Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Turkiska anfall i Irak

   Turkiet genomför en räd med drönare mot irakiskt område och åtta personer mister livet. Målet är en klinik i Sinjarprovinsen där fyra av dödsoffren är anställda, medan fyra uppges vara yazidiska krigare. Yazidierna ingår i styrkan 80:e brigaden som har koppling både till kurdgerillan PKK och till milisgrupperingen al-Hashd al-Shaabi, som i sin tur samarbetar med Iraks regeringsarmé. Det är andra gången samma vecka som Turkiet slår till mot samma styrka. Från Iraks nationella säkerhetsråd kommer ett uttalande som, utan att nämna Turkiet eller de berörda styrkorna, protesterar mot att irakisk mark används till inbördes uppgörelser.

  • IS slår till mot Iraks elnät

   Västra Bagdad står utan vattenförsörjning efter en terrorattack mot elnätet som slår ut en pumpstation. Enligt försvarsmakten är det Islamiska staten (IS) som har slagit till. Sedan början på sommaren har omkring 60 attacker mot elnätet genomförts, i de flesta fall sprängningar av pyloner på platser där ledningar passerar ökenområden.

  • Irak stoppar resor till EU via Belarus

   Direkta flygavgångar mellan Irak och Belarus ställs in. Iraks utrikesminister Fuad Hussein uppger att stoppet är tillfälligt men sker i syfte att skydda irakiska medborgare mot människosmugglare. Bakom beslutet anas EU:s uttalade missnöje med att regimen i Belarus uppmuntrar utomeuropéer att söka sig in i EU utan tillstånd, via gränsen mellan Belarus och EU-landet Litauen. Många av de fler än 4 000 migranter som tagit sig in i Litauen den vägen under sommaren är irakier.

  • USA tillåter fortsatta energiköp från Iran

   USA har förlängt Iraks undantag från sanktionerna mot Iran, denna gång fram till i december. Därmed kan regeringen i Bagdad köpa iransk gas och el till Iraks haltande elförsörjning, där bristen alltid förvärras under sommaren (se 29 juni 2021). Beslutet fattades efter det att premiärminister Mustafa al-Kadhimi gjort ett besök hos president Joe Biden i Washington; amerikansk truppnärvaro och iranskt inflytande i Irak kan antas ha dominerat deras samtal. Importen täcker ungefär en tredjedel av Iraks behov. Fortfarande är Irak förhindrat att betala Iran i amerikanska dollar, vilket skapar irritation i Iran som är i stort behov av utländsk valuta (se 4 januari 2021).

  • Oroligt läge i kurdiska självstyret

   Lahur Talabani, ansvarig för en del av säkerhetsstyrkorna i irakiska Kurdistan, hävdar att han hotas och uppmanas att lämna regionen. Det är senaste inslaget i en maktkamp i ett av de största partierna i norr, Kurdistans patriotiska union (PUK) som är baserat i Sulaymaniyya. Anklagelser om bland annat korruption haglar mellan två kusiner i släkten Talabani, som delar ordförandeposten. Lahurs kusin Bafel är son till grundaren Jalal Talabani, som avled 2017. Saken kompliceras av att den regionala regeringen i det kurdiska självstyret domineras av det rivaliserande partiet KDP, som rapporteras ha goda relationer endast med Bafel och tros agera i kulisserna. Det finns missnöje med hur självstyret sköter vattenbrist, bränslepriser och utbetalningar av offentliganställdas löner. Därför befaras motsättningar mellan de kurdiska fraktionerna kunna leda till öppet våld, inte minst i samband med demonstrationer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0