
Myanmar
Det buddistiska Myanmar i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. Sedan dess har staten legat i konflikt med en rad etniska minoriteter i landets gränsområden. Militären grep makten 1962 och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering påbörjades. Den leddes av Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati. Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten 2021. Kuppen utlöste ett inbördeskrig mellan juntan och motståndsrörelser, den här gången även bland majoritetsfolket. Tusentals människor har dödats i striderna, miljontals befinner sig på flykt och var tredje myanmarier är i behov av nödhjälp.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
April
-
Kineser tas hem från bedrägericenter i Myanmar
Under de senaste månaderna har Kina repatrierat runt 55 000 medborgare från Myanmar, där de misstänks ha arbetet med organiserat bedrägeri på internet, meddelar kinesiska myndigheter. Myanmar har sedan militärkuppen 2021 haft växande problem med att organiserad brottslighet utnyttjar människor för att arbeta – inte sällan under tvång – med att via nätet eller telekom utföra bedrägerier inne i speciella center i isolerade och laglösa gränstrakter mot Kina. Många av arbetarna har förts till centren av människosmugglare, med falska löften om höga löner. Bedrägerierna består i att lura kunder att betala med kryptovaluta för påhittade tjänster. Bedrägerisektorn i Myanmar tros omsätta många miljarder dollar årligen. Många av arbetarna är kineser, men de kommer också från länder i Sydöstasien och Afrika.
-
Vapenvilan efter jordbävningen förlängs
Den styrande militärjuntan förlänger den rådande vapenvilan månaden ut. Vapenvilan infördes efter jordbävningen (se Mars 2025) för att underlätta räddningsarbetet. Den har dock vid en rad tillfällen brutits genom bland annat flygbombningar över jordbävningsdrabbade områden. I katastrofen dödades fler än 3 700 människor och runt 4 700 skadades. Omkring 60 000 bor i tillfälliga tältläger efter att ha fått sina bostäder förstörda, och enligt FN är ungefär två miljoner människor i behov av nödhjälp av olika slag. Även motståndsgrupperna och den parallella regeringen (NUG) har brutit mot utlovade vapenvilor efter jordbävningen.
-
USA inför – och pausar – högre tullar
Myanmar ser först ut att drabbas av en tullsats på 45 procent när USA inför importtullar på varor från alla länder i världen, ett beslut som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan drygt 50 enskilda länder samt EU drabbas av högre tullar än så i vad USA:s president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Senare samma dygn kommer dock besked om att tullsatser utöver lägstanivån på 10 procent pausas i 90 dagar för alla utom Kina. Export till USA står för mindre än 1 procent av Myanmars BNP.
-
-
Mars
-
Tusentals döda i seklets värsta jordbävning
Fler än 3 800 människor omkommer och över 4 700 skadas när en jordbävning som uppmäter 7,7 på Richterskalan inträffar i mellersta Myanmar. Flera kraftiga efterskalv följer. Jordbävningen är den värsta som drabbat landet på över ett århundrade, enligt amerikanska geologer. Epicentrum ligger nära storstaden Mandalay och skalvet känns vida omkring, bland annat i sydvästra Kina, Indien och i Sydöstasien. I naturkatastrofens spår följer stor materiell förödelse, även i huvudstaden Naypyidaw. Det faktum att stora delar av sjukvård och räddningstjänst har slagits ut av inbördeskriget förvärrar situationen. Militärjuntan, som vanligtvis skyggar för utländsk inblandning i landets inre angelägenheter, vädjar till omvärlden om hjälp, vilket erbjuds från en rad länder och organisationer. Indiska, kinesiska och thailändska räddningsteam är snabbt på plats. Såväl militären som den civila exilregeringen och flera motståndsgrupper utlyser vapenvila i de drabbade områdena, men båda sidor i konflikten bryter snart mot denna.
-
Regimen utlyser val
Militärregeringens ledare Min Aung Hlaing tillkännager att parlamentsval ska hållas i december 2025 eller i januari 2026. Han tillägger att 53 partier har ansökt om att få ställa upp med kandidater. Kritiker säger att valet endast är ett sätt för militärregimen att försöka legitimera sin makt och behålla den genom militärtrogna partier samtidigt som oppositionen sitter fängslad. Andra påpekar att militärregeringen enbart har kontroll över en mindre del av landet och att ett val mitt under kriget kan bli svårt att genomföra på ett trovärdigt sätt.