Kazakstan
Baiterek-tornet i huvudstaden Nursultan är en symbol för det moderna Kazakstan. Foto: Piu_Piu/Shutterstock.

Kazakstan

Kazakstan var under sovjettiden (1920–1991) en av de viktigaste unionsrepublikerna med en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Omfattande oljetillgångar skapade fram till 2015 en god ekonomisk utveckling och stigande levnadsstandard för många kazaker. Landet styrdes av den auktoritäre presidenten Nursultan Nazarbajev från självständigheten 1991 till 2019, då hans handplockade efterträdare Kasym-Zjomart Tokajev tog över. Nazarbajev har dock behållit ett stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Storstäder isoleras

   Landets två största städer Almaty och Nursultan isoleras i ett försök att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Militären patrullerar gatorna för att se till att invånarna följer myndigheternas olika påbud. Människor som inte bor i de två städerna får tre dagar på sig att ge sig därifrån och stadsbor som inte befinner sig hemma får tre dagar på sig att återvända. Därefter blir resor till och från Almaty och Nursultan förbjudna, och städernas invånare uppmanas att hålla sig hemma. Militären ska hjälpa till med att desinficera städerna. Kazakstan har vid denna tidpunkt 36 bekräftade fall av coronasmitta, samtliga i Nursultan och Almaty.

  • Undantagstiilstånd i hela landet

   President Tokajev inför undantagstillstånd i hela landet under en månad för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, covid-19, som orsakat en pandemi. Undantagstillståndet innebär begränsningar för in- och utresor samt för handel och folksamlingar. Alla nöjeslokaler som biografer, teatrar och utställningar hålls stängda. När beslutet fattas har Kazakstan åtta bekräftade fall av coronasmittade.

  • Februari

  • Regimkritiker avlider i polisförvar

   Den kazakiska aktivisten Dulat Agadil, 42 år, har avlidit i polisens förvar. Agadil ska ha gripits i sin bostad "i ett berusat tillstånd" och förts till arresten i Nursultan, enligt polisen. Dagen innan ska han enligt polisen ha "förolämpat" domstolstjänstemän. Polisen säger att Agadil avled av hjärtfel. Dödsbudet leder till protester utanför inrikesdepartementet. Agadil greps vid upprepade tillfällen i samband med att han deltog i regimkritiska demonstrationer som saknade tillstånd från myndigheterna. 2019 tillbringade han 60 dagar i polisens förvar.

  • Tio döda i etniskt våld

   Ett 10-tal människor dödas och omkring 140 skadas i ett våldsutbrott mellan etniska kazaker och muslimska dunganer i några byar i den sydliga provinsen Jambyl. Våldsutbrottet har sin upprinnelse i en trafikincident och slutar med att runt 1 000 människor är inbegripna i oroligheterna som pågår under natten mellan den 7 och 8 februari. Dunganer får hus, bilar och annan egendom satt i brand. Runt 4 500 människor flyr tillfälligt över gränsen till Kirgizistan men återvänder snart eftersom situationen lugnar ner sig. Fem poliser finns bland de skadade, och ett 50-tal människor grips. Uppgifterna om det etniskt motiverade våldet är störande för regeringen som vill att omvärlden betraktar Kazakstan som ett stabilt land utan etniska motsättningar. Några dagar senare avskedar president Tokajev guvernören i Jambyl samt den regionala polischefen.

  • Amerikanskt beröm

   Under ett besök i Kazakstan varnar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att kinesiska investeringar kan hota Kazakstans självständighet. Samtidigt berömmer Pompeo Kazakstan för att landet tagit hem närmare 600 misstänkta IS-krigare från Irak och Syrien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0