Pakistan
Foto: Wikimedia Commons/Executioner

Pakistan

Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption och politisk och religiös extremism. Demokratin är bräcklig och fattigdomen djup. Den mäktiga militären har länge utnyttjat våldsamma islamistiska grupper för sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som regelbundet skakas av terrordåd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • USA: Pakistan kränker religionsfriheten

   USA placerar för första gången Pakistan på sin lista över länder som systematiskt kränker – eller tillåter systematiska kränkningar av – religionsfriheten. Pakistan säger att åtgärden är ”politiskt motiverad” och att den amerikanska regeringen borde granska den hastigt tilltagande islamofobin och antisemitismen i USA.

  • Islamistledaren Rizvi åtalas

   Predikanten Khadim Hussain Rizvi, ledare för det islamistiska partiet TLP, åtalas för terrorbrott och uppvigling. Även flera andra TLP-ledare åtalas. De anklagas för att ha uppmanat till myteri i samband med massdemonstrationerna i oktober mot frigivandet av Asia Bibi, en kristen kvinna som 2009 dömdes till döden för hädelse. TLP-företrädare ska också ha manat till mord på den domare som frikände Asia Bibi, samt kallat premiärminister Khan "judars son". De åtalade riskerar livstids fängelse om de befinns skyldiga.

  • November

  • Arton organisationer lämnar landet

   Arton internationella enskilda organisationer (NGOs) lämnar Pakistan när den 60 dagar långa tidsfrist löpt ut som regeringen gett organisationerna för att lämna landet. Bland de utkörda organisationerna finns World Vision och ActionAid. Bakom beslutet ligger en växande misstro hos underrättelsetjänsten mot organisationerna som misstänks förse utländska makter med information om Pakistan. Det har blivit vanligt att underrättelseofficerare gör besök på hjälporganisationernas kontor.

  • Tillslag mot islamistparti

   Polisen griper islamistledaren Khadim Hussain Rizvi och slår till mot hans politiska parti TLP (Tehrik-Labaik Pakistan) i Punjab och i Karachi. Hundratals TLP-anhängare grips. Räden görs två dagar innan TLP ska hålla ett stort partimöte i Islamabad. TLP arrangerde stora protester mot frikännandet av en kristen kvinna som åtta år tidigare dömts till döden för att ha förolämpat profeten Muhammed (se Oktober 2018).

  • Självmordsdåd mot shiamuslimer

   Den islamistiska extremistgruppen IS tar på sig ett självmordsattentat på en marknadsplats i staden kalaya i klanområdet Orakzai i nordväst. Enligt en officiell källa dödas 33 människor i dådet, medan IS via sin hemsida Amaq hävdar att "57 shiamuslimer dödades och 75 skadades". Attentatet utförs i ett shiamuslimskt dominerat område.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0