Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • ICC avvisar brottsutredning

   Internationella brottmålsdomstolen (ICC) avvisar en begäran om att utreda misstänkta krigsförbrytelser begångna under kriget i Afghanistan. Domstolen bedömer en utredning som utsiktslös då USA inte kommer att samarbeta. USA är inte medlem i ICC och anser inte att den kan pröva amerikanska medborgare. Begäran lämnades in av chefsåklagare Fatou Bensouda som vill se en utredning av misstänkta brott begångna av såväl de afghanska regeringsstyrkorna som talibanerna, liksom även utländska styrkor. Människorättsgrupper kritiserar ICC:s beslut och menar att förövare nu kan känna sig fria att begå fler övergrepp och att brottsoffer kan känna sig svikna.

  • Talibanerna förbjuder Röda korset och WHO

   Talibanerna "förbjuder tills vidare" Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Världshälsoorganisationen (WHO) på grund av att de inte "följt överenskommelserna" med talibanerna. De två organisationerna bekräftar att de avbryter sitt arbete i Afghanistan. Bakom förbudet ligger oenighet om poliovaccineringarna som hjälporganisationerna vill göra. Talibanerna kontrollerar ungefär halva Afghanistans territorium.

  • Mars

  • Presidentvalet skjuts fram till hösten

   Presidentvalet skjuts fram ytterligare två månader till den 28 september, meddelar valmyndigheten. Orsaken är att förberedelserna drar ut på tiden för att valprocessen ska följa vallagarna. Valmyndigheten har fortfarande inte färdigställt resultatet av parlamentsvalet i oktober 2018.

  • Häftiga strider i syd och väst

   Talibanska och amerikanska företrädare avslutar drygt två veckors samtal om fred utan att presentera några konkreta resultat. Samtidigt intensifieras striderna mellan talibaner och afghanska styrkor i södra och västra Afghanistan med tiotals döda på båda sidor.

  • Februari

  • Antalet civila dödsoffer steg 2018

   Den väpnade konflikten i Afghanistan krävde 3 804 civila dödsoffer 2018 och 7 189 civilpersoner skadades i striderna samma år. Det var 11 procent fler än 2017 och en högre siffra än något annat år sedan 2009 då jämförbar statistisk började föras. Det visar en FN-rapport. Orsakerna till att antalet civila dödsoffer steg var dels att motståndsgrupperna, främst talibanerna och IS, genomförde fler självmordsattentat och andra terrordåd, dels att amerikanska och afghanska styrkor intensifierade sina flyganfall mot motståndsfästen. Minst 65 självmordsdåd genomfördes under året, flertalet drabbade Kabul. Motståndsgrupperna dödade fler än 2 2 00 civila i landet under 2018. Enligt FN-rapporten har minst 32 000 civila dödats och runt 60 000 civilpersoner har skadats i kriget sedan statistisk började föras för ett årtionde sedan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0