Niger
Förr var många invånare i Niger nomader, men numera är de allra flesta bofasta. Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Sedan 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Presidenten benådar nio terroristledare

   Nio "terroristledare", däribland medlemmar av Boko Haram, har frigetts ur fängelse som en del av strävan till försoning, meddelar president Bazoum. Regeringen tar beslutet efter ett möte om säkerhetsläget med militära företrädare, statstjänstemän och traditionella ledare.

 • 2021

  • December

  • Niger arbetar för FN-resolution om klimat och konflikter

   Niger lägger tillsammans med Irland fram ett förslag på en resolution inför FN:s säkerhetsråd, vilken formellt kopplar klimatförändringar till global säkerhet. Förslaget får stöd av 12 av rådets 15 medlemsländer men Ryssland lägger in sitt veto mot resolutionen som därmed inte antas. Även Indien röstar emot medan Kina avstår. Förslaget syftar till att göra klimatrelaterade säkerhetsrisker till en central del i FN:s arbete för att förebygga konflikter. Enligt Indien hör klimatförändringar ihop med ekonomisk utveckling, inte säkerhetsfrågor, medan Ryssland anser att en sådan resolution skulle ställa till förvirring inom andra FN-forum där man arbetar med att bekämpa klimatförändringarnas negativa följder. Nigers företrädare kallar motståndet mot förlaget för "kortsiktigt". Niger tillhör de länder som tydligt märker av klimatförändringarna i form av torka och vattenbrist – faktorer som ökar risken för väpnade konflikter om de knappa resurserna.

  • November

  • Ett 70-tal dödas när jihadister attackerar

   Minst 69 människor, däribland en borgmästare, dödas av jihadister under ett angrepp mot en by i det oroliga området Tillaberi som gränsar till Burkina Faso och Mali. Mycket tyder på att det är borgmästaren som är måltavlan när gärningsmännen bland annat slår till mot hans bilkolonn. Lokala källor uppger för medier att borgmästaren organiserade en lokal självförsvarsgrupp mot jihadister och de pekar ut Islamiska staten i Stor-Sahara (ISGS) som ansvariga för dådet. Human Rights Watch (HRW) beräknade i augusti att fler än 420 civila hade dödats i våldsdåd i västra Niger sedan årsskiftet.

  • Oktober

  • Hundratusentals riskerar att svälta

   Den våldsdrabbade regionen Tillaberi i västra Niger står inför en omfattande hungersnöd med närmare 600 000 människor som riskerar att få för lite mat, rapporterar FN. Tillaberi är ungefär lika stort som Ungern och ligger där Niger möter Burkina Faso och Mali. Jihadistiska grupperingar har härjat i regionen sedan 2017 och gör det svårt för invånarna att bo kvar i sina hushåll och bruka sin jord samt sälja sina varor på marknadsplatser. Tillaberi beräknas hysa drygt 100 000 internflyktingar.

  • September

  • Första fallen med deltavarianten av covid-19

   Niger har registrerat sina första fall av den mycket smittsamma deltavarianten av coronaviruset. Sex nigerier i huvudstaden Niamey testades i augusti positivt för deltavarianten, enligt hälsovårdsmyndigheterna. Samtliga sex har tillfrisknat, men myndigheterna varnar för att det blir allt vanligare med allvarligt covidsjuka patienter. Fram till nu har Niger haft relativt få fall av covidsjuka, men det är också så att provtagningen har varit mycket begränsad. Samtliga som insjuknat i deltavarianten är ovaccinerade. Drygt fyra procent av befolkningen är vaccinerad.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0