Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Skärpt bensinransonering

   Privatbilister i regimkontrollerade områden får från och med nu inte köpa mer än 20 liter bensin på fem dagar till subventionerat pris. För taxiförare medges 20 liter på två dagar. Köerna vid bensinstationer är långa, och många råkar ut för att bensinen är slut när de kommer fram. De skärpta ransoneringsreglerna är en följd av handelssanktioner som västländer upprätthåller mot Assadregimen. Regeringen kontrollerar ungefär två tredjedelar av Syriens yta, men inte de viktigaste oljefälten i nordost.

  • Mars

  • Trump godtar ockuperade Golan som israeliskt

   USA:s president Trump erkänner Golanhöjderna, intagna från Syrien i krig 1967, som israeliskt område. Därmed bryter Trump, liksom i sitt Jerusalembeslut den 6 december 2017 mot en mångårig amerikansk linje. Protester kommer från andra länder, i synnerhet Syrien. Kritiken handlar inte bara om Mellanöstern, utan om att USA avviker från en grundprincip i folkrätten – som Washington dessutom brukar bygga sin egen utrikespolitik på: att en stat inte får ta mark från en annan med våld. När Irak invaderade Kuwait 1990 och när Ryssland annekterade Krim 2014 åberopade USA den princip som Trump nu åsidosätter. Trump och hans närmaste politikerkrets har en tid visat öppet stöd för israelisk Golankontroll, vilket har uppfattats som ett sätt att stötta premiärminister Netanyahu inför Israels förestående val.

  • IS sista fäste har fallit

   SDF, de kurdiskarabiska styrkorna i norra Syrien, hissar sina gula flagga i det sista IS-fästet Baghuz och deklarerar att slutstriden mot jihadiströrelsen är över. Det betyder inte att alla IS-krigare har avväpnats eller stupat – på mindre platser längs gränsen mellan Irak och Syrien antar man att det finns spridda skaror – men IS kontrollerar inte längre någon del av sitt tidigare ”kalifat”.

  • Regimen har siktet inställt på norra Syrien

   Syriens regering kommer att återta de kurdiskt styrda områdena i norr och rebellkontrollerade Idlibprovinsen på samma sätt som regeringsarmén har återerövrat alla andra delar av landet, deklarerar försvarsminister Ali Abdullah Ayyub. Med hans ordval heter det att områdena ”befrias”, men ministern säger också att det kan ske ”genom våld eller försoning”.

  • Stora behov av flyktinghjälp – skepsis hos givarländer

   FN och EU håller ett givarmöte för flyktingar från kriget i Syrien – det sjunde sedan kriget bröt ut 2011. FN bedömer nu att det behövs 5,5 miljarder dollar till omkring 5,6 miljoner syrier som befinner sig i grannländer, medan 3,3 miljarder dollar ska gå till insatser för människor som lever under svåra omständigheter i Syrien. Löftena sträcker sig inte så långt, sammanlagt utlovar deltagarna 7 miljarder dollar. Flera  länder betonar att biståndspengar inte får användas så att de stärker Assadregimen. Givarländer vill ställa villkor för att bidra till återuppbyggnad och, inte minst, kräva att ansvariga för övergrepp inte går ostraffade. Vid förra givarmötet, 2018, utlovades 3,4 miljarder dollar till insatser inne i Syrien, men bara 65 procent av de löftena uppfylldes.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0