Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Den arabiska våren 2011 utlöste ett landsomfattande inbördeskrig mellan regeringen och en brokig blandning av rebellgrupper. Bashar al-Assads regim har sedan dess lyckats återta stora delar av landet, men i norr rasar kriget ännu. Väpnade sunnimuslimska grupper har trängts ihop i nordväst, där striderna fortsätter. Medan regimen varit upptagen med att slå ned revolten har Syriens kurder byggt upp ett eget regionalt styre, som kan gå dem ur händerna när stormakter blandar sig i utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Höga dödstal i FN:s lägsta-beräkningar

   Minst 350 209 personer fick sätta livet till under de första tio åren av inbördeskrig i Syrien, uppger FN. Det är första gången sedan 2014 som världsorganisationen officiellt anger ett samlat dödstal. FN slutade publicera beräkningar därför att det var så svårt att undersöka uppgifterna; den sammanställning som offentliggörs nu omfattar enbart säkerställda dödsoffer mellan mars 2011 och mars 2021. FN tror att det verkliga dödstalet är betydligt högre; tidigare i år framhöll FN-företrädare att tiotusentals människor saknas efter att ha försvunnit under krigsåren. Oppositionsgruppen SOHR, som verkar från Storbritannien men har ett välutvecklat nätverk av källor inne i Syrien, uppdaterade nyligen sina beräkningar av dödstalet till över 606 000.

  • Augusti

  • Rebeller evakueras från Daraa

   Rebeller börjar evakueras norrut från Daraa efter en månad av strider som beskrivs som de svåraste i södern sedan Assadregimen återtog kontrollen i provinsen 2018 (se 29 juli 2021). En vapenvila mellan regeringsarmé och rebeller har uppnåtts genom rysk medling. Bland annat har artilleribeskjutning förekommit i striderna, då regimen försökt skärpa sin kontroll över en del av provinshuvudstaden Daraa där Assadmotståndare kunde blir kvar 2018. Liksom vid händelseutvecklingen då, tycks man nu ha kommit överens om att rebeller ska bussas till norra Syrien. Enligt SOHR förväntas de rebeller som blir kvar i Daraa överlämna sina vapen till regeringssidan. FN-organisationen Ocha uppger att nästan 40 000 personer, varav fler än hälften barn, nu är registrerade som nya internflyktingar i Daraa.

  • Arnous andra regering klar

   En ny regering ledd av premiärminister Arnous godkänns genom dekret från president Bashar al-Assad. Få ändringar har gjorts i ministerlistan. Alla som suttit på de tyngsta posterna blir kvar.

  • Juli

  • Våldsutbrott i Daraa

   I Daraa i söder sker sammanstötningar som enligt SOHR är de allvarligaste på tre år (sedan regimen återtog kontroll över merparten av provinsen). Bland annat förekommer artilleribeskjutning på flera platser. 19 dödsoffer rapporteras, flertalet stridande på regimsidan men också flera barn. Daraa var den plats där revolten mot Assadregimen bröt ut 2011. Staden hölls av rebeller fram till 2018, då regeringsarmén intog den med rysk hjälp. Armén har fortfarande inte full kontroll, och det sker återkommande mord och attentat i provinsen (se 16 mars 2021).

  • Belgien hämtar hem IS-anhöriga

   Tio barn och sex mammor från Belgien har fått lämna Rojlägret i nordöstra Syrien, en av de platser där anhöriga till IS-jihadister har samlats upp sedan ”kalifatets” fall. Åtgärden bottnar i att Belgien fattat beslut om att sörja för alla belgiska barn under tolv år. Gruppen har flugits till hemlandet, men först har blodprover tagits för att fastställa släktskapet och därmed bekräfta barnens medborgarskap. Tre mammor med sju barn har tackat nej. Mammorna kan räkna med att bli gripna och barnen omhändertas efter hemkomsten. Sammanlagt tros omkring 400 belgiska medborgare ha lockats till Syrien eller Irak under de krigsår då IS byggde ut sitt välde där.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0