Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälpte men som under årens gång förvandlades till en hänsynlös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Journalist släppt mot borgen

   Den grävande journalisten Hopewell Chin'ono och oppositionspolitikern Jacob Ngarivhume släpps mot borgen i väntan på rättegång. De två har suttit frihetsberövade sedan slutet av juli (se 31 juli 2020) anklagade för uppvigling till våld. Chin'ono och Ngarivhume är högljudda kritiker till president Emmerson Mnangagwas allt mer hårdföra styre. Presidentens löften att få fart på ekonomin, bekämpa korruption och fattigdom, har inte blivit verklighet. Många zimbabwier anser istället att deras levnadsvillkor försämrats sedan Mnangagwa tog makten i november 2017. 

  • Augusti

  • Oppositionspolitiker gripen

   Job Sikhala, vice ordförande för det största oppositionspartiet MDC, grips. Han anklagas för uppvigling till våld i offentlig miljö och för att ha gett sitt stöd åt en demonstration som skulle ha ägt rum 31 juli. Sikhala har hållit sig gömd sedan slutet av juli. Den oppositionspolitiker, Jacob Ngarivhume, som uppmanade till protestmarschen är fortfarande frihetsberövad (se 31 juli 2020). Det gäller även journalisten Hopewell Chin'ono. Människorättsjuristen Beatrice Mtetwa som företräder Chin’ono har av en domstol i huvudstaden Harare stängts av från sitt uppdrag.

  • Katolska kyrkan protesterar mot landets styre

   Den inflytelserika katolska kyrkan kritiserar i ett brev det allt hårdare samhällsklimatet. Kyrkan har stort inflytande i landet men brukar inte göra politiska uttalanden. I sitt brev anklagar biskoparna regeringen för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter. Zimbabwes regering avfärdar kritiken och förnekar att landet befinner sig i kris trots att inflationen nu nått över 800 procent. Grannlandet Sydafrika som tidigare har ifrågasatts för sin ”tysta diplomati” gentemot Zimbabwe (se Utrikespolitik och försvar), har de senaste dagarna höjt tonläget, men innan dess väckte Sydafrikas sätt att hantera situationen starka reaktioner när dess sändebud varken träffade oppositionsrepresentanter eller människorättsaktivister utan nöjde sig med regeringens version av samhällskrisens utveckling.

  • Juli

  • Aktivister gripna efter protest mot regeringen

   Författaren Tsitsi Dangarembga grips efter en tvåmanna-demonstration i huvudstaden Harare. Manifestationen hade utlysts av ett mindre oppositionsparti i protest mot korruption inom staten och landets allt djupare ekonomiska kris. Dangarembga och hennes medåtalade anklagas för att bryta mot coronarestriktionerna och för uppvigling till upplopp. Dagen efter släpps aktivisterna mot borgen i väntan på rättegång. Polisen hade förbjudit demonstrationer den 31 juli, på dagen två år efter det senaste valet då president Emmerson Mnangagwa utropades till segrare. Dangarembga och en handfull andra aktivister trotsade förbudet och höll mindre demonstrationer på olika håll runt om i huvudstaden. De senaste dagarna har flera regeringskritiker, bland dem oppositionspolitiker och den grävande journalisten Hopewell Chin'ono, frihetsberövats. Chin'ono anklagas för att försökt störta regeringen. Ett förbud mot folksamlingar på över 50 personer har införts, vilket i praktiken stoppar alla större demonstrationer. Hård kritik har riktats mot Zimbabwe från internationellt håll. Amnesty International har fördömt regeringens ”häxjakt” på aktivister och människorättskämpar. FN har varnat Zimbabwe för att utnyttja coronasituationen för att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter. President Mnangagwa varnar några dagar senare för att de som försöker ”destabilisera” landet kommer att sopas undan.

  • Över halva befolkningen behöver nödhjälp

   FN:s livsmedelsprogram förutspår att 8,6 miljoner (omkring 60 procent av befolkningen) kommer att behöva internationell mathjälp på grund av torka i kombination med den ekonomiska krisen och effekterna av coronapandemin. Världsbanken beräknar att landets ekonomi sjunker med tio procent under 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0