Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Domstol räddar kvar presidenten

   Författningsdomstolen ogiltigförklarar parlamentets beslut att avsätta president Ilir Meta (se Juni 2021). Parlamentarikerna röstade för att avsätta Meta sedan en kommission funnit att han stött oppositionen, utlöst politisk instabilitet och inte uppfyllt sin plikt att upprätthålla nationell enighet. Meta har inte gjort sig skyldig till några allvarliga kränkningar av författningen, meddelar domstolen utan att förklara närmare. Beslutet kan inte överklagas och Meta sitter därmed kvar. Under valrörelsen inför parlamentsvalet i april hamnade Meta upprepade gånger i heta meningsutbyten med den socialistiske premiärministern Edi Rama, som han anklagade för att vara auktoritär och korrupt. Meta hotade också att lämna presidentposten om socialisterna vann valet, vilket de gjorde.

  • Exminister döms för maktmissbruk

   Den före detta inrikesministern Samir Tahiri döms till tre år och fyra månader i fängelse för maktmissbruk. Tahiri var inrikesminister 2013–2017 och tidigare allierad till premiärminister Edi Rama. Han döms nu för att ha dragit nytta av kontakter med personer med kopplingar till narkotikahandeln. Tahiri dömdes till fängelse villkorligt för maktmissbruk också 2019, men Högsta domstolen beslutade 2021 att rättegången skulle tas om.

  • Januari

  • Strid om partiledning blir våldsam

   Polis får ingripa när en intern strid i det oppositionella Demokratiska partiet (DP) övergår i vandalisering och handgemäng. Ett drygt tiotal personer grips i samband med våldsamheterna i vilka en polis och en demonstrant skadas lindrigt. Bråket bröt ut sedan den tidigare DP-ledaren Sali Berisha, som varit både president och premiärminister, samlat anhängare i ett försök att störta Lulzim Basha som lett partiet sedan 2013. Berishas gäng använder järnrör för att bryta sig in i partihögkvarteret i Tirana, och kastar stenar som krossade fönster. De tar sig in på första våningen där Basha och andra parlamentsledamöter befinner sig, men skingras sedan av polisen. Basha uteslöt Berisha från DP:s parlamentsgrupp i september, vilket utlöst en maktstrid inom partiet.

 • 2021

  • Juni

  • Albanien får plats i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamlingen röstar för att ge Albanien en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd 2022–2023, tillsammans med Brasilien, Förenade arabemiraten, Gambia och Ghana. Det är första gången som Albanien får en plats i rådet, där hälften av de tio icke-permanenta medlemmarna byts ut varje år. Det rådde ingen konkurrens i någon av omröstningarna.

  • Parlamentet vill avsätta presidenten

   Parlamentet röstar med stor marginal för att avsätta president Ilir Meta efter anklagelser om att stödde oppositionen i valet i april, trots att presidenten enligt författningen ska vara opartisk. President Meta avfärdar beslutet som ”författningsvidrigt och löjligt”. Författningsdomstolen har nu tre månader på sig att avgöra frågan om Metas framtid som statschef. Parlamentet inledde en utredning en kort tid efter valet för att avgöra frågan om Meta borde avsättas. Ilir Meta har tidigare medlem av Socialistpartiet men bildade 2004 Socialiströrelsen för integration (LSI). Han lämnade partiledarposten i LSI innan han valdes till president 2017. Meta anklagade under valrörelsen premiärminister Edi Rama för auktoritärt styre och korruption.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0