Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder, som Nigeria, nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 

Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.Senaste händelser

 • 2023

  • December

  • Runt 200 döda i våld i mellersta Nigeria

   En rad angrepp på bysamhällen i delstaten Plateau i centrala Nigeria kräver sammanlagt omkring 200 dödsoffer, enligt lokala myndigheter. Ungefär 500 människor skadas och tusentals flyr från området där förövarna härjar. Angreppen utförs av väpnade grupperingar mellan 23 december och 26 december. Det är oklart vilka gärningsmännen är. Plateau ligger i gränsområdet mellan Nigerias muslimska norr och kristna söder och har i flera år plågats av våldsamma religiösa och etniska motsättningar. I området råder också hård konkurrens om vatten och mark mellan bönder och herdar. Även jihadister är verksamma i Plateau. Gärningsmännen anfaller byarna för att plundra och kidnappa människor i syfte att utkräva lösesummor. Centralregeringen i Abuja sänder truppförstärkning till det våldsdrabbade området.

  • Minst 85 civila dödas i drönarattack

   Minst 85 civila dödas i delstaten Kaduna i nordvästra Nigeria när militären ”av misstag” skjuter med en drönare mot en muslimsk religiös festival som samlat många människor. Bland de döda finns kvinnor, barn och äldre. Fler än 60 människor skadas så pass att de kräver sjukhusvård. Enligt regeringen var luftangreppet ämnat att träffa terrorister och andra kriminella.

  • November

  • APC vinner två guvernörsval, förlorar ett

   Nigerias regeringsparti APC vinner guvernörsvalen i delstaterna Imo och Kogi, men förlorar mot oppositionspartiet PDP i guvernörsvalet i delstaten Bayelsa. Valdeltagandet är lågt och valrelaterat våld förekommer. Anklagelser om valfusk framförs av oppositionen i Kogi men enligt valkommissionen är fusket inte tillräckligt omfattande för att kunna påverka valresultatet.

  • Oktober

  • Sista överklagandena av Tinubus valseger avslås

   Som sista rättsinstans avslår Högsta domstolen enhälligt såväl Atiku Abubakars som Peter Obis överklaganden av president Bola Tinubus valseger i februari 2023. Därmed är alla juridiska utmaningar mot Tinubus presidentskap avslutade. De två förlorande presidentkandidaterna hävdar att valet kantades av oegentligheter.

  • Ett 70-tal grips för homosexualitet

   Polisen griper fler än 70 ungdomar i Gombe i nordöst och anklagar dem för att ha arrangerat ett gayparty och för att planera ett bröllop mellan två homosexuella män. Det är inte ovanligt med polisrazzior mot hbtq-personer i Nigeria, där homosexualitet är förbjudet och straffbart med fängelse i 14 år. I norra Nigeria kan även dödsstraff utdömas för homosexualitet i enlighet med muslimska sharialagar. Trots att det är vanligt att gripa misstänkta hbtq-personer är det dock ytterst ovanligt att de döms.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0