare 40 pansarfordon i bruk som har tillverkats inom landet. Georgiska medier uppger att det är första gången försvaret har tillgång till inhemska fordon.

  • September

  • Ilska mot Saakasjvili

   Oppositionsledare som är tidigare allierade till förre presidenten Micheil Saakasjvili har retat upp sig på uttalanden som Saakasjvili gjort från exilen inför parlamentsvalet den 31 oktober. De anser att han gynnar regerande Georgisk dröm genom att förminska andra oppositionsgrupper än det parti han en gång grundade själv, Förenade nationella rörelsen. Bland de tidigare allierade som anser att Saakasjvili nu lägger krokben för oppositionen finns Giorgi Vasjadze, som lämnade Nationella rörelsen 2016 och sedan dess leder partiet Nytt Georgien (se 27 juli), och Giga Bokeria, som leder partiet Europeiskt Georgien.

  • Fem partier vill göra om rättsväsendet

   Fem oppositionspartier enas bakom ett dokument med målet att reformera rättsväsendet. Förenade nationella rörelsen, Europeiskt Georgien, Strategy Agmashenebeli, Förenat Georgien och ultraliberala Girchi står bakom plattformen. De vill bland annat inrätta en antikorruptionsmyndighet, stänga den statliga säkerhetstjänsten (som de anser används i politiska syften) och minska riksåklagarens makt.

  • Saakasjvili nomineras

   Oppositionspartiet Förenade nationella rörelsen kommer, tillsammans med nio mindre partier, att nominera förre presidenten Micheil Saakasjvili till premiärministerposten, uppger partiordföranden Grigol Vasjadze. Den omstridde Saakasjvili befinner sig utanför landets gränser. De tio partierna utgör tillsammans en allians som de kallas Styrka i enighet. 

  • Val med 66 partier

   Sammanlagt 66 partier har registrerat sig för att delta i höstens parlamentsval och fått klartecken. Valmyndigheten uppger att tolv partier inte har godkänts. Två dagar tidigare har parlamentet, vid tredje läsningen, antagit ändringar i vallagen som bland annat handlar om att skydda valhemligheten och straffbelägga påtryckningar mot väljare. Böter, husarrest eller fängelse i upp till tre år kan bli följden enligt förslagen från regerande Georgisk dröm. Omröstningen bokottas, liksom tidigare, av de stora oppositionspartierna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0