Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Alla barn ska registreras

   Tokajev-regeringen beslutar att alla barn som föds på kazakisk mark ska registreras, oavsett vilken nationalitet föräldrarna har. Det rapporterar FN, som hyllar beslutet som ett viktigt steg bort från statslöshet.

  • Tokajev lovar lagändringar i demokratisk riktning

   President Tokajev meddelar att kravet på tillstånd från myndigheterna för demonstrationer avskaffas, samt att straffen för hatiskt tal och förtal ska sänkas liksom att det ska bli enklare att registrera nya politiska partier.

  • Regimkritiska protester

   Polisen griper ett 40-tal människor som deltar i demonstrationer organiserade av den förbjudna gruppen Kazakstans demokratiska val (DCK) på självständighetsdagen. Det rapporterar medier och oppositionella aktivister. Demonstranterna protesterar mot makthavarna och kräver att expresident Nazarbajev fråntas sitt stora politiska inflytande. Röster hörs också som protesterar mot Kinas investeringar och närvaro i Kazakstan samt anklagar Peking för att förfölja etniska kazaker i provinsen Xinjiang i västra Kina.

  • Oktober

  • Kinakritiska protester

   Demonstrationer hålls i Almaty och Nursultan mot regeringen och Kinas ökande närvaro i landet. Protestaktionerna organiseras av den förbjudna grupperingen Kazakstans demokratiska val som leds av regimkritikern Mukhtar Abljazov. Polisen griper sammanlagt 26 deltagare.

  • Tokajev ger Nazarbajev mer makt

   President Tokajev ger företrädanden Nazarbajev långtgående inflytande vid tillsättandet en rad viktiga nyckelpositioner. Expresidenten bör enligt beslutet rådfrågas när ministrar och chefer för statliga myndigheter ska tillsättas. Undantag görs för utrikes-, inrikes- samt försvarsministerposterna. Den mäktiga Kommittén för nationell säkerhet (KNB), som är ett slags efterföljare till Sovjettidens KGB, är ett exempel på ett statligt organ som nu endast kan få en ny chef med Nazarbajevs godkännande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0