Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Stor protest mot covidrestriktioner

   Tiotusentals demonstranter deltar i en protest mot covidrestriktioner och särskilt kraven på vaccinpass för inträde på diverse ställen. En grupp demonstranter kastar sten och polisen svarar med tårgas och vattenkanoner. Demonstrationen är en av de större som hållits sedan pandemin bröt ut, med många deltagare också från andra länder. Smittspridningen är mycket omfattande på grund av den nya varianten omikron, i Belgien liksom i övriga Europa, men eftersom varianten ger mildare symptom och många är vaccinerade är sjukvården inte lika pressad som vid tidigare vågor. Premiärminister Alexander De Croo har nyligen tillkännagivit att restauranger och barer nu kan förlänga sina öppettider, medan nattklubbar fortfarande hålls stängda.

 • 2021

  • December

  • Domstol upphäver nedstängning

   En domstol upphäver ett regeringsbeslut om att stänga nöjeslokaler som konserthallar och biografer, med hänvisning till att myndigheterna inte kunnat visa varför just sådana anläggningar är farliga för folks hälsa. När beskedet om stängningen kom sex dagar tidigare sade premiärminister Alexander De Croo att det kan bli aktuellt med ytterligare restriktioner på grund av den ökande spridningen av coronaviruset. Restauranger och barer måste sedan början av månaden stänga senast kl 23.

  • November

  • Stor demonstration mot covidrestriktioner

   Tiotusentals människor deltar i en protestmarsch mot skärpta restriktioner som har införts för att hindra spridning av coronaviruset. Fyrverkerier kastas mot polisen som i sin tur använder tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Protesterna riktas främst mot krav på covidpass, som innebär att ovaccinerade hindras från att besöka restauranger och barer.  Myndigheterna har skärpt kraven på munskydd som nu måste användas av alla över tio års ålder inomhus, och även i en del fall utomhus. De flesta måste arbeta hemifrån minst fyra dagar i veckan åtminstone till mitten av december. Planer finns på att göra det obligatoriskt för anställda inom vården att vaccinera sig.

  • September

  • Regeringschefen kritiserar ovaccinerade

   Premiärminister Alexander De Croo riktar skarp kritik mot dem som inte vaccinerat sig mot covid-19 och säger att det ”inte är försvarbart”. Vaccinationstäckningen är 84 procent av alla över 18 år, en av de högsta siffrorna i Europa. Men de regionala skillnaderna är stora, i Bryssel är bara 64 procent vaccinerade. Den 1 oktober slopas kravet på munskydd på offentliga platser som butiker och restauranger på många håll, men inte i Bryssel. Av de nära 20 000 som vårdats på sjukhus för covid-19 under året var mer än 98 procent ovaccinerade.

  • Juli

  • Hungerstrejk avbryts, regeringskris avvärjd

   Flera hundra papperslösa arbetare, främst från Marocko och Algeriet, avbryter en två månader lång hungerstrejk med krav på att få stanna i landet. Beslutet avvärjer hotet om en regeringskris då både socialister och miljöpartister hotat att dra tillbaka sina ministrar om någon av arbetarna skulle avlida på grund av hungerstrejken. Premiärminister Alexander De Croo välkomnar beslutet om att avbryta hungerstrejken som ”det enda rätta”. Arbetarna slog läger på flera håll i Bryssel, bland annat i en kyrka och ett universitetskafé, efter flera månader av fruktlösa förhandlingar med myndigheterna. Nu upphör aktionen efter ett löfte om att runt 450 av dem kan åberopa ”särskilda omständigheter” för att stanna. Strejkdeltagarna, varav många jobbat länge i Belgien, har fått omfattande stöd från olika grupper, däribland ledarna för sex franskspråkiga universitet.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0