Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Militären hjälper till

   Armén sätts in för att hjälpa till med att förbereda samhället för den väntade coronaepidemin. Soldaterna ska främst hjälpa till med transporter och dylikt men ska också kunna bistå om utegångsförbud krävs.

  • Gränser stängs, flyg stoppas

   Pakistan stoppar alla internationella passagerarflyg till och från landet i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. När beslutet tas har Pakistan 524 bekräftade fall av coronasmitta och tre dödsfall. Fraktflyget kommer att fortsätta, och diplomater får resa in i landet. Gränserna till Iran och Afghanistan stängs.

  • Februari

  • Pashtunledare fri mot borgen

   Manzur Pashtin, ledare för Rörelsen för pashtunernas beskydd (PTM), släpps fri mot borgen efter ett beslut tio dagar tidigare av en pakistansk domstol. Pashtunledaren greps i januari anklagad för bland annat uppvigling, hets mot folkgrupp och agitation mot staten. PTM har protesterat fredligt mot militärens agerande i de sju pashtunska klanområdena (Fata) sedan i maj 2018 då dessa områden i nordvästra Pakistan slogs samman med den närliggande provinsen Khyber Pakhtunkhwa och förlorade sitt långtgående självstyre. Sedan dess har flera militäroffensiver gjorts i Fata, där militanta islamistnätverk hållit till. Våldsnivån i Pakistan har därefter minskat markant. PTM säger dock att lugnet uppnåtts till ett högt pris: ett antal försvinnanden och utomrättsligt dödande. PTM demonstrerar på fredligt sätt men har uttalat sig mycket kritiskt mot militären.

  • Hjärnan bakom Bombaydådet 2008 fängslas

   Hafiz Said, som misstänks ha planlagt terrordådet i Bombay 2008, döms till sex års fängelse i Pakistan för andra terrorbrott. Said, som ska avtjäna sitt straff i Lahore, är efterlyst i Indien för dådet i Bombay då tio militanta islamister med gevär, granater och andra vapen dödade 166 människor och skadade hundratals. Det tog de indiska myndigheterna tre dagar att återställa lugnet i staden. Said är predikant och betraktas av såväl FN som USA som en global terroristledare.

  • Ny resolution: barnamördare bör hängas offentligt

   Nationalförsamlingen (underhuset) röstar för en icke bindande resolution som säger att personer som dömts för mord eller våldtäkt på barn ska avrättas genom hängning på offentlig plats. Resolutionen antas efter att landet drabbats av flera uppmärksammade fall av övergrepp på barn. Shirin Mazari, som är minister med ansvar för mänskliga rättigheter, betonar dock att resolutionen inte lades fram på initiativ av regeringen och att hennes departement motsätter sig den. I Pakistan blev sexuellt ofredande av minderåriga, barnpornografi och människohandel med barn olagligt i mars 2016.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0