Pakistan
Kvinnor köar för att få rösta i parlamentsvalet sommaren 2018. Foto: A M Syed/Shutterstock.

Pakistan

Pakistan i Sydasien bildades vid Brittiska Indiens delning 1947. Landet är en muslimsk republik med en bräcklig demokrati och har under långa perioder styrts av militären. Kärnvapenmakten Pakistan plågas av korruption, fattigdom och militant politisk och religiös extremism. Militären utnyttjar våldsamma islamistgrupper i sin kamp mot ärkefienden Indien. Taktiken har dock slagit tillbaka mot landet självt som skakats av många terrordåd. Ekonomin baseras på jordbruk, textilindustri och remitteringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Dödsdom för mordet på David Pearl hävs

   Pakistans högsta domstol friar jihadisten Ahmed Omar Said Sheikh, som 2002 dömdes till döden för att ha planerat det uppmärksammade mordet på den amerikanske journalisten David Pearl i Karachi samma år. Pearl var byråchef för Wall Street Journal i Karachi och granskade militant islamism när han fick sin hals avskuren i ett brutalt mord som filmades och spreds viralt. Den dömde jihadisten friades efter ett överklagande i provinsdomstolen i Sindh (se December 2020) tillsammans med tre andra personer som dömts för inblandning i mordet. Högsta domstolen går på Sindhdomstolens linje med motiveringen att den inte kan slå fast att den dömdes roll i mordet var så central. USA:s regering uttrycker ilska över domstolsbeslutet och vill att en rättegång mot Ahmed Omar Said Sheikh hålls i USA.

 • 2020

  • December

  • Domstol beordrar att Pearls mördare ska släppas fri

   En domstol i Sindh beslutar att dödsdomen mot Ahmed Omar Said Sheikh, som fällts för mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl i Karachi 2002, ska upphävas. Jihadisten Sheikh sitter i fängelse i väntan på hängning. Khan-regeringen överklagar provinsdomstolens beslut till Högsta domstolen.

  • Pakistan får skuldlättnader

   Pakistan säkrar ett avtal om skuldlättnader värda 1,7 miljarder dollar efter månader av förhandlingar med 19 bilaterala kreditgivare, däribland Parisklubben. Avtalet innebär att det tungt skuldsatta landets avbetalningar skjuts framåt i tiden. Coronapandemin har gjort att Pakistan hamnat i en akut ekonomisk kris med brist på likvida medel att betala skulderna med.

  • Strängare lagar mot sexualbrott

   En ny lag träder i kraft som tillåter att ett nationellt register över sexualförbrytare upprättas samt att särskilda domstolar inrättas för att påskynda rättsliga prövningar av våldtäktsfall och andra sexualbrott mot kvinnor och barn. Även förundersökningarna ska förbättras, bland annat avskaffas vissa förnedrande läkarundersökningar av våldtäktsoffren. I vissa fall ska dömda sexualförbrytare kunna straffas med så kallad kemisk kastration. Lagen började beredas efter det att en kvinna utsatts för en grov gruppvåldtäkt ute på en motorväg medan hennes barn var närvarande (se September 2020). Enligt pakistanska myndigheter anmäls elva våldtäkter varje dag i Pakistan, men mörkertalet anses vara betydligt högre.

  • November

  • Pakistan drabbas hårt av andra coronavågen

   Den andra vågen av coronapandemin slår hårdare mot Pakistan än den första. Myndigheterna kämpar med att försöka få invånarna att följa råd och regler som införts för att hindra smittspridningen. Intensivvården arbetar för full kapacitet och 95 procent av intensivvårdsplatserna är upptagna. Läkare vittnar om hur misstänkt covidsjuka nekas vård på grund av platsbrist på vissa håll. Skolor och lärosäten har stängts och det är förbjudet att servera mat inomhus på restauranger. Under den första vågen på våren valde Pakistans regering att inte stänga ned samhället för att på så sätt inte riskera att ekonomin påverkades alltför negativt. Pakistan har haft drygt 382 000 bekräftade fall av covid-19 och över 7 800 dödsfall i virussjukdomen som kom in i landet i februari. Indien, som har en femfaldigt större befolkning, har haft 17 gånger så många bekräftade dödsfall med covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0