Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Många döda när militären slår till mot lokalt garde

   En regimfientlig lokal så kallad försvarsstyrka drabbar samman med militären i ett distrikt i mellersta Myanmar. Tjugofem milismän och civila bybor dödas i striderna som enligt byborna uppstår när militären går in och skjuter mot motståndarna. Det rapporteras bli allt vanligare att lokalbefolkning går samman och beväpnar sig mot militären på olika håll i landet.

  • USA inför sanktioner mot 22 personer

   USA riktar sanktioner mot ytterligare 22 myanmarier: fyra ministrar, tre juntamedlemmar och 15 anhöriga till personer med nära kopplingar till juntan. Sanktionerna innebär frysta tillgångar i USA och att personerna hindras från att göra affärer, transaktioner och investeringar med amerikanska företag och banker.

  • Juni

  • Över 2 000 politiska fångar friges

   Runt 2 300 myanmarier som fängslats för att de protesterat mot kuppen (se Februari 2021) och militärjuntan släpps fria. Bland de frigivna finns myanmariska journalister som gripits för att de skrivit kritiskt om militärens tillslag mot demonstranterna. Enligt lokala källor har drygt 880 civila dödats och närmare 6 500 gripits av polis och militär för att de deltagit i regimkritiska protester. Omkring 4 200 politiska fångar sitter därmed kvar i polisförvar eller fängelse.

  • Min Aung Hliang besöker Moskva

   Överbefälhavaren och juntaledaren Min Aung Hlaing avslutar ett tre dagars besök i Moskva dit han bjudits in av den ryske försvarsministern för att delta i en internationell säkerhetskonferens. Vid konferensen beslutar Ryssland och Myanmar att ytterligare stärka sina bilaterala relationer. Min Aung Hlaing tackar Ryssland för att det bidrar till att stärka den myanmariska armén. Det är juntaledarens andra resa utomlands efter kuppen. Den första gjorde han i april för att delta i ett extrainsatt Aseanmöte i Jakarta i Indonesien.

  • Milis drabbar samman med militären i Mandalay

   Folkets försvarsstyrka, en allians av regimfientliga miliser som bildats efter kuppen i februari 2021, drabbar samman med militären i Mandalay. Det är första gången milisalliansen slåss mot juntans väpnade styrkor i en av Myanmars större städer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0