Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Augusti

  • Khan friad men kvar i fängelset

   En domstol i Islamabad upphäver Imran Khans treåriga fängelsestraff för korruption. Oppositionsledaren blir dock kvar i fängelsecellen, nu på grund av misstankar om att han ska ha läckt topphemlig information för att bevisa att USA och den pakistanska militären låg bakom hans påtvingade avgång som premiärminister i april 2023. Runt 200 rättsliga utredningar och åtal pågår mot Khan.

  • Kristna attackeras efter rykte om koranskändning

   Uppjagade av ryktesspridning löper hundratals muslimska män amok i en kristen del av staden Jaranwala i Punjab. Folkmassan vandaliserar närmare 90 kristna hem, en kyrkogård och ett 20-tal kyrkor. Våldet är en reaktion på ett rykte i sociala medier om att kristna personer ska ha skändat koranen. Uppmaningar till hämnd basuneras ut av religiösa ledare från moskéernas högtalare. Att skända islam är olagligt i Pakistan och kan ge dödsstraff. Kristna utgör två procent av befolkningen och utsätts ofta för diskriminering och trakasserier av radikala islamister. Inte sällan sker angreppen efter anklagelser om hädelse.

  • Opolitisk övergångsregering tar över

   I enlighet med lagen upplöses parlamentet, 90 dagar innan val till den lagstiftande församlingen måste hållas. Under övergångsperioden styrs landet av en tillfällig ministär bestående av statstjänstemän och byråkrater. Sharif-regeringen har dock varnat för att den politiska oron i landet kan göra att valet senareläggs. Regeringens popularitet har minskat under de 18 månader den suttit vid makten, bland annat till följd av hög arbetslöshet och en snabbt stigande inflation.

  • Imran Khan döms till fängelse

   Landets viktigaste oppositionspolitiker Imran Khan döms till tre års fängelse för korruption och förs direkt till en fängelsecell. Domen innebär att han inte kan kandidera i val under kommande fem år. Khan döms för att inte ha deklarerat dyrbara gåvor som han fick under sin tid som premiärminister. Endast små skaror av anhängare samlas kring hans bostad i Lahore där polisen griper honom. Khans parti PTI har kraftigt försvagats av massgripanden och strömavhopp. PTI leds tills vidare av vice ordförande och före detta utrikesminister Shah Mehmud Qureshi.

  • Juli

  • Ett 50-tal dödas i självmordsdåd

   Femtiofyra människor dödas och över 200 skadas när ett självmordsattentat genomförs under ett valmöte organiserat av islamistpartiet Jamiat Ulema-e-Islam-Fazl (JUI-F) i staden Khar i den nordvästliga provinsen Khyber Pakhtunkhwa. Terroristnätverket Islamiska statens regionala gren, IS-Khorasan, tar på sig dådet. Motivet till attentatet är inte känt, men JUI-F ingår i Pakistans koalitionsregering.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0