Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Pakistan drabbas hårt av andra coronavågen

   Den andra vågen av coronapandemin slår hårdare mot Pakistan än den första. Myndigheterna kämpar med att försöka få invånarna att följa råd och regler som införts för att hindra smittspridningen. Intensivvården arbetar för full kapacitet och 95 procent av intensivvårdsplatserna är upptagna. Läkare vittnar om hur misstänkt covidsjuka nekas vård på grund av platsbrist på vissa håll. Skolor och lärosäten har stängts och det är förbjudet att servera mat inomhus på restauranger. Under den första vågen på våren valde Pakistans regering att inte stänga ned samhället för att på så sätt inte riskera att ekonomin påverkades alltför negativt. Pakistan har haft drygt 382 000 bekräftade fall av covid-19 och över 7 800 dödsfall i virussjukdomen som kom in i landet i februari. Indien, som har en femfaldigt större befolkning, har haft 17 gånger så många bekräftade dödsfall med covid-19.

  • Ultrakonservativa ledaren Rizvi död

   Predikanten Khadim Hussain Rizvi, ledare för den inflytelserika ultrakonservativa rörelsen TLP (Tehrik-e-Labaik Pakistan), avlider hastigt på kvällen. Dödsorsaken är okänd men Rizvi hade förts till sjukhus med feber och andningsproblem. Rizvi och TLP har gjort sig kända för att organisera massprotester i hela Pakistan, framför allt till stöd för landets hårda hädelselagar men senast i protest mot Frankrikes försvar av det sekulära samhället. Rizvi och TLP var ökända för att trakassera religiösa minoriteter och de väckte stor uppmärksamhet när de protesterade mot att den felaktigt hädelsedömda kristna kvinna Asia Bibi frikändes efter många år i fängelse. TLP misstänks också ha del i flera mord på personer som kritiserat hädelselagarna. Hundratusentals människor deltar vid Rizvis begravning ett par dagar senare, och premiärminister Khan sänder sina kondoleanser. Militären hyllar honom som "en viktig lärd person".

  • Protester mot Frankrike

   Efter en tid med demonstrationer mot Frankrike på olika håll i landet håller den ultrakonservativa predikanten Khadim Hussain Rizvi och hans rörelse TLP en stor demonstration i Islamabad. För att undvika att protesterna fortsätter enas Khan-regeringen med TLP om att överväga vissa åtgärder mot Frankrike, som bojkott av franska varor och att be Frankrikes ambassadör att lämna Pakistan. Demonstrationerna i Pakistan och andra muslimska länder utlöstes när den franske presidenten Emmanuel Macron fördömde mordet på en fransk lärare i en skola utanför Paris. Läraren fick sin hals avskuren av en islamisk extremist efter det att läraren i sin undervisning visat Muhammedkarikatyrerna för sina elever. Premiärminister Khan har anklagat Macron för att attackera islam. Khan har uppmanat muslimska länder att samarbeta mot vad han kallar ett växande förtryck från Europa.

  • Khan lovar provinsstatus till Gilgit-Baltistan

   Premiärminister Khan gör ett kontroversiellt uttalande i staden Gilgit när han lovar att Gilgit-Baltistan ska få provisorisk status som en pakistansk provins. Khan nämner dock inte när detta ska ske och ändringen kräver ett författningstillägg. Gilgit-Baltistan har förvaltats av Pakistan sedan 1947, men Indien gör också anspråk på området som grannlandet ser som en del av Kashmir. Uttalandet väcker starka reaktioner i Indien. Gilgit-Baltistan är viktigt för bygget av den kinesisk-pakistanska ekonomiska korridoren (CPEC), som ingår i Sidenvägsinitiativet (se Utrikespolitik och försvar).

  • Oktober

  • Krav på munskydd i städerna

   Det blir obligatoriskt att bära munskydd i Pakistans storstäder i ett försök att undvika en andra våg av coronapandemin. Under de senaste veckorna har smittspridningen i landet tagit ny fart. Pakistan har sedan februari haft sammanlagt drygt 331 000 bekräftade fall av coronasmittade och fler än 6 700 dödsfall med covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0