Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Slagsmål när parlamentet samlas

   Det nya parlament som valdes hösten 2021 samlas, men sessionen avbryts kortvarigt redan första dagen. Handgemäng i kammaren rapporteras mellan hetlevrade rivaler från olika shiagrupperingar. Inom en månad måste parlamentet utse en president, som i sin tur ska be en företrädare för den största grupperingen att bilda regering. Premiärministerkandidaten (enligt 2000-talets norm en shiamuslim) har sedan en månad på sig att presentera en ministär.

 • 2021

  • November

  • Officiellt valresultat bekräftar Sadrs styrkeposition

   Det officiella resultatet i parlamentsvalet den 10 oktober offentliggörs, efter långsam omräkning av rösterna för hand. 73 av de 329 mandaten går till Muqtada al-Sadrs block. Den Iranvänliga shiagrupperingen Erövring (17 mandat) reagerar omedelbart på beskedet med anklagelser om valfusk, men samtidigt framkommer att Nuri al-Malikis likaledes Iranvänliga allians Rättsstaten gått framåt till 33 mandat. 43 partilösa utgör den näststörsta gruppen, medan talmannen Halbusis Taqaddum får 37 mandat.  Den 27 december fastställs resultatet, när den högsta federala domstolen avvisar klagomål på valet.

  • IS-anhängare dömd för folkmord

   En anhängare till Islamiska staten (IS) fälls i domstol i Frankfurt för folkmord riktat mot den yazidiska minoriteten i Irak. Straffet för irakiern, som bland annat döms för att ha förslavat och låtit en yazidisk femåring dö, blir livstids fängelse. Han är enligt etermediebolaget BBC den förste med band till IS som döms för folkmord mot yazidier. Dessutom döms han för brott mot mänskligheten, krigsbrott och människohandel. Som IS-medlem har mannen varit aktiv i både Syrien och Irak. Hans tyska fru dömdes i oktober till tio års fängelse (se 25 oktober 2021).

  • Nytt mål i Mosul: grönare stad

   I den svårt krigshärjade staden Mosul planteras 300 träd: acacior, citronträd och cypresser. Plantorna är de första av 5 000 nya träd som ska återge storstaden grönytor och stoppa ökenspridning. Projektet genomförs av en lokal aktivistgrupp som får finansiering från Frankrike. Det utgår från en krets runt bloggen Ayn al-Mawsil, Mosul Eye, som startades mellan 2014 och 2017 då terrorgruppen IS styrde staden brutalt. Bakom bloggen fanns medborgare med ambitionen att rapportera om vad som hände i Mosul.

  • Låg vaccineringsgrad mot pandemin

   Via vaccinprogrammet Covax har Irak tagit emot 1,2 miljon doser vaccin inför en väntad fjärde våg av covid-19. Hittills har ungefär sju av Iraks 40 miljoner invånare, färre än var femte medborgare, fått minst en dos. Såvitt känt har ungefär 24 000 irakier avlidit av sjukdom relaterad till pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0