Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Turkcypriotiskt val skjuts upp

   Parlamentet i norra Cypern beslutar i en omröstning att skjuta upp valet som planerats till den 26 april. Det ska nu äga rum ett halvår senare, den 11 oktober. Fram till dess kommer Mustafa Akinci att sitta kvar på presidentposten för att upprätthålla styret under övergångsperioden. Skälet till att valet flyttas fram är den pågående coronakrisen, som nu även har spritt sig till norra Cypern, där 33 fall av covid-19 har rapporterats. I den södra delen av Cypern är antalet bekräftade fall 67.

  • Cypern inför inresestopp för utlänningar

   President Nicos Anastasiades meddelar att bara personer som har medborgarskap eller har särskild rätt att vistas i landet, som studenter och diplomater, kommer att släppas in i landet under de närmaste två veckorna. Dessutom stängs alla skolor och universitet. Skälet till åtgärderna är att försöka stoppa att sjukdomen covid-19 (som orsakas av det nya coronavirus som började spridas globalt i början av 2020). Hittills har Cypern, inklusive den norra turkcypriotiska delen, ett 30-tal sjukdomsfall. Åtgärderna kommer att slå hårt mot den betydelsefulla turistnäringen.

  • Januari

  • Cypern, Israel och Grekland undertecknar avtal om gasledning

   Premiärminister Nicos Anastasiades undertecknar tillsammans med premiärministrarna från Israel och Grekland det slutliga avtalet om att bygga en 190 mil lång gasledning, EastMed,  för att transportera naturgas från israeliska och cypriotiska gasfält till Europa. Ledningen är tänkt att dras via den grekiska ön Kreta och det grekiska fastlandet vidare till Europa. Målet från de europeiska ländernas sida är inte minst att minska beroendet av rysk gas.

 • 2019

  • November

  • Cypern drar tillbaka medborgarskap för kambodjaner

   Efter rapporter i nyhetsmedier om att anhöriga och vänner till Kambodjas auktoritäre regeringschef Hun Sen skaffat sig cypriotiskt medborgarskap beslutar regeringen att dessa så kallade ”gyllene pass” ska dras tillbaka. De kambodjanska topptjänstemännen och anhöriga till Hun Sen ska 2016 och 2017 ha använt sig av Cyperns initiativ att ge medborgarskap i utbyte mot att investeringar görs i landet. Även en malaysisk affärsman som misstänks för att förskingrat pengar från en statlig investeringsfond i Malaysia har fått medborgarskap genom initiativet. Cypern har utsatts för press från EU för att reformera programmet som anses ha hjälpt kriminella ligor att etablera sig i unionen. I februari 2019 skärpte regeringen också reglerna för att få medborgarskap. Det var under den ekonomiska krisen 2013 som Cypern började sitt medborgarskapsprogram. Idag har över 1800 medborgarskap delats ut och flera miljarder euro intjänats genom programmet.

  • Oktober

  • EU planerar sanktioner mot Turkiet

   EU-länderna kommer överens om att införa sanktioner mot Turkiet om landet inte avbryter sina borrningar efter naturgas i östra Medelhavet utanför Cypern. Sanktionerna ska, om de införs, införa reseförbud och frysa tillgångar för företag och enskilda individer. Fynden av naturgas utanför Cyperns kust har lett till ökande spänningar mellan Cypern och Turkiet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0