Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är ett av de mest krigsdrabbade. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna Somalia en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralregering. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga övergångsstyren har slagit hårt mot civilbefolkningen. Den somaliska regeringen är helt beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. Islamistmilisen al-Shabaab fortsätter att bekämpa regeringen i Mogadishu med våld.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Minst 15 döda i självmordsattentat

   En mulimsk predikant, shejk Abdiweli Ali Elmi, och 17 andra dödas i ett självmordsattentat mot ett religiöst center i Galkayo i Mudigregionen i den norra delen av landet. Den militanta gruppen al-Shabaab tar på sig dådet och har tidigare anklagat predikanten för att ha smädat profeten Muhammed genom att spela musik under sina religiösa ceremonier. Elmi, som är sufier, har försvarat detta och sagt att musiken inte innebär något brott mot Islams läror. 

  • Minst 37 döda i amerikanska lufträder

   USA:s militär säger att minst 37 medlemmar av den militanta gruppen a-Shabaab dödats  två amerikanska lufträder i närheten av Debatscile. USA:S Afrikakommando hävdar att "inga civila dödats eller skadats i räderna". I oktober dödades ett 60-tal människor i en annan amerikansk lufträd i Somalia. 

  • Minst 41 döda i attentat i Mogadishu

   Minst 41 människor dödas i ett självmordsattentat i närheten av ett hotell och kriminalpolisens kontor i Mogadishu. Ett hundratal människor skadas. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab tar på sig ansvaret för dådet.

  • Amisom-soldater anklagas för att ha dödat fyra civila somalier

   Vittnen anklagar burundiska soldater från Amisom-styrkan för att ha dödat fyra civila somalier. Amisom-soldater ska ha öppnat eld mot civilpersonerna efter att de kört på en hemmagjord sprängladdning i Huriwa-distriktet i norr. Detta utlöser gatuprotester i Huriwa, där demonstranter kräver att de skyldiga ska straffas.

  • Oktober

  • "Minst 50 döda i klanstrider i Somaliland"

   Minst 50 människor uppges ha dödats i samband med klanstrider i Dhumey- området i Somaliland. Ytterligare ett 100-tal människor ska ha skadats svårt, och dödssiffran tros stiga, särskilt som striderna fortsätter, enligt uppgifter från Puntland. Puntland gör anspråk på Dhumey- området

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0