Malaysia
Foto: Shutterstock/Ng Wei Keong

Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och flertalet är muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till ett relativt välmående land med en bred ekonomisk bas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Kinastött järnvägsbygge återupptas

   Malaysia återupptar ett Kina-finansierat järnvägsprojekt som Mahathir-regeringen tidigare lade på is av rädsla för ökat beroende av Peking (se Januari 2019). Kostnaden för bygget uppgår till tio miljarder dollar, varav Kina ska stå för 85 procent. Järnvägen ingår i Kinas omfattande infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative, BRI). Malaysia har bromsat flera projekt inom ramen för BRI sedan Mahathir återkom till makten. Den järnvägssträcka som återupptas ska gå mellan nordöstra Malaysia till landets största hamn på västkusten.

  • Maj

  • Regeringen kritiseras av HRW

   På årsdagen av sitt tillträde får Mahathir-regeringen kritik av Human Rights Watch för att den inte infriat sina löften om en förbättrad situation för de mänskliga rättigheterna i landet. Regeringen har exempelvis inte avskaffat den lag som gör det möjligt att hålla en misstänkt person i förvar utan tidsbegränsning, eller den omstridda lagen om uppvigling. Regeringen har dessutom backat på sina förslag om att avskaffa dödsstraffet och att bli medlem av Internationella brottmålsdomstolen ICC.

  • Mordmisstänkt vietnamesiska fri

   Den vietnamesiska kvinna som åtalats för mord på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, i februari 2017 släpps fri sedan hon avtjänat sitt fängelsestraff (se April 2019). Därmed är både hon och den indonesiska som också misstänkts för mordet frigivna. Kvinnorna har nekat till mord och upprepat att de lurades att tro att det rörde sig om ett så kallat practical joke på TV. De tror nu att de lurats att utföra mordet av nordkoreansk underrättelsetjänst. Mordet utfördes genom att kvinnorna smetade nervgiftet VX på Kim på flygplatsen i Kuala Lumpur.

  • April

  • Fängelse för Kim-mordet

   Den vietnamesiska kvinna som riskerade att dömas till döden för mord på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam (se Februari 2017) döms till fängelse i tre år och fyra månader sedan hon erkänt sig skyldig på en mindre allvarlig åtalspunkt.

  • Mars

  • Förslaget om avskaffat dödsstraff skrotas

   Regeringen backar från förslaget om att helt avskaffa dödsstraffet. En minister säger till parlamentet att förslaget istället är att obligatoriskt dödsstraff för vissa brott ska avskaffas, och att det ska bli upp till domstolarna att utdöma straffet. Idag gäller obligatoriskt dödsstraff för bland annat mord, kidnappning, innehav av handeldvapen och narkotikahandel. Ändringen görs sannolikt som en följd av att reaktionen mot att helt avskaffa dödsstraffet varit stark från anhöriga till brottsoffer och från delar av den politiska oppositionen. Beslutet tas genom en omröstning i parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0