Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Flamländska N-VA lämnar regeringen

   Flamländska N-VA väljer att hoppa av regeringssamarbetet sedan det inte fått gehör för kravet att Belgien inte ska ansluta sig till ett FN-ramverk om migration. Överenskommelsen som ska undertecknas vid ett möte i Marocko 10−11 december har stött på motstånd från högerkrafter och invandringskritiker i Europa och bland annat Österrike och Ungern har valt att stå utanför. Premiärminister Charles Michel kommer nu att leda en minoritetsregering fram till parlamentsvalet som planerats till maj 2019.  I samband med att N-VA-ministrarna lämnar regeringen tar vice premiärminister Alexander De Croo över finansministerposten, hälsominister Maggie de Block får även ansvar för migrationsfrågorna, statssekreteraren Peter de Crem utnämns till inrikesminister och utrikesminister Didier Reynders kommer att leda försvarsdepartementet.

  • Hundratals gripna efter demonstrationer av ”gula västar”

   Polisen använder vattenkanoner och tårgas för att skingra ett tusental demonstranter och omkring 400 av dem grips. De unga demonstranterna har inspirerats av de pågående oroligheterna i Frankrike, där  ”De gula västarna”, som proteströrelsen kallas efter de trafikvästar som används av franska bilister, blockerat vägar i protest mot höjda bränslepriser och vandaliserat turiststråk i centrala Paris. 

  • Stor klimatprotest

   Tiotusentals människor tågar på Bryssels gator samtidigt som FN:s klimattoppmöte COP24 inleds i Polen. Polisen uppger att 65 000 människor deltar i marschen som enligt organisatörerna är den största klimatdemonstrationen i Belgien hittills. Resor i kollektivtrafiken är gratis dagen till ära och på fjärrtågen har priserna sänkts till fem euro.

  • Oktober

  • Belgien köper USA-tillverkade stridsflygplan

   Regeringen meddelar att Belgien ska köpa 34 stridsflygplan av typen F-35 från amerikanska Lockheed Martin. Beskedet är ett bakslag för dem som förespråkar stöd för EU:s försvarsindustri och ville se belgarna köpa det Typhoon, ett stridsflygplan som tillverkats av ett europeiskt konsortium.

  • Polisprotest under EU-toppmöte

   Över 500 poliser i Bryssel – ungefär en femtedel av polisstyrkan – sjukskriver sig samtidigt som EU-ledare samlas i staden för ett toppmöte. Massjukskrivningen är en protestaktion för bättre pensioner, sjuklön och bemanning. EU-toppmötet följs av ett EU-möte med ledare från Asien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0