Moçambique
Foto: Shutterstock/erichon

Moçambique

Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet. Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom. Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Anställda evakueras från naturgasprojekt i norr

   Efter de senaste veckornas attacker nära det stora naturgasbygget i norra Moçambique, beslutar den franska energijätten Total att evakuera delar av sin personal. Även lokalanställda har blivit uppmanade att stanna hemma. Under december har jihadister utfört en rad attentat och attacker med dödlig utgång i området. Landets armé och privata säkerhetsfirmor som slåss mot upprorsmakarna har svårt att ta kontroll över området. Oroligheterna har krupit allt närmare halvön där gasprojektet ligger. Sedan upproret startade i oktober 2017 har omkring 2 400 människor mist livet och 570 000 tvingats fly sina hem, enligt regeringskällor.

 • 2020

  • December

  • Soldater dödas av jihadister

   Militära källor uppger att militanta islamister i norra Moçambique dödat minst 25 soldater i ett bakhåll. Dådet inträffade i distriktet Muidumbe, samma område där omkring 50 människor dödades i början av november (se 9 november). Upprorsmakarna har den senaste tiden även börjat agera till havs. Minst sju mindre transportbåtar har kapats och deras besättningar har kidnappats sedan 23 november.  Sjövägen mellan hamnarna i norra Moçambique har blivit allt viktigare i takt med att osäkerheten på land förvärrats. USA ansluter sig till de internationella aktörer som lovar att stödja Moçambique i kampen mot terroristerna.

  • November

  • Samarbete med Tanzania mot terrorism

   Moçambique och Tanzania ingår ett samarbetsavtal om att bistå varandra i kampen mot militanta islamister. Avtalet slöts av ländernas högsta polischefer vid ett möte i den tanzaniska staden Mtwara. Det preciserar hur samarbetet konkret ska gå till. Det gäller bland annat utbyte av information och underrättelser, samt att fler än 500 misstänkta gärningsmän som gripits i Tanzania ska överlämnas till grannlandet. Islamisterna terroriserar i första hand den oljerika moçambikiska provinsen Cabo Delgado som gränsar till Tanzania. Under de senaste månaderna har de också gjort räder över gränsen till Tanzania. En vecka senare samlas fem presidenter från södra Afrika i ett krismöte och beslutar om ett ”regionalt bemötande” av upproret i norra Moçambique. Exakt vad det innebär framkommer inte.

  • 50 människor dödas av islamistiska rebeller

   Islamistiska rebeller attackerar flera byar i distriktet Muidumbe, i provinsen Cabo Delgado, norra Moçambique. Gruppen plundrar invånarna, bränner ner deras hus och för bort ett okänt antal kvinnor och barn. Några dagar senare hittas omkring 50 döda män och pojkar vars kroppar skändats, flera av dem har halshuggits. Islamisterna som misstänks ligga bakom massakern tillhör Islamic State Central Africa Province och har härjat i provinsen sedan 2017. Flyktingströmmarna bort från våldet fortsätter. Mot slutet av november meddelar flyktingorganet IOM att ytterligare 33 000 människor lämnat sina hem. Sammanlagt är 355 000 på flykt, enligt IOM medan regeringen anger att antalet flyktingar snarare är drygt 400 000.  

  • September

  • Säkerhetsstyrkor anklagas för övergrepp

   Amnesty International anklagar landets säkerhetsstyrkor för att tortera misstänkta upprorsmakare och jihadister i provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique. Människorättsorganisationen säger sig ha bild- och filmbevis på grymheter som soldaterna utsatt de misstänka för. Det ska även ha förekommit utomrättsliga avrättningar. De senaste dagarna har en uppmärksammad video spridits på nätet. På filmen syns män i militärens uniformer skjuta en naken kvinna med flera tiotals skott i ryggen. Flera människorättsorganisationer och Europaparlamentet kräver en oberoende utredning av fallet. Cabo Delgado har de senaste åren präglats av våld sedan en grupp islamistiska extremister 2017 inledde ett uppror. Gruppen angriper både civila och militära mål och har tagit kontrollen över den viktiga hamnstaden Mocimboa da Praia. Konflikten har tvingat 250 000 människor på flykt och säkerhetsläget är enligt FN:s livsmedelsprogram WFP så dåligt att inte går att nå tiotusentals med humanitär hjälp. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0