Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Omstritt flyktingmottagande godkänns

   Parlamentet godkänner avtalet med Italien om att bygga två mottagningscentrum för flyktingar som söker asyl i Italien samt hysa dem medan de väntar på svar. Avtalet som slöts med Italien i november 2023 har kritiserats av oppositionen i båda länderna samt av människorättsorganisationer. Det har tidigare godkänts av landets författningsdomstol.  

  • Demonstration mot regeringen

   Tusentals demonstranter i huvudstaden Tirana kräver regeringens avgång. Oppositionsledaren och den tidigare premiärministern Sali Berisha är med via videolänk då han sitter i husarrest sedan slutet av förra året misstänkt för korruption under sin ämbetstid (se December 2023). Sali Berisha menar att han är utsatt för en politisk attack från nuvarande regeringschefen Edi Rama som han i sin tur anklagar för att vara korrupt.   

 • 2023

  • December

  • F d regeringschefen Berisha i husarrest

   Den tidigare premiärministern Sali Berisha sätts i husarrest efter att ha vägrat att inställa sig hos polisen i samband med en korruptionsutredning. Sali Berisha misstänks ha gynnat sin svärson vid privatiseringen av ett statligt idrottskomplex 2008 då han var premiärminister. Två dagar tidigare hade parlamentet återkallat Sali Berishas juridiska immunitet. 

  • November

  • Albanien ska ta emot migranter åt Italien

   Italiens och Albaniens premiärministrar enas vid möte i Rom att om att migranter som räddats på Medelhavet ska kunna föras till särskilda mottagningscenter i Albanien i väntan på att italienska myndigheter tar ställning till deras asylansökningar. Två anläggningar med plats för omkring 3 000 människor kommer att byggas i Shengjin och i Gjaderområdet i nordvästra Albanien. Omkring 39 000 människor kommer att kunna inkvarteras varje år i de båda anläggningarna, där italiensk lagstiftning kommer att gälla.

 • 2022

  • December

  • Toppmöte med EU i Tirana

   Ledare för EU-länder och sex stater på västra Balkan håller ett toppmöte i Tirana, där bland annat följder av kriget i Ukraina står på dagordningen. Kriget har satt fokus på EU:s relation till länderna, som hoppas på att småningom bli medlemmar av unionen. Flera av dem har uttryckt frustration över att Ukraina och Moldavien tycks ha fått något av ett snabbspår in till unionen, medan de själva står och stampar. Balkanländernas EU-process har stärkts, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar länderna att ”välja läger”. Enligt von der Leyen försöker Ryssland (och även Kina) påverka länderna, medan EU är den största investeraren och den närmaste partnern. Av de sex länderna har två just har fått inleda förhandlingar om medlemskap (Albanien och Nordmakedonien), två förhandlar sedan flera år (Montenegro och Serbien), ett just rekommenderats bli kandidatland (Bosnien) och ett fortfarande står långt ifrån (Kosovo).

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0