Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.Senaste händelser

 • 2022

  • September

  • 18 kandidater siktar mot presidentposten

   Partierna drar igång sina kampanjer inför presidentvalet den 25 februari 2023. 18 personer, varav en kvinna, kandiderar. De fyra kandidater som bedöms ha bäst chanser är Bola Ahmed Tinubu, tidigare guvernör i Lagos som kandiderar för den sittande presidenten Muhammadu Buharis parti APC, Atiku Abubakar som tidigare varit vicepresident och som ställer upp för det största oppositionspartiet PDP, Arbetarpartiets kandidat Peter Obi och det mindre kända partiet NNPP:s Rabiu Kwankwaso.          

  • April

  • Försvaret stärks med USA-helikoptrar

   Nigeria sluter ett avtal med USA om att köpa 12 attackhelikoptrar för 997 miljoner amerikanska dollar. Avtalet omfattar också utbildning samt utrustning för mörkerseende. Helikoptrarna ska användas för att bekämpa islamistgrupper och andra beväpnade gäng som utför våldsdåd och terrorattacker i norr. USA har tidigare tvekat att genomföra försäljningen mot bakgrund av rapporter om människorättsbrott i Nigeria, men nu uppger USA:s försvarsdepartement att köpet kommer att bidra till stabiliteten i regionen. 

  • Februari

  • Ny vallag träder i kraft

   President Muhammadu Buhari skriver under ett tillägg till landets vallag som gör det möjligt för valkommissionen att registrera väljare och överföra valresultat på elektronisk väg. Förändringarna syftar till att öka öppenheten och göra det lättare att kontrollera valprocessen. Tidigare val i Nigeria har ofta omgetts av anklagelser om fusk och överklaganden av resultat. I och med att lagen godkänns kan val hållas efter 360 dagar. Valdatum för president- och parlamentsval fastställs till 25 februari 2023. 

 • 2021

  • Augusti

  • Omstridd oljelag slutligen i kraft

   President Muhammadu Buhari skriver under en lag som reglerar verksamheten inom landets problemtyngda oljeindustri. Lagen har debatterats i parlamentet under 20 år. Den antogs i sin slutliga form av underhuset och senaten i juli och träder nu i kraft. Den omfattar alla delar av oljeindustrin från borrning till import och försäljning av bränslen. Genom lagen ska ramverket för oljeindustrin bli tydligare och enklare att tillämpa, bland annat när det gäller de skatter som bolagen ska betala samt skatter och royalties för oljebolagen. Förhoppningen är att det nya reglerna ska locka utländska investerare att satsa i Nigeria. En stor del av debatten kring lagen har handlat om hur mycket oljebolagen ska betala som ersättning för de miljöskador som produktionen orsakar. Slutbudet blev tre procent av oljeföretagens årliga driftkostnader. Pengarna ska avsättas för återinvestering i de områden som berörs av produktionen. Beslutet hälsas med tillfredsställelse av vissa lokala ledare medan andra är djupt besvikna och säger att de krävs mycket högre summor för att kompensera de skador som uppstått.     

  • Muslimer dödade i attack i centrala Nigeria

   Utegångsförbud införs i delar av delstaten Plateau i centrala Nigeria sedan 27 muslimer dödats när de var på väg hem från firandet av det muslimska nyåret i en annan delstat. Myndigheterna uppger att en grupp ungdomar tillhöriga folkgruppen irigwe, där de flesta är kristna, angripit bussar med sammanlagt 90 muslimska nyårsfirare. Angriparna ska gett sig på passagerarna med machetes, knivar och stenar. En talesman för irigwe avvisar uppgifterna som grundlösa. Jos huvudstad i Plateau, har länge varit scen för motsättningar mellan kristna och muslimer. Enligt Human Rights Watch dödades över 900 människor i sammandrabbningar mellan kristna och muslimer i området runt Jos hösten 2001.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0