Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2024

  • April

  • Regeringspartierna vinner senatsval

   Den styrande koalitionen mellan PML-N och PP vinner en majoritet av mandaten i det indirekta valet till hälften av de 96 platserna i senaten. Flest mandat går till PPP som får välja senatens talman. Valet blir försenat i provinsen Khyber Pakhtunkhwa där politiker trogna den fängslade oppositionspolitikern Imran Khan dominerar.

  • Imran Khan får strafflättnad

   Den tidigare premiärministern Imran Khan och hans hustru Bushra Bibi får sina 14-åriga fängelsestraff för mutbrott omvandlade till villkorligt fängelse. Imran Khan blir dock kvar i fängelset då han även sitter av långa straff för olagligt äktenskap (gäller även Bushra Bibi) och landsförräderi.

  • Mars

  • Flyg- och granatbeskjutning mellan Pakistan och Afghanistan

   Afghansk militär skjuter mot pakistanska militärposteringar längs den gemensamma gränsen efter det att åtta människor tidigare samma dag dödats i östra Afghanistan av pakistanskt stridsflyg. Pakistan uppger att de dödade var pakistanska talibaner, men enligt Afghanistan dödades endast civila kvinnor och barn. Den afghanska beskjutningen beskrivs som den första större motattacken med granatbeskjutning sedan talibanerna övertog makten i Afghanistan 2021. Fem civila och fyra militärer dödas av de afghanska granaterna, enligt pakistanska militära källor. Eldväxling med handeldvapen förekommer dock då och då. Pakistans regering anklagar talibanstyret i grannlandet för att låta den pakistanska talibanrörelsen (TTP) uppehålla sig på afghansk mark och angripa Pakistan därifrån. Afghanistan nekar till anklagelserna.

  • Asif Ali Zardari blir ny president

   De nya parlamentsledamöterna väljer Asif Ali Zardari från PPP till ny president. Han besegrar oppositionens kandidat Mehmud Khan Achakzai med 411 röster mot 181 och svär presidenteden en dag senare. Asif Ali Zardari är änkling efter Benazir Bhutto, dåvarande PPP-ordförande och premiärminister, som mördades 2007. Han är far till PPP:s nuvarande ordförande Bilawal Bhutto Zardari, tidigare utrikesminister. Valet av Asif Ali Zardari ingick som en del i regeringsöverenskommelsen mellan PPP, PML-N och övriga allianspartier. Han var även president 2008–2013.

  • PTI-trogna går miste om reserverade mandat

   Valmyndigheten beslutar att oberoende, PTI-trogna ledamöter inte får ta del av de platser i parlamentet som är reserverade för kvinnor och minoriteter. Av parlamentets sammanlagt 336 ledamöter utses 266 i allmänna val, medan 60 fördelas till kvinnor och tio till icke-muslimer i förhållande till hur många mandat som partierna fick i valet. De reserverade platserna fördelas endast mellan partier, inte oberoende kandidater. De oberoende PTI-stödda parlamentarikerna försökte gå med i ett annat litet parti i sista stund för att försäkra sig om de reserverade platserna, vilket alltså inte godkänns av valmyndigheten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0