Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2023

  • Januari

  • Två provinsförsamlingar upplöses

   Provinsförsamlingen i Khyber Pakhtunkhwa upplöses med omedelbar verkan på order av provinsens chefsminister, en högt uppsatt och inflytelserik PTI-politiker. Fyra dagar tidigare upplöstes även provinsförsamlingen i Punjab på liknande sätt. I båda fallen har PTI haft majoritet eller ingått i en styrande koalition i församlingarna. Bakom utvecklingen ligger PTI-ledaren expresident Imran Khan som försöker driva fram ett nyval i landet. Nyval till provinsförsamlingarna måste hållas inom tre månader.

  • Nytt lån från Förenade arabemiraten

   Det tungt skuldsatta Pakistan får uppskov på två miljarder dollar i avbetalning på ett lån av Förenade arabemiraten. Gulfstaten beviljar samtidigt ett nytt lån på en miljard dollar. Pakistans valutareserv är så liten att landet bara kan betala tre veckors importkostnader.

  • Löften om miljarder i katastrofhjälp

   Vid en internationell givarkonferens i Genève får Pakistan löften om över 9 miljarder dollar för att reparera skadorna efter de översvämningar som drabbat en tredjedel av landet (se September 2022). Stora givare är Världsbanken, regionala utvecklingsbanker samt länder som Frankrike, USA och Kina. Fler än 1 700 människor dödades och över 33 miljoner drabbades på annat sätt av översvämningarna. Pakistan har världens femte största befolkning men bidrar med mindre än 1 procent av utsläppen av växthusgaser på jorden. Samtidigt är det ett av de länder som är mest utsatta för extremväder som orsakas av den globala uppvärmningen.

 • 2022

  • December

  • Tiotals TPP-krigare döda i gisslandrama

   De pakistanska talibanerna TPP stormar en polisstation i staden Bannu i nordvästra Pakistan nära gränsen till Afghanistan. Angriparna håller personalen som gisslan samtidigt som de försöker frita tillfångatagna TPP-medlemmar. Ett par dygn senare går säkerhetsstyrkor in och fritar gisslan och dödar de 33 gärningsmännen. Två poliser dödas också vid fritagningen. Det är inte klart hur många människor som ingick i gisslan.

  • November

  • TTP beordrar landsomfattande offensiv

   Den pakistanska talibanrörelsen (TTP) bryter vapenvilan med regeringen och beordrar en landsomfattande offensiv. Vapenvilan utlystes i juni efter förhandlingar i Kabul i Afghanistan (se Juni 2022), men har brutits vid upprepade tillfällen av båda parter. TTP har genomfört hundratals attacker och orsakat tusentals människors död sedan de bildades 2007. Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021 har TTP trappat upp attackerna och våldsdåden i Pakistan, särskilt längs gränsen mot Afghanistan. TTP är en inhemsk talibanrörelse men har gemensamma rötter med de afghanska talibanerna. Pakistan anklagar talibanstyret i grannlandet för att låta TTP attackera Pakistan från afghanskt territorium.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0