Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Folkomröstning planeras i Sydossetien

   Anatolij Bibilov undertecknar ett dekret om att utbrytarrepubliken Sydossetien ska arrangera en folkomröstning den 17 juli. Sydossetierna får då rösta om huruvida de vill att området ska anslutas till Ryssland. Bibilov är avgående president i Sydossetien, men han förlorade nyligen presidentvalet till oppositionsledaren Alan Gaglojev. 2008 var konflikten om Sydossetien en av anledningarna till att det blev krig mellan Georgien och Ryssland.

 • 2021

  • December

  • Saakasjvili skadad av svält och tortyr

   Förre presidenten Micheil Saakasjvili plågas av ohälsa som uppstått till följd av att han behandlats illa i häkte och som resultat av hans hungerstrejk, uppger ett läkarlag. Läkarteamet uppges vara oberoende och har fått undersöka honom sedan han fördes till sjukhus. Saaksjavili har diagnosticerats med posttraumatisk stress och med ett neuropsykiatriskt tillstånd som är kopplat till brist på vissa B-vitaminer och som obehandlat kan leda till demens. Han bedöms ha utsatts för behandling som jämställs med tortyr och fick bristande sjukvård, heter det i utlåtandet. Trakasserier från medfångar lyfts fram som orsak, medan myndigheternas passivitet beskrivs som ett utslag av politiska hämndmotiv mot oppositionspolitikern. Före nyår meddelas att Saakasjvili förts till fängelse igen.

  • November

  • Saakasjvili på sjukhus efter hungerstrejk

   Expresident Micheil Saakasjvili flyttas efter 50 dagars hungerstrejk från en vårdavdelning i häkte till intensivvård på ett militärsjukhus. Saakasjvilis tillstånd beskrivs av en läkare som livshotande. Han uppges ha för avsikt att avsluta sin hungerstrejk mot att ha blivit gripen.

  • Oktober

  • Oppositionen avfärdar valresultat som fusk

   Avgörande omgång genomförs i lokalvalen. När valmyndigheten offentliggör preliminära valresultat dagen efter heter det att regeringspartiet Georgisk dröm vunnit 25 av de 42 valdistrikten och borgmästarposten i alla de fem största städerna. Oppositionspartier avfärdar resultaten som fusk och utlyser en stor protestdemonstration i Tbilisi till den 7 november. Den gripne förre presidenten Micheil Saakasjvili hungerstrejkar i fängelse sedan en månad.

  • Georgisk dröm störst i lokalvalen

   Lokala val genomförs och regeringspartiet Georgisk dröm tar hem flest röster. Med nästan 47 procents stöd har Georgisk dröm tillräckligt stor marginal för att nyval till parlamentet ska kunna undvikas; det var ett villkor som ställdes upp i en överenskommelse mellan partierna som slöts med utländsk medling under våren (se 19 april). Enligt officiella valresultat röstar drygt 30 procent av väljarna på det största oppositionspartiet UNM, som framför allt har stöd i urbana miljöer. I alla större städer, bland dem Tbilisi, blir det den 30 oktober en avgörande omgång i borgmästarvalen mellan kandidater från Georgisk dröm och UNM. Oppositionspartier hävdar att det har förekommit röstköp och påtryckningar mot väljare. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0