Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Dödsdomen mot Musharraf hävs

   Lahores högsta domstol ogiltigförklarar dödsdomen mot expresident Pervez Musharraf med motiveringen att den är strider mot författningen. Musharraf dömdes till döden för landsförräderi av en specialdomstol i december 2019. Musharraf lever i exil i Dubai. Han avfärdade domen som en hämndaktion. Landets militär har uttryckt stort missnöje med dödsdomen mot Musharraf. Rättegången mot Musharraf startades 2013 på initiativ av den före detta premiärministern Nawaz Sharif, vars politiske ärkerival var Musharraf (som avsatte Sharif i en militärkupp 1999). Flera andra rättsprocesser är inledda mot Musharraf, som 2007 upphävde författningen och införde undantagstillstånd.

  • Khan försöker förlänga arméchefens mandat

   Khan-regeringen lägger fram ett lagförslag inför parlamentet som innebär att general Qamar Javed Bajwa skulle kunna sitta kvar som landets arméchef i ytterligare tre år. Tidigare försök av Khan att förlänga arméchefens mandat har stoppats av Högsta domstolen som säger att det strider mot lagen.

 • 2019

  • December

  • USA återupptar ett militärt program

   Pakistan är åter välkommet att delta i ett amerikanskt militärt övningsprogram som det sydasiatiska landet utestängdes ifrån för två år sedan när president Trump fryste det militära stödet till Pakistan (se Januari 2018). Det återupptagna programmet är bara en liten del av det frysta militära samarbetet, men det är ett tecken på att relationerna mellan de två länderna håller på att förbättras.

  • Musharraf döms till döden

   Pakistans exdiktator general Pervez Musharraf döms till döden för högförräderi vid en domstol i Islamabad. Musharraf döms för att han 2007 upphävde författningen och införde undantagstillstånd i syfte att förlänga sin egen tid vid makten. Musharraf blir därmed den förste militäre ledaren i Pakistan som ställs till svars för att ha överskridit författningen. Han var landets högsta militära ledare när han 1999 tog makten i en militärkupp och var därefter president mellan 2001 och 2008. Rättegången mot Musharraf för högförräderi har pågått sedan 2013. Han befinner sig idag i Dubai för medicinsk behandling. Musharraf själv anser att rättegången är politiskt motiverad och betonar att hela regeringen stod bakom de beslut som togs 2007 (se Modern historia).

  • November

  • Khan-kritiker spärrar av huvudleder

   Den konservative predikanten och islamistiske oppositionsledaren Maulana Fazlur Rehman avslutar sin "frihetsmarsch" i Islamabad mot Khan-regeringen. Han väljer att istället påbörja "Plan B", som innebär att demonstranterna, varav många är madrassastudenter, spärrar av viktiga huvudleder i landet. Bland annat blockeras huvudleden mellan staden Quetta i sydväst och Chaman, en gränsövergång till Afghanistan som används av Nato för transport av proviant. Även huvudleden i provinsen Sindh spärras av.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0