Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Hårda strider nära gränsen till Indien

   Hårda strider utkämpas mellan militären och en lokal självförsvarsmilis i staden Thantlang i delstaten Chin på gränsen till Indien. Milisgruppen består av ett 100-tal man. Tusentals människor flyr från området när civila hem flygbombas. Strider mellan militären och civila medborgargarden har ökat sedan skuggregeringen uppmanade till ett "folkets försvarskrig" tidigare samma månad.

  • Militärens kommunikationsmaster vandaliseras

   Sedan skuggregeringen uppmanade myanmarierna till ett ”folkligt försvarskrig” har regimmotståndare förstört flera kommunikationsmaster, tillhörande det militärägda bolaget Mytel, i delstaten Chin och i regionen Sagaing i centrala Myanmar. Attackerna mot statlig och militär infrastruktur har ökat som en del i motståndet mot regimen. De utförs av medborgargarden, oftast med enklare hemgjorda vapen.

  • Skuggregeringen uppmanar till "försvarskrig"

   Den så kallade skuggregeringen, som bland annat består av avsatta NLD-politiker och företrädare för flera etniska rebellgrupper, uppmanar myanmarierna att trappa upp det väpnade motståndet och inleda ett "folkets försvarskrig" mot militärstyret.

  • Islamfientlig buddistmunk frigiven

   Militärstyret friger den ultranationalistiske och islamfientlige buddistmunken Ashin Wirathu som fängslats av den avsatta NLD-regeringen för hatbrott och uppvigling (se November 2020). Alla åtal mot munken läggs ned. Ashin Wirathu har gått särskilt hårt åt de muslimska rohingyerna.

  • Augusti

  • Över tusen civila har dödats av militären efter kuppen

   Militären och polisen har dödat minst tusen civilpersoner i sina tillslag mot oppositionella sedan kuppen i februari 2021, rapporterar den av kuppledningen förbjudna aktivistgruppen Assistance Association for Political Prisoners. Militären sade i juni att drygt 90 soldater och poliser dödats i våldet efter kuppen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0