Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Två får ställa upp mot presidenten

   Bara tre kandidater, inklusive sittande presidenten Bashar al-Assad, får klartecken för att ställa upp i presidentvalet den 26 maj. 48 andra som anmält intresse har fått nej, meddelar författningsdomstolen. En tidigare minister, Abdallah Sallum Abdallah, kandiderar liksom Mahmud Ahmad Marai, som leder ett litet parti som tolereras av regimen.

  • April

  • Vaccin till rebellhållna Idlib

   Idlibprovinsen i nordvästra Syrien som kontrolleras av rebellgrupper får sina första leveranser av vaccin mot covid-19. Via WHO:s inköpsmekanism Covax kommer 54 000 doser av Astra Zeneca-tillverkning som körs in från Turkiet. Vaccinationerna ska börja i maj. Vårdpersonal ska prioriteras liksom äldre med hälsotillstånd som medför att de tillhör riskgrupper. Den 22 april får också regimen in drygt 200 000 doser Astravaccin. WHO uppger att över 900 000 doser har öronmärkts för Syrien i den första vaccinationsfasen i områden som kontrolleras av regeringen eller av den kurdiskt ledda regionala förvaltningen i norr.

  • Regimen polisanmäls i Sverige

   Fyra enskilda organisationer i Sverige polisanmäler företrädare för den syriska regimen för attacker med kemiska vapen 2013 och 2017. President Bashar al-Assad är en av de personer som polisanmäls. Enligt anmälarna har attacker utförts med sarin, som är förbjudet i en internationell konvention mot kemiska vapen. Som mål för attacker anges Ghuta 2013 och Khan Shaykhun 2017. Organisationerna som anmäler hoppas att en brottsutredning ska inledas och att svenska myndigheter genom en europeisk arresteringsorder ska se till att de brottsmisstänkta kan gripas om de sätter sin fot i Europa. Liknande anmälningar mot regimen har gjorts i Tyskland och Frankrike.

  • Presidentval i slutet av maj

   Nästa presidentval ska hållas den 26 maj, meddelar parlamentets talman. Ingenting tyder på att någon med verklig chans att utmana sittande presidenten Bashar al-Assad kommer att ges möjlighet att ställa upp. Kandidater måste ha bott kontinuerligt i Syrien i minst tio år vilket automatiskt utesluter regimkritiker som tvingats i exil. Kandidater måste också ha stöd av minst 35 ledamöter av parlamentet, som domineras av presidentens parti Baath. Presidentvalet blir det andra sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

  • Centralbankens chef byts ut, pundet devalveras

   Centralbankens chef Hazem Karfoul får sparken. Under de tre år han varit chef för banken har Syrien sjunkit allt djupare ner i krigsekonomi, trots att Assadregimen får stöd av Iran på olika sätt och trots att rysk militärt stöd har gjort att regimen åter har kontroll över många omtvistade delar av landet. Det syriska pundet har under krigsåren rasat i värde och drivit upp inflationen, vilket gjort det svårt för syrier att få pengarna att räcka till livets nödtorft. Nyligen begränsades bankuttag och en del andra transaktioner, samtidigt med vissa andra åtgärder, som importförbud, för att hindra folk från att hamstra dollar. Två dagar efter det att bankchefen sparkats devalveras det syriska pundet så att dess kurs närmar sig värdet gentemot dollarn på svarta marknaden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0