Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • FN-hjälp via Turkiet begränsas

   FN:s säkerhetsråd antar en resolution om humanitära hjälpsändningar till Syrien, men bara genom en gränsövergång från Turkiet, under ett år framåt. Sådana hjälpsändningar har skett via Turkiet sedan 2014, men en dragkamp i FN leder nu till att leveranser via en av gränsövergångarna stoppas, på rysk begäran. 

  • OPCW varnar Syrien

   En överväldigande majoritet de 41 medlemsländer som ingår i styrelsen för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) röstar för att ge Syrien en varning mot bakgrund av att OPCW:s experter kommit fram till att regimen använt både sarin och klorgas vid krigföring 2017 (se 8 april 2020). Bara Ryssland, Kina och Iran röstar emot, medan nio länder avstår. Syrien förväntas nu deklararera alla anläggningar där gaser har producerats och lagrats, dessutom ska regimens kvarvarande kemiska vapen deklareras. Beslut om åtgärder, beroende på hur Assadregimen reagerar, kan komma när alla 193 länder i OPCW samlas till årsmöte i november. OPCW fortsätter att utreda rapporter om händelser i Syrien.

  • FN-utredare: Flagranta krigsbrott i Idlib

   Både styrkor på regeringssidan och deras jihadistmotståndare har begått flagranta krigsförbrytelser under striderna om Idlib, hävdar FN-utredare när deras rapport offentliggörs (se även 6 april). Flera hundra människor har dött och närmare en miljon flytt till följd av striderna. Idlib har varit inbördeskrigets huvudsakliga arena alltsedan Assadregimen, efter att först ha tvingat rebellgrupper från hela landet mot nordväst, trappade upp sina insatser i syfte att återta hela landet. De oberoende FN-granskarnas rapport täcker perioden november 2019 till juni 2020. Förutom urskillningslösa flyg- och artillerianfall rapporterar de om godtyckliga gripanden, tortyr och plundring.

  • IS anklagas för amfetaminsmuggling

   Ett jätteparti amfetamin, 84 miljoner tabletter (14 ton), har hittats i containrar från Syrien som ankommit till hamnen i Salerno, strax söder om Neapel. Italiensk polis hävdar att det är Islamiska staten (IS) som ligger bakom smugglingsförsöket i syfte att finansiera terrorism. Tanken ska ha varit att sälja knarket i Europa, förmodligen med hjälp av europeiska ligor. Två veckor tidigare hittades hasch och amfetamin av samma typ från Syrien i Salerno.  

  • Juni

  • Givarländer utlovar bistånd

   Vid ett möte mellan givarländer utlovas 6,9 miljarder euro till humanitära insatser med upphov i det syriska inbördeskriget, meddelar EU som tillsammans med FN kallat till mötet. Enligt biståndsorganisationer har kriget och den vacklande syriska ekonomin lett till att det blir allt svårare och dyrare för människor som befinner sig i krigsområdena att skaffa sig bland annat livsmedel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0