Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till en relativt hög levnadsstandard bland malaysierna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Nya restriktioner i delar av landet

   Nya restriktioner införs i städerna Kuala Lumpur och Putrajaya samt i delstaterna Selangor och Sabah sedan spridningen av coronaviruset tagit oroväckande fart i dessa områden. Hundratals nya infektioner har bekräftats den senaste veckan. Exempel på nya restriktioner som införs är att skolor och gudstjänstlokaler hålls stängda samt att idrotts- och nöjesevenemang förbjuds. Invånarna får bara lämna sina bostäder för nödvändiga ärenden som inköp av livsmedel. De flesta företag får dock lov att fortsätta sina verksamheter i syfte att skydda landets ekonomi. Malaysia har haft fler än 16 000 bekräftade fall av coronasmittade invånare samt över 150 döda med covid-19.

  • Augusti

  • Sällsynt kritik mot Kina

   Utrikesminister Hishammuddin Hussein kritiserar Kinas anspråk i Sydkinesiska havet som grundlösa enligt internationell rätt. Ministern tillägger att Malaysia vänt sig till FN för att hävda sin rätt till territoriet utanför den malaysiska kusten. Uttalandet är ovanligt från Malaysia som tidigare oftast valt att ligga lågt gentemot Kina, som är landets största handelspartner.

  • Juli

  • Najib Razak döms till tolv års fängelse

   En domstol i Kuala Lumpur dömer den före detta premiärministern Najib Razak från Umno till tolv års fängelse i den första av en rad rättegångar i samband med 1MBD-skandalen. Najib Razak tilldöms också böter på motsvarande 49 miljoner dollar. Domstolen fäller Najib Razak på samtliga sju åtalspunkter för att ha plundrat den statliga pensionsfonden 1MDB, bland annat genom penningtvätt och maktmissbruk. Najib Razak har enligt rätten fört över tio miljoner dollar från fonden till sitt eget privata konto. Najib Razak förnekar all skuld och säger att han vilseleddes av ekonomiska rådgivare. 1MDB-skandalen inbegriper korruption och förskingring på hög politisk nivå i en rad länder (se Aktuell politik).

  • Maj

  • Malaysia återfår pengar från 1MDB

   Det amerikanska justitiedepartementet har enats med en emiratisk affärsman om att han ska återlämna tillgångar för 49 miljoner dollar till Malaysia. Pengarna kommer från den plundrade malaysiska pensionsfonden 1MDB. Affärsmannen ska ha varit inblandad i förskingringen. Det amerikanska justitiedepartementet säger att det nu har hjälpt Malaysia att återfå sammanlagt närmare 1,1 miljard dollar som förskingrats ur fonden och tvättats på den globala marknaden. Totalt plundrades 1MDB-fonden på drygt 4,5 miljarder dollar mellan 2009 och 2015.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0