Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Konfrontation om kommunvalen

   Den politiska krisen skruvas upp ytterligare ett varv när presidenten och det regerande Socialistpartiet hamnar i en öppen konfrontation kring huruvida kommunalval ska hållas planenligt den 30 juni. Krisen inleddes när president Ilir Meta tre veckor före valen tillkännagav att de ställts in, då ”rådande förhållanden” med oppositionsbojkott omöjliggör fria och demokratiska val. Det beskedet tillbakavisades genast av premiärminister Edi Rama och nu röstar parlamentet mot presidentens utspel, samt fördömer honom för att ha överträtt sina befogenheter. Regeringen har också sagt att en process ska inledas för att försöka tvinga bort Ilir Meta från presidentposten, men det måste i så fall prövas av författningsdomstolen – som för närvarande inte är aktiv då alla domare utom en avgått de senaste månaderna. Detta i sin tur beror på en reformprocess i syfte att komma åt korruptionen. Presidenten i Albanien har formellt ingen partianknytning, men Ilir Meta var tidigare ledare för Socialistiskrörelsen för integration (LSI) som tillhör oppositionen.

  • Maj

  • EU-förhandlingar rekommenderas

   EU-kommissionen uppmanar EU:s medlemsstater att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien, liksom med Nordmakedonien. Enligt kommissionen har båda stater levt upp till de reformkrav som EU har ställt (se även April och Juni 2018). Utvidgningskommissionären Johannes Hahn betonar att EU nu måste leva upp till sina utfästelser. Premiärminister Edi Rama säger att beskedet visar att Albanien framgångsrikt har ”gjort sin hemläxa”. Det är oklart om medlemsländerna kommer att fatta beslut i frågan vid sitt toppmöte i Bryssel i juni, eller om det blir vid ett EU-ministermöte i juli.

  • EU-hjälp med gränsbevakning

   EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex inleder en insats i Albanien, den första utanför unionen. Premiärminister Edi Rama kallar det är ett viktigt steg i relationerna mellan Albanien och EU som stärker samarbetet på säkerhetsområdet. Frontex ska bevaka gränsen mot Grekland tillsammans med albanska gränsvakter.

  • Ytterligare skadade utanför parlamentet

   Återigen inträffar våldsamma sammandrabbningar när oppositionen demonstrerar utanför parlamentsbyggnaden. Demonstranter kastar smällare och molotovcocktails mot polisen som svarar med vattenkanoner och tårgas. Minst tolv poliser och ett antal andra personer skadas, och många grips av polisen.

  • April

  • Flera skadade i nya protester

   Flera personer skadas under sammandrabbningar med polis utanför parlamentsbyggnaden i Tirana. Polisen använder tårgas och batonger för att hejda demonstranter som satt eld på en bil och försöker storma parlamentsbyggnaden. Bland de skadade finns förutom demonstranter även poliser och journalister. Oppositionsledaren Lutzim Basha upprepar kravet på att premiärminister Edi Rama ska avgå.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0