Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Premiärminister Mamin sitter kvar

   President Tokajev föreslår att Askar Mamin sitter kvar som premiärminister för en ny mandatperiod. Parlamentet godkänner utnämningen. I Mamins nya regering sitter de viktigaste ministrarna kvar.

  • Ingen opposition i parlamentsvalet

   Fädernelandets ljus vinner parlamentsvalet med drygt 71 procent av rösterna, vilket ger regeringspartiet 76 av de 98 mandat som står på spel. Det regeringstrogna Den ljus vägen får 11 procent av rösterna och 12 av mandaten. Drygt 9 procent och 10 mandat går till Kommunistpartiet, som också samarbetar med Fädernelandets ljus. Inga andra partier klarar sjuprocentsspärren till parlamentet. Inga oppositionspartier deltar och flera oppositionsanhängare har satts i polisförvar innan valet hålls. Oppositionella Nationella socialdemokratiska partier (NSDP) bojkottar valet som det dömer ut som riggat. 9 av parlamentets 107 mandat fördelas indirekt mellan olika folkgrupper. Valdeltagandet är 63,3 procent.

  • Dödsstraffet avskaffas

   President Tokajev meddelar att Kazakstan avskaffar dödsstraffet. I praktiken har ett stopp för avrättningar gällt sedan 2003, men domstolar har fortsatt att utfärda dödsdomar för grova brott som terrorhandlingar. Nu avskaffas dödsstraffet permanent och för alla brott (se vidare Demokrati och rättigheter).

 • 2020

  • Juli

  • Åtgärder mot andra coronavågen

   Kazakstan återinför en rad landsomfattande restriktioner för att skydda samhället mot en andra våg av coronapandemin. Exempel på allmänna platser som åter stängs är shoppinggallerior, gym, simhallar och frisörsalonger. Resor inom landet är dock tillåtna och flyg går till och från Kazakstan, som har drygt 47 000 bekräftade fall av coronaviruset och 188 dödsfall med covid-19.

  • Maj

  • Moskéerna öppnas i Nursultan

   Den nästan två månader långa nedstängningen av huvudstaden Nursultan börjar lättas upp genom att moskéer, kyrkor och restauranger får lov att öppna igen. Samling för traditionell fredagsbön i moskéerna är dock fortsatt förbjudet och antalet besökare i gudstjänstlokalerna är begränsat. I vissa moskéer får besökare bara stanna 15 minuter och måste då bära munskydd. Storstaden Almaty förblir satt i strikt karantän.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0