Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Hundratals häktade rohingyer släpps fria

   Åtalen mot omkring 250 rohingyer läggs ned på grund av rädsla för att coronapandemin ska sprida sig i landets redan överfulla fängelser där de hygieniska förhållandena är usla. Rohingyerna (både vuxna och barn) sitter i polisförvar misstänkta för brott mot immigrationslagarna i samband med militäroffensiven i Rakhine hösten 2017. De släpps nu fria för att minska risken för smittspridning.

  • Mars

  • Första dödsfallet i covid-19

   Myanmar rapporterar sitt första dödsfall i covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. Den avlidne är en 69-årig man som tidigare samma månad återvänt hem från cancerbehandling i Australien.

  • Arakanesiska armén terroriststämplas

   Den väpnade separatistgruppen Arkanesiska armén (AA), som slåss för självstyre för den buddistiska folkgruppen rakhine (arakaneser), terroriststämplas av de myanmariska myndigheterna. Därmed blir det olagligt att ha kontakt med gruppen.

  • Coronaviruset når Myanmar

   Myanmar rapporterar sina två första fall av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Myndigheterna har i flera veckor hävdat att den myanmariska hälsosamma "livsstilen och dieten" skyddar medborgarna från coronaviruset. Nu säger de att en 36-årig man som återvänt från USA samt en 26-årig man som återvänt från Storbritannien har testat positivt för viruset.

  • Militären stoppar NLD:s reformförsök

   Militärens företrädare i parlamentet röstar som väntat ned NLD:s försök att minska militärens politiska befogenheter. NLD har under ett år försökt genomföra författningsändringar som syftar till att avskaffa de platser i parlamentet som är reserverade för militären och som innebär att militären kan stoppa alla lagförslag från NLD.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0