Cypern
Foto: Wikimedia Commons/Gérard Janot

Cypern

Cypern i östra Medelhavet är enligt legenden födelseplats för kärleksgudinnan Afrodite. I verkligheten har ön i modern tid präglats av fiendskap mellan greker och turkar. Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Cypern upphäver pass för 14 turkcyprioter

   I ett svar på turkcyprioternas försök att öppna den övergivna turistorten Varosha (se 21 juli) meddelar Cyperns regering att cypriotiska pass för 14 turkcypriotiska tjänstemän dras tillbaka. Flera av dem är medlemmar av den turkcypriotiska regeringen medan resten ingår i en kommitté som hanterar frågan om Varosha. Turkcyprioter har rätt att få ID-kort eller pass från Cypern vilket ger dem rätt att resa inom EU. Cyperns regering kritiserar turkcyprioternas och Turkiets åtgärder för att vara ett sätt att ta över staden Varosha och ändra dess status enligt FN-resolutioner.

  • Juli

  • Turkcyprioter öppnar delar av övergiven turistort

   Turkcypriotiska myndigheter meddelar att den tidigare turistorten Varosha, som var mycket populär före Cyperns delning, delvis ska öppnas. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som är på besök i norra Cypern uttalar sitt stöd för det ensidiga beslutet. Varosha kontrolleras av den turkiska armén och ligger vid Cyperns östkust i en buffertzon mellan de turkcypriotiska och de grekcypriotiska områdena. I november förra året öppnades vägar till den övergivna turistorten och det blev tillåtet med dagsutflykter till vissa områden. Nu ska det enligt turkcypriotiska ansvariga bli möjligt för civila att komma dit och  även grekcyprioterska kunna ansöka om att återfå tidigare bostäder. FN-resolutioner har antagits om att Varosha övergå i FN:s kontroll och tidigare invånare tillåtas återvända, något som dock turkcyprioterna och Turkiet vägrat gå med på. Cyperns president Nicos Anastasiades kritiserar beslutet om Varosha och säger att det är olagligt och att ”president Erdogans och hans lokala ombuds agerande” är oacceptabelt och inte kommer att accepteras. Skarp kritik kommer även från Grekland och EU:s utrikeschef Josep Borrell samt från USA och Storbritannien som vill att frågan diskuteras i FN:s säkerhetsråd.

  • Turkiets planer för Cypern kritiseras

   I ett tal i den av Turkiet kontrollerade delen av Nicosia kräver den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan en tvåstatslösning för Cypern. Talet hålls i samband med det årliga firandet av den turkiska invasionen av den norra delen av ön 1974. Enligt Erdogan kan förhandlingar för att lösa Cypernkonflikten endast ”ske mellan två stater” och alla parter måste erkänna att det ”finns två folk och två stater med likvärdiga rättigheter”. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade tidigare i juli att EU inte kan acceptera 'Turkiets och turkcyprioternas krav. Erdogan möter också stark kritik av EU för att han uttalar stöd för turkcyprioternas planer på att öppna den tidigare turistorten Varosha, som kontrolleras av den turkiska armén. 

  • Våldsamma protester mot covidrestriktioner

   Ett tiotal aktivister attackerar en TV-station, Sigma TV, i Nicosia i samband med demonstrationer mot restriktionerna mot covid-19 i landet och mot den pågående vaccinationskampanjen. Fem personer grips av polisen medan spaningar inleds efter de övriga deltagarna. Strax innan har 5000 demonstranter samlats utanför presidentpalatset och bland annat protesterat mot de särskilda pass, som anger att man vaccinerats eller återhämtat sig från covid-19, som krävs för att få tillträde till stormarknader, restauranger, gallerior etc. Cypern har drabbats av en fjärde våg av coronaviruset och hittills har över 90 000 smittats och 384 människor dött.

  • Största skogsbranden sedan 1970-talet

   Fyra människor omkommer i en omfattande skogsbrand på södra Cypern. Många bostäder förstörs och människor tvingas fly. Enligt Cyperns regering är skogsbranden den svåraste sedan 1970-talet. Branden har förstört över 55 kvadratkilometer och har förvärrats av en värmebölja och den torka som rått sedan i våras. Grekland, Italien, Spanien och Storbritannien bidrar med brandmän och helikoptrar i arbetet för att bekämpa branden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0