Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Påven på historiskt besök

   Katolska kyrkans överhuvud påve Franciskus inleder ett fyradagarsbesök. Påvebesöket är det första i Irak, där den kristna befolkningen under de senaste, våldspräglade decennierna beräknas ha minskat med omkring en miljon, så att färre än en halv miljon, kanske inte fler än en kvarts miljon, finns kvar i landet. Särskilt under åren med IS-tyranni utsattes kristna för förföljelse. Franciskus besöker församlingar i Bagdad, Mosul och Qaraqosh i norr. Han ska också träffa storayatollan Ali al-Sistani i Najaf, som är den mest inflytelserike av shiamuslimernas förgrundsgestalter. Säkerhetspådraget är stort, liksom publikintresset, men risken för spridning av pandemivirus minskas med bland annat lokala utegångsförbud.

  • Februari

  • Raketer och rävspel, Iraks regering i kläm

   Två raketer slår ned nära USA:s ambassad i Bagdad, efter en tid med flera liknande händelser. Iran uppfattas, ytterst, som avsändare. Mellan Iran och USA pågår ett juridiskt ställningskrig om Irans kärnenergiprogram och de amerikanska sanktioner som förre presidenten Trump återinförde mot Teheran 2018 (se Iran: Aktuell politik). I Irak beskjuts platser där det finns amerikansk personal och Irantrogna irakiska miliser pekas ut som ansvariga. Miliserna är knutna till partier som väntas ställa upp i Iraks parlamentsval i höst och beskjutningen ses som att de visar musklerna, både mot Iraks regering och mot Washington. Iraks regering uppvaktar Iran om att trycka på för att få miliserna att hålla igen, men det konstateras att Iran har ett möjligt motiv för att låta attackerna fortgå: Pengar som Irak betalar för energiimport från Iran finns i en statlig bank i Irak, låsta av de amerikanska sanktionerna, och Iran kräver att få tillgång till kontot.

  • Nato utökar sin närvaro

   Militäralliansen Natos utbildare i Irak, på plats sedan 2018, ska bli fler. Styrkan utökas från 500 till cirka 4 000 personer, meddelar generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Syftet är att stärka Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi i ansträngningarna att få kontroll över Iranvänliga grupperingar, också inom försvarsmakten, som vill att framför allt USA-militärer lämnar landet. Beskedet från Nato bidrar möjligen till raketattacker de närmaste dagarna mot platser i Irak där det finns utländsk personal.

  • Fem terrordömda hängs

   Fem män, alla irakiska medborgare och anklagade för terrorism, hängs. En lag från 2005 medger dödsstraff för terrorism även om den dömde inte kan knytas till en konkret våldshandling utan enbart till exempelvis medlemskap i terroristorganisation. Sedan Islamiska staten (IS) förlorade sitt välde 2017 har en mängd dödsdomar utfärdats men en mindre del av dem har verkställts (se 16 november 2021). En anledning uppges vara att president Barham Salih ogillar dödsstraff och därför inte godkänner alla avrättningar med sin underskrift. I januari, då tre terrordömda avrättades, uppgav myndigheter i Irak att det fanns 340 dödsdomar som väntade på att verkställas.

  • Januari

  • Dubbelattentat i Bagdad

   Minst 32 människor mister livet och omkring 100 skadas när två självmordsbombare spränger sig på en klädmarknad på Tayarantorget i centrala Bagdad. Torget ligger inte långt från maktkvarteren som kallas ”gröna zonen” men på andra sidan floden Tigris. Det är tre år sedan Bagdad senast bevittnade ett så dödligt självmordsdåd. Även det attentatet, som tog 35 liv, utfördes på Tayarantorget. Sunniextremistiska Islamiska staten (IS) tar på sig dubbelbombningen och uppger att den var riktad mot shiamuslimer. IS-jihadister lever underjordiskt utspridda i mindre grupper sedan IS-fästena i norra Irak och Syrien föll 2017.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0