UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Landet var då ett av de mest utvecklade i Asien. En nedgång började 1962 när militären tog makten. Juntan härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Hon och hennes parti NLD sitter idag i regeringsställning. Efter en militäroffensiv mot folkgruppen rohingyer i Rakhine 2017 har Suu Kyis anseende dalat.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Suu Kyi vittnar inför ICJ

   Aung San Suu Kyi avvisar anklagelsen om att ett folkmord med avsikt skulle ha begåtts mot den rohingyska folkgruppen i Rakhine hösten 2013. Hon säger att Gambia, som dragit Myanmar inför rätta vid Internationella tribunalen (ICJ) i Haag för militäroffensiven mot rohingyerna, ger en missvisande och ofullständig bild av vad som hände. Fredspristagaren Suu Kyi vittnar inför ICJ i egenskap av utrikesminister och försvarar militärens agerande. Hon medger att det inte går att utesluta att enskilda soldater kan ha använt oproportionerligt mycket våld, men tillägger att det inte är samma sak som att militären försökt utplåna ett folkslag. I Myanmar har manifestationer hållits till stöd för Suu Kyi, vars beslut att vittna inför ICJ är populärt där.

  • USA skärper sanktionerna

   USA skärper sanktionerna mot Myanmars arméchef Min Aung Hlaing. I juli infördes inreseförbud för Min Aung Hlaing på grund av hans roll i militäroffensiven mot rohingyerna i Rakhine hösten 2017. Nu utvidgas sanktionerna genom att hans ekonomiska tillgångar i USA fryses och alla finansiella transaktioner med honom i USA kriminaliseras.

  • November

  • Suu Kyi ska försvara militären inför ICJ

   Aung San Suu Kyi ska i egenskap av utrikesminister leda Myanmars försvar i ICJ-domstolen i Haag, där Gambia dragit landet inför rätta med anklagelser om folkmord på muslimska rohingyer 2017. Gambia agerar å den muslimka organisationen OIC:s vägnar.

  • ICC granskar fördrivningen av rohingyer 2017

   Internationella brottmålsdomstolen ICC ger klartecken för en fullskalig granskning av anklagelserna om brott mot mänskligheten begångna mot rohingyer i Rakhine hösten 2017. Utredningen sker trots att Myanmar inte är medlem av ICC. Domstolen anser att den kan driva fallet ändå, eftersom rohingyerna numera befinner sig i Bangladesh, som är ICC-medlem.

  • Rättssak mot Aung San Suu Kyi i Argentina

   Flera rohingyska och latinamerikanska människorättsgrupper går samman i en rättssak under "universell jurisdiktion" i Argentina i vilken de anklagar en rad myanmariska personer, däribland Aung San Suu Kyi, för att ha gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med fördrivningen av rohingyer från Rakhine 2017 (se Rohingyernas situation).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0