Kalendarium
Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier
Senaste händelser
-
2024
-
Oktober
-
Afghanska kvinnor har rätt till asyl i EU
EU-domstolen beslutar att afghanska kvinnor har rätt att få asyl i EU på grund av talibanregimens inskränkning av deras rättigheter. Utslaget kom efter att två afghanska kvinnor överklagat Österrikes beslut att vägra dem flyktingstatus. Domstolen anser att den diskriminering som regimen utsätter kvinnor för kan likställas med förföljelse, vilket ger rätt till flyktingstatus. Sverige, Finland och Danmark ger redan flyktingstatus till afghanska kvinnor som söker asyl.
-
-
September
-
Ökad internationell press på talibanstyret
Australien, Kanada, Nederländerna och Tyskland inleder gemensamt en process mot talibanstyret som kan sluta med att Afghanistans de facto-ledare kommer att ställas till svars inför Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Anledningen är enligt den australiensiska utrikesministern Penny Wong ”talibanernas förakt för mänskliga rättigheter och kvinnors grundläggande friheter”. De fyra länderna menar att talibanernas politik strider mot FN:s Kvinnokonvention, som Afghanistan har skrivit under, och kvräver därför att landet kommer till förhandlingsbordet. Om ingen lösning träffas kan ärendet tas upp av ICJ.
-
Augusti
-
Talibanerna tillsätter regimens andra ambassadör
Talibanledningen sänder en ambassadör till Förenade arabemiraten. Sedan maktövertagandet i augusti 2021 har Afghanistan endast sänt ut en ambassadör tidigare, den gången till Peking i Kina. Förenade arabemiratens band till landet har stärkts på senare tid och landet säger sig vilja bygga broar mellan Afghnistan och övriga världen. Inget land erkänner talibanerna som Afghanistans legitima regering, men en del länder har en beskickning på plats i Kabul. Två månader senare, i mitten av oktober, tar även Uzbekistan emot en amassadör som utnämnts av talibanledningen.
-
Kvinnor ska tiga på allmän plats
Talibanrörelsen tillkännager nya lagar som detaljreglerar invånarnas vardagsliv och ytterligare inskränker kvinnors rättigheter. Kvinnor som lämnar sina hem måste täcka kroppen och ansiktet, de får inte gå ut utan en manlig familjemedlem som följeslagare och de får inte prata eller sjunga så högt att personer som inte tillhör deras familj hör dem. Män får inte trimma skägget för kort och måste täcka sig från midjan och ner till knäna. Andra lagar som rör afghanernas livsstil och beteende utropas samtidigt. Bland annat förbjuds homosexualitet, otrohet och olydnad mot förälder. Det blir olagligt att publicera något som kritiserar sharialagarna eller förödmjukar muslimer. Flera förbud har redan tidigare varit en del av talibanernas konservativa tolkning av Islam. Genom att göra dessa till lag, öppnar regimen för ökad kontroll och möjlighet till bestraffning. I protest har anonyma kvinnor postat videor på sociala medier där de sjunger bakom ansiktsslöjor. De nya lagarna har kritiserats hårt av såväl FN som andra internationella aktörer.
-
FN:s rapportör portad
FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Afghanistan, Richard Bennett, vägras inresa till landet. Sedan talibanerna tog makten 2021 har kvinnor och flickor fått sina fri- och rättigheter kraftigt begränsade, Bennett har kallat politiken för ”institutionaliserat och systematiskt förtryck”. FN kallar talibanernas systemet för "apartheid baserat på kön". Talibanerna avfärdar kritiken samtidigt som behandlingen av kvinnor och flickor är en avgörande faktor för omvärldens isolering av landet. Enligt talibanernas talesperson är inreseförbudet riktat mot Bennett personligen eftersom talibanledningen anser att han spred ”propaganda”.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.