Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder, som Nigeria, nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 

Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

 

Senaste händelser

 • 2024

  • Juni

  • Tre självmordsbombare dödar minst 18 personer

   Minst 18 personer dör och lika många skadas allvarligt i tre olika självmordsattentat i nordöstra Nigeria. I en av attackerna detonerar en kvinna med en bebis på ryggen sin bomb mitt under en bröllopsceremoni, enligt polisens utsagor. De andra två attentaten riktas mot ett sjukhus respektive en begravningssammankomst. Dåden inträffar i delstaten Borno, där den islamistiska extremistorganisationen Boko Haram är aktiv. Ingen grupp har dock tagit på sig ansvaret för händelserna. Tidigare i juni inträffar också en annan våldsincident, den här gången i nordvästra Nigeria. Flera tiotals personer kidnappas och 26 dödas då ett beväpnat gäng går till anfall mot en by i delstaten Katsina.

  • Omfattande strejk över ny minimilön

   Flera av landets största fackföreningar utlyser en landsomfattande strejk sedan samtalen om en ny minimilön brutit samman. Strejken slår ut landets elnät och orsakar störningar i den inrikes flygtrafiken. Under president Bola Tinubu har levnadskostnaderna för nigerianerna rakat i höjden och flera stora strejker har skakat om landets arbetsmarknad. Inflationen har stigit kraftigt och slopade drivmedelssubventioner har slagit hårt mot landets invånare.

  • Maj

  • Ny masskidnappning i centrala delarna av Nigeria

   Åtta människor dödas och 150 kidnappas när en by i centrala Nigera angrips av ett beväpnat gäng, lokalt kallade banditer. Det är den senaste i en rad av masskidnappningar som skett i landets centrala och norra delar. Enligt vittnen körde de cirka 100 angriparna in i byn på motorcyklar och härjade där i flera timmar. Befolkningen i området anklagar landets polis och militär för att inte göra tillräckligt för att skydda dem. Säkerhetsläget i landet är mycket skört. Några dagar före kidnappningen, dödades ett okänt antal personer i en gruvby. Förövarna tros tillhöra kriminella gäng och enligt polisen dödades även ett antal av dessa ”banditer”. I de sydöstra delarna av landet dog fem soldater och sex civila i slutet av maj då en eldstrid uppstod mellan polisen och separatister.

  • Beväpnade gäng dödar 25 människor i nordväst

   Fyra byar i delstaten Katsina attackeras av beväpnade banditgäng och sammanlagt får 25 personer sätta livet till. Enligt vittnesuppgifter tillhörde de flesta som dog någon av de lokala självförsvarsgrupper som bildats i ett försök att skydda samhällen från liknande attacker. Flera invånare skadas i våldsdådet och ett okänt antal rövas bort av banditerna. En talesperson från landets säkerhetsstyrkor tror att attacken var en hämnd för att banditgängen i sin tur lidit stora förluster då militären angripit deras basläger.

  • April

  • 27 miljoner dollar återfunna i bedrägerihärva

   Ekonomiska brottsutredare meddelar att de har hittat omkring 27 miljoner dollar som den tidigare ministern för fattigdom och humanitära frågor, tros ha förskingrat. Pengarna har återförts till statskassan. I januari stängde president Bola Tinubu av den korruptionsmisstänkta ministern och en utredning inleddes. Den nigerianska enheten för ekonomisk brottsbekämpning har nu kartlagt ett komplicerat system av mer än 50 olika bankkonto dit pengarna hade förts. Minister hävdar sin oskuld och påstår att pengarna skulle gå till människor i nöd. Utredningen fortsätter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0