Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • EU planerar sanktioner mot Turkiet

   EU-länderna kommer överens om att införa sanktioner mot Turkiet om landet inte avbryter sina borrningar efter naturgas i östra Medelhavet utanför Cypern. Sanktionerna ska, om de införs, införa reseförbud och frysa tillgångar för företag och enskilda individer. Fynden av naturgas utanför Cyperns kust har lett till ökande spänningar mellan Cypern och Turkiet.

  • Cypern fördömer åter Turkiet för borrningar

   Efter det att Turkiet skickat ytterligare ett fartyg för att borra efter gas i Cyperns ekonomiska havszon gör Cyperns regering ett uttalande som starkt fördömer det turkiska agerandet. Enligt regeringen i Nicosia är den nya planerade borrningen ”en kraftig eskalering av Turkiets fortsatta kränkningar av republiken Cyperns suveräna rättigheter” (se även 15 Juli).

  • Juli

  • EU-sanktioner till stöd för Cypern

   EU:s utrikesministrar enas om sanktioner mot Turkiet för vad som ses som olaglig borrning efter gas i Medelhavet, i Cyperns ekonomiska zon. Bland annat ska bidrag från EU till Turkiet 2020 begränsas och förhandlingar om ett nytt flygtransportavtal kan komma att stoppas. Ministrarna uppmanar Europeiska centralbanken (ECB) att se över sina lån till Turkiet och överväger personliga sanktioner mot befattningshavare som är inblandade i provborrning. Turkiet säger sig skydda egna och turkcypriotiska intressen i gasfyndigheterna – den turkcypriotiska delen av ön omfattas inte av rättigheter som Cypern har som EU-land.

  • Maj

  • Regeringsparti störst i EU-valet

   Det regerande Demokratisk samling (Disy) vinner valet till Europaparlamentet med knapp marginal, cirka 29 procent, över vänsterinriktade Akel som får omkring 27 procent. De båda partierna behåller därmed sina vardera två mandat i parlamentet. För första gången blir även en turkcypriot som kandiderar för Akel invald i Europaparlamentet.

  • Regeringen i norra Cypern faller

   Tufan Erhürmans koalitionsregering avgår efter det att Folkpartiet drar sig ur samarbetet. Istället får Ersin Tatar från det främsta oppositionspartiet UBP uppdraget att bilda regering av president Akincis.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0