Somalia
Foto: Shutterstock/Free Wind 2014

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av konflikter. Under det kalla kriget var det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har landet saknat en fungerande centralmakt. Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Internationell flygtrafik stoppas

   Den första fallet av covid-19, den virussjukdom som orsakar den pågående pandemin, rapporteras från Somalia. Det handlar om en person som besökt Kina. Det leder till att regeringen avbryter all internationell flygtrafik från den 18 mars.

  • Februari

  • Minst tolv soldater dödas av al-Shabaab

   Minst tolv somaliska soldater dödas när den militanta islamistgruppen al-Shabaab under en kort period intar en militärbas, El Salini, sydväst om huvudstaden Mogadishu. Militären återtar basen efter att ha kallat in förstärkningar.

  • Amnesty kritiserar Mogadishu för hot mot medier

   Amnesty anklagar i en rappiort, "We live in perpetual fear, den somaliska regeringen för att ha skapat grupper som övervakar sociala medier och som försöker begränsa journalisters rapporteringar, genom att anmäla dem för regelbrott i syfte att få deras Facebook-konton nedstängda och därigenom tysta obekväma röster. Bara i juni 2019 stängdes tio konton. Amnesty ger fler exempel på hur somaliska myndigheter försöker att begränsa mediefriheten, bland annat greps 2019 38 journalister i Somalia. Minst åtta journalister har dödats sedan 2017 och minst åtta har flytt landet sedan hösten 2018. En av de senare är radiojournalisten Ali Aden Mumin som flydde till Turkiet i blrjan av 2020 efter att ha hotats av somaliska säkerhetsstyrkor. Det påpekas dock att alla parter i konflikten riktar hot mot mediearbetare. Regeringen i Mogadishu förnekar att det ligger något i Amnestys uppgifter. Bara några dagar efter att rapporten publiceras skjuts en frilansjournalist, Abdiweli Ali Hassan, ihjäl a oidentifierade attentatsmän i staden Afgoye, några mil från Mogadishu.

  • Maktstrider i Galmudug

   Delstatsparlamentet i Galmudug väljer Ahmed Abdi Kariye (även kallad Qoor-Qoor) till ny regional president. Han välkomnas av centralregeringen i Mogadishu. Samtidigt har två personer hävdat att deras ledare har vunnit presidentposten, men via andra valprocesser, och att Mogadishu försöker utöva alltför stort inflytande över delstaterna. Milisen Ahlu-Sunna Waljama'a menar att det är Sheik Mohamed Shakir som ska ha presidentposten, medan den tidigare delstatspresidenten Ahmed Duale Gelle “Haaf”, också gör anspråk på den efter att ha bildat ett eget parlament i slutet av januari. Mediekällor påpekar att Qoor-Qoor bara har ett begränsat inflytande då hans administration bara har kontroll över ett mindre område i Galmudug. Samtidigt har läget försämrats i delstaten Jubaland efter att Ahmed Madobe valdes om som delstatspresident i ett omstritt val 2019 (se Augusti 2019). Gamla spänningar späds på då Mogadishu på olika sätt agerar för att minska Madobes inflytande i regionen, med visst stöd från Etiopien som utövat påtryckningar mot lokala ledare för att de ska bryta med Madobe. Dessutom har Jubalands säkerhetsminister gripits när han var på väg till Etiopien.

  • Gräshoppssvärmar skapar nödläge i Somalia

   Somalia utlyser ett nationellt nödläge på grund av de omfattande gräshoppeangrepp som drabbar delar av östra Afrika. Gräshoppssvärmarna är, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO, de största i Somalia på 25 år och oron är stor för att det ska bli ännu svårare att klara matförsörjningen i landet än tidigare, då insekterna angriper både odlingar och betesmarker. Förhoppningen är att man ska kunna bekämpa insekterna innan skördarna ska ta sin i april.  Gräshopporna har spridit sig till östra Afrika från Arabiska halvön, där omfattande regn i slutet av 2019 skapat gynnsamma förhållanden för insekterna. Klimatexperter menar att det ökande antalet cykloner i Indiska oceanen bidrar till att problemen med gräshoppor växer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0