Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Tiotals flickor dödas av bilbomb

   Ett 50-tal människor, mestadels unga flickor, dödas när en bilbomb detonerar utanför en flickskola i västra Kabul. Ytterligare två sprängladdningar exploderar när flickorna rusar ut ur skolbyggnaden i panik vid ljudet av den första explosionen. Fler än 100 människor skadas. I området där attentatet genomförs lever huvudsakligen shiamuslimska hazarer. Ingen grupp tar på sig dådet men president Ghani anklagar talibanerna, som förnekar inblandning. Shiaislam uppfattas av flera extrema sunnimuslimska grupperingar, som Islamiska staten (IS), som kätteri (villolära).

  • Strider utkämpas i flera provinser

   Strider mellan afghanska regeringssoldater och talibanmilis trappas upp runt om i landet efter det att USA och Nato inleder sina återtåg. Talibanerna intensifierar sina offensiver som en följd av att USA inte lämnat landet till den 1 maj som fredsavtalet från februari 2020 föreskriver. Strider utkämpas i Ghazni i öster, i Baghlan och Kunduz i norr, i Faryab i nordväst samt i Helmand, Zabul och Kandahar i södern. Värst är situationen i södern. I Helmand strider parterna om kontrollen över militärbasen Camp Antonik, som USA nyligen lämnat. Fler än 100 milismän dödas, enligt den afghanska militären. I Kandahar pågår regelrätta strider sedan en tid tillbaka, och afghansk trupp får där stöd av amerikanskt flyg mot talibanernas offensiv. Talibanerna tar kontroll över den stora vattendammen Dahla, som förser provinshuvudstaden med vatten och bevattnar fälten på landsbygden. Samtidigt börjar utländska soldater samlas på Bagram, den största amerikanska militärbasen. Därifrån flygs soldater hem till respektive land.

  • USA och Nato inleder truppreträtten

   USA och Natomissionen inleder formellt trupptillbakadragandet. Den amerikanska reträtten ska vara slutförd den 11 september, medan Nato säger att det tar "några månader". Tyskland, som bidrar med 1 300 soldater till Natomissionen, räknar med att ha alla soldater hemma i juli. Talibanerna genomför flera attentat i protest mot att USA inte hållit det avtal som Trump-administrationen ingick med talibanerna om att lämna Afghanistan senast den 1 maj 2021 (se Februari 2020).

  • April

  • USA beordrar hem ambassadpersonal

   USA:s ambassad i Kabul beordrar all icke nödvändig personal att lämna landet. Anledningen är att man fruktar attacker från talibanerna på grund av att USA senarelagt sin truppreträtt från den 1 maj till den 11 september. Talibanerna har hotat med hämndaktioner om USA inte håller avtalet från februari 2020 om att ta hem sina styrkor senast den 1 maj.

  • FN-missionen stannar kvar

   FN-missionen Unama blir kvar i Afghanistan även efter det att USA och Nato lämnat landet. Unama består av omkring 1 200 anställda, varav de allra flesta är afghaner. Dess uppgift är i huvudsak att ge humanitär hjälp och den har inga fredsbevarande soldater. Sammantaget har FN:s olika organ runt 4 000 anställda, varav tre av fyra är afghaner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0