Kazakstan
Foto: Shutterstock/Aureliy

Kazakstan

Kazakstan var under sovjeteran en av de viktigaste unionsrepublikerna och hade bland annat en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Stora oljetillgångar skapade i många år en god ekonomisk utveckling som höjde levnadsstandarden för många kazaker, men sjunkande oljepriser har sedan 2015 lett till en ekonomisk kris. Landet har styrts av en auktoritär regim sedan självständigheten 1991 och oppositionen har svårt att göra sin röst hörd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Nyval till presidentposten i juni

   President Tokajev tillkännager att presidentval ska hållas den 9 juni, det vill säga nästan ett år i förtid. Vid sin plötsliga avgång (se Mars 2019) sade Nursultan Nazarbajev att Tokajev skulle sitta innevarande mandatperiod ut, det vill säga till april 2020, men Tokajev förklarar att han varit i kontakt med den mäktige expresidenten och att denne har godkänt nyvalet. Bedömare säger att Tokajev sannolikt kommer att kandidera, vinna och fortsätta driva Nazarbajevs politik, men att han behöver ett starkare mandat för sitt styre, vilket han skulle få genom en valseger. Nazarbajev har behållit titeln ”Nationens ledare”, han är fortsatt ordförande för regeringspartiet Fädernelandets ljus och sitter på livstid som ordförande för det inflytelserika säkerhetsrådet.

  • Mars

  • Saghyntajev får toppjobb

   President Tokajev utnämner ex-premiärminister Saghyntajev till sin nya stabschef. Saghyntajev avskedades nyligen som premiärminister av expresident Nazarbajev (se Februari 2019). Nazarbajev har fortsatt stort politiskt inflytande genom sin livslånga och grundlagsstadgade status som ”nationens ledare”. Titeln innebär att han leder ett mäktigt säkerhetsråd samt är ordförande för regeringspartiet Fädernelandets ljus.

  • Astana döps om efter Nazarbajev

   President Tokajevs första beslut är att huvudstaden Astana ska döpas om till Nur-Sultan (Ljusets sultan på kazakiska) för att hedra Nazarbajev.

  • President Nazarbajev avgår

   President Nursultan Nazarbajev, som regerat Kazakstan sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991, avgår oväntat. Han ersätts av senatens ordförande Kassim-Jomart Tokajev, som ska sitta mandatperioden ut till mars 2020. Nazarbajev säger inte varför han väljer att avgå just nu. Nazarbajevs dotter Dariga Nazarbajeva ersätter Tokajev som ordförande för senaten,  det näst högsta ämbetet efter presidenten. Regimkritiska protester genomförs i de större städerna.

  • Februari

  • Nazarbajev byter ut regeringen

   President Nazarbajev avskedar premiärminister Saghyntajev och hans regering. Motiveringen är att Kazakstan inte upplever ekonomisk utveckling trots landets stora naturtillgångar. Den kazakiska ekonomin störtdök när oljepriset sjönk markant 2014, och landet har därefter kämpat för att få ekonomin på fötter. Västvärldens sanktioner mot Ryssland sedan 2014 har också bidragit till Kazakstans problem. Vissa bedömare anser att även social oro, med protester för bättre levnadsvillkor, har bidragit till Nazarbajevs beslut om regeringsskifte. Ny premiärminister blir Askar Mamin, som tidigare varit förste vice regeringschef, transport- och kommunikationsminister samt borgmästare i Astana.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0