Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Under 2010-talet har dock islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Oppositionsledare återvänder från exil

   Ledaren för oppositionspartiet NDM, Hama Amadou, fängslas på flygplatsen när han återvänder till Niger från sin exil i Frankrike, meddelar hans advokat. Amadou greps i samband med valet 2016 och dömdes för smuggling av spädbarn, en dom Amadou säger är politiskt motiverad i syfte att hindra honom från att utmana president Issoufou på presidentposten. Amadou fick 2016 lov att lämna fängelset för vård i Frankrike och valde då att gå i exil. Han återvänder till Niger för att avtjäna resten av sitt straff där och sedan göra politisk comeback.

  • Samverkan med grannländer mot smuggling

   Niger, Nigeria och Benin går samman i kampen mot den omfattande smugglingen över ländernas gränser. Problemet fick Nigeria att tidigare i år stänga sin gräns för handel med de två grannstaterna. De tre länderna ska inrätta en särskild kommitté för övervakning och patrullering.

  • September

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

  • Juni

  • Niger i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamling väljer in Niger tillsammans med Estland, Tunisien, Vietnam och Saint Vincent och Grenadinerna i FN:s säkerhetsråd. De fem länderna ska sitta i rådet i två år med start den 1 januari 2020.

  • Maj

  • Ett 30-tal soldater dödas i bakhåll

   Tjugoåtta regeringssoldater dödas när en militärkolonn angrips av okända gärningsmän nära gränsen till Mali i den västra delen av Niger. Elva av kropparna hittas senare. Ett antal soldater skadas i attentatet. I oktober 2017 dödades fyra amerikanska och fem nigeriska soldater i en liknande attack i samma område. Den gången låg militanta islamister bakom dådet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0