Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • USA svartlistar al-Shabaab-ledare

   USA sätter upp två ledare för den somaliska islamistgruppen al-Shabaab på sin särskilda terrorlista på grund av deras inblandning i ett attentat i Kenya i januari 2020, där tre amerikaner dödades (se Januari 2020). Det är Maalim Ayman, ledare för Jaysh Ayman, en elitenhet inom islamistmilisen, och Abdullahi Osman Mohamed, expert på sprängämnen och ansvarig för al-Shabaabs medier. Dådet i januari var första gången al-Shabaab angrep en amerikansk bas. Samma dag dödas fem människor, flera av dem poliser, och tio skadas i ett självmordsattentat mot en restaurang i Mogadishu. al-Shabaab tar på sig dådet.

  • Oktober

  • Rapport: al-Shabaab får in mer i skatt än regeringen

   Den militanta islamistgruppen al-Shabaab driver in större summor i "skatt" från befolkningen än den somaliska regeringen. Över hälften av pengarna kommer från huvudstaden Mogadishu, enligt en rapport från forskningsinstitutet Hiraal. En del företagare betalar "skatt" både till regeringen och al-Shabaab. På landsbygden sker skatteindrivningen ofta med brutala metoder, där människor betalar "skatterna" för att inte riskera att dödas eller utsättas för andra repressalier. Företagen betalar skatterna månadsvis eller motsvarande 2,5 procent av vinsten en gång om året (zakat). al-Shabaab driver också in importavgifter från varor som förs in i landet via hamnen i Mogadishu.

  • Ny regering klar

   Premiärminister Mohamed Hussein Roble utser sin nya regering som består av en biträdande premiärminister och 26 andra ministrar, varav fyra är kvinnor. Till det kommer 17 statssekreterare och 26 viceministrar. Regeringen kan tillträda efter att ha godkänts av parlamentet den 24 oktober.

  • Minst tio dödas i bakhåll

   Minst tio somaliska soldater, inklusive deras befälhavare, dödas i ett bakhåll och flera skadas i ett bakhåll vid en by nära staden Afgoye, cirka tre mil från huvudstaden Mogadishu, enligt uppgifter från militären. Den hårdföra islamistmilisen al-Shabaab tar på sig dådet och hävdar att 24 soldater har dödats och 32 har skadats.

  • September

  • Valplan klar, ny premiärminister utsedd

   President Mohamed Abdullahi Mohamed utser Mohamed Hussein Roble, en svenskutbildad civilingenjör, till ny premiärminister. Han har tidigare arbetat för Internationella arbetsorganisationen ILO. Meningen är att han ska leda en övergångsregering tills val kan hållas. Bara några timmar innan har presidenten och fem delstatsledare enats om att hålla indirekta val till parlamentet och att förberedelserna för detta ska inledas den 1 november. Det sittande parlamentets mandat går ut den 27 december. Överenskommelsen går ut på att företrädare för äldste, civilsamhället och regionala styren ska enas om 101 ledamöter för varje delstat. Dessa ska senare välja ett nytt parlament, som i sin tur ska välja president. Det blir därmed inte det allmänna val som tidigare planerats och det ser ut som om klanerna kommer att kunna behålla sitt inflytande över politiken och att de nya partier som bildats inte kommer att få någon framträdande plats. Valkommissionärer ska utses av både den federala regeringen och delstatsstyrena. Representanter för Somaliland, som utropade sig som självständigt 1991, kommer att utses i Mogadishu. Parterna är också överens om att kvinnor ska få 30 procent av platserna i parlamentets båda kamrar. En liknande valplan lades fram i augusti, men då sade ledarna från Jubaland och Puntland nej till den. Robles företrädare Hassan Ali Khaire tvingades avgå efter en maktstrid med presidenten som handlade om planerade allmänna val skulle kunna hållas i början av 2021 eller inte (se Juli 2020).  Samtidigt som valplanen presenteras är det tydligt att den militanta extremistgruppen al-Shabaab trappat upp sina aktiviteter. Under den senaste veckan har 10-tals människor dödats i olika attentat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0