Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälpte men som under årens gång förvandlades till en hänsynlös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Omstridd lag om ägande skrotas

   Den lag som säger att svarta zimbabwier ska äga och kontrollera minst 51 procent av ett bolag inom diamant- och platinabrytning avskaffas. 2018 avskaffades lagen för övriga gruvbolag, som utvinner andra metaller.

 • 2018

  • Juli

  • Mnangagwa omvald till president; sex döda i protester

   Oppositionens förhoppningar om ett regimskifte kommer på skam när det regerande Zanu-PF och president Emmerson Mnangagwa tilldelas segern i parlaments- och presidentvalen. Enligt preliminära resultat får Zanu-PF över 150 av de 210 mandaten i parlamentet och Mnangagwa vinner med drygt 50 procent av rösterna vilket innebär att det inte blir någon andra omgång i presidentvalet. Nelson Chamisa ledare för det största oppositionspartiet MDC hävdar att Zanu-PF och Mnangagwa vunnit genom fusk och säger att MDC ska ta resultatet till domstol.  Valresultatet utlöser oroligheter i huvudstaden Harare och sex människor skjuts ihjäl när soldater sätts in för att kväsa protesterna. 

  • Juni

  • President Mnangagwe undkommer attentat

   Två människor dödas när en handgranat exploderar vid ett partimöte med regerande Zanu-PF. Närmare 50 människor skadas medan president Mnangagwa, som talat vid mötet, undkommer oskadd. Mnangagwa skyller attacken på G40, dvs anhängare till Grace Mugabe, hustru till den avsatte presidenten Robert Mugabe. Innan militären tvingade Mugabe att lämna sin post i november 2017 hoppades G40 att Grace Mugabe skulle få efterträda sin man som president.  

  • Mars

  • Nya anklagelser mot Grace Mugabe

   Statliga medier uppger att polisen är i färd med att undersöka om den avsatte president Robert Mugabes fru Grace gjort sig skyldig till illegal smuggling av elfenben till svarta marknader utomlands. Enligt de underlag som polisen studerar ska Grace Mugabe ha beordrat statliga tjänstemän att ge henne exporttillstånd för elfenben som hon sedan ska ha skickat till Kina, Förenade arabemiraten och USA.   

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Zimbabwe är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0