Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Munskydd obligatoriskt i Bryssel

   Myndigheterna i regionen Bryssel inför krav på munskydd på alla offentliga platser, i ett försök att hejda spridningen av coronaviruset. Redan tidigare, sedan den 11 juli, har det varit krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus, för alla från tolv år och uppåt. Belgien har de högsta dödstalen per invånare i världen i covid-19, och smittspridningen ökar nu på nytt. Närmare 10 000 har avlidit i sjukdomen.

  • Rekordstort BNP-fall

   Den belgiska ekonomin krympte med 12,2 procent under årets andra kvartal, enligt preliminära siffror från centralbanken. Fallet är det största som registrerats under en tremånadersperiod. Även under årets första kvartal var tillväxten negativ, minus 3,5 procent, vilket innebär att landet nu tekniskt sett befinner sig i en lågkonjunktur.

  • Juli

  • Kungastaty vandaliserad igen

   En staty av kung Leopold II vandaliseras för tredje gången på kort tid. Statyn utanför Afrikamuseet i Bryssel har kommit i fokus sedan omfattande protester mot rasism i USA, ledda av den så kallade Black lives matter-rörelsen, fått spridning i andra delar av världen. Leopold II var kung 1865–1909 och hans terrorvälde i dagens Kongo-Kinshasa kostade miljontals människor livet.

  • Juni

  • Belgiens kung beklagar övergrepp under kolonialtiden

   Belgiens kung Philippe uttrycker i ett brev till president Félix Tshisekedi djup ånger för de koloniala övergrepp som hans land begått i Kongo-Kinshasa. Brevet skrivs inför dagens firande av Kongo-Kinshasas 60 år som en självständig stat. Det publiceras också i en rad belgiska medier. Kung Philippe går dock inte så långt som en formell ursäkt. Åren 1885–1908 var landet kung Leopold II:s privata egendom. Under hans skräckvälde dog omkring tio miljoner invånare. Från 1908 fram till 1960 var Kongo-Kinshasa en belgisk koloni. Det är första gången Belgien offentligt uttrycker ånger över det som har hänt.

  • Poliser demonstrerar mot kritik

   Flera hundra poliser deltar i gatuprotester riktade mot vad de uppfattar som orättvis kritik vid den senaste tidens demonstrationer mot rasism. Utanför en domstolsbyggnad i Bryssel lägger poliser, flertalet civilklädda, demonstrativt ned handfängsel. De motsätter sig anklagelser om rasism inom poliskåren i Belgien, och säger att de inte är som sina amerikanska kollegor. En liknande protest pågår i Liège.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0