Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Oväntad ekonomisk vändning

   Nigeria har oväntat snabbt tagit sig ur den senaste recessionen (se 21 november 2020). Tillväxten är visserligen svag men visar att landet är på väg att hämta sig efter bakslaget som coronapandemin inneburit ekonomiskt, enligt ett uttalande från landets motsvarighet till Statistiska centralbyrån.

  • Banditgäng kidnappar elever och lärare

   Banditgäng attackerar en skola i centrala Nigeria och kidnappar sammanlagt 42 personer varav 27 är elever och resten är personal och dess anhöriga. Efter några dagar tror sig säkerhetsstyrkor ha lokaliserat platsen där kidnapparna håller sina offer. Samtal för att få gisslan fria pågår. Händelsen är den senaste i en rad våldsdåd som skakar Nigeria. I nordöstra delarna av landet fortsätter Iswap sina attacker mot civila och militären. I sydväst ökar de etniska spänningarna mellan olika folkgrupper och i nordväst har ett 40-tal människor dödats av beväpnade män som angripit ett flertal byar.  

  • Mobila domstolar dömer för brott mot coronarestriktioner

   En mobil domstol i huvudstaden Abuja etableras med uppgiften att döma de invånare som bryter mot landets coronarestriktioner. Domstolen är utomhus och de som erkänner att de brutit mot reglerna, exempelvis munskyddstvång, får betala böter. Den som inte erkänner riskerar fängelse eller samhällsservice. Ytterligare två mobila domstolar planeras.

  • Januari

  • Shell döms att betala skadestånd för miljöförstöring

   En domstol i Nederländerna dömer oljebolaget Shells dotterbolag i Nigeria att betala ersättning till fyra nigerianska lantbrukare som anklagar bolaget för att ha förorenat deras marker. Målet har pågått i 13 år och domstolen beordrar nu oljejätten att kompensera för oljespill som drabbat två byar. Shell döms även att sanera det förorenade området och att bekosta nya ledningar med varningssystem för att hindra oljeläckor i framtiden. Lantbrukarna har drivit fallet tillsammans med den nederländska miljöorganisationen Friends of the Earth. Två av bönderna som stämde Shell då ärendet inleddes 2008, har avlidit under rättsfallets gång. Hur mycket Shell ska betala är inte fastställt.

  • Hård kritik från Amnesty International

   Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar Nigerias regering för att försöka mörklägg dödskjutningarna av tolv fredliga demonstranter i oktober förra året (se 20 oktober 2020). Armén förnekar att den använt skarpa skott vid insatsen mot demonstranterna. I ett uttalande anklagar Amnesty International regeringen för att inte ha ställa de ansvariga inför rätta utan istället trakassera demonstranter som var med att arrangera protesten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0