Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Omstridd oljelag slutligen i kraft

   President Muhammadu Buhari skriver under en lag som reglerar verksamheten inom landets problemtyngda oljeindustri. Lagen har debatterats i parlamentet under 20 år. Den antogs i sin slutliga form av underhuset och senaten i juli och träder nu i kraft. Den omfattar alla delar av oljeindustrin från borrning till import och försäljning av bränslen. Genom lagen ska ramverket för oljeindustrin bli tydligare och enklare att tillämpa, bland annat när det gäller de skatter som bolagen ska betala samt skatter och royalties för oljebolagen. Förhoppningen är att det nya reglerna ska locka utländska investerare att satsa i Nigeria. En stor del av debatten kring lagen har handlat om hur mycket oljebolagen ska betala som ersättning för de miljöskador som produktionen orsakar. Slutbudet blev tre procent av oljeföretagens årliga driftkostnader. Pengarna ska avsättas för återinvestering i de områden som berörs av produktionen. Beslutet hälsas med tillfredsställelse av vissa lokala ledare medan andra är djupt besvikna och säger att de krävs mycket högre summor för att kompensera de skador som uppstått.     

  • Muslimer dödade i attack i centrala Nigeria

   Utegångsförbud införs i delar av delstaten Plateau i centrala Nigeria sedan 27 muslimer dödats när de var på väg hem från firandet av det muslimska nyåret i en annan delstat. Myndigheterna uppger att en grupp ungdomar tillhöriga folkgruppen irigwe, där de flesta är kristna, angripit bussar med sammanlagt 90 muslimska nyårsfirare. Angriparna ska gett sig på passagerarna med machetes, knivar och stenar. En talesman för irigwe avvisar uppgifterna som grundlösa. Jos huvudstad i Plateau, har länge varit scen för motsättningar mellan kristna och muslimer. Enligt Human Rights Watch dödades över 900 människor i sammandrabbningar mellan kristna och muslimer i området runt Jos hösten 2001.  

  • Protest stänger ned samhällen i sydöst

   Marknader och affärer håller stängt och gatorna ligger i stort sett öde när invånarna i städer i sydöstra Nigeria hörsammar en uppmaning från den terrorstämplade separatistgruppen Biafrafolkets rörelse (Ipob) som ber dem protestera mot gripandet av rörelsens ledare Nnamdi Kanu i juni. Enligt Kanus advokater greps han i Kenya i juni och utlämnades därefter till Nigeria. En rättegång mot Kanu har inletts i Abuja. Han står bland annat anklagad för terrorism. IPOB uppmanar invånarna att upprepa protesten varje måndag tills Kanu släpps fri.

  • Läkare strejkar mot brister i vården

   Läkare anställda på statliga sjukhus inleder en strejk för att förmå arbetsgivaren att betala ut försenade löner och risktillägg. Läkarna har länge klagat på brister på sängar och mediciner samt skyddsutrustning i vården. I april paralyserades sjukvårdsväsendet av en strejk som varade i 10 dagar innan den avbröts. Den här gången kommer strejken inte att hejdas förrän läkarnas krav har tillgodosetts meddelar en talesperson för de strejkande. Även de läkare som vårdar covid-patienter omfattas av strejken.    

  • Juli

  • Yoruba-aktivist gripen i Benin

   Aktivisten Sunday Igboho som förespråkar självständighet för Yoruba-folket i sydöstra Nigeria grips i grannlandet Benin när han är på väg att borda ett plan till Tyskland. Igboho sätts i häkte i väntan på utlämning till Nigeria där han är eftersökt efter en eldstrid vid hans hem tidigare i juli. Polisen uppger att de funnit vapen i Igbohos bostad och anklagar honom för att ha planerat ett väpnat uppror. I juni greps en annan separatistledare, Nnambi Kanu, i Kenya och flögs hem (se 27 juni).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0