Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Kriser slår mot Somalias ekonomi

   Somalias ekonomiska problem växer, och prognoser tyder på att BNP kommer att falla med två procent 2020. Som på andra håll i världen slår coronakrisen mot landets ekonomi, tillsammans med svår torka, bristen på säkerhet och minskande skatteintäkter. Somalia kommer även i fortsättningen att vara starkt beroende av stöd utifrån och de pengar som somalier utomlands skickar till släktningar i hemlandet. Bedömare tror dock att både biståndet och remissorna kommer att minska på grund av den pågående krisen.

  • Sex döda i attentat i Baidoa

   Sex människor dödas i ett bombattentat mot en restaurang i staden Baidoa. Samma dag skadas sju människor i ett självmordsattentat i hamnen i Mogadishu. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab tar på sig bägge dåden.

  • Somaliland närmar sig Taiwan

   Taiwan kommer att öppna ett representationskontor i Somaliland. Det är ännu ett tecken på närmare förbindelser mellan de två de-facto-staterna. Redan i februari kom Somaliland och Taiwan överens om att samarbeta om jordbruk, gruvdrift och hälsa. Den somaliländske presidenten Muse Bihi Abdi säger att Somaliland, som utropade sig som en självständig stat 1991 men som inte har erkänts av någon annan stat, ska öppna ett liknande kontor i Taiwan.

  • Somalia anklagar Iran för illegalt fiske

   Somalia riktar en formell anklagelse till Iran för illegalt fiske av tonfisk i somaliska vatten. Enligt somaliska myndigheter har man via satellit kunnat upptäcka ett 100-tal iransk-flaggade fiskebåtar. Somalia säger att man nu ska söka ersättning för detta från Iran. Somalia avbröt sina diplomatiska förbindelser med Iran, kort efter att Saudiarabien hade gjort det. Även Pakistan har pekats ut för illegalt fiske i somaliska vatten.

  • Juni

  • Soldater protesterar mot uteblivna löner

   Somaliska soldater blockerar trafiken i delar av Mogadishu i protest mot att de inte har fått ut sina löner. En del av dem säger att de inte har fått några pengar på ett år. Somalisk TV visar bilder av hur soldaterna stoppar fordon från Afrikanska unionens styrka i landet, Amison. Enligt en del medieuppgifter har de protesterande soldaterna deltagit i en kampanj mot den militanta islamistgruppen al-Shabaab i delstaten Shabelle. Under helgen genomförs dessutom två attentat. I Bacadweyn, i mellersta Somalia, dödas tre soldater i ett självmordsattentat. Dådet utförs av tre män i en bil som utlöser bomben efter att ha vägrat att stanna vid en vägspärr. I Wanlaweyn, cirka nio mil nordväst om Mogadishu, dödas fyra människor, både civilpersoner och soldater, när två bomber exploderar utanför en militärs bostad i staden. al-Shabaab tar på sig ett av attentaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0