Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • IS tillskrivs attacker

   Efter ett dödligt bakhåll på en väg i Saladinprovinsen, cirka 20 mil norr om Bagdad, råder tre dagars myndighetsproklamerad sorg. Sammanlagt har händelsen, som tillskrivs Islamiska staten (IS), krävt omkring tio liv, ungefär hälften civila. Två veckor tidigare har elva människor dödats i en IS-attack i Bagdads utkant. Rörelsen IS, som förklarades besegrad 2017, har inte längre kontroll över något geografiskt område, men grupper av jihadister är fortfarande aktiva. Jämfört med den tid då IS lade under sig delar av norra Irak och norra Syrien är dödstalen låga, men terroristbevakare har intrycket att IS nu ökar sina attacker igen.

  • Stopp för el och gas från Iran hotar

   Irak, som köper el och gas från Iran, får klartecken från USA för att hålla igång importen 45 dagar till trots de sanktioner som USA upprätthåller mot Iran. När USA återinförde sina bestraffningsåtgärder mot Iran 2018 svartlistades energisektorn, och USA vill att Irak slutar att göra affärer med iranierna. Men av fruktan för massprotester i Irak, mot bland annat ständiga elavbrott, har USA beviljat Irak en rad tidsbegränsade undantag. Uppskovet löper ut i januari 2021, bara några dagar innan det är meningen att Joe Biden ska tillträda som USA:s president (se även 18 november).

  • Gränspassage öppnas efter 30 år

   Gränspassagen Arar mellan Irak och Saudiarabien, som har varit stängd i 30 år, öppnas. Gränsstationen i öknen, på saudiska sidan, stängdes i samband med att Irak under diktatorn Saddam Hussein invaderade Kuwait, vilket ledde till krig 1991 och till att saudierna bröt de diplomatiska förbindelserna med Bagdad. Förbättrade förbindelser och mer handel mellan länderna välkomnas inte av alla: Proiranska grupperingar i Irak motsätter sig saudiskt inflytande och det sunniledda Saudiarabien ser med oro på att Iran agerar aktivt i Irak, som alltsedan Saddam Hussein störtades har haft shiamuslimskt ledda regeringar.

  • Ny andlig ledare för yazidier

   Yazidierna utser en ny andlig ledare. Ali Alyas är den som nu får bära titeln baba shaykh efter företrädaren Khurto hajji Ismail, som avled den 1 oktober. Valet bekräftas vid en ceremoni i Lalishtemplet i norra Irak (se även 27 juli 2019). Sammanlagt finns det uppskattningsvis en halv miljon yazidier i världen. De flesta lever på slätterna i Nineveh men efter svår förföljelse från Islamiska staten (IS), som ser dem som djävulsdyrkare, är fler än tidigare på flykt i andra länder.

  • Trump kallar hem amerikaner

   USA:s president Donald Trump meddelar att antalet amerikanska soldater i Irak ska minska från 3 000 till 2 500. Trump, som ännu vägrar godta att hans motkandidat Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet den 3 november, säger att 500 amerikaner ska lämna Irak. Minskningen, som är omstridd inom Trumps eget parti Republikanerna, ska ske fem dagar innan Biden tillträder som president den 20 januari 2021. Samtidigt som beskedet lämnas blir USA:s Bagdadambassad föremål för raketbeskjutning, som innebär att någon Irantrogen milis bryter en månadslång ensidig vapenvila (se 11 oktober). Milisgrupperna är emot att USA har trupp i Irak över huvud taget. Det har funnits amerikanska soldater i Irak sedan 2003, då de invaderade landet för att avsätta diktatorn Saddam Hussein.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0