Myanmar
Foto: Shutterstock/Elena Yakusheva

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Tvångsflytt av rohingyer stoppas

   Myanmars och Bangladeshs gemensamma planer på att tvinga ett antal rohingyska flyktingar i Bangladesh att återvända till Myanmar stoppas av den bangladeshiska regeringen efter kritik från omvärlden. Inte heller väljer någon enda rohingyer att frivilligt flytta tillbaka. FN och en rad människorättsorganisationer har varnat för att säkerhetsläget i den myanmariska delstaten Rakhine fortfarande är alltför osäkert för flyktingarna. Hundratals rohingyska flyktingar protesterar mot repatrieringsavtalet (se November 2017).

  • September

  • Fängelse för kritik mot Suu Kyi

   Krönikören Ngar Min Swe döms till sju års fängelse för att ha lagt ut ”oförskämda” inlägg om Aung San Suu Kyi på Facebook. Bland annat ska han ha skrivit sexistiska skämt om hur USA:s dåvarande president Barack Obama ger Suu Kyi en kindpuss vid ett besök i Myanmar 2013. Ngar Min Swe arbetade tidigare för den militärstödda USDP-regeringen och har sedan NLD-regeringen kom till makten 2016 skrivit kritiskt om Suu Kyi.

  • FN:s utredare avlägger slutrapport

   FN:s oberoende utredare offentliggör sin slutrapport om händelserna i Rakhine sedan hösten 2017. Enligt rapporten har Myanmars armé använt ”outgrundliga nivåer av våld” mot den rohingyska minoriteten. Utredarna skriver att militärens politiska inflytande måste upphöra och att de högsta generalerna måste ställas inför rätta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott. FN-rapporten innehåller en stor mängd detaljer om de våldshandlingar som militären begått mot rohingyerna. Enligt utredarna har militärens taktik varit ”konstant och kraftigt oproportionerlig i relation till de verkliga säkerhetshoten”. De skriver att det sannolika syftet varit att avlägsna rohingyerna från landet. Enligt rapporten har Aung San Suu Kyi och hennes regering bidragit till den stora omfattningen av brott mot de mänskliga rättigheterna i Myanmar genom att tillåta hatfyllt tal riktat mot rohingyerna samt genom att använda sig av rättssystemet för att kuva medier och andra som protesterat mot övergreppen mot rohingyerna. FN-utredarna drar slutsatsen att gärningsmännen bör prövas i internationell domstol då straffriheten för militären är omfattande vid de myanmariska domstolarna. FN förordar även vapenembargo och sanktioner mot vissa individer. Myanmars FN-ambassadör beskriver rapporten som ”ensidig” och ”bristfällig”. Myanmar står fast vid att militäroffensiven hösten 2017 var nödvändig för att krossa ett rohingyskt väpnat uppror.

  • ICC tar sig an brotten i Rakhine

   Åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) öppnar en preliminär utredning av anklagelserna mot Myanmar om systematiska övergrepp begångna mot landets rohingyer, bland annat dödande, sexuellt våld och tvångsförflyttningar. Åklagaren ska se om det finns tillräckligt med bevis för att öppna en fullskalig utredning. Två veckor tidigare slog ICC fast att de misstänkta gärningsmännen i Myanmar kan prövas vid ICC trots att landet inte är medlem av ICC, eftersom Bangladesh är medlem. Över en miljon statslösa rohingyer befinner sig i grannlandet.

  • FN-organ får resa in i Rakhine

   För första gången sedan flyktingkrisen tilltog hösten 2017 får FN-organen UNDP och UNHCR tillstånd av myndigheterna att resa in Rakhine. De ska vistas i delstaten i två veckor göra "förtroendeskapande" insatser i 26 byar. Exakt vad detta innebär är oklart.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0