Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Parlamentsval ska hållas 2021

   Nyval till Iraks parlament ska hållas den 6 juni 2021, kungör premiärminister al-Kadhimi i ett TV-tal. Det är nästan ett år tidigare än ursprungligen planerat. En ny vallag antogs 2019, men viktiga inslag som gränserna i valkretsindelningen och procedurerna kring hur röstning ska gå till är inte klara i detalj, uppger diplomater och sakkunniga. Inte heller är det tydligt vilken arrangörsroll som tilldelas valkommissionen, som brukar anklagas för partiskhet.

  • Dödsoffer vid gatuprotester

   Två demonstranter i Bagdad dör av skottskador under konfrontation med säkerhetsstyrkor. Dödsfallen är de första i protester sedan den nya regeringen tillträdde i början av sommaren, men anledningarna till att folk demonstrerar är desamma: myndigheter skälls för mygel och inkompetens (se bland annat 20 januari). I södra Irak, där sommarhettan når 50 grader, kräver demonstranterna bättre samhällsservice.

  • Regeringen tar itu med smuggling

   "Jag vill uppmuntra affärsmän (som importerar) att betala tull, inte mutor", säger premiärminister Mustafa al-Kadhimi när han offentliggör en statlig satsning på att minska smugglingen över Iraks gränser. Vid Mandili-övergången mot Iran meddelar han att bemanningen vid gränsen ska stärkas. Så småningom ska också ny teknik för att undersöka och förtulla gods installeras. För närvarande är alla de 32 gränsövergångarna runt Irak stängda, åtminstone officiellt, för att stoppa spridning av coronavirus.

  • FN-rapportör: Mord på iransk general olagligt

   Det var fråga om en utomrättslig avrättning i strid med FN-stadgan när USA dödade den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad den 3 januari. Slutsatsen dras av Agnès Callamard, särskild FN-rapportör om utomrättsliga och summariska avrättningar. USA har enligt henne inte kunnat visa att det förelåg något omedelbart hot som hade kunnat förhindras genom attacken. Callamard rapporterar till FN:s råd för mänskliga rättigheter, som USA drog sig ur 2018.

  • Mord på jihadistexpert

   Hisham al-Hashimi, ofta konsulterad expert på väpnade grupper och på irakisk inrikespolitik, skjuts ihjäl utanför sitt hem i Bagdad. Han anlitades ibland också som medlare eftersom han inte ansågs vara för nära knuten till någon av de politiska grupperingar som strävar efter makt. Däremot hade han uttalat stöd för den folkliga protestvåg som skakat  Irak det senaste året.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0