Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Gandhi förlorar plats i parlament

   Fängelsedomen mot oppositionsledaren Rahul Gandhi får genast konsekvenser när han förlorar sin plats i det federala parlamentets underhus. Ett utslag från Högsta domstolen 2013 säger att den parlamentsledamot som döms till minst två års fängelse omedelbart måste lämna sin plats. Gandhi kan därmed inte kandidera i val förrän domen upphävs eller har avtjänats. Gandhi säger att domen är politiskt motiverad och iscensatt av premiärminister Modi på grund av Gandhis krav på att Modis nära förbindelser med den korruptionsanklagade affärsmannen Gautam Adani ska utredas. När Gandhi förlorar sin parlamentsplats bryter protester ut från Kongresspartiets ledamöter, vilket tvingar talmannen att avbryta sessionen två gånger.

  • Rahul Gandhi döms till fängelse för förtal

   Kongresspartiets frontfigur, parlamentsledamoten Rahul Gandhi, döms till två års fängelse av en domstol i delstaten Gujarat för förtal av premiärminister Narendra Modi. Domen bygger på en kommentar Gandhi ska ha fällt under valrörelsen 2019 om efternamnet Modi. Vid ett valmöte i Karnataka ska han ha frågat åhörarna varför alla tjuvar heter Modi: Nirav Modi, Lalit Modi och Narendra Modi. Nirav Modi är en indisk diamanthandlare på flykt undan rättvisan och Lalit Modi är en före detta chef för det indiska cricketförbundet som blivit bannlyst på livstid av ligans styrelse. Gandhi är stämd av en BJP-politiker som även han heter Modi (Purnesh Modi). Rahul Gandhi är fri mot borgen under 30 dagar och har för avsikt att överklaga domen.

  • Gandhi får polisbesök

   Polisen gör ett oanmält två timmar långt besök hos Rahul Gandhi, frontfigur för Kongresspartiet, i hans bostad i New Delhi. Polisen vill ha mer information om misstänkta offer för sexuellt våld i Kashmir som Gandhi nämnt i ett tal i Kashmir i januari 2023. Gandhi säger till medier att han befarar att besöket i självet verket är ett sätt att skrämmas för att Gandhi vid ett besök i USA tidigare sagt att BJP-regeringen hotar Indiens demokrati. Gandhi har också skarpt kritiserat premiärminister Modis band till ledaren för det korruptionsmisstänkta affärsimperiet Adani.

  • Februari

  • Air India köper hundratals flygplan

   Flygbolaget Air India beställer 470 flygplan av Airbus och Boeing. Ordern är en av de största någonsin i flygbranschen. Air India var tidigare statligt men köptes 2021 av den indiska finansfamiljen Tata. Flygmarknaden i Indien växer snabbt och väntas framöver bli världens tredje största. Den indiska flygmarknaden har återhämtat sig snabbt efter coronapandemin då hela flygplansflottan stod på marken. I december 2022 gjordes fler än 122 miljoner inrikesflygningar.

  • Tillslag mot BBC efter dokumentär om Modi

   De indiska skattemyndigheterna gör tillslag mot brittiska BBC:s redaktioner i Delhi och Bombay (Mumbai) och beslagtar journalisters mobiltelefoner. Tillslagen sker några veckor efter det att etermediebolaget visat en dokumentärfilm, India: The Modi Question, som granskar premiärminister Narendra Modis agerande i samband med upploppen i Gujarat 2002 då minst 1 000 människor dödades, de allra flesta muslimer. Hindunationalisten Modi var vid tidpunkten för upploppen chefsminister i Gujarat. I dokumentärfilmen anklagas han för att ha beordrat polisen att inte försöka stoppa upploppen. Modi-regeringen blockerar videor och inlägg på sociala medier med länkar till dokumentärfilmen. I protest mot regeringens agerande arrangerar universitetsstudenter visningar av filmen. Tiotals studenter vid Delhi-universitetet grips i samband med en filmvisning.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0