Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är ett av de mest krigsdrabbade. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna Somalia en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralregering. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga övergångsstyren har slagit hårt mot civilbefolkningen. Den somaliska regeringen är helt beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. Islamistmilisen al-Shabaab fortsätter att bekämpa regeringen i Mogadishu med våld.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Gränstvist skapar spänningar mellan Somalia och Kenya

   En gränstvist mellan Somalia och Kenya om ett havsområde på motsvarande 100 000 kvadratkilometer som tros vara rikt på olja och gas skapar spänningar mellan länderna. Det sker sedan Kenya anklagat Somalia för att i början av februari ha auktionerat ut olje- och gasrättigheter i det omtvistade området. Den somaliska regeringen hävdar att anklagelserna är felaktiga men Kenya kallar hem sin ambassadör från Mogadishu för "konsultationer" och uppmanar Somalias ambassadör att lämna landet.  2014 vände sig Somalia till  Internationella domstolen (ICJ) i Haag i Nederländerna för att få ärendet avgjort, sedan samtal om gränsen brutit samman. Tvisten leder till att ett antal khathandlare i Somalia slutar att köpa drogen från Kenya. Enligt BBC importerar Somalia omkring 50 ton khat om dagen.

  • Tio människor dödas i nya attentat

   Nio människor dödas i ett bilbomtsattentat mot Hamarweynemarknaden i Mogadishu. Tidigare samma dag skjuts den maltesiska chefen för hamnen i Bossasso ihjäl. Den militanta milisen al-Shabaab tar på sig bägge dåden.

  • Januari

  • Över 50 döda i amerikanska flygräder

   USA säger sig ha dödat 52 personer medlemmar av al-Shabaab i ännu en flygräd. Enligt USA:s militärkommando Africom sker detta i samband med att islamistgruppen angripit en militärförläggning  i Bulogagdud med tunga vapen och sprängämnen. Enligt källor i närbelägna byar plundrar al-Shabaab förläggningen och stjäl ett militärfordon. Sex soldater ska ha dödats under attacken, medan två omkom i minexplosioner efter att militär återtagit basen.

  • Tiotals dödas i amerikanska flygräder

   USA har genomfört flera lufträder i Somalia den 6 till 8 januari och dödat 16 jihadister, enligt USA:s militärkommando Africom. Ytterligare en flygräd, där tio al-Shabaab-medlemmar dödades ska ha utförts den 2 januari.

  • Said Abdullahi Deni ny president i Puntland

   Parlamentet i regionen Puntland utser affärsmannen Said Abdullahi Deni till ny president för en mandatperiod på fem år. Valet hålls i tre omgångar och Deni har från början 20 motkandidater, bland andra den sittande presidenten Abdiweli Mohamed Ali Gaas. Samtliga besegrade kandidater gratulerar Deni till segern. De 66 medlemmarna i Puntlands parlament, varav en kvinna, utses av klanäldste.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0