September 2015

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2015

    • September

    • Danskt nej till flyktingkvot blir nja

      Danmark säger först nej till att delta i EU:s planer på att fördela 160 000 flyktingar mellan medlemsländerna. Integrationsminister Stojberg säger att det redan finns en informell fördelning av flyktingmottagandet och att Danmark i relation till sin folkmängd är den femte största flyktingmottagaren inom EU. (Danmark tog 2014 emot drygt 15 000 asylflyktingar.) Opinionsmätningar visar att 78 procent av danskarna vill att deras land ska delta i EU:s fördelning av flyktingar. Regeringen ändrar senare sitt beslut och säger att Danmark ska ta emot 1 000 av de aktuella flyktingarna. Danmark meddelar samtidigt att man bidrar med ytterligare 750 miljoner danska kroner till humanitär hjälp under de kommande två åren samt till Frontex, EU:s enhet för gränskontroll.

    • Danmark annonserar i tidningar i Libanon

      I ett försök att minska flyktingströmmen till Danmark annonserar integrationsminister Inger Stojberg i flera libanesiska tidningar för att upplysa flyktingar där om den danska regeringens halvering av stödet till flyktingar som kommer till Danmark.

    • Danmark avvisar flyktingar till Tyskland

      Som en liten del av flyktingströmmen från krigshärjade länder, som Syrien och Irak, till Europa vandrar hundratals flyktingar från Tyskland via Danmark mot Sverige, vars flyktingpolitik är känd som mer generös än den danska. Dansk polis säger att ytterst få av flyktingarna söker asyl i Danmark, som har en mer restriktiv flyktingpolitik. De vill hellre göra det i Sverige. I mitten av månaden börjar Danmark avvisa flyktingar tillbaka till Tyskland, som är första asylland för denna flyktinggrupp. Tågen från Tyskland in i Danmark stoppas tillfälligt. Enskilda danska medborgare försöker ta flyktingar förbi polisens avspärrningar och hjälpa dem in i Sverige.

Varukorg

Totalt 0