Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Belgiska bönder ansluter sig till protestvåg

   Bönder spärrar av en huvudväg i Belgien och försinkar en fotbollsmatch, i protest mot dåliga villkor för jordbruket. De ansluter sig till protestaktioner som sedan flera veckor har skakat främst Frankrike och Tyskland men förekommit också i Polen, Rumänien och Nederländerna. Enligt bönderna har det blivit omöjligt att leva på jordbruket. De hävdar att EU-lagstiftning kväver verksamheten, inflationen försämrar levnadsvillkoren och billiga importer förstör konkurrenskraften.

  • Charles Michel hoppar av EU-valet

   Den förre premiärministern Charles Michel, nu ordförande för Europiska rådet, uppger att han hoppar av valet till EU-parlamentet i juni efter att ha utsatts för ”personliga attacker” och ”extrema reaktioner”. Det väckte uppståndelse när Charles Michel några veckor tidigare meddelade sin avsikt att kandidera för det liberala partiet MR, eftersom en valseger hade inneburit att han skulle lämna sin ordförandepost flera månader innan mandatperioden löper ut i november. Det i sin tur hade kunnat leda till att Ungerns omstridde premiärminister Viktor Orbán fått ta över rollen som ledare vid EU-möten, eftersom Ungern innehar det roterande ordförandeskapet andra halvåret 2024. Orbán är omstridd inom EU på grund av bristande respekt för rättsstaten och Ungerns svaga stöd för Ukraina i kriget mot Ryssland.

 • 2023

  • November

  • Israelkritik efter De Croos uttalande om Gazakrisen

   Israel kallar upp den belgiska ambassadören i Tel Aviv, liksom den spanska motsvarigheten, för att framföra en ”skarp tillrättavisning” gällande uttalanden från Belgiens respektive Spaniens premiärministrar om den israeliska offensiven i Gaza. Båda har kallat förstörelsen i Gaza ”oacceptabel”. Belgiens Alexander De Croo har just besökt gränsövergången Rafah mellan Gaza och Egypten och sagt att Israel måste respektera internationell humanitär lag under sitt krig mot terrororganisationen Hamas. Israels utrikesminister Eli Cohen anklagar De Croo och hans spanske motsvarighet Pedro Sánchez för att stödja ”terrorism”, och premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer kommentarer från båda de europiska ledarna.

  • Oktober

  • Svenskar dödas i terrordåd

   Två svenskar skjuts ihjäl och en skadas när en man går till attack mot svenska fotbollsfans på öppen gata i Bryssel, som är där med anledning av EM-kvalmatchen mellan Sveriges och Belgiens herrlandslag. I en video på nätet säger mannen, som är tunisier, att han hämnas för muslimers räkning och att han sympatiserar med Islamiska staten. Hundratals svenskar på arenan hålls kvar för att sedan eskorteras av polis. De uppmanas att inte skylta med sin nationalitet. Dagen därpå skjuts mannen ihjäl av polis i centrala Bryssel.

 • 2022

  • November

  • Minister avgår efter bråk om underskottet

   Budgetminister Eva De Bleeker lämnar sin post med anledning av ett bråk över budgetsiffror som regeringen presenterat. Upprörda scener har utspelat sig i parlamentet där oppositionen anklagat regeringen för att lägga fram en föråldrad prognos för budgetunderskottet. Regeringen har spått att underskottet, som redan är ett av de största i EU, stiger till 5,8 procent av BNP 2023. Men samtidigt har en skattelättnad gällande elräkningar förlängts, för att lindra effekterna av energikrisen, till en kostnad av cirka 1,7 miljarder euro. Det gör att underskottet nu kan svälla till 6,1 procent av BNP. Premiärminister Alexander De Croo har sagt att annan skattereform ska kompensera för bortfallet men godtar budgetministerns avgång.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0