UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Regeringen avgår

   Premiärminister Adil Abd al-Mahdi lämnar in regeringens avskedsansökan till parlamentet, som omedelbart accepterar. Det sker mot bakgrund av att gatudemonstrationerna den senaste veckan har eskalerat; antalet dödsoffer under de två månader som demonstrationerna pågått har nu passerat 420. Omkring 20 000 människor har skadats, de allra flesta demonstranter. Abd al-Madhi och hans ministrar sitter kvar tills en ny premiärminister har utsetts av presidenten.

  • November

  • Över 40 döda när protester slås ned

   44 människor dödas och upp emot 1 000 skadas under den hittills blodigaste dagen sedan protestvågen mot regeringen inleddes i början av oktober. Tio personer skjuts ihjäl i staden Najaf där en folkmassa tänt eld på Irans konsulat kvällen innan i protest mot Irans politiska inflytande i Irak. Flest offer krävs i staden Nasiriyah i söder. 25 personer dödas när säkerhetsstyrkor bryter upp demonstrationer. Enligt nyhetsbyrån AFP har våldet nu krävt mer än 390 dödsoffer och mer än 15 000 personer har skadats.  

  • Minister utreds i Sverige för brott

   En svensk brottsutredning mot försvarsminister Najah al-Shammari utökas. Han är hårt kritiserad för det våld som regeringsstyrkor använder mot demonstranter i Irak. I Sverige, där han är skriven och har medborgarskap, har han sedan den 8 november utretts för misstänkt bidrags- och folkbokföringsbrott. Efter anklagelser om brott mot mänskligheten kommer han också att granskas av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Ministern är sprungen ur den stora stamkonfederationen Shammar, historiskt en av Iraks mest inflytelserika grupperingar. Shammar består av flera grenar och mängder av klaner. Hans parti har tidigare förnekat uppgifter om svenskt medborgarskap; irakiska ministrar förväntas inte ha dubbelt medborgarskap.

  • Sistani stöder protestvågen

   Den mest vördade av shiamuslimernas religiösa ledare i Irak, storayatolla Sistani, gör ett uttalande som sprids via fredagspredikan i Karbala. I början av höstens protestvåg gav Sistani den försiktigt stöd, nu beskriver han demonstrationerna som "ett hedervärt sätt att söka förändring". Minst 330 liv har krävts vid protesterna som riktar sig såväl mot grannlandet Irans inflytande som mot det politiska system som blivit följden av USA:s intervention för att störta diktatorn Saddam Hussein. Sistani uppmanar parlamentet att snarast anta en förbättrad vallag; ett förslag har lagts fram, men parlamentet har inte börjat debattera det. Ändrat valsystem ingår i en FN-plan som också omfattar författningsändringar och lagstiftning om infrastruktur. Sistani har träffat FN:s Irakchef Jeanine Hennis-Plasschaert för att visa att han stöder hennes plan.

  • Iran driver på för att rädda regeringen

   Shiaalliansen Fatah, som är näst störst i parlamentet, uttalar efter många om och men stöd för Adil Abd al-Mahdis hårt ansatta regering. Av allt att döma är det viktigt för grannlandet Iran att regeringen rider ut stormen. Under de senaste veckornas kris rapporteras chefen för iranska Revolutionsgardets utlandsoperationer ha skyttlat mellan Iraks shiablock i någon form av medling. Irans agerande väcker misstänksamhet, särskilt som det kopplas till att regeringen i Bagdad den här gången har valt hårda tag mot gatudemonstranterna. Ännu är det dock tyst från Muqtada al-Sadr, som leder irakiska parlamentets största fraktion och har drivit en del av protestvågen mot premiärministern.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0