Afghanistan
Foto: Shutterstock/Lizette Potgieter

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • "Samtalen i Qatar ska återupptas"

   USA:s speciella sändebud Zalmay Khalilzad ska återuppta samtalen med talibanerna om ett slut på konflikten i Afghanistan, meddelar det amerikanska utrikesdepartementet. President Trump avbröt samtalen i september men sade efter en visit i Afghanistan nyligen att parterna åter var redo att samtala. President Ghani utlyser vapenvila efter ett besök av Khalilzad i Kabul, men talibanerna säger att vapnen bara kan läggas ned när ett fredsavtal med USA är undertecknat. Det amerikanska utrikesdepartementet säger att det ska verka för en intra-afghansk dialog, det vill säga samtal mellan talibanerna och regeringen i Kabul.

  • November

  • Fångutväxling mellan Kabul och talibanerna

   Talibanerna överlämnar en amerikan och en australier till de amerikanska styrkorna i södra Afghanistan efter att ha hållit dem fångna i tre år. Båda är civila och jobbade på universitetet i Kabul när de togs som gisslan. I utbyte överlämnar den afghanska regeringen tre tillfångatagna talibanledare. Fångutväxlingen ses av bedömare som en förtroendeskapande åtgärd inför eventuella fredssamtal mellan talibanerna och regeringen i Kabul.

  • Valresultatet dröjer ytterligare

   Valmyndigheten skjuter upp offentliggörandet av resultatet av presidentvalet den 28 september, vilket skulle ha presenterats den 14 november. Det är tredje gången det senareläggs på grund av tekniska och administrativa problem.

  • Osäkerhet kring rösträkningen

   Högste verkställande tjänstemannen Abdullah Abdullah (i praktiken premiärminister) säger att han inte kommer att acceptera ett valresultat som påverkats av fusk och kräver att den pågående rösträkningen efter presidentvalet den 28 september ska stoppas. Abdullah är en av kandidaterna i valet. FN och en grupp av givarländer i väst vädjar till samtliga presidentkandidater att inte "undergräva" valet. Offentliggörandet av valresultatet har skjutits upp vid två tillfällen på grund av tekniska problem. Valmyndigheten har sagt att resulatet nu ska presenteras den 14 november.

  • Oktober

  • Ovanligt många krigsoffer

   FN-missionen Unama skriver i sin rapport för juli, augusti och september att antalet civila krigsoffer under kvartalet är det högsta sedan Unama började föra statistik 2009: antalet döda är 1 174 och antalet skadade 3 139. Det är en ökning med 42 procent jämfört med året innan. Sedan årsskiftet har fler än 2 563 människor dödats och 5 676 skadats, huvudsakligen i sprängdåd. Bland offren är 41 procent kvinnor och barn. Ungefär tre av fyra har dödats eller skadats av talibanerna eller andra motståndsgrupper. Övriga är offer för regeringssidan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0