Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är med sina nära 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna inom landet åter kommit i dagen. Våldsamma urladdningar är vanliga, ibland med hundratals döda som följd. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Valrörelsen drar igång

   Valrörelsen inför presidentvalet den 16 februari 2019 inleds. Bland 79 kandidater märks sittande president Buhari och främste utmanaren, förre vicepresidenten Atiku Abubakar.

  • Oktober

  • Många döda i shiamuslimska protester

   Den shiamuslimska grupperingen IMN fortsätter att protestera i Abuja, med krav på att den häktade ledaren Zakzaky ska friges (se December 2015). Polisen slår till och protesterna kräver nya dödsoffer. Dödssiffran varierar mellan olika källor, från 6 enligt militären till minst 39 enligt IMN. Fler än 120 IMN-anhängare skadas, varav flera allvarligt. Omkring 400 IMN-anhängare grips. Amnesty International säger att polisen har använt övervåld och att det finns bevis för att shiamuslimerna skjutits med automatvapen. Religiösa ledare har vid flera tillfällen uppmanat regeringen och armén att till varje pris undvika en ny religiös konflikt i stil med den med sunnitiska Boko Haram.

  • Tre döda i shiamuslimska protester

   Tre medlemmar av den shiamuslimska grupperingen Nigerias islamiska rörelse (IMN) dödas i sammanstötningar med polis under en demonstration i Abuja. Demonstranterna kräver att IMN:s ledare Ibrahim Zakzaky ska friges från häktet där han suttit sedan 2015 (se December 2015). Religiösa ledare har uppmanat regeringen och armén att till varje pris undvika en ny religiös konflikt i stil med den med sunnitiska Boko Haram.

  • Kvinnlig presidentkandidat träder fram

   Obiageli Ezekwesili, mest känd som grundare av och frontfigur för kampanjen “#BringBackOurGirls” vars mål var att frita 276 flickor som tillfångatagits av Boko Haram i Chibok i norra Nigeria 2014, meddelar att hon ställer upp i presidentvalet i februari 2019. Ezekwesili har tidigare även varit utbildningsminister och vicepresident i Världsbanken.

  • Buhari utmanas av Abubakar

   PDP väljer den tidigare vicepresidenten Atiku Abubakar från den nordöstra delstaten Adamawa till sin kandidat i presidentvalet i februari 2019. Han har varit presidentkandidat fyra gånger tidigare utan att vinna valen. Adamawa besegrar bland andra senatens talman Bukola Saraki i kampen om att bli oppositionens företrädare. Både APC:s och PDP:s kandidat är muslim från norra Nigeria, då det är tradition att presidentposten ska rotera mellan kristna i söder och muslimer i norr med två mandatperioders mellanrum.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0