Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • NLD vinner egen majoritet

   Aung San Suu Kyis regerande NLD vinner parlamentsvalet med så stor marginal att det får över 50 procent av platserna i den lagstiftande församlingen – även när de mandat som är reserverade för militären räknas in. Det visar valmyndighetens officiella slutresultat. Det militärstödda oppositionspartiet USDP hävdar valfusk och människorättsgrupper framför kritik mot att valet inte gick att genomföra i vissa konfliktdrabbade områden. Den ansedda tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) säger dock att även om oegentligheter visar sig ha förekommit är NLD:s seger så stor att dessa inte skulle ändra valutgången. Av de 498 valbara mandaten i de två kamrarna blir 22 vakanta då val inte kan hållas i dessa valkretsar på grund av säkerhetsläget. Bland det burmanska majoritetsfolket vann NLD en närmast total seger, men även i de områden som domineras av etniska minoriteter röstade fler än väntat på NLD. De etniska minoriteternas partier hade blandade resultat men de gick inte fram så mycket som många bedömare trott.

  • Flyende buddistmunk ger upp

   Den ultranationalistiske och islamfientlige buddistmunken Ashin Wirathu överlämnar sig till polisen efter att ha varit på flykt sedan en arresteringsorder utfärdades mot honom för hatbrott 18 månader tidigare. Ashin Wirathu har gått särskilt hårt åt rohingyerna, men det var när han anklagade Aung San Suu Kyi och NLD-regeringen för korruption som han åtalades. Många bedömare tror att Ashin Wirathu försöker påverka valutgången den 8 november genom att ge upp sex dagar före valdagen. I medier uppmanar han burmeser att rösta bort Suu Kyi och NLD. Munken riskerar flera års fängelse om han döms för förtal eller hatbrott.

  • Oktober

  • Förtidsröstning för äldre inleds

   Mängder av vallokaler öppnas för röstberättigade som är 60 år eller äldre. Bland de som förtidsröstar finnas Aung San Suu Kyi, 75 år. Landets äldre befolkning väntas följa hennes exempel för att minska risken för spridning av coronaviruset. Suu Kyi har munskydd och handskar på sig när hon går till valurnan i Naypyidaw. Suu Kyi har ställt sig i bräschen för coronabekämpningen i Myanmar, med nästan dagliga uttalanden om vikten av att följa restriktionerna. NLD-regeringen har samtidigt fått kritik för att valet inte senarelagts på grund av pandemin.

  • Tre NLD-medlemmar kidnappas av AA-gerillan

   Den väpnade gruppen AA i Rakhine medger att den fem dagar tidigare angrep ett NLD-valmöte i södra Rakhine och förde bort tre av partiets kandidater i valet den 8 november. Vid attacken ska andra NLD-medlemmar ha blivit slagna och kallade förrädare av upprorsmännen som också anklagade dem för att dölja människorättsbrott begångna av militären.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0