Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Kungen tillåter parlamentet att samlas

   Kungen meddelar att parlamentet kan sammanträda trots att undantagstillstånd råder på grund av coronapandemin (se Januari 2021). På begäran av premiärminister Muhyiddin Yassin, vars regeringen hotades av en förtroendeomröstning i parlamentet, upplöste kungen den lagstiftande församlingen när undantagstillståndet infördes. Det nya beskedet är därför ett bakslag för premiärminister Muhyiddin Yassin och hans vacklande regeringskoalition.

  • Över 1 000 rohingyer deporteras i strid med domstolsbeslut

   Malaysia deporterar fler än 1 000 muslimska rohingyer som flytt från Myanmar, trots att en domstol slår fast att deporteringarna tillfälligt ska skjutas upp. I Myanmar tog militären makten i en kupp den 1 februari 2021, samma militär som i en offensiv hösten 2017 fördrev runt 700 000 rohingyer från västra Myanmar till Bangladesh. Rohingyerna förs tillbaka till Myanmar på tre marinfartyg. USA, FN och flera människorättsgrupper kritiserar Malaysias agerande, men regeringen i Kuala Lumpur säger att flyktingarna återvänder frivilligt och att inga asylsökande finns i gruppen. Den malaysiska regeringen säger att migranter utan dokument regelbundet utvisas. Under 2020 deporterades runt 37 000 utländska medborgare från landet, där miljontals utländska migranter försörjer sig på lågbetalda jobb.

  • Januari

  • Undantagstillstånd mot pandemin

   Kungen inför undantagstillstånd fram till den 1 augusti 2021 på begäran av premiärminister Muhyiddin Yassin. Samtidigt upplöses parlamentet. Beslutet tas för att stärka kampen mot coronapandemin. En andra coronavåg har lett till att landets sjukhus pendlar på gränsen till vad de klarar av. Därtill stängs de flesta av landets butiker och företag tillfälligt. Oppositionen anklagar den bräckliga regeringen för att utnyttja undantagstillståndet för att kunna sitta kvar vid rodret ett tag till. Beslutet fattas kort efter det att stödpartier i parlamentet visat tecken på att överge regeringen. Oppositionen säger att regeringen inför undantagstillstånd för att undvika nyval. Det är första gången sedan raskravallerna 1969 som Malaysia inför ett nationellt undantagstillstånd. Landet har haft 141 000 bekräftade fall av covid-19 och 559 registrerade dödsfall med virussjukdomen.

 • 2020

  • December

  • Planer skrotas på tågsträcka till Singapore

   Malaysia och Singapore skrotar ett avtal från 2016 om att bygga en 35 mil lång järnvägssträcka för höghastighetståg mellan länderna. Det är framför allt Malaysia som inte vill gå vidare med projektet som blivit alltför dyrt för landets coronadrabbade ekonomi. Tåget skulle ha kortat restiden mellan Kuala Lumpur och Singapore från dagens bilresa på drygt fyra timmar till 90 minuter. Projektet har dock visat sig bli dyrt och länderna har inte kunnat enas om alla detaljer.

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0