Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder, som Nigeria, nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 

Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.Senaste händelser

 • 2023

  • September

  • Överklaganden av valresultatet avslås

   Nigerias appellationsdomstol avvisar oppositionens överklaganden av resultatet av presidentvalet som vanns av Bola Tinubu från APC (se Februari 2023). Avslagen gäller överklagandena från såväl Atiku Abubakar från PDP som Arbetarpartiets Peter Obi. Domstolen ansåg att oppositionskandidaterna inte kunnat bevisa sina anklagelser om mutbrott och fusk med valsedlarna från regerande APC:s sida. Bola Tinubu svor presidenteden redan den 29 maj.

  • Augusti

  • Ny regering tillträder

   Ett halvår efter det att president- och parlamentsvalet hölls (se Februari 2023) kan president Bola Tinubu presentera sin nya regering. Den består av 45 ministrar och domineras av APC. Yusuf Tuggar blir utrikesminister, Mohammed Badaru Abubakar försvarsminister, Olubunmi Ojo blir ny inrikesminister med ansvar över polisen och Wale Edun utses till finansminister. Presidenten själv tar hand om posten som oljeminister.

  • Tiotals soldater dödas i bakhåll

   Minst 26 regeringssoldater dödas och åtta skadas i ett banditöverfall i mellersta Nigeria, där militären bekämpar kriminella gäng. Även banditerna förlorar många män, enligt en anonym militär källa. En räddningshelikopter med flera döda och skadade ombord ska ha skjutits ned av banditerna. Överfall och kidnappningar utförda av kriminella gäng är mycket vanliga i delstaterna Niger, Kaduna, Zamfara och Katsina i mellersta och nordvästra Nigeria. Masskidnappningar av skolbarn har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden.

  • Ecowasstyrka redo att gå in i Niger

   Ecowasländerna beslutar vid ett extrainkallat möte i Abuja i Nigeria att en styrka ska stå redo att ”återupprätta den konstitutionella ordningen” i det kuppdrabbade Niger (se Niger, inrikespolitik och författning). Enligt medlemslandet Elfenbenskustens president Alassane Ouattara ska styrkan sättas in ”så snart som möjligt”. Tidigare har kuppmakarna i Niger ignorerat en tidsfrist som Ecowas gett dem för att återinsätta den avsatta presidenten, annars hotar en militär intervention. USA och Frankrike ger sitt stöd till Ecowas beslut. Nigerias president Bola Tinubu är nyvald ordförande för Ecowas. En komplikation är att de avstängda medlemmarna Mali och Burkina Faso båda styrs av kuppregeringar och har ställt sig på den nigeriska juntans sida.

  • Juli

  • Matbrist leder till undantagstillstånd

   President Tinabu inför undantagstillstånd för att lättare kunna komma till rätta med snabbt stigande livsmedelspriser och en ökad brist på mat. För att stödja bönder och fattiga hushåll skjuter Tinabu till extra pengar från inkomster som staten har tjänat på en slopad bränslesubvention. Pengarna ska gå till gödning och utsäde till bönderna för att matproduktionen ska öka. Staten ska också stärka skyddet av bönderna som ibland tvingas överge sina odlingar efter att ha blivit utsatta för utpressning av kriminella gäng. Tolv miljoner fattiga hushåll ska få ett kontantbidrag på tio dollar per månad under ett halvår. Enligt en FN-rapport hotas fler än 25 miljoner nigerianer av matosäkerhet under 2023, vilket betyder att de inte har råd att skaffa sig det nödvändiga dagliga näringsbehovet. Hundratals bönder kidnappas eller dödas av kriminella gäng varje år. Det är oklart på vilket sätt staten bättre ska skydda landets bönder.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0