Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Författningen ses över

   En kommission inrättas för att utarbeta ett förslag på en rad grundlagsändringar. Syftet med ändringarna är att omorganisera, förbättra och stärka parlamentet. Sannolikt kommer parlamentet föreslås få en andra kammare. Det ska också förtydligas hur landet ska styras om presidenten inte längre kan utföra sina plikter. Bedömare tror att författningsändringarna är till för att stärka presidentsonen Serdars position inför ett planerat maktskifte mellan far och son.

  • Augusti

  • Rykten om presidentens död dementeras

   President Gurbanguly Berdimuhamedow visar sig offentligt för första gången sedan 5 juli. Därmed dementeras de rykten om hans död som ska ha spridits av oppositionella medier i utlandet. Presidenten öppningstalar vid ett ekonomiskt forum om Kaspiska havet i staden Avaza. Närvarande finns också regeringscheferna för Ryssland, Azerbajdzjan och Kazakstan samt Irans vicepresident.

  • April

  • Ny stad börjar byggas

   President Berdimuhamedow tar de tre första spadtagen i bygget av en ny stad utanför huvudstaden Asjgabat. Staden ska enligt presidenten få runt 70 000 invånare och förutom sportarenor, bostadshus, offentliga byggnader och museer ska även en internationell högskola för hästuppfödning inrättas där. Staden har ännu inte fått något namn, vilket enligt bedömare tyder på att den ska döpas efter presidenten själv. Den kommer att ligga i Berdimuhamedows hemprovins Ahal.

  • Mars

  • Kritik mot hur journalister trakasseras

   Reportrar utan gränser och flera andra enskilda organisationer kräver att turkmeniska myndigheter slutar trakassera oberoende journalister. Kravet ställs sedan den lokale journalisten Soltan Achilova belagts med reseförbud efter att vid flera tillfällen ha gripits, förhörts, satts i förvar och släppts för att snart gripas igen.

  • Februari

  • Tätare samarbete med Afghanistan

   President Berdimuhamedow och hans afghanske kollega, president Ghani, undertecknar ett avtal om strategiskt partnerskap mellan de två länderna vid ett möte i Asjgabat. Bland annat ska Berdimuhamedow ha erbjudit sig att mäkla fred mellan regeringen i Kabul och talibanrörelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0