Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Sedan 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Frankrike avslutar Operation Barkhane

   Frankrike fattar beslut om att avbryta Operation Barkhane som under åtta år funnits på plats i Niger, Tchad, Mali, Burkina Faso och Mauretanien för att bekämpa jihadistgrupper i Sahelregionen. Exakt hur avvecklingen ska ske framgår inte. En utlösande faktor till beslutet är den senaste militärkuppen i Mali i juni 2021, den andra militärkuppen i landet på nio månader. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att antalet franska soldater i Sahel ska minskas och att en del specialstyrkor istället ska flyttas till insatsstyrkan Takuba, där soldater från flera andra europeiska länder, bland annat Sverige, deltar. Ett 50-tal franska soldater har dödats i Sahel sedan 2013 då Barkhane placerades ut.

  • Maj

  • Diffa attackeras av IS-trogen grupp

   Häftiga strider utkämpas mellan armén och Islamiska staten i Västafrika (ISWAP) i Diffa i sydöstra Niger sedan jihadisterna gått över gränsen från Nigeria och attackerat staden. Minst fyra armésoldater och fyra civila dödas i striderna som ebbade ut senare under kvällen. Ett okänt antal jihadister dödas också. Staden Diffa har attackerats flera gånger sedan 2015 av jihadistgrupper. ISWAP är en utbrytargrupp ur Boko Haram.

  • April

  • Tidigare finansminister blir ny regeringschef

   President Bazoum utser Ouhoumoudou Mahamadou, före detta finansminister samt minister med ansvar för gruvnäringen, till ny premiärminister. Bazoum säger att den nya regeringens högsta prioritet är att öka säkerheten i landet samt höja utbildningsnivån hos befolkningen.

  • Bazoum svär presidenteden

   Mohamed Bazoum tillträder formellt som Nigers president. Bytet på presidentposten beskrivs som landets första fredliga och demokratiska maktskifte.

  • Mars

  • "Kuppförsök avvärjs"

   Ett kuppförsök avvärjs under de tidiga morgontimmarna, enligt regeringen. Skottlossning hörs i en halvtimme vid presidentpalatset i Niamey när soldater försöker storma palatset men slås tillbaka av presidentgardet. Flera soldater i en terroristbekämpande styrka grips misstänkta för delaktighet i kuppförsöket. Andra eftersöks, däribland den misstänkte kuppledaren, ett flygvapenbefäl vid militärbasen i Niamey. Några timmar efter kuppförsöket är situationen i Niamey under kontroll och vardagslivet återgår till det normala.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0