Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Ryssland rustar upp i Abchazien

   Rysslands president Vladimir Putin meddelar via dekret att de militära styrkorna i utbrytarrepubliken Abchazien ska moderniseras, på rysk bekostnad.

  • Ledare för utbrytarrepublik omvald

   Utbrytarrepubliken Abchazien håller den andra och avgörande valomgången i ett presidentval som från georgisk sida avfärdas som ett skämt. Den sittande ledaren Raul Chadzjimba utropas som segrare. Alchaz Kvitsinia, som beskrivs som oppositionsledare, överklagar men republikens högsta domstol avvisar klagomålet.

  • Omstritt val av ny premiärminister

   Parlamentet väljer enhälligt Giorgi Gakharia till ny premiärminister, sedan oppositionen bojkottat omröstningen. Han väljs på förslag av Georgisk dröms ledare Bidzina Ivanisjvili. Gakharia är kontroversiell då han som inrikesminister fick kritik från oppositionen för polisens tillslag mot Rysslandskritiska demonstrationer (se 20 juni 2019). Oppositionsanhängare kallar Gakharia "Moskvas man i Tbilisi" och demonstrerar på Tbilisis gator.

  • Premiärministern avgår

   Premiärminister Mamuka Bakhtadze lämnar posten som regeringschef efter bara ett år. Orsaken är sannolikt att han har förlorat stödet från Bidzina Ivanisjvili, en politiskt inflytelserik affärsman och miljardär. Ivanisjvili grundade partiet Georgisk dröm, som Bakhtadze tillhör.

  • Augusti

  • Farliga förhållanden i gruvorna

   Arbetsmiljön är så farlig att gruvarbetare i Georgien riskerar sin hälsa, skriver Human Rights Watch i en rapport. Långa skift med få timmars återhämtning emellan är ett av problemen. 2006 ändrades lagar på arbetsmarknadsområdet och inspektioner av arbetsmiljön avskaffades. Mellan 2007 och 2017 ökade antalet arbetsrelaterade dödsfall i landet med 74 procent, enligt Friedrich Ebert-stiftelsen, en tankesmedja som är knuten till den tyska socialdemokratin men åberopar statistik från det georgiska inrikesdepartementet. Dödsfallen var flest i gruvindustrin och byggbranschen. 2015 återinfördes en arbetsmiljöinspektion, med begränsade befogenheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0