Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Förbud mot falska nyheter upphävs

   Parlamentet avskaffar lagen från april 2018 som förbjuder spridning av falska nyheter (fake news) och som innebär att den som befinns skyldig kan dömas till uppemot sex års fängelse. Omröstningen hålls efter ett förslag från regeringen. Enligt kritiker var lagen, som antogs inför det val som den tidigare BN-regeringen förlorade, till för att tysta regeringskritiska medier och oppositionella röster inför valet.

  • September

  • Umno och PAS bildar allians

   De båda oppositionspartierna Umno och PAS går samman i en allians med målet att locka tillbaka muslimska väljare inför valet 2023.

  • Polisen slår till mot shiamuslimer

   Tiotals shiamuslimer har gripits i delstaten Selangor under firandet av högtiden ashura. Landets shiamuslimska minoritet uppfattas av många inom den sunnitiska majoriteten som avfällingar. I Selangor är det förbjudet att predika och sprida shia. Alla gripna uppges vara frisläppta men vissa av dem riskerar åtal.

  • Augusti

  • Ny 1MDB-rättegång inleds

   Den mest omfattande av en rad korruptionsrättegångar mot Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak inleds. Åklagarsidan hävdar att Najib Razak spelade en central roll i plundringen av 1MDB-fonden och att han kanaliserade 540 miljoner dollar till sitt eget privata bankkonto. Najib Razak är åtalad på 21 punkter för penningtvätt och 4 för maktmissbruk kopplat till 1MDB-skandalen. Enligt malaysiska och amerikanska myndigheter har omkring 4,5 miljarder dollar förskingrats ur den statliga fonden. De olagliga transaktionerna ska ha gjorts mellan 2011 och 2014. Najib Razak har tidigare blivit frikänd från anklagelser om grov korruption kopplad till 1MDB med motiveringen att pengarna på hans konto var en gåva från det saudiska kungahuset. Efter det att Mahathir Mohamad kommit till makten återupptogs dock rättegångarna.

  • Juli

  • Kinastött järnvägsbygge återupptas

   Malaysia återupptar ett Kina-finansierat järnvägsprojekt som Mahathir-regeringen tidigare lade på is av rädsla för ökat beroende av Peking (se Januari 2019). Kostnaden för bygget uppgår till tio miljarder dollar, varav Kina ska stå för 85 procent. Järnvägen ingår i Kinas omfattande infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative, BRI). Malaysia har bromsat flera projekt inom ramen för BRI sedan Mahathir återkom till makten. Den järnvägssträcka som återupptas ska gå mellan nordöstra Malaysia till landets största hamn på västkusten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0