Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Försiktigt hemvändande från Jordanien

   Omkring 28 000 syrier har återvänt hem från flyktingtillvaro i Jordanien sedan gränsen mellan länderna öppnades igen i mitten av oktober. FN räknar med att hemvändandet ökar under 2019, eftersom striderna har minskat. Totalt i grannländerna har FN registrerat 5,6 miljoner syriska flyktingar. Inne i Syrien finns samtidigt 6,6 miljoner internflyktingar, och det antalet har till och med ökat trots att krigsläget nu är mindre dramatiskt. Det är alla folkomflyttningar mot framför allt Idlib som skett till följd av regeringsoffensiverna som har ökat flyktingtalen.

  • November

  • Ny minister på sanktionslista

   En tredjedel av ministrarna i Bashar al-Assads regering byts ut. Inrikesminister Muhammad al-Shaar ersätts av Muhammad Khalid al-Rahmun, som har varit chef för en av statens säkerhetstjänster och finns uppsatt på USA:s sanktionslista sedan förra året.

  • Motstridigt om klorgas i Aleppo

   En misstänkt klorgasattack i Aleppo ger drygt hundra personer andningsbesvär. Assadregimen och jihadister anklagar varandra för att ha utfört attacken. Själva staden kontrolleras av Syriens regering, vars ryska allierade genomför flyganfall mot ett rebellfäste väster om Aleppo med hänvisning till klorgasbruket.

  • Fångutväxling, men oroligt i buffertzon

   En fångutväxling sker mellan regeringen och rebellstyrkor nära staden al-Bab utanför Aleppo. Tio fångar från vardera sidan överlämnas, enligt SOHR. Turkiska källor beskriver fångutväxlingen som ett förtroendeskapande pilotprojekt. Samma dag finns en lärare och fyra elever bland dödsoffren vid artilleribeskjutning nära en skola i den planerade buffertzonen mellan regeringsarmén och rebeller i Idlib, där vapenstillestånd inte vill infinna sig.

  • Radiosatiriker mördas

   Aktivisten Raed Fares, känd för att ha drivit satirkanalen Radio Fresh FM, skjuts ihjäl tillsammans med en kamrat i Idlib. En överlevande kollega berättar att de utsattes för ett bakhåll. Radiokanalen gjorde sig känd för att häckla både Bashar al-Assads regim och trångsynta fundamentalistgrupper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0