Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.  

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • Intensiva strider i öster och söder

   Ett 60-tal regeringssoldater och poliser dödas den 22 september i strider med talibanstyrkor på flera håll i landet. Tiotals talibankrigare dödas också, rapporterar etermediebolaget Al Jazeera. Dagen därpå dödas ett 30-tal halvmilitära poliser i strider med talibaner i södra Afghanistan, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den 24 september dödar regeringssoldater 65 talibankrigare i en motoffensiv efter det att talibaner stormat ett militärhögkvarter i provinsen Paktika i östra Afghanistan, enligt regeringskällor. Trettiofem talibaner skadas i sammandrabbningen medan tre poliser dödas och sex skadas.

  • Fredssamtalen inleds i Qatar

   Regelrätta fredssamtal inleds i Doha i Qatar mellan företrädare för den afghanska regeringen och talibanrörelsen. Regeringsdelegationen leds av Abdullah Abdullah, som manar till en "omedelbar humanitär vapenvila". Talibanernas företrädare mullah Abdul Ghani Baradar kommenterar dock inte Abdullahs vädjan. Han upprepar istället talibanernas grundinställning att Afghanistan ska styras av islamiska sharialagar. Närvarande i Doha är också USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Samtidigt med fredsprocessen pågår strider och andra våldshandlingar i Afghanistan. Tiotals dödsoffer skördas varje dag.

  • Vicepresident undkommer attentat

   Vicepresident Amrullah Saleh undkommer med lättare skador ett sprängdåd som riktas mot hans fordonskolonn i Kabul. Ett tiotal civilpersoner dödas dock i attentatet, som bedömare tror är ett försök att sabotera fredssamtalen som ska inledas mellan regeringen och talibanerna i Doha i Qatar. Vicepresident Saleh är en skarp kritiker av talibanrörelsen, som dock nekar till inblandning i mordförsöket.

  • Afghanska regeringen: "Fångväxling klar"

   Afghanistan har nu frigivit samtliga talibanska fångar förutom "några få" som andra nationer motsatt sig, meddelar en talesman för Nationella säkerhetsrådet. Afghanistan förväntar sig nu att fredsförhandlingarna med talibanerna ska inledas i Doha, tillägger talesmannen.

  • Augusti

  • Halva befolkningen i behov av nödhjälp

   Sexton miljoner afghaner, eller närmare hälften av invånarna, behöver humanitärt bistånd för att klara sig, rapporterar FN:s livsmedelsprogram (WFP). Coronapandemin har lett till att runt fyra miljoner människor i Afghanistan har förlorat sitt levebröd.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0