Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Våld kan leda till uppskjutna val

   Abdullahi Abdu Zuru, en kommissionär vid landets oberoende valmyndighet, uppger att valen i slutet av februari kan behöva ställas in eller skjutas upp om inte säkerheten i landet förbättras. Om valet måste avblåsas i många valkretsar är det risk att det inte går att komma fram till ett giltigt resultat, säger Zuru som varnar för att det i sin tur leda till en konstitutionell kris. Sedan 2019 har ett 50-tal attentat riktats mot valmyndighetens kontor.

 • 2022

  • December

  • Valkontor i sydöst attackeras

   Beväpnade män attackerar ett valkontor i Nigerias sydöstra delstat Imo. I samband med att polisen går till motangrepp skjuts tre av attentatsmännen till döds och två andra grips. Detta är tredje attacken mot ett valkontor i den här delen av landet på mindre än två veckor. Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet men misstankarna riktas mot separatiströrelsen IPOB och dess beväpnade gren ESN. IPOB förnekar all inblandning. Valkommissionen varnar för en stigande våldsspiral i upptakten till president- och parlamentsvalen som ska hållas 25 februari.  

  • September

  • 18 kandidater siktar mot presidentposten

   Partierna drar igång sina kampanjer inför presidentvalet den 25 februari 2023. 18 personer, varav en kvinna, kandiderar. De fyra kandidater som bedöms ha bäst chanser är Bola Ahmed Tinubu, tidigare guvernör i Lagos som kandiderar för den sittande presidenten Muhammadu Buharis parti APC, Atiku Abubakar som tidigare varit vicepresident och som ställer upp för det största oppositionspartiet PDP, Arbetarpartiets kandidat Peter Obi och det mindre kända partiet NNPP:s Rabiu Kwankwaso.          

  • Augusti

  • Stulna kulturskatter återlämnas turskatter

   Horniman-museet i London beslutar att återlämna sammanlagt 72 föremål som brittiska soldater rövade med sig hem från Nigeria 1897. Flera så kallade Beninbronser som stals från det gamla kungadömet Benin (i nuvarande Nigeria) kommer att återbördas. Tre månader senare, i november, överlämnas de första sex föremålen. I december följer Tyskland Storbritanniens exempel då den tyska utrikesministern åker till Nigeria för att överlämna 20 föremål från Benin som hamnat på tyska museum. 

  • Juli

  • Oppositionen vinner viktigt guvernörsval

   Oppositionspartiet PDP vinner guvernörsvalet i delstaten Osun, som ligger i sydvästra Nigeria. Valobservatörer rapporterar inga våldsamheter, men påpekar att det förekommit flera fall där såväl regeringspartiet APC som PDP, försökt köpa röster. Förlusten för den sittande APC-guvernören i Osun är ett bakslag för partiet inför presidentvalet nästa år. I mitten av förra månaden vann dock APC ett annat viktigt guvernörsval i grannstaten Ekiti. Även i detta val förekom röstköp, men i stort sett gick valförfarandet fredligt till.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0