Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Drönare mot jihadistledare

   En tunisisk jihadistledare mister livet i Idlibprovinsen vid ett drönaranfall mot hans fordon som tros ha utförts av USA. Tunisiern, namngiven som Sayyaf al-Tunsi, ska ha haft en ledande roll i gruppen Hurras al-Din, som är mindre än rebellrörelsen Hayat Tahrir al-Sham men konkurrerar med den om inflytande i Idlib, enligt SOHR.

  • Irakier dör i flyganfall

   I östra Syrien rapporteras 16 döda efter vad som förmodas vara israeliska flyganfall. Dödsoffren beskrivs som irakiska milismän med Iransympatier och därför stridande på Assadregimens sida i Syrien. Anfallen sker vid städerna al-Mayadin och Abu Kamal vid irakiska gränsen. Dagen innan ska syriskt luftvärn ha lyckats hindra israeliska robotar från att nå en syrisk flygbas.

  • Augusti

  • Israeliska anfall kräver liv

   Israel anfaller militära mål på två platser i södra Syrien. Enligt senare uppgifter från SOHR mister elva människor livet, bland dem sju allierade utländska milismän; de senare tros ha tillhört den libanesiska shiarörelsen Hizbollah som strider i Syrien på regimens sida. Israel har genomfört hundratals angrepp mot mål i Syrien sedan inbördeskriget bröt ut 2011, men bekräftar eller kommenterar sällan insatserna (se 6 februari och 5 maj ).

  • Arnous bildar regering

   Hussein Arnous, som redan är tillförordnad på premiärministerposten, får presidentens uppdrag att bilda regering (se 11 juni). Arnous hör hemma i Idlibprovinsen, som till stor del kontrolleras av jihadistgrupper. Han är en av de personer i den syriska statsledningen som sedan tidigare är föremål för sanktioner från västmakter. Den 30 augusti godkänns regeringen formellt genom dekret från presidenten. Ministrar som har nyckelposter blir kvar på sina uppdrag. Tre av 29 ministrar är kvinnor. Regeringens mandat räcker formellt till presidentvalet 2021. 

  • Attack mot ledning lägger landet i mörker

   Elförsörjningen i hela Syrien slås ut av en explosion i en gasledning som misstänks vara orsakad av ett terrordåd. Händelsen inträffar i Damaskusområdet. Efter några timmar har en del av eldistributionen kunnat återstartas så att vitala samhällsfunktioner kan hållas igång.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0