Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Polisen hindras från att gripa Khan

   Polisen försöker under ett dygn vid upprepade tillfällen överlämna en arresteringsorder till den avsatta premiärministern Imran Khan som befinner sig i sitt residens i Lahore. Polisen stoppas av Khans anhängare som samlats i tusental utanför hans bostad och bland annat kastar sten mot polisen. Ett 60-tal poliser skadas. Polisen svarar med batonger och tårgas. Enligt obekräftade uppgifter ska polisen också ha skjutit skarpt mot folkmassan. PTI-anhängare går även ut i protest i Karachi, Peshawar och Islamabad. Khan är kallad till förhör på grund av anklagelser om att han inte redovisat gåvor som han fått under sin tid som regeringschef och inte heller redovisat inkomsterna han fått genom att sälja gåvorna. Polisen försöker nu även gripa Khan för domstolstrots. Sedan domstolen i Lahore utfärdat en paus i polisinsatsen tar sig Khan på egen hand till domstolen i Islamabad där förhöret skjuts framåt i tiden. Khan och hans PTI-anhängare har ständigt protesterat mot den regering som tog över efter det att Khan fälldes i en förtroendeomröstning i april 2022 och kräver nyval. Under perioden har tiotals åtal väckts mot Khan, som säger att åtalen är politiskt motiverade för att hindra honom från att kandidera i nästa val.

  • Januari

  • Över 100 döda i sprängdåd i polishögkvarter

   Fler än 100 människor, de flesta poliser, dödas i ett självmordsattentat i en folkfylld moské i polishögkvarteret i Peshawar. Över 150 människor skadas i attentatet. Delar av moskéns väggar och tak rasar samman. Sprängningen sker under en bönestund med hundratals poliser på plats i moskén. En grupp inom den pakistanska talibanrörelsen TTP tar på sig dådet, medan TTP som helhet tar avstånd från det. Gärningsmannen är klädd i polisuniform och hjälm och kan ta sig förbi säkerhetskontrollen. Polishögkvarteret i Peshawar är hårdbevakat eftersom bland andra ledningen för underrättelsetjänster och terrorbekämpning sitter där.

  • Protester mot Koranbränning i Sverige

   Tusentals människor går efter fredagsbönen ut på gatorna i protest mot att högerextrema personer tillåtits bränna exemplar av Koranen i Sverige och Nederländerna. I Sverige har den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan några dagar tidigare bränt ett exemplar av Koranen framför Turkiets ambassad i Stockholm. Koranbränningarna skyddas i Sverige och Nederländerna av yttrandefriheten medan de i Pakistan betraktas som hädelse och islamofobi. Minst 5 000 demonstranter samlas i Lahore och ett 1000-tal i Karachi. I båda städerna bränns den svenska flaggan i protest. I Lahore organiseras protesterna av det tidigare förbjudna partiet TLP, vars agenda är att skydda landets omstridda hädelselagar. Att bryta mot dem genom att skända islam kan ge dödsstraff.

  • Två provinsförsamlingar upplöses

   Provinsförsamlingen i Khyber Pakhtunkhwa upplöses med omedelbar verkan på order av provinsens chefsminister, en högt uppsatt och inflytelserik PTI-politiker. Fyra dagar tidigare upplöstes även provinsförsamlingen i Punjab på liknande sätt. I båda fallen har PTI haft majoritet eller ingått i en styrande koalition i församlingarna. Bakom utvecklingen ligger PTI-ledaren expresident Imran Khan som försöker driva fram ett nyval i landet. Nyval till provinsförsamlingarna måste hållas inom tre månader.

  • Nytt lån från Förenade arabemiraten

   Det tungt skuldsatta Pakistan får uppskov på två miljarder dollar i avbetalning på ett lån av Förenade arabemiraten. Gulfstaten beviljar samtidigt ett nytt lån på en miljard dollar. Pakistans valutareserv är så liten att landet bara kan betala tre veckors importkostnader.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0