Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Rymling hos IS får nej i brittiska HD

   Shamima Begum från London, som rymde till jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) i Syrien när hon var 15 år, får inte återvända till Storbritannien för att driva sina krav på brittiskt medborgarskap. Inrikesministerns beslut att frånta henne passet innebar enligt en enhällig högsta domstol ingen kränkning av hennes rättigheter. HD har kommit fram till att säkerhetsskäl väger tungt (se 16 juli 2020).

  • USA-anfall mot Iranstödda styrkor

   USA genomför flyganfall mot Irantrogna miliser i östra Syrien, vid gränsen mot Irak. SOHR återger uppgifter om att minst 22 proiranska rebeller mist livet. Attacken, den första sedan Joe Biden tillträdde som president, är ett svar på återkommande raketbeskjutning mot amerikansk personal i Irak, som Iran med allierade miliser hålls ansvariga för. I Irak försöker både USA och Iran aktivt påverka den politiska utvecklingen. I Syrien stöder Iran grupper som strider på Assadregimens sida. Iran förnekar att dess regeringsarmé skulle finnas på plats, men SOHR hävdar att det finns omkring 15 000 man under vapen från Iran, Afghanistan och Pakistan som har rekryterats till östra Syrien av Iran.

  • Fängelse för regimens brott

   En syrisk medborgare fälls i tysk domstol för att ha medverkat i brott mot mänskligheten. Mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse av domstolen i Koblenz. När han var underrättelseofficer i Syrien 2011, under den arabiska våren, var han med om att fängsla demonstranter som mötte ett grymt öde i Assadregimens händer. Senare flydde mannen till Tyskland och fick asyl där. Domen tros vara den första mot en person som deltagit i regimens övergrepp. I ett annat brottmål som pågår i Tyskland riskerar en syrier livstid för mord, tortyr och våldtäkter i ett av Assadregimens fängelser.

  • FN: Bristen på mat växer

   FN:s livsmedelsprogram (WFP) varnar för matbrist. 12,4 miljoner människor i Syrien, ungefär 60 procent av befolkningen, bedöms ha svårt att få tag i tillräckligt med mat, enligt WFP som bygger sina beräkningar på data från slutet av 2020. I maj 2020 bedömde FN-organisationen att 9,3 miljoner människor i Syrien var i den situationen. Priserna på matvaror har stigit dramatiskt under krigsåren.

  • Sverige på FN:s ”skamlista” över läger

   Sverige är ett av 57 länder som får brev om att eländiga förhållanden råder i lägren al-Hol och Roj. Breven kommer från FN:s särskilda sändebud Fionnuala Ní Aoláin. I lägren, som är uppsamlingsplatser för personer med familjeanknytning till IS-jihadister, finns medborgare från alla de 57 länderna. De flesta av sammanlagt fler än 60 000 personer är kvinnor och barn. Hemländerna uppmanas av FN-sändebudet att repatriera lägerinvånarna (se 1 februari och 21 januari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0