Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Dystra siffror över 2010-talet

   Fler än 100 000 civila afghaner dödades eller skadades i den väpnade konflikten under 2010-talet, rapporterar FN. Vid ingången till 2020-talet pågår häftiga strider i landet samtidigt som förhandlingarna mellan USA och talibanerna fortsätter. Det preliminära resultatet av presidentvalet (se September 2019) gav president Ghani en ytterst knapp seger, men över 16 000 klagomål mot valprocessen är under utredning.

  • Preliminärt valresultat ger Ghani segern

   Valmyndigheten redovisar ett preliminärt resultat av presidentvalet den 28 september, närmare tre månader efter det att valet hölls och drygt två månader senare än utlovat. Resultatet ger president Ghani över 50 procent av rösterna, vilket skulle innebära att han väljs om redan i första valomgången om resultatet står sig. Han får dock färre än 12 000 rösters marginal och flera av motkandidaterna avvisar resultatet, med motiveringen att valmyndigheten inte tagit hänsyn till deras klagomål över rösträkningen och valprocessen.

  • Taliban dödar 23 sovande soldater

   En taliban infiltrerar en militärförläggning i Ghazniprovinsen i östra Afghanistan och dödar minst 23 sovande soldater, meddelar militären.

  • Samtalen i Doha återupptas

   USA och talibanerna återupptar samtalen i Doha i Qatar, bekräftar båda parter. Målsättningen är att samtalen i Doha ska leda till samtal mellan talibanerna och regeringen i Kabul. Fokus är i första hand vapenvila och minskad våldsnivå. President Trump avbröt samtalen i Qatar i september men sade efter en visit i Afghanistan nyligen att parterna åter var redo att samtala. President Ghani utlyser vapenvila efter ett besök av USA:s sändebud Khalilzad i Kabul, men talibanerna säger att vapnen bara kan läggas ned när ett fredsavtal med USA är undertecknat.

  • November

  • Fångutväxling mellan Kabul och talibanerna

   Talibanerna överlämnar en amerikan och en australier till de amerikanska styrkorna i södra Afghanistan efter att ha hållit dem fångna i tre år. Båda är civila och jobbade på universitetet i Kabul när de togs som gisslan. I utbyte överlämnar den afghanska regeringen tre tillfångatagna talibanledare. Fångutväxlingen ses av bedömare som en förtroendeskapande åtgärd inför eventuella fredssamtal mellan talibanerna och regeringen i Kabul.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0