Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Turkiet förlänger provborrning utanför Cypern

   Turkiet meddelar att det kommer att låta fartyget Yavuz fortsätta med provborrning efter olja och gas i havet utanför Cyperns kust fram till 12 oktober. Beskedet leder till att Cyperns president Nicos Anastasiades säger att  regeringen är beredd att föra samtal med Turkiet för att hitta sätt att lösa den upptrappade konflikten mellan länderna, dock inte under hot. Greklands premiärminister Mitsotakis uttrycker i sin tur stark oro för att den turkiska provborrningen fortsätter utanför Cypern.

  • USA häver tillfälligt sitt vapenembargo mot Cypern

   USA meddelar att vapenembargot mot Cypern kommer att hävas under ett års tid för vissa typer av icke-dödliga vapen, militärmateriel och tjänster. Beskedet, som kan ha en koppling till den senaste tidens upptrappade spänningar i regionen kring olje- och gasfyndigheter, möttes av stark kritik från Turkiet. Det amerikanska vapenembargot mot Cypern infördes 1987 i en förhoppning om att det skulle bidra till att ena den delade ön.

  • Augusti

  • Militärövning i östra Medelhavet

   Cypern kommer att delta i militärövningar i östra Medelhavet tillsammans med Grekland, Frankrike och Italien. Övningarna ska pågå i tre dagar och de genomförs mot bakgrund av den senaste tidens bråk med Turkiet. Spänningarna har utlösts efter upptäckten av gasfyndigheter utanför Cypern och i havet nära grekiska Kreta. Konflikten trappades nyligen upp sedan Turkiet skickat forskningsfartyget Oruc Reis för att söka efter energifyndigheter i omtvistade havsområden.

  • Brottslingar har fått köpa pass av Cypern

   En läcka till Qatarbaserade mediebolaget Al Jazeera avslöjar att misstänkta brottslingar, oligarker och politiker fått cypriotiska pass i utbyte mot investeringar för mångmiljonbelopp. De har därmed också blivit EU-medborgare. Bland de 2 500 godkända passansökningarna från åren 2017 till 2019 var omkring 1 000 från ryssar och 500 från kineser. Minst ett 30-tal av dem som har ansökt om “gyllene pass” ska enligt källorna vara fällda för brott eller föremål för rättsutredningar eller internationella sanktioner. Ytterligare ett 40-tal uppgavs ha högt uppsatta positioner i sina hemländer. Cyperns regering bemöter de graverande uppgifterna med att hävda att kriterierna för att få pass har skärpts sedan början av 2019.

  • EU ber Turkiet stoppa provborrning utanför Cypern

   EU kräver att Turkiet stoppar sina planer på att provborra efter gas utanför Cyperns sydvästra kust. Det turkiska fartyget Yavuz, som under flera månader letat efter olje- och gasfyndigheter i havet nära Cypern, ska fram till mitten av september fortsätta prospekteringen utanför Cyperns sydvästra kust. Men enligt EU är provborrningen olaglig eftersom den sker inom Cyperns ekonomiska havszon. Spänningarna i östra Medelhavet har ökat under senare tid i takt med att  länderna i regionen börjat konkurrera om olja och gas som upptäckts i området.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0