Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är med sina nära 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna inom landet åter kommit i dagen. Våldsamma urladdningar är vanliga, ibland med hundratals döda som följd. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Buhari svär presidenteden

   Muhammadu Buhari svär presidenteden för en andra mandatperiod. Det sker trots att fyra överklaganden har lämnats in mot valresultatet (se Februari 2019) och att dessa nu behandlas av domstol.

  • APC tilldöms valseger i Osun

   Appellationsdomstolen tilldömer Gboyega Oyetola från APC segern i guvernörsvalet i Osun och ogiltigförklarar ett delstatligt beslut som gav PDP-kandidaten Ademola Adeleke segern (se Mars 2019 och September 2018).

  • Minskad makt för emiren av Kano

   Emiren av Kano, Muhammadu Sanusi II, får sina maktbefogenheter beskurna av delstatsguvernören. Emiren är en av de mest inflytelserika traditionella ledarna i det muslimskdominerade norra Nigeria. Han är en skarp kritiker av såväl central- som delstatsregeringen samt radikala religiösa ledare. Emirens makt minskas genom en administrativ uppdelning inom delstaten. Emiren av Kano var tidigare chef för Nigerias centralbank och drev då en intensiv kampanj mot korruption inom statsapparaten.

  • April

  • Yrkesförbud för förre chefsdomaren

   Walter Onnoghen, före detta chefsdomare vid Högsta domstolen, fälls för korruption av en särskild domstol och får yrkesförbud i tio år. Oppositionen säger att domen är politiskt motiverad (se Januari 2019).

  • Landets högsta domare tvingas avgå

   Högsta domstolens chefsdomare Walter Onnoghen avgår, meddelar hans advokater. Onnoghen stängdes av från sin post i januari sedan det avslöjats att han inte redovisat sina privata tillgångar på ett korrekt sätt (se Januari 2019). Domarens avgång kom en dag efter det att ett domarråd slagit fast han borde tvingas gå i pension på grund av försummelserna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0