Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Politiska fångar bland frigivna i massamnesti

   Militärregeringen benådar drygt 5 700 fångar i en massamnesti på Myanmars nationaldag. Bland de frigivna finns en brittisk före detta ambassadör, en australisk ekonomisk rådgivare till Aung San Suu Kyi och en japansk journalist. Alla tre lämnar Myanmar samma kväll. Tre tidigare ministrar i den avsatta NLD-regeringen finns bland de frisläppta, liksom en före detta NLD-talesperson. Det framgår inte hur många av de benådade som fängslats vid militärens tillslag mot regimmotståndare sedan kuppen 2021. Fem utländska journalister har fängslats sedan kuppen, samtliga är nu frigivna och utvisade. Enligt FN-organet Unesco har minst 170 journalister gripits efter kuppen, varav runt 70 sitter kvar i fängelse.

  • Asean börjar samarbeta med oppositionen

   Liksom vid Aseanmötet 2021 bjuds Myanmars ledare Min Aung Hlaing inte in till organisationens toppmöte i Phnom Penh i Kambodja 2022. På mötet medger Asean att fempunktsplanen har misslyckats och ber FN att överta ansvaret för att mäkla fred i Myanmar. Aseanländerna enas om att inleda ett samarbete med oppositionsgrupper i Myanmar, sannolikt den civila parallellregeringen (NUG). Indonesien, Malaysia och Singapore förordar en tuffare linje mot Myanmars militärregering än exempelvis Kambodja, Laos och Vietnam.

  • Oktober

  • Myanmar övervakas för penningtvätt

   Det internationella organet FATF sätter upp Myanmar på sin "svarta" lista över länder som behöver övervakas på grund av penningtvätt. Orsaken är att militärstyret inte har vidtagit de åtgärder som FATF ett år tidigare krävde för att inte placera landet på den svarta listan. Att hamna på listan innebär att många av världens länder blir tveksamma till att investera eller ingå ekonomiska samarbeten med Myanmar.

  • Aung San Suu Kyi dömd för korruption

   En militärdomstol dömer Aung San Suu Kyi till ytterligare tre års fängelse för korruption (egentligen tre års fängelse vardera för två olika korruptionsbrott, men straffen ska avtjänas under samma tidsperiod). Sammanlagt är den avsatta statskanslern nu dömd till 26 år i fängelse i en rad skarpt kritiserade rättegångar som sker bakom lyckta dörrar.

  • September

  • Fler år i fängelse för Aung San Suu Kyi

   Aung San Suu Kyi döms till ytterligare tre års fängelse av militärdomstolen, den här gången för brott mot landets sekretesslagar. Därmed har den avsatta statskanslern döms till sammanlagt 23 års fängelse för en rad olika brott. Samtidigt med Aung San Suu Kyi döms en tidigare rådgivare till henne, den australiska ekonomen Sean Turnell, till samma straff för samma brott. Båda har suttit i militärens förvar sedan kuppen i februari 2021. Rättegångarna sker bakom lyckta dörrar i huvudstaden Naypyidaw.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0