Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är med sina nära 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna inom landet åter kommit i dagen. Våldsamma urladdningar är vanliga, ibland med hundratals döda som följd. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Valet skjuts fram en vecka

   Nigerias valmyndighet (Inec) meddelar sent på kvällen före valdagen att president- och parlamentsvalet flyttas från den 16 februari till den 23 februari. Orsaken är stora logistiska problem med att få ut valmaterial till alla vallokaler. På sina håll står människor redan och köar utanför vallokalerna när beskedet kommer. De två stora partierna PDP och APC fördömer valmyndigheten för att beslutet fattas bara några timmar innan valet skulle ha inletts. De två beskyller varandra för att ligga bakom förseningen i syfte att stärka sin egen chans till valseger. Guvernörs- och delstatsvalen senareläggs till den 9 mars.

  • Spänt inför presidentvalet

   De två främsta kandidaterna i presidentvalet den 16 februari, sittande president Muhammmadu Buhari och utmanaren Atiku Abubakar, ingår en överenskommelse om att motverka valrelaterat våld och att acceptera valresultatet. Våldsnivån har ökat i takt med att valdagen närmar sig. Bland annat har tre vallokaler bränts ned (dock utan att någon människa rapporterats skadad). Ett tjugotal människor har trampats ihjäl i trängseln vid valmöten och några valrelaterade våldsdåd har begåtts.

  • Januari

  • Valkommissionärer döms till fängelse

   Två tidigare medlemmar av Nigerias valkommission döms till sju års fängelse vardera för att ha tagit emot mutor från landets dåvarande oljeminister Diezani Alison-Madueke i samband med valet 2015. De två fälldes för att ha tagit emot motsvarande 730 500 dollar från Alison-Madueke, som förutom oljeminister under president Goodluck Jonathan även varit chef för Opec. Hon har kopplats samman med en rad brott som penningtvätt och mutbrott både i Nigeria och utomlands.

  • Buhari stänger av landets högste domare

   President Buhari stänger av Högsta domstolens chefsdomare Walter Onnoghen från hans ämbete. Det sker några veckor innan presidentvalet ska hållas den 16 februari. Onnoghen skulle ha blivit den som avgjorde överklaganden av valresultatet. Onnoghen åtalades den 12 januari för att inte ha redovisat vissa banktillgångar, vilket reglerna kräver att han gör. Buhari säger att han tvingas stänga av domaren eftersom han vägrat avgå själv efter åtalet. Oppositionen fördömer Buharis agerande som "en diktatorisk handling" och en "juridisk kupp". Buhari har även tidigare varit kritisk mot Onnoghen för att många fall av korruptionsanklagelser lagts ned under Onnughens tid vid domstolen, enligt Buhari. Även EU, USA och Storbritannien riktar kritik mot Buhari för avstängningen av chefsdomaren så nära inpå valet. Ny tillfällig chefsdomare för Högsta domstolen blir vice chefsdomare Ibrahim Tanko Mohammed.

  • Kvinnlig presidentkandidat hoppar av

   Obiageli Ezekwesili ger upp sina försök att väljas till president i februari. Hon tänker istället arbeta för att skapa en alternativ politisk allians till PDP och APC. Obiageli Ezekwesili har tidigare varit utbildningsminister, vice chef för Världsbanken samt en av ledarna för kampanjen "Bring Back Our Girls" som 2014 verkade för att få tillbaka flickor som kidnappats av Boko Haram.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0