Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Syrien
Foto: Shutterstock

Syrien

Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och en rad rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim. Rebellsidan domineras av sunnimuslimer medan president al-Assad tillhör en shiamuslimsk minoritet, alawiterna. Utländska stater och grupper har blandat sig i striderna och än så länge har alla fredsförsök gått om intet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Regimen inrättar korridor från Idlib

   Syriens regering meddelar att en humanitär korridor har öppnats för civilpersoner som vill lämna rebellhållna områden i Idlib. Så har regimen gjort också vid tidigare tillfällen då den har varit i färd med militära offensiver för att återta mark från rebeller, i andra landsändar. De som lämnar Idlib via korridoren hamnar i regeringskontrollerat område, där många befarar att de ska gripas eller tvingas göra militärtjänst. Dagen innan har syriska armén tagit full kontroll över Khan Shaykhun, vilket också har skurit av vägarna norrut för soldaterna på en närbelägen turkisk postering.

  • Turkiska arméfordon hejdas i Syrien

   En turkisk militärkolonn med 50 fordon på väg mot Khan Shaykhun i Idlibprovinsen stoppas av syriska flygvapnet genom att vägen framför fordonen anfalls (så att turkiska armén slipper göra förluster, däremot ska attacken ha krävt tre syriska rebellers liv). Avsikten med att skicka turkisk militär mot Khan Shaykhun är oklar, men Turkiet kan tänkas vilja bromsa den syriska regimens expansion i Idlib – kanske för att den kan utlösa en ny ström av flyktingar mot Turkiet.

  • Armen på väg ta över omstridd stad

   Intensiva strider rapporteras av SOHR när regeringsarméns markstyrkor tar sig in i Khan Shaykhun i Idlibprovinsen för första gången sedan de förlorade kontroll över staden 2014. Bataljerna uppges ha krävt omkring 90 liv bland de stridande. Regeringssidan har angripit staden från norr och från väster för att omringa den och ta kontroll över motorvägen genom Idlib som bland annat förbinder storstäderna Damaskus i söder och Aleppo i norr. Den största jihadistgruppen Hay’at Tahrir al-Sham har försökt hejda regeringsstyrkorna genom att utföra självmordsattentat.

  • Markstyrka in i södra Idlb

   Regeringsstyrkor intar en landsortsstad i Idlibs södra utkant. Det uppges vara arméns första insats med marktrupper sedan våren, då anfall från luften trappades upp mot jihadisthållna områden i provinsen.

  • Buffertzon mellan kurder och Turkiet

   Turkiet och USA gör upp om att det ska inrättas en buffertzon i norra Syrien och att zonen ska samordnas från turkisk mark. Den flera mil breda zon det är fråga om här ska sträcka sig mellan turkiska gränsen och områden i Syrien som är under kurdisk kontroll – alltså en annan buffertzon än den som har planerats i Idlib (mellan syriska armén och rebellgrupper, se 1 augusti). De kurdiskt dominerade SDF-styrkorna i norra Syrien, som samarbetat med USA mot extremiströrelsen IS, har oroats av besked från Washington om att amerikanska styrkor dras tillbaka. Kurderna fruktar att det då skulle bli fritt fram för Turkiet att ännu en gång, liksom 2016 och 2018, gå över gränsen till Syrien och slå till mot kurdiska områden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0