Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Minst 16 döda i islamistdåd

   Somalia skakas av flera attentat. I Mogadishu dödas minst åtta civila och 16 skadas när en bilbomb exploderar i närheten av parlamentet. Säkerhetstjänsten uppger att man stoppat ett annat bilbombsattentat i den somaliska huvudstaden genom att skjuta ihjäl den person som kör bilen. I södra Somalia, nära gränsen till Kenya, riktas ett annat dåd mot en transport av elva kenyanska poliser. Minst åtta av dem ska ha dödats när en vägbomb exploderade, enligt lokala källor. Den islamistiska gruppen al-Shabaab har tagit på sig samtliga dåd.

  • Över två miljoner somalier hotas av svält

   FN varnar på nytt för svår hungersnöd i Somalia efter den svåraste torkan i landet på 35 år. FN har utlovat katastrofhjälp på 45 miljoner dollar till vatten, livsmedel och annan humanitär hjälp till Somalia, men också andra torkdrabbade områden i norra Kenya och delar av Etiopien. Merparten av pengarna ska gå till Somalia, där FN beräknar att över två miljoner människor kommer att befinna sig i akut hungersnöd i september, vilket är en ökning med 40 procent sedan början av året. Ytterligare över tre miljoner somalier väntas ha otillräckligt med föda. Den nederbörd som fallit under regnperioden i april och juni har varit otillräcklig. Dessutom kom mindre regn än vanligt under hösten 2018.

  • Maj

  • FN minskar Amisoms truppstyrka

   FN:s säkerhetsråd har beslutat att minska den regionala fredsstyrkan Amisom med 1 000 man, trots en ökning av antalet attentat i Mogadishu. Men det lämnas en öppning för att beslutet ska omprövas om våldet tilltar ytterligare. I februari 2019, då Amisoms mandat förlängdes i ytterligare ett år, bestod styrkan av drygt 19 000 man.

  • Amerikansk ex-diplomat tar över som FN-sändebud

   En amerikansk före detta diplomat, James Swan, tar över posten som FN:s särskilda sändebud i Somalia. Han ersätter Nicholas Haysom som tvingades lämna sin post i januari efter att den somaliska regeringen hade anklagat honom för att blanda sig i landets inre angelägenheter (se Januari 2019).

  • Torka orsaker hungersnöd i Somalia

   Svår torka har lett till att nästan två miljoner somalier är i akut behov av mathjälp, enligt hjälporganisationen Norska flyktingrådet. Hundratusentals barn lider redan av undernäring och många människor har lämnat sina hem på landsbygden för att söka efter mat. Liknande uppgifter kommer också från FN som befarar att antalet utsatta kommer att öka med en halv miljon fram till juli månad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0