Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Dödligt skottdrama mellan politiska rivaler

   En person skjuts ihjäl och fyra skadas när skottlossning bryter ut mellan anhängare av det regerande Socialistpartiet respektive Demokratiska partiet, bara dagar före parlamentsvalet. Incidenten i Elbasan söder om Tirana. Flera personer grips, däribland en före detta polis som misstänks vara den som avlossade det dödande skottet. Han ska ha varit livvakt åt en kandidat för Demokratiska partiet. Som vanligt är retoriken hård från båda håll inför valet och anklagelser om korruption vanliga, men tidigare har inga allvarliga våldshändelser rapporterats.

  • Februari

  • Oppositionspartier bildar allians

   Landets största oppositionsparti, det konservativa Albaniens demokratiska parti (PD), ingår en nygammal allians med det betydligt mindre vänsterpartiet Socialiströrelsen för integration (LSI). Ambitionen är att utmana om regeringsmakten vid valet i slutet av april, något som sannolikt kommer att kräva att de tillsammans samlar fler mandat än de har idag.

 • 2020

  • December

  • Minister avgår efter dödsskjutning

   Våldsamma protester bryter ut i Tirana sedan en man skjutits till döds av polisen, efter att han brutit mot utegångsförbudet under coronapandemin. Demonstranterna angriper polisen med flaskor och fyrverkeripjäser och kräver inrikesminister Sandër Lleshajs avgång. Polisen svarar med tårgas och vattenkanoner. Sammandrabbningarna pågår i två dagar och flera poliser och demonstranter skadas. Sandër Lleshaj meddelar senare att han lämnar sin post med omedelbar verkan.

  • Oktober

  • ICJ ska avgöra gränstvist

   Premiärminister Edi Rama meddelar efter ett möte med Greklands utrikesminister att de båda länderna enats om att låta FN:s skiljedomstol ICJ avgöra en decennielång tvist om var den gemensamma havsgränsen går. Det avtal om gränsdragningen som slöts 2009 revs senare upp av Albaniens konstitutionsdomstol och sedan dess har frågan varit infekterad. Den är dessutom en del av en större maritim dragkamp i östra Medelhavet som inkluderar flera andra länder och potentiella energiprojekt i regionen.

  • Juli

  • Albanien går in i recession

   Det nationella statistiska institutet Instat meddelar i sin kvartalsrapport att landets ekonomi gått tillbaka så kraftigt under början av 2020 att Albanien nu befinner sig i recession. Minskad inhemsk efterfrågan på varor och tjänster anges som den främsta orsaken, vilket i sin tur sägs bero på effekterna av coronapandemin. Enligt Instat pekar allt på att läget kommer att förvärra ytterligare under de kommande månaderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0