Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetinvasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen är korrumperad och helt beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Våldsam och kaotisk valdag

   Valdagen präglas av omfattande våld på många håll i landet, samt av tekniska problem och administrativt kaos. En beräkning gjord av nyhetsbyrån AFP gör gällande att omkring 300 människor, såväl civila som säkerhetspersonal, dödas på själva valdagen. Den officiella siffran över antalet döda är 160. Ett självmordsdåd i en vallokal i Kabul kräver minst 15 liv och ett 20-tal människor skadas. Talibanerna hävdar att de genomfört över 400 attacker mot det ”fejkade valet”. Enligt inrikesdepartementet har 193 valrelaterade attacker registrerats på valdagen. Drygt 250 vallokaler håller öppet även dagen därpå för att alla som vill rösta ska kunna göra det. Röstlängderna är i många ofullständiga, ibland saknas de helt. Det är även problem med att få den biometriska legitimationen att fungera. Nästan 150 vallokaler kan inte öppna alls på grund av säkerhetsrisker. Trots alla problem och risker väljer omkring tre miljoner afghaner av närmare nio miljoner röstberättigade att gå till valurnorna, enligt valkommissionen. I provinserna Kandahar och Ghazni gör den höga våldsnivån att valet skjuts fram.

  • Kandahars polischef mördas

   En livvakt till guvernören i Kandahar skjuter ihjäl provinsens omstridda polischef, general Abdul Raziq. Mordet uppges vara beställt av talibanerna, som har ett starkt fäste i Kandahar. Även chefen för Kandahars underrättelsetjänst och en afghansk journalist skjuts ihjäl. Morden sker när miltära ledare för USA:s, Natos och Afghanistans styrkor lämnar ett toppmöte i en säkerhetsklassad byggnad, där även general Scott Miller, befälhavare för USA:s och Natos styrkor i Afghanistan, deltagit. Miller undkommer oskadd. Raziq, som var omtalad för sin hårdföra kamp mot talibanerna i Kandahar, var sannolikt måltavlan för anfallet. Det allmänna valet, planerat till den 20 oktober, senareläggs en vecka i Kandahar på grund av attentatet.

  • Våldsam helg inför valet

   Tiotals människor dödas och skadas under helgen i valrelaterat våld. Minst 22 människor dödas och närmare ett 40-tal skadas när okända gärningsmän på motorcykel detonerar en sprängladdning på ett valmöte i Takharprovinsen i norr. Mötet hålls av en kvinnlig kandidat till parlamentet. Flertalet offer är civilpersoner. I Herat dödas två människor, däribland en nioårig pojke, när ett kampanjkontor beskjuts. Hittills under valkampanjen har hundratals människor dödats i valrelaterat våld, bland andra ett 10-tal kandidater i riktade mord, enligt Oberoende valkommissionen.

  • Talibaner angriper militärposteringar

   Ett 20-tal afghanska soldater dödas när talibaner angriper två militärposteringar i Farahprovinsen i västra Afghanistan. Femton soldater tillfångatas och fem skadas. Även många talibaner ska ha dödats enligt lokala myndigheter.

  • USA-sändebud möter talibaner

   En talibandelegation möter det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad i Doha i Qatar för att diskutera en lösning på konflikten i Afghanistan. Det är första gången båda sidor bekräftar att direkta samtal hållits mellan talibanrörelsen och USA. Talibanerna har länge krävts att få tala direkt med USA, men Washington har sagt att samtalen måste hållas med afghanska företrädare. Obekräftade uppgifter finns om att ett liknande möte ska ha hållits i juli 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0