Niger
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Niger

Niger, tre gånger så stort som Sverige, består till stor del av öken och halvöken och de flesta invånarna bor i den södra delen. Niger är ett av världens fattigaste länder med mycket dåliga levnadsvillkor. Ekonomin baseras på export av uran, av vilket landet har bland de största fyndigheterna i världen. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter, men under 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen. En stor del av sin självständighet sedan 1960 har Niger styrts av militära kuppregimer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juli

  • Sex soldater dödas i attentat

   Sex soldater dödas vid en militärpostering i sydöstra Niger, nära gränsen till Nigeria. Extremiströrelsen Boko Haram tar på sig skulden för dådet. Det sker samtidigt som AU håller ett toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott för att bland annat diskutera frihandel och korruption. En rad nya våldsdåd gör att säkerhetsfrågorna tar över. Kort före mötet riktas ett självmordsattentat mot  G5 Sahels högkvarter i Mali. G5 Sahel består av Niger, Mali, Tchad, Burkina Faso och Mauretanien och bildades med franskt stöd 2017 för att bekämpa jihadistiska rebeller och kriminella grupper. Det saknas dock pengar för projektet och många av de 5 000 G5-soldaterna saknar nödvändig utrustning.

  • April

  • Bygget av amerikansk flygbas inleds

   Den första amerikanska flygbasen i Niger för väpnade drönare börjar byggas utanför Agadez. USA:s flygvapen beräknar att basen kan börja användas i början av 2019.

  • Mars

  • Fängelse för protest mot höjda skatter

   Fyra ledande oppositionella och ett 20-tal andra aktivister fängslas för uppvigling och för att ha stört den allmänna ordningen i samband med demonstrationer i huvudstaden Niamey mot höjda skatter. Demonstranterna saknar tillstånd från myndigheterna.

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Niger är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Januari

  • Fängelse för kuppförsök

   Nio soldater och en civilperson döms till fängelse i mellan 5 och 15 år för delaktighet i ett påstått kuppförsök i december 2015. Bland dem som döms till 15 års fängelse är den före detta stabschefen, general Souleymane Salou, som spelade en nyckelroll när militären 2010 avsatte president Issoufous föregångare Mamadou Tandja.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0