Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Kvinnor beordras bära heltäckande

   I ett dekret från talibanrörelsens högste ledare Hibatullah Akhundzada beordras Afghanistans kvinnor att helt täcka sina kroppar på offentliga platser, även ansiktet ska döljas. I dekretet framgår det att landets traditionella burka är att föredra enligt talibanstyret. Akhundzada uppmanar också kvinnor att stanna hemma om de inte har något nödvändigt ärende att göra utanför hushållet. Om påbuden bryts kan fängelsestraff utdömas till kvinnornas manliga förmyndare (till exempel en far, make eller bror). Statstjänstemän vars fruar eller döttrar inte bär heltäckande kan förlora sin anställning. Sedan talibanerna återkom till makten i augusti 2021 har kvinnor bland annat förlorat rätten att arbeta i statlig förvaltning, att gå i högstadiet och gymnasiet samt resa ensamma utanför sin hemort. Restriktionerna mot kvinnor har införts trots löften från talibanstyret om att respektera kvinnors fri- och rättigheter, vilket är ett villkor för en stor del av det humanitära biståndet från omvärlden.

  • April

  • Tiotals döda i IS-attentat i norr

   Minst 33 människor dödas och drygt ett 40-tal skadas när en sprängladdning detonerar i en moské i Kunduz under fredagsbönen. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet, liksom två sprängattentat i Mazar-i-Sharif och Kunduz dagen innan då minst tolv respektive fyra dödsoffer krävdes. Terrordåden har minskat i antal sedan talibanerna kom till makten i augusti 2021, men IS har fortsatt att attackera främst anhängare till sufism och shiaislam, trosriktningar som sunniextremisterna ser som avvikande från den rätta läran.

  • Första piskstraffen utdöms

   Talibanernas högsta domstol dömer sju män till piskstraff för brott som försäljning och förtäring av alkohol eller bildstöld. Det är första gången piskstraff utdöms av en domstol sedan talibanerna återkom till makten i augusti 2021. Männen döms till 35 piskrapp vardera. Prygelstraff var vanliga under den första talibanregimen 1996–2001.

  • Pakistan flygbombar inne i Afghanistan

   Ett 50-tal människor dödas när pakistanskt militärflyg bombar misstänkta TTP-fästen i östligaste Afghanistan, nära gränsen mellan de två länderna, uppger lokala afghanska källor. De flesta döda och sårade uppges vara civila kvinnor och barn. Den pakistanska militären är på jakt efter medlemmar av den pakistanska talibanrörelsen TTP, som attackerar från baser inne i Afghanistan, enligt pakistanska militären. Regeringen i Islamabad uppmanar talibanstyret i Kabul att agera mot de väpnade grupper som angriper Pakistan från afghanskt territorium. Spänningarna vid gränsen har ökat markant sedan talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti 2021. Talibanstyret i Kabul förnekar att de skulle ge fristad till militanta islamister. TTP försöker få regeringen i Islamabad att låta deras krigare ostraffat återvända hem från Afghanistan sedan talibanstyret bett dem lämna landet.

  • Iran stänger beskickningar

   Iran stänger sina diplomatiska beskickningar i Afghanistan. Det sker efter demonstrationer med skrik som "Död åt Iran!", flaggbränning och stenkastning. Iran framför en protest till Afghanistans chargé d’affaires i Teheran. Sedan talibanrörelsen kom till makten igen 2021 flyr många afghaner till Iran, där det sedan tidigare finns fler än fem miljoner afghaner. På sociala medier cirkulerar videor som uppges visa att flyktingarna riskerar att misshandlas av gränsvakter eller mobbar i Iran.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0