Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Klimatstrejkande barn leder till ministeravgång

   Flanderns miljöminister Joke Schauvliege avgår sedan hon felaktigt hävdat att klimatstrejkande skolbarn utgjorde ett säkerhetshot mot henne. Tiotusentals elever har genomfört skolstrejker fyra torsdagar i rad, inspirerade av den svenska tonåringen Greta Thunberg. Eleverna kräver åtgärder mot klimatförändringarna. I Flandern har protester riktats mot Schauvliege som säger att hon fått tusentals sms. Men hon tvingas backa från ett påstående om att säkerhetstjänsten skulle ha sagt att eleverna är manipulerade av miljögrupper.

 • 2018

  • December

  • Premiärminister Michel avgår

   Efter bråket kring Belgiens anslutning till FN:s migrationspakt tidigare i december lämnar premiärminister Charles Michel in sin avskedsansökan till kung Philippe. Michels beslut kommer efter en debatt i parlamentet som visat att minoritetsregeringens planerade reformer inte har stöd från oppositionspartierna. Några dagar senare ber kungen Michel att fortsätta att leda en expeditionsregering fram till parlamentsvalet som planeras till slutet av maj 2019. 

  • Demonstrationer mot FN:s migrationspakt

   Flera tusen demonstrerar i Bryssel i protest mot FN-ramverket för migration som nyligen undertecknades av Belgiens regering vid ett möte i Marrakech tillsammans med ytterligare 163 stater. Att Belgien anslöt sig till pakten fick det flamländska N-VA  att lämna regeringen i protest (se 9 december). Polisen sätter in tårgas och vattenkanoner för att stoppa sammandrabbningar som uppstår. Det är bland annat det invandringskritiska Flamländska intresset som kallat till demonstrationer mot pakten som man menar kan leda till ökande invandring.

  • Flamländska N-VA lämnar regeringen

   Flamländska N-VA väljer att hoppa av regeringssamarbetet sedan det inte fått gehör för kravet att Belgien inte ska ansluta sig till ett FN-ramverk om migration. Överenskommelsen som ska undertecknas vid ett möte i Marocko 10−11 december har stött på motstånd från högerkrafter och invandringskritiker i Europa och bland annat Österrike och Ungern har valt att stå utanför. Premiärminister Charles Michel planerar att försöka fortsätta att leda en minoritetsregering fram till parlamentsvalet våren 2019. 

  • Hundratals gripna efter demonstrationer av ”gula västar”

   Polisen använder vattenkanoner och tårgas för att skingra ett tusental demonstranter och omkring 400 av dem grips. De unga demonstranterna har inspirerats av de pågående oroligheterna i Frankrike, där  ”Gula västarna”, som proteströrelsen kallas efter de trafikvästar som används av franska bilister, blockerat vägar i protest mot höjda bränslepriser och vandaliserat turiststråk i centrala Paris. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0