Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Allmänna val i november

   Myanmar ska hålla allmänna val den 8 november 2020, tillkännager valmyndigheten. Valet väntas bli ett slags "folkomröstning" över NLD-regeringens mandatperiod; ekonomin har inte lyft på det sätt som Aung San Suu Kyi och hennes regering lovade för fem år sedan och många av minoritetsfolken uttrycker besvikelse över att deras situation inte förbättrats. Kritiken mot militärens och regeringens agerande i den oroliga delstaten Rakhine har varit hård. Statskansler Suu Kyi är dock fortfarande en omtyckt person bland majoritetsfolket burmanerna och NLD är därför segertipppat. Främsta utmanare till NLD är liksom för fem år sedan det militärstödda USDP.

  • Juni

  • Tre officerare fälls för övergrepp mot rohingyer

   En militärdomstol i Myanmar dömer tre officerare för övergrepp begångna mot rohingyer under operationer i olika byar i Rakhine. Rättegången hålls bakom lyckta dörrar och det finns inga uppgifter om vilka brott som begåtts, vilka förövarna är eller vilka straff de fått. Amnesty International säger att bristen på öppenhet under rättegången är "alarmerande". I byn Gu Dar Pyin säger människorättsgrupper att man upptäckt minst fem massgravar. Uppskattningar gör gällande att flera hundra rohingyer har dödats i liknande offensiver mot rohingyska byar.

  • Räddningspaket från IMF

   IMF beviljar Myanmar 356,5 miljoner dollar i form av ett slags snabblån som tagits fram för att stödja fattiga länder i den ekonomiska nedgång som coronapandemin orsakat. I Myanmar har pandemin lett till kraftigt minskad turism och betydligt lägre remitteringar från utlandsarbetande myanmarier. Lånen ska användas till sjukvårdskostnader, utökad livsmedelsdistribution, samt kontantbidrag till landets fattigaste hushåll och till företag och bönder.

  • Årslång blockering av internet

   Internet i delstaten Rakhine har nu varit blockerat av myndigheterna i ett år. Kritiker vädjar om att blockeringen ska upphöra eftersom den försvårar kommunikation under coronapandemin och därmed hindrar kampen mot sjukdomen covid-19. I Rakhine pågår sedan januari 2019 strider mellan militären och gerillan Arakanesiska armén (AA), som slåss för ökad autonomi för det buddistiska folket rakhine (arakaneser). Myanmar har 287 bekräftade fall av covid-19 och sex dödsfall i sjukdomen.

  • Maj

  • Video avslöjar soldaters övergrepp

   En videofilm som sprids i sociala medier avslöjar hur regeringssoldater misshandlar gripna män i delstaten Rakhine. Soldaterna slår och sparkar de gripna i huvudena. Fångarna bär ögonbindlar och handklovar. Männen misstänks vara AA-rebeller, men anhöriga till de gripna avvisar anklagelserna. Militären medger att det är regeringssoldater som utför övergreppen och säger att förhören inte hålls på ett korrekt sätt samt att händelsen ska utredas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0