Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Sedan 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Första fallen med deltavarianten av covid-19

   Niger har registrerat sina första fall av den mycket smittsamma deltavarianten av coronaviruset. Sex nigerier i huvudstaden Niamey testades i augusti positivt för deltavarianten, enligt hälsovårdsmyndigheterna. Samtliga sex har tillfrisknat, men myndigheterna varnar för att det blir allt vanligare med allvarligt covidsjuka patienter. Fram till nu har Niger haft relativt få fall av covidsjuka, men det är också så att provtagningen har varit mycket begränsad. Samtliga som insjuknat i deltavarianten är ovaccinerade. Drygt fyra procent av befolkningen är vaccinerad.

  • Augusti

  • HRW: över 420 civila dödade av jihadister i väster under 2021

   Hittills under 2021 har fler än 420 civila dödats i attacker utförda av jihadister i västra Niger, samtidigt som tiotusentals har tvingats fly från sina hem undan våldet, rapporterar Human Rights Watch (HRW). Beräkningen bygger på samtal med ögonvittnen, traditionella ledare, lokala myndigheter, utländska diplomater och nigeriska människorättsaktivister. Under attackerna dödas och torteras civila som byledare, imamer och barn, samtidigt som byggnader som skolor, kyrkor och bostäder förstörs. Antalet angrepp har ökat betydligt sedan 2019, skriver HRW. Jihadisterna är framför allt IS-trogna grupper, och i mindre utsträckning al-Qaida-trogna.

  • Ny flygbas planeras vid Tchadsjön

   En flygbas ska byggas i Diffa i sydöstra Niger, där såväl Boko Haram som Islamiska staten i Västafrika (Iswap) är aktiva i området kring Tchadsjön. Flygbasen ska stärka militärens förmåga att försvara landets territorium från jihadisterna, varav många har sina fästen på öar i Tchadsjön som gränsar till Niger, Nigeria, Tchad och Kamerun. När bygget av flygbasen ska inledas är oklart.

  • Juni

  • Landets gränser öppnas

   Nigers landgränser öppnas åter efter att ha varit stängda sedan i mars 2020 på grund av coronapandemin. Regeringen anser att smittspridningen nu är under kontroll. Vid såväl in- som utresa måste personen i fråga kunna visa upp ett negativt testresultat. En vaccinationskampanj har inletts men myndigheterna har ont om vaccin och många nigerier är skeptiska till att vaccinera sig.

  • Frankrike avslutar Operation Barkhane

   Frankrike fattar beslut om att avbryta Operation Barkhane som under åtta år funnits på plats i Niger, Tchad, Mali, Burkina Faso och Mauretanien för att bekämpa jihadistgrupper i Sahelregionen. Exakt hur avvecklingen ska ske framgår inte. En utlösande faktor till beslutet är den senaste militärkuppen i Mali i juni 2021, den andra militärkuppen i landet på nio månader. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att antalet franska soldater i Sahel ska minskas och att en del specialstyrkor istället ska flyttas till insatsstyrkan Takuba, där soldater från flera andra europeiska länder, bland annat Sverige, deltar. Ett 50-tal franska soldater har dödats i Sahel sedan 2013 då Barkhane placerades ut.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0