
Syrien
Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Juni
-
Fond för ska bidra till säkerhet efter IS-jihadister
USA utlovar drygt 148 miljoner dollar till vad som beskrivs som stabiliseringsinsatser i Irak och Syrien. Löftet utfärdas av utrikesminister Antony Blinken i samband med ett möte i Saudiarabien som hålls för att lägga grunden för en stabiliseringsfond. Målet är att samla in 601 miljoner dollar från deltagande länder till behov som syrier och irakier själva har uttryckt. USA och Saudiarabien uppmanar stater med god ekonomi att ta hem sina medborgare från läger i Syrien och Irak där anhängare till Islamiska staten med familjer finns kvar sedan IS-kalifatet besegrades. Storbritannien har lovat bidra med 109 miljoner dollar under loppet av fem år, utöver närmare 20 miljoner dollar till akuta humanitära insatser på kortare tid.
-
-
Maj
-
Turkiet bygger för flyktingar i Syrien
Turkiet har börjat bygga bostäder för hemvändande syriska flyktingar. Efter flera offensiver i norra Syrien utförda av turkiska styrkor med allierade syriska rebeller kontrollerar Turkiet mark längs gränsen dit man vill förmå flyktingar att återvända, särskilt som attityderna mot flyktingar har skärpts i Turkiet. Frågan har också tyngd inför den förestående avgörande omgången i Turkiets presidentval. När projektet presenteras säger Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu, på plats utanför al-Ghandura i Jarabulusområdet, till medier att 240 000 nya bostäder ska byggas, vilket man hoppas ska kunna genomföras på tre år. Bistånd från Qatar finansierar byggandet. Turkiet hyser fler än tre miljoner syrier som flytt undan inbördeskrig sedan 2011. De flesta har tillfälligt skydd i Turkiet och EU bidrar till att finansiera deras tillvaro för att de inte ska söka sig vidare till EU-länder.
-
Syrien tillbaka i Arabförbundet
Efter mer än tio års avstängning välkomnas Syrien tillbaka av Arabförbundet. Medlemsländernas utrikesministrar betonar i ett uttalande att de är redo att hjälpa till för att lösa konflikten i Syrien. Arabförbundets beslut är enhälligt men Qatar meddelar att landet inte kommer att normalisera relationerna med Syrien. Qatar uppger samtidigt att landet inte kommer att utgöra något hinder för Arabförbundets beslut. Två dagar senare meddelar Syrien och Saudiarabien att länderna normaliserar sina diplomatiska förbindelser.
-
April
-
Regimen pekas ut som knarkfinansierad
EU inför sanktioner mot kusiner till president Bashar al-Assad som pekas ut som inblandade i smuggling av fenetyllin, som är narkotikaklassat och ibland går under varumärket Captagon. Olaglig handel med det centralstimulerande preparatet, som är besläktat med amfetamin, uppges vara en av regimens inkomstkällor. Bland dem som tjänar på hanteringen finns enligt nyhetsbyrån AFP också motståndare till regimen. I USA och Storbritannien råder sedan tidigare sanktioner mot presidentkusinerna. En av dem äger en fabrik i Syrien där preparatet tillverkas. Saudiarabien beskrivs som den största marknaden.
-
Februari
-
Skalven krävde över 50 000 liv
Fler än 50 000 människor dog i de förödande jordbävningarna den 6 februari, rapporterar nyhetsbyrån AFP som har samlat in uppgifter från både Turkiet och Syrien. Källorna är dels officiella, båda ländernas regeringar, dels lokala organisationer som samarbetar med FN. Sammanräkningen innehåller också omkomna i rebellkontrollerade områden i Syrien. Uppröjningsarbete pågår, dessutom kan det fortfarande saknas bekräftelser i fall där dödsoffer inte fördes till sjukhus utan begravdes av anhöriga.