Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • December

  • Fängelse för Aung San Suu Kyi och expresidenten

   Den avsatta statskanslern Aung San Suu Kyi från NLD döms till två års fängelse för uppvigling samt brott mot coronarestriktionerna. Domstolen utdömde först fyra års fängelse, men några timmar senare halverades straffet efter en benådan från juntaledaren Min Aung Hlaing. Domen är den första i en rad av rättegångar mot Aung San Suu Kyi som har åtalats på elva punkter. Om hon befinns skyldig på samtliga punkter riskerar hon fängelse i över 100 år. Aung San Suu Kyi nekar till samtliga anklagelser. Även den avsatte presidenten Win Myint döms samtidigt till fyra års fängelse för samma brott, men får också sitt straff halverat av Min Aung Hlaing. Domarna får kritik från människorättsorganisationer, flera länder samt EU för att inte leva upp till internationell standard.

  • November

  • Aung San Suu Kyi åtalas för valfusk

   Myanmars avsatta statskansler Aung San Suu Kyi åtalas för att ha ägnat sig åt fusk i samband med det ogiltigförklarade valet 2020. Den avsatte presidenten samt den tidigare ordföranden för valkommissionen åtalas för samma sak. Aung San Suu Kyi har sedan militärkuppen i februari 2021 åtalats på en mängd punkter för allt från olaglig import till korruption och uppvigling. Om den 76-åriga Aung San Suu Kyi befinns skyldig på samtliga punkter väntar decennier i fängelse för henne.

  • Oktober

  • Militären uppges demolera område i Chin

   Regeringsstyrkor beskjuter staden Thantlang i delstaten Chin och förstör över 100 bostäder och flera kyrkor, rapporterar invånare och lokala medier. Uppgiften tillbakavisas av militären, som ger lokala självförsvarsstyrkor skulden för förstörelsen. Strider mellan armén och en självförsvarsstyrka i Thantlang har utkämpats sedan i september och många invånare har flytt över gränsen till Indien.

  • NLD-politiker döms för högförräderi

   Win Htein, som är en nära medarbetare till Aung San Suu Kyi, döms till 20 års fängelse för högförräderi av en speciell militärdomstol i Naypyidaw. Win Htein var talman och parlamentsledamot innan militären avsatte NLD-regeringen i en kupp (se Februari 2021). Win Htein är den första högt uppsatta medlemmen av NLD som döms av juntan. Win Htein har även tidigare under långa period av sitt liv suttit fängslad av militärdiktaturen.

  • Asean håller toppmöte utan Myanmar

   Asean avslutar ett tre dagar långt toppmöte i Brunei som hållits utan företrädare från medlemslandet Myanmar. Den myanmariska regeringen vägrar att sända en representant sedan Asean inte bjudit in landets högste ledare Min Aung Hlaing till mötet. Asean motiverar beslutet att utestänga juntaledaren med att Myanmar inte följt den fempunktsplan som Asean enats om samt att organisationens speciella sändebud till Myanmar inte fått träffa Aung San Suu Kyi. Vid mötets slut betonar dock Asean att Myanmar är en "viktig del" av organisationen och att landets medlemskap inte är ifrågasatt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0