Pakistan
Foto: Wikimedia Commons/Executioner

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • HD varnar militären

   I ovanligt tydliga ordalag läxar Högsta domstolen upp militären och underrättelsetjänsten genom att påminna dem om att författningen förbjuder militären att agera politiskt. Uttalandet från domstolen är en kommentar på misstankar om att den militära underrättelsetjänsten agerade i bakgrunden för att stödja anhängare till hädelselagarna under massdemonstrationer 2017.

  • Januari

  • Asia Bibi får lämna landet

   Den kristna kvinnan Asia Bibi, som frikändes i oktober 2018 efter att ha suttit tio år i fängelse för brott mot hädelselagarna, kan nu lämna Pakistan efter att Högsta domstolen avvisat en överklagan av frikännandet. Bibi rapporteras vilja flytta till Kanada för att återförenas med sina döttrar som fått politisk asyl där (se Oktober 2018).

  • Våldsnivån i landet sjunker

   Under 2018 genomförde våldsbejakande motståndsgrupper 264 attentat i Pakistan, enligt Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC). Det är 28 procent färre än under 2017. Sammanlagt (med gärningsmännen inräknade) dödades 660 människor i dessa attacker, vilket är en minskning med 29 procent jämfört med 2017 vad det gäller dödsoffer i terroristdåd. Attackerna var i hög grad riktade mot poliser och militärer samt medlemmar av religiösa minoriteter. De vanligaste tillvägagångssätten var självmordsbombningar utförda av en ensam person och hemmagjorda sprängladdningar.

  • Bygge av kolkraftsverk skjuts upp

   PTI-regeringen stoppar tills vidare ett planerat bygge av ett kolkraftverk (Rahim Yar Khan) som ingår i det omfattande kinesisk-pakistanska infrastrukturprojektet CPEC. Kina går med på att göra en ny översyn av kraftverksbygget, som Pakistans regering anser belastar statskassan för mycket. En rad kinesiskstödda energiprojekt har påbörjats sedan 2015. Khanregeringen kämpar för att hålla statsskulden i schack och har nyligen beviljats bistånd och lån från Arabvärlden. Kontrakten med Kina slöts med den gamla PML-N-regeringen.

 • 2018

  • December

  • Ny fängelsedom för Nawaz Sharif

   Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif döms för andra gången för korruption under samma år, nu till sju års fängelse och 10,8 miljoner dollar i böter. Sharif nekar liksom vid den tidigare domen (se Juli 2018) till det han anklagats för. Denna dom rör hans familjeföretags förehavanden i Mellanöstern.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0