Pakistan
Foto: Wikimedia Commons/Executioner

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Stramt budgetförslag

   Regeringen presenterar sin budget för 2019/2020 för parlamentet. Skatteintaget ska öka till motsvarande 36 miljarder dollar (bara 1 procent av pakistanierna beräknas betala någon skatt). Budgetförslaget innehåller också en rad besparingar, bland annat ska samtliga ministrars löner sänkas med 10 procent. Den civila delen av budgeten skärs i förslaget ned med 5 procent medan militärens budget förblir oförändrad. Pakistans ekonomiska politik följs noga av IMF som har beviljat landet ett omfattande räddningspaket (se April 2019).

  • Maj

  • Separatister angriper hotell i Gwadar

   En säkerhetsvakt dödas och flera människor skadas lindrigt när tre gärningsmän tar sig in i lyxhotellet Pearl Continental i hamnstaden Gwadar i Baluchistan och börjar skjuta. Separatistgruppen Baluchistans befrielsearmé (BLA) tar på sig dådet. Attentatet tros vara en protest mot den stora kinesiska närvaron i Gwadar, som är en slutpunkt i den så kallade Kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren (CPEC), som i sin tur ingår i Kinas stora infrastruktursatsning Nya Sidenvägen (BRI). Separatisterna anser att det stora projektet inte kommer den baluchiska lokalbefolkningen till godo i den utsträckning som det borde. Byggjobben görs främst av kinesisk arbetskraft. BLA har angripit kinesiska projekt flera gånger förr, bland annat låg gruppen bakom attentatet mot Kinas konsulat i Karachi (se November 2018). 

  • Prishöjningar och slopade skatteavdrag

   Regeringen enas med IMF om att avskaffa en rad skattebefrielser som kostar staten runt 2,5 miljarder dollar per år, samt höja priserna på elektricitet och gas för att få in mer pengar till statskassan. Pakistan har svårigheter med att betala av på statsskulden.

  • April

  • Räddningspaket från IMF och Världsbanken

   Regeringen har enats med IMF om ett räddningspaket på åtta miljarder dollar fördelat på tre år. Sex miljarder kommer från IMF och två-tre miljarder dollar kommer från Världsbanken. Pengarna ska användas till att minska underskottet på tolv miljarder dollar i den pakistanska statsbudgeten. Paketet berör bland annat energipriser, skatteintag och valutakurser.

  • Mars

  • Pakistan: "Inga kopplingar till Kashmirdådet"

   Pakistan har inte kunnat påvisa några kopplingar mellan de misstänkta motståndsmän som polis och militär gripit på begäran av Indien och självmordsattentatet i indiskkontrollerade Kashmir (se Februari 2019). Pakistanska myndigheter har gripit 54 personer sedan Indien överräckte en lista med 90 misstänkta attentatsmän samt 22 platser i Pakistan där New Delhi anser att terrorister har upprättat träningsläger. Pakistanska utrikesdepartementet säger att 54 av de 90 personerna har utretts och ingen av dem har några kopplingar till dådet utanför Srinagar som dödade ett 40-tal indiska soldater. Massgripandena i Pakistan gjordes sedan USA tryckt på för att öka Islamabads insatser mot terrorism. Pakistanska UD säger att det inte heller existerar några träningsläger för terrorister på de 22 platser i Pakistan som Indien påstår. Platserna har undersökts av pakistanska myndigheter och inga terroristfästen har påträffats, enligt pakistanska UD. Regeringen i Islamabad säger att indiska utredare är välkomna att besöka platserna om New Delhi begär det.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0