Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Turkiet på väg in i Syrien igen

   Turkiet planerar att genomföra ännu en militär offensiv in på syriskt område, meddelar president Erdoğan. Syftet är att genomföra den ”säkerhetszon”, längs gränsen och tre mil in i Syrien, som den turkiska regeringen har siktat på tidigare. Offensiven blir om den genomförs Turkiets fjärde sedan 2016. Det är framför allt det kurddominerade självstyre som har uppstått på syriska sidan som oroar Erdoğan, eftersom han kopplar det till den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

  • Mars

  • Barn dör i skottstrid i IS-läger

   När kurdiska vakter och IS-anhängare drabbar samman i det överfyllda lägret al-Hol finns barn både bland de döda och bland de skadade. Minst fem människor mister livet. Enligt de kurdiska styrkor som vaktar lägret, där merparten av invånarna beskrivs som makor och barn till IS-krigare, har IS-sympatisörerna tillgång till flera typer av vapen, bland annat raketgevär.

  • Murbygge på gränsen mellan Irak och Syrien

   Irak har börjat bygga en betongmur längs gränsen mot Syrien, uppger irakisk militär. Avsikten är att förhindra IS-anhängare från att ta sig över gränsen. Hela gränsen är mer än 60 mil lång, och den mur som byggs till att börja med är drygt en mil. Den löper mellan Sinjarområdet i den irakiska provinsen Nineve och södra Hasakaprovinsen i Syrien (i höjd med Mosul på den irakiska sidan och Aleppo på den syriska).

  • Emiraten öppnar för Assadregimen

   President Bashar al-Assad gör, såvitt känt, sin första resa till ett annat arabland sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011. Han tas emot i Abu Dhabi av Förenade arabemiraten, som har stött en del av de sunnimuslimska krafter som bekämpat regimen. Besöket ger signaler om att Assadregimen är på väg att släppas in i den arabiska gemenskapen igen, trots att kriget kantats av rapporter om brutal krigföring från regeringssidan, som anklagelser om bruk av kemiska vapen mot civila. Assads besök vittnar också om att emiraten inte undviker en ryskstödd regim trots att emiratiernas allierade USA visar ogillande, särskilt under pågående ryskt krig i Ukraina. Utbytet med Syrien tolkas också som att Förenade arabemiraten har för avsikt att ta större plats på den regionala arenan än tidigare.

  • Rysk rekrytering av legosoldater till Ukraina

   Oppositionsgruppen SOHR rapporterar att Ryssland rekryterar legosoldater från Syrien till den ryska invasion i Ukraina som inleddes den 24 februari. En anledning kan vara att det i Syrien finns regerings- och milissoldater med erfarenhet av närstrid inne i städer, där ukrainare antas ha en fördel mot ryska soldater som inte känner till platserna. Sedan 2015 har Ryssland, särskilt med flygstridskrafter, hjälpt Syriens president al-Assad att hålla sig kvar vid makten. Syriska frivilliga lovas nu en månadslön på motsvarande 11 000 kronor i Ukraina (betydligt mer än i hemlandet), och fasta belopp betalas ut om de såras eller stupar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0