Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Talibanerna lämnar samtalen med Kabul

   Talibanerna drar sig ur förhandlingarna med den afghanska regeringen om en fångutväxling. Rörelsen säger att diskussionerna är ”fruktlösa” eftersom motparten ständigt förhalar fångutväxlingen med olika slags förevändningar varje gång. Enligt regeringen i Kabul har samtalen dragit ut på tiden eftersom talibanerna håller fast vid ett krav på att 15 av deras högsta militärbefäl ska finnas bland de frigivna. Samtalen inleddes i slutet av mars men skulle ha satts igång den 10 mars enligt Dohaavtalet.

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 100 miljoner dollar går till Afghanistan.

  • Mars

  • Talibanerna förkastar Ghanis grupp

   Talibanerna avvisar president Ghanis nya förhandlingsgrupp med motiveringen att den inte är i överensstämmelse med ingångna avtal. Talibanerna erkänner inte Ghanis regering som legitim.

  • Ghani utser förhandlingsgrupp

   President Ghani utser en förhandlingsgrupp på 21 personer som ska representera regeringen i samtalen med talibanerna. Fem kvinnor ingår i gruppen, som ska ledas av den före detta underrättelsechefen Masoom Stanekzai, som liksom talibanerna är pashtun. I gruppen ingår Batur Dostum, som är son till den tidigare krigsherren Abdul Rashid Dostum, nära allierad med Abdullah Abdullah. Det är dock oklart om Abdullah själv står bakom förhandlingsgruppen.

  • Många döda i attack mot tempel i Kabul

   Minst 25 människor dödas och ett tiotal skadas när ett okänt antal gärningsmän skjuter med handeldvapen runt sig inne i ett sikhisk-hinduiskt tempel i Kabul där morgonböner pågår. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet. Talibanerna tar avstånd från det.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0