Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Formerna för fredssamtalen klara

   Efter månader av förhandlingar enas den afghanska regeringen och talibanerna om principerna och formerna för fredssamtalen dem emellan. Högsta prioritet blir nu att uppnå en långsiktig vapenvila.

  • November

  • Tiotals döda i självmordsdåd mot militärbas

   Minst ett 30-tal soldater dödas när en självmordsbombare detonerar en sprängladdning i en bil inne på en militärbas i provinsen Ghazni i östra Afghanistan. Ingen grupp tar på sig dådet, men en dag senare säger myndigheterna att en taliban som organiserat dådet har dödats i ett flygangrepp i Ghazni. Flera andra talibankrigare dödas i samma flygräd.

  • Biståndet från omvärlden minskar

   Vid en digital givarkonferens i Genève lovar omvärlden att bistå Afghanistan med sammanlagt 12 till 13 miljarder dollar under perioden 2021 till 2024. Det är en minskning med en femtedel jämfört med de 15,2 miljarder dollar som utlovades för fyra år sedan i Bryssel, för perioden 2017 till 2020. Det är också betydligt mindre än vad FN:s utvecklingsprogram UNDP räknat med.

  • IMF beviljar nytt lån

   IMF beviljar Afghanistan ett lån på 370 miljoner dollar. Pengarna ska betalas ut halvårsvis under 3,5 år för att minska de negativa effekterna av coronapandemin. Lånet ska framför allt användas för att stimulera ekonomin, bekämpa korruptionen och minska fattigdomen.

  • Över 20 döda i terrordåd mot Kabuls universitet

   Minst 22 människor dödas och närmare ett 30-tal skadas när väpnade gärningsmän stormar universitetet i Kabul. Polis och militär bekämpar angriparna i en timmes eldstrid och tre gärningsmän dödas. Den sunniextrema gruppen Islamiska staten (IS) tar på sig dådet, men polisen griper senare en man som de säger är hjärnan bakom angreppet och som är kopplad till terrornätverket Haqqani, med band till talibanerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0