Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

  • Februari

  • Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland

   Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Cypern och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus.  

  • Januari

  • Valseger i norra Cypern för Turkietvänliga UBP

   Det högernationalistiska partiet UBP, vars ledare Ersin Tatar är en bundsförvant till den turkiske presidenten  Recep Tayyip Erdogan, segrar i valet till det turkcypriotiska parlamentet i norra Cypern. UBP ökar sitt mandatantal till 24. Det vänsterinriktade CTP får 18 mandat. Demokratiska partiet och Folkpartiet får båda 3 mandat medan Återfödelsepartiet får 2 mandat.

 • 2021

  • Augusti

  • Cypern upphäver pass för 14 turkcyprioter

   I ett svar på turkcyprioternas försök att öppna den övergivna turistorten Varosha (se 21 juli) meddelar Cyperns regering att cypriotiska pass för 14 turkcypriotiska tjänstemän dras tillbaka. Flera av dem är medlemmar av den turkcypriotiska regeringen medan resten ingår i en kommitté som hanterar frågan om Varosha. Turkcyprioter har rätt att få ID-kort eller pass från Cypern vilket ger dem rätt att resa inom EU. Cyperns regering kritiserar turkcyprioternas och Turkiets åtgärder för att vara ett sätt att ta över staden Varosha och ändra dess status enligt FN-resolutioner.

  • Juli

  • Turkcyprioter öppnar delar av övergiven turistort

   Turkcypriotiska myndigheter meddelar att den tidigare turistorten Varosha, som var mycket populär före Cyperns delning, delvis ska öppnas. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som är på besök i norra Cypern uttalar sitt stöd för det ensidiga beslutet. Varosha kontrolleras av den turkiska armén och ligger vid Cyperns östkust i en buffertzon mellan de turkcypriotiska och de grekcypriotiska områdena. I november förra året öppnades vägar till den övergivna turistorten och det blev tillåtet med dagsutflykter till vissa områden. Nu ska det enligt turkcypriotiska ansvariga bli möjligt för civila att komma dit och  även grekcyprioter ska kunna ansöka om att återfå tidigare bostäder. FN-resolutioner har antagits om att Varosha ska övergå i FN:s kontroll och tidigare invånare tillåtas återvända, något som dock turkcyprioterna och Turkiet vägrat gå med på. Cyperns president Nicos Anastasiades kritiserar beslutet om Varosha och säger att det är olagligt och att ”president Erdogans och hans lokala ombuds agerande” är oacceptabelt och inte kommer att accepteras. Skarp kritik kommer även från Grekland och EU:s utrikeschef Josep Borrell samt från USA och Storbritannien som vill att frågan diskuteras i FN:s säkerhetsråd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0