Myanmar
Foto: Shutterstock/Elena Yakusheva

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ny flyktingström till Bangladesh

   Bangladesh kallar till sig Myanmars ambassadör i landet och protesterar mot att en ny flyktingvåg håller på att skapas när tusentals invånare i Rakhine flyr till Bangladesh undan nya de striderna. Bangladeshiska myndigheter varnar för att flyktingar åter köar vid gränsen. FN uppskattar att runt 5 200 buddistiska arakaneser har flytt till grannlandet.

  • Kommitté ska debattera grundlagen

   Parlamentet antar ett förslag från NLD om att tillsätta en kommitté som ska debattera eventuella grundlagsändringar. Förslaget antas med 414 ja-röster mot 197 nej. Militären och dess stödparti USDP motsätter sig förslaget. Kommittén ska ledas av vice talman Tun Tun Hein från NLD. Politiska partier och militära ledamöter ska få plats i kommittén i proportion till sin representation i parlamentet. NLD säger inte vilka delar av författningen som ska diskuteras. Det krävs mer än tre fjärdedelars majoritet i parlamentet för att en grundlagsändring ska kunna röstas igenom. Militären sitter på 25 procent av platserna.

  • Januari

  • Striderna fortsätter i Rakhine

   Militären meddelar att man dödat 13 rebeller inom gerillagruppen AA i fortsatta strider i delstaten Rakhine.

  • Domarna mot Reutersreportrar står fast

   Appellationsdomstolen avslår de två Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oos överklagande av fängelsedomarna på sju år som avkunnades mot dem i september 2018 för användande av hemligstämplade dokument vid avslöjandet av en massaker på rohingyer i en by i Rakhine (se Januari 2018). Domstolen fastslår att det är ett "lämpligt straff".

  • Regeringen beordrar militäroffensiv mot AA

   Regeringen beordrar militären att inleda en offensiv mot den buddistiska AA-gerillan i Rakhine. Runt 4 500 människor har tvingats fly sina hem undan stridigheterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0