Albanien – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2024

  • Februari

  • Omstritt flyktingmottagande godkänns

   Parlamentet godkänner avtalet med Italien om att bygga två mottagningscentrum för flyktingar som söker asyl i Italien samt hysa dem medan de väntar på svar. Avtalet som slöts med Italien i november 2023 har kritiserats av oppositionen i båda länderna samt av människorättsorganisationer. Det har tidigare godkänts av landets författningsdomstol.  

  • Demonstration mot regeringen

   Tusentals demonstranter i huvudstaden Tirana kräver regeringens avgång. Oppositionsledaren och den tidigare premiärministern Sali Berisha är med via videolänk då han sitter i husarrest sedan slutet av förra året misstänkt för korruption under sin ämbetstid (se December 2023). Sali Berisha menar att han är utsatt för en politisk attack från nuvarande regeringschefen Edi Rama som han i sin tur anklagar för att vara korrupt.   

 • 2023

  • December

  • F d regeringschefen Berisha i husarrest

   Den tidigare premiärministern Sali Berisha sätts i husarrest efter att ha vägrat att inställa sig hos polisen i samband med en korruptionsutredning. Sali Berisha misstänks ha gynnat sin svärson vid privatiseringen av ett statligt idrottskomplex 2008 då han var premiärminister. Två dagar tidigare hade parlamentet återkallat Sali Berishas juridiska immunitet. 

  • November

  • Albanien ska ta emot migranter åt Italien

   Italiens och Albaniens premiärministrar enas vid möte i Rom att om att migranter som räddats på Medelhavet ska kunna föras till särskilda mottagningscenter i Albanien i väntan på att italienska myndigheter tar ställning till deras asylansökningar. Två anläggningar med plats för omkring 3 000 människor kommer att byggas i Shengjin och i Gjaderområdet i nordvästra Albanien. Omkring 39 000 människor kommer att kunna inkvarteras varje år i de båda anläggningarna, där italiensk lagstiftning kommer att gälla.

 • 2022

  • December

  • Toppmöte med EU i Tirana

   Ledare för EU-länder och sex stater på västra Balkan håller ett toppmöte i Tirana, där bland annat följder av kriget i Ukraina står på dagordningen. Kriget har satt fokus på EU:s relation till länderna, som hoppas på att småningom bli medlemmar av unionen. Flera av dem har uttryckt frustration över att Ukraina och Moldavien tycks ha fått något av ett snabbspår in till unionen, medan de själva står och stampar. Balkanländernas EU-process har stärkts, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar länderna att ”välja läger”. Enligt von der Leyen försöker Ryssland (och även Kina) påverka länderna, medan EU är den största investeraren och den närmaste partnern. Av de sex länderna har två just har fått inleda förhandlingar om medlemskap (Albanien och Nordmakedonien), två förhandlar sedan flera år (Montenegro och Serbien), ett just rekommenderats bli kandidatland (Bosnien) och ett fortfarande står långt ifrån (Kosovo).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0