Nigeria
Fiskare i Nigerdeltat. Foto: Shutterstock/Erci Isselée

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Sabotage slår ut elnätet i storstad

   Sabotage mot elnätet mörklägger mångmiljonstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Olika jihadistgrupper och upprorsmakare härjar i området och attacker mot landets infrastruktur är vanliga. Stadsborna hade bara haft tillbaka strömmen i några dagar efter en tidigare incident i januari då två elstolpar sprängdes i luften. Återkommande skadegörelse är ett hårt slag mot stadens ekonomi och människors möjligheter till försörjning. De senaste veckorna har Nigeria sett förnyade attacker mot civila och militära mål. Uppemot 200 människor har mist livet i de norra, nordöstra, nordvästra och centrala delarna av landet.

  • Bronsskulpturer återlämnas

   Universitetet i Aberdeen i Skottland beslutar att lämna tillbaka bronsskulpturer från Nigeria som brittiska soldater fört ut ur landet i samband med en militärexpedition 1897. Beslutet ökar pressen på andra europeiska museer att följa universitets exempel.

  • Stulna pengar återbördas till statskassan

   Omkring 5,8 miljoner amerikanska dollar som förskingrats från den nigerianska staten och placerats i Storbritannien ska betalas tillbaka. Beloppet ska användas till infrastrukturprojekt. Pengarna stals mellan åren 1999 och 2007 av den dåvarande guvernören i delstaten Delta. Guvernören fängslades några år senare och dömdes till fängelse för korruption. Även pengar som plundrats av expresident Sani Abacha har på senare år betalats tillbaka till Nigeria (se 5 december 2017 och 4 februari 2020).

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   Nigeria inleder vaccinering mot virussjukdomen covid-19. Landet har hittills erhållit fyra miljoner vaccindoser genom den globala vaccinöverenskommelsen Covax.

  • Februari

  • Ny kidnappning av skolbarn

   Beväpnade män för bort runt 280 elever från en statlig flickskola i nordväst, i en attack som inträffar mitt i natten. FN och flera människorättsorganisationer fördömer dådet. Fyra dagar efter kidnappningen släpps skolflickorna. Det var den tredje kidnappningen från en skola i landet på tre månader. Dagen efter den senaste attacken släpps de skolbarn, lärare och anhöriga som kidnappats från en skola i centrala Nigeria (se 17 februari 2021). I centrala Nigeria kidnappades under februari även 53 bussresenärer som släpps efter en vecka. Kidnappningar av civila har blivit en betydelsefull inkomstkälla för banditgängen i centrala och nordvästra delarna av Nigeria. Hittills har ingen dömts för den senaste raden av bortrövanden. Myndigheter har istället utlovat amnesti för de kriminella som överlämnar sig frivilligt. I början av februari överlämnade sig en gängledare till polisen. Mannen och hans gäng låg bakom kidnappningen av skolbarn i Kankara i slutet av förra året (se 11 december 2020).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0