Irak
Foto: Shutterstock/rasoulali

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Livstid för massaker i Bagdad

   En amerikan som arbetade för säkerhetsföretaget Blackwater i Irak 2007 döms till livstids fängelse för mord. Domstolar i USA har granskat hans roll i en massaker på obeväpnade civila. Minst 14 människor dog när Blackwater-vakterna, som eskorterade en diplomatkortege, öppnade eld mot en folkmassa i Bagdad. Händelsen bidrog, fyra år efter det att diktatorn Saddam Hussein fördrevs av USA-ledda styrkor, till irakisk vrede mot amerikaner. Det är tredje gången amerikanska domstolar bedömer soldatens roll.

  • Irak: Ännu inga IS-medlemmar avrättade

   Sedan början av 2018 har omkring 500 utländska medborgare fällts i Irak som anhängare till IS. Men ännu har inga dödsdömda avrättats, uppger premiärminister Adil Abd al-Mahdi. Iraks regering har skickat signaler till IS-jihadisters hemländer om att fångar kan komma att hanteras i Irak, om länder som inte vill ta emot dem står för kostnaderna. Från läger i norra Syrien, som drivs av kurdiska myndigheter, planerar Irak för sin del att ta emot 31 000 irakiska medborgare som är anhöriga till IS-medlemmar.

  • Rapport: Runt 15 000 aktiva IS-krigare

   Kvarvarande anhängare till Islamiska staten (IS) har lyckats samla sig till attacker mot styrkor som håller deras tidigare ”kalifat” i Syrien och Irak, enligt en försvarsinspektörsrapport i USA. Rapporten granskar följderna av att amerikanska styrkor till stor del har dragits tillbaka. IS tvingades bort med militärt amerikanskt stöd i båda länderna, men de styrkor som tog över (i Syrien framför allt kurdiska enheter) har svårt att behålla kontrollen långsiktigt och samordna sitt agerande mot IS, heter det. IS utför mord, bakhåll och bombdåd. I rapporten beräknas antalet IS-jihadister i Syren och Irak till mellan 14 000 och 18 000, varav 3 000 tillresta från andra länder.

  • Korruptionsbekämpare hävdar viss framgång

   Iraks korruptionsbekämpare uppger att kommissionen lyckas återvinna en miljard dollar till statskassan under första halvåret 2019. 857 arresteringsorder har utfärdats och 407 misstänkta har kunnat gripas. Men det finns mycket mer att göra: Sedan 2004, året efter det att en USA-ledd invasion drev bort diktatorn Saddam Hussein från makten, tros 250 miljarder dollar av offentliga medel ha försnillats, detta enligt beräkningar som gjorts av Iraks parlament.

  • Juli

  • Guvernör förskingrade bistånd

   Runt 10 miljoner dollar som skulle ha gått till två sjukhus i Mosul har förskingrats av provinsen Nineves försvunne exguvernör, hävdar en statlig kommission mot korruption. Nineve var en av de provinser där IS härjade. Sammanlagt är cirka 1,6 miljoner irakier fortfarande internflyktingar till följd av krig, varav 40 procent från Nineve, och deras hemvändande sinkas av att grundläggande samhällsservice inte har återuppbyggts. Guvernören tros gömma sig i det kurdiska självstyret i norra Irak, dit pengar har kunnat spåras. Själv gick han under jorden efter en färjetragedi i Mosul, som ledde till skarp kritik mot myndigheter och till att han själv blev avsatt (se 21 mars och 18 juli 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0