Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Ex-inrikesminister döms för maktmissbruk

   Den tidigare inrikesministern Saimir Tahiri döms till tre års fängelse för maktmissbruk, men frias samtidigt från misstankar om narkotikasmuggling (se Januari och Maj 2018). Domstolen ger ingen förklaring till varför Tahiri döms för att ha missbrukar sin ställning.

  • Juni

  • Kommunval utan opposition

   Kommunalvalen genomförs trots oppositionens bojkott och presidentens försök tidigare i månaden att skjuta på datumet. Bara några små oppositionspartier deltar vilket resulterar i att det i många fall inte finns någon som utmanar Socialistpartiets kandidat. Oppositionsledaren Lulzim Basha har uppmanat sina anhängare att avstå från våld inför valet och endast mindre oroligheter rapporteras.

  • Valmyndighet fastslår lokalval

   Den högsta valmyndigheten ger sitt stöd för att lokalvalen ska hållas som planerat den 30 juni. Därmed har president Ilir Metas besked i början av månaden att valen skulle skjutas upp ogiltigförklarats.

  • EU skjuter på förhandlingsstart

   Trots EU-kommissionens rekommendation (se Maj 2019) beslutar EU:s medlemsländer att den formella förhandlingsstarten skjuts upp något till, ”som längst till oktober”. Tyskland uppges vara det land som i huvudsak bromsar nu: enligt den tyska EU-ministern behöver förbundsdagen mer tid för att fatta beslut i frågan som även rör Nordmakedonien.

  • Konfrontation om kommunvalen

   Den politiska krisen skruvas upp ytterligare ett varv när presidenten och det regerande Socialistpartiet hamnar i en öppen konfrontation kring huruvida kommunalval ska hållas planenligt den 30 juni. Krisen inleddes när president Ilir Meta tre veckor före valen tillkännagav att de ställts in, då ”rådande förhållanden” med oppositionsbojkott omöjliggör fria och demokratiska val. Det beskedet tillbakavisades genast av premiärminister Edi Rama och nu röstar parlamentet mot presidentens utspel, samt fördömer honom för att ha överträtt sina befogenheter. Regeringen har också sagt att en process ska inledas för att försöka tvinga bort Ilir Meta från presidentposten, men det måste i så fall prövas av författningsdomstolen – som för närvarande inte är aktiv då alla domare utom en avgått de senaste månaderna. Detta i sin tur beror på en reformprocess i syfte att komma åt korruptionen. Presidenten i Albanien har formellt ingen partianknytning, men Ilir Meta var tidigare ledare för Socialistiskrörelsen för integration (LSI) som tillhör oppositionen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0