Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetinvasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen är korrumperad och helt beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Rösterna i Kabul ogiltigförklaras

   Den myndighet som hanterar överklaganden av parlamentsvalet (se Oktober 2018) ogiltigförklarar alla röster samlats in i Kabul. Myndigheten anger närmare 30 skäl till beslutet, bland annat fusk och misskötsel från valkommissionens sida. Något slutresultat av valet har ännu inte offentliggjorts.

  • Flest terrordåd i världen

   Under 2017 utfördes över 1 000 terroristattentat i Afghanistan, vilka sammantaget krävde fler än 4 600 människors liv. Inget annat land i världen drabbades samma år av så många terroristattacker. Det visar en ny rapport från Institute for Economics and Peace i Sydney.

  • November

  • Talibaner angriper poliskolonn

   Den senaste tidens våldsvåg fortsätter att svepa över Afghanistan när en poliskolonn blir attackerad av talibaner i provinsen Farah i väster. Som vanligt varierar uppgifterna om antalet döda och skadade beroende på källa. En officiell källa uppger för medier att drygt ett 20-tal poliser dödas i bakhållet, medan poliskåren i Farah anger en lägre siffra. Angriparna kommer vid tillfället över en mängd vapen.

  • Tiotals döda i självmordsdåd

   Den islamistiska extremistgruppen IS tar på sig ett självmordsattentat som genomförs under fredagsbönen i en folkfylld moské på en armébas i provinsen Khost i öster. Uppgifterna om antalet döda och skadade går isär. En högt uppsatt statstjänsteman uppger för medier att minst 27 anställda vid basen dödats och minst 79 skadats. IS skriver på sajten Amaq att 50 dödats och 110 skadats.

  • Över 50 döda i självmordsdåd

   Minst 55 människor dödas och närmare 100 skadas när en självmordsbombare utlöser sin sprängladdning i en sal fylld med sufier som samlats för att fira profeten Muhammeds födelsedag i Kabul. Talibanerna fördömer attentatet. Ingen tar på sig dådet, men det finns islamistiska grupperingar som anser att sufismen avviker från den rätta muslimska läran.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0