Afghanistan
Afghansk torghandel. Foto: Shutterstock

Afghanistan

Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Maj

    • Trots mot musikförbud leder till gripanden

      Talibanmyndigheterna griper 14 personer som brutit mot förbudet att sjunga och spela musik. De gripna ska enligt polisen ha träffats i ett privat hem där de spelat instrument och sjungit. Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har en rad förbud och restriktioner införts som kraftigt begränsar invånarnas fri- och rättigheter. Bland annat är det förbjudet att spela musik och sjunga på allmän plats. Förbudet gäller även i taxibilar och i radio och tv. Det är även förbjudet för musiker att spela på restauranger eller andra platser där människor samlas.

    • April

    • Fyra män avrättas offentligt

      Fyra män avrättas offentlige i tre olika provinser. Det är det högsta antalet offentliga avrättningar som genomförts sedan talibanerna tog makten 2021. Två av männen var dömda för flera mord och avrättas av de mördade personernas släktingar, som skjuter de dömda inför åskådare. Amnesty International fördömer avrättningarna i hårda ordalag. Publika avrättningar var vanliga under talibanernas förra styre (1996–2001) och har nu återupptagits. Sammanlagt har tio män avrättats offentligt sedan 2021, enligt nyhetsbyrån AFP.

    • Hundratusentals afghaner riskerar deportation

      Pakistan vill deportera omkring 800 000 afghaner, vars uppehållstillstånd har dragits in, före 30 april. Pakistan motiverar deportationerna med att många afghaner har kopplingar till ”terrorism och narkotikahandel”. Sedan 1 april har drygt 100 000 återvänt till Afghanistan, enligt pakistanska myndigheter. De flesta har lämnat landet frivilligt för att undvika risken att gripas och tvångsdeporteras. Människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiserar Pakistan för att tvinga tillbaka människor till ett land där de riskerar förföljelse av talibanregimen. I en första deporteringsvåg 2023 återvände hundratusentals papperslösa afghaner till hemlandet från Pakistan. Enligt FN lever tre miljoner afghaner i Pakistan och många har bott där i årtionden sedan de flytt undan strider eller talibanstyrets förtryck i hemlandet. Avvisningarna har ökat i takt med att relationerna mellan Afghanistan och Pakistan försämrats.  

    • Mars

    • Rekordstort beslag av opium

      De afghanska myndigheterna, som sedan augusti 2021 kontrolleras av talibanrörelsen, beslagtar sex ton opium. Det rekordstora beslaget görs i den nordöstra delen av landet som gränsar till Tadjikistan. Två personer grips i samband med operationen. Afghanistan var tidigare världens största producent av opium men talibanerna förbjöd vallmoodling 2022 och sedan dess har produktionen störtdykt. Odlingarna, som tidigare var vanliga i de södra delarna av landet, har flyttat till nordöst. Sällsynta protester mot talibanledningen har hörts mot odlingsförbudet som innebär stort inkomstbortfall för många fattiga landbygdsbor.

    • Nya gränsstrider mellan Afghanistan och Pakistan

      Strider mellan afghanska och pakistanska styrkor intensifieras längs en omtvistad del av gränsen mellan länderna (i provinsen Nangarhar i Afghanistan och distriktet Khyber i Pakistan). Attackerna har pågått sporadiskt sedan mitten av februari och tar nu ny fart. Upprinnelsen är talibanernas försök att upprätta militärposteringar längs gränsen till Pakistan samtidigt som Pakistan vägrar att öppna den viktiga gränsövergången Torkham. Den stängda gränsen är ett hårt ekonomiskt slag för båda länderna och den viktiga gränshandeln. Afghanistan och Pakistan anklagar varandra för att ge fri lejd åt militanta grupperingar som gör dödliga räder över gränsen in på motståndarens territorium.

Till kalendariet
133915

I podden Utblick:

Afghanistan efter USA:s uttåg

Vad hände i Afghanistan efter det att USA:s trupper i augusti 2021 lämnade landet? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet? Dessa frågor diskuterar Helene Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0