Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

  • 2025

    • Juli

    • USA häver terrorstämpel för syriska HTS

      USA häver terrorstämpeln för syriska Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som infördes mot den islamistiska rebellgruppen som följd av dess tidigare kopplingar till al-Qaida.  HTS var pådrivande i rebellalliansen som störtade Assadregimen i slutet av 2024. Beslutet tillkännages av USA:s utrikesminister Marco Rubio som hänvisar till president Trumps tidigare löfte att lätta på sanktionerna mot Syrien. HTS var av USA klassificerat som utländsk terrororganisation (FTO) för jihadistiska al-Nusrafronten. Enligt Rubio hänger beslutet samman med "den aviserade upplösningen av HTS och den syriska regeringens åtagande att bekämpa terrorism i alla dess former."

    • Juni

    • Över 20 döda i attentat mot ortodox kyrka

      Tjugofem människor dödas när en gärningsman öppnar eld i en grekisk-ortodox kyrka i utkanten av Damaskus och spränger sig sedan till döds. Över 60 människor skadas, uppger inrikesdepartementet. Myndigheterna tillskriver attentatet Islamiska staten (IS). Det är såvitt känt det första attentatet i sitt slag mot en kyrka sedan 2011, året det syriska inbördeskriget bröt ut enligt en observatörsgrupp. Två dagar senare tar den tämligen okända sunnimuslimska gruppen, Saraya Ansar al-Sunna, på sig dådet. Gruppen säger sig agera självständigt. Bedömare utesluter inte att det rör sig om utbrytare ur IS eller islamistiska Hayat Tahrir al-Sham (HTS), den sistnämnda gruppen leder Syrien sedan Assadregimens fall.

    • Maj

    • USA:s Trump lovar sanktionslättnader efter möte med al-Sharaa

      USA:s president Donald Trump möter Syriens överångspresident Ahmed al-Sharaa under ett besök i Saudiarabien. Det är första gången på 25 år en amerikansk president och en syrisk president möts, förra gången var ett möte mellan president Bill Clinton och Syriens president Hafez al-Assad. Trump meddelar att USA ska häva alla sanktioner mot Syrien. USA vill på så vis uppmuntra Syrien att normalisera relationerna med Israel och förmå al-Sharaa att utvisa utländska jihadister och radikala palestinska grupper. För Syrien skulle beslutet innebära att utländska företag kan satsa i viktiga ekonomiska sektorer som bygg, energi och handel, och återställa Damaskus tillgång till det globala finansisystemet. Hur snabbt sanktionerna kan lättas är oklart eftersom Trump bara kan häva en del på egen hand, andra kräver beslut i kongressen.

    • April

    • Syrien med vid Världsbanken och IMF:s vårmöten

      Syriens nye finansminister och centralbankschef deltar vid Världsbanken och Internationella valutafondens vårmöten 2025. Det är första gången på 20 år syriska företrädare är med, och ytterligare ett exempel på landets diplomatiska töväder. Qatar och Saudiarabien meddelar kort därefter att de ska betala Syriens upplupna skuld till Världsbanken om drygt 15 miljoner dollar. Det kan öppna upp för nya lån från Världsbanken.

    • Mars

    • Övergångsregering utses, shiamuslimer dominerar

      En övergångsregering utses med 23 medlemmar. Enda kvinnan är Hind Kabawat, som är kristen, och blir arbetsmarknads- och socialminister. Fungerande utrikesminister Asaad al-Shaibani sitter kvar, liksom försvarsminister Mourhaf Abu Qasra som har i uppgift att bygga upp en nationell armé. Mohammed al-Bashir, som fungerat som premiärminister sedan i december, blir energiminister. Premiärministerposten avskaffas i enlighet med den tillfälliga grundlag som nyligen antagits. Flera av interimspresidenten Ahmed al-Sharaas förtrogna i islamistiska Hayat Tahrir al-Sham (HTS) märks bland ministrarna, och majoriteten är sunnimuslimer vilket speglar befolkningens sammansättning. Som minister för nödhjälp och katastrofer utses ledaren för den frivilliga räddningsorganisationen Vita hjälmarna, Raed al-Saleh. I regeringen finns också en kurd, en drus och en alwait, vilka utgör andra minoriteter i landet. Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien anser att regeringen inte speglar landets mångfald. EU är berett att samarbeta med den nya regeringen. USA säger att det är ett positivt steg men vill inte lyfta sina sanktioner förrän framsteg gjorts i kampen mot terrorism.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0