Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Flera skadade i nya protester

   Flera personer skadas under sammandrabbningar med polis utanför parlamentsbyggnaden i Tirana. Polisen använder tårgas och batonger för att hejda demonstranter som satt eld på en bil och försöker storma parlamentsbyggnaden. Bland de skadade finns förutom demonstranter även poliser och journalister. Oppositionsledaren Lutzim Basha upprepar kravet på att premiärminister Edi Rama ska avgå.

  • Mars

  • Ny sammandrabbning utanför parlamentet

   Återigen drabbar demonstranter ihop med polis utanför parlamentsbyggnaden i Tirana. Det är den sjunde oppositionsledda protesten på sex veckor, och åtminstone den tredje som urartar i våldsamheter. De bryter ut när demonstranter försöker storma parlamentsbyggnaden. Oppositionen fortsätter att kräva premiärminister Edi Ramas avgång och bojkottar sedan en dryg månad arbetet i parlamentet.

  • Februari

  • Försök blockera parlamentet

   Tumult uppstår utanför parlamentsbyggnaden när oppositionspolitiker och anhängare försöker hindra ledamöter från det regerande PS från att ta sig in. Polisen använder tårgas för att skingra demonstranterna som kastar sten och rökgranater mot byggnaden. Oppositionsledaren Lulzim Basha deltar i protesten och försäkrar att kampen kommer att fortsätta tills regeringen störtats. Ledaren för det socialdemokratisak LSI, Monika Kryemadhi, kallar parlamentet illegitimt.

  • Oppositionen lämnar parlamentet

   Trycket på premiärminister Edi Rama ökar när oppositionsledaren Lulzim Basha förkunnar att parlamentsledamöter från Demokratiska paritet och dess allierade har beslutat att lämna sina poster. Basha upprepar anklagelser om att regeringen manipulerade valresultaten 2017 och har band till organiserad brottslighet. Oppositionen bojkottade parlamentet också under andra halvan av 2018. Premiärminister Rama avfärdar det nya hotet om avhopp med att oppositionen är ”desperat”.

  • Våldsam protest mot premiärministern

   Tusentals oppositionsanhängare deltar i en protest med krav på att premiärminister Edi Rama avgår, utanför parlamentet i Tirana. Flera av dem försöker tränga sig in i byggnaden och situationen blir tumultartad. En oppositionsallians med fem partier anklagar Rama för ”samarbete med organiserad brottslighet” och för att låta korruption och fattigdom bre ut sig. Oppositionspartierna förespråkar en teknokratregering. Ledaren för Demokratiska partiet, Lulzim Basha, har inför protesten sagt att ”det blir Ramas sista dag vid makten”. Bara några dagar tidigare hölls en liknande protest med krav på Ramas avgång.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0