Irak
Floden Tigris rinner i nord-sydlig riktning genom hela landet. Foto: Lena Ha/Shutterstock.

Irak

I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte mänsklighetens första civilisation fram för 5 000 år sedan. I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper. Iraks regering stärkte sin position när extremistgruppen IS, som under några år hade kontroll över delar av landet, kunde besegras. Men förvandlingen till demokratisk stat kantas av motgångar och Irak ansätts av anspråk på inflytande från USA och Iran. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juli

    • Oljefält i irakiska Kurdistan attackeras, oljeexport återupptas

      Tre oljefält bombas av drönare i den självstyrande regionen Kurdistan, enligt kurdiska myndigheter. En liknande attack inträffade dagen före, och stoppade verksamheten vid en oljeanläggning som drivs av ett amerikanskt bolag. Antalet drönarattacker i irakiska Kurdistan har trappats upp under de senaste veckorna men ingen har tagit på sig ansvaret för dem. Attackerna sker medan den regionala regeringen och de federala myndigheterna förhandlat om kontrollen över exportintäkterna från oljefälten i Kurdistan. Kurdistan har tidigare exporterat olja via Turkiet men på grund av tekniska och juridiska omständigheter har oljeledningarna hållits stängda sedan mars 2023. Dagen efter drönarattackerna meddelar Bagdad att parterna enats om att återuppta exporten från oljefälten i Kurdistan. Enligt avtalet ska minst 230 000 fat olja  levereras dagligen och Bagdad betalar ett förskott på 16 dollar per fat. Regionala kurdiska myndigheter hoppas uppgörelsen löser frågan om obetalda löner till statsanställda (se 10 februari).

    • Januari

    • Presidenten stämmer premiärministern

      President Abdul Latif Rashi, som är kurd, stämmer den shiamuslimske premiärministern Shia al-Sudani, liksom landets finansminister Saif Tami, i domstol på grund av obetalda löner till statsanställda i den självstyrande regionen Kurdistan. Fallet illustrerar den starka politiska splittringen i landet och en finansiell tvist mellan den nationella regeringen i Bagdad och det regionala, kurdiska styret i Arbil. Iraks offentliga sektor präglas av ineffektivitet och korruption.

  • 2024

    • November

    • Israelisk protest mot Irak

      Israel lämnar in en protest mot Irak till FN:s säkerhetsråd eftersom en allians av Iranstödda miliser, Islamiska motståndet i Irak, närapå dagligen har beskjutit den judiska staten från irakiskt territorium med drönare, som för det mesta har stoppats av luftvärn. Alliansen säger sig angripa Israel i solidaritet med den palestinska rörelsen Hamas i Gaza. Miliserna ingår i "motståndets axel" med andra Iranstödda rörelser i regionen. Irak hävdar att Israels protest är en förevändning för att anfalla landet.

    • Laddad folkräkning

      Irak håller den första folkräkningen på nästan 40 år som omfattar hela landet. Folkräkningen är potentiellt laddad eftersom den väntas resultera i att den parlamentariska representationen från olika valdistrikt kommer att justeras. Det kan vara laddat i Irak som är splittrat både etniskt och religiöst. Etnicitet anges inte i folkräkningen. Däremot religion, men för muslimer finns ingen uppdelning mellan shia och sunni. Den senaste totala folkräkningen gjordes 1987. Ännu en gjordes 1997 men då ingick inte de kurdiska provinserna. I båda fallen satt Saddam Hussein satt vid makten.

    • September

    • Anti-IS-allians lämnar Irak 2025

      Den internationella militära alliansen mot Islamiska staten (IS) kommer att avsluta sitt tio år långa uppdrag i Irak, meddelar USA:s och Iraks regeringar. Alliansen upprättades för att befria de områden i Irak och grannlandet Syrien som IS kontrollerade. Senast i september 2025 ska arbetet upphöra. Inget besked ges dock om hur många av de 2500 amerikanska soldaterna, som ingår i samarbetet, som ska bli kvar i Irak. Alliansen fortsätter sitt uppdrag i Syrien till åtminstone september 2026.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0