Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Nurimoskén i Mosul byggs upp igen

   Åtta egyptiska arkitekter har vunnit en tävling om hur Nurimoskén i Mosul ska se ut när den byggs upp igen. Jihadisterna i Islamiska staten (IS) sprängde moskén 2017 då de var på väg att bli fördrivna från staden. Den gamla moskén, som började byggas på 1100-talet, fick sitt namn av initiativtagaren, en ledare som samlade muslimska styrkor mot korsfarare. En lutande minaret som kallades al-Hadba (”Puckeln”) blev med tiden dess kännetecken och byggnaden var berömd när IS ledare utropade ett nytt ”kalifat” därifrån 2014 efter att ha intagit Mosul. Den nya moskén ska börja byggas i år. Bönesalen ska se ut som i den gamla helgedomen, men andra utrymmen förändras. Bland annat blir det mer plats för kvinnliga besökare, uppger FN-organisationen Unesco. 123 förslag lämnades in till arkitekttävlingen.

  • Förhandlingar om trupp mellan USA och Irak

   Alla USA:s stridande soldater i Irak ska tas hem, meddelar president Biden när hans regering håller sitt första möte med premiärminister al-Kadhimi om”strategisk dialog”. Inga tidpunkter anges och det finns ingen överenskommelse om detaljer, men Biden meddelar ungefär samtidigt att USA:s kvarvarande soldater i Afghanistan ska ha återvänt hem senast den 11 september 2021. I praktiken är det då 20 år sedan det ”krig mot terrorismen” inleddes som också fick USA att gå in i Irak och driva bort diktatorn Saddam Hussein. För närvarande är 2 500 amerikanska soldater stationerade i Irak, de flesta som utbildare eller rådgivare. Sedan Biden blev president har det skett cirka 20 raketattacker mot amerikansk militär eller amerikanska serviceföretag; miliser som sympatiserar med Iran hålls ansvariga.

  • Mars

  • Underskottsbudget antagen

   Parlamentet antar en statsbudget för 2021. Det är en budget med underskott, men den bygger på ett oljepris på 45 dollar fatet, vilket är en nivå under de aktuella, internationella råoljepriserna. Iraks ekonomi är kris, mycket beroende på att oljepriserna pressats av coronakrisen som har minskat efterfrågan (se 20 december 2020). Trots Iraks stora oljetillgångar har staten tvingats "låna" från centralbankens valutareserv för att kunna betala ut löner och pensioner. Parlamentet har stora svårigheter att enas om åtgärder som kan få ekonomin på fötter.

  • Donationer mildrar vaccinbrist

   Irak, med en befolkning på 40 miljoner människor, får genom FN:s Covaxprogram en laddning på 336 000 doser vaccin mot covid-19. Vaccinationer inleddes i början av mars med 50 000 doser av kinesiskt vaccin. Irak tros vara det värst drabbade av arabländerna, men med en statsbudget som ännu inte har godkänts har landet blivit beroende av donerat vaccin. Drygt 14 100 dödsfall har bekräftats i Irak under pandemins första år.

  • Terrorister spåras i internationellt samarbete

   En militärbas som USA har tillgång till i Jordanien hyser ett samarbetsprojekt mellan cirka 30 länder. Avsikten är att samla bevis mot jihadister som kan användas i rättsprocesser, rapporterar den franska tidningen Le Monde. Underrättelseutbytet, kallat Gallant Phoenix, inleddes 2016. Medverkande rapporterar misstänkt aktivitet på internet, uppgifter om fysiska spår efter attacker och information om jihadisters tillhörigheter som tagits i beslag vid gripanden. Uppgiftslämnare är framför allt Iraks armé, kurdiska styrkor, Natoallierade och länder som deltagit i den militära alliansen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0