Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Ryssland undgår FN-kritik

   En FN-kommission som sedan hösten granskat attacker mot civila mål som vårdinrättningar (se 1 augusti 2019) pekar inte uttalat ut de ryska styrkor som strider på Assadregimens sida. Det framgår av en sammanfattning som överlämnats till länderna i FN:s säkerhetsråd, även om själva rapporten är hemlig. FN:s granskare har inte kunnat besöka platserna eftersom den syriska regimen har motarbetat utredningen. Koordinater för platser som anfallits hade överlämnats av FN till stridande parter just för att skydda civila mål mot angrepp. En rad länder och organisationer kräver att anfall mot civila mål ska betraktas som krigsbrott. 

  • Strider ersätts av ouppklarade mord

   Under mars månad miste 103 civilpersoner livet i inbördeskriget, uppger SOHR. Det är det lägsta civila dödstalet sedan kriget bröt ut 2011, för precis nio år sedan. Ungefär hälften ska enligt uppgifter till SOHR ha dödats vid flyg- eller artilleriattacker som utfördes av Assadregimen. Dessutom dödades civila av bland annat kvarlämnad ammunition. En vapenvila som slöts i början av månaden mellan regeringssidan och jihadistgrupper (se 6 mars) har minskat striderna i den oroliga Idlibprovinsen, men det sker samtidigt oförklarade händelser som SOHR beskriver som mystiska mord.

  • Mars

  • Assad vidtar åtgärder mot pandemi

   Assadregimen inför nattligt utegångsförbud i Damaskus för att motverka coronapandemin. Butiker, marknader och kollektivtrafik är stängda. Det första dödsfallet i virussjukdomen covid-19 bekräftas först några dagar senare, men det antas ha inträffat betydligt fler, särskilt med tanke på att regimen har stort utbyte med Iran som är ett av de värst drabbade länderna. 

  • Små möjligheter att bekämpa coronasmitta

   Syriens första dödsfall i sjukdomen covid-19 bekräftas. Farhågorna för spridning av det nya coronaviruset är störst där det pågår krig: i Idlibprovinsen. Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit initiativ till provtagning, men resurser för intensivvård saknas. Även i de kurdiskt styrda områdena i norr, där tiotusentals människor med anknytning till Islamiska staten (IS) finns i läger, har sjukhusen brist på utrustning.

  • Tionde året med inbördeskrig

   Det syriska inbördeskriget går in på sitt tionde år. Nio år av krig har krävt minst 384 000 liv, enligt beräkningar gjorda av den Londonbaserade oppositionsgruppen SOHR. Fler än 116 000 av dödsoffren var civilpersoner. FN:s barnfond Unicef (som började samla in uppgifter 2014) beräknar att 4,8 miljoner barn har fötts in i en krigstillvaro, och cirka 9 000 har mist livet eller skadats, medan en miljon syriska barn har fötts som flyktingar. Bashar al-Assads regim har med hjälp av sina utländska allierade (främst Ryssland och den libanesiska shiarörelsen Hizbollah) återtagit så mycket mark att regeringen bedöms kontrollera 70 procent av landets yta. Men städer och byar, skolor och vårdinrättningar ligger i ruiner och lantbruk och andra verksamheter i stora områden har slagits ut.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0