Zimbabwe
Foto: Shutterstock/Ulrich Mueller

Zimbabwe

Zimbabwe var vid självständigheten 1980 ett relativt välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industrier. Den hyllade frihetshjälten Robert Mugabe blev landets första svarta ledare och han styrde fram till 2017. Under årens gång förvandlades Mugabe till en maktfullkomlig president och när han tvingades avgå från sitt ämbete låg ekonomin i spillror. Åren efter Mugabe har präglats av fortsatt politiskt förtryck och en djup ekonomisk kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Vicepresidenten avgår efter sexskandal

   Zimbabwes vicepresident, Kembo Mohadi, avgår efter att media publicerat en rad samtal som avslöjar hur vicepresidenten bjudit in gifta kvinnor och studenter för att ha sex med honom. Mohadi förnekar anklagelserna och hävdar att han utsatts för politiskt sabotage.

  • Februari

  • Staten kan konfiskera outnyttjad jordbruksmark

   Regeringen beslutar att jordbruksmark som ligger outnyttjad kan beslagstas av staten för att arrenderas ut till jordlösa, främst yngre zimbabwier. Regeringens popularitet har under coronapandemin stadigt minskat och den nya landpolicyn ses av bedömare som ett försök av president Emmerson Mnangagwa att vinna tillbaka folkets förtroende. Markfrågan i Zimbabwe har under decennier varit en het politisk potatis (se Jordbruk och fiske).

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   Zimbabwe får en donation på 200 000 doser vaccin från Kina och vaccineringen mot virussjukdomen covid-19 inleds i huvudstaden Harare. De första som ska vaccineras är sjukvårdspersonal och personal som arbetar vid landets gränspasseringar.

  • Nya sanktioner mot regeringsföreträdare

   Storbritannien inför sanktioner mot fyra högt uppsatta zimbabwier som får sina tillgångar frysta och beläggs med reseförbud. Storbritannien håller de fyra ansvariga för 17 demonstranters död i samband med protesterna i landet 2019 (se 14 januari 2019). De antas också ligga bakom beslutet att öppna eld mot civila som protesterade mot valresultatet 2018 då sex personer dödades (se 30 juli 2018). Två står redan på USA:s sanktionslista – säkerhetsminister Owen Ncube och exchefen för presidentgardet, Anselem Sanyatwe.

  • Januari

  • Utrikesministern avlider i covid-19

   Utrikesminister Sibusiso Moyo, dör i sviterna av covid-19. Moyo stod president Emmerson Mnangagwa nära och somliga bedömare såg honom som en möjlig efterträdare. Några dagar senare dör även landets transportminister, Joel Matiza, som en följd av virussjukdomen. Han blir den fjärde ministern att avlida av covid-19. Spridningen av virussjukdomen har tagit ny fart i landet. Hittills har 31 000 smittats och drygt 1 000 zimbabwier dött på grund av corona. Hårda restriktioner har införts och bland annat förhindra zimbabwierna från att utföra traditionella begravningar, något som väcker stor ilska i landet.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0