Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Minst 26 döda i attentat i Kismayo

   Minst 26 människor dödas i ett attentat mot ett hotell i hamnstaden Kismayo, där  äldste och påolitiker från regionen samlats för att diskutera de kommande delstatsvalen i Jubaland. Dådet inleds med ett självmordsattentat utanför hotellet som sedan angrips av tre beväpnade män. Ett av dödsoffren är en kandidat som skulle ha ställt upp i det regionala presidentvalet, Bland de döda finns även två journalister och en anställd vid FN:s organ för migration IOM. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab tar på sig dådet.

  • Tre al-Shabaab-medlemmar avrättas för bombdåd

   Somalia avrättar tre medlemmar av den militanta islamistgruppen al-Shabaab för deras inblandning i ett bombattentat mot ett hotell i Mogadishu 2017, där 18 människor dödades och 47 människor skadades.

  • Somalia bryter kontakterna med Guinea

   Somalia bryter de diplomatiska förbindelserna med Guinea sedan en delegation från Somaliland besökt det västafrikanska landet under ledning av president Muse Bihi Abdi. Somaliland utropade sig som en självständig stat 1991 men har inte erkänts av något annat land. Vid besöker i Guinea ska den somaliländska delegationen, enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP, ha diskuterat planer på att upprätta diplomatiska relationer.

  • Juni

  • Minst 16 döda i islamistdåd

   Somalia skakas av flera attentat. I Mogadishu dödas minst åtta civila och 16 skadas när en bilbomb exploderar i närheten av parlamentet. Säkerhetstjänsten uppger att man stoppat ett annat bilbombsattentat i den somaliska huvudstaden genom att skjuta ihjäl den person som kör bilen. I södra Somalia, nära gränsen till Kenya, riktas ett annat dåd mot en transport av elva kenyanska poliser. Minst åtta av dem ska ha dödats när en vägbomb exploderade, enligt lokala källor. Den islamistiska gruppen al-Shabaab har tagit på sig samtliga dåd.

  • Över två miljoner somalier hotas av svält

   FN varnar på nytt för svår hungersnöd i Somalia efter den svåraste torkan i landet på 35 år. FN har utlovat katastrofhjälp på 45 miljoner dollar till vatten, livsmedel och annan humanitär hjälp till Somalia, men också andra torkdrabbade områden i norra Kenya och delar av Etiopien. Merparten av pengarna ska gå till Somalia, där FN beräknar att över två miljoner människor kommer att befinna sig i akut hungersnöd i september, vilket är en ökning med 40 procent sedan början av året. Ytterligare över tre miljoner somalier väntas ha otillräckligt med föda. Den nederbörd som fallit under regnperioden i april och juni har varit otillräcklig. Dessutom kom mindre regn än vanligt under hösten 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0