Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Mars

    • NLD upplöses inför valet

      Det tidigare regeringspartiet NLD upplöses av den militärt tillsatta valkommissionen i enlighet med nya strikta vallagar som antagits av militärstyret. I januari fick alla politiska partier två månader på sig att omregistrera sig, annars skulle de upplösas. Av landets 90 partier omregistreras 50, resten upplöses, däribland NLD, vars ledning är skingrad. Många ledande NLD-politiker är fängslade, befinner sig i exil eller har gått under jorden, och partiet har inte omregistrerat sig. Bedömare ser reglerna om omregistrering som ett sätt för militären att undanröja NLD inför det planerade parlamentsvalet sommaren 2023.

    • Kina medlar i flyttplaner för rohingyer

      Militärstyret går med på att i ett pilotprojekt ta emot runt 1 000 rohingyer som tidigare flytt från Myanmar och sedan dess levt i flyktingläger i Bangladesh. Företrädare för de rohingyska flyktingarna tonar kraftigt ned betydelsen av pilotprojektet och beskriver det som ett PR-trick från regimen. Myanmar kräver att rohingyerna har dokument som styrker att de bodde i Myanmar innan militäroffensiven 2017 (se Modern historia). Runt en miljon rohingyer lever i flyktingläger i grannlandet, varav kanske 800 000 har tvingats fly undan förföljelse i Myanmar. Pilotprojektet är ett samarbete mellan Myanmar och Bangladesh. Medlare är Kina och till viss del FN. Återflytten ska påbörjas i april.

    • Massaker i buddistkloster

      Ett 30-tal människor som tagit skydd i ett buddistkloster i byn Nam Neint i delstaten Kayah i öster skjuts ihjäl av väpnade män. Människorna ska ha gömt sig i klostret av rädsla för soldater som anlänt till byn. Efter att ha beordrat människorna att komma ut ur klostret skjuter soldaterna ihjäl dem. Bland de döda finns tre buddistmunkar. Militären och självförsvarsgrupperna i området anklagar varandra för att ha utfört massakern. Militären medger att ett antal kuppmotståndare har skjutits ihjäl, men säger att de civila skjutits av kuppmotståndarna.

    • Februari

    • Tuffa rättsregler i motståndsfästen

      Militärregeringen gör det möjligt för militärdomstolar att pröva personer misstänkta för till exempel landsförräderi eller ”spridande av falska nyheter” i 37 distrikt där motståndsgrupperna mot kuppregeringen är som starkast. Domar som fastställs i dessa rättegångar kan inte överklagas. Undantag är dödsdomar som måste godkännas av landets högste ledare Min Aung Hlaing. De aktuella distrikten ligger i delstaterna Sagaing, Chin, Magway, Bago, Mon, Karen, Taninthayi och Kayah. Liknande regler gäller sedan tidigare i elva andra distrikt som alla ligger i Rangoon och Mandalay.

    • Undantagstillståndet förlängs

      Det nationella undantagstillståndet förlängs i ett halvår av de militära makthavarna (det skulle ha löpt ut den 1 februari). Beslutet innebär att det utlovade valet sannolikt kommer att skjutas längre fram i tiden. Orsaken till det förlängda undantagstillståndet är att inbördeskriget pågår med oförminskad styrka. Enligt överbefälhavare Min Aung Hlaing är en tredjedel av landets distrikt utom militärens kontroll.

Till kalendariet
134251

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0