Irak
Foto: Shutterstock/rasoulali

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Saudisk uppvaktning: idrottsarena i gåva

   Saudiarabiens handelsminister utlovar, på besök i Bagdad, ett lånepaket till Irak: en miljard dollar till utvecklingsprojekt, en halv miljard till exportfrämjande och dessutom en present – en idrottsarena för 100 000 åskådare som ska byggas i Bagdads utkant. Ministern inviger samtidigt ett nytt saudiskt konsulat och fler beskickningar planeras. Parterna säger att ländernas inbördes förbindelser, som länge förmörkades av Saddam Hussein och dennes krigståg i regionen, har gått in i en ny fas. Den saudiska ivern att vara på plats ska också ses i ljuset av att regimen i Iran, som är en bitter rival till Saudiarabiens styrande, har starka allierade i Bagdad och levererar stora varumängder till Irak.

  • Mars

  • IS sista fäste har fallit

   SDF, de kurdiskarabiska styrkorna i norra Syrien, hissar sina gula flagga i det sista IS-fästet Baghuz och deklarerar att slutstriden mot jihadiströrelsen är över. Det betyder inte att alla IS-krigare har avväpnats eller stupat – på mindre platser längs gränsen mellan Irak och Syrien antar man att det finns spridda skaror – men IS kontrollerar inte längre någon del av sitt tidigare ”kalifat”.

  • Nyårsfirare i färjetragedi

   En färjeolycka inträffar i Mosul och nästan 100 passagerare befaras ha mist livet. De flesta av offren är kvinnor och barn vars familjer är på väg till en ö med nöjesfält för att fira det kurdiska nyåret. Färjan rapporteras ha varit överlastad. En varning för högt vattenstånd i floden Tigris hade också utfärdats efter skyfall, då man öppnat luckorna i en damm uppströms. Några dagar senare får guvernören i Nineveprovinsen sparken på begäran av Iraks premiärminister. Parlamentet fattar också beslut som gör det möjligt för drabbade att få skadestånd. 

  • FN-vädjan för barn i IS-familjer

   FN:s barnfond Unicef vädjar om att barn till IS-medlemmar inte ska betraktas som terrorister. Unicef beräknar att det finns omkring 3 000 barn med påbrå från minst 43 länder enbart i det största lägret i östra Syrien, al-Hol (al-Hawl). Därutöver finns ännu fler barn från syriska och irakiska jihadistfamiljer som det blir en utmaning att integrera på plats (se 19 februari och 6 mars).

  • Statsbesök från Iran: Irak slits mellan två eldar

   Irans president Hassan Rohani inleder ett tre dagar långt statsbesök i Irak, det första sedan han blev president. Han hyllar förbindelserna mellan Iran och Irak som ”särskilda” och ska bland annat prata handel och järnvägslinjer med den irakiska ledningen. Det sker samtidigt som USA vill att Iraks regering begränsar Irans inflytande i grannlandet, som är stort – de shiadominerade partierna i Irak har utbyggda kontakter med Iran. Irak behöver också undantag från USA:s sanktioner mot Iran för att kunna köpa el och naturgas (se 8 november 2018). Den 19 mars förlänger USA också Iraks undantag, igen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0