Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2019

    • December

    • USA dödar "fyra terrorister" i flygräder

      Amerikansk militär säger sig ha dödat "fyra terrorister" från al-Shabaab i tre riktade flygräder. Räderna sker som svar på attentatet i Mogadishu dagen innan.

    • Minst 79 döda i attentat i Mogadishu

      Minst 79 människor dödas i ett bilbombsattentat i morgonrusningen i Mogadishu. Minst 16 av offren är universitetsstudenter, men 17 poliser och två turkiska ingenjörer dödas också. Enligt obekräftade rapporter har dessutom över 100 människor skadats svårt. Turkiet skickar senare ett plan för att evakuera minst 15 svårt skadade somalier för vård. Turkiet skickar även 24 läkare och annan vårdpersonal för att de ska kunna hjälpa till på plats. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet, men misstankarna riktas mot den militanta islamistgruppen al-Shabaab.

    • Översvämningar och gräshoppssvärmar drabbar Somalia

      Somalia har drabbats av en invasion av gräshoppor något som slagit hårt mot odlingar och betesmarker. Det drabbat ett land där det redan råder matbrist, och som tidigare under året har drabbats hårt av både torka och svåra skyfall med efterföljande översvämningar vilka gjort omkring 180 000 människor hemlösa. Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO förstör en gräshoppssvärm i genomsnitt livsmedel som skulle kunna räcka till för att föda 2 500 människor under ett helt år.

    • Fem döda i attentat mot militärbas

      Fyra civila och en soldat dödas då tiotals medlemmar av den militanta islamistgruppen al-Shabaab angriper en militärbas, Hilweyne, drygt två mil från Mogadishu. Under en period tar attentatsmännen kontroll över basen innan de drar sig tillbaka på nytt. Bland dödsoffren finns två kvinnor som brukar sälja mat och andra förnödenheter till basen.

    • Flera döda i attentat mot hotell i Mogadishu

      Minst tre civila och två soldater dödas då den militanta islamistgruppen al-Shabaab genomför ett attentat mot ett hotell i Mogadishu, alldeles i närheten av presidentpalatset. Två av attentatsmännen dödas utanför hotellet, medan ytterligare tre tar sig in i det. 82 personer evakueras innan somaliska säkerhetsstyrkor tagit full kontroll över hotellet och samtliga attentatsmän dödats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0