Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2024

  • Maj

  • Framgång för gerilla i Rakhine

   Gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) i delstaten Rakhine meddelar att den tagit kontroll över ett militärkommando norr om Rakhines ”huvudstad” Sittwe och gripit hundratals armésoldater. AA har också intagit militära posteringar vid gränserna till Indien och Bangladesh. Regeringsarmén har dock fortfarande kontroll över Sittwe. Landets väpnade styrkor har råkat ut för en rad militära bakslag sedan hösten 2023.

  • April

  • Gerilla tar kontroll över stad i öster

   Gerillagruppen Karens nationella union (KNU) intar staden Myawaddy nära gränsen till Thailand. Myanmarisk militär retirerar från staden, som är en viktig knutpunkt i gränshandeln med Thailand. KNU tar också kontroll över en intilliggande militärbas. Reträtten är ett i raden av bakslag för militären under det senaste halvåret.

  • Drönarattacker mot huvudstaden

   En större attack med drönare genomförs mot Naypyidaw, militärregimens maktcentrum. Enligt militären skjuts sju drönare ned medan den civila parallellregeringen i exil (NUG) säger att 29 drönare skjuter mot flygplatsen, den militära flygbasen och arméhögkvarteret i huvudstaden. Inga dödsoffer rapporteras från någon part. Nyapyidaw är hårdbevakat och har hittills undsluppit de strider som rasar i stora delar av landet i övrigt. Militären har under de senaste månaderna förlorat kontrollen över områden i norr samt längs gränsen mot Bangladesh och Indien. Rapporter kommer om att många soldater har deserterat. Regimen har dock betydligt fler vapen och mer ammunition än motståndarsidan. Tusentals civila har dödats i det tre år långa inbördeskriget och omkring 2,6 miljoner är på flykt, enligt FN.

  • Mars

  • Många döda i strider i Rakhine

   Drygt ett 20-tal civila, däribland hälften barn, dödas när militärens stridsflyg skjuter mot en by öster om Sittwe i den västliga delstaten Rakhine. Det uppger källor i lokalbefolkningen. Sedan en vapenvila bröts i november 2023 pågår åter strider i Rakhine mellan militären och gerillarörelsen Arakanesiska armén (AA) med många döda och tiotusentals flyktingar som följd.

  • Januari

  • Gerillan hävdar framgång i väster

   Gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) säger sig ha intagit staden Paletwa samt flera militärposteringar i delstaten Chin nära gränsen till Bangladesh och Indien i västra Myanmar. AA ingick en vapenvila med militären i samband med kuppen 2021 men den bröts av gerillagruppen i november 2023. Sedan dess har strider pågått i delstaterna Rakhine och Chin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0