Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Miljontals internflyktingar och hemvändande

   Var tredje afghan (eller omkring 3,5 miljoner invånare) har flytt från sitt hem och blivit internflykting mellan åren 2012 och 2018 på grund av konflikten eller naturkatastrofer, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Under samma period återvände runt 3,2 miljoner afghaner från utlandet, främst Iran och Pakistan.

  • Loya jirga utan överraskningar

   President Ghani sammankallar och leder en loya jirga (traditionell rådgivande samling) mellan 29 april och 3 maj, där omkring 3 200 politiker, klanledare och företrädare för exempelvis religiösa grupper deltar. Målet är att enas om villkoren för fredsavtal med talibanerna. Abdullah Abdullah och Gulbuddin Hekmatyar, viktiga politiker och före detta krigsherrar, bojkottar samlingen som de anser ingår i Ghanis kampanj för omval i det planerade presidentvalet i september. Såväl Ghani som Abdullah kandiderar själva i valet. Vid loya jirgans slut presenteras en "färdplan" mot fred, i vilken en "intra-afghansk" dialog, ledd av regeringen i Kabul, är central. I klartext innebär detta att regeringen betonar att fredsförhandlingarna bör ledas av Kabul och att talibanerna inte kan förhandla enbart med USA. Några mer konkreta eller oväntade inslag finns inte i färdplanen.

  • April

  • Nya ledamöter i parlamentet

   Ett halvår efter att parlamentsval hölls den 20 oktober 2018 intar de nyvalda ledamöterna sina platser i den lagstiftande församlingen. Ett 30-tal platser förblir dock tomma då anklagelser om valfusk utreds i 33 valdistrikt i Kabul.

  • Enighet om samordnad utländsk reträtt

   Företrädare för USA, Kina och Ryssland enas om en samordnad och ansvarsfull truppreträtt från Afghanistan som en del i en kommande fredsprocess. USA:s förhandlingar med talibanerna går ut på att denna truppreträtt ska ske i utbyte mot att talibanerna inte längre samarbetar med jihadistiska grupper som al-Qaida eller Islamiska staten (IS) och att dessa inte ska kunna hota säkerheten i landet.

  • Afghanska och internationella styrkor skördar flest civila dödsoffer

   FN rapporterar att för första gången under det drygt 17 år långa kriget i Afghanistan orsakar afghanska och internationella styrkor fler civila dödsoffer än talibanerna och andra motståndsgrupper. Uppgiften gäller det första kvartalet 2019. De flesta civilpersoner dödas i flyganfall och av afghanska marktrupper på jakt efter motståndsmän. Bland offren för flygattackerna är hälften kvinnor och barn, rapporterar FN.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0