Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier

Senaste händelser

 • 2024

  • April

  • Talibanledaren kritiserar väst

   Talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, håller ett av sina mycket sällsynta framträdande i samband med eid al-fitr, den högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Enligt en talesperson leder Akhundzada bönen i staden Kandahars största moské. Enligt nyhetsbyrån AFP ser de församlade inte ledaren, men hör hans röst via ett högtalarsystem. I sitt tal kritiserar Akhundzada inte oväntat västvärlden och USA för att bedriva ”ondskefull” propaganda mot Afghanistan, med avsikt att splittra landet. Han lovar samtidigt att inte ta några som helst avsteg från islamisk lag. Akhundzada har styrt talibanrörelsen sedan 2016 men visar sig sällan för allmänheten. Efter talibanernas maktövertag 2021 har han styrt landet genom dekret. Strikta begränsningar av invånarnas fri- och rättigheter har införts. Värst drabbade är kvinnor och flickor.

  • Mars

  • Dödlig självmordsattack i Kandahar

   En självmordsbombare utlöser en detonation utanför en bank i staden Kandahar, som är talibanernas högsäte. Händelsen inträffar tidigt på morgonen när talibanregimens anställda väntar på sin löneutbetalning. Uppgifterna om antalet offer varierar, anonyma källor uppger för nyhetsbyråer att 20 människor dödats och lika många sårats, medan polisen i ett uttalande uppger att sex människor dött. IS Khorasan (Islamiska statens gren i Afghanistan) tar på sig attentatet. Trots att det fortfarande förekommer väpnade attacker och självmordsbombare, har det generella säkerhetsläget i det krigshärjade landet förbättrats sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Attentatet i Kandahar anses vara det största hittills i år.

  • Eldgivining mellan Afghanistan och Pakistan

   Åtta personer dödas, varav tre barn, av pakistanskt stridsflyg i östra Afghanistan nära gränsen till Pakistan. Det afghanska styret fördömer attacken som de säger var riktad mot civila. Pakistans utrikesministerium hävdar däremot att målet var pakistanska talibaner. Afghanistan svarar på attacken med att beskjuta pakistanska militärposteringar. Dagen efter är området åter lugnt men händelsen beskrivs som den första större granatbeskjutning mot Pakistan sedan talibanerna övertog makten i Afghanistan 2021. Pakistan anklagar talibanledningen i Afghanistan för att den ger pakistanska talibanrörelsen (TTP) fri lejd, något som talibanerna tillbakavisar.

  • Kvinnor demonstrerar för fri- och rättigheter

   I samband med internationella kvinnodagen demonstrerar små grupper av kvinnor mot de restriktioner som talibanstyret har infört sedan de tog makten i augusti 2021. Förbuden innebär bland annat att flickor inte får gå i skolan efter årskurs sex och att kvinnor är bannlysta från högskolor och universitet. Kvinnor och flickors rörelsefrihet är begränsad, liksom kvinnors möjlighet att arbeta. Kvinnor får exempelvis inte längre arbeta för ideella organisationer. Protestaktioner mot talibanerna är sällsynta och dagens demonstrationer sker inomhus, av rädsla för repressalier från de styrande. Budskapet sprids via video och bilder.

    

  • Februari

  • Talibanerna uteblir från FN-möte

   Talibanstyret avslår en inbjudan till ett FN-organiserat möte om de humanitära förhållandena i Afghanistan. Orsaken är att FN har avvisat krav som talibanerna ställt för att delta vid mötet i Doha i Qatar. Ett av kraven var att inga representanter från det afghanska civilsamhället skulle närvara. Talibanerna vill vara den enda afghanska företrädaren på plats. FN-mötet var ämnat att erbjuda en dialog mellan talibanerna och sändebud från USA, Kina, Pakistan och EU utan att för den skull erkänna dem som legitima ledare för Afghanistan. Vid ett liknande FN-organiserat möte i maj 2023 blev talibanerna inte inbjudna. Omvärlden slåss med frågan om hur samarbete med Afghanistan ska kunna ske utan ett formellt erkännande av talibanstyrets islamiska emirat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0