Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Presidenten inviger infektionssjukhus

   President Gurbanguly Berdimuhamedow inviger ett nytt sjukhus för infektionssjukdomar. Han upprepar att Turkmenistan är fritt från coronaviruset, något han inte gjort sedan Världshälsoorganisationen (WHO) besökte landet i juli. Oppositionella medier i utlandet rapporterar om en explosionsartad smittspridning i landet, som stängt sina gränser, förbjudit gudstjänster, stängt restauranger och de flesta butiker samt minimerat buss- och tågtrafiken.

  • September

  • Parlamentet ska få ett överhus

   President Berdimuhamedow undertecknar författningsändringar som innebär att parlamentet ska få ett senatsliknande överhus. Det nya överhusets talman ska ha uppgiften som ställföreträdande president om den ordinarie presidenten inte kan uppfylla sina förpliktelser. Spekulationer framförs om att president Berdimuhamedow tänker utnämna sin son Serdar till den positionen. Författningsändringarna väntas inte förändra det politiska systemet då parlamentet är presidenttroget. Serdar Berdimuhamedow är för närvarande parlamentsledamot och minister med ansvar för industri och byggnation.

  • "Bristen på mat förvärras"

   Bristen på subventionerade livsmedel ökar. Regeringen har allt svårare att få fram mat till vettiga priser och turkmener får ofta lämna matköerna tomhänta. Matpriserna på den fria marknaden har skjutit i höjden sedan coronakrisen utbröt i våras, men bristen på prissänkta livsmedel har plågat befolkningen sedan 2016. Det skriver människorättsorganisationerna Human Rights Watch (HRW) och Turkmenistan Initiative for Human Rights. Regeringen säger att Turkmenistan inte haft något bekräftat fall av coronaviruset men medger att krisen i världsekonomin påverkar det oljeexporterande landet negativt. Den försämrade tillgången till mat beror också på att gränsen till Iran stängts på grund av smittrisken. En stor del av importen kommer vanligtvis från grannlandet.

  • Juli

  • Delvis nedstängning

   Utan att kalla det så genomför regeringen i praktiken en nedstängning av delar av samhället. Restauranger, marknadsplatser och gudstjänstlokaler stängs. En dag tidigare har en WHO-delegation på besök i landet uttryckt oro för ett antal fall av lunginflammation och därför uppmanat regeringen att agera "som om landet drabbats av covid-19".

  • Tågtrafiken stoppas

   Regeringen beslutar att alla passagerartåg ska ställas in mellan den 16 och 23 juli. Någon orsak till detta anges inte.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0