Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Offentligt spöstraff för tiotals personer

   Drygt 60 personer, inklusive 14 kvinnor, tilldelas spöstraff inför publik på en sportarena i den nordliga provinsen Saripul. Brottsrubriceringarna lyder stöld, omoraliska sexuella förhållanden och homosexuella handlingar. De straffade får mellan 15 och 39 rapp innan de förs tillbaka till fängelset för att avsluta sin strafftid. Sedan talibanernas maktövertag i augusti 2021 har offentlig kroppsbestraffning och publika avrättningar återinförts.

  • Maj

  • Protester mot talibanstyret

   Flera människor dödas när de protesterar mot att myndigheterna beordrat dem att lämna sina hus mellan staden Jalalabad och gränsen till Pakistan. Talibanledningen hävdar att marken tillhör regeringen och att man där planerar att bygga ett nytt tullhus. Demonstranterna hävdar att de äger marken och vägrar att lyda ordern om att flytta. Några dagar tidigare drabbar bönder i nordöstra Afghanistan samman med landets anti-narkotikaenhet som försöker förstöra odlarnas opiumskörd. I sammandrabbningen dödas en person. Även om många fattiga lantbrukare har varit beroende av inkomsten från opiumskördarna har talibanerna på det stora hela framgångsrikt drivit igenom ett förbud mot odlingarna. Några dagar senare uppstår en liknande konflikt i närliggande byar. Totalt rapporteras en handfull personer ha dödats i våldet. Protester mot talibanerna förkommer, men rapporteras sällan då regimen i princip kontrollerar informationsflödet helt.  

  • April

  • Talibanernas första klimatsamtal med FN

   För första gången någonsin samtalar talibanregimen med FN, internationella givare och hjälporganisationer om effekterna av klimatförändringar i Afghanistan. Samtalen markerar ett brott mot isoleringen av talibanerna som rått sedan deras maktövertag 2021. Efter decennier av krig, räknas landet som ett av världens sämst förberedda på att möta effekterna av klimatförändringarna, samtidigt som förändrade vädermönster redan drabbat befolkningen hårt. Under året har kraftiga regn, som följt på en ovanligt torr vinter, resulterat i jordskred och översvämningar som orsakat minst 100 människors död. Eftersom landets ledning inte erkänns av omvärlden, har Afghanistan hittills uteslutits från internationella samtal och förhandlingar på klimatområdet. (se Naturtillgångar, energi och miljö).

  • Talibanledaren kritiserar väst

   Talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, håller ett av sina mycket sällsynta framträdande i samband med eid al-fitr, den högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Enligt en talesperson leder Akhundzada bönen i staden Kandahars största moské. Enligt nyhetsbyrån AFP ser de församlade inte ledaren, men hör hans röst via ett högtalarsystem. I sitt tal kritiserar Akhundzada inte oväntat västvärlden och USA för att bedriva ”ondskefull” propaganda mot Afghanistan, med avsikt att splittra landet. Han lovar samtidigt att inte ta några som helst avsteg från islamisk lag. Akhundzada har styrt talibanrörelsen sedan 2016 men visar sig sällan för allmänheten. Efter talibanernas maktövertag 2021 har han styrt landet genom dekret. Strikta begränsningar av invånarnas fri- och rättigheter har införts. Värst drabbade är kvinnor och flickor.

  • Mars

  • Dödlig självmordsattack i Kandahar

   En självmordsbombare utlöser en detonation utanför en bank i staden Kandahar, som är talibanernas högsäte. Händelsen inträffar tidigt på morgonen när talibanregimens anställda väntar på sin löneutbetalning. Uppgifterna om antalet offer varierar, anonyma källor uppger för nyhetsbyråer att 20 människor dödats och lika många sårats, medan polisen i ett uttalande uppger att sex människor dött. IS Khorasan (Islamiska statens gren i Afghanistan) tar på sig attentatet. Trots att det fortfarande förekommer väpnade attacker och självmordsbombare, har det generella säkerhetsläget i det krigshärjade landet förbättrats sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Attentatet i Kandahar anses vara det största hittills i år.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0