Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Amnesty kritiserar USA:s drönarattacker

   Amnesty kritiserar på nytt USA för att civila somalier dödats i amerikanska drönarattacker (se Mars 2019). Det gäller en räd den 18 mars 2019, där tre bönder som saknade band till al-Shabaab dödades. USA hävdade då att man dödat tre medlemmar av al-Shabaab. Våren 2019 lovade det amerikanska militärkommandot Africom att utreda Amnestys uppgifter, men det har inte skett. Inga försök har heller gjorts för att kontakta männens anhöriga. Från 2017, men framför allt i år, har antalet drönarattacker ökat påtagligt. 2019 är också ett av de år där flest människor har dödats i al-Shabaabs terrordåd, omkring 1 200. Läs mer om det här (artikel på engelska från BBC).

  • September

  • Islamister genomför attentat mot USA:s specialstyrkor

   Den militanta islamistgruppen al-Shabaab riktar ett självmordsattentat mot en bas där amerikanska specialstyrkor utbildar somalisk militär. Utanför basen som är belägen vid militärflygplatsen Baledogle, i regionen Nedre Shabelle, omkring tio mil väster om  Mogadishu, sprängs två bilbomber. Detta följs av en attack där ett okänt antal beväpnade milismänangriper basen. Enligt al-Shabaab-trogna medier dödas 121 amerikanska soldater, något som förnekas av USA, som å sin sida säger att tio milsmän dödats och att ett av al-Shabaabs fordon förstörts  lufträder. Samma dag riktas ett annat bilbombsattentat mot en kolonn med italienska rådgivare i Mogadishu. Inga skadas dock.

  • Klart för nya antikorruptionskommissioner

   President Mohamed Abdullahi Mohamed undertecknar en ny lag mot korruption. Den innebär bland annat att det ska bildas oberoende antikorruptionskommissioner på både nationell och regional nivå. Åtgärden sker för att förbättra landets image. 2018 låg Somalia på sista plats i Transparency Internationals index över upplevd korruption i världens länder. Men det handlar också om att blidka IMF och Världsbanken för att försöka få till en avskrivning av Somalias skulder.

  • Amisom-soldater dödas i bakhåll

   Ett okänt antal soldater från Amisom-styrkan dödas i ett bakhåll mot en militärkolonn på väg från Jowhar till Mogadishu. Dödssiffrorna skiljer sig åt mellan olika källor, en källa anger att 12 burundiska soldater dödats, medan den militanta gruppen al-Shabaab som tagit på sig dådet, hävdar att 14 soldater dödats. Bara timmar före attacken hade tre människor dödats i ett attentat på samma väg.

  • Augusti

  • Presidentval i Jubaland spär på motsättningar till Mogadishu

   Ahmed Mohamed Madobe väljs om som president i Jubaland (stavas ibland Jubbaland). Madobe, som tillhör ogaden den nästa största klanen i området, får 56 av de 74 röster som avläggs i delstatsparlamentet. Flera oppositionskandidater vilka har hindrats från att delta håller en egen omröstning som vinns av Abdirashid Mohamed Hidig som är medlem av det federala parlamentet. Valet har spätt på den pågående maktkampen mellan regeringen i Jubaland och makthavarna i Mogadishu som vägrar att godkänna valet. Det har också lett till spänningar mellan Kenya, som stödjer Madobe och Etiopien, som har nära band till den somaliska regeringen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0