Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Belgiens kung beklagar övergrepp under kolonialtiden

   Belgiens kung Philippe uttrycker i ett brev till president Félix Tshisekedi djup ånger för de koloniala övergrepp som hans land begått i Kongo-Kinshasa. Brevet skrivs inför dagens firande av Kongo-Kinshasas 60 år som en självständig stat. Det publiceras också i en rad belgiska medier. Kung Philippe går dock inte så långt som en formell ursäkt. Åren 1885–1908 var landet kung Leopold II:s privata egendom. Under hans skräckvälde dog omkring tio miljoner invånare. Från 1908 fram till 1960 var Kongo-Kinshasa en belgisk koloni. Det är första gången Belgien offentligt uttrycker ånger över det som har hänt.

  • Poliser demonstrerar mot kritik

   Flera hundra poliser deltar i gatuprotester riktade mot vad de uppfattar som orättvis kritik vid den senaste tidens demonstrationer mot rasism. Utanför en domstolsbyggnad i Bryssel lägger poliser, flertalet civilklädda, demonstrativt ned handfängsel. De motsätter sig anklagelser om rasism inom poliskåren i Belgien, och säger att de inte är som sina amerikanska kollegor. En liknande protest pågår i Liège.

  • Kunglig protest mot protestvåg

   Prins Laurent, bror till kung Philippe, ger sig in i en pågående hätsk debatt om Belgiens koloniala förflutna när han tar sin anfader kung Leopold II i försvar. I en intervju säger Laurent att Leopold aldrig begick några övergrepp själv och aldrig besökte Kongo, och därför inte ”kan ha gjort någon där illa”. Leopold II som var kung 1865–1909 gjorde anspråk på dagens Kongo-Kinshasa som sin privata egendom, och är känd för ett osedvanligt brutalt styre som krävde miljontals människors liv (se Äldre historia). Under en pågående protestvåg, inspirerad av Black lives matter-rörelsen i USA, har flera statyer av Leopold blivit vandaliserade eller rivits av demonstranter runt om i Belgien.

  • Restauranger öppnar på nytt

   Många kaféer, restauranger och turistattraktioner öppnar igen för första gången sedan nedstängningen på grund av coronaviruset för nästan tre månader sedan. Vissa begränsningar gäller dock fortfarande, bland annat måste serveringspersonalen bära munskydd och borden stå på ett större avstånd från varandra än normalt.

  • Krisstöd året ut

   Premiärminister Sophie Wilmès meddelar att anställda som permitterats på grund av coronapandemin kommer att få stöd året ut och en lägre momssats som införts i besöksnäringen behålls också resten av året. Alla invånare i Belgien kommer att tilldelas ett järnvägspass som ger rätt till tio resor inom landet, vilket ska hjälpa till att kompensera för uteblivna utländska gäster.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0