Somalia
Gatuhandel i Mogadishu under de sista dagarna av fastemånaden ramadan i maj 2020. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Valuppgörelse klar?

   Delstatsledarna har enats om parlamentsvalet ska hållas mellan 15 januari och 25 februari. Det sker efter antal som har pågått i flera dagar under ledning av premiärminister Mohamed Hussein Roble, trots att denne stängts av president Farmaajo. Roble har dock vägrat att gå med på avstängningen som han hävdar strider mot författningen. Han kräver att han ska återinsättas för att valen ska genomföras. Han har också anklagat Farmaajo för att utnyttja regeringsarmén för att påverka valprocessen. Nästan 30 000 delegater ska utse de 275 ledamöterna i underhuset, medan delstatsparlamentet ska välja 54 senatorer. Även flera presidentkandidater från oppositionen har deltagit i samtalen som ledde fram till uppgörelsen. USA hotar senare i januari med att införa sanktioner mot Somalia om den nya tidsgränsen inte hålls.

 • 2021

  • December

  • Presidenten stänger av premiärministern

   Den politiska krisen i Somalia förvärras ytterligare då president Mohamed Abdullahi Mohamed, Farmaajo, stänger av premiärminister Mohamed Hussein Roble, samtidigt som resten av regeringen får sitta kvar. En talesman för regeringen säger att avstängningen strider mot författningen. Redan den 25 december beslöt presidenten att dra in Robles mandat att organisera parlaments- och presidentval. Senare under veckan kommer rapporter om att styrkor lojala med premiärministern patrullerar på gatorna i Mogadishu, inte långt från presidentpalatset. Det väcker oro för att strider ska bryta ut i huvudstaden. Både internationella aktörer och en del somaliska äldste gör vad de kan för att minska på spänningarna.

  • Presidentkandidater manar till valbojkott

   President Farmaajos motståndare i presidentvalet anklagar honom för att försöka manipulera valprocessen och uppmanar nu sina anhängare att bojkotta valen. Motståndarna har samlats i en grupp som de kallar för Rådet för presidentkandidater (CPC). Det de vänder sig emot är bland annat att presidenten flyttat valen till parlamentets underhus från två delstater (Garbaharey i Jubaland och Beled Weyne i Hirshabelle) till huvudstaden. Som skäl anges oro för säkerheten men CPC menar att de därmed blir lättare för presidenten att manipulera. Under tiden har valet till överhuset genomförts ute i delstaterna, men där är det de regionala ledarna som har kontrollerat valen, bland annat genom att förbjuda alla oberoende kandidater att delta, enligt tidskriften Africa Confidential, som pekar på nepotism i valen. Kandidater med band till den sittande presidenten ska ha gjort ett dåligt val. En av de kandidater som har valts in är dock den tillförordnade chefen för säkerhetstjänsten Nisa Yasin Abdullahi Farey. Samtidigt har premiärminister Mohammed Hussein Roble, som hamnat på kollisionskurs med Farmaajo, förlorat i popularitet efter att i oktober ha rest till Qatar för att diskutera Somalias framtid.

  • November

  • Nödläge utlyses på grund av torka i Somalia

   Premiärminister Mohamed Hussein Roble utlyser ett nödläge i landet på grund av den allt svårare torkan som har drabbat Somalia. Han uppmanar sina landsmän och omvärlden att bistå de drabbade. I de mest utsatta områdena har både människor och boskap redan dött på grund av torkan som orsakats av att det inte har regnat tillräckligt under den korta regnperioden, dayr, från oktober till december. Nästan 100 000 människor ska redan ha lämnat sina hem för att söka efter mat, vatten och bete för sina djur. Enligt FN-organet Ocha väntas antalet människor som är beroende av nödhjälp öka från 5,9 miljoner till 7,7 miljoner 2022. Ungefär 71 procent av  somalierna räknas idag som fattiga.

  • Journalist dödas i självmordsattentat

   En av Somalias mest framträdande journalister Abdiaziz Mohamud Guled dödas i ett självmordsattentat i Mogadishu. Två personer skadas i dådet. Guled arbetade för Radio Mogadishu. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab tar på sig dådet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0