Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Albanien får plats i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamlingen röstar för att ge Albanien en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd 2022–2023, tillsammans med Brasilien, Förenade arabemiraten, Gambia och Ghana. Det är första gången som Albanien får en plats i rådet, där hälften av de tio icke-permanenta medlemmarna byts ut varje år. Det rådde ingen konkurrens i någon av omröstningarna.

  • Parlamentet vill avsätta presidenten

   Parlamentet röstar med stor marginal för att avsätta president Ilir Meta efter anklagelser om att stödde oppositionen i valet i april, trots att presidenten enligt författningen ska vara opartisk. President Meta avfärdar beslutet som ”författningsvidrigt och löjligt”. Författningsdomstolen har nu tre månader på sig att avgöra frågan om Metas framtid som statschef. Parlamentet inledde en utredning en kort tid efter valet för att avgöra frågan om Meta borde avsättas. Ilir Meta har tidigare medlem av Socialistpartiet men bildade 2004 Socialiströrelsen för integration (LSI). Han lämnade partiledarposten i LSI innan han valdes till president 2017. Meta anklagade under valrörelsen premiärminister Edi Rama för auktoritärt styre och korruption.

  • Maj

  • Tidigare statsåklagare dömd för korruptionsbrott

   Den tidigare statsåklagaren Adratik Llalla döms till två års fängelse för korruption. Llalla döms för att ha givit falska uppgifter i fråga om sina tillgångar. Enligt domen har han inte kunnat förklara var pengarna kom för att köpa bland annat en lägenhet i Durrës och över 20 000 kvadratmeter mark, till ett sammanlagt värde på drygt 8 miljoner euro. Llalla, som var statsåklagare 2012–2017, stängs också av från offentliga ämbeten i fem år. Han är den högst uppsatta person hittills som dömts av Särskilda domstolen för korruption och organiserad brottslighet, som inrättades 2019.

  • April

  • Socialisterna behåller regeringsmakten

   Två dagar efter valet, när nästan alla röster räknats, utropar premiärminister Edi Rama seger då regeringspartiet med närmare 49 procent av rösterna behåller egen majoritet i parlamentet. Men oppositionen protesterar och hävdar att fusk har förekommit. Vallokalsundersökningar pekade på att det var mycket jämnt mellan det regerande Socialistpartiet (PS) och oppositionen som leds av Demokratiska partiet (PD) och dess allierade i Socialiströrelsen för integration (LSI). 

  • Dödligt skottdrama mellan politiska rivaler

   En lokalpolitiker skjuts ihjäl och fyra skadas när skottlossning bryter ut mellan anhängare av det regerande Socialistpartiet respektive Demokratiska partiet, bara dagar före parlamentsvalet. Incidenten i Elbasan söder om Tirana. Flera personer grips, däribland en före detta polis som misstänks vara den som avlossade det dödande skottet. Han ska ha varit livvakt åt en kandidat för Demokratiska partiet. Som vanligt är retoriken hård från båda håll inför valet och anklagelser om korruption vanliga, men tidigare har inga allvarliga våldshändelser rapporterats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0