Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2023

  • Januari

  • Tio döda i självmordsdåd i Kabul

   En självmordsbombare dödar minst nio människor när hen spränger sig själv i luften utanför utrikesdepartementet i centrala Kabul. Fler än ett 50-tal människor skadas. Islamiska staten-Khorasan (IS-K) tar på sig attentatet. Hundratals människor har dödats och skadats i attentat utförda av IS-K i Afghanistan under de senaste åren.

 • 2022

  • December

  • Kvinnor förbjuds arbeta i enskilda organisationer

   Talibanregimen meddelar att kvinnor inte längre får arbeta i afghanska och internationella icke-statliga organisationer. Som skäl till beslutet anger talibanerna ”allvarliga klagomål” på kvinnornas sätt att klä sig, att de inte följt talibanernas klädkoder. Den organisation som trotsar ordern riskerar att få sitt tillstånd att bedriva verksamhet i Afghanistan indraget. Flera organisationer fattar därefter beslut om att upphöra med sin verksamhet i landet, men FN tillkännager att nödhjälp fortsatt ska utdelas. Förbudet fördöms av en rad länder och organisationer runt om i världen som anser att det innebär ett bakslag för såväl de afghanska kvinnorna som det humanitära hjälparbetet i landet, där miljontals människor är beroende av bistånd för sin överlevnad. Röda korset varnar för att de drygt 3 000 kvinnor som arbetar för dem är helt nödvändiga för att humanitärt bistånd ska nå fram till nödställda, i synnerhet afghanska kvinnor och deras barn. Liknande uttalanden kommer från exempelvis Rädda barnen. Beslutet innebär också att många kvinnor förlorar sitt levebröd.

  • Kvinnor förbjuds studera vid universiteten

   Talibanstyret förbjuder kvinnor att studera på universitetsnivå. Förbudet gäller med omedelbar verkan och utgör ännu ett steg i talibanernas tilltagande förtryck av landets kvinnor. Beslutet leder till fördömanden från stora delar av omvärlden. Mindre demonstrationer mot förbudet hålls av kvinnor i Kabul men de skingras snabbt av talibanerna.

  • Första offentliga spöstraffen utdelas

   Framför en tusenhövdad publik utdelar talibanerna spöstraff till 27 afghaner, däribland nio kvinnor, i Charikars idrottsstadion i Parwanprovinsen. Brottsrubriceringarna lyder homosexuella handlingar, bedrägeri, falskt vittnesbörd, förfalskning, narkotikahandel, utsvävningar, flykt hemifrån, vägrån samt olagliga relationer. De dömda får mellan 20 och 39 rapp med en käpp.

  • Första offentliga avrättningen genomförs

   Talibanstyret meddelar att den första offentliga avrättningen genomförts sedan de tog makten i augusti 2021. Den avrättade är en morddömd afgansk man i Farahprovinsen som skjuts ihjäl med tre gevärsskott av mordoffrets far. Avrättningen sker några veckor efter det att talibanrörelsens högste ledare beordrat landets domstolar att utdöma hårdare straff i enlighet med talibanernas tolkning av sharia (se November 2022). Avrättningen är ett led i ett alltmer repressivt styre av Afghanistan under talibanerna. USA varnar för att talibanstyret bryter sina löften till omvärlden om ett mer moderat styre än på 1990-talet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0