Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Khan anklagar Sharif för mordkomplott

   Sittande i rullstol på ett sjukhus i Lahore håller Khan ett tal i vilket han anklagar premiärminister Sharif för att ha lett en mordkomplott mot honom. Enligt Khan var även inrikesminister Rana Sanaullah och ett högt uppsatt armébefäl delaktiga i sammansvärjningen. Regeringen nekar till all inblandning och säger att en ensam skytt, påverkad av religiös extremism, sköt Khan. Militären säger att Khans anklagelser är "grundlösa och oansvariga". Det är ytterst ovanligt och mycket känsligt att kritisera eller anklaga den pakistanska militären. Den gripne gärningsmannen säger att han försökte mörda Khan för att denne har vilselett allmänheten och för att hans högljudda marsch stör böneutropen från moskéerna på de platser den passerar. Khan lämnar senare sjukhuset för vård i hemmet.

  • Khan skottskadas i mordförsök

   Expresident Khan och hans medarbetare inom PTI blir beskjutna av en man i Warzirabad i nordöstra Pakistan, där Khan ställt sig på ett lastbilsflak för att hålla tal till en folkmassa. Khan träffas av en kula i benet. Han leder vid tillfället en av sina berömda "långa marscher", den här gången från Lahore till Islamabad i syfte att pressa på för nyval. Khans tillstånd är stabilt men en medarbetare dödas och ett knappt tiotal skadas i attentatet. Skytten övermannas av en PTI-anhängare i folkhavet och grips av polisen som säger att gärningsmannen erkänner att det rör sig om ett mordförsök. Premiärminister Sharif ger order om en utredning.

  • Oktober

  • Khan förbjuds ställa upp i val

   Valmyndigheten förbjuder den före detta premiärministern Khan att kandidera i val under en femårsperiod. Beslutet motiveras med att Khan ska ha redovisat sina tillgångar på ett felaktigt sätt under sin tid som premiärminister. Det gäller gåvor han fått av utländska ledare. Det är obligatoriskt för folkvalda politiker att redovisa alla sina tillgångar för myndigheterna. Protestyttringar från Khans anhängare bryter ut på flera platser i Pakistan efter valmyndighetens tillkännagivande. I Islamabad använder polisen tårgas när protesterna blir våldsamma. Khan manar anhängarna till lugn.

  • September

  • Khan ber domare om ursäkt

   PTI-ledaren Imran Khan ber den domare som han kritiserat i samband med gripandet av en nära allierad om ursäkt. På så sätt hoppas den före detta premiärministern undvika ett åtal för domstolstrots. Utredningen mot Khan för brott mot terroristlagarna (se Augusti 2022), vilken härrörde till samma uttalanden som utredningen för domstolstrots, lades ned tidigare i september.

  • En tredjedel av Pakistan under vatten

   Efter en sommar med osedvanligt långvariga och ymniga monsunregn drabbas Pakistan av de värsta översvämningarna på över ett årtionde. Runt en tredjedel av landet (en yta av Storbritanniens storlek) dränks och omkring 33 miljoner människor (var sjunde pakistanier) drabbas på olika sätt. Minst 1 700 människor omkommer och miljontals hem, arbetsplatser, vägar och broar spolas bort av vattenmassorna. Enligt WHO har närmare 1 500 vårdcentraler skadats, varav runt 500 är totalförstörda, de flesta i provinsen Sindh. Stora tältläger byggs upp i södra och västra Pakistan där de sanitära förhållandena är usla och där parasit- och vattenburna sjukdomar som malaria, denguefeber och tarminfektioner sprids. Storstäderna ligger utanför katastrofområdet men stora arealer jordbruksmark ödeläggs i Baluchistan, Sindh och Punjab. Enligt regeringen ödeläggs nästan hälften av landets jordbruksareal och runt tre miljoner boskap har dött i översvämningarna. De förlorade skördarna ökar på den redan höga inflationen och förvärrar landets ekonomiska kris. Matbrist uppstår på vissa håll. Regeringen vädjar till omvärlden om katastrofhjälp som sakta börjar nå fram. När vattnet i oktober börjar sjunka undan uppskattas den sammanlagda kostnaden för översvämningskatastrofen uppgå till 40 miljarder dollar. Världsbanken beräknar att mellan 6 miljoner och 9 miljoner pakistanier kommer att sjunka ned i fattigdom till följd av översvämningarna. Andelen fattiga i befolkningen kommer att öka med mellan 2,5 procent och 4 procent (från dagens 20–25 procent).

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0