Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Valrörelsen inleds

   Valrörelsen inför de allmänna valen i november tar sin början. Det regerande NLD med Aung san Suu Kyi i spetsen är klara favoriter. Partiledaren Suu Kyi är fortsatt populär bland majoritetsfolket burmanerna medan en knackig fredsprocess med minoritetsfolken gjort henne mindre omtyckt bland dessa grupper. Suu Kyi har tidigare uppmanat väljarna via sociala medier att ge NLD en jordskredsseger så att partiet på allvar kan utmana militären. Det militärstödda USDP försöker nu vinna väljare bland besvikna minoriteter. Coronapandemin, som tagit fart i Myanmar under de senaste veckorna, har gjort att många kräver att valet senareläggs. Möten med fler deltagare än 50 är förbjudna på grund av risken för smittspridning.

  • Augusti

  • Rakhine sätts i karantän

   Spridningen av coronaviruset accelererar i Myanmar och särskilt snabbt tycks det spridas i det oroliga Rakhine, som nu helt stängs ned av myndigheterna. Tidigare har delstatshuvudstaden Sittwe isolerats. Delstaten är en av landets fattigaste och sjukvården räcker inte till för alla. Särskilt utsatta är de runt 130 000 rohingyer som bor i Rakhine samt omkring 150 000 arakaneser (rakhiner) som lever som internflyktingar på grund av striderna mellan militären och rebellgruppen Arakanesiska armén (AA).

  • Juli

  • Suu Kyi ställer upp för omval

   Statskansler Aung San Suu Kyi ställer upp för omval i parlamentsvalet den 8 november 2020, meddelar en talesperson för hennes parti NLD. Suu Kyis popularitet i Myanmar har minskat under senare tid på grund av att hennes NLD-regering inte lyckats sluta fred med flera etniska rebellgrupper, samt för att den inte lyckats vända den ekonomiska nedgången i landet.

  • Allmänna val i november

   Myanmar ska hålla allmänna val den 8 november 2020, tillkännager valmyndigheten. Valet väntas bli ett slags "folkomröstning" över NLD-regeringens mandatperiod; ekonomin har inte lyft på det sätt som Aung San Suu Kyi och hennes regering lovade för fem år sedan och många av minoritetsfolken uttrycker besvikelse över att deras situation inte förbättrats. Kritiken mot militärens och regeringens agerande i den oroliga delstaten Rakhine har varit hård. Statskansler Suu Kyi är dock fortfarande en omtyckt person bland majoritetsfolket burmanerna och NLD är därför segertipppat. Främsta utmanare till NLD är liksom för fem år sedan det militärstödda USDP.

  • Juni

  • Tre officerare fälls för övergrepp mot rohingyer

   En militärdomstol i Myanmar dömer tre officerare för övergrepp begångna mot rohingyer under operationer i olika byar i Rakhine. Rättegången hålls bakom lyckta dörrar och det finns inga uppgifter om vilka brott som begåtts, vilka förövarna är eller vilka straff de fått. Amnesty International säger att bristen på öppenhet under rättegången är "alarmerande". I byn Gu Dar Pyin säger människorättsgrupper att man upptäckt minst fem massgravar. Uppskattningar gör gällande att flera hundra rohingyer har dödats i liknande offensiver mot rohingyska byar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0