Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Obligatorisk militärtjänst för alla

   Juntan inför en lag som ger militären rätt att omedelbart kalla in alla män i åldern 18–35 år och kvinnor i åldern 18–27 år till obligatorisk militärtjänst i minst två år. Beslutet kommer efter en rad bakslag för militären på slagfältet i inbördeskriget.

  • Januari

  • Gerillan hävdar framgång i väster

   Gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) säger sig ha intagit staden Paletwa samt flera militärposteringar i delstaten Chin nära gränsen till Bangladesh och Indien i västra Myanmar. AA ingick en vapenvila med militären i samband med kuppen 2021 men den bröts av gerillagruppen i november 2023. Sedan dess har strider pågått i delstaterna Rakhine och Chin.

  • Ny vapenvila i norr

   Efter kinesisk medling går militären och rebellalliansen De tre brödraskapens förbund med på en ny vapenvila. Den första ingicks i december 2023 och bröts nästan omedelbart. Gerillan har tagit kontroll över stora delar av Shanstaten mot gränsen till Kina. Hundratals människor har dödats och över en halv miljon har flytt sedan striderna i området intensifierades (se Oktober 2023).

  • Rebellerna intar viktig stad i norr

   Efter flera veckors strider intar rebellalliansen De tre brödraskapens förbund regionen Kokangs huvudstad Laukki på gränsen till Kina. Det bekräftas av båda parter i konflikten. Det innebär att rebellerna kontrollerar i stort sett hela Kokang, en svidande förlust för militären. Det är sannolikt att militären dragit sig tillbaka sedan Kina protesterat mot granatbeskjutning över gränsen i vilken en handfull kineser skadats. Alliansens uttalade mål är att störta militärjuntan. Väpnade konflikter pågår i minst nio av landets 15 administrativa delar. Samordningen mellan etniska gerillagrupper och de så kallade självförsvarsgrupperna beskrivs som allt bättre.

 • 2023

  • December

  • Tillfälligt eldupphör i norr

   Kina medlar fram ett tillfälligt eldupphör i striderna i norra Myanmar mellan regeringsstyrkorna och de etniska rebellgrupperna AA, MNDAA och TNLA. Vapenvilan blir dock kortvarig. Kina är en viktig vapenleverantör till juntan, men de nära relationerna har ansträngts av striderna i norra Myanmar då de påverkar Kinas handelsintressen negativt.

Till kalendariet
134251

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0