Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Presidenten blir talman för senaten

   President Berdimuhamedow väljs enhälligt av senatorerna till talman för den nyinrättade senaten. Därmed innehar han landets två högsta politiska ämbeten.

  • Presidenten lättar på coronarestriktionerna

   Coronarestriktionerna för transporter, kommunikationer och näringsliv har hävts, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Allmänna platser som restauranger och gudstjänstlokaler har varit stängda sedan världshälsoorganisationen WHO:s besök i juli 2020, trots att Turkmenistan inte har haft ett enda fall av covid-19 enligt president Berdimuhamedow. Kravet att bära munskydd finns kvar.

  • Mars

  • Presidenten tar plats i senaten

   President Berdimuhamedow får en plats i senaten när det första valet hålls till parlamentets nyinrättade överhus. Inga oppositionskandidater finns med, och de allra flesta kandidater är statstjänstemän. Inga utländska valobservatörer är närvarande. Valdeltagandet är 98,7 procent enligt valmyndigheten. Av senatens 56 platser väljs 48 av provinsförsamlingar medan åtta platser utses av presidenten. Överhusets talman ersätter presidenten i händelse av att denne inte längre kan utföra sina uppgifter.

  • Februari

  • Presidenten befordrar sonen Serdar

   President Berdimuhamedow utnämner sin son Serdar Berdimuhamedow, 39 år, till vice premiärminister samt till ny chef för Turkmenistans högsta kammare för ekonomisk kontroll, ett organ för revision. Sonen får också plats i Statliga säkerhetsrådet (SSC). Tidigare har Serdar varit bland annat utrikes- samt industriminister. Som minister får sonen ansvar för digitalisering och införande av annan teknologi i förvaltning, sjukvård, utbildningssystem med mera. Som chef för Turkmenistans högsta kammare för ekonomisk kontroll ansvarar han för översynen av regeringens ekonomiska och finansiella verksamhet. Som medlem av säkerhetsrådet blir Serdar delaktig i beslut som rör militären och säkerhetstjänsten. Politiska bedömare anser att det blir allt tydligare att president Berdimuhamedow för fram sonen Serdar som sin potentiella efterträdare.

  • Januari

  • Oljetvist med Azerbajdzjan närmare lösning

   Turkmenistan enas med Azerbajdzjan om att gemensamt exploatera oljefältet Dostlug (tidigare Serdar/Kjapaz) i Kaspiska havet. De två länderna har i närmare 30 år legat i konflikt om vem som har rätt att utvinna oljan i fältet som ligger i ett omstritt område i Kaspiska havet. Konflikten har varit ett av hindren för byggandet av en oljeledning mellan de två länderna via Kaspiska havet.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0