Myanmar
Foto: Shutterstock/Elena Yakusheva

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • "Soldater dömda för massmord frigivna"

   De sju soldater som 2018 dömdes till tio års fängelse för massakern på tio rohingyska män och pojkar i byn Inn Din i Rakhine 2017 har frigetts i förtid. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska de ha släppts fria redan i november 2018. Soldaterna är de enda som dömts för brott begångna under militäroffensiven i Rakhine 2017 då runt 740 000 rohingyer flydde landet.

  • Vapenvila i norr förlängs

   Militären förlänger den ensidiga vapenvilan i de nordliga delstaterna Kachin och Shan till den 30 juni (se Konflikter med andra minoritetsfolk). Striderna rapporteras ha avtagit i dessa två delstater, medan de tilltagit i Chin och Rakhine.

  • Reutersreportrarna frigivna

   Reutersreportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo lämnar fängelset i Rangoon sedan de benådats av presidenten i samband med den traditionella nyårsamnestin. Runt 6 500 fångar benådas samma dag. De två journalisterna har suttit frihetsberövade i över 16 månader. I september 2018 dömdes de till sju års fängelse för att ha använt hemligstämplade dokument vid avslöjandet av en massaker på rohingyer i Rakhine (se Januari 2018). Internationella påtryckningar är sannolikt ett viktigt skäl till att reportrarna benådas.

  • April

  • EU förlänger sanktionerna

   EU förbjuder vapenförsäljning till Myanmar i ytterligare minst ett år, till den 30 april 2020. Unionen förlänger också sanktionerna mot 14 högt uppsatta ledare inom militären och säkerhetstjänsterna på grund av deras roller i våldet mot och fördrivningen av hundratusentals rohingyer i Rakhine 2017. Sanktionerna innebär att ledarna inte får resa till eller genom EU samt att deras eventuella tillgångar i Europa är frysta.

  • Striderna trappas upp i Rakhine

   Intensiva strider rapporteras pågå mellan regeringssoldater och gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) i Mrauk U i Rakhine. Enligt ögonvittnen bombar militären den kända tempelstaden med hjälp av flygplan och stridshelikoptrar. AA säger sig representera den buddistiska folkgruppen rakhine och kräver ökad autonomi för delstaten. AA har dödat ett 20-tal poliser sedan upproret åter blossade upp (se Januari 2019). Regeringen säger att tiotals AA-rebeller har dödats i striderna. Tiotusentals människor rapporteras ha flytt från sina hem undan striderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0