Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Oenighet kring fångutväxlingen

   Afghanska myndigheter meddelar att de inte kommer att släppa 600 fångar som talibanerna krävt frigivna. Orsaken är att dessa fångar är talibaner som myndigheterna anser vara alltför farliga för att sättas på fri fot. Denna grupp av fångar är ett av de största konfliktämnena i förhandlingarna mellan regeringssidan och talibanerna. Avtalet mellan USA och talibanerna säger att talibanerna ska frige 1 000 fångar från regeringssidan mot 5 000 tillfångatagna talibaner. Parterna är dock oense om vilka talibaner som ska släppas ur fängelset. Regeringssidan har hittills frigett runt 4 000 fångar medan talibanerna har släppt runt 700.

  • Juni

  • "Uppemot 1,5 miljoner afghaner med covid-19"

   En talesman för det afghanska hälsodepartementet uppskattar att antalet invånare med covid-19 kan ligga mellan 150 000 och 1,5 miljon. Det är en betydligt högre siffra än den officiella på drygt 31 200. Orsaken till den stora skillnaden är att få afghaner testas för covid-19 samt att bara de med allvarliga symptom vänder sig till sjukvården.

  • Många angrepp mot sjukvården trots pandemi

   FN-missionen Unama anklagar talibanerna och de afghanska styrkorna för att med vilja ha angripit sjukvårdspersonal och vårdanläggningar mitt under coronapandemin. Unama har registrerat tolv våldshandlingar mot sjukvården mellan den 11 maj och den 23 maj. Åtta av attackerna utfördes av talibanerna, tre av de afghanska styrkorna. Den tolfte attacken, den mot ett sjukhus för förlossning och mödravård i Kabul den 12 maj, har ännu ingen tagit på sig. Den gången dödades 25 människor, däribland 16 nyblivna mödrar, enligt Läkare utan gränser. Hjälporganisationen meddelade senare att den lämnar Afghanistan av rädsla för att liknande attacker ska inträffa igen.

  • "USA-styrkan nästan halverad"

   USA:s högsta befälhavare i Afghanistan, general Kenneth McKenzie, säger att USA har minskat sin militära närvaro i Afghanistan till omkring 8 600 soldater. Det är den nivå som fastslogs i avtalet med talibanerna (se Februari 2020). Enligt avtalet skulle USA minska sina styrkor från 12 000 till 8 600 man till mitten av juli. Enligt avtalet ska all utländsk trupp ha lämnat Afghanistan senast i mitten av 2021.

  • Våldsnivån stiger

   Talibanerna har dödat eller skadat 422 afghanska soldater under den senaste veckan, meddelar inrikesdepartementet. Motståndsrörelsen ska också ha dödat 89 civila och skadat 150 under de senaste två veckorna. Enligt inrikesdepartementet genomför talibanerna för närvarande drygt 60 våldsattentat varje dygn. Våldsnivån i landet sjönk efter det att talibanerna utropat tre dagars vapenvila den 24 maj för att uppmärksamma högtiden id al-fitr, men därefter har attackerna från dem åter ökat markant. Regeringen säger att talibanerna trappar upp våldet inför stundande fredssamtal. Talibanerna bekräftar att de genomför attacker mot den afghanska militären men säger att siffrorna är lägre än vad regeringen anger. Talibanerna reagerar bland annat mot att Ghani-regeringen hittills endast släppt 3 000 av de 5 000 talibanska fångar som februariavtalet stipulerar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0