Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Terrorledare uppges dödad

   Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) uppger att dess ledare, irakiern Abu Hasan al-Hashimi al-Qurashi, har stupat i strid. Enligt amerikansk militär skedde det i en konfrontation mellan IS och rebellstyrkan Fria syriska armén i provinsen Daraa i södra Syrien i oktober. Det ska dessutom ha funnits koppling till samarbete mellan Assadregimen och Fria syriska armén. Daraa, som var centrum för upproret under den arabiska våren 2011, kontrolleras i dag huvudsakligen av regimen i Damaskus men det har slutits överenskommelser mellan regeringssidan och lokala grupper. När Fria syriska armén bildades hade avhoppare från regeringsarmén nyckelroll, men vilka som använder gruppens namn i dag är oklart. IS kungör en ny ledare: Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi. Namnet röjer anspråk på anor från profeten Muhammeds stam Quraysh.

  • Turkiska flyganfall i Syrien och Irak

   Turkiet genomför flygattacker mot kurdiska mål i både Irak och Syrien. Det sker en vecka efter ett bombdåd i centrala Istanbul, som enligt den turkiska ledningen utfördes av PKK-gerillan. I Irak angrips platser i bergen, där PKK har baser. I Syrien anfalls platser i nordöst, som Turkiet hävdar att den kurdiska milisen YPG gör bruk av i terrorverksamhet. Turkiska försvarsdepartementet uppger att 89 mål anfallits. Den syriska exilgruppen SOHR återger rapporter om att fler än 30 liv krävts i anfallen mot syriskt område. Bomben i Istanbul var med sex dödsoffer den dödligaste på flera år, men de utpekade kurdiska organisationerna förnekar ansvar. När president Erdoğan kommenterar flygräderna upprepar han en tidigare framförd avsikt att också gå in med marktrupper i Syrien, vilket i så fall skulle bli fjärde gången sedan 2016.

  • Oktober

  • Sverige tar ut avståndet till kurdisk gerilla

   Sveriges utbyte med det kurdiska regionala styret i norra Syrien ska begränsas till humanitära frågor, meddelar utrikesminister Tobias Billström. Regionen styrs sedan flera år av en förvaltning som domineras av den kurdiska organisationen PYD. Dess väpnade gren, milisen YPG, har i samarbete med västländer haft en nyckelroll i bekämpandet av jihadiströrelsen Islamiska staten (IS). Beskedet från Sveriges regering har anknytning till krav som Turkiet ställer för att godkänna en svensk ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Kraven bottnar i att YPG kopplas till den terrorklassade organisationen PKK, som strider för kurdiska intressen i Turkiet (se 28 juni och 12 augusti 2022).

  • Företag bötfälls för samarbete med IS

   Cementkoncernen Lafarge har accepterat att betala böter i USA på 778 miljoner dollar för att ha gjort affärer med Islamiska staten (IS) och jihadistgruppen al-Nusrafronten i Syrien. Företaget betalade också beskyddarpengar till mottagare i terrorgruppernas närhet. Grunden för amerikanska böter är att jihadistgrupperna är terrorklassade. Lafarge, förut franskägt, togs 2015 över av en schweizisk koncern som ska ha varit ovetande om affärerna i Syrien. Även i Frankrike riskerar Lafarge rättsliga efterräkningar, i så fall för medhjälp till brott mot mänskligheten. Franska terrorlagar ger inga möjligheter att förhandla om en uppgörelse med rättsväsendet, som i USA.

  • September

  • Flyktingar drunknar utanför Syriens kust

   Bara 20 personer räddas när ett fartyg med uppemot 150 migranter ombord sjunker i Medelhavet utanför staden Tartus. Ombord på fartyget som lagt ut från Libanons kust finns libaneser, som hoppas kunna ta sig till Europa undan ekonomiskt kaos i hemlandet, men också syrier och palestinier. Libanon har länge hyst palestinska flyktingar, syrier har tillkommit särskilt sedan inbördeskrig bröt ut 2011 och nu sällar sig landets egen befolkning till flyktingskarorna och båttragedierna i östra Medelhavet ökar. Bland de drunknade finns enligt FN även barn och äldre personer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0