Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Tidigare chefsminister i Kashmir friges

   Mehbooba Mufti, chefsminister i Jammu och Kashmir mellan 2016 och 2018, släpps ut ur polisens förvar efter 14 månader. Mufti greps tillsammans med en rad andra kashmiriska politiker i samband med att Modi-regeringen införde direktstyre av Jammu och Kashmir (se Augusti 2019). De flesta andra politiker har frigivits tidigare. De greps i förebyggande syfte på order av New Delhi för att minska risken för våldsutbrott.

  • Hundratusen indier döda med covid-19

   Antalet döda med covid-19 i landet passerar 100 000. Bara i USA och Brasilien har ett större antal invånare avlidit i sjukdomen. Smittspridningen i Indien visar inga tecken på att avta. Sex och en halv miljon indier har testats positiva för coronaviruset.

  • September

  • BJP-politiker frias från misstankar om uppvigling

   En domstol i Lucknow i norra Indien friar ett 30-tal BJP-politiker från misstankar om att de ska ha uppviglat hinduiska aktivister till att riva Babrimoskén, vilket ledde till en våldsvåg mellan muslimer och hinduer med över 2 000 döda som följd. Bland de friade BJP-ledarna finns den förre vice premiärministern Lal Krishna Advani och den före detta partiordföranden Murli Manohar Joshi. Lal Krishna Advani inledde 1990 en kampanj för att ett hinduiskt tempel skulle byggas på platsen där Babrimoskén stod. Oppositionspartier och muslimska grupperingar anklagar Advani för att ha uppviglat hinduer att riva moskén, vilket skedde den 6 december 1992.

  • Amnesty Internationals bankkonton frysta

   Regeringen i New Delhi har fryst Amnesty Internationals bankkonton, vilket tvingar människorättsorganisationen att "pausa" sin verksamhet i Indien. Amnesty kopplar samman det inträffade med organisationens kritik mot den försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna i Indien under Modi-regeringen (se Demokrati och rättigheter). Amnesty anklagar Modi-regeringen för att bedriva en "häxjakt" på människorättsorganisationer.

  • Sex miljoner coronasmittade

   Antalet invånare som testats positivt för coronaviruset passerar sex miljoner. Runt 90 000 nya virusinfektioner bekräftas varje dygn i Indien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0