Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Oktober

    • Juntan genomför kritiserad folkräkning

      Den styrande juntan inleder en folkräkning som ska pågå till den 15 oktober och ligga till grund för röstlängderna i det allmänna val som makthavarna utlovat och som ska återföra landet till civilt styre. Det planerade valet har skjutits fram vid flera tillfällen på grund av de strider som pågår på många håll. I de delar av landet som kontrolleras av gerilla och andra väpnade motståndsgrupper blir folkräkningen svår att genomföra. Motståndare till juntan uppmanar sina anhängare att bojkotta folkräkningen som de anser endast är till för att legitimera kuppen 2021 och militärens fortsatta maktinnehav. Enkäten som används i folkräkningen innehåller bland annat frågor om språk och etnicitet, vilket är laddade uppgifter för många i Myanmar.

    • September

    • Juntans inbjudan till fredssamtal avvisas

      Motgångar i inbördeskriget, i kombination med förödelse orsakad av tyfonen Yagi, gör att militärjuntan överraskande bjuder in ett antal väpnade motståndsgrupper till fredssamtal. Erbjudandet avvisas redan dagen efter när militären går till luftangrepp mot den rebellkontrollerade staden Lashio i Shanstaten i norr. Juntans fredstrevare ses av motståndsgrupperna som ett slag i luften, vars verkliga syfte är att visa Kina att man försöker få ett slut på kriget.

    • Augusti

    • Rohingyer flyr i tusental undan strider

      Omkring 8 000 muslimska rohingyer flydde i augusti från Rakhine i väster till Bangladesh på grund av strider i delstaten. Såväl AA-gerillan som armén rapporteras förfölja rohingyer i sin kamp om herraväldet över området. I Bangladesh säger övergångsregeringen att man inte kan ta emot fler flyktingar från Myanmar.

    • Juli

    • Min Aung Hlaing övertar presidentens uppgifter

      Myanmars tillförordnade president U Myint Swe har sjukskrivits. Han ersätts under sjukfrånvaron av juntaledaren, premiärminister Min Aung Hlaing. Det är inte känt hur länge president U Myint Swe blir borta.

    • Viktig stad i norr intagen av gerillan

      En gerillaallians uppger för medier att den tagit kontrollen över staden Naungcho i norra Myanmar, där häftiga strider pågått under en längre tid. Staden är av stor betydelse då den ligger längs en viktig handelsväg till Kina. Den ligger också nära delstaten Shans ”huvudstad” Taunggyi och en militärakademi. Striderna innebär ett brott mot den vapenvila som Kina förhandlade fram i januari 2024. Alliansen består av gerillagrupperna Arakanesiska armén (AA), Myanmars nationella demokratiska alliansarmé (MNDAA) och Ta'angs nationella befrielsearmé (TNLA).

Till kalendariet
134251

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0