Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Sprickan växer mellan Tokajev och Nazarbajev

   Två nära släktingar till expresident Nazarbajev avskedas från toppositioner inom energibolagen KazTransOil och QazaqGaz. Avskedandena tyder på att maktkampen intensifieras inom den politiska eliten. President Tokajev kritiserar öppet sin företrädare och säger att Nazarbajev inte lyckades fördela de kazakiska olje- och gasinkomsterna rättvist bland kazakerna.

  • Nygammal regering tillsätts

   President Tokajev utser den tidigare vice regeringschefen Alikhan Smailov till ny premiärminister. En ny regering tillsätts också, där de viktigaste ministrarna i den avsatta regeringen återfår sina positioner.

  • Lugnet återställt

   President Tokajev meddelar att lugnet är återställt i landet, även om vissa "upprensningsaktioner" fortgår. Internet och mobiltrafiken fungerar åter. Enligt kazakiska myndigheter har 225 människor, däribland 19 poliser och soldater, dödats i oroligheterna sedan nyårshelgen. Närmare 12 000 människor har gripits. Enligt Tokajev är många av dem "utländska medborgare".

  • Spionchef grips för högförräderi

   Karim Masimov, tidigare premiärminister och före detta chef för säkerhetstjänsten KNB, grips misstänkt för högförräderi. Masimov, en nära bundsförvant till expresident Nazarbajev, avskedades av president Tokajev för några dagar sedan. Mycket tyder på att en maktkamp i regimens högsta skikt åtminstone delvis ligger bakom kravallerna. Nazarbajev ger i en kommentar sitt stöd till Tokajev.

  • Tokajev: "skjut för att döda"

   President Tokajev beordrar poliser och soldater att "skjuta för att döda utan varning" i syfte att upplösa demonstrationerna som nu utvecklats till en massprotest mot landets styre samt mot expresident Nazarbajev som anses ha stort politiskt inflytande. Samtidigt säger Tokajev att situationen i stort sett lugnat ned sig tack vare rysk truppförstärkning, men att "terrorister" orsakar sporadiskt våld.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0