Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Tio döda i självmordsdåd i Kabul

   En självmordsbombare dödar minst nio människor när hen spränger sig själv i luften utanför utrikesdepartementet i centrala Kabul. Fler än ett 50-tal människor skadas. Islamiska staten-Khorasan (IS-K) tar på sig attentatet. Hundratals människor har dödats och skadats i attentat utförda av IS-K i Afghanistan under de senaste åren.

 • 2022

  • December

  • Kvinnor förbjuds arbeta i enskilda organisationer

   Talibanregimen meddelar att kvinnor inte längre får arbeta i afghanska och internationella icke-statliga organisationer. Som skäl till beslutet anger talibanerna ”allvarliga klagomål” på kvinnornas sätt att klä sig, att de inte följt talibanernas klädkoder. Den organisation som trotsar ordern riskerar att få sitt tillstånd att bedriva verksamhet i Afghanistan indraget. Flera organisationer fattar därefter beslut om att upphöra med sin verksamhet i landet, men FN tillkännager att nödhjälp fortsatt ska utdelas. Förbudet fördöms av en rad länder och organisationer runt om i världen som anser att det innebär ett bakslag för såväl de afghanska kvinnorna som det humanitära hjälparbetet i landet, där miljontals människor är beroende av bistånd för sin överlevnad. Röda korset varnar för att de drygt 3 000 kvinnor som arbetar för dem är helt nödvändiga för att humanitärt bistånd ska nå fram till nödställda, i synnerhet afghanska kvinnor och deras barn. Liknande uttalanden kommer från exempelvis Rädda barnen. Beslutet innebär också att många kvinnor förlorar sitt levebröd.

  • Kvinnor förbjuds studera vid universiteten

   Talibanstyret förbjuder kvinnor att studera på universitetsnivå. Förbudet gäller med omedelbar verkan och utgör ännu ett steg i talibanernas tilltagande förtryck av landets kvinnor. Beslutet leder till fördömanden från stora delar av omvärlden. Mindre demonstrationer mot förbudet hålls av kvinnor i Kabul men de skingras snabbt av talibanerna.

  • Första offentliga spöstraffen utdelas

   Framför en tusenhövdad publik utdelar talibanerna spöstraff till 27 afghaner, däribland nio kvinnor, i Charikars idrottsstadion i Parwanprovinsen. Brottsrubriceringarna lyder homosexuella handlingar, bedrägeri, falskt vittnesbörd, förfalskning, narkotikahandel, utsvävningar, flykt hemifrån, vägrån samt olagliga relationer. De dömda får mellan 20 och 39 rapp med en käpp.

  • Första offentliga avrättningen genomförs

   Talibanstyret meddelar att den första offentliga avrättningen genomförts sedan de tog makten i augusti 2021. Den avrättade är en morddömd afgansk man i Farahprovinsen som skjuts ihjäl med tre gevärsskott av mordoffrets far. Avrättningen sker några veckor efter det att talibanrörelsens högste ledare beordrat landets domstolar att utdöma hårdare straff i enlighet med talibanernas tolkning av sharia (se November 2022). Avrättningen är ett led i ett alltmer repressivt styre av Afghanistan under talibanerna. USA varnar för att talibanstyret bryter sina löften till omvärlden om ett mer moderat styre än på 1990-talet.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0