Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Under 2010-talet har dock islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Fler franska soldater

   Frankrike utökar sin militära insatsstyrka i Sahelområdet med 600 soldater till sammanlagt 5 100 man. De flesta soldaterna ska placeras ut i gränstrakterna mellan Mali, Burkina Faso och Niger där de islamistiska attackerna har ökat betydligt under senare tid. Frankrike sänder samtidigt omkring 100 militärfordon till området. Förstärkningen ska vara på plats i slutet av februari. Frankrike har förlorat 41 soldater i kampen mot de väpnade islamisterna i Sahel.

  • Januari

  • Valförberedelser avbryts i väster

   Hotet från väpnade islamister gör att registreringen inför presidentvalet i december 2020 avbryts i delar av regionerna Tillaberi och Tahoua som gränsar till Mali och Burkina Faso i väster. Tre attacker av jihadister i Tillaberi i december 2019 och januari 2020 krävde 174 liv. Drygt 7 000 har flytt från sina hem i området enligt FN-organet UNHCR.

  • Ett 90-tal soldater dödas i IS-attack

   Åttionio regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en arméförläggning i Chinegodar nära gränsen till Mali. IS tar på sig dådet. Frankrike lovar stärka sin truppnärvaro i Sahelområdet med drygt 200 soldater, från dagens 4 500 man, för att trappa upp kampen mot jihadisterna.

  • Hundratals flyktingar grips

   Polisen griper 335 sudaneser som anklagas för att ha bränt ner det FN-flyktingläger i Agadez i norra Niger som de uppehåller sig i. Branden ska ha startat efter det att polisen skingrade en grupp asylsökande som genomförde en sittdemonstration. Två personer rapporteras skadade. Staden Agadez passeras av många människor som söker sig från Afrika till Europa samt är en tillflyktsort för flyktingar från Libyen. Runt 1 400 sudaneser har flytt från Libyen sedan 2017 och uppehåller sig sedan dess i läger en mil utanför Agadez.

 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0