Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Proiranskt shiablock störst i parlamentet

   Ett shiamuslimskt partiblock med sympatier för Iran blir störst i parlamentet, när 64 nya ledamöter installeras till följd av att Sadraanhängare har lämnat sina platser. Enligt inofficiell räkning kontrollerar det proiranska shianätverket, som kallas Samordning, nu 130 av de 329 platserna. Men det är än så länge oklart hur det kommer att påverka regeringsbildningen, eller om nyval kan undvikas. Sadristernas avhopp är resultatet av att Muqtada al-Sadr misslyckats med att manövrera ut sina shiamuslimska rivaler; sedan parlamentsvalet i höstas har han försökt få ihop ett brett regeringsunderlag genom samarbete mellan hans egen shiarörelse, sunniarabiska företrädare och kurdiska KDP. Enligt reglerna har det största partiet, eller alliansen, rätt att nominera en ny premiärminister, men även Samordning måste hitta samarbetspartner i kammaren för att få stöd för en ny regering.

  • Sadr gör utspel som kan leda till nyval

   Åtta månader efter parlamentsvalet har Irak ännu inte fått en ny regering. Shialedaren Muqtada al- Sadrs 73 sympatisörer lämnar sina platser i parlamentet. Båda de två stora shiagrupperingarna hävdar att de är störst i parlamentet och har rätt att utse nästa premiärminister. Sadr kan påräkna stöd från en del av de kurdiska ledamöterna och från vissa sunniaraber, men han bedöms inte kunna samla en majoritet av de 329 ledamöterna. Hans avsikt antas vara att lägga press på det andra stora shiablocket att acceptera ett samarbete på hans villkor, för att undvika nyval. Nyval blir det om parlamentet, som dock just nu är på väg in i ett uppehåll, röstar för att upplösa sig. De avgångna sadristerna kommer att få ersättare som (beroende på valsystemet) kan komma från olika politiska riktningar.  

  • Mars

  • Shia-rivalitet bromsar statschefsval

   Ett halvår efter parlamentsvalet misslyckas ledamöterna, för tredje gången, med att utse landets president. Anledningen är skärpt osämja mellan shiitiska partier. Presidentposten är huvudsakligen ceremoniell och går enligt den tradition som hunnit utvecklas sedan diktaturens fall till en kurd, men den som utnämns ska i sin tur ge i uppdrag att bilda regering till en politiker med förutsättningar att samla stöd i parlamentet. Muqtada al-Sadr, som leder den största grupperingen, har valt att liera sig med kurdiska partier och sunniaraber (hellre än med shiitiska rivaler). De har bildat en ”räddningsfront” som kontrollerar 155 av de 329 platserna i parlamentet. Sadr hoppas att parlamentet ska utse kurden Rebar Ahmed till president, och att hans egen kusin Jafar al-Sadr därefter ska bli regeringschef. Men Sadrs shiarivaler (som har stark koppling till shiaregimen i Iran) har protesterat mot att ställas utanför regeringsförhandlingar genom att bojkotta omröstningar om presidentposten. Eftersom partierna inte heller tros vilja ha nyval fortsätter sittande presidenten och premiärministern på sina poster.

  • Murbygge på gränsen mellan Irak och Syrien

   Irak har börjat bygga en betongmur längs gränsen mot Syrien, uppger irakisk militär. Avsikten är att förhindra IS-anhängare från att ta sig över gränsen. Hela gränsen är mer än 60 mil lång, och den mur som byggs till att börja med är drygt en mil. Den löper mellan Sinjarområdet i den irakiska provinsen Nineve och södra Hasakaprovinsen i Syrien (i höjd med Mosul på den irakiska sidan och Aleppo på den syriska).

  • Iranskt robotanfall i Kurdistan

   Iran utför en robotattack mot vad som påstås vara israeliska inrättningar i staden Erbil (Arbil), centralort i det kurdiska självstyret i norra Irak. Revolutionsgardet i Iran tar på sig attacken, som enligt kurdiska myndigheter utförs med tolv robotar. Irak och Iran har täta kontakter på hög nivå och stort varuutbyte, men utrikesdepartementet i Bagdad kallar till sig Irans ambassadör för att protestera. Det finns inga officiella band mellan Kurdistan och Israel, även om vissa regionala politiker vill se sådana kontakter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0