Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2020 klartecken för att inleda förhandlingar med EU, även om ett medlemskap fortfarande lär dröja flera år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Minister avgår efter dödsskjutning

   Våldsamma protester bryter ut i Tirana sedan en man skjutits till döds av polisen, efter att han brutit mot utegångsförbudet under coronapandemin. Demonstranterna angriper polisen med flaskor och fyrverkeripjäser och kräver inrikesminister Sandër Lleshajs avgång. Polisen svarar med tårgas och vattenkanoner. Sammandrabbningarna pågår i två dagar och flera poliser och demonstranter skadas. Sandër Lleshaj meddelar senare att han lämnar sin post med omedelbar verkan.

  • Oktober

  • ICJ ska avgöra gränstvist

   Premiärminister Edi Rama meddelar efter ett möte med Greklands utrikesminister att de båda länderna enats om att låta FN:s skiljedomstol ICJ avgöra en decennielång tvist om var den gemensamma havsgränsen går. Det avtal om gränsdragningen som slöts 2009 revs senare upp av Albaniens konstitutionsdomstol och sedan dess har frågan varit infekterad. Den är dessutom en del av en större maritim dragkamp i östra Medelhavet som inkluderar flera andra länder och potentiella energiprojekt i regionen.

  • Juli

  • Albanien går in i recession

   Det nationella statistiska institutet Instat meddelar i sin kvartalsrapport att landets ekonomi gått tillbaka så kraftigt under början av 2020 att Albanien nu befinner sig i recession. Minskad inhemsk efterfrågan på varor och tjänster anges som den främsta orsaken, vilket i sin tur sägs bero på effekterna av coronapandemin. Enligt Instat pekar allt på att läget kommer att förvärra ytterligare under de kommande månaderna.

  • Mars

  • Klartecken för medlemskapsförhandlingar med EU

   EU ger till slut det efterlängtade klartecknet för att Albanien, och Nordmakedonien, ska få inleda medlemskapsförhandlingar med unionen. Något startdatum föreligger inte och den pågående coronapandemin gör att det kan dröja till innan samtalen kommer igång, kanske till hösten 2020. Några veckor tidigare har EU-kommissionen gjort tummen upp och slagit fast att båda länder har stärkt sina demokratiska institutioner tillräckligt och levererat fler ”konkreta och hållbara resultat”. EU-kommissionen har länge förespråkat medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien, men processen stötte på patrull när framför allt Frankrike krävde fler reformer och en ändrad utvidgningsprocess i EU (se Oktober 2019).

  • Utegångsförbud på grund av corona

   Ett utegångsförbud införs under större delen av dygnet för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset. Det blir tillåtet att vistas till fots utomhus endast under sammanlagt sex timmar, för att ta sig till och från arbete och mataffärer. Begränsningar för fordonstrafiken infördes redan i början av veckan. Antalet coronafall i landet är fortfarande få.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0