Somalia
Gatuhandel i Mogadishu under de sista dagarna av fastemånaden ramadan i maj 2020. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Regeringen förbjuder namnet al-Shabaab

   Departementet för religiösa affärer förbjuder användningen av namnet al-Shabaab- Istället uppmanas alla att använda ordet Khawarij, som betyder "avvikande sekt". Alla muslimska präster förbjuds också att ha kontakt med den militanta islamistiska gruppen.

  • Oktober

  • Minst 120 döda i attentat i Mogadishu

   Minst 120 människor dödas och omkring 300 skadas i ett terrorattentat i Mogadishu. President Hassan Sheikh Mohamud vädjar om hjälp från omvärlden för att ta hand om de skadade. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab tar på sig dådet, som äger rum i samma vägkorsning som ett tidigare dåd 2017, vilket krävde minst 500 liv. Dagens attentat, med två bilbomber som utöstes med några minuters mellanrum, var riktat mot det somaliska utbildningsdepartementet.

  • Individer svartlistas av USA för stöd till al-Shabaab

   USA svartlistar flera individer i Somalia som man anklagar för att finansiera och på andra sätt bistå al-Shabaab. Enligt USA tillhör de ett nätverk som smugglar vapen till den militanta islamistgruppen.

  • Handlare hotas av sanktioner – om de betalar "skatt" till al-Shabaab

   Näringsidkare som låter sig utpressas och betalar "skatt" till al-Shabaab eller på andra sätt "samarbetar" med den militanta islamistgruppen riskerar att förlora sina näringstillstånd, deras tillgångar kan tas i beslag och de kan bli föremål för andra sanktioner. Det är en del av den nya somaliska regeringens hårdare linje mot al-Shabaab. Den har redan inlett en militär offensiv mot den och har också aviserat tillslag mot medier som publicerar material som publicerar al-Shabaabs propaganda. Enligt den somaliska tankesmedjan Hiraal Institute får al-Shabaab in omkring 15 miljoner dollar i "skatt" varje månad. I början av november läggs ytterligare åtta individer och ett företag till på listan. De tillhör ett närverk som smugglar vapen från Iran och Jemen till grupper som al-Shabaab och Islamiska staten (IS) i Somalia.

  • Högt uppsatt islamistledare dödas

   Abdullahi Nadir, en högt uppsatt ledare i den militanta islamiströrelsen al-Shabaab dödas i en drönarattack i byn Haramka i Jubaland i söder. Enligt den somaliska regeringen dödades han i en gemensam operation mellan Somalias armé och utländska partners. Några dagar senare dödas minst 30 människor, bland annat flera högt uppsatta regionala företrädare, av al-Shabaab i ett sprängattentat i staden Beledweyne. Det spekuleras om att det handlar om en hämndaktion efter Nadirs död.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0