Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

  • Tidigare utrikesminister vinner cypriotiska presidentvalet

    Nikos Christodoulides,  utrikesminister i Republiken Cyperns regering fram till i somras, vinner presidentvalets andra omgång med nära 52 procent av rösterna mot Andreas Mavroyiannis. Christodoulides blir den yngste presidenten någonsin i södra Cypern och det är första gången som en president inte backas upp av något av de stora partierna, det regerande Disy eller det kommunistiska Akel.

  • 2022

    • November

    • Medelhavsländer kritiserar EU:s migranthantering

      Cypern, Italien, Grekland och Malta säger i ett gemensamt uttalande att de anser det orättvist att de behöver ta emot så många migranter från andra sidan Medelhavet. Länderna menar att andra EU-länder måste vara med och dela på bördan och kräver att EU-kommissionen agerar. De anser också att den flagga som räddningsfartygen seglar under ska avgöra vilka länder som ska ta fullt ansvar för fartygen.

    • September

    • USA häver vapenembargo

      USA beslutar att helt häva det stopp för vapenhandel med Cypern som gällt sedan 1987. Beslutet sker under villkoret att regeringen i Nicosia fortsätter att avvisa ryska krigsfartyg från cypriotiska hamnar. År 2019 tillät USA handel av icke-dödlig militär utrustning. Det har funnits en oro i den amerikanska ledningen för att vapenembargot bidrar till att Cypern får tätare band med Ryssland. Turkiet fördömer det amerikanska beslutet och menar att det kommer att leda till kapprustning mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Även Ersin Tatar, president i den turkcypriotiska republiken, kritiserar beslutet som han menar kommer medföra att Nicosia köper in vapen som kan användas till attacker mot norr.

    • Juli

    • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

      Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

    • EU stoppar guld från Ryssland

      EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

Till kalendariet
131027

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0