Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Armén medger övervåld

   Armén medger i ett uttalande, när demonstrationsvågen i irakiska städer har krävt över 100 liv, att dess styrkor har använt för mycket våld mot demonstranterna. Åtskilliga har dött av skottskador. Ansvariga ska ställas till svars, heter det. Premiärministern har gett order om att militärerna på gatorna ska ersättas med poliser. Regeringen har dagen innan försökt dämpa protesterna genom att utlova satsningar i 17 punkter, bland annat ökat stöd för familjer som lever i samhällets marginaler.

  • Storayatolla stöder protestvåg

   Demonstranterna får stöd av Ali al-Sistani, den främste religiöse ledaren bland Iraks shiamuslimer. Många shiiter vill höra hur storayatollan ser på protestvågen innan de bestämmer sig för om de ska delta, och han uppmanar nu – via fredagspredikan som framförs i många moskéer – regeringen att vidta åtgärder för att förbättra samhällsservicen, skapa jobb för de arbetslösa och få bukt med korruptionen.

  • Protester kräver dödsoffer

   Utegångsförbud träder i kraft i Bagdad, som skakas av våldsamma demonstrationer. Även i städerna al-Nasiriyya, al-Amara och al-Hilla som har bevittnat liknande protester råder undantagsregler. Omkring tio dödsoffer har krävts och tillgången till internet och sociala medier har begränsats. Under den vecka som följer fortsätter protesterna, och dödstalen växer. De som demonstrerar är framför allt unga män, och protesterna kopplas till hög arbetslöshet och missnöje med Iraks politiker, som inte har lyckats åtgärda återkommande el- och vattenavbrott och korruption. Protestvågen förefaller inte ha någon samlad ledning, men uppfattas som den största utmaningen hittills för Adil Abd al-Mahdis regering. 

  • September

  • Bedömare: Makt på glid från regeringsarmén

   En krigshjälte petas från sin post av premiärministern, utan offentlig förklaring. Generalen Abd al-Wahab al-Saadi, känd för sina insatser när staden Mosul befriades från IS, flyttas till försvarsdepartementet från sitt jobb som biträdande chef för en antiterrorstyrka utbildad av USA. Grupperingar inom de paramilitära styrkorna al-Hashd al-Shaabi ska ha lobbat för att få krigshjälten förflyttad, och bedömare ser risk för att Iranvänliga Hashdstyrkor, som tidigare inte har tillhört Iraks reguljära armé, flyttar fram sina positioner (se 1 juli 2019).

  • Irak lockas av ”nya sidenvägar”

   Irak kommer att ansluta sig till Kinas stora planer med ”nya sidenvägar”, som går ut på att bygga ut handelsförbindelser världen över bland annat genom att hamnar, järnvägar och flygplatser anläggs i en mängd länder. Beskedet lämnas av premiärminister Adil Abd al-Mahdi, på besök i Peking. Kina är Iraks största handelspartner, medan Irak är Kinas näst största oljeleverantör. Kritik mot de kinesiska projekten brukar handla om att värdländerna där infrastrukturbyggena sker bygger upp stora skulder till Kina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0