Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Malaysia återfår pengar från 1MDB

   Det amerikanska justitiedepartementet har enats med en emiratisk affärsman om att han ska återlämna tillgångar för 49 miljoner dollar till Malaysia. Pengarna kommer från den plundrade malaysiska pensionsfonden 1MDB. Affärsmannen ska ha varit inblandad i förskingringen. Det amerikanska justitiedepartementet säger att det nu har hjälpt Malaysia att återfå sammanlagt närmare 1,1 miljard dollar som förskingrats ur fonden och tvättats på den globala marknaden. Totalt plundrades 1MDB-fonden på drygt 4,5 miljarder dollar mellan 2009 och 2015.

  • Företag får öppna igen

   Regeringen tillåter att de flesta företag återupptar sin verksamhet. Kravet på så kallad social distansering kvarstår. Platser som innebär risk för trängsel som biografer, moskéer och skolor hålls fortsatt stängda. Det är inte heller tillåtet att resa till sina hembyar under id-ul-fitr, högtiden som avslutar ramadan. Antalet nya fall av covid-19 har minskat till färre än 100 de flesta dagar. Vid tidpunkten har Malaysia haft runt 6 000 bekräftade fall av covid-19 och 100 dödsfall. Enligt regeringens beräkningar har nedstängningen av landet hittills kostat 14 miljarder dollar.

  • Mars

  • Snabb spridning av coronaviruset

   Malaysia förbjuder sina medborgare att resa utomlands samt utländska medborgare att resa in i landet. Skolorna stängs, större folksamlingar förbjuds och flertalet butiker samt gudstjänstlokaler stängs. Människor uppmanas att stanna hemma. Åtgärderna vidtas för att försöka hindra den snabba spridningen i landet av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. När besluten fattas har Malaysia flest bekräftade coronafall i Sydöstasien. Den snabba spridningen kopplas till ett islamiskt massmöte utanför Kuala Lumpur i början av mars. När det visar sig att många malaysier väljer att inte följa reglerna får militären i uppdrag att bistå polisen i arbetet med att se till att invånarna följer restriktionerna.

  • Ny Umno-regering

   Premiärminister Muhyiddin Yassin presenterar en ny regering med ministrar från Umno och ett litet muslimskt parti. Flera av regeringsmedlemmarna ingick i den gamla skandaldrabbade regeringen under den korruptionsåtalade tidigare premiärministern Najib Razak. Därmed återtar Umno regeringsmakten efter mindre än två år i opposition. Bland Umno-politikerna kan nämnas Hishammuddin Hussein, som blir ny utrikesminister, och Ismail Sabri Yaakob, som får det övergripande ansvaret över försvarsdepartementet.

  • Parlamentet gör uppehåll

   Premiärminister Muhyiddin Yassin skjuter fram nästa session i parlamentet, från den 9 mars till den 18 maj. Han gör det för att hindra den före detta premiärministern Mahathir Mohamad från att försöka avsätta honom i en förtroendeomröstning. Mahathir Mohamad hävdar att han har stöd av 112 av de 222 parlamentsledamöterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0