Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Khan-kritiker spärrar av huvudleder

   Den konservative predikanten och islamistiske oppositionsledaren Maulana Fazlur Rehman avslutar sin "frihetsmarsch" i Islamabad mot Khan-regeringen. Han väljer att istället påbörja "Plan B", som innebär att demonstranterna, varav många är madrassastudenter, spärrar av viktiga huvudleder i landet. Bland annat blockeras huvudleden mellan staden Quetta i sydväst och Chaman, en gränsövergång till Afghanistan som används av Nato för transport av proviant. Även huvudleden i provinsen Sindh spärras av.

  • Indiska sikher gör pilgrimsfärd i Pakistan

   Hundratals indiska sikher gör en pilgrimsfärd fyra kilometer in i Pakistan till orten Kartapur, där sikhismens grundare Guru Nanak tros ha avlidit. Pilgrimsresan är möjlig att genomföra tack vare ett samarbete mellan Indien och Pakistan i form av en säker visumfri landkorridor som skapats tillfälligt. Samarbetet ses av bedömare som ett av få exempel på samarbeten mellan de två ärkefienderna i en tid av svåra spänningar.

  • Massprotest mot Khan

   Tiotusentals pakistanier inleder i en "frihetsmarsch" i Islamabad i protest mot Khan-regeringen. Marschen leds av Khans politiska ärkerival, den konservative predikanten Maulana Fazlur Rehman, som även är ledare för det islamistiska oppositionspartiet Jui-L. Rehman anklagar Khan för att ha kommit till makten med hjälp av militären, och inte genom folkets vilja. Predikanten uppmanar Khan att avgå som premiärminister inom 48 timmar, ett krav som Khan som väntat ignorerar. Massprotesten pågår i 13 dagar innan demonstranterna byter taktik och börjar blockera en del gator i huvudstaden.

  • Oktober

  • Khan medlar i Mellanöstern

   Premiärminister Khan besöker Iran och Saudiarabien i rollen som medlare, med uppgiften att försöka minska spänningarna mellan de två inflytelserika länderna i Mellanöstern. I Teheran träffar Khan den iranska presidenten Hassan Rouhani och landets högsta ledare, ayatollah Ali Khamenei. Två dagar senare (15/10) besöker Khan Saudiarabien och träffar där kung Salman och kronprins bin Salman. Pakistan har goda relationer med såväl Saudiarabien, där drygt 2,5 miljoner pakistanier bor och arbetar, som med Iran. Pakistan representerar ibland Iran i landets kontakter med USA.

  • September

  • Oppositionspolitiker dödas i sprängdåd

   Maulana Muhammad Hanif, som leder ett religiöst konservativt parti, dödas i ett sprängattentat i sydvästra Pakistan. Hanif håller på att arrangera en marsch mot Khanregeringen när attentatet genomförs. Minst två andra människor dödas i samma dåd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0