Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Hindutempel vandaliseras efter ryktesspridning

   Ett 80-tal personer vandaliserar ett hindutempel i Rahim Yar Khan i Punjabprovinsen sedan en hinduisk pojke som anklagats för hädelse blivit frigiven. Folkmassan använder bland annat järnrör för att slå sönder templets fönster. Angreppet på templet är ett i raden av exempel på religiöst motiverat våld mot landets minoriteter.

  • Juli

  • Första skolan för transsexuella

   Pakistan har öppnat sin första statsfinansierade skola för transsexuella kvinnor, i Multan i Punjabprovinsen. Tidigare under året öppnades landets första madrasa (muslimsk religiös skola) i Islamabad. Transsexuella kvinnor i Pakistan tvingas ofta sluta den ordinarie skolan i förtid på grund av mobbning. Även vuxna transsexuella blir ofta utfrusna ur samhället och tvingas försörja sig på till exempel tiggeri eller prostitution.

  • Maj

  • Khan besöker Saudiarabien för att värma relationerna

   Premiärminister Khan besöker Saudiarabien och undertecknar där en rad samarbetsavtal, bland annat om brottsbekämpning och narkotikasmuggling. Andra avtal berör energi, vatten, infrastruktur, transporter och kommunikationer. De två länderna står varandra nära men har upplevt en period av ansträngda relationer på grund av Kashmirfrågan. Saudiarabien har stöttat Pakistan med miljarder dollar i lån och biståndet men har samtidigt varit ovilligt att stöta sig med Indien i konflikten om Kashmir. En anledning till det är att Indien köper mängder av saudisk olja. Omkring 2,5 miljoner pakistanier arbetar i Saudiarabien.

  • Tusentals samlas för shiamuslimsk högtid

   Ungefär 10 000 shiamuslimer, varav många inte bär munskydd, samlas i Lahore för att hedra minnet av profeten Muhammeds svärson Imam Ali. Mindre processioner hålls också på andra platser i landet. Khan-regeringen försöker stoppa stora folksamlingar men har på senare tid tillåtit religiösa sammankomster. Religiösa festivaler och ceremonier med miljontals deltagare anses ha bidragit till en skenande spridning av coronaviruset i Indien, och många pakistanier är rädda för att samma sak ska hända i hemlandet. Många shiamuslimer anser dock att coronapandemin bara blivit ett svepskäl för myndigheterna för att stoppa deras religionsutövning. Runt en femtedel av pakistanierna är shiamuslimer. Pakistan befinner sig i en tredje coronavåg och har sammanlagt haft drygt 800 000 bekräftade fall av covid-19 samt 18 000 döda med virussjukdomen. Endast en liten minoritet av befolkningen har vaccinerats.

  • April

  • Khan-regeringen gör eftergifter till TLP

   TLP:s ledare Hafiz Saad Hussain Rizvi släpps ut ur fängelset samtidigt som det konservativa islamistpartiet lovar att inte kalla till nya massprotester mot Frankrike. Gripandet av Rizvi bidrog till att trappa upp de våldsamma protestaktionerna runt om i landet. En planerad omröstning i parlamentet om att utvisa Frankrikes ambassadör ställs in.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0