Turkmenistan
Ruinerna utanför Merv finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Foto: Michael Cederborg

Turkmenistan

Turkmenistan ligger i Centralasien och har kust mot Kaspiska havet i väster. Landet består nästan helt av öken. Fram till självständigheten 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Idag styrs landet av en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Turkmenistan har stora tillgångar i form av naturgas och olja.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Delvis nedstängning

   Utan att kalla det så genomför regeringen i praktiken en nedstängning av delar av samhället. Restauranger, marknadsplatser och gudstjänstlokaler stängs. En dag tidigare har en WHO-delegation på besök i landet uttryckt oro för ett antal fall av lunginflammation och därför uppmanat regeringen att agera "som om landet drabbats av covid-19".

  • Tågtrafiken stoppas

   Regeringen beslutar att alla passagerartåg ska ställas in mellan den 16 och 23 juli. Någon orsak till detta anges inte.

  • Munskydd mot "damm"

   Regeringen rekommenderar invånarna att bära munskydd på grund av en hög halt av damm i luften samt att hålla ett avstånd på minst en meter från varandra. Någon förklaring till rekommendationerna ges inte, men de kommer samtidigt som en delegation från WHO besöker Turkmenistan för att utvärdera hur landet hanterar coronapandemin. Enligt regeringen har Turkmenistan inte haft ett enda fall av coronasmitta. Samma dag hålls den största marknadsplatsen i Ashgabat stängd för sanering. Andra marknader kan bara besökas av dem som först tar tempen, en åtgärd som sällan används mot höga dammhalter.

  • April

  • Turkmenerna firar Hästens dag

   När stora delar av världen idkar så kallad social distansering på grund av coronapandemin samlas turkmenerna på hippodromen i huvudstaden för att fira den årliga Hästens dag (se Seder och bruk). President Berdimuhamedow övervakar hästtävlingarna i skydd av ett slags bås medan övriga festivalbesökare trängs runt tävlingsbanorna. Enligt de turkmeniska myndigheterna har landet fortfarande inte ett enda fall av covid-19.

  • "Ingen coronasmitta"

   Regimen säger att det inte finns några fall av det nya coronaviruset i Turkmenistan, trots att viruset orsakat en pandemi och att landet gränsar till det hårt coronadrabbade Iran. Samma slags respons har den turkmenska regimen gett när det gäller spridningen av hiv/aids.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0