Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ghani vill hålla en loya jirga

   President Ghani vill sammankalla en rådsförsamling (loya jirga; se Politiskt system) inom de närmaste veckorna för att diskutera de pågående fredsansträngningarna. Talibanerna har hittills vägrat samtala med regeringen i Kabul.

  • Samtal i Moskva

   Ett möte mellan ledande talibaner och afghanska oppositionspolitiker arrangeras i Moskva av en grupp afghaner i förskingringen. Med vid mötet är bland andra expresident Hamid Karzai och inflytelserika före detta krigsherrar. Inga företrädare för regeringen i Kabul är närvarande. I samtalet beskriver talibanerna hur det vill göra om författningen så att den baseras på de islamiska sharialagarna. De säger också att de kan ändra sina tidigare stränga begränsningar av kvinnors fri- och rättigheter så länge detta inte strider mot sharia. Med vid bordet sitter tre kvinnor som ställer krav på stärkta rättigheter för afghanska kvinnor. President Ghani uttrycker ilska över mötet och säger att ingen vid bordet har befogenheter att bestämma något om Afghanistans framtid. En gammal krigsherre förespråkar att en övergångsregering ska tillsättas som ska förbereda nya allmänna val. I den regeringen ska även talibanerna vara representerade, menar han.

  • Framsteg i samtalen mellan USA och talibanerna

   Efter sex dagars samtal enas företrädare för talibanerna och USA om ett slags övergripande överenskommelse. Bland annat ska USA dra tillbaka sina soldater från Afghanistan. Samtalen ska fortsätta i slutet av februari.

  • Januari

  • Terrordåd mot NDS-bas

   Tiotals människor dödas när ett attentat genomförs mot en bas för anställda vid landets underrättelsetjänst NDS (National Directorate of Security) i provinsen Wardak i centrala Afghanistan. Dödssiffran varierar mellan olika källor: de lokala myndigheterna säger minst 65 döda, NDS uppger dödssiffran 36 och en anonym, högt uppsatt källa inom militären uppger minst 70. Talibanerna tar på sig dådet som utförs med sprängmedel och därefter skjutvapen från en bil. Alla gärningsmän dödas i samband med angreppet. De flesta dödsoffer mister livet när ett tak rasar samman av sprängningen.

  • Minister anklagas för krigsbrott

   Försvarsminister Asadullah Khalid anklagas för grova brott mot de mänskliga rättigheterna i en ny rapport från Human Rights Watch (HRW). Människorättsorganisationen skriver att det finns "trovärdiga uppgifter om allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna samt krigsbrott", bland annat tortyr och sexualbrott, av Khalid. HRW anklagar Ghani-regeringen för att inte vilja utreda anklagelserna mot Khalid av kortsiktiga politiska skäl inför det stundande presidentvalet i sommar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0