Somalia
Gatuhandel i Mogadishu under de sista dagarna av fastemånaden ramadan i maj 2020. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Strider i Mogadishu inför planerad oppositionsprotest

   Oppositionens planer på en stor protest mot president Mohamed Abdullahi Mohamed, vanligtvis kallad Farmaajo, i Mogadishu leder till att spänningarna i huvudstaden stiger ytterligare. Strider bryter ut i närheten av presidentpalatset mellan säkerhetsstyrkor och miliser som tillhör två oppositionsledare, de före detta presidenterna Sharif Sheikh Ahmed och Hassan Sheikh Mohamud. Parterna ger motstridiga uppgifter om vad som utlöst striderna. Regeringen, som dagen innan förbjudit alla demonstrationer, beslutar att blockera alla vägar in till Mogadishu. Minst åtta människor dödas i våldsamheterna. Samtalen om hur man ska lösa valkrisen rapporteras ha kört fast. Oppositionen kräver att presidenten ska avgå, då hans mandat löpte ut den 8 februari, medan Mohamed Abdullahi Mohamed och regeringen säger att den har rätt att sitta kvar tills val har hållits, något som också godkänts av parlamentet, vars mandat dock löpte ut i slutet av 2020.

  • Nya samtal för att lösa valkrisen aviseras

   I ett försök att häva valkrisen bjuder president Mohamed Abdullahi Mohamed in delstatsledarna för nya samtal i Garowe i Puntland den 15 februari. Det sker samtidigt som FN:s säkerhetsråd manar somaliska ledare att försöka komma överens och hålla val så snabbt som möjligt. 

  • Somalias politiska kris förvärras

   En allians av oppositionspolitiker markerar nu mot president Mohamed Abdullahi Mohamed, vars mandat formellt löpte ut den 8 februari, och säger att de inte längre erkänner hans auktoritet. De säger att de inte kommer att godkänna någon förlängning av presidentens mandat och föreslår nu att ett nytt nationellt råd, som består av parlamentsledamöter (vars mandat löpte ut i slutet av 2020), oppositionsledare och företrädare för civilsamhället. Även ledare i delstaterna Jubaland och Puntland säger att de inte längre erkänner presidenten. FN:s säkerhetsråd kommer att mötas för att diskutera krisen i Somalia, på begäran från Storbritannien.

  • Ingen lösning på Somalias valkris

   Samtalen för att lösa valkrisen avslutas utan att någon uppgörelse sluts. Det betyder att presidentens och regeringens mandat hinner löpa ut innan något nytt parlamentsval kan hållas (mandaten för parlamentets bägge kamrar löpte ut redan i december 2020). President Mohamed Abdullahi Mohamed menar att han och regeringen varit beredda på omfattande kompromisser men att det inte han hjälpt. Han lägger skulden hos delstaterna Puntland och Jubaland, men också utländska makter (han nämner inte Kenya, men det är tydligt att det är det han menar). Jubalands ledare Ahmed Madobe, som har nära band till Kenya, lägger å sin sida hela ansvaret för misslyckandet på presidenten.

  • Samtal inleds för att lösa valkris

   Nya samtal har inletts i Dusamareb, ett 40-tal mil norr om Mogadishu, för att bryta dödläget kring det försenade parlamentsvalet i Somalia, som egentligen skulle ha hållits i december 2020 (se December 2020). Redan nu ser det dock ut som om parlamentets val av president, som enligt planerna ska hållas den 8 februari, kommer att få skjutas upp.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0