Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Polisinsats mot demonstranter

   Polisen upplöser demonstranternas läger utanför parlamentet. 37 personer grips och sex skadas. En företrädare för Georgisk dröm varnar motståndare till regeringspartiet för att myndigheterna kommer med ett "adekvat svar" om den "destruktiva processen" fortsätter.

  • Nej till proportionellt valsystem

   Regeringspartiet Georgisk dröm och dess starke man Bidzina Ivanisjvili anklagas för att ha svikit sina löften om att införa ett proportionellt valsystem, när ett förslag om ändringar i vallagen redan före nästa val röstas ned i parlamentet (se 24 juni och 5 augusti). Oppositionen reagerar med ilska och samlas till protester vid parlamentet flera dagar i rad. Oppositionen anser att det nuvarande valsystemet gynnar Georgisk dröm, som styr landet sedan 2012. Kritikerna kräver att regeringen avgår och att nyval utlyses.

  • Protester mot film med gaytema

   När den svensk-georgiska långfilmen "And then we danced" ska visas för publik i Tbilisi och Batumi blir det demonstrationer med inslag av våld utanför biograferna. Konservativa nationalister protesterar mot att filmen skildrar en kärlekshistoria mellan två män. Även georgiskortodoxa kyrkan har kritiserat filmen, som är regisserad av Levan Akin och inspelad i Georgien med georgiska skådespelare. Cirka 30 demonstranter grips.

  • Oktober

  • Georgiska sajter hackas

   Georgien utsätts för en massiv cyberattack. Bland de cirka 2 000 internetsajter som störs av hackare finns sådana som tillhör presidenten, domstolar och massmedier. En bild av expresidenten Micheil Saaksjavili med texten "Jag kommer tillbaka" dyker upp på sajterna. Sändningarna från flera TV-kanaler bryts också kortvarigt. Flera myndigheter utreder angreppen.

  • September

  • Ryssland rustar upp i Abchazien

   Rysslands president Vladimir Putin meddelar via dekret att de militära styrkorna i utbrytarrepubliken Abchazien ska moderniseras, på rysk bekostnad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0