Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Premiärministern förlorar Umnos stöd

   Det största regeringspartiet Umno drar tillbaka sitt stöd för premiärminister Muhyiddin Yassin på grund av vad partiet anser vara dålig hantering av coronapandemin. Umno uppmanar Muhyiddin Yassin att avgå. Regeringen har en mycket knapp majoritet i parlamentet och dras med starka inre konflikter. Premiärministerns kritiker anklagar honom för att ha infört undantagstillstånd i januari 2021 för att stärka sin egen ställning och sina befogenheter. Muhyiddin Yassin säger att pandemibekämpningen kräver undantagslagar. Han leder partiet Bersatu.

  • Nyhetssajt fälls för förtal

   Den ledande nyhetssajten Malaysiakini döms att betala 130 000 dollar i skadestånd och rättegångskostnader efter att ha fällts i en förtalsprocess mot gruvbolaget Raub Australian Gold Mining. Rätten bedömer att nyhetssajtens bilder och artiklar från 2012 om miljöförstöring kopplad till bolagets verksamhet är förtal. Det nu nedlagda bolaget stämde Malaysiakini redan 2016 men förlorade då målet. Den här gången går rätten på gruvbolagets linje. Malaysiakinis chefredaktör betecknar domen som ett slag mot landets kritiskt granskande journalistik.

  • Juni

  • Kungen går emot premiärministern

   Efter ett möte mellan landets nio sultaner går kung Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah ut och säger att parlamentet bör samlas så snart som möjligt och att det undantagstillstånd som infördes i januari 2021 för att begränsa coronavirusets spridning inte bör förlängas när det löper ut den 1 augusti. Därmed går kungen och sultanerna emot premiärminister Muhyiddin Yassin, som dagen innan sagt att parlamentet ska samlas först i september eller oktober när smittspridningen tros ha minskat. När parlamentet samlas löper hans regering risken att falla i en misstroendeomröstning. Kungen har blivit alltmer engagerad i politiken sedan Mahathir Mohamad avgick som premiärminister i februari 2020.

  • Coronavågen leder till "total nedstängning"

   För första gången på över ett år inför Malaysia en landsomfattande nedstängning på grund av en mycket snabb spridning av coronaviruset i landet. Orsakerna till den tredje coronavågen är att nya mer smittsamma varianter av viruset sprids samt att många stora religiösa sammankomster hållits under ramadan och eid al-fitr tidigare i maj. Regeringen beskriver nedstängningen av samhället som "total". Det är främst för att skydda den ansträngda sjukvården som åtgärderna vidtas. Malaysia har fått kritik för att vaccinationsprogrammet går långsamt.

  • Maj

  • Snabb spridning av coronaviruset

   Malaysia drabbas hårt av coronapandemins tredje våg och registrerar över 6 000 bekräftade fall av covid-19 under ett dygn. I de värst drabbade områdena, Kuala Lumpur och den kringliggande delstaten Selangor, fylls sjukhusen snabbt med covidsjuka. Smittspridningen har tilltagit gradvis under våren trots att myndigheterna infört en rad restriktioner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0