Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälpte men som under årens gång förvandlades till en hänsynlös och maktfullkomlig ledare. Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • President Mnangagwa manar till tålamod under krisen

   I sitt årliga tal till nationen medger president Mnangagwa att landet går igenom en period av ekonomiska svårigheter och ber sina landsmän vara tålmodiga. Det senaste året har Zimbabwe upplevt den största ekonomiska nedgången på tolv år, skriver nyhetsbyrån AFP. Brist råder på bland annat basvaror, drivmedel och el. I augusti uppgick inflationen till 300 procent. FN:s speciella sändebud för Zimbabwe konstaterade vid ett besök i landet i slutet av september att de politiska, ekonomiska och sociala förhållandena försämrats kraftigt sedan valen sommaren 2018.

  • September

  • Ex-president Mugabe död

   Landets förre president Robert Mugabe avlider, 95 år gammal. Mugabe ledde Zimbabwe med järnhand från 1980 till 2017. Efter en viss tid av diskussion mellan staten och familjen om var han ska jordfästas begravs Mugabe i sin hemby. Det sker i slutet av september. 

  • Augusti

  • Mnangagwas styre kritiseras av Amnesty

   Amnesty International ger president Mnangagwas regering svidande kritik i en rapport. Mnangagwa anklagas för att under sitt första år vid makten skoningslöst och systematiskt ha kränkt de mänskliga rättigheterna. Enligt Amnesty har regeringen under Mnangagwa i ökad grad beskurit yttrandefriheten, mötesrätten och rätten att organisera sig. Rapporten kommer efter dödskjutningar av demonstranter (se 20 juli 2018 och 14 januari 2019), andra fall av våld mot demonstranter och ett stort antal gripanden av oppositionella.

  • Demonstrationer förbjuds

   Polisen förbjuder för tredje gången på mindre än en vecka en demonstration mot de försämrade levnadsvillkoren i landet. De här gången hade en marsch planerats i staden Gweru. Tidigare under veckan har manifestationer förbjudits i huvudstaden Harare och landets andra stad Bulowayo. I Harare trotsade en del demonstranter förbudet och polisen satte in tårgas för att skingra dem som samlats. 12 personer uppges ha skadats och runt 100 gripits. En dryg vecka efter protesten i Harare grips en av oppositionspartiet MDC:s ledare, Amos Chibaya. Han hålls ansvarig för att den olagliga protesten i Harare genomfördes.

  • Korruptionsmisstänkt minister sparkas

   President Mnangagwa avskedar landets turistminister Prisca Mupfumira som står åtalad för sju fall av korruption. Mupfumira greps i juli och är den första i Mnangagwas regering som ställs inför rätta för korruption. Åtalen gäller Mupfumiras tid som välfärdsminister fram till 2017. Då försvann motsvarande 94 miljoner amerikanska dollar från landets pensionsfond.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0