Somalia
Gatuhandel i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Somalia

Somalia på Afrikas horn är hårt drabbat av våld och inre konflikter. Under kalla kriget blev det strategiskt belägna landet en bricka i spelet mellan USA och Sovjetunionen. Sedan 1991 har Somalia saknat en fungerande centralmakt. Konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har tillsammans med klanstrider och perioder av torka gjort livet svårt för många somalier. Landet är beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån för att fungera.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Plan för allmänna val 2024

   President Hassan Sheikh Mohamud offentliggör en plan för en återgång till demokratiska, allmänna och direkta val till 2024. Det skulle innebära slutet på en lång period med indirekta val som lett till regeringar präglade av klanrivalitet, politiska motsättningar och korruption. Enligt planen som tagits fram under en rådgivande konferens i Mogadishu ska lokalval hållas i juni 2024, följda av nationella president- och parlamentsval i november samma år. Om planen håller skulle det innebära att somalierna kan välja sin egen president för första gången sedan general Siad Barre grep makten 1969. Med på konferensen var förutom presidenten också premiärministern och delstatspresidenterna. Förslaget måste godkännas av det federala parlamentet för att träda i kraft. Dessutom uttrycker en grupp ledande politiker starkt missnöje med förslaget som de anser strider mot författningen och inte är tillräckligt förankrat bland politiska ledare och allmänheten.

  • Ugandisk "bas" stormas av al-Shabaab

   I gryningen stormar al-Shabaab en av AU-styrkans arméförläggningar i Somalia och dödar 54 ugandiska soldater. Efter stormningen genomför USA ett flygangrepp och förstör vapen och ammunition vid förläggningen.

  • Puntland håller allmänna val

   För första gången sedan general Siad Barres maktövertagande 1969 hålls direkta och allmänna val i Somalia, när den delvis självstyrande delstaten Puntland genomför lokala val. Direkta val har också hållits i den av omvärlden icke erkända utbrytarstaten Somaliland.

  • Somalia och Kenya enas om att öppna gränsen

   Somalia och Kenya enas om att öppna landgränsen som har varit stängd sedan oktober 2011. Beslutet tas vid ett ministermöte i Nairobi i Kenya. Gränsen stängdes av Kenya på grund av en rad terrordåd utförda av al-Shabaab på kenyansk mark, bland annat attentatet 2013 i shoppinggallerian Westgate i Nairobi då 67 liv krävdes och attacken mot Garissa-universitetet i östra Kenya 2015 då 148 människor dödades. Gränsen ska öppnas stegvis under en period av 90 dagar. De ansträngda relationerna mellan de två grannländerna har på senare tid förbättrats. Kenya har sedan 2011 bidragit med trupp till den AU-ledda styrkan som bekämpar al-Shabaab i Somalia.

  • Militäroffensiven går i stå

   Militäroffensivens andra fas, som skulle ha koncentrerats till al-Shabaabs starkaste fästen i södra Somalia, rapporteras ha fått en dålig start. Regeringsstyrkorna är fast i landets mellersta delar där den militanta islamistgruppen svarar med hårt motstånd. Militären påbörjar en truppförstärkning i södern, där den humanitära situationen är mycket svår på grund av den väpnade konflikten och extrema väderförhållanden, främst långvariga torka.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0