Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • USA ringar in Assadvänlig affärsman

   USA inför sanktioner mot affärsmannen Samer Foz, som anklagas för att genom sitt företagsimperium berika den syriske presidentens familj. Han ska också ha trotsat amerikanska sanktioner genom oljeleveranser från Iran till Syrien. 2018 blev han majoritetsägare i ett lyxhotell i Damaskus som har kunnat hålla öppet trots krigsåren sedan 2011. Bland sina gäster har hotellet FN-personal, vilket väckt frågor om hur FN:s pengar används.

  • Försvinnanden i krig ökar

   Syrien är ett av de länder där flest försvinnanden sker. På kuwaitiskt initiativ har FN:s säkerhetsråd nu antagit sin första resolution om personer som försvunnit under väpnade konflikter. Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att antalet har ökat på senare år. Förra året tillkom 45 000 namn på försvunna i världen som människorättsorganisationer försöker spåra. 10 000 syriska namn finns på listan.

  • FN varnar för flyktingvåg från Idlib

   Assadregimen och dess ryska allierade anfaller flera platser i Idlibprovinsen. Sju barn finns bland 25 civila dödsoffer enligt oppositionella SOHR. Sammanlagt har organisationen fått rapporter om 360 dödade civila sedan slutet av april. FN, som räknat upp antalet internflyktingar under perioden till 270 000, varnar för en ny flyktingkatastrof, även om analytiker inte tror att regeringssidan är på väg att genomföra en offensiv i full skala mot de rörelser som kontrollerar Idlib.

  • ”Revolutionens målvakt” stupar

   Fotbollsmålvakten Abd al-Basit al-Sarut avlider, sårad i strid mot regeringsstyrkor i Idlib. Idrottsmannen, som förr ingick i ungdomslandslaget, blev protestsångare i hemstaden Homs under den arabiska våren 2011. När Assadregimen slog ned på demonstrationerna valde han att ta till vapen. Han ingick i en styrka som strider mot regimen under namnet Jaysh al-Izza. Målvakten är också känd från en dokumentär om kriget. 

  • Tribunal mot IS på dagordningen

   Sveriges regering håller ett internationellt möte för att dryfta hur en tribunal för att pröva misstänkta för brott begångna av IS skulle kunna genomföras (se 20 maj). I mötet på tjänstemannanivå deltar bland andra flera västländer och FN. Samma dag börjar IS-anhöriga som är syriska medborgare lämna det stora lägret al-Hol, där de har samlats sedan kurdiska styrkor intog IS sista fäste Baghuz. De förs med chartrade bussar till sina hemorter. Lägret hyser över 70 000 personer, främst kvinnor och barn som levt i IS-kontrollerat område.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0