Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Regeringschefen kritiserar ovaccinerade

   Premiärminister Alexander De Croo riktar skarp kritik mot dem som inte vaccinerat sig mot covid-19 och säger att det ”inte är försvarbart”. Vaccinationstäckningen är 84 procent av alla över 18 år, en av de högsta siffrorna i Europa. Men de regionala skillnaderna är stora, i Bryssel är bara 64 procent vaccinerade. Den 1 oktober slopas kravet på munskydd på offentliga platser som butiker och restauranger på många håll, men inte i Bryssel. Av de nära 20 000 som vårdats på sjukhus för covid-19 under året var mer än 98 procent ovaccinerade.

  • Juli

  • Hungerstrejk avbryts, regeringskris avvärjd

   Flera hundra papperslösa arbetare, främst från Marocko och Algeriet, avbryter en två månader lång hungerstrejk med krav på att få stanna i landet. Beslutet avvärjer hotet om en regeringskris då både socialister och miljöpartister hotat att dra tillbaka sina ministrar om någon av arbetarna skulle avlida på grund av hungerstrejken. Premiärminister Alexander De Croo välkomnar beslutet om att avbryta hungerstrejken som ”det enda rätta”. Arbetarna slog läger på flera håll i Bryssel, bland annat i en kyrka och ett universitetskafé, efter flera månader av fruktlösa förhandlingar med myndigheterna. Nu upphör aktionen efter ett löfte om att runt 450 av dem kan åberopa ”särskilda omständigheter” för att stanna. Strejkdeltagarna, varav många jobbat länge i Belgien, har fått omfattande stöd från olika grupper, däribland ledarna för sex franskspråkiga universitet.

  • Nationell sorgedag efter översvämningar

   En nationell sorgedag iakttas efter de svåra översvämningar den senaste veckan som krävt minst 31 människors liv i Belgien och flera hundra i Europa sammanlagt. Premiärminister Alexander De Croo och flera andra ministrar, liksom medlemmar av kungafamiljen, deltar i en ceremoni i staden Verviers. Under de våldsamma skyfallen uppmanades vid tillfälle hela befolkningen i Liège, runt 200 000 människor, att evakuera sina hem. Fler mindre orter i provinsen Limburg evakuerades också.

  • Kvinnor och barn hem från IS-läger

   Tio barn och sex mödrar hämtas hem från läger i Syrien där tidigare anhängare av Islamiska staten (IS) sitter fångna sedan den extrema islamistgruppen besegrades på slagfältet 2019. Det är den största gruppen hittills som förs till ett europeiskt land från lägren. Frågan om att återbörda kvinnor och barn är kontroversiell i Belgien liksom i andra länder. Regeringen tillkännagav i mars avsikten att få hem medborgare under tolv år och angav nationell säkerhet som ett skäl. För mödrarna väntar åtal för terrorbrott, medan barnen väntas bli omhändertagna av sociala myndigheter.

  • Juni

  • Domstol slår ned på klimatpolitik

   En distriktsdomstol i Bryssel slår fast att statliga myndigheter har varit försumliga i sin hantering av klimatkrisen, ett utslag som miljöaktivister hyllar som ett historiskt genombrott. Domstolen fastställer däremot inga utsläppsnivåer, till aktivisternas besvikelse. Miljögruppen Klimaatzaak inledde den juridiska processen 2015, i hopp om att nå resultat lika dem i Nederländerna och Tyskland. Över 58 000 medborgare stod bakom rättsfallet som riktades mot den federala regeringen och de tre regionerna. Domstolen kom fram till att de brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att bromsa klimatkrisen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0