Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2024

  • Juli

  • Svensk protest mot dödsdomar

   Svenska utrikesdepartementet kallar upp Iraks högste diplomat i Sverige för att protestera mot dödsdomar mot tre svenska medborgare. De tre männen har fällts för mordet på en annan svensk medborgare, en utpekad ledare för den organiserade brottsligheten i Sverige, i Bagdad i januari. Även en fjärde svensk rapporteras ha fått dödsstraff utdömt för ett annat, drogrelaterat brott. Sverige invänder inte mot att männen fällts men mot att dödsstraff tillämpas.

  • Juni

  • Försenat val i oktober i Kurdistan

   Val ska hållas till det regionala parlamentet i irakiska Kurdistan den 20 oktober, meddelar presidentkansliet i området. Beskedet kommer efter en rad turer om hur många platser det regionala parlamentet ska ha och vilken representation som etniska minoriteter som turkmener och kristna ska tilldelas. De stora kurdiska partierna PUK och KDP verkar nu ha enats i frågan. Val skulle ursprungligen ha hållits i oktober 2022. Regionen har självstyre sedan 1991.

  • Kyrkoledare återvänder till Bagdad

   Patriarken Raphael Sako får återuppta sin position som Kaldeiska kyrkans ledare i Bagdad efter beslut av premiärminister al-Sudani. I ett år har Sako levt i inre exil i Kurdistan, som har regionalt självstyre, till följd av en konflikt mellan kristna grupper (se 15 juli 2023). Kaldeiska kyrkoledare är nyckelpersoner i kontakterna mellan Iraks styrande och den kristna minoriteten. Sakos kyrka är katolsk och patriarken har bland annat spelat en avgörande roll i samband med besök av påve Franciskus 2021. 

  • Maj

  • 20-årig FN-insats ska avvecklas

   På begäran av regeringen i Bagdad avvecklar FN en insats i Irak som har pågått i över 20 år. FN:s säkerhetsråd röstar enhälligt för att stödinsatsen Unami, som inrättades efter det att en USA-ledd militär allians drev bort diktatorn Saddam Hussein från makten 2023, ska upphöra i slutet av 2025. Inom Unami finns cirka 700 anställda som har i uppdrag att bistå Iraks styrande med politiskt statsbyggande, till exempel att genomföra val, skapa utrymme för civilsamhället och ge råd om statsapparatens uppbyggnad. Samhällsbygget i Irak har fortfarande stora brister, bland annat i fråga om att utreda anklagelser om korruption, men det finns också ett växande motstånd mot FN:s närvaro och mot internationell inblandning i statens funktioner. Analytiker konstaterar att avvecklingen av Unami ger premiärminister Sudani en förändring som kan åberopas som framgång inför väljarna.

  • April

  • Stränga straff för hbtq-brott

   Iraks parlament antar en lag som förbjuder sexuella relationer mellan personer av samma kön. Straffen kan bli 10 till 15 år fängelse. Även transsexuella personer och medicinska behandlingar av transsexuella kriminaliseras. Vårdansvariga läkare ska kunna dömas till tre år fängelse. Tidigare har fällande domar kunnat meddelas byggt på vaga moraliska grunder i strafflagen. Nu inryms de nya reglerna i ändringar av en lag mot prostitution; det blir också straffbart, med minst sju års fängelse, att förespråka sex mellan personer av samma kön.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0