Irak
Foto: Shutterstock/rasoulali

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Regnoväder förvärrar krigsförödelse

   Skyfall, särskilt i provinserna Saladin och Nineveh i norr, har försatt tiotusentals invånare i nödläge. Minst 21 dödsoffer har bekräftats. I Mosul översvämmas pontonbroar över Tigris som förbinder stadens krigshärjade halvor sedan permanenta broar förstördes i flyganfall när IS drevs ut ur staden. Regeringen bildar en krisgrupp för att samordna lokala myndigheters och säkerhetsstyrkors insatser.

  • Protestledare mördad i Basra

   I Basra begravs Wisam al-Gharawi, regimkritiker och shialedare, som blivit ihjälskjuten utanför sitt hem fyra dagar tidigare. Under sommaren ställde han sig i täten för demonstrationer mot korruption och bristande vatten- och elförsörjning. Han hävdade också att en grupp religiösa ledare i princip var redo att rättfärdiga väpnat motstånd mot regeringen. Ingen har tagit på sig mordet.

  • Förhandlingar om IS-änkor och IS-barn

   21 ryska kvinnor har fått livstidsdomar efter att ha kommit till Irak med IS-sympatisörer, framför allt från Tjetjenien. Förhandlingar pågår om cirka 60 barn som ska föras till Ryssland. Hittills har ungefär hundra personer – kvinnor och barn – kunnat resa inom ramen för ett program drivet av Ramzan Kadyrov, hårdför ledare i Tjetjenien. Kadyrov har stöd i Moskva, men tjetjenska aktivister hävdar att den ryska säkerhetstjänsten FSB motarbetar hemvändande och att det finns cirka 2 000 ryska medborgare med IS-anknytning kvar i Irak och Syrien.

  • Irak får undantag från sanktioner

   Irak har fått klartecken från USA att köpa el från Iran trots de amerikanska sanktionerna mot regimen i Teheran. Problem med elförsörjningen har under året lett till stora demonstrationer och oroligheter, särskilt i södra Irak. Irak köper både el och naturgas till gaseldade kraftverk från Iran. Bedömare tror att USA försöker förmå Irak att minska sitt beroende av handeln med grannlandet.

  • FN kartlägger massgravar efter IS-terror

   Islamiska staten (IS) bär ansvaret för fler än 200 massgravar där cirka 12 000 människor kan ligga begravda, uppger FN-företrädare. Gravarna finns i norra och västra Irak, där IS hade ett utbrett välde 2014–­2017, och det kan finnas fler. FN uppmanar Iraks regering att sörja för att offren identifieras och ges en värdig behandling. Hittills har 28 massgravar öppnats och kvarlevor av drygt 1 250 personer har tagits om hand.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0