UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Albanien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Bosnien, Kosovo, Kroatien, Nordmakedonien och Turkiet.

  • November

  • Svår jordbävning

   Ett 50-tal människor omkommer och uppemot 1 000 skadas när den värsta jordbävningen på årtionden skakar Albanien. Premiärminister Edi Rama uppger efteråt att regeringen planerar skärpta lagar med fängelse upp till 15 år för fusk med byggregler.

  • Oktober

  • Plötsligt stopp på vägen mot EU

   I ett svårt bakslag för regeringen blir det, tvärt emot vad som förväntats i över ett år (se Juni 2018), inget klartecken för Albanien (och Nordmakedonien) att inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Det står klart vid efter ett EU-toppmöte i Bryssel. Det är främst Frankrike som stoppar det väntade beslutet om ett startdatum för förhandlingar, med stöd av Danmark och Nederländerna. Tyskland däremot har fattat beslut i sin förbundsdag om att ge grönt ljus för medlemskapsförhandlingar (se även Juni 2019). Frankrike anför som skäl att EU dels måste stärka sin politik och sina institutioner internt, dels ändra sin utvidgningsprocess, innan det kan bli aktuellt med nya förhandlingar. Kritiken blir hård mot Frankrike även på hög nivå inom EU, där det talas om svikna löften och ett ”historiskt misstag”.

  • ”Mini-Schengen” på Balkan

   Albanien, Serbien och Nordmakedonien beslutar att bilda vad som kallas ett mini-Schengen, med EU:s passfria zon som modell. Avtalet undertecknas vid ett möte i serbiska Novi Sad, av premiärministraer Edi Rama samt Serbiens president Aleksandar Vučić och Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Från 2021 ska det gå att resa mellan länderna med bara ID-kort, och fri rörlighet ska uppnås även för varor, kapital och tjänster. Förhoppningar finns att de tre andra länderna på västra Balkan – Bosnien, Kosovo och Montenegro – också ska ansluta sig till avtalet.

  • September

  • Ex-inrikesminister döms för maktmissbruk

   Den tidigare inrikesministern Saimir Tahiri döms till tre års fängelse för maktmissbruk, men frias samtidigt från misstankar om narkotikasmuggling (se Januari och Maj 2018). Domstolen ger ingen förklaring till varför Tahiri döms för att ha missbrukar sin ställning.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0