Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • IS flyr och SDF vill att hemländer tar emot jihadisterna

   Män, kvinnor och barn är på flykt från det sista IS-hållna området i östra Syrien. I Baghuz vid floden Eufrat överlämnar de sig till de kurdiskledda SDF-styrkorna, som också förhandlar med IS om att få tillfångatagna SDF-soldater frigivna. Det skulle kunna leda till att IS-jihadister ges fri lejd till Idlib, där det ännu finns områden som regeringssidan inte har återtagit från rebellgrupper. SDF för annars IS-krigare och deras familjer till fångläger i norra Syrien och har i månader tryckt på för att få hemländerna att ta emot dem. Till samhällen som IS nu har förlorat, antingen till kurdledda styrkor eller till regeringsarmén, har den ursprungliga befolkningen – som flydde när IS tog över – börjat återvända.

  • I krigets spår: dödliga husras

   Fyra barn finns bland minst elva döda när ett femvåningshus i Aleppo som är demolerat av kriget rasar samman. Ett barn dras fram levande. Stadsdelen Saladin hölls tidigare av rebeller och bombades hårt av regeringssidan som tog tillbaka kvarteren i slutet av 2016.

  • Januari

  • Domstol: Assadregimen ansvarig för reporterdöd

   Syriska staten bär ansvar för krigskorrespondenten Marie Colvins död 2012, har en domstol i USA kommit fram till. Domstolen godkänner skadeståndskrav från anhöriga på över 300 miljoner dollar. Colvin och den franske fotografen Rémi Ochlik dödades vid ett artillerianfall i Homs som utfördes av regeringsarmén. Enligt domstolen, som betraktar dödsfallen som utomrättsliga avrättningar, spårade regimen journalisters rapportering före anfallet.

  • USA-sanktioner mot miliser

   USA inför sanktioner mot två shiamiliser som rekryterats till Syrienkriget av Irans mäktiga revolutionsgarde. Den ena styrkan (Fatimidbrigaden) består av afghaner, den andra (Zaynabidbrigaden) av pakistanier. ”Regimen i Iran utnyttjar flyktinggrupper och använder dem som mänskliga sköldar i Syrien”, säger finansminister Steven Mnuchin. Sanktionerna syftar till att försvåra pengaöverföringar till miliserna via det internationella banksystemet. Brigaderna är uppkallade efter personer i islams tidiga historia: profetens dotter Fatima och dotterdotter Zaynab.

  • Dödligt IS-dåd i Manbij

   IS tar på sig ett självmordsattentat i Manbij som kräver fyra amerikaners liv. Civila från orten finns också bland totalt minst 18 dödsoffer. Manbij ligger nära turkiska gränsen och var till nyligen kontrollerat av kurdiska styrkor, lierade med USA. Enligt USA:s försvarshögkvarter är attentatet det dödligaste för amerikansk del sedan samarbetet med de kurdiska styrkorna började 2014. När president Trump meddelade att USA:s soldater ska tas hem motiverade han beslutet med att striderna mot IS är över (se 19  och 28 december 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0