Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Ovanligt många krigsoffer

   FN-missionen Unama skriver i sin rapport för juli, augusti och september att antalet civila krigsoffer under kvartalet är det högsta sedan Unama började föra statistik 2009: antalet döda är 1 174 och antalet skadade 3 139. Det är en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Sedan årsskiftet har fler än 2 563 människor dödats och 5 676 skadats, huvudsakligen i sprängdåd. Bland offren är 41 procent kvinnor och barn. Ungefär tre av fyra har dödats eller skadats av talibanerna eller andra motståndsgrupper. Övriga är offer för regeringssidan.

  • FN: hundratals dödade och skadade under valperioden

   FN-missionen Unama rapporterar att 85 människor dödades och 373 skadades i det våld som orsakades av talibanernas försök att sabotera presidentvalet. Siffrorna gäller perioden mellan den 8 juni och den 30 september 2019. Enbart på valdagen dödades 28 civila och 249 skadades. Fler än var tredje offer var ett barn. I attentaten användes främst raketer, granater och hemgjorda sprängladdningar mot vallokaler, däribland skolbyggnader. Siffrorna är en förbättring jämfört med parlamentsvalet 2018, då 226 människor dödades och 781 skadades.

  • "al-Qaidas ledare i Sydasien död"

   Asim Umar, ledare för al-Qaidas sydasiatiska gren (Aqis), dödades av amerikanska och afghanska styrkor i en räd mot ett talibanfäste i Helmandprovinsen den 23 september. Det meddelar officiella afghanska källor. Asim Umar, som uppges ha varit pakistanier, blev ledare för Asiq 2014. Talibanerna avvisar uppgiften om Umars död som "propaganda fabricerad av fienden" och att räden istället orsakat svåra civila förluster, bland annat på en bröllopsfest.

  • FN: tiotals civila dödsoffer när USA bombar knarkfabriker

   Minst ett 30-tal civilpersoner dödades när amerikanskt och afghanskt stridsflyg den 5 maj 2019 bombade tiotals misstänkta knarkfabriker i västra Afghanistan. Det skriver FN-missionen Unama och FN:s organ för mänskliga rättigheter i en ny rapport. Flygangreppen skedde i distriktet Bakwa i provinsen Farah mot platser som USA:s militär definierat som labb där talibanerna kokade methamfetamin. Kort efter bombningarna fick Unama in rapporter om att civila dödats och skadats. En fyra månader lång utredning föregick rapporten. Unama utreder fortfarande ett 30-tal misstänkta dödsfall, så dödssiffran kan komma att stiga. Den amerikanska militären bestrider uppgifterna i FN-rapporten och ifrågasätter metoden som utredningen bygger på. Enligt FN-rapporten är inte liknande labb legitima mål för militära attacker enligt internationell rätt, men den amerikanska militären säger att de är legitima mål eftersom talibanerna finansierar sin krigföring med knarkpengar.

  • Misstänkt valfusk och problem med rösträkningen

   Uppgifter kommer in om misstänkt valfusk i flera distrikt, bland annat alltför höga siffror vad det gäller valdeltagandet. Från Kabul rapporteras om tekniska och administrativa problem med rösträkningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0