Moçambique
Foto: Shutterstock/erichon

Moçambique

Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet. Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom. Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Dödlig attack mot naturgasprojekt

   Åtta anställda som arbetade med bygget av en gigantisk naturgasanläggning i norra Moçambique dödas i ett överfall strax norr om samhället Mocimboa da Praia. Tre personer överlever attacken och tre saknas fortfarande. Jihadister angriper samma dag Mocimboa da Praia och ockuperar samhället tillfälligt. Invånarna tvingas fly. Sedan 2017 har extrema islamister härjat i området och satt skräck i lokalinvånarna. Över 1 000 människor har dödats och även om attentat mot naturgasanläggningen är sällsynta, har oroligheterna satt projektplanerna i gungning. 

  • Juni

  • Långa fängelsestraff för mord på valobservatör

   Domen faller för de fyra medlemmar ur en specialstyrka inom polisen som greps efter mordet på valobservatören Anastacio Matavele i fjol (se 15 oktober 2019). Tre av männen döms till 24 års fängelse, den fjärde polisen får 23 års fängelse. De döms också till att betala skadestånd till Mataveles familj. Matavele var samordnare för olika organisationer som övervakade valet och som avslöjat flera fall av fusk i vallängden.

  • Maj

  • Armén dödar fler jihadister

   Inrikesminister Amad Miquidade uppger att militären i dagarna dödat 50 misstänkta jihadister i den norra provinsen Cabo Delgado. Under maj månad har beväpnade islamister utfört 20 attacker mot 11 byar i området, enligt Miquidade. Islamiska staten har tagit på sig dåden. I april rapporterade armén att den dödat 120 upprorsmakare och att situationen i Cabo Delgado var under kontroll. Oroligheterna har pågått sedan 2017 och intensifierats de senaste månaderna. Omkring 200 000 personer har flytt sina hem för att sätta sig i säkerhet. Oljebolaget Exxon Mobil beslutade i april att lägga investeringarna på en naturgasanläggning i norra Moçambique på is. Beslutet kan försena gasutvinningen med flera år.

  • April

  • Undantagstillstånd förlängs

   I ett försök att minska takten på spridningen av corona förlänger President Filipe Nyusi undantagstillståndet med en månad. Beslutet innebär fortsatt begränsad rörelsefrihet för landets invånare, stängda skolor och inreseförbud för utländska medborgare. Samma dag meddelar inrikesministern att den moçambikiska armén har dödat 129 misstänkta militanta jihadister i Cabo Delgado den senaste månaden och att militären nu har situationen under kontroll. Militanta islamister har genomfört en rad attacker mot invånarna i norr sedan 2017. Över 900 personer har dödats.

  • Massaker på bybor i norr

   En islamistgrupp som härjar i norra Moçambique dödar 52 unga bybor i en massaker. En del av dem har skjutits, andra halshuggits. Enligt polisen är morden en hämndaktion mot att invånarna vägrat ansluta sig till islamisterna. Hittills har regeringen inte kommenterat oroligheterna i norr mer än i undantagsfall och har då skyllt dåden på kriminella ligor. Några dagar efter massakern erkänner dock för första gången det nationella rådet för försvar och säkerhet att attackerna kan knytas till terrororganisationen Islamiska staten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0