Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Turkmenerna firar Hästens dag

   När stora delar av världen idkar så kallad social distansering på grund av coronapandemin samlas turkmenerna på hippodromen i huvudstaden för att fira den årliga Hästens dag (se Seder och bruk). President Berdimuhamedow övervakar hästtävlingarna i skydd av ett slags bås medan övriga festivalbesökare trängs runt tävlingsbanorna. Enligt de turkmeniska myndigheterna har landet fortfarande inte ett enda fall av covid-19.

  • ”Ingen coronasmitta”

   Regimen säger att det inte finns några fall av det nya coronaviruset sars-cov-2 i Turkmenistan, trots att viruset orsakat en pandemi och att landet gränsar till det hårt coronadrabbade Iran. Samma slags respons har den turkmenska regimen gett när det gäller spridningen av hiv/aids.

  • Februari

  • Mäktig minister avskedas

   President Berdimuhamedow avskedar Jalim Berdijev från posten som minister för det mäktiga säkerhetsdepartementet. Berdijev, som innehaft maktpositionen sedan 2018, ersätts av biträdande säkerhetsminister Gurbanmyrat Annajev. Anledningen till ministerbytet är okänt, men Berdijev ska ha fått en varning för ”brister” i januari. Berdijev nedgraderas samtidigt till en lägre militär rang samt mister sin post som sekreterare för nationella säkerhetsrådet. I oktober 2019 avskedade Berdimuhamedow sin inrikesminister Isgender Mulikov efter tio år på posten. Mulikov sågs senare erkänna korruptionsbrott i statstelevisionen, med rakat huvud och i handklovar.

 • 2019

  • September

  • Författningen ses över

   En kommission inrättas för att utarbeta ett förslag på en rad grundlagsändringar. Syftet med ändringarna är att omorganisera, förbättra och stärka parlamentet. Sannolikt kommer parlamentet föreslås få en andra kammare. Det ska också förtydligas hur landet ska styras om presidenten inte längre kan utföra sina plikter. Bedömare tror att författningsändringarna är till för att stärka presidentsonen Serdars position inför ett planerat maktskifte mellan far och son.

  • Augusti

  • Rykten om presidentens död dementeras

   President Gurbanguly Berdimuhamedow visar sig offentligt för första gången sedan 5 juli. Därmed dementeras de rykten om hans död som ska ha spridits av oppositionella medier i utlandet. Presidenten öppningstalar vid ett ekonomiskt forum om Kaspiska havet i staden Avaza. Närvarande finns också regeringscheferna för Ryssland, Azerbajdzjan och Kazakstan samt Irans vicepresident.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0