Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • IS utför massaker på bröllop

   En IS-medlem spränger sig själv och drygt ett 60-tal bröllopsgäster i luften i västra Kabul. Minst 182 människor på bröllopet skadas i attentatet. De allra flesta bröllopsgäster (och offer) är shiamuslimer, en religiös minoritet som tillhör det sunniextrema IS vanligaste måltavlor.

  • Presidentkandidat ger upp

   Hanif Atmar, tidigare nationell säkerhetsrådgivare till Ghani, ger upp försöket att utmana sin före detta chef om presidentposten. Atmar säger att den höga våldsnivån och hoten mot kandidaterna gör att han drar sig ur kampen. Han vill istället ägna sig åt det pågående arbetet för att skapa fred i landet. Uppgifter finns också om att Atmars kampanjteam haft problem med inre konflikter. Valrörelsen började den 28 juli och har sedan den dagen varit våldsam med tiotals dödsoffer. Det är främst talibanerna som ligger bakom våldet som syftar till att sabotera en valprocess som rörelsen anser är illegitim. 

  • Antalet döda högt i juli

   Under första halvan av 2019 dödade regeringsstyrkorna och deras allierade 717 civilpersoner medan 531 civila dödades av talibaner och andra militanta motståndsgrupper, enligt FN-missionen Unama. Orsaken till att regeringssidan skördat flest dödsoffer är att den använder sig av stridsflyg. Under juli månad dödades eller skadades drygt 1 500 civila i den afghanska konflikten, fler än någon annan månad hittills under året. Man måste gå tillbaka till maj 2017 för att hitta en högre dödssiffra under en månad.

  • Juli

  • Blodig start på valrörelsen

   Dagen innan valrörelsen inleds dödas minst ett 20-tal människor, flertalet civila, och omkring 50 skadas när president Ghanis vicepresidentkandidat Amrullah Salehs kampanjkontor i Kabul beskjuts under sex timmar samt attackeras av en självmordsbombare. Presidentvalet ska hållas den 28 september och mycket tyder på att valrörelsen kommer att bli våldsam. Saleh, som undkommer oskadd, har tidigare varit chef inom underrättelsetjänsten. Han är en skarp kritiker av såväl talibanerna som Pakistan. Det är inte känt vilka gärningsmännen är.

  • Regeringen och talibanerna gör gemensamt uttalande

   Talibanerna och den afghanska regeringen gör ett gemensamt uttalande efter två dagars förhandlingar med Qatar och Tyskland som värdar. Talibanerna har tidigare vägrat samtala direkt med Ghani-regeringen, som de betraktar som illegitim. De två parterna lovar nu att arbeta för en internationellt övervakad fredsöverenskommelse samt för att antalet civila dödsoffer ska minska till noll. I det gemensamma uttalandet lovar även parterna att respektera kvinnors sociala, politiska och ekonomiska rättigheter "inom ramarna för islam" samt upphöra med attacker mot skolor, sjukhus och annan grundläggande infrastruktur och samhällsservice.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0