Somalia
Gatuhandel i Mogadishu under de sista dagarna av fastemånaden ramadan i maj 2020. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Kenyanskt flygförbud hävs

   Kenya häver det förbud mot direktflyg till Somalia som infördes i maj (se Maj 2021). Det kenyanska utrikesdepartementet hoppas att detta ska vara ett steg mot en normalisering av de diplomatiska förbindelserna mellan länderna. Några dagar senare ber Somalias utrikesminister Abdirizak Mohamed Kenya att åter öppna sin ambassad i Mogadishu, något som Nairobi säger att man ska göra.

  • Oppositionen vinner i Somaliland

   Det blir oppositionen som segrar i parlamentsvalet i Somaliland. Waddanipartiet vinner 31 mandat, ett mer än det styrande Freds-, enhets- och utvecklingspartiet (Kulmiye), medan det tredje partiet Rättvise- och utvecklingspartiet (Ururka Caddaalada iyo Daryeelka, Ucid) erhåller 20 mandat (se även 31 maj 2021). Efter valet aviserar Waddanipartiet och Ucid att de har bildat en allians, som därmed får egen majoritet i parlamentets underhus. De två partierna vinner tillsammans en majoritet av platserna i de lokalval som hölls samtidigt, där Waddanipartiet får 79 platser, Ucid 48 och Kulmiye 93. Valresultatet innebär att president Muse Bihi Abdi från Kulmiyepartiet inte kommer att få samma handlingsutrymme som tidigare.

  • Maj

  • Somaliland går till val

   Idag går Somaliland till parlamentsval för första gången sedan 2005. Samtidigt hålls även lokala val. Över en miljon somaliländare har registrerat sig för att rösta i valen. Den här gången får även 15-åringar rösta i valen. Precis som i det förra parlamentsvalet får bara tre partier delta: Freds-, enhets- och utvecklingspartiet (Kulmiye), Rättvise- och utvecklingspartiet (Ururka Caddaalada iyo Daryeelka, Ucid) och Waddanipartiet. De somaliländska ledarna hoppas att ett väl genomfört demokratiskt val ska föra Somaliland ett steg närmare ett godkännande från omvärlden. Inför valet har dock fem oppositionskandidater gripits och myndigheterna har ingripit mot medier; journalister har gripits och utsatts för trakasserier. 

  • "Parlamentsval ska hållas inom 60 dagar"

   Den somaliska regeringen aviserar att landet ska hålla parlaments- och presidentval inom 60 dagar. Det exakta datumet är dock inte fastställt än. Det sker efter överläggningar mellan premiärminister Mohamed Hussein Roble och ledarna för landets fem delstater delstater samt Benadir-regionen som undertecknar ett nytt valavtal. Det kommer att vara ett indirekt val, enligt de principer som parterna kom överens om i höstas (se September 2020). Även tre av de främsta presidentkandidaterna  Hassan Shiekh Mohamud, Sharif Sheikh Ahmed och den sittande presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed har deltagit i samtalen.

  • Nya valsamtal hålls i Mogadishu

   Somaliska ledare samlas, tre dagar senare än planerat, i ett tält utanför flygplatsen i Mogadishu för nya samtal för att få till stånd val till parlamentets bägge kamrar. Premiärminister Mohamed Hussein Roble ska överlägga med presidenterna från fem delstater och Mogadishus borgmästare. Den 25 maj säger utrikesminister Mohamed Abdirizak att parterna i princip har kommit överens, men han säger ingenting om  något eventuellt datum för valet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0