Motståndet i Myanmar: Med vapen och diplomati

Motståndsrörelsen i Myanmar har inte gett upp kampen efter militärkuppen i februari 2021 och den har ett starkt folkligt stöd. Målet är att bilda en demokratisk federal stat och att ta över makten senast våren 2023. För att nå dit sätter den inte minst sitt hopp till omvärlden.

Intensiva försök görs för att länder ska erkänna den regering som motståndsrörelsen bildat vid sidan av militärstyret med främst företrädare från NLD, den tidigare demokratikämpen och numera åter fängslade Aung San Suu Kyis parti. Partiet segrade stort i valet 2020, strax innan militären grep makten.

Samtidigt fortsätter strejker och mindre protester i landet även om massdemonstrationerna mattats av. I gränsområdena strider demokratiaktivister tillsammans med etniska väpnade grupper mot militären. 

Nr 9 2022, Författare: Kristina Simion och Elisabeth Olivius

Recension från BTJ
Helhetsbetyg 5, briljant.
"Kristina Simion och Elisabeth Olivius, forskare vid Utrikespolitiska institutet respektive Umeå universitet, undersöker i Motståndet i Myanmar landets utveckling efter militärkuppen 2021. Högaktuellt och med stor sakkunnighet analyseras motståndsrörelsens framväxt, struktur och agerande (Simion), samt kvinnornas, den unga generationens och de etniska minoriteternas roll (Olivius)." 
ur BTJ-häfte nr 20, 2022. Lektör Gudrun Seiler-Holmer

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0