Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Boko Haram dödar tio i nordöst

   Tio personer rapporteras döda i den senaste attacken utförd av Boko Haram i nordöst. Angreppet riktades mot tre byar och flera bybor kidnappades under anfallen. Under de senaste veckorna har många tiotals människor dödats och ännu fler skadats i olika överfall och attentat i de nordöstra delarna av landet. De flesta av offren är civila och flera av dem har varit bönder som arbetat på sina åkrar när attackerna skedde. 

  • Augusti

  • Jihadister tar hundratals som gisslan i nordöst

   Jihadister knutna till Islamiska statens västafrikanska provins (Iswap) attackerar staden Kukawa och tar hundratals invånare som gisslan. Många av Kukawas invånare återvände nyligen efter att ha bott nära två år i flyktingläger. Två dagar efter attacken säger militären att den återtagit kontrollen över staden. Vad som hänt med gisslan är oklart. Iswap är en utbrytargrupp till Boko Haram som för ett blodigt uppror i nordöst. Tusentals människor har dödats och över två miljoner har tvingats på flykt. Under augusti har oroligheterna i övriga delar av norra Nigeria fortsatt. I strider om kontrollen över betesmarker och vatten har omkring 30 civila dödats.

  • Sångare dömd till döden för hädelse

   En sharia-domstol i staden Kano dömer artisten Yahaya Aminu Sharif till döden genom hängning för hädelse av profeten Muhammed i en av sina sånger. Låten som släpptes i mars ledde till upplopp i Kano då en folkmobb brände ner sångarens hem och krävde att han skulle åtalas.

  • Många gripna i protester mot regeringen

   Polisen griper omkring 100 personer som deltar i landsomfattande demonstrationer mot president Muhammadu Buharis styre. Demonstranterna samlas under den gemensamma rörelsen #RevolutionNow som bildats av demokratiförkämpar och organisationer inom det civila samhället. De protesterar mot fattigdom, orättvisor och ”den ändlösa plundringen av statens resurser” och kräver bättre levnadsstandard för alla medborgare. Polisen använder tårgas och piskor för att skingra marschdeltagarna men uppger att de frihetsberövat demonstranterna eftersom de brutit mot landets coronarestriktioner. Inom loppet av två dagar har samtliga gripna åter släppts.

  • Juli

  • Presidenten beklagar våldet i norr

   President Muhammadu Buhari medger i en intervju att säkerhetsläget i norra Nigeria är ”väldigt, väldigt bekymmersamt”. När Buhari valdes 2015 lovade han att krossa jihadistupproret i nordöst men våldet har istället spridit sig och antagit nya former. Några dagar före intervjun krävde landets senatorer att den militära ledningen ska avskedas. Över 100 personer, militära och civila, har de senaste veckorna dödats i olika dåd främst i de nordvästra och nordöstra delarna av landet. Orsakerna till våldet varierar. I nordöst för jihadister ett lågintensivt krig mot landets militär. I nordväst angriper beväpnade boskapstjuvar och kriminella ligor civila. I ett försök att få ett slut på attackerna erbjuder myndigheterna i delstaten Zamfara två kor för varje vapen som lämnas in.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0