Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Tio inför rätta för bombdåden 2016

   Tio misstänkta kommer att ställas inför rätta 2022 för de dödligaste attentaten under fredstid i landets historia (se 22 mars 2016). Rättegången inleds först när en separat rättsprocess i Frankrike avslutats eftersom en av de misstänkta, Salah Abdeslam, står inför rätta även för bombdåden där i november 2015. Bland de misstänkta finns också svensken Osama Krayem.

 • 2020

  • Oktober

  • ”Tsunami” av covid-fall

   Barer och restauranger i hela Belgien stängs i en månad och utegångsförbud införs från midnatt, i ett försök att hejda den fortsatt ökande spridningen av coronaviruset. Skärpningar av restriktionerna tidigare i månaden har inte haft önskad effekt. Antalet smittfall uppgår nu till drygt 222 000, vilket innebär en fördubbling på en månad. Enligt hälsominister Frank Vandenbroucke håller Belgien på att förlora kontrollen över coronasmittan som börjar likna en ”tsunami”. Läget i Vallonien och Bryssel är värst ur smittsynpunkt – och därmed farligast – i Europa, enligt Vandenbroucke.

  • Nya coronarestriktioner

   Striktare regler införs på nytt sedan spridningen av coronaviruset ökat oroväckande. I Bryssel stängs alla kaféer och barer i en månad, och alkoholkonsumtion förbjuds på allmän plats. I övriga delar av landet måste barer stänga klockan 23. Antalet personer man får ha nära kontakt med utanför det egna hushållet sänks från fem till tre. Samtidigt har lättnader nyligen införts i de mycket strikta munskyddsreglerna, trots den ökande smittan. Belgien har nu registrerat drygt 132 000 smittfall och strax över 10 000 döda i covid-19.

  • Ny regering tillträder

   Belgien får en ordinarie regering för första gången sedan december 2018 när en sjupartikoalition tillträder. Ny premiärminister blir den tidigare finansministern Alexander De Croo som företräder det flamländska liberala partiet Open VLD. I regeringen ingår också de vallonska liberalerna, socialister och miljöpartier från båda språkområden och det flamländska kristdemokratiska partiet. Flamländska separatister har fortsatt att protestera mot att de inte ingår i regeringsbildningen.

  • Exkungens utomäktenskapliga dotter blir prinsessa

   Den 52-åriga Delphine Boël blir juridiskt erkänd som prinsessa och officiell dotter till den förre kungen Albert, sedan en appellationsdomstol godkänt resultat från ett DNA-prov som blev klart i januari. Den nu 86-årige Albert erkände då för första gången att han är far till Boël, något som han ihärdigt förnekat allt sedan hon först hävdade det offentligt för flera årtionden sedan. När Albert abdikerade 2013 gick hon till domstol vilket resulterade i att Albert dömdes att lämna DNA-prov, mot ett vite på 5 000 euro per dag om han vägrade. Boëls mor har hävdat att hon hade en affär med dåvarande prins Albert 1966–1984.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0