Irak
I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Augusti
-
Turkisk-irakisk pakt mot PKK
Turkiet och Irak enas om en militär samarbetspakt mot PKK. Den kurdiska gerillan som söker självständighet från Turkiet har baser i norra Irak, varifrån den angriper mål i Turkiet. Den turkiska militärmakten har också med jämna mellanrum angripit PKK på irakisk mark, senast i en operation som avslutades i juli. Den irakiska regeringen säger att PKK utgör ett säkerhetshot även för Irak och Irakiska Kurdistan och meddelar att man tänker förbjuda rörelsen. Ett gemensamt sambandskontor för pakten ska upprättas i Iraks huvudstad Bagdad.
-
-
Juli
-
Svensk protest mot dödsdomar
Svenska utrikesdepartementet kallar upp Iraks högste diplomat i Sverige för att protestera mot dödsdomar mot tre svenska medborgare. De tre männen har fällts för mordet på en annan svensk medborgare, en utpekad ledare för den organiserade brottsligheten i Sverige, i Bagdad i januari. Även en fjärde svensk rapporteras ha fått dödsstraff utdömt för ett annat, drogrelaterat brott. Sverige invänder inte mot att männen fällts men mot att dödsstraff tillämpas.
-
Juni
-
Försenat val i oktober i Kurdistan
Val ska hållas till det regionala parlamentet i irakiska Kurdistan den 20 oktober, meddelar presidentkansliet i området. Beskedet kommer efter en rad turer om hur många platser det regionala parlamentet ska ha och vilken representation som etniska minoriteter som turkmener och kristna ska tilldelas. De stora kurdiska partierna PUK och KDP verkar nu ha enats i frågan. Val skulle ursprungligen ha hållits i oktober 2022. Regionen har självstyre sedan 1991.
-
Kyrkoledare återvänder till Bagdad
Patriarken Raphael Sako får återuppta sin position som Kaldeiska kyrkans ledare i Bagdad efter beslut av premiärminister al-Sudani. I ett år har Sako levt i inre exil i Kurdistan, som har regionalt självstyre, till följd av en konflikt mellan kristna grupper (se 15 juli 2023). Kaldeiska kyrkoledare är nyckelpersoner i kontakterna mellan Iraks styrande och den kristna minoriteten. Sakos kyrka är katolsk och patriarken har bland annat spelat en avgörande roll i samband med besök av påve Franciskus 2021.
-
Maj
-
20-årig FN-insats ska avvecklas
På begäran av regeringen i Bagdad avvecklar FN en insats i Irak som har pågått i över 20 år. FN:s säkerhetsråd röstar enhälligt för att stödinsatsen Unami, som inrättades efter det att en USA-ledd militär allians drev bort diktatorn Saddam Hussein från makten 2023, ska upphöra i slutet av 2025. Inom Unami finns cirka 700 anställda som har i uppdrag att bistå Iraks styrande med politiskt statsbyggande, till exempel att genomföra val, skapa utrymme för civilsamhället och ge råd om statsapparatens uppbyggnad. Samhällsbygget i Irak har fortfarande stora brister, bland annat i fråga om att utreda anklagelser om korruption, men det finns också ett växande motstånd mot FN:s närvaro och mot internationell inblandning i statens funktioner. Analytiker konstaterar att avvecklingen av Unami ger premiärminister Sudani en förändring som kan åberopas som framgång inför väljarna.