Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Buhari besöker Sydafrika

   President Buhari besöker Sydafrika efter en period med våldsamma främlingsfientliga attacker mot nigerianer och andra utländska medborgare i landet (se September 2019). Buhari och den sydafrikanska presidenten Cyril Ramaphosa träffas i Pretoria, där länderna undertecknar tiotals handelsavtal, bland annat inom jordbruk och tillverkningsindustri. Under besöket fördömer Ramaphosa angreppen mot personer från andra afrikanska länder. De två länderna enas om att utbyta underrättelser och inrätta ett slags varningssystem för att förhindra att liknande våldsvågor uppstår igen.

  • September

  • Tiotusentals flyr undan våldet i nordväst

   Fler än 40 000 människor har under de senaste tio månaderna flytt över gränsen till Niger undan våldsamma angrepp från kriminella gäng som härjar i delstaterna Sokoto, Zamfara och Katsina i nordvästra Nigeria. Attackerna har ingen koppling till Boko Haram, som i huvudsak finns i landets nordöstra del, enligt polisen. Våldet som gängen gör sig skyldiga till är kidnappningar, mord, sexualbrott som våldtäkter och grova våldsbrott.

  • Skola var tortyrkammare

   Vid ett tillslag mot en islamisk skola i Kaduna i norr upptäcker polisen fler än 300 manliga studenter som sitter inlåsta under hemska förhållanden. Många av eleverna är fastkedjade, andra vittnar om tortyr och sexuella övergrepp. En del pojkar är så unga som nio år. De flesta har placerats i skolan av sina släktingar för att de exempelvis haft problem med droger eller velat konvertera till kristendom. Skolans ägare grips vid tillslaget tillsammans med sex anställda. Eleverna kommer från flera olika länder, till exempel Burkina Faso, Mali och Ghana.

  • 22 000 försvunna på grund av Boko Haram

   Närmare 22 000 människor har försvunnit som en följd av Boko Harams uppror i nordöstra Nigeria, enligt Röda korset. Av dem var sex av tio barn när de försvann. Många försvinner när familjerna splittras i samband med jihadisternas attacker, andra kidnappas av Boko Haram. Sedan upproret inleddes 2009 har fler än 27 000 människor dödats och omkring två miljoner drivits på flykt. Det faktum att upproret spritt sig till flera andra länder har skapat en humanitär kris, enligt hjälporganisationen.

  • Hundratals nigerianer flygs hem från Sydafrika

   Närmare 200 nigerianer som uppehållit sig i Sydafrika flygs tillbaka till hemlandet. I Sydafrika, främst Johannesburg med omnejd, har utländska medborgare, däribland många nigerianer, under de senaste veckorna utsatts för en våg av främlingsfientliga attacker. Ett tiotal människor har dödats, medan hundratals har gripits. Flera hundra utländskägda butiker och företag har vandaliserats. Sammantaget tas drygt 500 nigerianer hem inom en vecka.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0