Nigeria
Flygfoto över Victoria Island, mångmiljonstaden Lagos främsta främsta finans- och affärsdistrikt. Foto: Shutterstock/TT

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juni

    • Fredsavtal mellan regeringen och gäng i nordväst

      Regeringsrepresentanter och flera kriminella gäng i delstaten Katsina i landets nordvästra delar, enas om ett fredsavtal. Civilbefolkningen i Katsina har länge terroriserats av gäng som lokalt kallas för ”banditer”. Gängen är ökända för att plundra byar, döda civila och stjäla boskap. Tolv gängledare tog initiativ till fredssamtalet och de lovar nu att upphöra med våldsamheterna. I samband med undertecknandet av avtalet lämnar banditerna ifrån sig vapen samt släpper 17 personer som de hållit gisslan. I en annan del av landet, i delstaten Benue, fortsätter våldsdåden som skördar 150 dödsoffer på bara några dagar. 

    • Stora protester efter nya våldsdåd

      Invånare i staden Makurdi i Nigerias centrala delar protesterar mot det eskalerande våldet. Demonstranterna kräver att delstatsguvernören snarast ingriper för att få ett stopp på våldsspiralen. Protesten börjar fredligt men polisen använder tårgas för att skingra demonstranterna som, enligt nyhetsbyrån AFP, räknas i tusental. Ett par dagar tidigare har över 100 människor dödats i en attack mot en by nära Makurdi. Uppgifterna lämnas av bybor och styrks av Amnesty International, delstatsguvernören däremot menar att dödssiffran är 59. Våldet i centrala Nigeria tillskrivs konflikten mellan jordbrukande kristna och nomadiserade muslimska boskapsägare som tillhör folkgruppen fulani. Dessa beskylls ofta för att ligga bakom massakrerna. Bönderna och boskapsägarna tävlar om områdets begränsade resurser.

    • Maj

    • 10 000 döda på två år

      En ny rapport från Amnesty International visar att över 10 000 människor dött i olika våldsdåd i norra och centrala Nigeria de senaste två åren. Bakom de dödliga attackerna ligger olika jihadistgrupper och kriminella ligor som brukar benämnas som “banditer”. I Nigerias centrala delar slåss jordbrukare och boskapsdrivare om markrättigheter. Ett stort problem är de många vapen som är i omlopp. I slutet av maj griper militären tiotals poliser och soldater som misstänks ha sålt vapen till beväpnade grupper. President Bola Tinubu anser att landets försvarsmakt har kontroll över situationen och säkerhetshoten. Verkligheten visar något annat. Bara under maj månad har 280 människor fått sätta livet till i olika våldsdåd, bland de döda finns civila såväl som militär och milismän.

    • April

    • Våldsdåd runt om i Nigeria skördar många liv

      Månaden inleds med sammanddrabbningar mellan kristna lantbrukare och nomadiserade boskapsdrivare i delstaten Plateau . Omrking 100 människor dödas i olika attacker. Bakgrunden till våldsdåden är ofta komplicerade, men har bland annat sin grund i tvister om markrättigheter. Medan jordbrukande bönder brukar allt större arealer har boskapsdrivarna sett sina betesmarker krympa som ett resultat av klimatförändringarna. Politiska och etniska spänningar, liksom illegal utvinning av naturresurser och mineral spär på problemen. Polisväsendet i området är illa rustat och delstatsregeringen svag, vilket bidrar till en hög grad av straffrihet. I en separat incident dödas 16 människor då jihadister går till attack mot två byar i landets nordvästra delar. Flera andra dåd inträffar under april månad, bland annat i delstaten Benue. Drygt 50 människor dödas. Liksom i Plateau handlar konflikten i Benue om tillgång till åkrar och betesmark. Jordbrukarna är ofta kristna och boskapsdrivarna muslimer, vilket också ger våldet en religiös dimension. Sammanlagt beräknas 320 människor ha dödats i april.

    • Mars

    • Pro-palestinska demonstranter skjuts ned

      Soldater öppnar eld mot organisationen Islamiska rörelsen i Nigeria (Islamic Movement in Nigeria, IMN) som anordnar en pro-palestinsk demonstration i huvudstaden Abjuja. Sammanlagt dör elva demonstranter och en soldat. Enligt Amnesty Internationals nigerianska gren sköt militären skarpt i ett försök att kontrollera folkmassan. Militären å sin sida hävdar att demonstranterna sköt mot soldaterna som fanns på plats för att överse ordningen. IMN är en shiamuslimsk rörelse som bannlystes 2019 eftersom den ansågs uppmana sina följare till revolution. Nigerias muslimska befolkning tillhör mestadels islams huvudinriktning sunni.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0