Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe var vid självständigheten 1980 ett relativt välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industrier. Den hyllade frihetshjälten Robert Mugabe blev landets första svarta ledare och han styrde fram till 2017. Under årens gång förvandlades Mugabe till en maktfullkomlig president och när han tvingades avgå från sitt ämbete låg ekonomin i spillror. Åren efter Mugabe har präglats av fortsatt politiskt förtryck och en djup ekonomisk kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • Oppositionen vinner fyllnadsval

   Det nybildade oppositionspartiet CCC (se Januari) vinner 19 av de 28 mandat som står på spel när Zimbabwe håller fyllnadsval till ett antal platser i parlamentet. De olika fyllnadsvalen skulle egentligen ha hållits inom 90 dagar efter det att respektive plats blev vakant men valen har skjutits upp med hänvisning till covid-19-pandemin. Perioden före valen var stökig med många gripanden samt sammandrabbningar mellan anhängare till CCC och regerande Zanu-PF. Våldet resulterade i åtminstone ett dödsoffer. 

  • Januari

  • Nytt oppositionsparti grundas

   Nelson Chamisa, ledare för det största oppositionspartiet MDC-Alliance, meddelar att han grundar ett nytt parti – Medborgarnas förbund för förändring (CCC). Anledningen är att Chamisa hamnat i konflikt med en annan fraktion inom MDC om rätten till partinamnet. 

 • 2021

  • Mars

  • Vicepresidenten avgår efter sexskandal

   Zimbabwes vicepresident, Kembo Mohadi, avgår efter att media publicerat en rad samtal som avslöjar hur vicepresidenten bjudit in gifta kvinnor och studenter för att ha sex med honom. Mohadi förnekar anklagelserna och hävdar att han utsatts för politiskt sabotage.

  • Februari

  • Staten kan konfiskera outnyttjad jordbruksmark

   Regeringen beslutar att jordbruksmark som ligger outnyttjad kan beslagstas av staten för att arrenderas ut till jordlösa, främst yngre zimbabwier. Regeringens popularitet har under coronapandemin stadigt minskat och den nya landpolicyn ses av bedömare som ett försök av president Emmerson Mnangagwa att vinna tillbaka folkets förtroende. Markfrågan i Zimbabwe har under decennier varit en het politisk potatis (se Jordbruk och fiske).

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   Zimbabwe får en donation på 200 000 doser vaccin från Kina och vaccineringen mot virussjukdomen covid-19 inleds i huvudstaden Harare. De första som ska vaccineras är sjukvårdspersonal och personal som arbetar vid landets gränspasseringar.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0