Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2023

  • December

  • Första ambassadören tillsätts

   Talibanregeringen sänder en ambassadör till Peking i Kina. Det är första gången som talibanstyret placerar en ambassadör i ett annat land sedan maktövertagandet i augusti 2021. Inget land erkänner talibanerna som Afghanistans legitima regering, men en del länder som Kina har en ambassad i Kabul.

  • November

  • FN: opiumproduktionen har kollapsat

   Opiumproduktionen och storleken på vallmofälten i Afghanistan har minskat med 95 procent sedan talibanerna förbjöd framställning av drogen, visar en ny rapport från FN-organet UNODC. Efter maktövertagandet i augusti 2021 lovade talibanstyret att utplåna opiumproduktionen, som länge varit den största i världen. I april 2022 kom även ett förbud mot odling av opiumvallmo. Opiumproduktionen minskade från 6 200 ton 2021 till 333 ton 2023, medan heroin för export minskade från 350–580 ton 2022 till 24–38 ton 2023. Opiumböndernas inkomster sjönk med 92 procent mellan 2022 och 2023. UNODC betonar i sin rapport att bönderna behöver humanitärt bistånd för att klara övergången till odling av andra mindre lukrativa grödor.

  • Oktober

  • Över 1 000 döda i jordbävning

   Fler än 1 000 människor dödas och omkring 2 400 skadas när en kraftig jordbävning med flera efterskalv inträffar fyra mil utanför staden Herat i nordvästra Afghanistan. De materiella skadorna blir omfattande med mängder av ödelagda hem. Myndigheterna uppskattar att omkring 12 000 människor på något sätt drabbas av händelsen. I Afghanistan inträffar ofta jordbävningar, särskilt i bergsområdet Hindu Kush i nordöst. Senast i juni 2022 dödades fler än 1 000 människor och tiotusentals blev hemlösa efter en jordbävning i den östliga provinsen Paktika.

  • Afghanska flyktingar beordras lämna Pakistan

   Pakistans regering beordrar alla oregistrerade afghanska flyktingar att lämna landet senast i november. Om de inte lämnar frivilligt kommer de att deporteras. Det rör sig om uppskattningsvis 1,7 miljoner människor, varav hundratusentals har anlänt efter talibanernas maktövertagande i Kabul i augusti 2021. I Pakistan finns även omkring 1,3 miljoner registrerade afghanska flyktingar och 880 000 afghaner med uppehållstillstånd, enligt FN. Växande spänningar och eldväxling över gränsen mellan de två länderna har bidragit till Pakistans beslut, liksom att runt hälften av de tiotals självmordsdåd som skett i landet sedan årsskiftet har utförts av afghaner enligt pakistanska myndigheter. Pakistan anklagar talibanstyret i Kabul för att låta pakistanska talibaner (TTP) attackera hemlandet från afghanskt territorium.

  • Afghanska ambassaden i Indien stängs

   Verksamheten vid Afghanistans ambassad i Indien upphör. Indien erkänner inte talibanstyret och har låtit diplomater och annan ambassadpersonal som representerar den gamla USA-stödda regeringen fortsätta att företräda landet. Situationen har dock blivit alltmer ohållbar med brist på personal och andra resurser. Ambassaden beslutar därför att stänga. Indien evakuerade hela sin ambassad i Kabul vid talibanernas maktövertagande, men skickade 2022 tillbaka en liten grupp anställda för att utföra de viktigaste sysslorna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0