Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Fyrtio procent av budgeten går till skuldavbetalningar

   Premiärminister Shehbaz Sharifs nya regering presenterar en budget där mer än 40 procent av statens utgifter går till att betala av på stats- och utlandsskulden. Sharif klandrar företrädaren Khan för de ekonomiska problemen men de flesta analytiker är eniga om att den pakistanska ekonomin lider av decennier av misskötsel, korruption och skatteflykt. IMF:s räddningspaket 2019 på sex miljarder dollar har inte betalats ut enligt planerna eftersom Khan-regeringen backade på löften om att avskaffa subventioner och öka skatteuttaget. Runt hälften av lånesumman har betalats ut. En stor del av budgeten går också till militären.

  • Vapenvila med TTP

   Den pakistanska talibanrörelsen (TTP) utlyser vapenvila tills vidare efter fredssamtal i Kabul i Afghanistan, där landets talibanstyre medlat mellan TTP och den pakistanska regeringen. Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021 har TTP trappat upp attackerna och våldsdåden i Pakistan, särskilt längs gränsen mot Afghanistan. TTP är en inhemsk talibanrörelse men har gemensamma rötter med de afghanska talibanerna. Pakistan anklagar talibanstyret i grannlandet för att låta TTP attackera Pakistan från afghanskt territorium.

  • Maj

  • Våldsam protestmarsch mot Islamabad

   Den före detta premiärministern, PTI-ledaren Imran Khan, leder en landsomfattande marsch mot Islamabad och kräver nyval. Omfattande våld med flera dödsoffer utbryter mellan PTI-anhängare och kravallpolisen, särskilt i Lahore. Marschen beräknas ha tiotusentals deltagare. Polisen försöker spärra av huvudstaden. Khan har lett en rad gatuprotester sedan han avsattes i en misstroendeförklaring i parlamentet. Fler än 1 700 demonstranter har gripits.

  • April

  • Sharif bildar ny regering

   Premiärminister Sharif presenterar en regering med PML-N och PPP, det vill säga de största partier som gick samman för att fälla Khan-regeringen. Till utrikesminister utses Bilawal Bhutto Zardari från PPP. Bhutto är son till den mördade tidigare premiärministern Benazir Bhutto och expresident Asif Ali Zardari. Finansministerposten går till PML-N. Av 37 ministrar är fem kvinnor, bland annat biträdande utrikesministern. Vanligtvis brukar PML-N och PPP bekämpa varandra i parlamentet. De flesta av PTI-ledamöterna har lämnat den lagstiftande församlingen. Khan samlar sina anhängare i gatuprotester med krav på nyval.

  • Pakistan flygbombar inne i Afghanistan

   Ett 50-tal människor dödas när pakistanskt militärflyg bombar misstänkta TTP-fästen i östligaste Afghanistan, enligt lokala afghanska källor. De flesta döda och sårade uppges vara civila kvinnor och barn. Militären är på jakt efter medlemmar av den pakistanska talibanrörelsen TTP, som attackerar från baser inne i Afghanistan, enligt militären. Regeringen i Islamabad uppmanar talibanstyret i Kabul att agera mot de väpnade grupper som angriper Pakistan från afghanskt territorium. Spänningarna vid gränsen har ökat markant sedan talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021. Talibanstyret i Kabul förnekar att de skulle ge fristad till militanta islamister. TTP försöker få regeringen i Islamabad att låta deras krigare ostraffat återvända hem från Afghanistan där talibanstyret bett dem lämna landet.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0