Pakistan
Foto: Wikimedia Commons/Executioner

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Räddningspaket från IMF

   Regeringen har enats med IMF om ett räddningspaket från det internationella låneorganet på 8 miljarder dollar. Paketet ska bidra till att minska gapet på 15 miljarder dollar i den pakistanska statsbudgeten. Paketet berör bland annat energipriser, skatteintag och valutakurser.

  • Mars

  • Pakistan: "Inga kopplingar till Kashmirdådet"

   Pakistan har inte kunnat påvisa några kopplingar mellan de misstänkta motståndsmän som polis och militär gripit på begäran av Indien och självmordsattentatet i indiskkontrollerade Kashmir (se Februari 2019). Pakistanska myndigheter har gripit 54 personer sedan Indien överräckte en lista med 90 misstänkta attentatsmän samt 22 platser i Pakistan där New Delhi anser att terrorister har upprättat träningsläger. Pakistanska utrikesdepartementet säger att 54 av de 90 personerna har utretts och ingen av dem har några kopplingar till dådet utanför Srinagar som dödade ett 40-tal indiska soldater. Massgripandena i Pakistan gjordes sedan USA tryckt på för att öka Islamabads insatser mot terrorism. Pakistanska UD säger att det inte heller existerar några träningsläger för terrorister på de 22 platser i Pakistan som Indien påstår. Platserna har undersökts av pakistanska myndigheter och inga terroristfästen har påträffats, enligt pakistanska UD. Regeringen i Islamabad säger att indiska utredare är välkomna att besöka platserna om New Delhi begär det.

  • Förbjudna grupper får konton frysta

   Pakistan fryser konton och tillgångar tillhörande organisationer som förbjudits av FN:s säkerhetsråd. Beslutet kommer efter flera veckor av påtryckningar från omvärlden, främst från USA, på Islamabad att slå till mot militanta grupper inom landets territorium.

  • Februari

  • Ömsesidiga kränkningar av luftrummet över Kashmir

   Enligt den indiska nyhetsbyrån PTI kränker pakistanskt stridsflyg indiskt luftrum genom att flyga in över Jammu och Kashmir, men de jagas ut av indiskt flyg. Inga människor ska ha kommit till skada enligt indiska källor, trots att de pakistanska flygplanen ska ha släppt bomber på tillbakavägen. Något senare meddelar den pakistanska militären att två indiska stridsflygplan har skjutits ned och att en pilot har tillfångatagits. Ett plan ska ha kraschat i pakistanskkontrollerade Kashmir, det andra på den indiska sidan av kontrollinjen. Några dagar senare släpper Pakistan den tillfångatagne indiske piloten som en "fredsgest".

  • Indiskt flygangrepp på pakistansk mark

   Indiskt stridsflyg bombar ett av Jaish-e-Mohammads fästen i Balakot inne i Pakistan. Enligt en indisk minister dödas många av gruppens rebeller i attacken, som genomförs efter att Indien fått underrättelser om att Jaish-e-Mohammad förberedde en ny attack mot Indien. Pakistan säger dock att angreppet möttes av pakistanskt flyg och att ingen människa dödades. Samma dag skjuter indiskt flyg ner en obemannad drönare i ökendistriktet Kutch i Gujarat nära gränsen till Pakistan, enligt indisk polis. Dessutom uppger pakistanska företrädare att indisk granateld över kontrollinjen i Kashmir dödar två civila pakistanska kvinnor, två barn och skadar tio andra civilpersoner i två olika incidenter. USA, EU och Kina uppmanar såväl Indien som Pakistan att visa återhållsamhet i det spända läget som uppstått efter självmordsdådet i indiska Kashmir den 14 februari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0