Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Snabb spridning av coronaviruset

   Malaysia förbjuder sina medborgare att resa utomlands samt utländska medborgare att resa in i landet. Skolorna stängs, större folksamlingar förbjuds och flertalet butiker samt gudstjänstlokaler stängs. Människor uppmanas att stanna hemma. Åtgärderna vidtas för att försöka hindra den snabba spridningen i landet av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. När besluten fattas har Malaysia flest bekräftade coronafall i Sydöstasien. Den snabba spridningen kopplas till ett islamiskt massmöte utanför Kuala Lumpur i början av mars. När det visar sig att många malaysier väljer att inte följa reglerna får militären i uppdrag att bistå polisen i arbetet med att se till att invånarna följer restriktionerna.

  • Ny Umno-regering

   Premiärminister Muhyiddin Yassin presenterar en ny regering med ministrar från Umno och ett litet muslimskt parti. Flera av regeringsmedlemmarna ingick i den gamla skandaldrabbade regeringen under den korruptionsåtalade tidigare premiärministern Najib Razak. Därmed återtar Umno regeringsmakten efter mindre än två år i opposition. Bland Umno-politikerna kan nämnas Hishammuddin Hussein, som blir ny utrikesminister, och Ismail Sabri Yaakob, som får det övergripande ansvaret över försvarsdepartementet.

  • Parlamentet gör uppehåll

   Premiärminister Muhyiddin Yassin skjuter fram nästa session i parlamentet, från den 9 mars till den 18 maj. Han gör det för att hindra den före detta premiärministern Mahathir Mohamad från att försöka avsätta honom i en förtroendeomröstning. Mahathir Mohamad hävdar att han har stöd av 112 av de 222 parlamentsledamöterna.

  • Muhyiddin Yassin blir premiärminister

   Tan Sri Muhyiddin Yassin tillträder formellt posten som premiärminister vid en ceremoni i det kungliga palatset i Kuala Lumpur.

  • Februari

  • Kungen avgör maktstrid

   Efter en rad nya turer i kampen om makten ser den 94-årige Mahathir Mohamad ut att ha förlorat, åtminstone för stunden. Kungen träder in och utnämner Tan Sri Muhyiddin Yassin till ny premiärminister. Omröstningen i parlamentet ställs därmed in. Muhyiddin Yassin är en lågprofilerad före detta inrikesminister som stöds av två muslimskdominerade partier, bland annat Umno. Han beskrivs som en islamisk nationalist. Muhyiddin Yassin var högt uppsatt inom Umno fram till 2015, då den dåvarande premiärministern Najib Razak kastade ut honom ur partiet sedan han kritiserat Umnos hantering av 1MDB-skandalen. Muhyiddin Yassin gav därefter sitt stöd till Mahathir Mohamads nya koalition. I samband med de nya turerna gick Muhyiddin Yassin tillbaka till motståndarlägret. Mahathir Mohamad kallar kungens beslut "illegalt" och säger att han har en majoritet av parlamentsledamöterna bakom sig.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0