
Afghanistan
Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar. Under decennier har landet präglats av krig och konflikt. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
Tusentals afghaner evakueras genom brittiska asylprogram
Omkring 4 500 afghaner har evakuerats till Storbritannien genom ett särskilt asylprogram. Uppgifterna har tidigare hållits hemliga men sekretessen för programmet har nu lyfts. Ytterligare 600 afghaner och deras anhöriga ska vara på väg till Storbritannien. Det hemliga asylprogrammet upprättades efter att en lista med närmare 19 000 namn på afghaner som arbetat för den brittiska försvarsmakten, och ansökt om att få komma till Storbritannien, läckt ut av misstag. När västmakterna lämnade Afghanistan iscensattes en massiv evakuering (se augusti 2021), men hundratals lokalanställda blev kvar. Under arbetet med att sätta dem i säkerhet läckte listan ut. Den brittiska försvarsministern John Healey ber om ursäkt och kallar läckan ”ett allvarligt misstag”.
-
ICC utfärdar arresteringsorder mot högsta ledningen
Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdar en arresteringsorder för talibanernas högsta ledare (emir) Hibatullah Akhundzada. Även landets chefsdomare Abdul Hakim Haqqani eftersöks. De båda är anklagade för förföljelse av flickor och kvinnor, något som klassas som brott mot mänskligheten. ”Talibanerna har visserligen infört vissa regler och förbud för befolkningen som helhet, men de har särskilt riktat in sig på flickor och kvinnor på grund av deras kön och berövat dem grundläggande fri- och rättigheter,” säger domstolen i ett uttalande. Domstolen pekar särskilt ut hur talibanerna ”allvarligt berövat” flickor och kvinnor rätten till utbildning, integritet, rörelse-, yttrande- och religionsfrihet. Talibanrörelsen avfärdar ICC:s arresteringsorder som ”nonsens”.
-
Ryssland erkänner talibanregeringen
Som första land i världen erkänner Ryssland talibanerna som Afghanistans officiella regering. Talibanerna tog makten i landet i augusti 2021 efter att ha störtat den dåvarande regeringen som fick stöd av USA och västvärlden. De utropade då det Islamiska emiratet Afghanistan och har sedan dess infört en konservativ och fundamentalistisk tolkning av sharialagarna som kraftigt begränsar invånarnas fri- och rättigheter. Flickor och kvinnor har i princip gjorts till andra klassens medborgare. Vissa länder har etablerat diplomatiska förbindelser med talibanerna men fram till nu har ingen regering officiellt erkänt dem som landets nya makthavare. Talibanerna kallar det ryska erkännandet för ”ett modigt beslut”.
-
-
Maj
-
Afghanistan och Pakistan stärker relationerna
Efter en längre tid av ansträngda relationer ser förhållandet mellan Afghanistan och Pakistan ut att förbättras. Pakistans högste diplomat på ambassaden i Kabul uppgraderas till ambassadör, och regeringen i Kabul svarar med att tillsätta en ambassadör i Islamabad. Båda länderna hoppas på ökat bilateralt samarbete och talibanregimens utrikesminister väntas resa till Pakistan inom kort. Dagen efter meddelar Ryssland att landet godtar den person som talibanerna utsett till ny ambassadör i Moskva. Endast ett fåtal länder, däribland Kina, Uzbekistan och Förenade arabemiraten, har godtagit talibanstyrets ambassadörer. Inget land har erkänt talibanerna som Afghanistans formella regering.
-
Trots mot musikförbud leder till gripanden
Talibanmyndigheterna griper 14 personer som brutit mot förbudet att sjunga och spela musik. De gripna ska enligt polisen ha träffats i ett privat hem där de spelat instrument och sjungit. Sedan talibanerna tog makten i augusti 2021 har en rad förbud och restriktioner införts som kraftigt begränsar invånarnas fri- och rättigheter. Bland annat är det förbjudet att spela musik och sjunga på allmän plats. Förbudet gäller även i taxibilar och i radio och tv. Det är även förbjudet för musiker att spela på restauranger eller andra platser där människor samlas.