Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Minst 110 döda i massaker i nordöst

   Minst 110 lantarbetare dödas på ett risfält i nordöstra Nigeria. Enligt rapporterna ska flera av offren ha bundits och fått sina halsar avskurna. Det är det dödligaste attentat mot civila under 2020. Många av de mördade var tillresta kontraktsarbetare som kommit till delstaten Borno för att skörda ris. Flera andra byar i området angrips samtidigt av beväpnade män på motorcyklar. Massakern inträffar samma dag som försenade lokalval hålls i delstaten. Ingen har omedelbart tagit på sig dådet men lokalinvånarna anklagar jihadistgruppen Boko Haram medan andra tror att IS-anknutna Iswap (Islamic State West Afrika) ligger bakom dådet.

  • Flera döda och kidnappade vid attack mot moské

   Beväpnade boskapstjuvar går till angrepp mot en moské i den nordvästra provinsen Zamfara. De dödar 5 som samlats till bönemöte och kidnappar minst 18 andra. Enligt byborna rör det sig om över 30 människor som förs bort, bland dem byns imam. Dagen före attackerar jihadister en militärkonvoj i nordöstra Nigeria och dödar 7 soldater och 1 regeringsallierad milisman. Några dagar tidigare har Nigerias militär dödat flera beväpnade banditer i en bombräd. Anledningen till bombningen är upptrappningen i antalet kidnappningar och överfall som skett den senaste tiden längs motorvägen som förbinder huvudstaden Abuja med staden Kaduna.

  • Nigerias ekonomi i recession

   Nigeria, som jämte Sydafrika klassas som Afrikas största ekonomi, har gått in i en recession. Orsakerna är låga oljepriser och coronapandemins ekonomiska bakslag. Internationella valutafonden (IMF) förutspår att landets BNP sjunker med 5,4 procent i år medan regeringen säger att bakslaget kan bli ännu större

  • Nigeria ratificerar världens största frihandelsavtal

   Regeringen ratificerar avtalet om det afrikanska frihandelsområdet AFCFTA, som bildades 2018 vid ett toppmöte som Afrikanska unionen höll. Medlemsstaterna i AFCFTA lovar att sänka handelstullarna med 90 procent inom en fem årsperiod från det att avtalet träder i kraft. Nigeria var länge tveksam till avtalet med argumentet att landet ville skydda den inhemska produktionen (se Mars 2018). Nigeria är, vid sidan av Sydafrika, Afrikas största ekonomi. Räknat i antal länder blir AFCFTA det största handelsblocket i världen. På grund av coronapandemin har startdatumet skjutits fram till 1 januari 2021. Eritrea är det enda land som ännu inte har skrivit under avtalet.

  • Staten fryser demonstranternas tillgångar

   Nigerias centralbank fryser, på uppmaning av en federal domstol, tillgångarna för ett 20-tal demonstranter som var frontfigurer för protesterna mot polisbrutalitet som svepte över landet i oktober. Några dagar tidigare grips fyra demonstranter i huvudstaden Abuja. De gripna hade med flera dussintalet andra anordnat en protestmarsch mot polisens våld och övergrepp. Sedan säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter i Lagos i oktober har proteststormen ebbat ut.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0