Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Kazakstan
Foto: Shutterstock/Aureliy

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Goda oljetillgångar skapade länge en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Sjunkande oljepriser har dock sedan 2015 lett till ekonomisk kris. Landet har styrts av en auktoritär regim sedan självständigheten 1991.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Skuldlättnader för de fattigaste

   President Tokajev fattar beslut om att landets fattigaste hushåll ska få skulder avskrivna för sammanlagt motsvarande miljontals dollar. En kvarts miljon människor ska få sina skulder helt avskrivna medan tusentals andra ska få skuldlättnader. Vissa bedömare anser att Tokajev beordrar skuldavskrivningarna för att öka sin popularitet bland landets fattiga efter massdemonstrationerna i samband med valet då 4 000 människor greps.

  • Oroligt när Tokajev svär presidenteden

   Kasym-Zjomart Tokajev svär presidenteden i Nursultan. Samtidigt grips minst ett hundratal demonstranter i Almaty. Myndigheterna uppger för medier att närmare 1 000 människor har dömts till fängelse eller andra straff för att ha deltagit i demonstrationerna i samband med det av internationella valobservatörer kritiserade presidentvalet.

  • Tokajev vill stärka banden till Moskva

   President Tokajev presenterar sin politiska agenda för kommande mandatperiod. Regeringen ska prioritera ett närmare samarbete inom Eurasiatiska ekonomiska unionen (EEU) och stärka relationerna med Ryssland. Den allmänna sjukvården ska förbättras, lönerna ska höjas och arbetet mot korruptionen ska intensifieras.

  • Tokajev vinner presidentvalet

   Som väntat segrar expresident Nursultan Nazarbajevs handplockade efterträdare, diplomaten och tillförordnade presidenten Kassim-Jomart Tokajev, i nyvalet till presidentposten. Tokajev får 71 procent av rösterna mot 16,2 procent för valets tvåa, journalisten Amirzjan Kosanov. På tredje plats med 5,1 procent kommer Daniya Jespajeva, som är Kazakstans första kvinnliga presidentkandidat. Valmyndigheten anger valdeltagandet till 77,5 procent. Protester utbryter i Almaty och Nursultan mot valet, som demonstranterna menar är uppgjort på förhand. Omkring 500 människor grips. Enligt valobservatörer från OSSE håller valet inte internationell standard på grund av brist på respekt för grundläggande rättigheter, däribland gripandena av fredliga demonstranter, och omfattande oegentligheter kring röstningsförfarandet. Tokajev tackar dock polisen för tillslaget mot demonstranterna som han menar är styrda från regimmotståndare i exil.

  • Maj

  • IS-kazakier transporteras hem

   Tillförordnade presidenten Tokajev uppger för medier att 231 kazakier med anknytning till Islamiska staten (IS) har transporterats till hemlandet från Syrien de senaste dagarna.  156 av dem är barn, flertalet under sex år. 18 är föräldralösa. I januari uppgavs att 47 kazakiska medborgare hade återförts hem. Det är oklart vad som händer med dem efter hemkomsten. I IS propaganda har det genom åren förekommit videor som visat hur kazakiska barn tränats till krigare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0