Belgien
Foto: Wikimedia Commons/Sergio Galletti

Belgien

Det lilla Belgien spelar stor roll internationellt med både EU:s och Natos högkvarter förlagda till Bryssel. Men nationen plågas av motsättningar mellan de flamländska och fransktalande delarna av landet. Hotet om en delning av landet gör den federala staten svårstyrd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Minister avgår efter bråk om underskottet

   Budgetminister Eva De Bleeker lämnar sin post med anledning av ett bråk över budgetsiffror som regeringen presenterat. Upprörda scener har utspelat sig i parlamentet där oppositionen anklagat regeringen för att lägga fram en föråldrad prognos för budgetunderskottet. Regeringen har spått att underskottet, som redan är ett av de största i EU, stiger till 5,8 procent av BNP 2023. Men samtidigt har en skattelättnad gällande elräkningar förlängts, för att lindra effekterna av energikrisen, till en kostnad av cirka 1,7 miljarder euro. Det gör att underskottet nu kan svälla till 6,1 procent av BNP. Premiärminister Alexander De Croo har sagt att annan skattereform ska kompensera för bortfallet men godtar budgetministerns avgång.

  • Misstänkt terrordåd i Bryssel

   En polis dödas och en skadas när en man går till attack med en kniv vid en järnvägsstation i Bryssel. Gärningsmannen grips på platsen. Attacken sker samtidigt som en rättegång pågår efter terrordådet 2016 då 32 människor dödades på flygplatsen och i en tunnelbanestation, av islamistiska terrorister.

  • September

  • Planer avslöjas på kidnappning av justitieministern

   Fyra personer rapporteras ha gripits i Nederländerna, misstänkta för att ha planerat att föra bort Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne, som också är borgmästare i Kortrijk. Van Quickenborne har i en TV-intervju sagt att ”knarkmaffian” låg bakom kidnappningsplanerna. Polisen har skärpt säkerheten kring ministern efter avslöjandet.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   EU-ländernas energiministrar - med undantag av Ungerns – når en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0