Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • September

  • USA släpper frysta afghanska tillgångar

   USA flyttar 3,5 miljarder dollar från Afghanistans frysta tillgångar i New York till en nyinrättad fond i Genève som förvaltas av schweiziska tjänstemän och afghanska nationalekonomer. Transaktionen görs för att pengarna ska kunna användas i Afghanistan utan att bli tillgängliga för talibanstyret, till exempel för att betala import av elektricitet eller trycka nya sedlar. Vid talibanernas återkomst till makten i augusti 2021 fryste USA sju miljarder dollar som tillhör den afghanska centralbanken och som placerats i New York. Ytterligare två miljarder dollar i afghanska tillgångar är frysta i Storbritannien, Tyskland och Förenade arabemiraten.

  • Självmordsdåd vid Rysslands ambassad

   Minst tolv människor dödas och tiotals skadas i ett självmordsattentat som utförs utanför Rysslands ambassad i Kabul. Bland de döda finns två ryska diplomater. Det är första gången ett dåd riktas mot en diplomatisk beskickning i Afghanistan sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Islamiska staten i Khorasan (IS-K) tar på sig attacken. Motivet till dådet uppges vara att sabotera för talibanerna som garanterat utländska medborgares säkerhet.

  • Augusti

  • Obligatorisk undervisning i islam utökas

   Den obligatoriska undervisningen i islam utökas vid afghanska universitet, meddelar ministern för högre studier. Nya obligatoriska ämnen blir islamisk historia, islamisk politik och islamisk samhällsstyrning. Vid statliga universitet ska studenterna ha tre obligatoriska lektioner i liknande ämnen per vecka.

  • Juli

  • al-Qaidaledare dödad i Kabul av USA

   Ayman al-Zawahiri, terrornätverket al-Qaidas högsta ledare, dödas på balkongen i sin bostad i centrala Kabul när han träffas av en amerikansk drönare. al-Zawahiri, 73 år, tog över som ledare för al-Qaida när Usama bin Ladin dödades i en amerikansk operation i Pakistan 2011. Al-Zawahiri ska ha levt i Kabul under ett drygt år. Talespersoner för talibanerna kritiserar attacken och säger att den strider mot Dohaavtalet som enligt dem förbjuder USA att genomföra attacker i Afghanistan, något Washington förnekar.

  • Juni

  • Talibaner vädjar om stöd efter jordbävning

   Talibanregeringen vädjar om internationellt bistånd efter det att minst 1 000 människor omkommit i en jordbävning med epicentrum utanför staden Khosti sydöst om Kabul. Minst 1 500 människor har skadats och över 3 000 bostäder har förstörts. Hårdast drabbad är Patikaprovinsen. Oväder och brist på resurser har gjort det svårt hjälpa till. Jordbävningen är den svåraste i landet på två decennier. Katastrofen inträffar samtidigt som Afghanistan befinner sig i en djup humanitär och ekonomisk kris.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0