Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Presidentsonen ställer upp i presidentvalet

   President Berdymukhamedovs son Serdar Berdymukhamedov har som väntat nominerats till kandidat för regeringspartiet TDP i nyvalet till presidentposten den 12 mars, rapporterar statliga turkmeniska medier.

  • President Berdymukhamedov meddelar sin avgång

   Turkmenistan utlyser nyval till presidentposten till den 12 mars. Det sker sedan president Berdymukhamedov meddelat att han tänker avgå och lämna över till "unga ledare". Berdymukhamedov behåller sin post som talman i överhuset.

 • 2021

  • April

  • Presidenten blir talman för senaten

   President Berdimuhamedow väljs enhälligt av senatorerna till talman för den nyinrättade senaten. Därmed innehar han landets två högsta politiska ämbeten.

  • Presidenten lättar på coronarestriktionerna

   Coronarestriktionerna för transporter, kommunikationer och näringsliv har hävts, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Allmänna platser som restauranger och gudstjänstlokaler har varit stängda sedan världshälsoorganisationen WHO:s besök i juli 2020, trots att Turkmenistan inte har haft ett enda fall av covid-19 enligt president Berdimuhamedow. Kravet att bära munskydd finns kvar.

  • Mars

  • Presidenten tar plats i senaten

   President Berdimuhamedow får en plats i senaten när det första valet hålls till parlamentets nyinrättade överhus. Inga oppositionskandidater finns med, och de allra flesta kandidater är statstjänstemän. Inga utländska valobservatörer är närvarande. Valdeltagandet är 98,7 procent enligt valmyndigheten. Av senatens 56 platser väljs 48 av provinsförsamlingar medan åtta platser utses av presidenten. Överhusets talman ersätter presidenten i händelse av att denne inte längre kan utföra sina uppgifter.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0