Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälpte men som under årens gång förvandlades till en hänsynlös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Korruptionsmisstänkt minister gripen

   Landets hälsominister Obadiah Moyo grips misstänkt för korruption i samband med upphandling av sjukvårdsmateriel som skulle ha använts i kampen mot coronapandemin.

  • Kupprykten förnekas

   Inrikesminister Kazembe Kazembe håller en presskonferens där han förnekar ryktena om en statskupp. Landets högsta militärledning deltar i mötet. Ett särskilt tillsatt säkerhetsråd skyller ”ryktesspridningen” på media, oppositionspolitiker, religiösa ledare, tidigare medlemmar av regeringspartiet och västerländska diplomater. De senaste veckorna har flera politiker från oppositionspartiet MDC gripits, bland annat tre kvinnliga MDC-politiker som i maj misshandlades av polisen (se 15 maj 2020). De åtalas för att ha uppmanat till upplopp. FN:s särskilda sändebud anmodar Zimbabwe att lägga ner åtalet. Några dagar senare åtalas de tre oppositionspolitikerna på nytt, den här gången för att ha ljugit om våldet polisen utsatte dem för. Kvinnorna nekar till anklagelserna. Även ett antal jurister har häktats. Zimbabwe Human Rights Forum har tidigare redovisat en sammanställning på övergrepp som polis- och säkerhetstjänsten har begått under coronanedstängningen. Listan innehåller 245 olika händelser.   

  • Maj

  • Journalister fria mot borgen

   Två journalister som greps  veckan innan släpps mot borgen. De två journalisterna har officiellt åtalats för att bryta mot landets coronarestriktioner. De greps när de intervjuade tre kvinnliga oppositionspolitiker från partiet MDC som misshandlats efter en protestaktion mot landets sätt att hantera coronakrisen (se 15 maj 2020). Arbetsvillkoren för landets reportrar har förvärrats under coronapandemin men en av landets högre domstolar har beordrat polisen att låta journalister rapportera obehindrat under nedstängningen.

  • Kvinnliga oppositionsmedlemmar misshandlade

   Tre kvinnliga ledare från oppositionspartiet MDC Alliance återfinns svårt medtagna strax utanför huvudstaden Harare. De tre tillhör MDC:s ungdomsförbund och hade deltagit i en protestaktion mot regeringen som anklagas för att ha underlåtit att vidta åtgärder för att hjälpa landets fattiga under coronanedstängningen. Efter aktionen greps de kvinnliga aktivisterna av polisen. De vittnar om att de utsatts för svår misshandel och sexuella övergrepp under tiden i polishäktet. EU protesterar mot ”tortyren och förnedringen” och kräver en oberoende undersökning av händelsen. Under president Mnangagwas ledarskap har respekten för mänskliga rättigheter i landet fortsatt att urholkas.

  • Oppositionen bojkottar parlamentet

   Partiledaren för landets största oppositionsparti, MDC Alliance, uppmanar partiets folkvalda att bojkotta parlamentsarbetet. Beslutet fattades i protest mot att parlamentet uteslutit fyra MDC-ledamöter som är nära allierade med MDC Alliance-ledaren Nelson Chamisa. Det pågår sedan länge en segdragen ledarstrid inom partiet mellan MDC Alliance och en betydligt mindre fraktion, MDC-T, som utmanat Chamisas ledarroll i landets domstol. I slutet av mars förkunnade domstolen att valet av Chamisa som partiledare inte gått rätt till utan måste göras om. MDC har sedan partiet grundades 1999 splittrats flera gånger (se Politiskt system).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0