Irak
Foto: Shutterstock/rasoulali

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte det som kallas mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av blodig konflikt främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Men Iraks regering har stärkt sin position genom att extremistgruppen IS, som under några år haft kontroll över delar av landet, nu är besegrad.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Jihadistmaka nekas hemresa till London

   Storbritannien ställer frågan om nära anhöriga till IS-krigare på sin spets genom att dra in medborgarskapet för Shamima Begum, 19 år. 2015 lämnade hon och två andra tonårsflickor London för att ansluta sig till IS och det ”kalifat” rörelsen var i färd med att upprätta i Syrien och Irak. Sedan IS bekämpats befinner hon sig i ett flyktingläger i Syrien och hon har barn med en jihadist. I Irak finns kvinnor och barn från en rad olika länder som är i snarlik situation (se 13 november 2018). Både Irak och de kurdledda styrkorna i norra Syrien ber jihadisternas hemländer att ta hand om såväl familjer som brottsmisstänkta IS-hängare, eftersom de IS-härjade länderna inte har resurser att handskas med dem på plats. Storbritannien har tidigare dragit in passen för britter som gjort sig skyldiga till brutala brott i IS namn. 

  • Kvinnlig talman i kluvet kurdiskt parlament

   Parlamentet i det kurdiska självstyret har fått en kvinnlig talman: Vala Farid, som tillhör partiet KDP. Hon är tillförordnad på posten. Frågan om vem som får uppdraget permanent kommer att avgöras i förhandlingar mellan de stora partierna KDP och PUK – och PUK valde att bojkotta sessionen, då parlamentet samlades för första gången fyra månader efter valet i regionen (se 21 oktober 2018). Den 15 februari rapporterades KDP och PUK ha en överenskommelse klar i viktiga frågor, men samarbetet kärvar trots kompromissen.

  • Utökad minröjning i Irak

   Det svenska stödet till FN:s minröjning i Irak utökas. FN-insatsen Unmas arbete i Irak har hittills varit koncentrerat till Mosul och al-Falluja, men ska utökas till fler ställen, bland dem Kirkuk. Av närmare 17 000 explosiva föremål som minröjarna oskadliggjorde 2018 var 782 självmordsbälten – som i många fall satt kvar på dödade personer, berättar Unmas svenske chef för TT Nyhetsbyrån.

  • Olja mot el i gränshandel

   Irak återupptar oljeleveranser till Jordanien via tankbilar från Kirkuk. Jordanien ska i sin tur inom ett par år exportera el till Irak. Premiärministrarna Adil Abd al-Mahdi och Omar al-Razzaz träffas vid gränsen, där de också har enats om att inrätta ett industriområde (se 14 januari). I Irak ”knorras” det en del över att Jordanien får rabatt på oljan, men det kopplas till att Irak ser sig om efter andra källor till elimport när handel med Iran är belagd med amerikanska sanktioner.

  • Januari

  • Tumult vid protest mot Turkiet

   En turkisk armépostering inne på irakiskt område stormas av demonstranter som hävdar att en turkisk flygattack krävt flera liv; Turkiet gör ofta räder på irakiskt område i jakt på den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. En demonstrant skjuts nu ihjäl när turkiska soldater öppnar eld. Iraks UD uppger att en formell protest ska lämnas över till Turkiets ambassadör. Samma dag har Turkiet återupptagit direktflygningarna till norra Irak efter 16 månader av blockad. Trafiken stoppades i protest mot att kurderna genomförde en folkomröstning om självständighet 2017.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0