Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetinvasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen är korrumperad och helt beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Augusti

  • Talibaner intar armébas

   Talibaner anfaller en armébas i den nordliga provinsen Faryab. Närmare ett 20-tal armésoldater dödas och tiotals förs bort. Häftiga strider pågår i flera dagar innan basen faller för talibanerna.

  • Talibaner anfaller Ghazni

   Talibanstyrkor anfaller staden Ghazni med granateld från fyra fronter. Häftiga strider utbryter när afghansk militär och polis går till motattack, understödda av amerikanskt flyg. Omkring 200 människor dödas, i huvudsak soldater, poliser och talibankrigare men även civilpersoner. Såväl privata hem som arméposteringar angrips. Sex dagar senare tycks militären ha återtagit kontrollen över staden, men förödelsen uppges vara stor. Ghazni ligger på huvudleden mellan Kabul och Kandahar och är strategiskt viktig då den som kontrollerar staden kan skära av sydöstra Afghanistan från Kabul. Talibanerna pressas hårt av omvärlden som vill att de ska delta i fredssamtal, men hittills har de avvisat president Ghanis inbjudan till sådana. Talibanerna vill istället förhandla direkt med USA, något Washington inte går med på eftersom man anser att samtalen måste ledas av afghaner.

  • Juli

  • Attentat vid Dostums hemkomst

   Ett 20-tal människor dödas och ett 60-tal skadas i ett självmordsattentat vid entrén till Kabuls internationella flygplats. En stor skara människor, däribland politiker och höga tjänstemän, har samlats där för att välkomna vicepresident Abdul Rashid Dostum hem från exilen. Dostum färdas i en pansarklädd bil och lämnar platsen oskadd, men nio personer i hans livvaktsstyrka finns bland dödssoffren. Dostum har bott i Turkiet sedan i maj 2017 då han anklagades för att ha organiserat en gruppvåldtäkt på och tortyr av en politisk motståndare. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet. Enligt vissa bedömare har president Ghani gett Dostum klartecken att återvända hem för att lugna ned situationen i norr där Dostum har sin väljarbas och där det varit oroligt under senare tid.

  • FN: rekordmånga civila dödsoffer

   Nästan 1 700 civila har dödats under det första halvåret 2018. Det är den högsta siffran på tio år, enligt en FN-rapport. Över hälften av offren har dött i attacker som den islamistiska extremistgruppen IS tagit på sig.

  • Hundratusentals återvänder från Iran

   Under det första halvåret 2018 återvänder fler än 370 500 afghaner från Iran, enligt Internationella organisationen för migration (IOM). En del afghaner deporteras, andra återvänder frivilligt. Orsaken till den stigande siffran är en försämrad säkerhet för afghanerna i Iran, enligt IOM.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0