Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • September

    • Löften om mer pengar till Kurdistan

      Iraks federala regering utlovar mer pengar till offentliganställda, arbetslösa och pensionärer i den kurdiska regionen i norr, där anställda i det kurdiska självstyret har demonstrerat mot att de inte har fått sina löner utbetalda. Tidigare kunde regionen själv sköta inkomster från olja som utvinns i Kurdistan, ett ständigt ämne för dragkamp mellan regionen och Iraks centralregering. Nu finns avtal som säger att inkomsterna ska gå via Bagdad, men från kurdiskt håll hävdas att den andel som fördelats vidare till självstyret varit orättvist liten.

    • Fängelse för poliser efter ambassadstormning

      Protester mot att demonstranter i Sverige bränner Koranen leder till fängelsestraff för poliser i Irak. 18 poliser fälls för att de inte lyckades hindra protester vid Sveriges ambassad i Bagdad, då beskickningen stormades av anhängare till shialedaren Muqtada al-Sadr (se 20 juli 2023). Straffen i en domstol som prövar disciplinfall inom säkerhetsstyrkorna lyder på upp till tre års fängelse. En del poliser som var i tjänst avskedas. Iraks regering begär samtidigt att Sverige ska lämna ut en irakier som har iscensatt koranbränningar.

    • Järnväg byggs mellan Irak och Iran

      Första spadtaget tas på en järnväg som ska förbinda Iraks järnvägsnät med Iran, från hamnstaden Basra via gränsstationen Chalamja. Halva sträckan på 32 km ska dras på irakisk mark, andra halvan på iransk. Bygget väntas ta uppemot två år. Mellan de två länderna sker handel i stor omfattning, men ett av syftena är att shiamuslimska pilgrimer från Iran, som i stora skaror besöker städer som Karbala och Najaf i Irak, i framtiden ska kunna ta tåget. Samma dag som ceremonin äger rum omkommer 18 människor, de flesta iranska pilgrimer, i en trafikolycka norr om Bagdad.

    • Augusti

    • Tre hängda för bombdåd mot shiamuslimer

      Tre personer som dömts för ett stort attentat 2016 har hängts, meddelar premiärministerns kansli. Bombdådet, som krävde fler än 300 liv, ägde rum i en shiastadsdel i Bagdad under fastemånaden ramadan och var det allvarligaste sedan turbulensen runt diktatorn Saddam Husseins fall 2003. Sunniextremistiska Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet. Jihadistgruppen, som efter Saddams fall kom åt att bygga upp ett eget "kalifat", har förlorat sitt territorium men det finns fortfarande kvar IS-celler som bedöms vara farliga.

    • Juli

    • Ambassad sticks i brand i protest mot koranbränning

      För andra gången på tre veckor ansätts svenska ambassaden i Bagdad av en folkmassa i protest mot att ännu en koranbränning har fått tillåtelse i Sverige. Ambassaden sticks i brand. Sveriges regering anser att irakiska myndigheter inte har gett beskickningen tillräckligt skydd och framför en protest till Iraks utrikesdepartement. I folkmassan finns sympatisörer till den inflytelserike shiapredikanten Muqtada al-Sadr, som har väldokumenterad förmåga att elda sin anhängare till kollektiva meningsyttringar. (Ofta kan massaktionerna kopplas till Iraks inrikespolitiska kraftmätningar.) Enligt etermediebolaget al-Jazeera kommer dubbla budskap från Iraks regering: å ena sidan ett fördömande av våldet, å andra sidan signaler om att de diplomatiska förbindelserna mellan Irak och Sverige kan komma att omprövas om koranbränningarna fortsätter. Irak uppmanar Sveriges ambassadör att lämna landet. Även den regionala regeringen i det kurdiska självstyret i norr lägger sitt samarbete med Sverige på is.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0