Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger är tre gånger så stort som Sverige och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Under 2010-talet har dock islamistiska extremister skapat de största problemen. Ekonomin baseras på export av uran.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Ett 90-tal soldater dödas i IS-attack

   Åttionio regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en arméförläggning i Chinegodar nära gränsen till Mali. IS tar på sig dådet. Frankrike lovar stärka sin truppnärvaro i Sahelområdet med drygt 200 soldater, från dagens 4 500 man, för att trappa upp kampen mot jihadisterna.

 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

  • Ett 70-tal döda i attack mot armén

   Fler än 70 regeringssoldater dödas och ett dussintal skadas när ett militärläger i Inates nära gränsen till Mali attackeras av hundratals tungt beväpnade jihadister, meddelar försvarsdepartementet. Nigeriska styrkor bekämpar Boko Haram i sydöst nära gränsen mot Nigeria och IS-trogna islamister i väst vid Mali och Libyen. Samma dag skänker USA militärutrustning till ett värde av 21 miljoner dollar till Niger för att bistå i kampen mot islamisterna.

  • November

  • Oppositionsledare återvänder från exil

   Ledaren för oppositionspartiet NDM, Hama Amadou, fängslas på flygplatsen när han återvänder till Niger från sin exil i Frankrike, meddelar hans advokat. Amadou greps i samband med valet 2016 och dömdes för smuggling av spädbarn, en dom Amadou säger är politiskt motiverad i syfte att hindra honom från att utmana president Issoufou på presidentposten. Amadou fick 2016 lov att lämna fängelset för vård i Frankrike och valde då att gå i exil. Han återvänder till Niger för att avtjäna resten av sitt straff där och sedan göra politisk comeback.

  • Samverkan med grannländer mot smuggling

   Niger, Nigeria och Benin går samman i kampen mot den omfattande smugglingen över ländernas gränser. Problemet fick Nigeria att tidigare i år stänga sin gräns för handel med de två grannstaterna. De tre länderna ska inrätta en särskild kommitté för övervakning och patrullering.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0