Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Talibanerna uteblir från FN-möte

   Talibanstyret avslår en inbjudan till ett FN-organiserat möte om de humanitära förhållandena i Afghanistan. Orsaken är att FN har avvisat krav som talibanerna ställt för att delta vid mötet i Doha i Qatar. Ett av kraven var att inga representanter från det afghanska civilsamhället skulle närvara. Talibanerna vill vara den enda afghanska företrädaren på plats. FN-mötet var ämnat att erbjuda en dialog mellan talibanerna och sändebud från USA, Kina, Pakistan och EU utan att för den skull erkänna dem som legitima ledare för Afghanistan. Vid ett liknande FN-organiserat möte i maj 2023 blev talibanerna inte inbjudna. Omvärlden slåss med frågan om hur samarbete med Afghanistan ska kunna ske utan ett formellt erkännande av talibanstyrets islamiska emirat.

  • Världsbanken sänder egna pengar

   För första gången sedan talibanernas maktövertagande 2021 beslutar Världsbanken att skicka egna pengar till Afghanistan för att bistå befolkningen med humanitär hjälp i form av mat, rent vatten och vårdinsatser med mera. De 300 miljoner dollarna ska kanaliseras via FN-organ och andra internationella organisationer utan att passera talibanstyret i Kabul.

 • 2023

  • December

  • Första ambassadören tillsätts

   Talibanregeringen sänder en ambassadör till Peking i Kina. Det är första gången som talibanstyret placerar en ambassadör i ett annat land sedan maktövertagandet i augusti 2021. Inget land erkänner talibanerna som Afghanistans legitima regering, men en del länder som Kina har en ambassad i Kabul.

  • November

  • FN: opiumproduktionen har kollapsat

   Opiumproduktionen och storleken på vallmofälten i Afghanistan har minskat med 95 procent sedan talibanerna förbjöd framställning av drogen, visar en ny rapport från FN-organet UNODC. Efter maktövertagandet i augusti 2021 lovade talibanstyret att utplåna opiumproduktionen, som länge varit den största i världen. I april 2022 kom även ett förbud mot odling av opiumvallmo. Opiumproduktionen minskade från 6 200 ton 2021 till 333 ton 2023, medan heroin för export minskade från 350–580 ton 2022 till 24–38 ton 2023. Opiumböndernas inkomster sjönk med 92 procent mellan 2022 och 2023. UNODC betonar i sin rapport att bönderna behöver humanitärt bistånd för att klara övergången till odling av andra mindre lukrativa grödor.

  • Oktober

  • Över 1 000 döda i jordbävning

   Fler än 1 000 människor dödas och omkring 2 400 skadas när en kraftig jordbävning med flera efterskalv inträffar fyra mil utanför staden Herat i nordvästra Afghanistan. De materiella skadorna blir omfattande med mängder av ödelagda hem. Myndigheterna uppskattar att omkring 12 000 människor på något sätt drabbas av händelsen. I Afghanistan inträffar ofta jordbävningar, särskilt i bergsområdet Hindu Kush i nordöst. Senast i juni 2022 dödades fler än 1 000 människor och tiotusentals blev hemlösa efter en jordbävning i den östliga provinsen Paktika.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0