Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Fortsatta inskränkningar på grund av corona

   Belgien följer efter en rad andra länder i Europa och stänger sina gränser för allt utom godstransporter och personresor som bedöms ”nödvändiga”. Alla folksamlingar har förbjudits och invånarna har ålagts att stanna hemma, förutom för att träna, besöka läkare eller handla mat. Syftet med åtgärderna är att försöka bromsa coronasmittan.

  • Viruskris ger ny regering

   Som en följd av den pågående coronakrisen lyckas de trätande politiska partierna sluta upp bakom den tillförordnade premiärministern Sophie Wilmès och ge henne stöd i en förtroendeomröstning. Belgien får därmed en ordinarie regering med parlamentarisk majoritet för första gången sedan december 2018. Nio partier har enats om att ge Wilmès ”särskilda befogenheter” att hantera situationen. Högernationalisterna i N-VA vägrar dock att delta i vad N-VA-företrädaren Theo Francken kallar en ”coronadiktatur”.

  • Omfattande åtgärder mot coronavirus

   Regeringen stänger alla skolor, barer och restauranger samt ställer in alla kultur- och sportevenemang, för att hindra spridningen av det coronavirus som orsakar covid-19. Föräldrar utan barnvakt ska få hjälp av myndigheterna, heter det. Belgarna uppmanas också att arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

  • Januari

  • Friande dom i dödshjälpsmål

   Tre läkare frikänns i en första rättegång i Belgien rörande ett fall av dödshjälp. Anhöriga och åklagaren hävdade att en 38-årig kvinna som fick hjälp att dö 2010 ville det på grund av ett misslyckat förhållande och inte på grund av en ”obotlig sjukdom” som lagen kräver. Men domstolen gick på försvarets linje. Flera tidigare rättsfall har varit på tapeten sedan lagen om dödshjälp infördes 2002 men det är första gången det går hela vägen till rättegång. Enligt belgiska medier fick 2 357 personer hjälp att dö i Belgien 2018.

  • Ex-kung erkänner utomäktenskaplig dotter

   Den förre kungen Albert erkänner att han är far till en nu 51-årig dotter, Delphine Boël, något som han ihärdigt förnekat allt sedan Boël först hävdade det offentligt för flera årtionden sedan. När Albert abdikerade 2013 gick hon till domstol vilket resulterade i att Albert dömdes att DNA-prov, mot ett vite på 5 000 euro per dag om han vägrade. DNA-provet har nu fastslagit faderskapet. Boëls mor har hävdat att hon hade en affär med dåvarande prins Albert 1966–1984.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0