Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Förbud mot att sälja jordbruksmark till utlänningar

   President Tokajev undertecknar en lag som förbjuder att kazakisk jordbruksmark säljs eller utarrenderas till utländska medborgare, meddelar presidentkansliet. Förbudet har föregåtts av folkliga protester mot stora investeringar från Kina. Därmed blir ett tillfälligt försäljningsstopp från 2016 omgjort till en permanent lag.

  • April

  • Ett 20-tal döms till fängelse för etniskt våld

   Femtio människor fälls för brott begångna i samband med ett utbrott av etniskt motiverat våld mellan etniska kazaker och muslimska kinesisktalande dunganer i den sydliga provinsen Jambyl för drygt ett år sedan (se Februari 2020). Trettioen åtalade döms till villkorliga straff medan 19 åtalade får fängelse i mellan fem och 20 år. Ett tiotal människor dödades i våldsutbrottet. Bland annat döms två dunganer till 16,5 års fängelse vardera för mord på en kazakisk man – den ende kazaken som man vet dödades i våldet. Dunganerna säger att domarna är orättvisa och att de bara försvarade sig när deras byar vandaliserades och brändes ned. En tredje dungan döms till samma straff för att ha försökt döda en polisman. Dunganer kallas hui i Kina och säger sig ha såväl kinesiskt som arabiskt ursprung. Dunganerna i Kazakstan flydde undan förföljelse i Kina på 1800-talet.

  • Rekordsnabb smittspridning – brist på vaccin

   Kazakstan rapporterar landets högsta notering av antalet nya bekräftade coronainfektioner under ett dygn, 2 077 smittade, samtidigt som en vaccinationskampanj mot covid-19 får kritik för att gå för långsamt. Enligt president Tokajev har bara 47 000 av 19 miljoner invånare blivit fullt vaccinerade. Värst drabbad av smittspridningen är staden Almaty.

  • Januari

  • Premiärminister Mamin sitter kvar

   President Tokajev föreslår att Askar Mamin sitter kvar som premiärminister för en ny mandatperiod. Parlamentet godkänner utnämningen. I Mamins nya regering sitter de viktigaste ministrarna kvar.

  • Ingen opposition i parlamentsvalet

   Fädernelandets ljus vinner parlamentsvalet med drygt 71 procent av rösterna, vilket ger regeringspartiet 76 av de 98 mandat som står på spel. Det regeringstrogna Den ljus vägen får 11 procent av rösterna och 12 av mandaten. Drygt 9 procent och 10 mandat går till Kommunistpartiet, som också samarbetar med Fädernelandets ljus. Inga andra partier klarar sjuprocentsspärren till parlamentet. Inga oppositionspartier deltar och flera oppositionsanhängare har satts i polisförvar innan valet hålls. Oppositionella Nationella socialdemokratiska partier (NSDP) bojkottar valet som det dömer ut som riggat. 9 av parlamentets 107 mandat fördelas indirekt mellan olika folkgrupper. Valdeltagandet är 63,3 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0