Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Fängelsedom mot ”Hamas slaktare” står sig

   Ett beslut fattat i en överdomstol i Frankrike, kassationsdomstolen, innebär att den fällande domen mot president Bashar al-Assads farbror Rifaat inte kommer att rivas upp. Han är dömd till fyra års fängelse för bland annat penningtvätt och skattebrott; rättsfallet handlar inte minst om hur han agerat för att plundra den syriska statskassan. Rifaat al-Assad var vicepresident, men flydde från Syrien 1984 efter ett misslyckat kuppförsök. Själv har han hävdat att det finns gåvor från det saudiska kungahuset bakom hans stora förmögenhet. I Frankrike finns numer lagar som myndigheterna åberopar mot personer som misstänks ha tillskansat sig tillgångar orättmätigt i andra länder. Sedan den syriska regimen 1982 slog ned ett sunnimuslimskt uppror i staden Hama har Rifaat al-Assad öknamnet ”Hamas slaktare”. 85-åringen kommer sannolikt aldrig att avtjäna något straff, men hans tillgångar i Frankrike har tagits i beslag.

  • Augusti

  • Kurdstyrkor i norr ger upp jakt på IS

   Syriens demokratiska styrkor (SDF), som kontrollerar stora delar av norra Syrien och har stått för huvuddelen av de senaste årens insatser mot terrorgruppen Islamiska staten (IS), meddelar att dess samarbete med en USA-ledd allians avslutas. Det sker i protest mot att Turkiet genomför drönarattacker mot SDF och dessutom luftar planer på att angripa SDF i Manbij och Tall Rifaat. Turkiets militära agerande inne på syriskt område bottnar i att det är kurdiska styrkor, milisen YPG, som dominerar SDF. Turkiet betraktar väpnade kurdiska organisationer som terrorister, eftersom kurdiska motsvarigheter till YPG i Turkiet strider för oberoende.

  • Vardagskostnader stiger kraftigt

   För tredje gången i år kommer bensinpriserna att höjas kraftigt, meddelar det departement som ansvarar för inrikes handel. Denna gång aviseras nästan 130 procents prisökning. Brist på bensin råder och importen är dyr eftersom det syriska pundet har fortsatt att sjunka i värde alltsedan den arabiska våren 2011 resulterade i krig. Andra varor som stigit kraftigt i år är bröd, socker, ris och gödningsämnen till lantbruket.

  • Juli

  • Utpekad IS-ledare dödas

   En man som pekas ut som Syrienchef i terrorgruppen Islamiska staten (IS) har dödats i en drönarattack i nordvästra Syrien, uppger det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Kvarvarande IS-anhängare och militanta grupper som samarbetar med rörelsen är fortfarande aktiva i området, och tros framför allt ligga bakom attacker mot kurdiska styrkor i norra Syrien.

  • Juni

  • Syrien erkänner utbrytarenklaver som självständiga

   Syrien erkänner som första stat i världen vid sidan av Ryssland de två separatistrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater. Ukraina reagerar med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Syrien, ett besked som lämnas av president Zelenskyj. Den syriska statsledningen, som har lyckats behålla makten i sitt eget land med hjälp av stöd från regeringen i Moskva, fattade liknande beslut 2018, då ryskdominerade utbrytarrepubliker i Georgien erkändes som självständiga.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0