Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • IS-anhängare dömd för folkmord

   En anhängare till Islamiska staten (IS) fälls i domstol i Frankfurt för folkmord riktat mot den yazidiska minoriteten i Irak. Straffet för irakiern, som bland annat döms för att ha förslavat och låtit en yazidisk femåring dö, blir livstids fängelse. Han är enligt etermediebolaget BBC den förste med band till IS som döms för folkmord mot yazidier. Dessutom döms han för brott mot mänskligheten, krigsbrott och människohandel. Som IS-medlem har mannen varit aktiv i både Syrien och Irak. Hans tyska fru dömdes i oktober till tio års fängelse (se 25 oktober 2021).

  • Nytt mål i Mosul: grönare stad

   I den svårt krigshärjade staden Mosul planteras 300 träd: acacior, citronträd och cypresser. Plantorna är de första av 5 000 nya träd som ska återge storstaden grönytor och stoppa ökenspridning. Projektet genomförs av en lokal aktivistgrupp som får finansiering från Frankrike. Det utgår från en krets runt bloggen Ayn al-Mawsil, Mosul Eye, som startades mellan 2014 och 2017 då terrorgruppen IS styrde staden brutalt. Bakom bloggen fanns medborgare med ambitionen att rapportera om vad som hände i Mosul.

  • Låg vaccineringsgrad mot pandemin

   Via vaccinprogrammet Covax har Irak tagit emot 1,2 miljon doser vaccin inför en väntad fjärde våg av covid-19. Hittills har ungefär sju av Iraks 40 miljoner invånare, färre än var femte medborgare, fått minst en dos. Såvitt känt har ungefär 24 000 irakier avlidit av sjukdom relaterad till pandemin.

  • Härva med falska examensbevis i teologi

   Libanesiska universitet har sålt falska examina, i synnerhet i teologiska ämnen. Bland dem som har köpt en fuskexamen finns parlamentsledamöter i Irak, där en akademisk examen är viktig för att få jobb i den statliga förvaltningen. I Libanon finns 36 privata universitet och det ska ha utfärdats hundratals falska examensbevis vid minst tre. Libanesiska medier rapporterar att Libanons islamiska universitet, som har anknytning till det högsta samarbetsorganet för landets shiamuslimer, har avskedat fem chefer med anledning av skandalen. Priset för en doktorsgrad har varit uppemot 10 000 USA-dollar. Iraks departement för högre utbildning bekräftar för nyhetsbyrån AFP att saken utreds även i Irak.

  • Irak börjar flyga hem migranter

   Drygt 430 irakiska medborgare flygs hem från Belarus. Minst elva personer har avlidit i gränstrakter mot Polen under de veckor då en dragkamp har byggts upp kring migranterna; i ena änden finns EU stött av Storbritannien och USA, i andra änden Belarus med stöd av Ryssland. En talesperson för president Lukasjenko uppger att det ännu finns cirka 7 000 migranter i landet, varav ett par tusen i besvärliga omständigheter vid gränsen. Många som vill nå EU-länder är kurder som är missnöjda med förhållandena i det kurdiska självstyret i Irak. EU anklagar regimen i Belarus för att uppmuntra migranterna och använda dem som ”murbräcka” mot EU och de sanktioner som införts sedan Lukasjenkos regim slog till mot oliktänkande i samband med det kritiserade presidentvalet 2020.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0