Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • USA släpper frysta afghanska tillgångar

   USA flyttar 3,5 miljarder dollar från Afghanistans frysta tillgångar i New York till en nyinrättad fond i Genève som förvaltas av schweiziska tjänstemän och afghanska nationalekonomer. Transaktionen görs för att pengarna ska kunna användas i Afghanistan utan att bli tillgängliga för talibanstyret, till exempel för att betala import av elektricitet eller trycka nya sedlar. Vid talibanernas återkomst till makten i augusti 2021 fryste USA sju miljarder dollar som tillhör den afghanska centralbanken och som placerats i New York. Ytterligare två miljarder dollar i afghanska tillgångar är frysta i Storbritannien, Tyskland och Förenade arabemiraten.

  • Självmordsdåd vid Rysslands ambassad

   Minst tolv människor dödas och tiotals skadas i ett självmordsattentat som utförs utanför Rysslands ambassad i Kabul. Bland de döda finns två ryska diplomater. Det är första gången ett dåd riktas mot en diplomatisk beskickning i Afghanistan sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Islamiska staten i Khorasan (IS-K) tar på sig attacken. Motivet till dådet uppges vara att sabotera för talibanerna som garanterat utländska medborgares säkerhet.

  • Augusti

  • Obligatorisk undervisning i islam utökas

   Den obligatoriska undervisningen i islam utökas vid afghanska universitet, meddelar ministern för högre studier. Nya obligatoriska ämnen blir islamisk historia, islamisk politik och islamisk samhällsstyrning. Vid statliga universitet ska studenterna ha tre obligatoriska lektioner i liknande ämnen per vecka.

  • Juli

  • al-Qaidaledare dödad i Kabul av USA

   Ayman al-Zawahiri, terrornätverket al-Qaidas högsta ledare, dödas på balkongen i sin bostad i centrala Kabul när han träffas av en amerikansk drönare. al-Zawahiri, 73 år, tog över som ledare för al-Qaida när Usama bin Ladin dödades i en amerikansk operation i Pakistan 2011. Al-Zawahiri ska ha levt i Kabul under ett drygt år. Talespersoner för talibanerna kritiserar attacken och säger att den strider mot Dohaavtalet som enligt dem förbjuder USA att genomföra attacker i Afghanistan, något Washington förnekar.

  • Juni

  • Talibaner vädjar om stöd efter jordbävning

   Talibanregeringen vädjar om internationellt bistånd efter det att minst 1 000 människor omkommit i en jordbävning med epicentrum utanför staden Khosti sydöst om Kabul. Minst 1 500 människor har skadats och över 3 000 bostäder har förstörts. Hårdast drabbad är Patikaprovinsen. Oväder och brist på resurser har gjort det svårt hjälpa till. Jordbävningen är den svåraste i landet på två decennier. Katastrofen inträffar samtidigt som Afghanistan befinner sig i en djup humanitär och ekonomisk kris.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0