Malaysia
Foto: Shutterstock/Ng Wei Keong

Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och flertalet är muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till ett relativt välmående land med en bred ekonomisk bas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Mordmisstänkta vietnamesiskan snart fri

   Den vietnamesiska kvinna som riskerade att dömas till döden för mordet på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam på flygplatsen i Kuala Lumpur (se Februari 2017) döms till fängelse i tre år och fyra månader sedan hon erkänt sig skyldig på en mindre allvarlig åtalspunkt. Inberäknat den tid hon redan suttit fängslad kommer kvinnan att släppas fri inom kort.

  • Mars

  • Förslaget om avskaffat dödsstraff skrotas

   Regeringen backar från förslaget om att helt avskaffa dödsstraffet. En minister säger till parlamentet att förslaget istället är att obligatoriskt dödsstraff för vissa brott ska avskaffas, och att det ska bli upp till domstolarna att utdöma straffet. Idag gäller obligatoriskt dödsstraff för bland annat mord, kidnappning, innehav av handeldvapen och narkotikahandel. Ändringen görs sannolikt som en följd av att reaktionen mot att helt avskaffa dödsstraffet varit stark från anhöriga till brottsoffer och från delar av den politiska oppositionen. Beslutet tas genom en omröstning i parlamentet.

  • Mordåtalad indonesiska släpps fri

   Den indonesiska kvinna som anklagats för mord på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, på flygplatsen i Kuala Lumpur (se Februari 2017) släpps fri efter det att åtalet mot henne lagts ned. Åklagaren går inte in på varför åtalet skrinläggs. Den vietnamesiska kvinna som greps samtidigt för samma brott har inte fått sitt mordåtal nedlagt.

  • Januari

  • Malaysia får en ny kung

   Sultan Abdullah Riayatuddin al-Mustafa Billah Shah ibni Sultan Ahmad Shah kröns till Malaysias nya kung och får titeln yang di-pertuan agong (”han som blivit herre”).

  • Kinastöttat järnvägsprojekt skrotas

   Regeringen lägger ned ett kinesiskstöttat järnvägsprojekt i mångmiljardklassen med motiveringen att bygget skulle kosta för mycket. Det skrotade projektet gäller en järnvägssträcka kallad ECRL som skulle sammanbinda landets öst- och västkust. Med premiärminister Mahathir Mohamad i spetsen har landets nya regering stoppat flera Kinafinansierade infrastrukturprojekt inom ramen för Nya Sidenvägen. Avtalen med Kina ingicks med den gamla regeringen under Najib Razak som hade nära relationer med Peking. Den nya regeringen prioriterar att minska landets statsskuld på över 250 miljarder dollar. Det är oklart hur mycket Malaysia måste betala i skadestånd till Kina för kontraktsbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0