Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger, tre gånger så stort som Sverige, består till stor del av öken och halvöken och de flesta invånarna bor i den södra delen. Niger är ett av världens fattigaste länder med mycket dåliga levnadsvillkor. Ekonomin baseras på export av uran, av vilket landet har bland de största fyndigheterna i världen. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter, men under 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. En stor del av sin självständighet sedan 1960 har Niger styrts av militära kuppregimer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Niger i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamling väljer in Niger tillsammans med Estland, Tunisien, Vietnam och Saint Vincent och Grenadinerna i FN:s säkerhetsråd. De fem länderna ska sitta i rådet i två år med start den 1 januari 2020.

  • Maj

  • Ett 30-tal soldater dödas i bakhåll

   Tjugoåtta regeringssoldater dödas när en militärkolonn angrips av okända gärningsmän nära gränsen till Mali i den västra delen av Niger. Elva av kropparna hittas senare. Ett antal soldater skadas i attentatet. I oktober 2017 dödades fyra amerikanska och fem nigeriska soldater i en liknande attack i samma område. Den gången låg militanta islamister bakom dådet.

  • Februari

  • Ny kommunikationscentral

   USA bidrar med en kommunikationscentral (C2 Node) värd 16,5 miljoner dollar till Niger för att landets militärledning bättre ska kunna samordna sina insatser mot Boko Haram, Aqim och andra extremistgrupper. Niger har fått en allt viktigare strategisk roll i USA:s kamp mot militanta islamistgrupper i Afrika. Tidigare har USA skänkt spaningsflygplan, pansarfordon, små patrullbåtar som kan användas i sjöar och vattendrag med mera. USA har en militärbas för drönare i Agadez och har tillstånd att landa vapenbestyckade drönare på nigerisk mark.

 • 2018

  • December

  • Offensiv mot Boko Haram

   Det nigeriska försvarsdepartementet uppger för medier att runt 200 misstänkta medlemmar av Boko Haram har dödats i flygräder sedan militären inledde en offensiv i slutet av 2018. Åttiosju medlemmar av den extrema islamiströrelsen har dödats i markstrider enligt armén, som säger att inga regeringssoldater har dödats.

  • Juli

  • Sex soldater dödas i attentat

   Sex soldater dödas vid en militärpostering i sydöstra Niger, nära gränsen till Nigeria. Extremiströrelsen Boko Haram tar på sig skulden för dådet. Det sker samtidigt som AU håller ett toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott för att bland annat diskutera frihandel och korruption. En rad nya våldsdåd gör att säkerhetsfrågorna tar över. Kort före mötet riktas ett självmordsattentat mot  G5 Sahels högkvarter i Mali. G5 Sahel består av Niger, Mali, Tchad, Burkina Faso och Mauretanien och bildades med franskt stöd 2017 för att bekämpa jihadistiska rebeller och kriminella grupper. Det saknas dock pengar för projektet och många av de 5 000 G5-soldaterna saknar nödvändig utrustning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0