Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Oppositionspolitiker dödas i sprängdåd

   Maulana Muhammad Hanif, som leder ett religiöst konservativt parti, dödas i ett sprängattentat i sydvästra Pakistan. Hanif håller på att arrangera en marsch mot Khanregeringen när attentatet genomförs. Minst två andra människor dödas i samma dåd.

  • Augusti

  • Khan leder massprotest mot Indien

   Premiärminister Khan går i spetsen för en nationell massdemonstration mot den indiska regeringens agerande i Kashmir. Tusentals pakistanier i bland annat Islamabad, Lahore och Karachi följer honom i protesten mot Indiens beslut att återkalla det indiskkontrollerade Jammu och Kashmirs självstyre (se Konflikter: Kashmir).

  • Konflikten om Kashmir skärps

   Pakistan betecknar Indiens beslut den 5 augusti att återkalla självstyret i Jammu och Kashmir för ”illegalt” (se Konflikter: Kashmir). Islamabad meddelar att Indiens högkommissarie i Pakistan ska skickas hem och att Pakistans ambassadör i New Delhi kallas hem. De diplomatiska och handelsmässiga förbindelserna ska minskas. Pakistan uppmanar det internationella samfundet att ingripa och säger att den pakistanska regeringen kommer att vända sig till FN:s säkerhetsråd.

  • Juli

  • En miljard från IMF

   IMF betalar ut en miljard dollar till Pakistans regering för att "stödja dess ekonomiska reformprogram" och göra landet "mindre ekonomiskt sårbart". Miljarden ingår i det räddningspaket på åtta miljarder dollar som låneorganet beviljat (se April 2019). Pakistans ekonomi lider bland annat av hög inflation och stora budgetunderskott. Khan-regeringen har lovat att frysa de militära utgifterna och skära kraftigt i övriga offentliga kostnader, samt öka skatteintaget.

  • Juni

  • Pengar från Qatar

   Qatar beviljar Pakistan ett ekonomiskt räddningspaket värt tre miljarder dollar. Under det senaste året har även Kina, Saudiarabien och Förenade arabemiraten erbjudit det krisdrabbade Pakistan ekonomisk hjälp.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0