Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Israel anfaller mål nära Damaskus

   Israel bekräftar att flyganfall har genomförts mot "terrormål" nära Damaskus, där kraftiga detonationer har hörts. SOHR återger uppgiften om 23 döda, varav de flesta beskrivs som stridande från utlandet. Dagen innan har raketanfall skett mot Israel från syriskt område och israeliska försvarsmakten håller Iran ansvarigt. Israel har genomfört hundratals flyg- eller robotanfall mot Syrien sedan det syriska inbördeskriget började 2011, men kommenterar sällan anfallen. Vanligen riktas de antingen mot iranska posteringar eller mot libanesiska Hizbollah, som liksom Iran deltar i kriget på Assadregimens sida.

  • Bilbomb och kravaller i stad nära gräns

   En bilbomb detonerar nordost om Aleppo, vid en busstation i staden al-Bab som kontrolleras av styrkor som är på Turkiets sida i Syrien. 19 människor dör, varav 13 civila, och över 30 skadas. Dagen efter utbryter kravaller mellan demonstranter och polis som har för avsikt att lämna över en misstänkt till Turkiet. Proturkiska styrkor erövrade al-Bab från IS "kalifat" 2017, och det har skett en mängd  våldshändelser i staden sedan dess. Turkiet hävdar nu att det är en kurd som har utfört bilbombsattentatet, medan lokala källor pekar ut en tidigare IS-medlem.

  • Turkiet deporterar IS-medlemmar

   Turkiet börjar deportera IS-medlemmar till deras hemländer. Bland de första är en tysk, en dansk och en amerikansk jihadist, men det framgår inte om de har gripits i Turkiet eller i Syrien. I samband med att Turkiet aviserade sina planer på deporteringar en vecka tidigare sade landets inrikesminister att Turkiet har närmare 1 200 IS-anhängare i förvar, och att 287 har gripits sedan turkiska styrkor inledde sin senaste offensiv i norra Syrien. Turkiet har kritiserat västländer för att inte ta itu med medborgare som anslutit sig till IS, i synnerhet Storbritannien som fråntagit över 100 jihadister deras brittiska medborgarskap. Frankrike framhåller att det sedan 2014 finns ett avtal med Turkiet, enligt vilket ett antal franska IS-anhängare har skickats hem.

  • Oktober

  • Nya IS-ledare med anspråksfulla namn

   IS bekräftar via egna propagandakanaler att både rörelsens ledare och dess talesman dött (se 27 oktober). Den nye IS-ledaren uppges heta Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, medan Abu Hamza al-Qurayshi namnges som talesman. Släktnamnen signalerar att det finns påbrå från profeten Muhammed, vilket innebär att den nya IS-ledningen gör anspråk på att vara legitim i andra muslimers ögon.

  • Strider mellan regeringsarméer

   Sex syriska soldater mister livet i konfrontationer mellan Syriens och Turkiets regeringsstyrkor. Striderna är de första mellan regeringsarméerna sedan Turkiet gick till offensiv inne på syriskt område (se 9 oktober och 13 oktober).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0