Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är med sina nära 180 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Sedan gammalt råder osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna inom landet åter kommit i dagen. Våldsamma urladdningar är vanliga, ibland med hundratals döda som följd. Den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram har under 2010-talet terroriserat befolkningen i norr.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Landets högsta domare tvingas avgå

   Högsta domstolens chefsdomare Walter Onnoghen avgår, meddelar hans advokater. Onnoghen stängdes av från sin post i januari sedan det avslöjats att han inte redovisat sina privata tillgångar på ett korrekt sätt (se Januari 2019). Domarens avgång kom en dag efter det att ett domarråd slagit fast han borde tvingas gå i pension på grund av försummelserna.

  • PDP vinner guvernörsvalet i Rivers

   I det avbrutna guvernörsvalet i delstaten Rivers (se Mars 2019) tilldelas den sittande guvernören Nyesom Wike från PDP segern. Wikes segermarginal är så stort att den överskrider antalet registrerade väljare i de områden där valet fick ställas in på grund av våldsamheter.

  • Mars

  • PDP vinner flest omval

   I de sex delstater där guvernörs- och delstatsvalen görs om vinner PDP i tre delstater medan APC tar hem segern i två. I Adamawa ställs valet in. Våldsamheter rapporteras från flera håll. I delstaten Kano i nordväst går män beväpnade med machete och knivar till angrepp mot väljare och tvingar dem att fly från ett antal vallokaler. Liknande uppgifter kommer från Bauchi i öster.

  • PDP tilldöms guvernörsposten i Osun

   Valet av Gboyega Oyetola från APC som guvernör för Osun ogiltigförklaras av en delstatlig instans för överklaganden. Istället tilldelas Ademola Adeleke från PDP segern i delstatens omstridda guvernörsval. Resultatet överklagades av PDP då endast 500 röster skilde de två kandidaterna åt (se September 2018).

  • APC vinner i flest delstater

   I de 22 delstater som fullföljer guvernörs- och delstatsvalen segrar president Buharis parti APC i 13 medan oppositionella PDP vinner i 9 delstater.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0