Albanien – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2024

  • Januari

  • Omstridda flyktingcentrum godkänns

   Författningsdomstolen godkänner avtalet med Italien om att bygga två mottagningscentrum för flyktingar som söker asyl i Italien samt hysa dem medan de väntar på svar. Avtalet som slöts med Italien i november 2023 har kritiserats av oppositionen i båda länderna samt av människorättsorganisationer.  

 • 2023

  • December

  • F d regeringschefen Berisha i husarrest

   Den tidigare premiärministern Sali Berisha sätts i husarrest efter att ha vägrat att inställa sig hos polisen i samband med en korruptionsutredning. Sali Berisha misstänks ha gynnat sin svärson vid privatiseringen av ett statligt idrottskomplex 2008 då han var premiärminister. Två dagar tidigare hade parlamentet återkallat Sali Berishas juridiska immunitet. 

  • November

  • Albanien ska ta emot migranter åt Italien

   Italiens och Albaniens premiärministrar enas vid möte i Rom att om att migranter som räddats på Medelhavet ska kunna föras till särskilda mottagningscenter i Albanien i väntan på att italienska myndigheter tar ställning till deras asylansökningar. Två anläggningar med plats för omkring 3 000 människor kommer att byggas i Shengjin och i Gjaderområdet i nordvästra Albanien. Omkring 39 000 människor kommer att kunna inkvarteras varje år i de båda anläggningarna, där italiensk lagstiftning kommer att gälla.

 • 2022

  • December

  • Toppmöte med EU i Tirana

   Ledare för EU-länder och sex stater på västra Balkan håller ett toppmöte i Tirana, där bland annat följder av kriget i Ukraina står på dagordningen. Kriget har satt fokus på EU:s relation till länderna, som hoppas på att småningom bli medlemmar av unionen. Flera av dem har uttryckt frustration över att Ukraina och Moldavien tycks ha fått något av ett snabbspår in till unionen, medan de själva står och stampar. Balkanländernas EU-process har stärkts, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar länderna att ”välja läger”. Enligt von der Leyen försöker Ryssland (och även Kina) påverka länderna, medan EU är den största investeraren och den närmaste partnern. Av de sex länderna har två just har fått inleda förhandlingar om medlemskap (Albanien och Nordmakedonien), två förhandlar sedan flera år (Montenegro och Serbien), ett just rekommenderats bli kandidatland (Bosnien) och ett fortfarande står långt ifrån (Kosovo).

  • September

  • Brytning med Iran efter cyberattack

   Regeringen bryter de diplomatiska förbindelserna med Iran och beordrar iransk ambassadpersonal att lämna landet. Skälet är anklagelser om en omfattande cyberattack mot Albanien den 15 juli. Enligt premiärminister Edi Rama finns ”obestridliga bevis” på att Iran anlitat fyra grupper att genomföra attacken. Hackarna ska ha försökt lamslå offentlig service, förstöra och stjäla data och utlösa allmänt kaos. Irans utrikesdepartement avfärdar anklagelserna som grundlösa och antyder att ”tredje part” kan ligga bakom anklagelserna. En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd uppger att amerikanska experter också har kunnat konstatera att Iran låg bakom attacken, liksom för senare intrång och läckor. Relationerna mellan Albanien och Iran är ansträngda sedan tidigare då Tirana sedan 2013 hyser flera tusen iranska dissidenter, efter en förfrågan från USA och FN. Några dagar efter brytningen rapporterar inrikesdepartementet om ännu en attack, den här gången mot polisens datasystem, och pekar på nytt ut Iran som ansvarigt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0