Nigeria
I Lagos som är Nigerias största stad bor över 15 miljoner människor. Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • December

  • Minst 85 civila dödas i drönarattack

   Minst 85 civila dödas i delstaten Kaduna i nordvästra Nigeria när militären ”av misstag” skjuter med en drönare mot en muslimsk religiös festival som samlat många människor. Bland de döda finns kvinnor, barn och äldre. Fler än 60 människor skadas så pass att de kräver sjukhusvård. Enligt regeringen var luftangreppet ämnat att träffa terrorister och andra kriminella.

  • November

  • APC vinner två guvernörsval, förlorar ett

   Nigerias regeringsparti APC vinner guvernörsvalen i delstaterna Imo och Kogi, men förlorar mot oppositionspartiet PDP i guvernörsvalet i delstaten Bayelsa. Valdeltagandet är lågt och valrelaterat våld förekommer. Anklagelser om valfusk framförs av oppositionen i Kogi men enligt valkommissionen är fusket inte tillräckligt omfattande för att kunna påverka valresultatet.

  • Oktober

  • Sista överklagandena av Tinubus valseger avslås

   Som sista rättsinstans avslår Högsta domstolen enhälligt såväl Atiku Abubakars som Peter Obis överklaganden av president Bola Tinubus valseger i februari 2023. Därmed är alla juridiska utmaningar mot Tinubus presidentskap avslutade. De två förlorande presidentkandidaterna hävdar att valet kantades av oegentligheter.

  • Ett 70-tal grips för homosexualitet

   Polisen griper fler än 70 ungdomar i Gombe i nordöst och anklagar dem för att ha arrangerat ett gayparty och för att planera ett bröllop mellan två homosexuella män. Det är inte ovanligt med polisrazzior mot hbtq-personer i Nigeria, där homosexualitet är förbjudet och straffbart med fängelse i 14 år. I norra Nigeria kan även dödsstraff utdömas för homosexualitet i enlighet med muslimska sharialagar. Trots att det är vanligt att gripa misstänkta hbtq-personer är det dock ytterst ovanligt att de döms.

  • President Tinubu höjer minimilönen

   En planerad landsomfattande strejk, med krav på höjda minimilöner, ställs in sedan president Bola Tinubus regeringen gått med på att höja minimilönen under ett halvår. Fackförbunden kräver en minimilön på motsvarande 255 dollar i månaden, men regeringen stannar vid 70 dollar. Levnadskostnaderna har stigit kraftigt för hushållen sedan Tinubu avskaffade bränslesubventionerna. De slopade subventionerna innebar att bensinpriset trefaldigades. Även livsmedel och transporter har blivit betydligt dyrare.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0