Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Khan besöker Saudiarabien för att värma relationerna

   Premiärminister Khan besöker Saudiarabien och undertecknar där en rad samarbetsavtal, bland annat om brottsbekämpning och narkotikasmuggling. Andra avtal berör energi, vatten, infrastruktur, transporter och kommunikationer. De två länderna står varandra nära men har upplevt en period av ansträngda relationer på grund av Kashmirfrågan. Saudiarabien har stöttat Pakistan med miljarder dollar i lån och biståndet men har samtidigt varit ovilligt att stöta sig med Indien i konflikten om Kashmir. En anledning till det är att Indien köper mängder av saudisk olja. Omkring 2,5 miljoner pakistanier arbetar i Saudiarabien.

  • Tusentals samlas för shiamuslimsk högtid

   Ungefär 10 000 shiamuslimer, varav många inte bär munskydd, samlas i Lahore för att hedra minnet av profeten Muhammeds svärson Imam Ali. Mindre processioner hålls också på andra platser i landet. Khan-regeringen försöker stoppa stora folksamlingar men har på senare tid tillåtit religiösa sammankomster. Religiösa festivaler och ceremonier med miljontals deltagare anses ha bidragit till en skenande spridning av coronaviruset i Indien, och många pakistanier är rädda för att samma sak ska hända i hemlandet. Många shiamuslimer anser dock att coronapandemin bara blivit ett svepskäl för myndigheterna för att stoppa deras religionsutövning. Runt en femtedel av pakistanierna är shiamuslimer. Pakistan befinner sig i en tredje coronavåg och har sammanlagt haft drygt 800 000 bekräftade fall av covid-19 samt 18 000 döda med virussjukdomen. Endast en liten minoritet av befolkningen har vaccinerats.

  • April

  • Khan-regeringen gör eftergifter till TLP

   TLP:s ledare Hafiz Saad Hussain Rizvi släpps ut ur fängelset samtidigt som det konservativa islamistpartiet lovar att inte kalla till nya massprotester mot Frankrike. Gripandet av Rizvi bidrog till att trappa upp de våldsamma protestaktionerna runt om i landet. En planerad omröstning i parlamentet om att utvisa Frankrikes ambassadör ställs in.

  • Konservativa islamistpartiet TLP förbjuds

   Khan-regeringen förbjuder TLP som en följd av de landsomfattande våldsamma protester som partiets anhängare genomfört sedan ledaren Rizvi greps den 12 april. Förbudet gäller TLP:s metoder inte dess ideologi. Trots förbudet fortsätter massprotesterna mot Rizvis gripande samt kraven på att Frankrikes ambassadör ska utvisas (se 14 april 2021).

  • Våldsamma protester när TLP-ledaren grips

   Fyra människor dödas, däribland en polis, och hundratals skadas när det ultrakonservativa partiet TLP för tredje dagen demonstrerar runt om i landet mot att den nya partiledaren Hafiz Saad Hussain Rizvi gripits i Lahore den 12 april. Rizvi grips i enlighet med terrorlagarna sedan han uppmanat anhängare att marschera mot Islamabad och kräva att den franske ambassadören utvisas. Rizvi är son till den nyligen bortgångne partiledaren och predikanten Khadim Hussain Rizvi (se November 2020). Polisen använder tårgas och vattenkanoner för att skingra de tusentals TLP-anhängarna. TLP har hållit en rad våldsamma gatuprotester mot Frankrike sedan den franske presidenten Macron försvarat det sekulära samhället och den franska satirtidningen Charlie Hebdos rätt att publicera de så kallade Muhammedkarikatyrerna som TLP och många andra konservativa muslimer uppfattar som hädelse.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0