Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • USA medger att civila somalier dödats i lufträder

   USA medger för första gången att två civila somalier har dödats i samband med amerikanska lufträder. Det gäller en räd i El Burr-regionen i april 2018. Amnesty har hävdat att antalet civila dödsoffer är högre än så (se Mars 2019). Fram till nu har amerikansk militär framhärdat i att inga civila dödsoffer har krävts överhuvudtaget.

  • Mars

  • Minst 15 döda i terrorattentat

   Den militanta islamistgruppen al-Shabaab genomför ett attentat mot en regeringsbyggnad i Mogadishu. Minst 15 människor dödas, bland andra den biträdande arbetsmarknadsministern Saqar Ibrahim Abdala och flera polismän. Fem av attentatsmännen dödas i samband med attacken. 

  • Amnesty: USA:s lufträder kräver civila offer

   USA har på senare år ökat sina lufträder mot militanta islamistgrupper i Somalia. Enligt Amnesty har över 100 räder genomfört sedan juni 2017, vilket betydligt fler än i Jemen och Libyen. Det handlar om så väl missiler som avfyras från bemannade flygplan och  med hjälp av drönare. Enligt amerikansk militär har 800 människor dödats i attackerna, men man framhåller i alla sina rapporter att inga civila dödsoffer har krävts. Amnesty bestrider detta och har kommit fram till att 14 civila dödats i fem attacker som man undersökt närmare, vara fyra ska ha utförts av USA. Rapporten The Hidden US War in Somalia bygger bland annat på intervjuer med 150 personer, satellitbilder och fotografier.

  • Minst 20 döda i attentat i centrala Mogadishu

   Minst 20 människor dödas och ett hundratal skadas i ett attentat i centrala Mogadishu. En medlem av al-Shabaab genomför ett självmordsattentat utanför ett hotell, efter det intar den militanta islamistgruppen en närbelägen restaurang som senare omringas av somaliska regeringsstyrkor. Under ett dygn pågår skottlossning i området, innan belägringen sägs vara över och fyra attentatsmän ska ha dödats. al-Shabaab uppges ha använt civilpersoner som mänskliga sköldar. Enligt medier väntas dödssiffran stiga. Samma dag genomför USA ännu en flygräd mot al-Shabaab och säger sig ha dödat 26 islamister i Hiran-området.

  • Februari

  • Gränstvist skapar spänningar mellan Somalia och Kenya

   En gränstvist mellan Somalia och Kenya om ett havsområde på motsvarande 100 000 kvadratkilometer som tros vara rikt på olja och gas skapar spänningar mellan länderna. Det sker sedan Kenya anklagat Somalia för att i början av februari ha auktionerat ut olje- och gasrättigheter i det omtvistade området. Den somaliska regeringen hävdar att anklagelserna är felaktiga men Kenya kallar hem sin ambassadör från Mogadishu för "konsultationer" och uppmanar Somalias ambassadör att lämna landet.  2014 vände sig Somalia till  Internationella domstolen (ICJ) i Haag i Nederländerna för att få ärendet avgjort, sedan samtal om gränsen brutit samman. Tvisten leder till att ett antal khathandlare i Somalia slutar att köpa drogen från Kenya. Enligt BBC importerar Somalia omkring 50 ton khat om dagen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0