Moçambique
Foto: Shutterstock/erichon

Moçambique

Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet. Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom. Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Regeringspartiet tar ledningen i valet

   Regeringspartiet Frelimo rapporteras ha tagit en överlägsen ledning i både president- och parlamentsvalet. När resultaten från två tredjedel av vallokalerna är klara har president Nyusi fått 75 procent av rösterna mot 20 procent för oppositionspartiet Renamos kandidat Ossufo Momade. I parlamentsvalet gav preliminära resultat Frelimo 76 procent jämfört med 17 för Renamo. Siffrorna för Frelimo är oväntat höga skriver nyhetsbyrån AFP och pekar på att partiet bara fick drygt 51 procent av rösterna i lokalvalet 2018. Renamo anklagar regeringspartiet för omfattande fusk och kräver att valet ska ogiltigförklaras. Enligt en talesman för Renamo präglades valet av våld, godtyckliga gripanden och en rad oegentligheter kring själva processen såsom att valurnor fyllts med falska röstsedlar. I flera provinser hindrades observatörer från att övervaka valet, bland annat i provinsen Gaza där antalet namn på röstlängderna svällt på ett misstänkt sätt (se 23 augusti 2019). En observatör från EU pekar på ojämna villkor mellan regeringen och oppositionen och säger att våldet skapat ett klimat av oro kring valet. Enligt lokala observatörer har minst tio människor mist livet – en av Renamos funktionärer sköts ihjäl tillsammans med sin man på själva valdagen. Några dagar innan dödades en valobservatör av en specialstyrka inom polisen. Frelimo avvisar uppgifterna om fusk och uppger att valen gått smidigt. Valkommissionen ska enligt lag meddela slutresultat inom 15 dagar efter valet, det vill säga 30 oktober.

  • Augusti

  • Bråk om röstlängder i viktig provins

   Chefen för landets statistiska centralbyrå avgår efter en dispyt med valkommissionen om antalet röstberättigade i provinsen Gaza i söder. I Gaza där regeringspartiet Frelimo har starkt stöd finns det 300 000 fler namn på röstlängderna än de antal röstberättigade som statistiska centralbyrån registrerat i provinsen. Med hänvisning till det svällande antalet röstberättigade har Gaza tilldelats fler mandat än i valet 2014. Oppositionen misstänker att Frelimo på så sätt försöker säkra sin majoritet i parlamentet.

  • Samarbetsavtal med Moskva

   President Nyusi besöker sin kollega i Moskva och parterna skriver under avtal om samarbete kring säkerhet och energi. Ryssland vill gärna öka sitt inflytande i Afrika och Moçambique vill ha hjälp med att utvinna sina naturgasreserver i norr. På 1960-talet stödde dåvarande Sovjetunionen befrielsekampen mot kolonialmakten Portugal. 2018 kom länderna överens om att Ryssland åter skulle sända militära rådgivare till Moçambique.     

  • Nytt fredsavtal signerat

   Flera år av fredsförhandlingar avslutas när president Filipe Nyusi och oppositionspartiet Renamos ledare Ossufo Modame under pompa och ståt sätter sina signaturer på ett papper med rubriken Maputos freds- och försoningsavtal. Ceremonin bevittnas av andra afrikanska ledare som Sydafrikas president Cyril Rmaphosa och Rwandas president Paul Kagame. Som en del av avtalet ska Renamo väpnade styrka på mer än 5 200 man lämna in sina vapen och processen rapporteras redan vara igång. En del av dem som avväpnas kommer att få jobb inom armén eller polisen, andra får civila uppgifter. En liten grupp inom Renamo sätter sig dock till motvärn. De erkänner inte Momade som ny ledare och vägrar att lämna in sina vapen.    

  • Bygge av gasanläggning påbörjas

   President Nyusi lägger första stenen i grunden till en jätteanläggning som ska utvinna flytande naturgas (LNG) i staden Palma i provinsen Cabo Delgado allra längst i norr. Anläggningen som kommer att kosta 25 miljarder dollar ska drivas av det amerikanska energiföretaget Anadarko. Mocambique hyser stora förhoppningar om att exporten av naturgas ska lyfta landet ur fattigdom. Anläggningen beräknas vara i drift 2024.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0