Malaysia
Foto: Shutterstock/Ng Wei Keong

Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och flertalet är muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till ett relativt välmående land med en bred ekonomisk bas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Malaysia får en ny kung

   Sultan Abdullah Riayatuddin al-Mustafa Billah Shah ibni Sultan Ahmad Shah kröns till Malaysias nya kung och får titeln yang di-pertuan agong (”han som blivit herre”).

  • Kinastöttat järnvägsprojekt skrotas

   Regeringen lägger ned ett kinesiskstöttat järnvägsprojekt i mångmiljardklassen med motiveringen att bygget skulle kosta för mycket. Det skrotade projektet gäller en järnvägssträcka kallad ECRL som skulle sammanbinda landets öst- och västkust. Med premiärminister Mahathir Mohamad i spetsen har landets nya regering stoppat flera Kinafinansierade infrastrukturprojekt inom ramen för Nya Sidenvägen. Avtalen med Kina ingicks med den gamla regeringen under Najib Razak som hade nära relationer med Peking. Den nya regeringen prioriterar att minska landets statsskuld på över 250 miljarder dollar. Det är oklart hur mycket Malaysia måste betala i skadestånd till Kina för kontraktsbrott.

  • Kungen abdikerar

   Kung Muhammad V abdikerar utan någon närmare förklaring. Det är första gången i Malaysias historia som statschefen avgår i förtid. Den 49-årige kungen sjukskrev sig en månad i slutet av 2018 men återgick därefter i tjänst. Muhammad V har varit kung i två år. Malaysias kungar väljs för en femårsperiod bland delstaternas nio sultaner. Ny tillfällig kung blir sultan tuanku Nazrin Muizzuddin Shah ibni al-Marhum Sultan Azlan Muhibuddin Shah.

 • 2018

  • December

  • Malaysia åtalar Goldman Sachs

   Malaysias riksåklagare åtalar Goldman Sachs och två före detta chefer vid den amerikanska banken för att de genom skumma affärer med obligationer ska ha plundrat den statliga fonden 1MDB på över sex miljarder dollar. Goldman Sachs anklagar å sin sida den förra malaysiska regeringen, ledd av Najib Razak, och 1MDB-fonden för att ha ljugit för banken. Miljarderna ska ha gått till att köpa lyxartiklar, bland annat till Najib Razak och hans fru. När affärerna gjordes rapporterade 1MDB:s VD och styrelse direkt till Najib Razak enligt Goldman Sachs. Central i bedrägerihärvan ska en malaysisk finansiär, Low Taek Jho, utan någon formell position ha varit.

  • Oktober

  • Ännu ett åtal väcks mot Najib Razak

   Den tidigare premiärministern Najib Razak och Mohamad Irwan Serigar Abdullah, högt uppsatt tjänsteman på finansdepartementet under Najib Razaks tid vid makten, åtalas för att ha plundrat staten på 1,6 miljarder dollar. Det är det 38:e åtalet som väcks mot Najib Razak sedan han avgick som regeringschef i samband med valförlusten (se Maj 2018). De allra flesta åtalen är kopplade till skandalen kring den statliga fonden 1MDB. De båda åtalade nekar till brott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0