Malaysia
Foto: Shutterstock/Ng Wei Keong

Malaysia

Malaysia består av två delar: den västra delen ligger på Sydöstasiens fastland medan den östra utgör en del av ön Borneo. Majoriteten av invånarna är etniska malajer och flertalet är muslimer, men landet rymmer många folkgrupper och religioner. Efter självständigheten från den brittiska kolonialmakten 1957 har politisk stabilitet och industrialisering lagt grunden till ett relativt välmående land med en bred ekonomisk bas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Ännu ett åtal väcks mot Najib Razak

   Den tidigare premiärministern Najib Razak och Mohamad Irwan Serigar Abdullah, högt uppsatt tjänsteman på finansdepartementet under Najib Razaks tid vid makten, åtalas för att ha plundrat staten på 1,6 miljarder dollar. Det är det 38:e åtalet som väcks mot Najib Razak sedan han avgick som regeringschef i samband med valförlusten (se Maj 2018). De allra flesta åtalen är kopplade till skandalen kring den statliga fonden 1MDB. De båda åtalade nekar till brott.

  • Anwar Ibrahim tar plats i parlamentet

   Anwar Ibrahim vinner ett fyllnadsval i Port Dickson och kan ta plats i det lagstiftande representanthuset.

  • Regeringen vill avskaffa dödsstraffet

   Regeringen föreslår att dödsstraffet ska avskaffas, med motiveringen att stödet för detta straff har minskat bland malaysierna. I Malaysia utdöms dödsstraff för exempelvis mord, narkotikahandel, olagligt vapeninnehav, kidnappning och terrorbrott. I landet finns minst 900 dödsdömda fångar. Avrättningar, som alltid sker genom hängning, är sällsynta.

  • September

  • Tjugofem nya åtal mot Najib Razak

   Den före detta premiärministern Najib Razak åtalas på ytterligare 25 punkter för penningtvätt och maktmissbruk, meddelar polisen. De misstänkta brotten ska ha begåtts när 681 miljoner dollar fördes mellan hans privata konto och 1MDB-fonden. Najib Razak är sedan tidigare åtalad på sju punkter för bland annat maktmissbruk och korruption.

  • Augusti

  • Najib Razak åtalas för penningtvätt

   Den förre premiärministern Najib Razak åtalas på tre punkter för penningtvätt. Han misstänks ha tagit emot 42 miljoner ringgit (motsvarande 10 miljoner dollar) från den statliga fonden 1MDB. Pengarna ska ha satts in på hans personliga konto. Najib åtalades även i juli, den gången för korruption och maktmissbruk. Najib har hela tiden sagt sig vara oskyldig. Han friades i en tidigare utredning som genomfördes när han fortfarande var regeringschef.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0