Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder, som Nigeria, nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 

Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.Senaste händelser

 • 2023

  • Mars

  • Utdömda sedlar tillbaka i omlopp

   Nigerias centralbank ger efter för folkliga och fackliga protester och ger åter ut sedlar som tidigare dragits in. Beslutet att ogiltigförklara 200-, 500- och 1000-nairasedlar skapade brist på kontanter och långa köer utanför bankerna av människor som ville ta ut sina besparingar. Bristen på kontanter uppstod under hösten 2022 när centralbanken drog in sedlarna i syfte att öka digitala banktransfereringar och därmed motarbeta landets utbredda problem med svarthandel och med kontanta lösesummor vid kidnappningar och utpressning (för bakgrund se November 2022, Februari 2023 och Mars 2023).

  • Atiku Abubakar överklagar presidentvalet

   PDP:s presidentkandidat Atiku Abubakar, som kom tvåa i valet, lämnar in en formell begäran om att appellationsdomstolen i Abuja ska ogiltigförklara presidentvalet. En dag tidigare gjorde valets trea, Peter Obi från Arbetarpartiet (LP), samma sak. Liksom Obi anklagar Abubakar valkommissionen för att ha brutit mot en rad regler kring valproceduren. Abubakar kräver att han själv blir utnämnd till valsegrare eller att valet görs om. När Abubakar förlorade valet 2019 försökte han överklaga valresultatet i flera månader innan Högsta domstolen satte stopp. Appellationsdomstolen har 180 dagar på sig att leverera ett utslag.

  • Peter Obi överklagar presidentvalet

   Arbetarpartiets Peter Obi, som kom trea i presidentvalet (se Februari 2023), vänder sig till domstolen i Abuja med en formell begäran om att presidentvalet, som kringgärdas av anklagelser om valfusk och brister, ska ogiltigförklaras. I sin överklagan hävdar Obi att valkommissionen bröt en rad regler i samband med rösträkningen. Valkommissionen erkänner vissa tekniska problem men förnekar att valet riggades.

  • APC vinner flertalet guvernörsval

   När guvernörs- och delstatsval hålls i 28 av Nigerias 36 delstater (resterande åtta delstater har redan utsett företrädare) rapporterar lokala valobservatörer om våld, skrämsel och trakasserier mot väljare liksom om röstköp och förstörelse av material i vallokaler. I Imo i sydöst, där ett separatistuppror pågår, tas några valarbetare tillfälligt som gisslan innan de kan fritas. I storstaden Lagos blir sittande guvernör Babajide Sanwo-Olu från APC omvald med stor majoritet. Blivande president Tinubu, också från APC, har en bakgrund som guvernör i Lagos och har stort inflytande där. APC vinner också guvernörsvalen i delstaterna Sokoto, Katsina, Jigawa, Gombe, Kwara, Niger, Yobe, Nasarawa, Cross River, Ebonyi, Ogun, Benue, Kaduna och Borno, medan PDP segrar i Plateau, Bauchi, Oyo, Delta, Rivers, Akwa Ibom and Zamfara. I Adamawa i nordöst förklarades valet som ofullständigt genomfört då antalet väljare som inte hade kunnat delta i valet var fler än skillnaden i antalet röster mellan de två största partierna. Där ska nyval hållas. I Kano i norr vinner Nya folkpartiet (New Nigeria People’s Party). I fyra delstater pågår rösträkningen fortfarande. Valdeltagandet är generellt lågt, vilket bedömare tror beror på utbredd besvikelse över hur president- och parlamentsvalet genomfördes (se Februari 2023).

  • Delstatsval försenas

   Tre dagar före de planerade guvernörs- och delstatsvalen meddelar valkommissionen att de skjuts upp en vecka, från den 11 mars till den 18 mars. Skälet är att rösträkningsmaskinerna som använts vid president- och parlamentsvalen i februari måste ställas om men det har inte kunnat ske då oppositionspartierna begärt att först få inspektera maskinerna för att hitta bevis för de anklagelser om valfusk som de riktat mot regeringen. Oppositionens begäran har nu avslagits men omställningsprocessen är enligt valkommissionen försenad och därför måste valen senareläggas.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0