Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Talibanerna avbryter vapenvilan

   Vapenvilan mellan regeringen och den förbjudna pakistanska talibanrörelsen TTP förlängs inte. Det är TTP som fattar beslutet med motiveringen att regeringen inte har hållit de överenskommelser som gjorts under samtalen som pågått. Enligt TTP har regeringssoldater dödat TTP-medlemmar under vapenvilan och därmed brutit mot den. Regeringen reagerar på beskedet med förvåning och betonar att upp emot 100 talibaner har släppts ut ur fängelse under vapenvilan. En dag senare skjuter TTP ihjäl en polisman som agerar livvakt åt två poliovaccinatörer i provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan i augusti 2021 har TTP-attentaten ökat kraftigt i Pakistan till den högsta nivån på fem år. Omkring 70 000 människor i Pakistan dödades i TTP-attentat mot skolor, hotell, kyrkor och marknadsplatser från rörelsens bildande 2007 till 2014, då TTP led svåra förluster mot militären och försvagades avsevärt.

  • November

  • TLP-ledaren Rizvi friges

   Det radikalt muslimska och Frankrikefientliga partiet TLP:s ledare Saad Rizvi släpps ut ur fängelset. Det sker sedan partiet åter förklarats lagligt av myndigheterna tidigare i månaden. TLP har lovat att inte bryta mot landets lagar. Rizvi greps i april 2021 när TLP förbjöds. Hundratals fängslade TLP-anhängare har frigivits under månaden.

  • Regeringen inleder samtal med talibanrörelsen TTP

   Khan-regeringen inleder samtal med den förbjudna pakistanska talibanrörelsen TTP. Parterna ska förhandla om bland annat amnesti för TTP-krigare. En vapenvila utlyses under det att samtalen pågår. TTP har nära kontakter med den afghanska talibanrörelsen som kontrollerar grannlandet. Talibanstyret där har agerat medlare mellan Khan-regeringen och TTP inför samtalen. Delar av TTP:s ledning samt tusentals TTP-krigare tros gömma sig i Afghanistan. TTP led svåra förluster 2015 under en militäroffensiv mot klanområdena i nordvästra Pakistan. Offensiven inleddes efter det att runt 150 elever i en skola för militärens barn i Peshawar dödades i en TTP-attack (se December 2014).

  • Regeringen häver förbudet mot TLP

   Khan-regeringen häver förbudet mot det radikala islamistpartiet TLP, som under en period organiserat nya Frankrikefientliga protestmarscher med flera dödsoffer som följd. Beskedet kommer efter det att sju poliser dödats i sammandrabbningar med demonstranterna. TLP lovar att avsluta denna omgång av demonstrationer, då partiet bland annat krävt att den franske ambassadören ska skickas hem. TLP har länge använt stora protestaktioner som medel att få sin vilja igenom, främst till stöd för de strikta hädelselagarna. Partiets anhängare upprörs över Frankrikes kritik mot radikal islamism och Paris försvar av en fransk lärare som mördades brutalt av islamister på grund av sin sekulära undervisning. De har också reagerat starkt på att satirtidskriften Charlie Hebdo återpublicerade Muhammedkarikatyrerna 2020.

  • Augusti

  • Hindutempel vandaliseras efter ryktesspridning

   Ett 80-tal personer vandaliserar ett hindutempel i Rahim Yar Khan i Punjabprovinsen sedan en hinduisk pojke som anklagats för hädelse blivit frigiven. Folkmassan använder bland annat järnrör för att slå sönder templets fönster. Angreppet på templet är ett i raden av exempel på religiöst motiverat våld mot landets minoriteter.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0