Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Nytt självmordsdåd mot shiamuslimsk moské

   Ytterligare ett självmordsattentat riktas mot en shiamuslimsk moské, den här gången i Kandahar. Fler än 40 människor dödas och minst ett 70-tal skadas när en självmordsbombare spränger sig i luften inne i moskén under fredagsbönen. Enligt ögonvittnen skjuts tre vakter ihjäl av två gärningsmän när de ska ta sig in i moskén. En av dem genomför därefter sprängdådet. Två andra självmordsbombare spränger sig i luften i trängseln utanför moskén. Bedömare tror att Islamiska staten i Khorasan (IS-K) ligger bakom även denna massaker och att extremistgruppens syfte med terrorvågen är att visa att talibanerna inte kan garantera säkerheten i landet.

  • EU lovar över en miljard dollar i bistånd

   I samband med ett G20-möte i Doha i Qatar träffar företrädare för talibanstyret en delegation med representanter för USA och EU. Vid mötet lovar EU motsvarande 1,2 miljarder dollar i humanitärt bistånd till Afghanistan och de grannländer som tar emot afghanska flyktingar. Biståndet ska kanaliseras via internationella organisationer, det ska inte gå till talibanernas övergångsregering.

  • Första mötet mellan talibanstyret och USA

   Företrädare för talibanstyret och den amerikanska regeringen möts i Doha för första gången sedan USA lämnade Afghanistan i augusti 2021. Talibanerna varnar USA för att "destabilisera" Afghanistan eftersom det skulle skada befolkningen. Övergångsregeringens strävan är att bli erkänd av omvärlden och att få andra länder att återuppta biståndet för att undvika en humanitär katastrof och ekonomiskt sammanbrott. USA:s representanter prioriterar att få en garanti för att Afghanistan under talibanerna inte ska utvecklas till en bas för terrorgrupper att attackera andra länder ifrån. USA betonar också att talibanerna måste bilda en mer inkluderande regering där också kvinnor är företrädda, samt att de respekterar kvinnors och flickors rättigheter.

  • Ett 60-tal döda i självmordsdåd mot shiamuslimsk moské

   Ett självmordsattentat mitt under fredagsbönen i en shiamuslimsk moské i Kunduz kräver fler än ett 60-tal dödsoffer. Mängder av moskébesökare skadas. Terrordådet är det värsta som inträffat sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Islamiska staten i Khorasan (IS-K) tar på sig attentatet. Den sunniextrema gruppen har genomfört flera sprängdåd sedan maktskiftet, vilka syftar till att destabilisera landet. Runt en femtedel av befolkningen är shiamuslimer, varav många tillhör folkgruppen hazara som IS ofta har utsatt för attentat på grund av deras tro.

  • September

  • Kidnappare hängs offentligt

   Talibaner hänger upp kropparna efter fyra kidnappare i lyftkranar i Herat och visar upp liken på flera platser i staden. De offentliga hängningarna utförs efter det att förövarna dödats av talibaner i en eldväxling, enligt Herats viceguvernör Mawlawi Shir Ahmad Muhajir, som tillägger att de fyra liken ska fungera som avskräckande exempel på att kidnappning inte tolereras. De hängda ska ha fört bort en affärsman och dennes son. Hängningarna föregicks av flera kidnappningar i området.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0