
Nigeria
Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
Långa straff för jihadistfinansiärer
Sammanlagt 44 personer döms till mellan 10 och 30 år med hårt straffarbete för att ha finansierat terroristorganisationen Boko Haram. Åtal mot totalt 1 000 misstänkta väcktes för flera år sedan, men rättegången har legat på is i sju år. Dagens dom innebär att det nu är närmare 800 personer som dömts för finansiering av terrorism och samröre med jihadistnätverket.
-
Expresident Buhari avlider
Landets tidigare president, Muhammadu Buhari, avlider efter en längre tids sjukdom. Buhari blev 82 år gammal. Buhari valdes till president 2015, efter tre misslyckade försök. Han valdes om 2019, trots att förtroendet för honom och hans regering då hade börjat falna. Han kritiserades för sitt alltmer auktoritära styre och för bristande initiativ för att hantera landets många säkerhetsproblem. Buhari tog makten i landet första gången efter en militärkupp 1983.
-
Politiska tungviktare vill ena oppositionen
Nigerias främsta oppositionspolitiker, Atiku Abubakar och Peter Obi, ansluter sig till det lilla partiet ADC i ett försök att ena motståndet mot den sittande regeringen. I det senaste valet 2023 representerade Abubakar det tidigare regeringspartiet PDP och Obi det mindre partiet LP. ADC:s tillförordnade ordförande David Mark (även han tidigare PDP) beskriver beslutet som ett försök att rädda landets demokrati från att förvandlas till en de facto enpartistat. Det nuvarande regeringspartiet APC har styrt Nigeria sedan valet 2015.
-
-
Juni
-
Fredsavtal mellan regeringen och gäng i nordväst
Regeringsrepresentanter och flera kriminella gäng i delstaten Katsina i landets nordvästra delar, enas om ett fredsavtal. Civilbefolkningen i Katsina har länge terroriserats av gäng som lokalt kallas för ”banditer”. Gängen är ökända för att plundra byar, döda civila och stjäla boskap. Tolv gängledare tog initiativ till fredssamtalet och de lovar nu att upphöra med våldsamheterna. I samband med undertecknandet av avtalet lämnar banditerna ifrån sig vapen samt släpper 17 personer som de hållit gisslan. I en annan del av landet, i delstaten Benue, fortsätter våldsdåden som skördar 150 dödsoffer på bara några dagar.
-
Stora protester efter nya våldsdåd
Invånare i staden Makurdi i Nigerias centrala delar protesterar mot det eskalerande våldet. Demonstranterna kräver att delstatsguvernören snarast ingriper för att få ett stopp på våldsspiralen. Protesten börjar fredligt men polisen använder tårgas för att skingra demonstranterna som, enligt nyhetsbyrån AFP, räknas i tusental. Ett par dagar tidigare har över 100 människor dödats i en attack mot en by nära Makurdi. Uppgifterna lämnas av bybor och styrks av Amnesty International, delstatsguvernören däremot menar att dödssiffran är 59. Våldet i centrala Nigeria tillskrivs konflikten mellan jordbrukande kristna och nomadiserade muslimska boskapsägare som tillhör folkgruppen fulani. Dessa beskylls ofta för att ligga bakom massakrerna. Bönderna och boskapsägarna tävlar om områdets begränsade resurser.