Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe var vid självständigheten 1980 ett relativt välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industrier. Den hyllade frihetshjälten Robert Mugabe blev landets första svarta ledare och han styrde fram till 2017. Under årens gång förvandlades Mugabe till en maktfullkomlig president och när han tvingades avgå från sitt ämbete låg ekonomin i spillror. Åren efter Mugabe har präglats av fortsatt politiskt förtryck och en djup ekonomisk kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Harares borgmästare grips för korruption

   Den nytillträdda borgmästaren i Zimbabwes huvudstad Harare grips, misstänkt för korruption. Borgmästaren, Jacob Mafume, tillhör oppositionspartiet MDC och vann borgmästarvalet i september. MDC, som styrt huvudstaden i över ett decennium, hävdar att anklagelserna är politiskt motiverade och ett sätt för regeringspartiet Zanu-PF att försöka komma över maktpositionen i staden. Mafumes företrädare, även han från MDC, tvingades avgå tidigare i år anklagad för korruption.

  • Guldgrävare fast i rasmassor

   Minst 40 människor fastnar under jord när ett gruvschakt i en nedlagd guldgruva rasar samman. På grund av landets usla ekonomi, höga inflation och massiva arbetslöshet, har småskalig, ofta illegal, utvinning av guld blivit en livlina för många. Guldnäringen sysselsätter knappt 10 procent av befolkningen, enligt organisationen International Crisis Group (ICG) som nyligen släppte en rapport om landets guldindustri. Enligt rapporten smugglas guld till ett värde av 1,5 miljarder amerikanska dollar ut ur landet årligen. En orsak är det centrala uppköpssystem som guldgrävarna inte är nöjda med. För några veckor sedan briserade en smuggelskandal i landet (se 6 november) där flera högt uppsatta personer misstänks vara inblandade. 

  • Journalist gripen för tweet

   Journalisten Hopewell Chin'ono, som tidigare i år greps för uppvigling till våld, är åter frihetsberövad. Anledningen är att han twittrat om en smuggelskandal som briserade i slutet av oktober då ordföranden för förbundet för småskalig gruvbrytning greps på flygplatsen i Harare. I sin väska hade hon sex kilo guld som hon försökte föra ut ur landet. Landets första dam, president Emmerson Mnangagwas fru Auxilia, och parets son Collins, har nämnts i utredningen men förnekar all inblandning. I september frigavs Chin'ono mot borgen (se 3 september 2020). Ett av villkoren för frigivningen var att han inte fick göra inlägg på Twitter. Chin'onos advokater protesterar mot att han, trots att hans sak ännu inte prövats i rätten, placerats i ett fängelse för tungt kriminella. Den 20 november släpps Chin’ono mot borgen.

  • Oktober

  • Gränsvakter griper matsmugglare

   Hundratals zimbabwier grips efter att de korsat gränsen till Sydafrika och försökt smuggla matvaror tillbaka in till Zimbabwe. Sedan de första åren efter millenniskiftet, då matbristen började bli kännbar i Zimbabwe, har den illegala handeln mellan de två länderna blivit en lukrativ affär och en livlina för många. Den 1 oktober öppnade Sydafrika flera internationella gränser som varit stängda sedan 27 mars.

  • September

  • Lärarstrejk när skolor öppnar

   Lärarna går ut i strejk och kräver högre lön samtidigt som skolorna öppnar efter att ha varit stängda i sex månader på grund av coronapandemin. Generalsekreteraren för ett av landets största lärarfack säger att dagens löner inte går att leva på. Inflationen är över 700 procent och för varje månad urholkas värdet av lönerna. Lärare har inte längre råd att skicka sina egna barn till skolan. Tidigare i år strejkade även landets sjuksköterskor mot låga löner och brist på skyddsutrustning. Sjuksköterskor återupptog arbetet i september.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0