Myanmar
Mitt i djungeln ligger Myanmars gamla huvudstad Pagan med den berömda pagoden Shwezigon Paya. Foto: R M Nunes /Shutterstock.

Myanmar

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Över en miljon internflyktingar

   Den våldsamma utvecklingen i Myanmar sedan militärkuppen (se Februari 2021) har lett till att antalet internflyktingar för första gången överskrider en miljon, enligt FN. Av dem har närmare 700 000 lämnat sina hem sedan kuppen. På många håll i landet slåss civila försvarsmiliser och etniska gerillagrupper mot militären, vilket tvingar civilbefolkningen på flykt. Militären anklagas för att jämna hela byar med marken, döda civila och flygbomba platser där civila bor.

  • Skuggregeringen träffar malaysiska diplomater

   När USA bjuder in Aseanländerna till ett möte i Washington gapar Myanmars stol symboliskt tom. Vid sidan av mötet träffar företrädare för Myanmars skuggregering (mest känd under den engelska förkortningen NUG) diplomater från Malaysia och USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman. Det är första gången skuggregeringen öppet samtalar med företrädare för ett annat sydöstasiatiskt land. Vid mötet mellan USA och Asean lovar USA stöd till investeringar på områdena energi och säkerhet, bland annat pengar till kustbevakningen.

  • April

  • Aung San Suu Kyi döms för mutbrott

   Den avsatta statskanslern Aung San Suu Kyi döms till fem års fängelse för mutbrott vid en militärdomstol. Rättegången har skett bakom lyckta dörrar. Aung San Suu Kyi fälls för att ha tagit emot 600 000 dollar i mutor. Hon har suttit i husarrest sedan militärkuppen i februari 2021 och är åtalad för drygt ett tiotal olika brott, bland annat valfusk. Hon nekar till alla anklagelser. Tillsammans med tidigare domar för uppvigling i december 2021 och för brott mot importlagar i januari 2022 är den tidigare NLD-ledaren sammantaget dömd till elva års fängelse. Aung San Suu Kyi är 76 år.

  • Mars

  • USA: "våld mot rohingyer var folkmord"

   USA betecknar officiellt den myanmariska militärens våld mot rohingyer under offensiverna i Rakhine 2016 och 2017 som folkmord. Enligt USA finns tydliga bevis på att militärens avsikt var att försöka tillintetgöra den muslimska folkgruppen. Angreppen var omfattande och systematiska, enligt USA, vilket är en avgörande definition på brott mot mänskligheten. Bland annat hänvisas till överbefälhavare Min Aung Hlaings uttalande 2017 om att den dåvarande regeringen "utför ett oavslutat jobb" genom att förstöra rohingyska samhällen. Tusentals rohingyer dödades och hundratusentals fördrevs ut ur landet under militärinsatserna 2016 och 2017. Runt 850 000 rohingyer lever idag i flyktingläger i Bangladesh. Kvar i Rakhine finns omkring 600 000 rohingyer som vittnar om hårt förtryck.

  • Februari

  • Tyst strejk på årsdagen av kuppen

   Militären uppmärksammar ettårsdagen av kuppen med parader genom tomma gator i de största städerna. Motståndsrörelsen har utlyst en "tyst strejk": folk håller sig hemma och butiker med mera är stängda. I Rangoon (Yangon) och Mandalay avslutas den tysta strejken på eftermiddagen med att människor går samman och klappar i händerna och slår på föremål, en traditionell protestyttring. Flera så kallade flashmobbar genomförs: plötsligt uppkomna och kortvariga protestaktioner som samordnas via sociala medier. USA, Kanada och Storbritannien skärper sanktionerna mot juntans medlöpare, däribland de som driver och ansvarar för rättegångarna mot Aung San Suu Kyi (till exempel justitieministern och Högsta domstolens chefsdomare). Enligt FN har över 1 000 demonstranter dödats av säkerhetsstyrkorna under det år som gått, medan lokala källor uppger en dödssiffra på över 1 500. På flera håll i landet pågår vad som nu beskrivs som inbördeskrig mellan militären och motståndsgrupper som tagit till vapen och i flera fall samarbetar med etnisk gerilla.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0