Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Indien skänker vaccin mot covid-19

   En kampanj drar igång för att ge vaccin mot covid-19 till en halv miljon afghaner. Vaccinet är tillverkat av AstraZeneca och är en gåva från Indien. Bland de första frivilliga att vaccinera sig finns läkare och annan sjukvårdspersonal samt journalister. Bedömare tror att Afghanistan är hårt drabbat av covid-19, men begränsad provtagning gör att statistiken inte är tillförlitlig. Officielllt har landet endast 55 600 bekräftade fall av virussjukdomen med runt 2 430 dödsfall. En undersökning gjord av det afghanska hälsodepartementet pekar dock mot att upp till tio miljoner afghaner, eller närmare en tredjedel av befolkningen, har varit infekterade av coronaviruset.

  • Januari

  • USA gör en översyn av Doha-avtalet

   Den nya Biden-administrationen i USA meddelar att Doha-avtalet (se Februari 2020) med talibanerna ska ses över. De nya makthavarna i Washington vill granska hur talibanerna har hållit sin del av avtalet med tanke på den höga våldsnivån i Afghanistan. Washington meddelar också att USA:s sändebud till Afghanistan, medlaren Zalmay Khalilzad, behåller sitt uppdrag. Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon har talibanerna inte levt upp till de löften de gav i avtalet, som att minska våldet och klippa banden till al-Qaida.

  • Inga fler amnestier till talibanerna

   Ghani-regeringen meddelar att inga fler talibaner kommer att friges i amnestier, eftersom frigivandena har lett till kraftigt ökat våld i landet. Talibanerna har krävt att ytterligare 7 000 fängslade medlemmar ska släppas fria. En omfattande fångutväxling mellan talibanerna och Ghani-regeringen ingick som en del i Doha-avtalet (se Februari 2020).

  • Två kvinnliga domare mördas

   Två kvinnliga domare vid Högsta domstolen i Kabul skjuts ihjäl, enligt företrädare för Högsta domstolen. Domarna mördas sittande i ett fordon på väg till domstolen i morgonrusningen. Morden är två i raden av liknande mord på kända journalister, människorättsaktivister, läkare, jurister och andra högt uppsatta personer under senare tid. Gärningsmännen är okända, men Ghani-regeringen och den amerikanska militären anklagar talibanrörelsen. Islamiska staten (IS) har tagit på sig några av dåden.

  • USA: "2 500 amerikanska soldater kvar"

   USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelar att antalet amerikanska soldater i Afghanistan nu minskats till 2 500 man i enlighet med en order från president Trump i november 2020. Det är den minsta militära närvaron som USA har haft i Afghanistan sedan krigsutbrottet 2001. Enligt Doha-avtalet mellan USA och talibanerna ska USA:s militär ha lämnat Afghanistan senast våren 2021.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0