Kazakstan
Foto: Shutterstock/Aureliy

Kazakstan

Kazakstan var under sovjeteran en av de viktigaste unionsrepublikerna och hade bland annat en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Stora oljetillgångar skapade i många år en god ekonomisk utveckling som höjde levnadsstandarden för många kazaker, men sjunkande oljepriser har sedan 2015 lett till en ekonomisk kris. Landet har styrts av en auktoritär regim sedan självständigheten 1991 och oppositionen har svårt att göra sin röst hörd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Oroligt när Tokajev svär presidenteden

   Kasym-Zjomart Tokajev svär presidenteden i Nursultan. Samtidigt grips minst ett hundratal demonstranter i Almaty. Myndigheterna uppger för medier att närmare 1 000 människor har dömts till fängelse eller andra straff för att ha deltagit i demonstrationerna i samband med det av internationella valobservatörer kritiserade presidentvalet.

  • Tokajev vill stärka banden till Moskva

   President Tokajev presenterar sin politiska agenda för kommande mandatperiod. Regeringen ska prioritera ett närmare samarbete inom Eurasiatiska ekonomiska unionen (EEU) och stärka relationerna med Ryssland. Den allmänna sjukvården ska förbättras, lönerna ska höjas och arbetet mot korruptionen ska intensifieras.

  • Tokajev vinner presidentvalet

   Som väntat segrar expresident Nursultan Nazarbajevs handplockade efterträdare, diplomaten och tillförordnade presidenten Kassim-Jomart Tokajev, i nyvalet till presidentposten. Tokajev får 71 procent av rösterna mot 16,2 procent för valets tvåa, journalisten Amirzjan Kosanov. På tredje plats med 5,1 procent kommer Daniya Jespajeva, som är Kazakstans första kvinnliga presidentkandidat. Valmyndigheten anger valdeltagandet till 77,5 procent. Protester utbryter i Almaty och Nursultan mot valet, som demonstranterna menar är uppgjort på förhand. Omkring 500 människor grips. Enligt valobservatörer från OSSE håller valet inte internationell standard på grund av brist på respekt för grundläggande rättigheter, däribland gripandena av fredliga demonstranter, och omfattande oegentligheter kring röstningsförfarandet. Tokajev tackar dock polisen för tillslaget mot demonstranterna som han menar är styrda från regimmotståndare i exil.

  • Maj

  • IS-kazakier transporteras hem

   Tillförordnade presidenten Tokajev uppger för medier att 231 kazakier med anknytning till Islamiska staten (IS) har transporterats till hemlandet från Syrien de senaste dagarna.  156 av dem är barn, flertalet under sex år. 18 är föräldralösa. I januari uppgavs att 47 kazakiska medborgare hade återförts hem. Det är oklart vad som händer med dem efter hemkomsten. I IS propaganda har det genom åren förekommit videor som visat hur kazakiska barn tränats till krigare.

  • Oppositionskandidat godkänns

   Amirzjan Kosanov godkänns av valmyndigheten som kandidat för oppositionspartiet Nationens samvete (Ult Tagdyry) i presidentvalet den 9 juni. Bedömare anser att regimen tillåter en oppositionskandidat att ställa upp för att undvika att valets legitimitet ifrågasätts eller att ytterligare protestaktioner arrangeras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0