Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till EU även om ett medlemskap i unionen nu förefaller avlägset.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Svår jordbävning

   Ett 50-tal människor omkommer och uppemot 1 000 skadas när den värsta jordbävningen på årtionden skakar Albanien. Premiärminister Edi Rama uppger efteråt att regeringen planerar skärpta lagar med fängelse upp till 15 år för fusk med byggregler.

  • Oktober

  • Plötsligt stopp på vägen mot EU

   I ett svårt bakslag för regeringen blir det, tvärt emot vad som förväntats i över ett år (se Juni 2018), inget klartecken för Albanien (och Nordmakedonien) att inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Det står klart vid efter ett EU-toppmöte i Bryssel. Det är främst Frankrike som stoppar det väntade beslutet om ett startdatum för förhandlingar, med stöd av Danmark och Nederländerna. Tyskland däremot har fattat beslut i sin förbundsdag om att ge grönt ljus för medlemskapsförhandlingar (se även Juni 2019). Frankrike anför som skäl att EU dels måste stärka sin politik och sina institutioner internt, dels ändra sin utvidgningsprocess, innan det kan bli aktuellt med nya förhandlingar. Kritiken blir hård mot Frankrike även på hög nivå inom EU, där det talas om svikna löften och ett ”historiskt misstag”.

  • ”Mini-Schengen” på Balkan

   Albanien, Serbien och Nordmakedonien beslutar att bilda vad som kallas ett mini-Schengen, med EU:s passfria zon som modell. Avtalet undertecknas vid ett möte i serbiska Novi Sad, av premiärministraer Edi Rama samt Serbiens president Aleksandar Vučić och Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Från 2021 ska det gå att resa mellan länderna med bara ID-kort, och fri rörlighet ska uppnås även för varor, kapital och tjänster. Förhoppningar finns att de tre andra länderna på västra Balkan – Bosnien, Kosovo och Montenegro – också ska ansluta sig till avtalet.

  • September

  • Ex-inrikesminister döms för maktmissbruk

   Den tidigare inrikesministern Saimir Tahiri döms till tre års fängelse för maktmissbruk, men frias samtidigt från misstankar om narkotikasmuggling (se Januari och Maj 2018). Domstolen ger ingen förklaring till varför Tahiri döms för att ha missbrukar sin ställning.

  • Juni

  • Kommunval utan opposition

   Kommunalvalen genomförs trots oppositionens bojkott och presidentens försök tidigare i månaden att skjuta på datumet. Bara några små oppositionspartier deltar vilket resulterar i att det i många fall inte finns någon som utmanar Socialistpartiets kandidat. Oppositionsledaren Lulzim Basha har uppmanat sina anhängare att avstå från våld inför valet och endast mindre oroligheter rapporteras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0