Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Shiamuslimska IMN förbjuds

   Regeringen förbjuder Nigerias islamiska rörelse (IMN) med motiveringen att den shiamuslimska gruppen ägnar sig åt "terrorism och olagligheter". Förbudet kommer efter en period med våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och IMN-medlemmar som demonstrerar i Abuja för att deras ledare Ibrahim Zakzaky ska friges från fängelset där han sitter sedan 2015.

  • Fler än 70 döda i Boko Haram-dåd

   Drygt ett 70 -tal människor dödas och ett 10-tal skadas när Boko Haram slår till mot ett begravningsfölje i en by i närheten av staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. En del offer dödas i samband med begravningen, medan andra dödas när de inleder en jakt på de flyende angriparna.

  • Två månader utan regering

   President Buhari får sitt förslag på ny regering godkänt av senaten, men hans seger i presidentvalet har överklagats och processen är inte klar. Nigeria har därmed varit utan regering i två månader.

  • Många döda i shiamuslimska protester

   Ett 10-tal människor dödas när shiamuslimska demonstranter drabbar samman med polis i Abuja. Bland dödsoffren finns både demonstranter och poliser samt en journalist. Demonstranterna tillhör Islamiska rörelsen i Nigeria (IMN), som i flera månader har demonstrerat för att få sin fängslade ledare Zakzaky frigiven. Han dömdes 2015 för terrorbrott.

  • Maj

  • Buhari svär presidenteden

   Muhammadu Buhari svär presidenteden för en andra mandatperiod. Det sker trots att fyra överklaganden har lämnats in mot valresultatet (se Februari 2019) och att dessa nu behandlas av domstol.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0