Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Lagos och Abuja sätts i karantän

   Lagos, med sina runt 20 miljoner invånare, samt Abuja sätts i karantän. Invånarna beordras stanna hemma och endast göra nödvändiga ärenden som inköp av mat, vatten och läkemedel. De flesta butiker hålls stängda. Nigeria har vid tillfället 131 bekräftade fall av coronasmitta och två bekräftade dödsfall i sjukdomen covid-19.

  • Ett 70-tal soldater dödas av IS-grupp

   Minst ett 70-tal regeringssoldater dödas i ett bakhåll mot deras bilkolonn i delstaten Borno i nordöstra Nigeria, meddelar militären. Jihadistiska upprorsmän skjuter mot militärens lastbilar med granater. I lastbilarna sitter soldater som håller på att byta postering. Många soldater skadas och andra förs bort av angriparna, som tros tillhöra en IS-trogen utbrytargrupp ur Boko Haram.

  • Landgränserna stängs

   För att försöka bromsa spridningen av coronaviruset sars-co-2 stänger Nigeria alla landgränser, förbjuder besök i flyktinglägren i nordöst samt uppmanar alla invånare i Lagos att hållla sig hemma.

  • Folksamlingar förbjuds

   Coronapandemin gör att Nigeria inför ytterligare restriktioner kring kyrkor och moskéer, flygplatser och barer. Folksamlingar på över 50 personer är inte längre tillåtna.

  • Inreseförbud från 13 länder

   Nigeria inför inreseförbud för medborgare från 13 länder som drabbats hårt av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. De berörda länderna är Kina, Italien, Iran, Sydkorea, Spanien, Japan, Frankrike, Tyskland, Norge, USA, Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Nigerianer som återvänder hem från dessa 13 länder sätts i karantän i 14 dagar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0