Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Klartecken för medlemskapsförhandlingar med EU

   EU ger till slut det efterlängtade klartecknet för att Albanien, och Nordmakedonien, ska få inleda medlemskapsförhandlingar med unionen. Något startdatum föreligger inte och den pågående coronapandemin gör att det kan dröja till innan samtalen kommer igång, kanske till hösten 2020. Några veckor tidigare har EU-kommissionen gjort tummen upp och slagit fast att båda länder har stärkt sina demokratiska institutioner tillräckligt och levererat fler ”konkreta och hållbara resultat”. EU-kommissionen har länge förespråkat medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien, men processen stötte på patrull när framför allt Frankrike krävde fler reformer och en ändrad utvidgningsprocess i EU (se Oktober 2019).

  • Utegångsförbud på grund av corona

   Ett utegångsförbud införs under större delen av dygnet för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset. Det blir tillåtet att vistas till fots utomhus endast under sammanlagt sex timmar, för att ta sig till och från arbete och mataffärer. Begränsningar för fordonstrafiken infördes redan i början av veckan. Antalet coronafall i landet är fortfarande få.

  • Inskränkningar på grund av coronaviruset

   Regeringen beslutar att stänga skolor och förbjuda offentliga folksamlingar, inklusive sportevenemang, sedan de två första fallen upptäckts av det coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. Alla flyg har också ställts mellan Albanien och norra Italien, som är det värst drabbade landet i världen efter Kina. En knapp vecka senare inför regeringen böter på upp till 83 000 euro för den som bryter mot bestämmelser som tillkommit för att hejda smittspridningen.

  • Nytt klartecken från EU-kommissionen

   EU-kommissionen ger på nytt tummen upp för att Albanien, och Nordmakedonien, ska tillåtas inleda medlemskapsförhandlingar med unionen. Enligt kommissionen har båda länder stärkt sina demokratiska institutioner tillräckligt och levererat fler ”konkreta och hållbara resultat”. Albanien får lovord för reformerna inom rättsväsendet, inklusive granskningen av domare och åklagare, och kampen mot korruption och brottslighet – särskilt vad gäller odling av cannabis och smuggling av tyngre narkotika. EU-kommissionen har länge förespråkat medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien, men processen stötte på patrull när framför allt Frankrike krävde fler reformer och en ändrad utvidgningsprocess i EU (se Oktober 2019).

  • Ny protest mot premiärministern

   Tusentals oppositionsanhängare deltar i en demonstration mot premiärminister Edi Rama och hans regering. Demonstrationen har utlysts av president Ilir Meta som anklagar Rama för att försöka ta kontroll över rättsväsendet genom att styra nomineringen av domare till författningsdomstolen. Oppositionsledaren Llulzim Basha uppmanar folk att ”försvara författningen”. Runt 1 000 poliser har satts in och omringar premiärministerns kansli som också skyddas av kravallstaket. Vid protester som pågick i början av 2019 gjordes försök att storma byggnaden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0