Albanien
Foto: Shutterstock/John Copland

Albanien

Albanien är ett litet bergigt land på Balkanhalvön med kust mot Adriatiska havet. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Sedan början av 1990-talet har Albanien utvecklats från ett isolerat och fattigt land, styrt av en stalinistisk kommunistregim, till en nation med öppen ekonomi och medlemskap i försvarsalliansen Nato. Albanien fick 2014 officiell status som kandidatland till EU även om ett medlemskap i unionen nu förefaller avlägset.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Omstridd medielag antas

   Parlamentet antar en kontroversiell medielag som bland annat innebär att böter införs för den som fälls för att ha publicerat ”falska nyheter” i nättidningar. Det rör sig om bötesbelopp på upp till 17 800 dollar, vilket är en skyhög summa i landet. Regeringen har stått på sig trots påtryckningar och bara luckrat upp några delar av det ursprungliga lagförslaget, som har mötts av protester från journalistgrupper och internationella rättighetsorganisationer. Enligt kritikerna ger lagen regeringen möjlighet att begränsa yttrandefriheten och kontrollera innehållet i medier. Premiärminister Edi Rama har gått hårt åt nättidningar efter jordbävningen i november och hotat med åtgärder på grund av det han kallar ”falska nyheter”.

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Albanien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Bosnien, Kosovo, Kroatien, Nordmakedonien och Turkiet.

  • November

  • Svår jordbävning

   Ett 50-tal människor omkommer och uppemot 1 000 skadas när den värsta jordbävningen på årtionden skakar Albanien. Premiärminister Edi Rama uppger efteråt att regeringen planerar skärpta lagar med fängelse upp till 15 år för fusk med byggregler.

  • Oktober

  • Plötsligt stopp på vägen mot EU

   I ett svårt bakslag för regeringen blir det, tvärt emot vad som förväntats i över ett år (se Juni 2018), inget klartecken för Albanien (och Nordmakedonien) att inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Det står klart vid efter ett EU-toppmöte i Bryssel. Det är främst Frankrike som stoppar det väntade beslutet om ett startdatum för förhandlingar, med stöd av Danmark och Nederländerna. Tyskland däremot har fattat beslut i sin förbundsdag om att ge grönt ljus för medlemskapsförhandlingar (se även Juni 2019). Frankrike anför som skäl att EU dels måste stärka sin politik och sina institutioner internt, dels ändra sin utvidgningsprocess, innan det kan bli aktuellt med nya förhandlingar. Kritiken blir hård mot Frankrike även på hög nivå inom EU, där det talas om svikna löften och ett ”historiskt misstag”.

  • ”Mini-Schengen” på Balkan

   Albanien, Serbien och Nordmakedonien beslutar att bilda vad som kallas ett mini-Schengen, med EU:s passfria zon som modell. Avtalet undertecknas vid ett möte i serbiska Novi Sad, av premiärministraer Edi Rama samt Serbiens president Aleksandar Vučić och Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Från 2021 ska det gå att resa mellan länderna med bara ID-kort, och fri rörlighet ska uppnås även för varor, kapital och tjänster. Förhoppningar finns att de tre andra länderna på västra Balkan – Bosnien, Kosovo och Montenegro – också ska ansluta sig till avtalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0