Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Dubbelattentat i Bagdad

   Minst 32 människor mister livet och omkring 100 skadas när två självmordsbombare spränger sig på en klädmarknad på Tayarantorget i centrala Bagdad. Torget ligger inte långt från maktkvarteren som kallas ”gröna zonen” men på andra sidan floden Tigris. Det är tre år sedan Bagdad senast bevittnade ett så dödligt självmordsdåd. Även det attentatet, som tog 35 liv, utfördes på Tayarantorget. Sunniextremistiska Islamiska staten (IS) tar på sig dubbelbombningen och uppger att den var riktad mot shiamuslimer. IS-jihadister lever underjordiskt utspridda i mindre grupper sedan IS-fästena i norra Irak och Syrien föll 2017.

  • Sanktioner mot ledare för statligt förankrad milis

   USA inför sanktioner mot Falih al-Fayyad som leder milisen al-Hashd al-Shaabi. Beslutet motiveras med att han bär ansvar för tillslag som skett mot demonstranter. Ibland är sanktioner som att frysa tillgångar i USA eller förbjuda företag (till exempel banker) att ha utbyte med någon verkningslösa mot personer i andra världsdelar, men för al-Fayyad kan de bli kännbara. Han är affärsman och reser ibland som officiellt sändebud till USA, Iran eller gulfstater. Hans huvudsakligen shiitiska paramilitära styrkor, också kallade mobiliseringsstyrkorna, är sedan några år knutna till Iraks armé.

  • USA tillåter fortsatta gasköp från Iran

   USA har beviljat Irak ännu ett tidsbegränsat undantag från sanktionerna mot Iran, så att Irak kan fortsätta köpa iransk gas i ytterligare tre månader, uppger den irakiska regeringen. Det betyder att energiaffärerna kan fortsätta ett gott stycke in på den tillträdande amerikanske presidenten Joe Bidens mandatperiod, som väntas bli mer präglad av förhandlingsvilja än Donald Trumps presidenttid. Men beslutet löser inte Iraks energiproblem: Iran framhåller att Irak ligger efter med betalningarna och har därför dragit ned på leveranserna av gas till Irak.

 • 2020

  • December

  • Iraks valuta devalveras

   Iraks centralbank skriver ned värdet på landets valuta, dinaren, med mer än en femtedel gentemot USA-dollarn. I flera städer följs beslutet av demonstrationer, då irakier upprörs över att de nu får mindre för sina pengar. Irak är svårt beroende av oljeinkomster och landets ekonomi beräknas krympa med 11 procent under 2020. Enligt IMF kan andelen av befolkningen som räknas som fattiga komma att fördubblas, så att 40 procent av de cirka 40 miljoner invånarna hamnar under fattigdomsstrecket.

  • Dödsoffer vid löneprotester i Kurdistan

   På olika platser i irakiska Kurdistan har sex dödsoffer krävts under flera dagar av protester mot bland annat lönesänkningar och uteblivna löner för offentliganställda. Protesterna är riktade mot det kurdiska självstyret och de stora regionala partierna KDP och PUK. Partikanslier och myndighetskontor har stuckits i brand. Självstyret inför ett dygnslångt reseförbud mellan Sulaymaniyya och omgivande orter. FN:s Irakkontor kräver att demonstranternas död utreds. Kurdistan påverkas liksom andra delar av Irak av coronakrisen och av låga oljepriser, som har minskat intäkterna från oljeproduktionen. Men liknande protester har förekommit då och då genom åren, och demonstranterna framhåller att de också protesterar mot korruption och vanstyre.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0