Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Sociala träffpunkter måste stänga

   Pandemirestriktionerna skärps. Barer, restauranger och köpcentum får slå igen portarna liksom kyrkor och fritidsgårdar. De nya åtgärderna ska gälla från 11 till 31 december.

  • November

  • Turkiets president Erdoğan på visit i norr

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker norra Cypern för fira årsdagen av utropandet av den turkcypriotiska republiken där 1983. Erdoğan håller i ett uttalande fast vid sin inställning att Cypernfrågan ska lösas genom upprättandet av två likvärdiga stater. Han retar också upp EU och invånarna på södra Cypern genom att besöka kuststaden Varosha som har varit utrymd och stängd sedan delningen av ön 1974 men som turkcyporioterna öppnade strax före presidentvalet på norra Cypern i oktober. Varoshas öde är en nyckelfråga i försöken att åstadkomma ett fredsavtal mellan norr och söder. Erdoğan säger nu turkcyprioterna är stadens"rättmätiga ägare" och erbjuder kompensation till de invånare som tvingades lämna egendomar i staden när de flydde till södern vid delningen. 

  • Utegångsförbud i kamp mot pandemin

   Myndigheterna inför utegångsförbud i huvudstaden Nicosia och andra städer mellan klockan elva på kvällen till fem på morgonen. För barer, caféer och restauranger i hela landet gäller att de måste stänga senast halv elva. Smittotalen på Cypern har hittills varit relativt låga efter en nedstängning av samhället under våren. Från maj släppte myndigheterna på restriktionerna men nu skärps de igen då smittspridningen ökat kraftigt under oktober. En vecka senare stängs turistorterna Limassol och Paphos ned. I slutet av månaden förlängs utegångsförbudet och utökas till att omfatta hela landet. 

  • Träff mellan ledarna från båda sidor

   Cyperns president Nicos Anastasiades träffar sin motpart Ersin Tatar som i oktober valdes till president för turkcyprioterna på norra Cypern. Ersin som förespråkar en tvåstatslösning slog då den sittande presidenten Mustafa Akıncı som var öppen för en återförening med södra Cypern. Mötet mellan Anastasiades och Tatar hölls hos FN:s sändebud på ön och både Anastasiades och Tatar förklarade sig vara positivt inställda till FN:s försök att få till stånd ett informellt möte om öns framtid. Några konkreta utfästelser gjordes dock inte. Den dialog om ett fredsavtal som tidigare ägt rum mellan parterna i FN:s regi bröt samman 2017.

  • Oktober

  • EU pressar på om sålda medborgarskap

   EU-kommissionen inleder en legal process mot Malta och Cypern för att förmå länderna att upphöra med de system som gör det möjligt för rika utlänningar att erhålla medborgarskap i utbyte mot stora investeringar. Medborgarskapet ger köparen rätt att arbeta och bo inom hela EU. Enligt en talesman för kommissionen utgör sådana uppgörelser ett brott mot EU:s regler. I augusti avslöjade TV-kanalen Al Jazeera att ett dussin av dem som ansökt om att få köpa cypriotiska pass var misstänkta för brott, dömda eller utsatta för internationella sanktioner. Efter avslöjandet meddelade regeringen att försäljningen av pass skulle avslutas. Talesmannen för EU-kommissionen varnar dock för att det är lätt att skrota ett system och ersätta det med ett annat. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0