Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • USA tar över viktiga IS-fångar

   Före den turkiska offensiven i Syrien har USA tagit över två notoriska IS-fångar från de kurdiska styrkorna. Båda har ingått i en grupp brittiska jihadister som gått under namnet ”The Beatles” och gjort sig skyldiga till bestialiska mord. Bland annat anklagas de för att ha halshuggit en amerikansk journalist, James Foley, 2012. President Trump bekräftar övertagandet av fångarna men berättar inte var de kommer att hållas fängslade.

  • Turkisk offensiv mot norra Syrien inledd

   Turkiska styrkor har gått över gränsen, in i norra Syrien, kungör Turkiets president Erdoğan. Samhällen och kurdiska posteringar längs gränsen utsätts för flyg- och artillerianfall, som följs av marktrupper. Dödsoffer, såväl civila som militära, rapporteras redan första dagen, och den internationella kritiken mot Turkiet blir skarp. Det är Turkiets tredje militära offensiv in i Syrien sedan 2016.

  • Trump-besked väcker oro och kan skapa utrymme för IS

   Inför Turkiets planer på en inmarsch i norra Syrien för att på egen hand etablera en buffertzon dit syriska flyktingar ska återföras, tolkas ett besked från president Trump om amerikanskt trupptillbakadragande som att USA ger grönt ljus för en turkisk aktion (jämför 7 augusti). Kurderna i Syrien, som med amerikanskt stöd har bekämpat jihadiströrelsen IS, ser beskedet som ett svek. Eftersom det är kurdisk milis som fängslar och lagför IS-medlemmar, väcker hotet om en invasion – då kurderna skulle förflytta stridande enheter mot norr för att bekämpa den turkiska militären – farhågor för att IS ska lyckas utnyttja tillfället och återuppstå som terrorgrupp, med internationell räckvidd (se 16 september). Trump varnar Turkiet för att gå för långt, men bemöter kritiken med att ansvaret för att hantera IS ligger på Turkiet och på jihadisternas hemländer.

  • September

  • Författningsförsamling bildad

   FN meddelar att en kommitté nu har bildats som ska skriva en ny författning för Syrien, med både regimen och företrädare för oppositionen. Av 150 medlemmar har 50 tillsatts av Assadregimen, 50 av oppositionen och 50 av FN. Den kurdiska administration som kontrollerar nordöstra Syrien har beklagat sig över att den inte får delta, även om det finns kurder bland de ledamöter som valts ut. Tillfrågad expertis har måttliga förväntningar på att arbetet ska lyckas, särskilt som regimen alltsedan idén lyftes fram på en konferens i början av 2018 har flyttat fram sina positioner militärt och återtagit kontrollen över stora delar av landet.

  • IS-ledare manar till att befria fångar

   IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi må vara störtad från sin ställning som självutropad kalif, men han uppmanar rörelsens anhängare att befria jihadister och anhöriga som hålls fängslade i Syrien och Irak. Ljudupptagningen publiceras av IS propagandaorgan. I Irak har drygt 500 utländska medborgare dömts till stränga straff för anknytning till IS, men myndigheterna uppger inte hur många IS-trogna som är fängslade sammanlagt. Kurdiska myndigheter som driver läger i norra Syrien räknar med att enbart de kvinnor och barn som är utländska medborgare uppgår till 12 000, från 40 länder. Röda Korset har varnat för att det råder ”apokalyptiska” förhållanden i lägren och uppmanar hemländerna att se till att IS-krigares familjer hämtas hem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0