Myanmar
Foto: Shutterstock/Elena Yakusheva

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Striderna trappas upp i Rakhine

   Intensiva strider rapporteras pågå mellan regeringssoldater och gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) i Mrauk U i Rakhine. Enligt ögonvittnen bombar militären den kända tempelstaden med hjälp av flygplan och stridshelikoptrar. AA säger sig representera den buddistiska folkgruppen rakhine och kräver ökad autonomi för delstaten. AA har dödat ett 20-tal poliser sedan upproret åter blossade upp (se Januari 2019). Regeringen säger att tiotals AA-rebeller har dödats i striderna. Tiotusentals människor rapporteras ha flytt från sina hem undan striderna.

  • Februari

  • Kommitté ska se över grundlagen

   Parlamentet antar ett förslag från NLD om att tillsätta en kommitté som ska se över författningen från 2008. Förslaget antas med 414 ja-röster mot 197 nej. Militären och dess stödparti USDP motsätter sig förslaget. Kommittén ska ledas av vice talman Tun Tun Hein från NLD. Politiska partier och militära ledamöter ska få plats i kommittén i proportion till sin representation i parlamentet. NLD presenterar samtidigt några förslag på ändringar i författningen, bland annat den del som hindrar Aung San Suu Kyi från att bli president och den del som ger militären ett formellt politiskt inflytande. Det krävs mer än tre fjärdedelars majoritet i parlamentet för att en grundlagsändring ska kunna röstas igenom. Militären sitter på 25 procent av platserna.

  • Två dödsdomar för mordet på muslimsk jurist

   Två personer döms till döden för mordet på den välkände muslimske juristen Ko Ni (se Januari 2017). Ko Ni arbetade som rådgivare till Aung San Suu Kyi och NLD. Hans arbete och tro gjorde att nationalistiska buddister talade hatiskt om honom, men även militären ansågs ha ett ont öga till Ko Ni på grund av hans öppna kritik mot militärens fortsatta politiska inflytande. Ko Ni arbetade för att få författningen ändrad, så att militärens formella politiska makt skulle minska. En av de dödsdömda fälldes för att ha skjutit såväl Ko Ni som en taxichaufför som tog upp jakten på mördaren när han flydde från platsen. Mördaren fälldes även för vapenbrott. En medhjälpare till skytten dömdes till döden genom hängning, och två andra medhjälpare till fängelse och straffarbete. Myanmar har inte avrättat någon dödsdömd fånge under de senaste tio åren enligt Amnesty International.

  • Ny flyktingström till Bangladesh

   Bangladesh kallar till sig Myanmars ambassadör i landet och protesterar mot att en ny flyktingvåg håller på att skapas när tusentals invånare i Rakhine flyr till Bangladesh undan nya de striderna. Bangladeshiska myndigheter varnar för att flyktingar åter köar vid gränsen. FN uppskattar att runt 5 200 buddistiska arakaneser har flytt till grannlandet.

  • Januari

  • Striderna fortsätter i Rakhine

   Militären meddelar att man dödat 13 rebeller inom gerillagruppen AA i fortsatta strider i delstaten Rakhine.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0