Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Bilbomber och minfält skördar offer

   Närmare 30 människor mister livet när sprängämnen detonerar i separata händelser på tre ställen nära turkiska gränsen. I Ain Isa dödas 21 medlemmar av en turkiskstödd milis när de tar sig igenom ett minfält som lagts ut av styrkor under kurdisk ledning, enligt SOHR. I Afrin och nära al-Bab detonerar bilbomber. Båda platserna kontrolleras av Turkiet och har utsatts för dåd tidigare (se 28 april 2020 och 6 oktober 2020). I vissa fall tros det vara jihadister med anknytning till Islamiska staten (IS) som finns kvar i området och utför attentat.

  • Flyganfall mot proiransk milis

   Iranstödd milis i östligaste Syrien, nära gränsen till Irak, anfalls. Enligt SOHR är det troligen israeliskt stridsflyg som angriper tio av milisens ställningar i området. 14 milismän mister livet, varav åtta uppges vara irakier och sex afghaner. Den proiranska milisen rapporteras röra sig i närheten av gränsen, på platser som tidigare hölls av jihadisterna i Islamiska staten (IS) innan den sunniextremistiska rörelsen drevs bort från sina fästen. Under den följande veckan sker flyganfall mot fler mål vid östgränsen och mot Damaskus utkanter. Israel pekas ut även för dessa anfall som sammanlagt kräver minst ett 30-tal liv.

  • Iranier bland dödsoffer i israeliska anfall

   Israeliska armén uppger att iranska och syriska ställningar i Syrien har angripits och att det skett som svar på att sprängladdningar hittats nära israelisk militär på Golanhöjderna. Cirka tio dödsoffer rapporteras av SOHR, varav fem iranska. Golan är syrisk mark som Israel håller ockuperad sedan 1967, israeler har också flyttat in i området sedan ockupationen inleddes. Israel genomför återkommande anfall mot militära mål i Syrien, särskilt sådana som kopplas till Irans inblandning i det syriska inbördeskriget, men det är sällan den israeliska försvarsmakten bekräftar eller kommenterar insatserna. I detta fall anklagar Israel Iran för att ha förmått syrier att placera ut sprängladdningarna på Golan.

  • Familjer får lämna fruktat läger

   Fler än 500 personer, syriska medborgare varav många med anknytning till förmodade medlemmar av Islamiska staten (IS), tillåts lämna det fruktade lägret al-Hol. Enligt den kurdiske lägerchefen är det 515 personer från 120 familjer som återvänder till sina hemtrakter i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) vid gränsen till Irak. Omkring 6 000 syrier har fått lämna lägret efter uppgörelser med syriska klaner (se 15 oktober). Av de utländska medborgare som finns kvar i lägret är de flesta irakier. De kurdiska styrande i området har beklagat både Iraks och andra länders ovilja att ta emot sina egna medborgare.

  • Bashar al-Assads utrikesminister avlider

   Utrikesminister Walid al-Muallim, som också är biträdande premiärminister, avlider. Han har hört till president Bashar al-Assads förtrogna och haft ministerposter genom flera regeringsombildningar. Han var sunnimuslim och medlem av regeringspartiet Baath, blev minister efter en lång diplomatkarriär och uppmärksammades på senare år för skarpa antivästliga uttalanden. Alltsedan den arabiska våren utbröt 2011 var han föremål för amerikanska sanktioner. Biträdande ministern Faisal al-Miqdad träder några dagar efter dödsfallet in som ny utrikesminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0