Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Nya åtal mot Aung San Suu Kyi

   En militärdomstol åtalar Aung San Suu Kyi på fem nya punkter för korruption, nu i samband med ett hyres- och köpkontrakt för en helikopter. Den avsatte presidenten Win Myint åtalas för samma sak på lika många punkter.

  • Ännu en fängelsedom för Aung San Suu Kyi

   Aung San Suu Kyi döms till fyra års fängelse av en militärdomstol. Den avsatta statskanslern fälls på tre åtalspunkter: två punkter gäller illegal import och illegalt innehav av walkie-talkies och den tredje åtalspunkten är brott mot coronarestriktioner. Aung San Suu Kyi blir kvar i husarresten i Naypyidaw tills samtliga rättegångar mot henne är avklarade. Hon dömdes redan i december 2020 till fyra års fängelse för uppvigling och brott mot coronarestriktionerna (juntaledaren Min Aung Hlaing reducerade senare straffet till två år). Om Aung San Suu Kyi fälls på alla åtalspunkter riskerar hon tiotals år i fängelse.

  • Kambodjas ledare besöker Myanmar

   Kambodjas premiärminister Hun Sen besöker Myanmar med motiveringen att han vill bidra till att finna en lösning på krisen där. Hun Sen gör besöket som företrädare för Asean, vars ordförandeland sedan årsskiftet är Kambodja. Hun Sen blir därmed den första regeringschefen att besöka Myanmar sedan militärkuppen i februari 2021. Han träffar general Min Aung Hlaing och uppmanar till vapenvila. Besöket får kritik från bland annat människorättsorganisationer för att legitimera militärjuntan. Fler än 1 400 civila har dödats i militärens tillslag mot demonstranter och regimmotståndare sedan kuppen genomfördes.

 • 2021

  • December

  • Armén misstänks för massaker på julafton

   Armén anklagas för att ha dödat mellan 35 och 40 människor och därefter bränt deras kroppar under en så kallad upprensningsaktion kring den kristna byn Moso i delstaten Kayah. Anklagelserna framförs av hjälporganisationen Rädda barnen samt av karenni-rebeller som är aktiva i området. Dödsoffren är bybor som försökt fly undan strider mellan armén och en av rebellgrupperna i en militärkontrollerad del av Kayah. Flera av dem är kvinnor och barn, även spädbarn. Enligt Rädda barnen tillhör två av offren deras personal. Talesmän för armén säger att offren befann sig i fordon som vägrade stanna vid en vägkontroll. När gärningsmän kom ut ur fordonen och började skjuta mot soldaterna så besvarades elden. Enligt vittnen var det civilpersoner som klev ur fordonen.

  • Mordkomplott mot FN-ambassadören avslöjad

   En ung man i New York med myanmariskt medborgarskap erkänner under förhör att han i augusti 2021 försökt skada eller döda Myanmars demokrativänliga FN-ambassadör Kyaw Moe Tun. Amerikansk polis har avslöjat att mannen försökt tvinga FN-ambassadören att avgå. När denne vägrat har gärningsmannen tillsammans med två andra personer planerat att döda honom. Straffet bestäms i maj 2021, men gärningsmannen riskerar många år i fängelse. Det är oklart om han har kopplingar till militären i Myanmar. Kyaw Moe Tun utnämndes av den avsatta NLD-regeringen och har efter kuppen varit NLD troget. Militärregeringen i Myanmar har sagt att ambassadören är avskedad och att en ny person ska representera landet i FN-skrapan i New York, men Kyaw Moe Tun vägrar lämna sin tjänst. FN har ännu inte fattat beslut om vem man erkänner som rättmätig myanmarisk ambassadör.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0