Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Talibanmotståndet samlar sig

   Före detta krigsherrar och oppositionspolitiker i exil går samman i Höga rådet för nationellt motstånd i syfte att bland annat kräva en mer inkluderande regering. Annars finns risken för inbördeskrig, varnar det nybildade rådet. Det består av ett 40-tal personer med politiska ambitioner och inrättas under ett möte i Ankara i Turkiet på initiativ av Abdul Rashid Dostum, tidigare vicepresident och krigsherre. Bland rådsmedlemmarna finns de shiamuslimska hazarernas ledare Mohammad Mohaqiq och den långvarige talibanfientlige krigsherren Abdul Rad Rasul Sayyaf.

  • Kvinnor beordras bära heltäckande

   I ett dekret från talibanrörelsens högste ledare Hibatullah Akhundzada beordras Afghanistans kvinnor att helt täcka sina kroppar på offentliga platser, även ansiktet ska döljas. I dekretet framgår det att landets traditionella burka är att föredra enligt talibanstyret. Akhundzada uppmanar också kvinnor att stanna hemma om de inte har något nödvändigt ärende att göra utanför hushållet. Om påbuden bryts kan fängelsestraff utdömas till kvinnornas manliga förmyndare (till exempel en far, make eller bror). Statstjänstemän vars fruar eller döttrar inte bär heltäckande kan förlora sin anställning. Sedan talibanerna återkom till makten i augusti 2021 har kvinnor bland annat förlorat rätten att arbeta i statlig förvaltning, att gå i högstadiet och gymnasiet samt resa ensamma utanför sin hemort. Restriktionerna mot kvinnor har införts trots löften från talibanstyret om att respektera kvinnors fri- och rättigheter, vilket är ett villkor för en stor del av det humanitära biståndet från omvärlden.

  • Massouds milis går till ny offensiv i Panjshir

   En talibanfientlig motståndsgrupp, ledd av Ahmad Massoud, går till förnyad offensiv mot talibanstyret i Panjshirdalen. Ett liknande försök att slå tillbaka talibanernas styre över dalen misslyckades i september 2021. Rebellerna uppger för medier att de återtagit flera distrikt. Talibanstyret avvisar uppgifterna men talibansoldater på plats bekräftar att en offensiv inletts. Civila börjar fly från dalen som var en omtalad motståndsficka såväl under Sovjetockupationen på 1980-talet som under det första talibanstyret på 1990-talet, då under ledning av krigsherren Ahmad Shah Massoud, far till Ahmad Massoud. Fadern dödades av al-Qaida 2001.

  • April

  • Tiotals döda i IS-attentat i norr

   Minst 33 människor dödas och drygt ett 40-tal skadas när en sprängladdning detonerar i en moské i Kunduz under fredagsbönen. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet, liksom två sprängattentat i Mazar-i-Sharif och Kunduz dagen innan då minst tolv respektive fyra dödsoffer krävdes. Terrordåden har minskat i antal sedan talibanerna kom till makten i augusti 2021, men IS har fortsatt att attackera främst anhängare till sufism och shiaislam, trosriktningar som sunniextremisterna ser som avvikande från den rätta läran.

  • Första piskstraffen utdöms

   Talibanernas högsta domstol dömer sju män till piskstraff för brott som försäljning och förtäring av alkohol eller bildstöld. Det är första gången piskstraff utdöms av en domstol sedan talibanerna återkom till makten i augusti 2021. Männen döms till 35 piskrapp vardera. Prygelstraff var vanliga under den första talibanregimen 1996–2001.

Till kalendariet
94548

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0