Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • USA minskar sin trupp i Irak

   USA ska ta hem cirka 2 200 av sina soldater från Irak, meddelar president Trump i valrörelsen inför det amerikanska presidentvalet. Exakt hur stor trupp USA har i Irak är inte känt, men 2018 utgjorde styrkan cirka 5 200 personer. Amerikanerna utgör merparten av de internationella styrkor som ännu är på plats sedan flera länder anslöt sig för att bekämpa jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) 2014.

  • Augusti

  • Sorgehögtid med ansiktsmasker

   Shiamuslimer firar sin sorgehögtid ashura till minne av profetens sonson Husayn som dog martyrdöden i Karbala år 680. Mängden pilgrimer är betydligt mindre än tidigare år (se 10 september 2019) och deras svarta sorgkläder har denna gång kompletterats med ansiktsmasker och handskar för att minska risken för coronasmitta. Iraks dödstal i virussjukdomen covid-19 närmar sig 7 000 och fram till två dagar före högtiden har bara de boende i Karbala fått röra sig över stadsgränsen. I Iran och Libanon har shiiterna, varifrån det kommer många pilgrimer i vanliga fall, uppmanats att högtidlighålla ashura i hemmet.

  • Första covid-19-fallet i regeringen

   Arkan al-Shaybani, minister med ansvar för telekommunikationer, coronatestas när han landar i Jordanien och visar sig vara smittad, som den förste i Iraks regering. Han måste isolera sig i Amman, men det planerade toppmötet mellan Irak, Jordanien och Egypten genomförs som planerat några dagar senare, med fackministrar för handel och olja. 

  • Kvinnlig aktivist ihjälskjuten

   Riham Yakoub, 33-årig läkare och kvinnorättsaktivist som har ledande roll i lokala protester mot bland annat bristande samhällsfunktioner, skjuts ihjäl i Basra. Både i södra Irak och i norr, i Kurdistan, har det förekommit upprepade demonstrationer under sensommaren. Morden på Riham Yakoub och minst en till aktivist utlöser nya protester, med krav på utredning. I Basra får polischefen och andra säkerhetsansvariga sparken av premiärminister al-Kadhimi.

  • Ökad spridning av coronavirus

   Irak registrerar sitt högsta antal smittade med coronaviruset sars-cov-2 på ett dygn sedan det första fallet upptäcktes i februari:  över 3 800 fall. Sjukdomen covid-19 har krävt sammanlagt 5 641 liv i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0