Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Valplan klar, ny premiärminister utsedd

   President Mohamed Abdullahi Mohamed utser Mohamed Hussein Roble, en svenskutbildad civilingenjör, till ny premiärminister. Han har tidigare arbetat för Internationella arbetsorganisationen ILO. Meningen är att han ska leda en övergångsregering tills val kan hållas. Bara några timmar innan har presidenten och fem delstatsledare enats om att hålla indirekta val till parlamentet och att förberedelserna för detta ska inledas den 1 november. Det sittande parlamentets mandat går ut den 27 december. Överenskommelsen går ut på att företrädare för äldste, civilsamhället och regionala styren ska enas om 101 ledamöter för varje delstat. Dessa ska senare välja ett nytt parlament, som i sin tur ska välja president. Det blir därmed inte det allmänna val som tidigare planerats och det ser ut som om klanerna kommer att kunna behålla sitt inflytande över politiken och att de nya partier som bildats inte kommer att få någon framträdande plats. Valkommissionärer ska utses av både den federala regeringen och delstatsstyrena. Representanter för Somaliland, som utropade sig som självständigt 1991, kommer att utses i Mogadishu. Parterna är också överens om att kvinnor ska få 30 procent av platserna i parlamentets båda kamrar. En liknande valplan lades fram i augusti, men då sade ledarna från Jubaland och Puntland nej till den. Robles företrädare Hassan Ali Khaire tvingades avgå efter en maktstrid med presidenten som handlade om planerade allmänna val skulle kunna hållas i början av 2021 eller inte (se Juli 2020).  Samtidigt som valplanen presenteras är det tydligt att den militanta extremistgruppen al-Shabaab trappat upp sina aktiviteter. Under den senaste veckan har 10-tals människor dödats i olika attentat.

  • Somaliland öppnar representationskontor i Taiwan

   Somaliland öppnar ett representationskontor i Taiwan. Några veckor tidigare gjorde Taiwan samma sak i Somaliland. Det är ännu ett tecken på närmare förbindelser mellan de två de-facto-staterna (se även Juli 2020). Såväl Kina som Somalia protesterar mot detta.

  • Augusti

  • Över 20 döda i två självmordsdåd

   Minst 16 människor, varav fem gärningsmän, dödas på söndagen i ett självmordsattentat mot ett hotell i Mogadishu. Dagen efter kräver ett likande dåd fem soldaters liv.

  • Piratgisslan fri efter fem år

   Tre iranska fiskare som har hållits som gisslan av pirater i Somalia i fem år återfår friheten. Deras fartyg togs över av sjörövare i mars 2015. Enligt organisationen Hostage Support Programme (HSP) i Nairobi var de tre iranierna de sista som hölls som gisslan av somaliska sjörövare. HSP, som haft del i förhandlingarna, ser frigivningen som slutet på en tioårig epok med kidnappningar till sjöss. Sammanlagt har fler än 2 300 sjömän upplevt fångenskap i Somalia, antingen ombord på sina fartyg eller förda i land. Frigivningen innebär däremot inte slutet på osämja om fisket mellan Somalia och Iran. Besättningar från Iran anklagas för att fiska olagligt i somaliska vatten.

  • Juli

  • Premiärminister Khaire förlorar misstroendevotum

   Premiärminister Hassan Ali Khaire förlorar en misstroendeomröstning i parlamentet. 170 ledamöter röstar för beslutet, åtta emot. Ledamöterna uppmanar president Mohamed Abdullahi Mohamed att utse en ny regeringschef.  Det har pågått en maktstrid mellan Hassan Ali Khaire och presidenten som till viss del har handlat om huruvida de val som planerats till februari 2021 ska kunna hållas eller inte. Premiärministern har förordat att valen ska genomföras, medan presidenten vill att de ska skjutas upp. Presidentens anhängare har kritiserat premiärministern för att inte ha gjort mer för att förbättra säkerheten i landet. Mahdi Mohamed Guled utses som tillförordnad regeringschef.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0