Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Domstol slår ned på klimatpolitik

   En distriktsdomstol i Bryssel slår fast att statliga myndigheter har varit försumliga i sin hantering av klimatkrisen, ett utslag som miljöaktivister hyllar som ett historiskt genombrott. Domstolen fastställer däremot inga utsläppsnivåer, till aktivisternas besvikelse. Miljögruppen Klimaatzaak inledde den juridiska processen 2015, i hopp om att nå resultat lika dem i Nederländerna och Tyskland. Över 58 000 medborgare stod bakom rättsfallet som riktades mot den federala regeringen och de tre regionerna. Domstolen kom fram till att de brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att bromsa klimatkrisen.

  • Nya lättnader i coronarestriktionerna

   Ytterligare lättnader i restriktionerna införs så att det bland annat blir möjligt att sitta inomhus på kaféer och restauranger, om än med begränsningar i fråga om antal personer per bord och annat. Uteserveringar fick klartecken redan för en månad sedan även om det finns begränsningar även där. Besökare i hemmet tillåts nu – men högst fyra åt gången. Vidare kan event hållas inom hus med upp till 200 deltagare eller 75 procent av maxkapaciteten. Smittspridningen har avtagit rejält och vaccinationsgraden ökar stadigt. Antalet döda i covid-19 uppgår till cirka 25 000.

  • Mars

  • Staten stäms för bristande klimatpolitik

   Runt 60 000 belgare stämmer staten för passivitet i kampen mot klimatförändringarna. Föreningen Klimatzaak har drivit frågan sedan 2015 med krav på att landet inte lever upp till sina åtaganden enligt Parisavtalet. Stämningsansökan omfattar såväl den federala regeringen som regeringarna i de tre regionerna. I en liknande process i Nederländerna fälldes staten 2015.

  • Januari

  • Tio inför rätta för bombdåden 2016

   Tio misstänkta kommer att ställas inför rätta 2022 för de dödligaste attentaten under fredstid i landets historia (se 22 mars 2016). Rättegången inleds först när en separat rättsprocess i Frankrike avslutats eftersom en av de misstänkta, Salah Abdeslam, står inför rätta även för bombdåden där i november 2015. Bland de misstänkta finns också svensken Osama Krayem.

 • 2020

  • Oktober

  • ”Tsunami” av covid-fall

   Barer och restauranger i hela Belgien stängs i en månad och utegångsförbud införs från midnatt, i ett försök att hejda den fortsatt ökande spridningen av coronaviruset. Skärpningar av restriktionerna tidigare i månaden har inte haft önskad effekt. Antalet smittfall uppgår nu till drygt 222 000, vilket innebär en fördubbling på en månad. Enligt hälsominister Frank Vandenbroucke håller Belgien på att förlora kontrollen över coronasmittan som börjar likna en ”tsunami”. Läget i Vallonien och Bryssel är värst ur smittsynpunkt – och därmed farligast – i Europa, enligt Vandenbroucke.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0