Afghanistan efter USA:s uttåg – här är utmaningarna
Foto: Zabi Karimi/AP/TT

Afghanistan efter USA:s uttåg – här är utmaningarna

I slutet av augusti 2021 lyfte det sista planet med amerikansk personal från Afghanistan. Kort där efter hade talibanerna åter tagit kontroll över landet, 20 år efter de USA-ledda styrkorna påbörjade sin ockupation, 40 år efter att kriget började. Men vad har hänt sedan dess? Är det plötsligt fred nu? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet?

Medverkande:

Helene Lackenbauer, forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

120703

Krav på talibaner att skapa ett stabilt Afghanistan

Utrikesmagasinet

Efter det militära maktövertagandet bör talibanerna nu agera diplomater om de vill undvika ett nytt inbördeskrig. Omvärlden vill också medverka till ett stabilt Afghanistan där jihadister inte ges en fristad, och där kvinnor och minoriteter inte brutalt förtrycks. Annars riskerar bland annat Europa en ny stor flyktingkris, skriver den indiske utrikespolitiske kommentatorn Pranay Sharma.

Läs här

127134

11 september – så kommer vi minnas kriget mot terrorn

Utblick

2021 var det 20 år sedan 11 september-attackerna. Det betydde också att det är 20 år sedan USA började föra sitt globala krig mot terrorismen. Men hur har de här två decennierna format världen? Vad har vunnits och vad har förlorats? Och hur kommer vi minnas den här delen av historien?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0