Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • USA fryser sajter för Iranstödda medier

   Med stöd av sanktionslagar blockerar amerikanska myndigheter 33 internetsajter för statliga iranska massmedieföretag och för Iranstödda grupperingar i Irak, Jemen, Libanon, Palestina och Bahrain. Frysningarna berör bland andra TV-kanalen al-Masirah, som drivs av de jemenitiska huthirebellerna, och Hizbollahrörelsen i Libanon. Bakom sajterna finns i förlängningen Jerusalemstyrkan, en del av Irans mäktiga revolutionsgarde, som är uppsatt på den amerikanska sanktionslistan.

  • Belöning ska få stopp på attacker

   Efter upprepade attacker mot amerikaner i Irak utlyser USA en belöning på upp till tre miljoner dollar för att få in avgörande upplysningar. Dagen innan har tre drönare med sprängämnen skickats mot amerikaner stationerade vid Bagdads flygplats. Alltsedan hösten 2019 har attacker med raketer eller drönare riktats mot amerikanska inrättningar, företag eller personal i Irak. USA beskyller Irantrogna miliser för anfallen. Enbart sedan årsskiftet har man räknat till 42 stycken.

  • IS offer identifieras via DNA

   I Bagdad köar människor för att lämna blodprover som ska underlätta identifikation av personer som mördades och kastades i massgravar i samband med Islamiska statens härjningar. I juni 2014 anföll IS ett fängelse i Badush, befriade sunnimuslimer bland fångarna och körde övriga (cirka 600 personer, merparten shiiter) till en ravin där de sköts ihjäl. Massgraven hittades 2017 när IS drevs bort från sina viktigaste fästen i norra Irak. Enligt FN finns det fler än 200 massgravar, som kan rymma kvarlevor av så många som 12 000 saknade. Irakiska rättsläkare är i färd med att via släktingars DNA identifiera offren i gravar som öppnas.

  • Turkisk drönare mot flyktingläger

   Tre dödsoffer rapporteras när Turkiet anfaller ett flyktingläger i norra Irak, cirka 25 mil från gränsen. Makhmurlägret inrättades ursprungligen av FN för kurdiska flyktingar från Turkiet, vars statsmakter hävdar att det nu styrs av PKK-gerillan. En av de personer som dödas beskrivs som lokalt PKK-befäl. Turkiet har enligt analytiker i allt större utsträckning börjat göra bruk av drönare i sin jakt på PKK på irakiskt område. Utanför Dahuk i irakiska Kurdistan har det några timmar tidigare inträffat en sammanstötning mellan PKK och irakiska peshmerga-soldater, en intern kurdisk strid alltså, där flera soldater stupat. Det kurdiska självstyret i Irak, som har egna styrkor, tenderar till skillnad från PKK att vilja hålla sig väl med Turkiet.

  • Maj

  • Kortvarigt gripen för mord på aktivist

   En ledare inom den proiranska milisen al-Hashd al-Shaabi grips av polisen. Mannen misstänks ha beordrat mordet på demokratiaktivisten Ihab al-Wazni (se 9 maj),men han släpps igen den 9 juni i brist på bevis. Demokratirörelsen har tidigare upprörts över bristen på rättsliga ingripanden mot misstänkta trots att det skett mängder av våldsdåd mot oppositionella sedan en protestvåg började 2019.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0