Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • FN-domstolen kräver akuta åtgärder mot folkmord

   Internationella domstolen i Haag beslutar att Myanmar måste vidta akuta åtgärder för att förhindra ett folkmord på landets rohingyska minoritet. Myanmar måste också bevara alla eventuella bevis på att militärens fördrivning av rohingyer hösten 2017 var ett folkmord. Fallet togs upp i Internationella domstolen i Haag sedan Gambia anmält Myanmar på uppdrag av samarbetsorganisationen OIC, som samlar 57 muslimska länder.

  • ICOE: "Enskilda soldater begick krigsbrott"

   Den regeringstillsatta kommissionen (ICOE) går längre än någon tidigare myanmarisk utredning när den fastslår att en del enskilda soldater sannolikt gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser och grova brott mot mänskliga rättigheter gentemot rohingyer under militäroffensiven 2017. Men ICOE konstaterar samtidigt att det inte finns bevis för att de väpnade styrkorna skulle ha begått folkmord. Krigsbrotten består enligt ICOE i att civila bybor dödades och att deras hem brändes ned. Slutsatsen att folkmord inte begicks avvisas snabbt av bland andra Human Rights Watch (HRW) och av rohingyska organisationer.

  • Nya miljarder från Kina

   Kinas president Xi Jinping besöker Myanmar och utlovar investeringar på många miljarder dollar till grannlandet. Pengarna ska bland annat gå till bygget av en djuphavshamn i Kyaukphyu i Rakhine på västkusten, ett höghastighetståg till Kina samt en modernisering av Rangoon. Vid den nya hamnen ska en ekonomisk zon för kläd- och livsmedelsindustri utvecklas. Myanmariska myndigheter säger att rohingyer ska prioriteras när omkring 400 000 nya arbetstillfällen ska tillsättas. Samtliga byggprojekt ingår i Kinesisk-myanmariska ekonomiska korridoren (CMEC) som ska bli en av de viktigaste delarna av Kinas infrastrukturprojekt Nya sidenvägen (Belt and Road Initiative, BRI).

 • 2019

  • December

  • NLD-politiker dödas av AA

   En lokal NLD-politiker i Buthidaung i Rakhine dödas efter att ha kidnappats av gerillagruppen AA den 11 december. Politikern kidnappades samma dag som Aung San Suu Kyi försvarade Myanmar inför FN-domstolen i Haag (se December 2019). AA uppger att politikern dödades i strid på juldagen, men NLD säger att AA bär ansvaret för mannens död.

  • Attentat inför besök av Suu Kyi

   Tre mindre sprängladdningar detonerar i den lilla staden Manaung, som ligger på en ö utanför kusten i Rakhine. Explosionerna inträffar strax innan det att Aung San Suu Kyi gör ett av sina sällsynta besök i delstaten. Hon har besökt Rakhine tre gånger sedan fördrivningen av rohingyer hösten 2017. Manaung beskrivs som en i vanliga fall lugn småstad. Suu Kyi besöker ön för att inviga ett solenergiprojekt. Inga människor kommer till skada i explosionerna. Ön ligger i södra Rakhine medan striderna med gerillagruppen AA pågår i norr.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0