Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Nordkorea bryter de diplomatiska förbindelserna

   Nordkorea avbryter sina diplomatiska relationer med Malaysia när Högsta domstolen fattar beslutet att utlämna en nordkoreansk man som misstänks för penningtvätt till USA. Regimen i Pyongyang anklagar USA för att ha påverkat den malaysiska domstolen, och kallar utlämningen ett "oförlåtligt brott" utfört i "blind lydnad" efter amerikanska påtryckningar. Regeringen i Kuala Lumpur ger personalen vid den nordkoreanska ambassaden två dagar på sig att lämna landet.

  • Straffbart att dela falsk information om covid-19

   Ett kontroversiellt regeringsbeslut gör det straffbart att dela falsk information om covid-19 och om undantagstillståndet som råder i landet. Straffet kan bli flera års fängelse och tiotusentals dollar i böter. Beslutet, som får kritik från flera håll för att urholka mediefriheten, kan fattas utan parlamentets godkännande till följd av undantagstillståndet.

  • Februari

  • Kungen tillåter parlamentet att samlas

   Kungen meddelar att parlamentet kan sammanträda trots att undantagstillstånd råder på grund av coronapandemin (se Januari 2021). På begäran av premiärminister Muhyiddin Yassin, vars regeringen hotades av en förtroendeomröstning i parlamentet, upplöste kungen den lagstiftande församlingen när undantagstillståndet infördes. Det nya beskedet är därför ett bakslag för premiärminister Muhyiddin Yassin och hans vacklande regeringskoalition.

  • Över 1 000 rohingyer deporteras i strid med domstolsbeslut

   Malaysia deporterar fler än 1 000 muslimska rohingyer som flytt från Myanmar, trots att en domstol slår fast att deporteringarna tillfälligt ska skjutas upp. I Myanmar tog militären makten i en kupp den 1 februari 2021, samma militär som i en offensiv hösten 2017 fördrev runt 700 000 rohingyer från västra Myanmar till Bangladesh. Rohingyerna förs tillbaka till Myanmar på tre marinfartyg. USA, FN och flera människorättsgrupper kritiserar Malaysias agerande, men regeringen i Kuala Lumpur säger att flyktingarna återvänder frivilligt och att inga asylsökande finns i gruppen. Den malaysiska regeringen säger att migranter utan dokument regelbundet utvisas. Under 2020 deporterades runt 37 000 utländska medborgare från landet, där miljontals utländska migranter försörjer sig på lågbetalda jobb.

  • Granskande nyhetssajt bötfälls

   Den ledande nyhetssajten Malaysiakini bötfälls med 120 000 dollar för att kritik riktats mot landets rättsväsen i sajtens kommentarsfält. Sajtens chefredaktör Steven Gan liksom Human Rights Watch säger att böterna är ett försök från myndigheterna att ruinera den oberoende sajten och på så sätt tvinga den att lägga ner. Malaysiakini är känd för sin granskning av landets politiska elit, i synnerhet korruption inom statsförvaltningen. Sajten samlar in pengar för att kunna betala böterna och får ihop beloppet på några timmar. Malaysiakini har sedan starten 1999 överlevt såväl polisrazzior som rättegångar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0