Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Kinakritiska protester

   Demonstrationer hålls i Almaty och Nursultan mot regeringen och Kinas ökande närvaro i landet. Protestaktionerna organiseras av den förbjudna grupperingen Kazakstans demokratiska val som leds av regimkritikern Mukhtar Abljazov. Polisen griper sammanlagt 26 deltagare.

  • Tokajev ger Nazarbajev mer makt

   President Tokajev ger företrädanden Nazarbajev långtgående inflytande vid tillsättandet en rad viktiga nyckelpositioner. Expresidenten bör enligt beslutet rådfrågas när ministrar och chefer för statliga myndigheter ska tillsättas. Undantag görs för utrikes-, inrikes- samt försvarsministerposterna. Den mäktiga Kommittén för nationell säkerhet (KNB), som är ett slags efterföljare till Sovjettidens KGB, är ett exempel på ett statligt organ som nu endast kan få en ny chef med Nazarbajevs godkännande.

  • September

  • Lättare att demonstrera

   President Tokajev lättar på de restriktioner som infördes mot fredliga demonstrationer i samband med valet för tre månader sedan (se Juni 2019).

  • Juni

  • Skuldlättnader för de fattigaste

   President Tokajev fattar beslut om att landets fattigaste hushåll ska få skulder avskrivna för sammanlagt motsvarande miljontals dollar. En kvarts miljon människor ska få sina skulder helt avskrivna medan tusentals andra ska få skuldlättnader. Vissa bedömare anser att Tokajev beordrar skuldavskrivningarna för att öka sin popularitet bland landets fattiga efter massdemonstrationerna i samband med valet då 4 000 människor greps.

  • Oroligt när Tokajev svär presidenteden

   Kasym-Zjomart Tokajev svär presidenteden i Nursultan. Samtidigt grips minst ett hundratal demonstranter i Almaty. Myndigheterna uppger för medier att närmare 1 000 människor har dömts till fängelse eller andra straff för att ha deltagit i demonstrationerna i samband med det av internationella valobservatörer kritiserade presidentvalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0