Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Tiotals döda i häftiga strider

   Ett 60-tal regeringssoldater och poliser dödas i strider med talibanstyrkor på flera håll i landet. Tiotals talibankrigare dödas också, rapporterar etermediebolaget Al Jazeera. Dagen därpå dödas ett 30-tal halvmilitära poliser i strider med talibaner i södra delarna av landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

  • Fredssamtalen inleds i Qatar

   Regelrätta fredssamtal inleds i Doha i Qatar mellan företrädare för den afghanska regeringen och talibanrörelsen. Regeringsdelegationen leds av Abdullah Abdullah, som manar till en "omedelbar humanitär vapenvila". Talibanernas företrädare mullah Abdul Ghani Baradar kommenterar dock inte Abdullahs vädjan. Han upprepar istället talibanernas grundinställning att Afghanistan ska styras av islamiska sharialagar. Närvarande i Doha är också USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Samtidigt med fredsprocessen pågår strider och andra våldshandlingar i Afghanistan. Tiotals dödsoffer skördas varje dag.

  • Vicepresident undkommer attentat

   Vicepresident Amrullah Saleh undkommer med lättare skador ett sprängdåd som riktas mot hans fordonskolonn i Kabul. Ett tiotal civilpersoner dödas dock i attentatet, som bedömare tror är ett försök att sabotera fredssamtalen som ska inledas mellan regeringen och talibanerna i Doha i Qatar. Vicepresident Saleh är en skarp kritiker av talibanrörelsen, som dock nekar till inblandning i mordförsöket.

  • Afghanska regeringen: "Fångväxling klar"

   Afghanistan har nu frigivit samtliga talibanska fångar förutom "några få" som andra nationer motsatt sig, meddelar en talesman för Nationella säkerhetsrådet. Afghanistan förväntar sig nu att fredsförhandlingarna med talibanerna ska inledas i Doha, tillägger talesmannen.

  • Augusti

  • Halva befolkningen i behov av nödhjälp

   Sexton miljoner afghaner, eller närmare hälften av invånarna, behöver humanitärt bistånd för att klara sig, rapporterar FN:s livsmedelsprogram (WFP). Coronapandemin har lett till att runt fyra miljoner människor i Afghanistan har förlorat sitt levebröd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0