Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2023

  • September

  • Våldsamma protester mot invandring

   Oroligheter utbryter i Limassol i samband med en demonstration mot invandring. Omkring 500 personer deltar i demonstrationen enligt uppgifter från AFP. Så småningom ingriper polisen efter att utlänningar trakasseras och affärer vandaliserats. 13 personer grips av polisen. Bara några dagar tidigare togs 20 människor i förvar av polisen efter slagsmål mellan cyprioter och migranter i turistorten Pafos i samband med att myndigheterna skulle förflytta syriska migranter från ett lägenhetshus. President Nikos Christodoulides håller krismöten med polischefer och ansvariga ministrar efter bägge händelserna och riktar skarp kritik mot det invandringsfientliga agerandet so han menar ”skämmer ut” landet.

  • Augusti

  • Turkcypriotisk polis uppges ha slagit FN-soldater

   Personal från FN:s fredsbevarande styrka Unficyp uppges ha utsatts för våld när de försökte stoppa ett turkcypriotiskt vägbygge i buffertzonen mellan den turkiska utbrytarstaten i norr och den grekcypriotiska södra delen av ön. Turkcypriotisk polis ska ha puttat och utdelat knytnävsslag mot FN-soldater när dessa med bilar, cementbarriärer och taggtråd försökte hindra det otillåtna vägbygget utanför byn Pyla. Representanter för FN fördömer det turkcypriotiska våldet mot fredsbevarande soldater och vandaliseringen av FN-fordon. Även EU, Storbritannien och USA riktar skarp kritik mot det turkcypriotiska styret efter händelsen. Enligt turkcypriotiska myndigheter är målet med byggandet av vägen att ge turkcypriotiska invånare i det FN-övervakade Pyla, där det bor både turk- och grekcyprioter, en direkt förbindelse till den turkcypriotiska republiken.  En cypriotisk regeringsrepresentant säger att vägprojektet är ett försök att upprätta en förbindelse med "en illegal militär turkcypriotisk postering" och att detta är "ett allvarligt brott mot status quo".

  • Juni

  • Erdoğan kräver erkännande för turkcyprioter

   Två veckor efter sin seger i det turkiska presidentvalet höjer Recep Tayyip Erdoğan rösten i Cypernfrågan och begär internationellt erkännande för norra Cypern. Ett erkännande skulle öppna vägen för förhandlingar om den delade ön, säger Erdoğan i samband med att han träffar den turkcypriotiske ledaren Ersin Tatar.  I Turkiets val deltog 144 000 personer på Cypern, bland dem inflyttade turkar och soldater.

  • Februari

  • Tidigare utrikesminister vinner cypriotiska presidentvalet

   Nikos Christodoulides,  utrikesminister i Republiken Cyperns regering fram till i somras, vinner presidentvalets andra omgång med nära 52 procent av rösterna mot Andreas Mavroyiannis. Christodoulides blir den yngste presidenten någonsin i södra Cypern och det är första gången som en president inte backas upp av något av de stora partierna, det regerande Disy eller det kommunistiska Akel.

 • 2022

  • November

  • Medelhavsländer kritiserar EU:s migranthantering

   Cypern, Italien, Grekland och Malta säger i ett gemensamt uttalande att de anser det orättvist att de behöver ta emot så många migranter från andra sidan Medelhavet. Länderna menar att andra EU-länder måste vara med och dela på bördan och kräver att EU-kommissionen agerar. De anser också att den flagga som räddningsfartygen seglar under ska avgöra vilka länder som ska ta fullt ansvar för fartygen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0