Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Saakasjvili på sjukhus efter hungerstrejk

   Expresident Micheil Saakasjvili flyttas efter 50 dagars hungerstrejk från en vårdavdelning i häkte till intensivvård på ett militärsjukhus. Saakasjvilis tillstånd beskrivs av en läkare som livshotande. Han uppges ha för avsikt att avsluta sin hungerstrejk mot att ha blivit gripen.

  • Oktober

  • Oppositionen avfärdar valresultat som fusk

   Avgörande omgång genomförs i lokalvalen. När valmyndigheten offentliggör preliminära valresultat dagen efter heter det att regeringspartiet Georgisk dröm vunnit 25 av de 42 valdistrikten och borgmästarposten i alla de fem största städerna. Oppositionspartier avfärdar resultaten som fusk och utlyser en stor protestdemonstration i Tbilisi till den 7 november. Den gripne förre presidenten Micheil Saakasjvili hungerstrejkar i fängelse sedan en månad.

  • Georgisk dröm störst i lokalvalen

   Lokala val genomförs och regeringspartiet Georgisk dröm tar hem flest röster. Med nästan 47 procents stöd har Georgisk dröm tillräckligt stor marginal för att nyval till parlamentet ska kunna undvikas; det var ett villkor som ställdes upp i en överenskommelse mellan partierna som slöts med utländsk medling under våren (se 19 april). Enligt officiella valresultat röstar drygt 30 procent av väljarna på det största oppositionspartiet UNM, som framför allt har stöd i urbana miljöer. I alla större städer, bland dem Tbilisi, blir det den 30 oktober en avgörande omgång i borgmästarvalen mellan kandidater från Georgisk dröm och UNM. Oppositionspartier hävdar att det har förekommit röstköp och påtryckningar mot väljare. 

  • Saakasjvili blir gripen

   Expresident Micheil Saakasjvili återvänder till hemlandet från Ukraina en dag före lokalvalen. Han blir gripen mer eller mindre omgående, med stöd av en dom från 2018 som lyder på sex års fängelse för maktmissbruk. Saakasjvili grundade UNM, det parti som är landets starkaste oppositionsrörelse, men blev berövad sitt georgiska pass efter att ha blivit regeringsrådgivare i Ukraina och ukrainsk medborgare.

  • Juli

  • Mystik kring landsflyktig azeriers död

   Det framkommer att Huseyn Bakixanov, regimkritisk bloggare från Azerbajdzjan, har mist livet i ett fall från ett hotell i Tbilisi i Georgien. Fallet har skett redan den 14 juli. Hotellet och polisen beskriver dödsfallet som ett troligt självmord, men Bakixanov ska ett par dagar före sin död ha offentliggjort en video där han berättar att han blivit attackerad av fem män. Den 7 maj greps han vid en regimkritisk protest i Baku och dömdes till 15 dagars fängelse. Det var efter den erfarenheten han tog sig till Georgien. Under vistelsen i Tbilisi uppges han ha hört sig för om möjligheter att få asyl.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0