Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Khan: kemisk kastration för grova sexbrott

   Premiärminister Khan säger att de grövsta sexualbrotten bör bestraffas med kemisk kastration. Uttalandet kommer efter det att en gruppvåldtäkt i Lahore väcker ilska bland pakistanierna. Hundratals kvinnor går ut i protest i flera städer sedan en kvinna våldtagits av två män inför sina barn när hon fick bensinslut på en väg utanför Lahore. Protesterna tilltar när en polisman ska ha lagt skulden på kvinnan eftersom hon var utomhus sent på kvällen utan manligt sällskap.

  • Augusti

  • Restriktionerna mot smittspridning lättas

   Khan-regeringen häver de flesta restriktioner som införts för att bromsa spridningen av coronaviruset. Antalet nya virusinfektioner har minskat de senaste veckorna och landets krisande ekonomi gör att trycket är stort på att återstarta samhället. Alla restauranger, parker, teatrar, biografer får lov att öppna igen och allmänna transporter återupptas. Skolor och universitet hålls stängda till den 15 september. Antalet dödsfall per dygn kulminerade i juni med cirka 150 men är nu nere i runt 20. Sammanlagt har Pakistan haft drygt 280 000 bekräftade fall av coronaviruset och drygt 6 000 bekräftade dödsfall med covid-19. Mörkertalet tros dock vara högt då provtagningen i landet är mycket begränsad.

  • Juli

  • Sjukvårdsexpert avgår

   Zafar Mirza, premiärminister Khans särskilda rådgivare i hälso- och sjukvårdsfrågor, avgår. Han uppger att skälet till hans avgång är spänningar inom regeringen som leder till att viktiga sjukvårdsreformer stoppas. Pakistans sjukvårdssystem är hårt ansträngt av coronapandemin.

  • Juni

  • Separatister bakom samordnade sprängdåd i Sindh

   Den militanta separatiströrelsen Sindhs revolutionära armé (SRA) tar på sig fem samordnade sprängattentat mot pakistanska säkerhetsstyrkor i provinsen Sindh. De första attentaten genomfördes den 19 juni i Karachi, Ghotki och Larkana och krävde minst fyra människors liv, däribland två medlemmar av den paramilitära styrkan Rangers. Den 17 juni riktades två sprängdåd mot Rangerspersonal i Karachi, men den gången rapporterades inga döda eller skadade. SRA, som slåss för att Sindhprovinsen ska bli självständig från Pakistan, uppger för medier att attentaten var en hämnd för att en militant Sindhnationalist dödats av Rangers den 16 juni. Det finns tiotals Sindhnationalistiska grupper som i huvudsak vänder sig mot den federala regeringen för att de anser att Sindh försummas av centralmakten. Liknande sprängdåd är dock inte så vanliga; under 2019 rapporterades fyra sprängdåd ha utförts av Sindhnationalister. Tidigare har attentaten främst riktats mot kinesiska byggprojekt och kinesisk arbetskraft i protest mot Kinas växande närvaro och inflytande i Sindh.

  • Hundratals lokala nedstängningar

   Sjukvårdsminister Zafar Mirza uppger för medier att centralregeringen har identifierat 500 områden i landet som är extra drabbade av covid-19. Strategin för att bekämpa coronapandemin ändras nu till att införa så kallade "smart lockdowns", det vill säga lokala nedstängningar av dessa 500 platser istället för att hålla hela landet i karantän. Premiärminister Khan har sagt att en fortsatt nationell nedstängning av Pakistan är omöjlig med tanke på ekonomin och landets fattiga befolkning som i många fall förlorar sitt levebröd. Vid tidpunkten har Pakistan fler än 185 000 bekräftade coronainfektioner och närmare 4 000 dödsfall i covid-19. PTI-regeringens popularitet, såväl hos befolkningen som hos militären, har minskat under pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0