Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Augusti

    • FN: dramatisk ökning av krigsförbrytelser

      FN:s utredare skriver i en rapport att de har starka bevis för att krigsförbrytelserna snabbt blir allt fler och allt grövre i inbördeskrigets Myanmar. Exempel på brott som begås av militären och dess allierade miliser är systematiska massavrättningar av civila, urskillningslösa flygbombningar, nedbrända byar och omfattande tortyr och grovt sexuellt våld som gruppvåldtäkter och sexslaveri. ”Olika väpnade aktörer” använder sig av barnsoldater. FN-utredningen tillsattes av FN:s människorättsråd 2018 för att samla bevis på krigsförbrytelser och förbereda åtal mot ansvariga. Utredningen gäller också fördrivningen av och våldsvågen mot folkgruppen rohingyer 2017.

    • Valet skjuts upp tills vidare

      Övergångsregeringen förlänger undantagstillståndet i sex månader med motiveringen att militären fortfarande inte har kontroll över hela landet. Beslutet innebär att det allmänna valet skjuts fram på obestämd tid.

    • Aung San Suu Kyis straff kortas något

      Övergångsregeringen benådar Aung San Suu Kyi från några av de straff som utdömts mot henne. Den avsatta folkvalda ledarens sammanlagda strafftid kortas från 33 år till 27 år. Benådningen sker traditionsenligt i samband med en buddistisk högtid.

    • Juli

    • Aung San Suu Kyi flyttas från fängelset

      Den avsatta folkvalda civila ledaren Aung San Suu Kyi flyttas från fängelset i Naypyidaw till en välövervakad offentlig byggnad i huvudstaden. Skälet till detta är inte känt. Aung San Suu Kyi är dömd till sammanlagt 33 års fängelse för en rad olika brott, däribland uppvigling och korruption. Hon dömdes i rättegångar som hölls bakom lyckta dörrar och som fick hård kritik från människorättsgrupper för stora brister i rättssäkerheten.

    • Juni

    • USA inför sanktioner mot försvarsdepartementet

      USA inför sanktioner mot det myanmariska försvarsdepartementet och två regimkontrollerade banker som möjliggör transaktioner mellan militärregimen och utländska marknader, bland annat Ryssland, för inköp av vapen och annan försvarsmateriel. Sedan kuppen i februari 2021 har försvarsdepartementet fortsatt att importera militär utrustning till ett värde av minst en miljard dollar.

Till kalendariet
134251

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0