Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Sedan 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Oppositionens presidentkandidat stoppas

   Nigers konstitutionsdomstol stoppar oppositionspartiet Modens ledare Hama Amadou från att kandidera i presidentvalet i december. Det regerande partiet PNDS kandidat Mohamed Bazoum, före detta inrikesminister, får dock grönt ljus. Domstolen ger ingen förklaring till att Amadou underkänns som kandidat, men han har tidigare dömts för smuggling av spädbarn. Han benådades i mars vid coronapandemins utbrott då man befarade en snabb smittspridning i landets överfulla fängelser. Ytterligare ett dussintal personer stoppas från att kandidera, medan ett 30-tal blir godkända. President Issoufou kan enligt författningen inte ställa upp för omval eftersom han suttit i två mandatperioder.

  • Juni

  • Kuppledare vill bli president

   General Salou Djibo meddelar att han kandiderar i presidentvalet i december 2020 för Freds- och rättvisepartiet (PJP). Djibo ledde den militärjunta som avsatte dåvarande president Mahamadou Tandja (se Februari 2010). Djibo behöll makten till april 2011 då han överlämnade styret till nuvarande president Mahamadou Issoufou. Djibo pensionerades från armén 2019 och hoppas nu kunna ersätta Issoufou, som enligt författningen inte får ställa upp för omval.

  • Maj

  • Lag tillåter avlyssning

   Parlamentet antar ny lagstiftning som tillåter avlyssning som en metod att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Oppositionen fruktar att lagen ska användas mot den och lämnar i protest salen där omröstningen sker.

  • Offensiv mot Boko Haram

   Det nigeriska försvarsdepartementet säger att omkring 75 medlemmar av Boko Haram har dödats av nigeriska respektive nigerianska regeringsstyrkor i sydöstra Niger och i Nigeria. Tjugofem av de militanta islamisterna dödas söder om staden Diffa i Niger medan runt 50 dödas av nigerianskt flyg vid Tchadsjön inne på nigeriansk mark. Två nigeriska soldater skadas i operationen, enligt försvarsdepartementet vars uppgifter inte har bekräftats av annan källa.

  • Lättar på restriktionerna

   Regeringen kortar det nattliga utegångsförbudet i Niamey och gudstjänstlokaler får åter öppna för bönestunder med mera. Trycket från religiösa ledare att lätta på restriktionerna kring moskéernas verksamhet har varit stort och Niamey drabbades i april av fyra dagars kravaller som utlöstes av folklig frustration över restriktionerna som införts mot coronapandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0