Somalia
Gatuhandel i Mogadishu under de sista dagarna av fastemånaden ramadan i maj 2020. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Filmvisning i Mogadishu, för första gången på 30 år

   För första gången sedan 1991 visas film offentligt i Somalia. Det är två kortfilmer av den somaliska regissören Ibrahim CM som står på programmet i Nationalteatern i Mogadishu. Säkerhetspådraget var stort, på grund av hot från den militanta islamistgruppen al-Shabaab. Teatern, byggd 1967, renoverades och öppnades på nytt 2012, efter att ha hållits stängd under inbördeskriget. Kort efter öppnandet då utsattes teatern för ett attentat och fick stora skador. Den öppnades på nytt 2020. På 1970- och 1980-talen visades film här, men det bjöds även på teaterföreställningar, konserter och dansuppvisningar.

  • Premiärminister Roble fråntas befogenheter

   Maktkampen mellan president Mohamed Abdullahi Mohamed (oftast kallad Farmaajo) och premiärminister Mohamed Hussein Roble fortsätter, då Farmaajo tar ifrån Roble en del av hans befogenheter, bland annat att utse och avskeda regeringstjänstemän. Roble säger att han inte kommer att lyda presidentordern då den strider mot författningen. Presidenten har också tillsatt en utredning av vad som har hänt den unga agent som försvann i juni och som tror att vara död (se 8 september 2021). Farmaajo riktar också kritik mot grannlandet Djibouti för att ha tagit hans rådgivare, Fahad Yasin, den tidigare kontroversielle chefen för den somaliska underrättelsetjänsten, i förvar. Han anklagar grannlandet för att ha blandat sig i Somalias affärer. Djiboutis utrikesminister Mahmoud Ali Youssouf förnekar att det ligger något i anklagelserna och säger att det handlar om ett turkiskt plan som fått tekniska problem och att det inte hade tillstånd att landa i Somalia och att passagerarna därför fått återvända till Istanbul.

  • "Politisk konflikt påverkar inte parlamentsvalet"

   Den infekterade politiska konflikten mellan Somalias president och premiärminister kommer inte att påverka valprocessen. Det säger premiärminister Mohamed Hussein Roble, som också är den som håller i valet, till de FN-diplomater som besöker landet. Det betyder att det indirekta valet till parlamentets underhus ska hållas som planerat mellan 1 oktober och 25 november. Veckan innan uppmanade FN:s stödinsats i Somalia de två ledarna att sluta bråka och istället koncentrera sig på valet.

  • Försvinnande förvärrar politisk konflikt

   Omständigheterna kring kidnappningen och ett förmodat mordet på en ung kvinna, Ikran Tahlil, som arbetade för den somaliska säkerhetstjänsten Nisa i juni har spätt på motsättningarna mellan president Mohamed Abdullahi Mohamed (oftast kallad Farmaajo) och hans premiärminister Mohamed Hussein Roble. Bägge anklagar den andre för maktmissbruk. Det hela utlöstes av att Nisa i en rapport anklagade al-Shabaab för att ligga bakom kidnappningen och Ikran Tahlils död, vilket den militanta islamistgruppen tillbakavisade (något den sällan gör), samtidigt som hennes familj anklagade Nisa för att ligga bakom hennes försvinnande. Premiärminister Roble valde då att stänga av Nisa:s chef, Fahad Yasin, som har nära band till Farmaajo, och utsåg Bashir Mohamed Jama, som är kritisk till Farmaajo, till ny tillförordnad chef, något presidenten hävdade stred mot författningen. Han utsåg därefter en tredje man, Yasin Abdullahi Mohamed, till ny Nisa-chef. En post som denne nu tillträder. Farmaajo har dessförinnan utsett den kontroversielle Fahad Yasin till sin personliga säkerhetsrådgivare. Konflikten trappas upp ytterligare då Roble sent på kvällen utnämner Abdullahi Mohamed Nur till ny chef för säkerhetsdepartementet, som Nisa sorterar under. Rapporter kommer om att militära enheter lojala med presidenten placerats utanför Nisas lokaler i Mogadishu. Samtidigt har journalister som arbetar för statliga medier uppmanats att inte sända några meddelanden från presidenten. Utländska aktörer gör sitt för att sänka den politiska temperaturen och har uppmanat både presidenten och premiärministern att koncentrera sig på att genomföra de planerade valen.

  • Nya datum för parlamentsvalet

   Valet till parlamentets underhus ser nu ut att vara klart först november, istället för som tidigare sagt avlutas den här veckan. Det betyder att en ny president inte som planerat kan utses den 10 oktober. Enligt en tidtabell som presenteras av en  valkommission ska underhusets ledamöter utses av äldste mellan 1 oktober och 20 november. Inget sägs dock om när presidentvalet ska hållas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0