Georgien
Foto: Wikimedia Commons/Comtesse De Mingrelie

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien. Den före detta sovjetrepubliken är också en bricka i det säkerhetspolitiska spelet mellan Ryssland och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Georgisk dröm får ny ledare

   Irakli Kobachidze väljs till ny ordförande i regeringspartiet Georgisk dröm vid partiets kongress, detta sedan grundaren Bidzina Ivanisjvili meddelat via ett öppet brev den 11 januari att han avgår. Ivanisjvili uppger att han tänker lämna politiken.

 • 2020

  • November

  • Över tusen döda i covid-19

   Sedan covid-19-pandemin nådde Georgien har totalt 1 085 dödfall bekräftats. Det betyder att en andra våg av smittspridning ganska fort har fått allvarliga följder (jämför 2 november). Regeringen förbereder nya restriktioner och hävdar att demonstrationer mot parlamentsvalet gett fart åt spridningen. EU ger samma dag klartecken för utbetalning av 100 miljoner euro i finansiellt krisstöd till Georgien med anledning av pandemin, i enlighet med överenskommelser som slutits tidigare. Den georgiska oppositionen fortsätter att kräva att valet ska göras om.

  • Vattenkanoner mot valkritiker

   Utanför valmyndigheten i Tbilisi samlas flera tusen demonstranter för att kräva att parlamentsvalet görs om. Polisen använder vattenkanoner för att skingra folkmassan. Regeringspartiet Georgisk dröm förnekar att det förekommit valfusk, men demonstranterna kräver att bland andra valkommissionen avgår. Åtta oppositionspartier har enligt Reuters meddelat att de tänker bojkotta parlamentet. Internationella observatörer från Osse har bedömt att valet i huvudsak genomfördes rättvist, även om de noterat att det förekommit kritik som anklagelser om påtryckningar mot väljare.

  • Organisationer kritiserar valet

   Fler än 20 enskilda organisationer i Georgien som har granskat parlamentsvalet den 31 oktober med egna observatörer dömer ut det. Enligt ett gemensamt uttalande från dem har både röstköp och brott mot valhemligheten upptäckts. Under valrörelsen förekom hot och trakasserier och dessa har inte utretts, hävdar organisationerna också. Regeringspartiet Georgisk dröm anklagas för att ha blandat ihop statskassan och partikassan före valet; partiet ska genom att nyttja statliga resurser ha skaffat sig fördelar gentemot politiska motståndare. Bland undertecknarna som stöder uttalandet finns georgiska Transparency International och stiftelsen Open Society.

  • Partibojkott mot parlamentet

   Aleko Elisasjvili, som bildat det nya Medborgarpartiet och har blivit invald i parlamentet, säger att han inte kommer att inta sin plats. Han uppger att oppositionspartierna har enats om att bojkotta parlamentsarbetet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0