Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Moçambique
Foto: Shutterstock/erichon

Moçambique

Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet. Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom. Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Moçambique är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Februari

  • Decentralisering av makten på förslag

   President Filipe Nyusi meddelar att han ämnar genomföra grundlagsändringar avseende regionala val och utnämningar av guvernörer. Enligt Nyusis förslag ska guvernörer i fortsättningen utses av det parti eller den koalition som vinner valet i respektive region. För närvarande utses guvernören av landets president. Nyusi uppger att ändringsförslagen är ett resultat av överläggningar med oppositionsrörelsen Renamo. Förslagen ska nu underställas parlamentet. Planen är att de ska träda i kraft före höstens regionalval.

 • 2017

  • November

  • Moskéer stängs efter attacker

   Regeringen ger order om att tre moskéer i staden Pemba i den nordliga provinsen Cabo Delgado ska stängas. Skälet är att moskéerna anses ha haft samröre med de personer som anföll polisstationer i staden Mocimboa da Praia i oktober. 

  • Oktober

  • Angrepp mot polisstationer

   Flera polisstationer i staden Mocimboa da Praia provoinsen Cabo Delgado i norra Moçambique angrips i vad som förefaller vara samordnade räder. Det är oklart vilka angriparna är men misstankarna riktas mot islamiska extremister. Två polismän dödas och enligt polisen skjuts 14 angripare ihjäl. De följande dagarna grips över 50 personer misstänkta för attackerna. Åttio procent av de 2,3 miljoner invånarna i Cabo Delgado är muslimer med starka band till grannlandet Tanzania. Nationellt är muslimerna en minoritet och i Cabo Delgado finns ett missnöje med centralregeringen som domineras av personer från södra delen av landet. Regeringen anklagas för att åsidosätta muslimernas behov.

  • September

  • Nytt albinomord

   En 17-årig pojke som lider av albinism (brist på pigment) kidnappas och dödas i Teteprovinsen i nordväst. Kroppen hittas svårt lemlästad. Enligt FN har det sedan 2014 förekommit mer än 100 attacker på albiner i Moçambique. Kroppsdelar från albiner används i ceremonier av vidskepliga människor som tror att de för med sig välstånd och lycka. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0