Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Prostitution inte olagligt

   En nigeriansk domstol i Abuja slår fast att prostitution inte är ett brott I Nigeria eftersom det inte finns någon lag som förbjuder det. Domstolen tilldömer samtidigt 16 kvinnor skadestånd för att de 2017 greps av säkerhetspolis för just prostitution. Det är första gången en domstol i Nigeria uttalar sig om huruvida sexarbete är lagligt eller inte. Domen väntas bli prejudicerande. Det har hittills varit vanligt att prostituerade grips av säkerhetsagenter i landet.

  • November

  • Kampen mot smuggling över gränsen skärps

   Nigeria, Niger och Benin går samman i kampen mot den omfattande smugglingen över ländernas gränser. Problemet har fått Nigeria att stänga sin gräns för handel med de två grannstaterna (se Oktober 2019). De tre länderna ska inrätta en särskild kommitté för övervakning och patrullering.

  • Oktober

  • Överklagande av Buharis valseger avvisas

   Högsta domstolen avslår Atiku Abubakars överklagande av resultatet i presidentvalet i februari 2019 då Buhari segrade och Abubakar från oppositionspartiet PDP förlorade (se Februari 2019 och September 2019). Därmed är en åtta månader lång överklagandeperiod över.

  • Gränserna stängs mot Benin och Niger

   Det nigerianska tullverket meddelar att landets gränser mot Benin och Niger stängs tills vidare i ett försök att minska den omfattande smugglingen. Problemet har lett till ökade spänningar mellan de tre staterna.

  • Buhari besöker Sydafrika

   President Buhari besöker Sydafrika efter en period med våldsamma främlingsfientliga attacker mot nigerianer och andra utländska medborgare i landet (se September 2019). Buhari och den sydafrikanska presidenten Cyril Ramaphosa träffas i Pretoria, där länderna undertecknar tiotals handelsavtal, bland annat inom jordbruk och tillverkningsindustri. Under besöket fördömer Ramaphosa angreppen mot personer från andra afrikanska länder. De två länderna enas om att utbyta underrättelser och inrätta ett slags varningssystem för att förhindra att liknande våldsvågor uppstår igen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0