Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Flyg- och granatbeskjutning mellan Pakistan och Afghanistan

      Afghansk militär skjuter mot pakistanska militärposteringar längs den gemensamma gränsen efter det att åtta människor tidigare samma dag dödats i östra Afghanistan av pakistanskt stridsflyg. Pakistan uppger att de dödade var pakistanska talibaner, men enligt Afghanistan dödades endast civila kvinnor och barn. Den afghanska beskjutningen beskrivs som den första större motattacken med granatbeskjutning sedan talibanerna övertog makten i Afghanistan 2021. Fem civila och fyra militärer dödas av de afghanska granaterna, enligt pakistanska militära källor. Eldväxling med handeldvapen förekommer dock då och då. Pakistans regering anklagar talibanstyret i grannlandet för att låta den pakistanska talibanrörelsen (TTP) uppehålla sig på afghansk mark och angripa Pakistan därifrån. Afghanistan nekar till anklagelserna.

    • Asif Ali Zardari blir ny president

      De nya parlamentsledamöterna väljer Asif Ali Zardari från PPP till ny president. Han besegrar oppositionens kandidat Mehmud Khan Achakzai med 411 röster mot 181 och svär presidenteden en dag senare. Asif Ali Zardari är änkling efter Benazir Bhutto, dåvarande PPP-ordförande och premiärminister, som mördades 2007. Han är far till PPP:s nuvarande ordförande Bilawal Bhutto Zardari, tidigare utrikesminister. Valet av Asif Ali Zardari ingick som en del i regeringsöverenskommelsen mellan PPP, PML-N och övriga allianspartier. Han var även president 2008–2013.

    • PTI-trogna går miste om reserverade mandat

      Valmyndigheten beslutar att oberoende, PTI-trogna ledamöter inte får ta del av de platser i parlamentet som är reserverade för kvinnor och minoriteter. Av parlamentets sammanlagt 336 ledamöter utses 266 i allmänna val, medan 60 fördelas till kvinnor och tio till icke-muslimer i förhållande till hur många mandat som partierna fick i valet. De reserverade platserna fördelas endast mellan partier, inte oberoende kandidater. De oberoende PTI-stödda parlamentarikerna försökte gå med i ett annat litet parti i sista stund för att försäkra sig om de reserverade platserna, vilket alltså inte godkänns av valmyndigheten.

    • Shahbaz Sharif blir ny premiärminister

      Parlamentet väljer PML-N-ledaren Shahbaz Sharif till landets nya premiärminister. Det sker sedan PML-N gått samman med PPP och några småpartier i en allians som säkrat en majoritet i parlamentet. Sharif vinner med 201 röster mot den PTI-stödda kandidaten Omar Ayub Khan som får 92 röster. Det är andra gången som Shahbaz Sharif är premiärminister. Förra gången var från april 2022 till augusti 2023. De oberoende, PTI-stödda parlamentarikerna utgör nu oppositionen.

    • Februari

    • Nawaz Sharifs dotter blir ledare i Punjab

      Maryam Nawaz Sharif väljs till chefsminister i Pakistans folkrikaste provins Punjab, där hennes far Nawaz Sharif och hans parti PML-N har sin maktbas. Maryam Nawaz Sharif blir därmed den första kvinnan att väljas till chefsminister i en pakistansk provins. Både fadern Nawaz Sharif och farbrodern Shehbaz Sharif har tidigare varit chefsministrar i Punjab. Benazir Bhutto från partiet PPP blev 1998 landets första kvinnliga premiärminister.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0