Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Anti-korruptionschef stängs av

   President Muhammadu Buhari stänger av chefen för Nigerias anti-korruptionsbyrå, Ibrahim Magu. Han misstänks för att illegalt ha sålt beslagtagna tillgångar från korruptionsutredningar.

  • Attentat mot FN och kidnappning i nordöst

   Islamistiska krigare beskjuter en FN-helikopter på humanitärt uppdrag i nordöstra Nigeria. Två civila som befinner sig på marken dödas under attacken och ett flertal skadas. FN drar tillfälligt in flygningarna till området. Någon vecka tidigare kidnappades fem hjälparbetare i regionen. I en videofilm uppger de att de förts bort av aktivister som har kopplingar till Islamiska staten (IS). Under de senaste två veckorna har oroligheterna i nordöstra Nigeria skördat ett 20-tal liv. Angriparna har i olika attacker även stulit omkring 3 000 kor från bybor.

  • Nio norrmän kidnappade av pirater

   Pirater bordar ett norskt fartyg utanför Nigerias kust och kidnappar nio norska besättningsmän. Fartyget befann sig i Guineabukten på uppdrag av ett kinesiskt oljebolag. Samma dag stormar pirater ytterligare ett fartyg i Guineabukten och för bort fem kinesiska besättningsmän. Sedan början av 2020 har totalt 78 sjömän kidnappats utanför den västafrikanska kusten.

  • Juni

  • Jihadister går till nya attacker

   Islamistgruppen Islamiska statens västafrikanska provins (Iswap) tros ligga bakom den senaste tidens attacker i nordöstra Nigeria. I en serie attacker mot olika byar har omkring 150 människor dödats under juni. Offren är både civila och militära. Iswap är en utbrytargrupp från Boko Haram och har lösa band till Islamiska staten (IS). Samtidigt fortsätter våldet i landets nordvästra delar där 40 000 människor tros ha flytt sina hem. Under juni har beväpnade män vid flera tillfällen överfallit byar och skjutit invånarna, sammanlagt har cirka 80 människor mist livet. Lokalborna kallar gärningsmännen för ”banditgäng” som även stjäl boskap och plundrar affärer.

  • Coronarestriktioner upphävs

   Regeringen upphäver en del restriktioner, trots att experter varnar för att Nigeria inte har nått kulmen i coronaepidemin. Lättnaderna gäller bland annat för religiösa samfund. Det nationella utegångsförbudet kortas till att gälla 22.00–04.00. Folksamlingar över 20 personer är fortsatt förbjudna och restauranger och barer får ännu inte öppna. Även i staden Kano, det ekonomiska navet i norr, som har haft en stor smittspridning och många döda, har myndigheterna beslutat att delvis häva nedstängningen. Flera myndighetspersoner, inklusive centralbankschefen, har uppmanat regeringen att lätta på restriktionerna för att få fart på ekonomin. Antalet infekterade i landet räknas till drygt 10 000 och 287 personer har hittills avlidit av covid-19.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0