Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Gerillakonflikter trappas upp

   Karengerillan KNU attackerar en militärbas på gränsen till Thailand och åsamkar materiella skador. Militären svarar med stridseld från flyg och helikopter. Konflikten mellan KNU och militären i östra Myanmar har trappats upp sedan kuppen den 1 februari 2021. KNU har tagit ställning för motståndsrörelsen mot juntan. Striderna får människor att fly inom Karen och över till Thailand. I Kachin i norr eskalerar striderna mellan militären och gerillarörelsen KIA.

  • Resultatlöst Aseanmöte om Myanmar

   Omvärldens förhoppningar om att Asean ska agera medlare i konflikten i Myanmar kommer på skam i samband med ett extrainsatt krismöte i Jakarta i Indonesien om situationen i medlemslandet. Organisationen får kritik redan innan mötet inletts för att den myanmariske kuppgeneralen Min Aung Hlaing tillåts närvara. I sin slutkommuniké radar Asean upp fem punkter, bland annat uppmanas juntan att upphöra med allt våld mot sin befolkning. Asean ber också juntan att tillåta att humanitär nödhjälp kan nå fram till behövande, samt uppmanar den att delta i en dialog med regimmotståndarna, under medling av Asean. Efter Min Aung Hlaings hemkomst meddelar juntan att våldet kan upphöra först när situationen i Myanmar stabiliserats. Därmed faller Aseans initiativ platt och det är oklart hur organisationen kan gå vidare i sina medlingsförsök.

  • EU riktar sanktioner mot tio generaler

   EU inför sanktioner mot tio juntamedlemmar och de två militärkontrollerade konglomeraten MEHL och MEC. Orsaken är militärjuntans våld mot kuppmotståndare i vilket över 720 människor dödats. Sanktionerna innebär inreseförbud i unionens medlemsländer samt frysta ekonomiska tillgångar.

  • Skuggregering tillkännages

   En underjordisk grupp av före detta parlamentariker som avsattes i kuppen tillkännager att en skuggregering bildats av det "underjordiska parlamentet". Skuggregeringen går under namnet Nationella enhetsregeringen och dess högsta ledare är Aung San Suu Kyi och den avsatte presidenten Win Myint. En kachin-politiker är vicepresident och premiärminister är en karen. Flertalet medlemmar är från NLD men politiker från flera etniska minoriteter ingår. Folkgrupperna chin, shanni, mon, karenni och ta'ang är också representerade i skuggregeringen. Militärjuntan hotar med att alla som samarbetar med skuggregeringen riskerar att dömas för landsförräderi.

  • Över 700 döda sedan kuppen

   Antalet döda i militärens hårdhänta försök att kuva det folkliga motståndet mot militärjuntan passerar 700. I den nordliga delstaten Shan utbryter strider efter det att gerillan TNLA angripit en polisstation. Obekräftade uppgifter finns om att ett tiotal poliser ska ha dödats i attacken. Militären uppges svara med ett flygangrepp mot gerillan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0