Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Somalia och Kenya överens om att normalisera relationerna

   Somalia och Kenya har kommit överens om att normalisera kontakterna efter en långdragen tvist om havsrättigheter i ett område som tros vara rikt på olja och gas. Konflikten ledde i början av året till att Kenya kallade hem sin ambassadör för konsultationer och uppmanade Somalias ambassad att lämna Kenya (se Februari 2019). Efter etiopisk medling återupptogs de diplomatiska relationerna i mars, men först nu blir det åter möjligt att få ett resevisum till grannlandet direkt vid gränsen. Ländernas presidenter, Mohamed Abdullahi Mohamed och Uhuru Kenyatta, lovar vid ett möte att försöka hitta vägar att stärka de diplomatiska och bilaterala relationerna. Tvisten om havsrättigheter hanteras redan av Internationella domstolen (ICJ) i Haag. CJ gick i oktober, efter en begäran från Kenya, med på att skjuta upp processen i ett år.

  • Minst tio döda i svåra översvämningar

   Minst tio människor omkommer i samband med svåra översvämningar i staden Beledweyne i den mellersta delen av Somalia. Omkring 270 000 människor har också tvingats att lämna sina bostäder för att undkomma vattenmassorna. Oron är stor att fortsatta skyfall med efterföljande översvämningar kommer att leda till att sjukdomar sprids och ännu fler människor ska tvingas lämna sina hem.

  • Oktober

  • Amnesty kritiserar USA:s drönarattacker

   Amnesty kritiserar på nytt USA för att civila somalier dödats i amerikanska drönarattacker (se Mars 2019). Det gäller en räd den 18 mars 2019, där tre bönder som saknade band till al-Shabaab dödades. USA hävdade då att man dödat tre medlemmar av al-Shabaab. Våren 2019 lovade det amerikanska militärkommandot Africom att utreda Amnestys uppgifter, men det har inte skett. Inga försök har heller gjorts för att kontakta männens anhöriga. Från 2017, men framför allt i år, har antalet drönarattacker ökat påtagligt. 2019 är också ett av de år där flest människor har dödats i al-Shabaabs terrordåd, omkring 1 200. Läs mer om det här (artikel på engelska från BBC).

  • September

  • Islamister genomför attentat mot USA:s specialstyrkor

   Den militanta islamistgruppen al-Shabaab riktar ett självmordsattentat mot en bas där amerikanska specialstyrkor utbildar somalisk militär. Utanför basen som är belägen vid militärflygplatsen Baledogle, i regionen Nedre Shabelle, omkring tio mil väster om  Mogadishu, sprängs två bilbomber. Detta följs av en attack där ett okänt antal beväpnade milismänangriper basen. Enligt al-Shabaab-trogna medier dödas 121 amerikanska soldater, något som förnekas av USA, som å sin sida säger att tio milsmän dödats och att ett av al-Shabaabs fordon förstörts  lufträder. Samma dag riktas ett annat bilbombsattentat mot en kolonn med italienska rådgivare i Mogadishu. Inga skadas dock.

  • Klart för nya antikorruptionskommissioner

   President Mohamed Abdullahi Mohamed undertecknar en ny lag mot korruption. Den innebär bland annat att det ska bildas oberoende antikorruptionskommissioner på både nationell och regional nivå. Åtgärden sker för att förbättra landets image. 2018 låg Somalia på sista plats i Transparency Internationals index över upplevd korruption i världens länder. Men det handlar också om att blidka IMF och Världsbanken för att försöka få till en avskrivning av Somalias skulder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0