Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juni

    • Relationen med Kanada normaliseras

      Indien och Kanada enas om att normalisera relationerna och åter skicka ambassadörer till respektive huvudstad. Det sker sedan den kanadensiske premiärministern Mark Carney bjudit sin indiske motpart Narendra Modi att delta som gäst vid ett G7-toppmöte i Kanada. Relationerna mellan länderna har varit spända sedan Carneys företrädare Justin Trudeau anklagade Indien för inblandning i mordet på en sikhisk separatist (se September 2023 och Oktober 2024).

    • Maj

    • Naxalitledare dödad i militäroffensiv

      Den indiska militären skjuter ihjäl en av naxalitrörelsens högsta ledare i delstaten Chhattisgarh, där den maoistiska upprorsgruppen fört en väpnad kamp mot centralregeringen sedan 1967. Naxaliterna är verksamma i stora delar av mellersta och nordöstra Indien och har bland annat gjort sig skyldiga till mord, utpressning och kidnappning. Modi-regeringen beordrade en stor militäroffensiv mot naxaliterna i april 2025 och tiotals rebeller har dödats sedan dess. Enligt regeringen dödades 287 naxaliter 2024, de allra flesta i Chhattisgarh. Sedan 1960-talet har över 10 000 människor fått sätta livet till på grund av upproret. Rörelsen anses numera vara ordentligt stukad, men stridigheter mellan dem och militären inträffar regelbundet. Modi-regeringen har sagt att naxaliterna ska vara tillintetgjorda senast i mars 2026.

    • Vapenvila utlyses

      Indien och Pakistan enas om en omedelbar vapenvila. Enligt Indiens premiärminister Narendra Modi förhandlas vapenvilan fram bilateralt mellan Indien och Pakistan, men USA:s president Donald Trump hävdar att USA agerat medlare. Pakistan uppger att USA, Kina, Saudiarabien, Turkiet och Storbritannien har varit delaktiga i medlingen. Båda sidor förklarar sig ha vunnit en militär seger. I Pakistan dödades 40 civilpersoner och elva militärer under de fyra dygnen av strider, enligt landets armé. Bland de döda fanns sju kvinnor och 15 barn. Indiska företrädare uppger för medier att 15 civila och fem soldater dödats på deras sida.

    • Strider utkämpas mellan Indien och Pakistan

      Indien och Pakistan attackerar varandra med ett stort antal robotar och drönare samtidigt som beskjutning sker från båda sidor över kontrollinjen i Kashmir. Båda sidor säger sig ha träffat militärbaser inne i fiendelandet. Indien stoppar varuimport från Pakistan, som svarar med samma sak. Indiens regering säger att Pakistan har genomfört vågor av drönar- och robotattacker. New Delhi säger sig ha förstört ett luftförsvarssystem i den pakistanska staden Lahore. Även staden Rawalpindi, där den pakistanska militärens högkvarter ligger, har bombats. Striderna pågår i fyra dygn.

    • Indien attackerar mål i Pakistan

      Under natten attackerar indisk militär nio mål i Pakistan och i den pakistanskkontrollerade delen av Kashmir. Inga militära mål ska ha anfallits, enligt Indien, som tillägger att attackerna riktats mot infrastruktur som används av terrorister. Nattens anfall är ett svar på terrordådet i indiskkontrollerade Kashmir, då 26 turister dödades (se 22 april 2025). Enligt Pakistan dödas 31 människor i de indiska attackerna och i efterföljande eldstrider längs kontrollinjen i Kashmir. Indien uppger att minst 15 civila dödas av pakistansk artilleribeskjutning vid kontrollinjen. Enligt pakistansk militär ska fem indiska stridsflygplan ska ha skjutits ned och indiska soldater ska ha tillfångatagits. Pakistan uppger att landet förbereder ett ”beslutsamt svar”.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0