Albanien – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2022

  • September

  • Brytning med Iran efter cyberattack

   Regeringen bryter de diplomatiska förbindelserna med Iran och beordrar iransk ambassadpersonal att lämna landet. Skälet är anklagelser om en omfattande cyberattack mot Albanien den 15 juli. Enligt premiärminister Edi Rama finns ”obestridliga bevis” på att Iran anlitat fyra grupper att genomföra attacken. Hackarna ska ha försökt lamslå offentlig service, förstöra och stjäla data och utlösa allmänt kaos. Irans utrikesdepartement avfärdar anklagelserna som grundlösa och antyder att ”tredje part” kan ligga bakom anklagelserna. En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd uppger att amerikanska experter också har kunnat konstatera att Iran låg bakom attacken, liksom för senare intrång och läckor. Relationerna mellan Albanien och Iran är ansträngda sedan tidigare då Tirana sedan 2013 hyser flera tusen iranska dissidenter, efter en förfrågan från USA och FN. Några dagar efter brytningen rapporterar inrikesdepartementet om ännu en attack, den här gången mot polisens datasystem, och pekar på nytt ut Iran som ansvarigt.

  • Juni

  • Parlamentet väljer ny president

   Parlamentet utser Bajram Begaj till ny president. Beslutet fattas i en fjärde omröstning, då han får 78 av de 140 ledamöternas röster. Begaj har varit försvarschef men lämnade posten strax före utnämningen. Som president blir han dock formellt överbefälhavare. Bajram Begaj tar över den huvudsakligen ceremoniella posten när den sittande presidenten Ilir Meta avgår den 24 juli.

  • Februari

  • Domstol räddar kvar presidenten

   Författningsdomstolen ogiltigförklarar parlamentets beslut att avsätta president Ilir Meta (se Juni 2021). Parlamentarikerna röstade för att avsätta Meta sedan en kommission funnit att han stött oppositionen, utlöst politisk instabilitet och inte uppfyllt sin plikt att upprätthålla nationell enighet. Meta har inte gjort sig skyldig till några allvarliga kränkningar av författningen, meddelar domstolen utan att förklara närmare. Beslutet kan inte överklagas och Meta sitter därmed kvar. Under valrörelsen inför parlamentsvalet i april hamnade Meta upprepade gånger i heta meningsutbyten med den socialistiske premiärministern Edi Rama, som han anklagade för att vara auktoritär och korrupt. Meta hotade också att lämna presidentposten om socialisterna vann valet, vilket de gjorde.

  • Exminister döms för maktmissbruk

   Den före detta inrikesministern Samir Tahiri döms till tre år och fyra månader i fängelse för maktmissbruk. Tahiri var inrikesminister 2013–2017 och tidigare allierad till premiärminister Edi Rama. Han döms nu för att ha dragit nytta av kontakter med personer med kopplingar till narkotikahandeln. Tahiri dömdes till fängelse villkorligt för maktmissbruk också 2019, men Högsta domstolen beslutade 2021 att rättegången skulle tas om.

  • Januari

  • Strid om partiledning blir våldsam

   Polis får ingripa när en intern strid i det oppositionella Demokratiska partiet (DP) övergår i vandalisering och handgemäng. Ett drygt tiotal personer grips i samband med våldsamheterna i vilka en polis och en demonstrant skadas lindrigt. Bråket bröt ut sedan den tidigare DP-ledaren Sali Berisha, som varit både president och premiärminister, samlat anhängare i ett försök att störta Lulzim Basha som lett partiet sedan 2013. Berishas gäng använder järnrör för att bryta sig in i partihögkvarteret i Tirana, och kastar stenar som krossade fönster. De tar sig in på första våningen där Basha och andra parlamentsledamöter befinner sig, men skingras sedan av polisen. Basha uteslöt Berisha från DP:s parlamentsgrupp i september, vilket utlöst en maktstrid inom partiet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0